Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 15:59:22

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 13:59:20

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 13:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

25 Aug 2019 11:50:12

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 08:59:12

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 06:59:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Aug 2019 05:59:18

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

25 Aug 2019 05:50:12

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

24 Aug 2019 23:50:10

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

24 Aug 2019 20:01:14

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Waddeneilanden, Zeeland, Zuid-Holland.

24 Aug 2019 17:50:10

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:56

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

24 Aug 2019 16:59:55
Actueel
1 / 4

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Fotowedstrijd augustus 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2875
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus, 12:49 uur | Bericht #491572

Hoe wisselvallig wordt het de komende tijd?


Bron afbeelding: OnweerOnline

Iedereen heeft de weersverwachtingen al wel zo’n beetje gezien. Zo links en rechts wordt er nonchalant geïnformeerd of de zomer al voorbij is. Mensen worden enigszins nerveus nu de temperaturen volgende week bescheiden uitpakken. Er zal binnenkort wel weer een krantenkop komen: ‘run op zonvakanties door wisselvallig weer.’ Het zijn berichten die nagenoeg elk jaar opduiken. Het is mooie reclame voor reisbureaus. Maar hoe wisselvallig wordt het de komende tijd in Nederland?

Komkommer
Het is grappig hoe nieuwsberichten vaak een terugkerend karakter hebben. Dat geldt voor het ‘vluchten’ van vakantiegangers naar zonniger oorden, maar ook voor het ‘komkommerdier’. In de zomer is er meestal wel een ontsnapte exoot of een gespotte lynx of een ander wezen dat ergens gezien wordt en met vage foto verschijnt. De afgelopen jaren was er altijd wel zo’n dier in het zomernieuws, ditmaal heb ik ‘m gemist. Blijkbaar. Wel heb ik de ‘last minute vakanties populair’-berichten gezien. Deze stonden vooral rond 9 en 10 juli in de kranten. Bijvoorbeeld in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Na een hoogzomerse periode kwam de klad in het weer en waren de temperaturen aan de bescheiden kant. Ineens moest blijkbaar iedereen geattendeerd worden op de mogelijkheden van een last-minute naar de zon. Terwijl het amper twee weken later dus hoogzomers en loeiheet zou worden.

Enfin, de krantenartikelen met ‘run op zonvakanties’ zijn een traditie. Een greep om in de stemming te komen. Bijvoorbeeld van eind juni 2007, 9 juni 2012, 16 juni 2012 en 29 juli 2015. Opvallend is dat augustus nog niet in dit rijtje voorkomt. Misschien is de zomer al te ver gevorderd, is iedereen al weg of richt men de blik alweer langzaam op andere zaken. Hoe het ook zij, wisselvallig is het de komende tijd zeker in Nederland. Maar daar kunnen we wel tegen, toch?

Hoe wisselvallig?
Vandaag is het zomers warm met diverse regen- en onweersbuien. Morgen volgt met nog een paar buien, maar bovenal veel wind. Het gaat aan zee lange tijd stormachtig waaien en ook boven land staat er een groot deel van de zaterdag een 5 of 6 Beaufort. Op zondag wordt het allemaal wat rustiger. In de week die volgt staan er geregeld buien op het programma en wordt het lastig om boven de 21 graden uit te komen. We gaan dus naar middagtemperaturen die vrij bescheiden zijn en naar een oer-Hollands (licht) wisselvallig weerbeeld.

Aanjager van dat nieuwe weertype is de straalstroom. Die band met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte is lange tijd (deels) afwezig geweest of lag in een enorme bocht over/vlak voor ons land. Maar de komende twee weken lijkt de straalstroom een grotere rol te spelen. Je moet het je voorstellen als een transportband. Daar waar de straalstroom west-oost over een zone loopt, worden aan de onderzijde allerlei neerslagzones meegezogen (op de band gezet). Hoe straffer west-oost deze zich manifesteert, des te makkelijker wordt het wisselvallig. Dit weekeinde ligt er eerst nog een kromming, een meandering, in de straalstroom, daarna wordt die stroming rechter, met slechts lichte golvingen. Het zal dan ook gemakkelijk tot buien of perioden met regen kunnen komen.


Bron afbeelding: MeteoGroup

Door de atmosferische omstandigheden krijgen we voorlopig dan ook aanlandige winden. Veelal zullen het zuidwestelijke winden zijn, soms even draaiend naar noordwest, maar mogelijk ook af en toe even naar het zuiden. Zodra de wind even zuid wordt, kan de middagtemperatuur wat oplopen, maar over het algemeen is het voor wat betreft warmte erg gematigd. Bovendien zal de temperatuurverdeling over het land vrij vlak zijn. Aan zee, met het warme zeewater, wordt het 20 of 21 graden. In het binnenland, met een relatief koel zuidwestelijk briesje wordt het 21 of 22 graden.

Buienverdeling
Die hoge zeewatertemperatuur heeft nog een gevolg. Namelijk dat de buien gemakkelijk boven zee of op de kust ontstaan. Bij een onstabiele luchtopbouw kan het boven het water vrij gemakkelijk tot buien komen, terwijl het binnenland dan vaak een groot deel van het etmaal daarvoor te kil is. Een week geleden zagen we al dat het zomerseizoen dermate gevorderd is dat de opgewarmde wateren tot waterhozen kunnen leiden. Nu zie je dat de wateren ook de komende tijd gemakkelijk in de kustgebieden en rondom het IJsselmeer buiigheid kunnen opwekken.

Dat zie je ook terug in de pluimgrafieken voor de neerslag. In bijgevoegde afbeelding tonen we de neerslagkansen voor de komende twee weken voor Den Helder en voor Enschede. De kans op neerslag is in het noordwesten duidelijk hoger dan in het oosten. En dat terwijl juist Drenthe, Twente en grote delen van de Achterhoek de regen nog heel goed kunnen gebruiken.


Bron afbeelding: MeteoGroup

Kortom
Ja, wisselvallig wordt het. Maar fraaie dagen en dagdelen zijn er zeker tussen te vinden. En de vraag is of we de komende week nog wat advertenties en artikelen zien waarmee we naar warme en zonnige vakantieoorden worden gelokt.

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1152
Lid sinds: 29 mrt. 2016
16 augustus, 13:56 uur | Bericht #491656

Na wisselvallig weekend volgende week droger


Na een dynamische week met stormachtige wind, onweer, een paar wind- en waterhozen en funnels, hebben we nog één nat weekend voor de boeg. Na dit weekend nemen de neerslagkansen af en komen we in kalmer vaarwater.

Een nat weekend
Komend weekend trekken er twee frontale neerslaggebieden over de Benelux. Het eerste neerslaggebied komt vanavond aan bij de kustgebieden en verlaat morgenochtend het oosten van de Benelux. Meteen daarachter komt een slepende frontale zone naar ons toe, vanaf zaterdagmiddag breidt deze zich vanuit het zuiden over het land uit, in de loop van de zondag verlaat deze het land weer via het oosten.

We hebben wel het geluk dat de regengebieden telkens voornamelijk 's nachts overtrekken en dat er overdag zeker nog droge momenten mogelijk zijn. De kustregio's kunnen overdag zo nu en dan ook even de zon zien. In het binnenland zal de bewolking de overhand houden gedurende het weekend.


Occlusie komende nacht
Komende nacht valt de meeste neerslag op de Wadden (circa 10 mm), in het zuidoosten valt het minste regenwater (circa 1 mm). Het noordwesten zal ook het langste te maken hebben met de neerslag.

Golvende frontzone voor het zuidoosten
Dan breidt de regen zich zaterdagavond weer uit vanuit het zuiden. Afhankelijk van de positie van de golf waarschijnlijk in het zuidoosten de meeste neerslag (15 tot lokaal 25 mm), elders valt het met 2 tot 5 mm wel mee.


De verdeling komt ons wel goed uit, want zo krijgen de droogste regio's in het binnenland naar verwachting een goede slok regenwater, terwijl de regio's die al tussen de 60 tot lokaal ruim 100 mm zitten deze keer het minste regen krijgen.

Droger weer vanaf zondagavond
In de loop van de zondag trekt de frontale bewolking ook weg en klaart het vanuit het westen weer op.
Maandag krijgen we te maken met een uitloper van het Azorenhoog, de as van deze uitloper komt ongeveer boven het zuidoosten van de Benelux te liggen. Hiermee wordt het aanzienlijk rustiger in onze omgeving. De kust blijft door een aanlandige wind nog kwetsbaar voor lichte buien of zwakke fronten, richting het binnenland worden de neerslagkansen kleiner. De temperatuur blijft zo rond de 19 - 20°C door een aanvoer van milde Atlantische lucht.
We zien tevens door lagedruk bij IJsland en hogedruk bij de Azoren de NAO sinds lange tijd voorzichtig weer positief worden.

De as van de uitloper komt boven het zuidoosten liggen, daardoor wordt er vrij vochtige lucht aangevoerd, het resultaat is een mix van wolken en zon met aan de kust soms een licht buitje.

Vervolgens stijgt de luchtdruk boven de Benelux nog meer en zet de stabilisatie door, daardoor zien we woensdag meer zon en stijgt de temperatuur iets verder naar 20 tot 23°C. Het hoog gaat echter niet blokkeren en trekt verder naar Scandinavië.

Afhankelijk van de positie van het hoog hebben we een (zwakke) droge oostenwind of een vochtige zuidwestenwind.

Lange termijn
Op de lange termijn kan er na het hoog van woensdag weer lagedruk onze kant op komen, waardoor we weer een hogere buienkans hebben, de deur naar koele noordwestenwinden gaat wel meer dicht, dus de temperatuur blijft meer en meer boven de 20°C. De andere optie is dat het hoog zich uiteindelijk voor anker gaat boven Scandinavië, waardoor wij, afhankelijk van de ligging van de as, óf een oostenwind krijgen met temperaturen iets boven de 20°C, óf een zuidenwind waarbij de temperatuur voorzichtig naar 25°C kan gaan.
 
Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1152
Lid sinds: 29 mrt. 2016
17 augustus, 22:33 uur | Bericht #491659

Volgende week gaat het slot erop


Gisteren waren er nog twee opties, een nieuw lagedrukgebied na woensdag of een blokkade boven Scandinavië. De modellen zijn vandaag vrij enthousiast over de laatste optie, de blokkade.

Precieze uitvoering nog onzeker
Hoe het precies gaat vallen, is nog onzeker. Er is potentie voor een zuidelijke stroming, maar het is de vraag of deze stroming tot Frankrijk gaat of dat de warme (of hete) lucht ook tot de Benelux reikt.


GFS laat de blokkade voor langere tijd boven Polen/Scandinavië verkeren, waardoor de zuidstroming tot de Benelux kan doorzetten. Het levert hier in de huidige run temperaturen van 25 tot 32°C op. Richting de laatste dagen van augustus zou de hogedruk zich verder terug kunnen trekken, hetgeen ruimte geeft voor (thermische) lagedrukgebieden. In de laatste dagen van augustus zou het misschien tot een onweerskans kunnen komen (maar onzekerheid is op deze termijn troef).


EC laat ruimte voor een uitloper van het Azorenhoog, welke zou kunnen verbinden met het hoog boven Polen (en later Rusland). Hierdoor is de stroming boven de Benelux eerder continentaal (noord)oostelijk, waardoor de zuidelijke stroming ons niet bereikt en de temperaturen blijven steken bij een zomerse 25°C. Bij deze optie zijn we ook iets kwetsbaarder voor invloed vanaf de Noordzee.

De pluim van EC

De pluim voorziet de hoogste temperaturen in het volgende weekend (in groot contrast het dit weekend). Ná zondag 25 augustus wordt het onzekerder.


In de neerslagpluim zien we de kansen op buien iedere middag afnemen, totdat de kans op donderdag nagenoeg weg is. Dan volgen waarschijnlijk enkele droge dagen, na het volgende weekend gaan ook de neerslagkansen weer iets omhoog met de voorzichtig naderende lagedruk.
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5223
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 augustus, 10:54 uur | Bericht #491668

Stabiel zomers weer


Na enige tijd met wisselvallig en onderkoeld weer, zijn we stilaan aan het opschuiven naar een stuk zachter weer. De afgelopen dagen is het al vaak zonnig en droog, maar de komende dagen gaan ook de temperaturen in stijgende lijn. 
De zomerse grens van 25 graden wordt de komende overal zowat bereikt en vanaf zondag gaan de temperuteren lokaal richting de tropische grens van 30 graden. Een lokale hittegolf (5 dagen met temperaturen van +25 graden, waarvan 3 met temperaturen van +30) is zelfs niet helemaal uit te sluiten. 

Zoals het er nu naar uitziet, houdt dit weertype al zeker aan tot woensdag 28 augustus. 
Woonplaats: Darp
Berichten: 11
Lid sinds: 31 mei. 2018
22 augustus, 21:31 uur | Bericht #491670
Tweede landelijke hittegolf 2019?

Als we weeronline mogen geloven krijgen we vrijdag 25+ Zaterdag: 30 Zondag: 30 Maandag: 30 Dinsdag: 25+.
Er is 30% kans geschat op een landelijke hittegolf en 60% kans op een regionale hittegolf. Als de landelijke hittegolf komt
krijgen we een recordlate hittegolf in De Bilt. We krijgen lokaal te maken met temperaturen rond de 32-33 graden op Zondag en Maandag.


 
IMyLove

Site: https://weerextremen.jouwweb.nl/
Woonplaats: Darp
Berichten: 11
Lid sinds: 31 mei. 2018
eergisteren, 13:01 uur | Bericht #491675
KNMI geeft code geel uit, nationaal hitteplan geactiveerd door RIVM voor temperaturen rond de 30 graden.

Het nationaal hitteplan is uitgegeven wegens de verwachte temperaturen tussen de 27 tot lokaal 31-32 graden. Er wordt een regionale hittegolf verwacht met mogelijk zelfs een landelijke hittegolf!Edit W. in t Erland: afbeelding ingevoegd | Gewijzigd: eergisteren, 20:38 uur, door W. in t Erland
IMyLove

Site: https://weerextremen.jouwweb.nl/
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1152
Lid sinds: 29 mrt. 2016
gisteren, 17:34 uur | Bericht #491680

Tropisch in het binnenland, kans op hittegolf
Tropisch
Vandaag werd het in het binnenland tropisch, aan de kust en in Limburg werd het (net) niet tropisch. De Bilt lag op de grens van het tropische gebied, hier werd het met 29,7°C net niet tropisch. Zo'n grensgevallen zullen we de komende dagen vaker zien.

Landelijke hittegolf kantje boord
Hierdoor is een regionale hittegolf zo goed als zeker. Het binnenland heeft hierdoor in totaal deze zomer 3 regionale hittegolven, wat ook al vrij uitzonderlijk is. Doordat De Bilt vaak net boven of net onder de 30°C gaat komen is de landelijke hittegolf nog onzeker. Met wat geluk komt de temperatuur op 3 dagen nét enkele tienden boven die 30°C en dan hebben we zo een landelijke hittegolf te pakken.


Op donderdag volgt de afkoeling met buien (met mogelijk onweer), het blijft daarna met 22 tot 26°C nog wel prima zomerweer!

Hoog aantal tropische dagen
Hiermee komt het oosten van Nederland op een bijzonder hoog aantal tropische dagen, tot gisteren waren daar al 12 tropische dagen geteld. Als er (met wat geluk) nog 5 dagen bijkomen, heeft men daar al 17 tropische dagen dit jaar. Sowieso zijn er al in heel Nederland (en waarschijnlijk België ook) al ruim meer tropische dagen dan in een normaal jaar!Bron afbeelding: KNMI | Gewijzigd: gisteren, 17:34 uur, door W. in t Erland
Woonplaats: Darp
Berichten: 11
Lid sinds: 31 mei. 2018
vandaag, 14:55 uur | Bericht #491683
Eerste landelijke tropische dag in Augustus 2019.

Om 14:40 is in De Bilt 30.0 graden gemeten. De temperatuur stijgt de komende uren nog enkele tienden van een graad. De komende dagen kan het nog tropisch worden maar de eerste tropische dag in de reeks van 3 voor een landelijke hittegolf is gemeten. ]

Bron: http://prntscr.com/ox9a0d
| Gewijzigd: vandaag, 15:05 uur, door Thunderlover123
IMyLove

Site: https://weerextremen.jouwweb.nl/
Terug naar boven
1 2 3 4
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 1 lid
MarkB
Berichten
Er zijn in totaal 26.606 topics, welke bij elkaar 441.332 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.967 leden.
Het nieuwste lid is epke.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3013 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3013, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd augustus 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Wisselvallig

Berichtgeving droogte

Lees snel de laatste info!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden