Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 18:00:25

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 18:00:25

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 18:00:24

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 18:00:24

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 16:59:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webster, MO; Douglas, MO.

25 Feb 2020 14:28:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Webster, MO; Douglas, MO.

25 Feb 2020 12:48:30

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

25 Feb 2020 10:59:57

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 10:59:56

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 08:59:54

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 08:59:51

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 08:59:51

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 08:00:24

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 06:00:11

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

25 Feb 2020 06:00:11
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Hoogwater grote rivieren

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 juli 2019, 10:07 uur | Bericht #491181
Algemeen;  tussen lagedruk met centra boven Scandinavië en het Iberische Schiereiland en hoge uitstrekkende vanaf Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden tot over oost Europa liggen de Alpen in het grensgebied tussen koelere luchtmassa’s ten noorden ervan en warme vochtige luchtmassa’s ten zuiden ervan. Terwijl de noordelijke Alpen geleidelijk meer profiteren van drogere lucht vanuit het noordoosten verblijven de zuidelijke Alpen meest in de warmere vochtige luchtmassa’s.

Afnemende buienkansen, vanaf vrijdag weer warmer

De extreme warmte heeft de afgelopen dagen het veld moeten ruimen voor duidelijk minder warme Atlantische luchtmassa’s die onder aanvoering van hoog – Winnie – naar het zuiden toe uitstroomde. De scheidingslijn van de verschillende luchtmassa’s werd gemarkeerd door een traag richting het zuidoosten verder trekkend zwak koufront.

Ook gisteren ontwikkelden zich in het overgangsgebied weinig drukgradiënt en ondersteund door de dagelijkse gang weer talrijke regen en onweersbuien. De meest zware buien hielden zich met het wat verder naar het zuiden verplaatsen van het koufront boven de de zuidelijke Alpen op. Lokaal viel er in korte tijd weer veel neerslag en ook kwam daarbij weer hagel voor.

Vooral in de ochtend schijnt de zon, door de dagelijkse gang en de vlakke drukverdeling ontstaan vanaf het middaguur de eerste stapelwolken die later weer tot buien (kunnne) uitgroeien. Lac Vert Région Dents du Midi ‏via @RegDentsDuMidi
Convectie boven de Alpen in Le Corbier. Foto via MaurienneLover @MaurienneLover
“Bloemetjes alarm”. Dit keer niet door (nacht)vorst maar soms zware plensbuien en ook hagel. Niet onverstandig om de gevoelig zomerbloeiers zekerheidshalve af te dekken! Foto Hans ter Braak regenbui gistermiddag in Mittelberg Kleinwalsertal Twitter @hansterbraak
Groeizaam weer, ook in  de bergen. De inmiddels ook weer groene Col du Glandon (1925m, Frankrijk) , vergelijk pllaatje hieronde circa 6 weken geleden! Via cyclingchallenge @cyclingalps
Vandaag donderdag zien het koufront  vanaf de noordelijk Adriatische Zee tot over de Balkan en dan verder uitstrekkend tot over oost Europa lopen. In dit gebied ontwikkelen zich vandaag ondersteund door de dagelijks gaan opnieuw weer zware regen en onweersbuien met lokaal ook weer noodweer potentiaal. Ook de zuidelijke Alpen ontkomen vandaag niet aan de regen en onweersbuien.De noordkant van de Alpen profiteren vandaag wat meer van de invloed van hoog – Winnie-. Met een meer noordoostelijke stroming stroomt er drogere lucht binnen waardoor de atmosfeer hier stabieler van opbouw is (wordt)
 
GFS Theta-Es met de verschillende luchtmassa’s. Groen-geel is droger en koudere lucht, oranje-rood de warmere en ook vochtigere luchtmassa’s


De temperaturen stijgen in de middag naar 24 tot 27 graden, in het zuiden en inner-alpin (Wallis) naar 28 tot 31 graden. Op 2000 met wordt het een graad of 12 tot 16 en het nulgradenniveau pendelt tussen de 3800 en 4000 meter. In de bergen staat een meest zwakke westelijke wind, in de lagere delen en Alpenvoorland een noord tot zuidoostelijke wind. Zwitserse Alpenlaagland opkomende (zwakke) Bise.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Tijdelijk weer tropisch
Vrijdag en zaterdag
 breidt het subtropenhoog (warme hoogterug) vanaf de Middellandse Zee zijn invloed weer wat in noordelijke richting uit en kan weer warmere lucht tot over de Alpen gaan uitstromen. Met veel zon komen de temperaturen dan weer een aantal graden hoger uit en op veel plaatsen zal de tropische 30 graden grens weer geknakt gaan worden en kan het kwik naar 32 tot 34 en lokaal zelfs naar 35 tot 36 graden oplopen.
 
GFS voor vrijdagavond. De koelere lucht wordt door toedoen van de warme hoogterug weer wat naar het noorden terug gedrongen


Voor de atmosfeer is dat net wat teveel van het goede en zal de hitte met name op de zaterdag afgestraft gaan worden met een verfrissende regen of onweersbui.

Nieuwe afkoeling
Zondag is het met de hitte dan weer gedaan en met name de Alpennoordkant.  De polaire jetstream gaat dan een zonale en ook meer zuidelijke koers volgen en we krijgen aan de noordkant ervan te maken met weer koelere Atlantische  luchtmassa’s.
 
GFS 300 hPa ( stroming op circa 9km hoogte) met ingetekend de jetstream


Het koufront zal met daarachter de koelere luchtmassa’s zal zondag vooral de noordelijke Alpen beïnvloeden. De noordkant heeft zondag dan ook met meer bewolking te maken en vooral in de middag gaan er weer diverse regen en onweersbuien vallen. De middagtemperaturen variëren zondag al naar gelang bewolking, neerslag of zon tussen de 17 en 27 graden.
 
GFS vanaf zondag is het dan weer de beurt aan de koelere lucht die de warme lucht weer naar het zuiden toe verdringt. Vooral de noordkant gaat dit merken


De eerste helft van de nieuwe week verandert er niet veel aan deze constellatie, later in de week gaat de jetstream weer meer slingeren en het ziet er naar uit dat we dan vanaf het weekend weer aan de warme kant komen. De temperaturen gaan dan van het zuidwesten en zuiden uit weer in de lift.
 
GFS 300 hAO voor zaterdag 13 juli met de weer slingerende jet en de top golf die weer noordelijk van de Alpen zal verlopen


Goede kansen dan in de loop van de nieuwe week in samenwerking met het Azorenhooghet subtropenhoog zich dan ook weer met het weer in grote delen van west en midden Europa gaat bemoeien en we opnieuw evolueren naar een warmere episode!
 
Voorlopig is het met het warme (subtropen) hogedruk regime gedaan , wellicht in de loop van de volgende week weer nieuwe kansen! Foto Zermatt Rifflesee via Daniel Fässler‎ 29 juni j.l.
 
Of dit inderdaad gaat lukken gaan we de komende dagen in kaart brengen. Voor nu een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, temperatuur 14.9 graden
 
Blik vanuit de weerkamer in Termen in noordelijke richting (Aletsch / Riederfurka)


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.942 topics, welke bij elkaar 442.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.046 leden.
Het nieuwste lid is DiMeglio.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3280 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3280, lezen 14 mensen het topic "Winter discussietopic 2019-2020".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Hoogwater grote rivieren

Winter discussietopic

Fotowedstrijd februari 2020

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden