Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 augustus 2019, 09:45 uur | Bericht #491507
Algemeen;  met een overwegend zonaal (westelijke) stromingspatroon hebben we afwisselend met warmer-drogere en dan weer met wat koelere-onbestendige weer episodes te maken. Algemeen blijft het zomerse karakter behouden, dat geldt speciaal voor de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine regionen. Ook op de langere termijn is een nieuwe hittegolf dan wel een markante omslag /afkoeling niet waarschijnlijk.

Zomerse karakter duurt voort, kans op onweersbuien ook

Met een zuidwestelijke stroming stroomde er gisteren van het zuidwesten uit een portie vochtigere lucht over de Alpen uit en dit leverde een nog verdeeld weerbeeld op. Terwijl in de westelijke Alpen in de loop van de ochtend de hogedruk invloed weer toenam brak van west naar oost de bewolking en werd het al met al een heel aangename zomerdag met maxima die opliepen naar 21 tot 23 aan de noordkant en tot 25 a 28 graden in het zuiden.
 
Ook gisteren in Oberwallis met volop zon en temperaturen tot 29 graden weer prima Badiwetter. Foto Geschina zwembad parking te Brig met op de achtergrond de Simplon en het Glishorn


De oostelijke Alpen kregen daarentegen te maken met een zwak occlusie front en in de vochtigere lucht ontwikkelden zich reeds in de ochtend de eerste regen en onweersbuien welke in de loop van de middag naar het oosten en zuidoosten trokken.
 
Saalfelden Ritzensee met in de ochtend nog wat rest Feuchte en mooie opklaringen
…in de middag volgden bewolking en regen
Stevige onweersbuien eergisteren in de omgeving van Mendelkamm (zuid Tirol) Foto Daniel Sölva. Ook de komende dagen houden we kans op een lokale regen of onweersbuien


In de bewolking en neerslag kwam het kwik niet veel hoger uit dan 17 tot 20 graden. In de oostelijke regionen daarentegen kon met in de drogere warmer  lucht genieten van de zon en steeg het kwik tot rond de 30 graden!
Zomerse 1e augustus – Nationale feestdag Zwitserland
Vandaag donderdag de 1e augustus krijgen we te maken met zwakke hogedruk invloed – Zella – en belooft het een heel fraaie zomerdag te gaan worden waarbij het weerbeeld zal worden bepaald door veel zon in combinatie met stapelwolken en -of hogere wolkenvelden.

Radarbeeld Europa 09h15 (via WetterOnline.de)
en meer in detail voor de Alpen


Heel lokaal kunnen de stapelwolken tot een bui(tje) uitgroeien maar door de invloed van de hogedruk blijft het op de meeste plaatsen gewoon droog. De middagtemperaturen liggen tussen de 23 en 31 graden. Op 1500 meter wordt het een graad of 12 tot 18 en de vorstgrens ligt meest tussen de 3800 en 4200 meter. Bij dit alles staat een zwakke tot matig wind uit overwegend westelijke richtingen, In Zwitserland (laagland) “Bise” tendens (NO wind)
 
1 Augustus, nationale feestdag Zwitserland, het belooft een heel mooie zomerse feestdag te gaan worden. Foto Rosswald


Vrijdag hebben vooral de zuidelijke Alpen te maken met bewolking en in de loop van de dag krijgen ze daar te maken met regen en onweersbuien. Onder de  bewolking en met de buien wordt het niet veel warmer dan 18 tot 19 graden. In de westelijke Alpen gaat het weerbeeld na aanvankelijk nog wat neerslag of buien juist weer opknappen en zal ook de zon weer ruimschoots aan het zwerk te bewonderen zijn. Met de zon stijgt het kwik tot 25 a 30 graden (het hoogst in het zuiden en inner-alpine (Wallis))  In de ietwat koelere luchtmassa’s daalt de vorstgrens naar circa 3700 a 3500 meter.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het weekend neemt de invloed van een van het westen uit inschuivend tussenhoog weer toe en vooral in de westelijke Alpen wordt het heerlijk zomer en bergweer. Met veel zon stijgen de temperaturen naar 25 tot 28 graden en lokaal ook nog hoger. Het zuiden maakt in de loop van de dag kans op een lokale regen of onweersbui. Meer buien verwachten we in de noordelijke oostelijke Alpen en hier blijft het kwik met 18 tot 20 ook duidelijk achter met de rest van de Alpen.
 
ECMWF voor zondag met het tussenhoog, warm in het zuiden en westen, ietwat koeler richting het noordoosten en oosten


Met de start van de nieuwe week gaat het zomers verder. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich dan verder via de Alpen in oostelijke richting uit en met het instromen van nog wat warmere lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten gaan de temperaturen nog wat verder in de lift. De kans op ene lokaal warmte onweder blijft echter ook dan bestaan (dagelijkse gang en met voorkeur voor de bergen en zuidkant).

Dinsdag in de loop van de dag in westelijke Alpen algemeen weer wat verder stijgende kans op regen of onweersbuien door het instromen van vochtigere en onstabielere luchtmassa’s en enige afkoeling. In het oosten waarschijnlijk ook dinsdag in de warmere luchtmassa’s nog hoog-zomers en droog alvorens het daar richting en op de woensdagregen en onweersbuien ook voor enige afkoeling gaan zorgen.
 
Woensdag tm vrijdag onbestendiger en vooral naar het noorden toe koeler door noordelijke lagedruk inlvoed en passage van stroringen. ECMWF voor vrijdag 9 augustus


Richting en in het weekend geleidelijk weer wat oplopende temperaturen en afnemende buienkansen. Ook op de langere termijn gaat het overwegend zomers verder zonder thermische excessen in negatief of positieve zon.
 
GFS ensembles centrale noordelijke Alpen


Apropos thermische excessen. De hittegolven in juni en juli hebben een grote aanslag gepleegd op massa balans van de Alpengletsjers. Zo verloren de Zwitserse gletsjers in slechts 14 dagen 0.8 miljard ton (!!) aan sneeuw en ijs. En dan te bedenken dat de zomer nog niet voorbij is en het juist ook in augustus nog zeer warm dan wel heet kan worden. (Bron WMO-OMM / The World Meteorological Organization)
 
Na de positieve start (veel wintersneeuw en koude voorjaar) lijken de Alpengletsjers toch weer een slecht jaar te gaan beleven. Grote Aletschgletsjer 30 juli via Pascale Amacker‎


Overigens geldt dit ook voor het smelten van het ijs op Groenland door onder ander de extreme warmte van de afgelopen dagen. De temperatuur op het hoogste punt van Groenland (3000 meter) steeg de afgelopen dagen tot rond het vriespunt en dat is voor die hoogtes opmerkelijk hoog. Ook elders steeg het kwik er tot een graad of 14 graden.
 
Hotspot Groenland. GFS T850 hPa anomalie gistermiddag.


Door de warmte anomalie gaat het dan ook in hier hard. Hieronder een opname van hoog water  in de Naujatkuat rivier door het snelle smelten van het gletsjerijs op Groenland

The Naujatkuat River in West Greenland running high in end of July, my gauging station is perched on the bedrock. With the exceptional heat wave coming I have my fingers crossed for it not being washed away.pic.twitter.com/JPofxDIELN
 
The Naujatkuat River in West Greenland running high in end of July, my gauging station is perched on the bedrock. With the exceptional heat wave coming I have my fingers crossed for it not being washed away.
 
Ingesloten video
 
 
 
 

Hoe het de komende dagen allemaal precies zal gaan verlopen en de verdere details gaan we de komende dagen weer proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze donderdag, een heel mooi dag gewenst, zegt het voort, blijf volgen en dan graag weer tot morgen! Ciao.
 
Blik vanuit de weerkamer in noordwestelijke richting met de Rieder-Furka en Aletsch Arena
Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 208 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 208, lezen 4 mensen het topic "schuim op de weg".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden