Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 17:59:49

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 17:59:47

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:55

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:55

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:54

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:54

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:51

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:50

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:49

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:49

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:48

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:48

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:47

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:47

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Feb 2023 15:59:47
Actueel
1 / 4

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Veel slachtoffers in Syrie en Turkije

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

ESSL: Jaaroverzicht 2022

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 Jan. 2015
8 januari 2020, 11:30 uur | Bericht #492573

Zachte winter speelt jeukende eikenprocessierups in de kaart.

De Nederlandse winter verloopt tot nu toe bijzonder zacht en er zijn geen aanwijzingen dat daar snel verandering in komt. En dat is in het voordeel van de eikenprocessierups. Een zachte winter zorgt namelijk voor een grotere overlevingskans van de eitjes van de eikenprocessievlinder, legt directeur Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) uit.

"Normaal gesproken komen de eitjes in april uit. Als het weer zo zacht blijft, zou dat straks al in maart kunnen gebeuren. Of er dan ook meer rupsen zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. Wel zal de piek, die vorig jaar op 15 juni lag, een maand naar voren schuiven", vertelt Meerburg.

De dierenplagenexpert houdt nog wel de nodige slagen om de arm, want hoewel een vorstperiode volgens meteorologen niet in het verschiet ligt, kan er bijvoorbeeld nog een koude periode in februari aankomen. "Je weet niet wat de winter nog gaat doen", zegt hij.

Desondanks is dit volgens hem "hét moment" waarop gemeenten een plan moeten gaan maken over hoe ze de eikenprocessierups dit jaar gaan aanpakken. "Vorig jaar waren sommige gemeenten compleet verrast, dat kan nu echt niet meer. Dat zullen ze nu toch wel in de oren geknoopt hebben."

Gemeenten ondernamen te laat actie
De overlast van eikenprocessierups was afgelopen zomer driemaal zo groot als het jaar daarvoor. Tienduizenden mensen meldden zich met irritaties aan huid, ogen en longen bij artsen en ziekenhuizen.

Veel gemeenten besloten pas in mei of juni de overlast van de rupsen te bestrijden. Het grootste leed was toen al geschied, omdat de rupsen toen al volgroeid waren en al duizenden haartjes - die bij mensen voor jeuk zorgen - hadden afgestoten.

Dit jaar zullen gemeenten niet dezelfde fout willen maken. Het aantal gemeenten dat voorbereidingen heeft getroffen, is dan ook gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldde de NOS in december op basis van een rondgang langs tientallen gemeenten.


Kennisplatform verwacht veel rupsen dit jaar
Het Kennisplatform Eikenprocessierups, een initiatief van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarbij onder andere het KAD betrokken is, heeft afgelopen najaar geprobeerd in kaart te brengen wat de zogeheten "plaagdruk" zal zijn in 2020. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

Er zijn minder eikenprocessievlinders uitgevlogen dan een jaar eerder. Het gaat echter nog steeds om het op een na grootste aantal sinds 2012.
Het is onduidelijk wat de oorzaak van deze afname is. Mogelijk komt dit door de actieve bestrijding van rupsen afgelopen jaar.
Mogelijk zijn veel rupsen door de warmte de bodem in gekropen en komen die in de loop van het eikenprocessieseizoen weer tevoorschijn.
Dat laatste kan het effect van preventieve bestrijding tenietdoen. Ook vorig jaar zag het platform plotseling uitbraken op plekken waar goede bestrijding had plaatsgevonden.
Conclusie: het Kennisplatform Eikenprocessierups verwacht op basis van het aantal waargenomen vlinders dit seizoen een "grote plaagdruk". Die plaag kan toenemen als op grote schaal ook rupsen uit de grond komen.


Eitjes amper te zien met blote oog
Het KAD helpt gemeenten bij de preventieve bestrijding van de rups. Ook kunnen zij Kennisplatform Processierups raadplegen. De meest gebruikte manier van die preventieve bestrijding is volgens Meerburg spuiten met aaltjes. "Dit is een vorm van biologische bestrijding, waarbij de aaltjes een bacterie planten in de larf van het eitje."

Preventief verwijderen van de eitjes heeft volgens hem geen zin. Hoewel de eitjes al sinds het najaar als tikkende tijdbommetjes liggen te wachten in bomen, zijn ze met het blote oog namelijk amper zichtbaar.

Tot slot hoopt Meerburg dat gemeenten zich "bewust zijn van hun verantwoordelijkheid". "Ik zou het gek vinden als ze niet of nauwelijks voorbereidingen hebben getroffen op plekken waar ze vorig jaar overlast hadden", zegt hij.

Bron: nu.nl 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.697 topics, welke bij elkaar 447.579 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 44 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 44, lezen 2 mensen het topic "de winter van 1962-1963".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Veel slachtoffers in Syrie en Turkije

ESSL: Jaaroverzicht 2022

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden