Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

8 Dec 2023 19:09:26

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

8 Dec 2023 08:26:02

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 13:38:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

7 Dec 2023 09:19:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

7 Dec 2023 08:25:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:43

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Dec 2023 01:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, FL; Duval, FL.

6 Dec 2023 20:27:23
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2483
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 januari 2020, 21:14 uur | Bericht #492581

Opnieuw een zachte winter: goed voor de energierekening én de muggen

Door NOS, 9 januari 2020
Meer muggen, minder strooiwagens en weinig kans op een Elfstedentocht. De winter is tot nu toe mild en dat merken we. Ook in de stookkosten: volgens energieleveranciers Essent en Eneco gebruikten huishoudens afgelopen maand zo'n veertig kubieke meter gas minder. Dat scheelt op de energierekening zo'n 30 euro. Ook gaan steeds meer mensen gaan kamperen in de winter. 22 campings in Nederland zijn in de winter open, die hebben bij elkaar zo'n 10.000 boekingen.

"Dat we deze winter nog niet echt een koude periode hebben gehad, is bijzonder", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Het KNMI noemde de afgelopen decembermaand "zeer zacht". Het werd gemiddeld 5,8 graden in De Bilt, tegen een langjarig gemiddelde van 3,4 graden. En het begin van januari is ook zacht, vandaag werd het in grote delen van het land 13 graden.

Wat is een langjarig gemiddelde?

Zogeheten langjarige gemiddelden worden door het KNMI gebruikt om het klimaat te beschrijven. De gemiddelden worden iedere tien jaar opnieuw berekend over een periode van dertig jaar. De huidige langjarige gemiddelde temperatuur voor december is bijvoorbeeld 3,4 graden, berekend over de periode 1981 tot en met 2010.


Volgend jaar komt het KNMI met nieuwe langjarige gemiddelden, voor de periode 1991 tot en met 2020.

Volgens Verhoef houdt het zachte weer deze winter voorlopig aan. "Het ziet er niet naar uit dat het in januari nog koud gaat worden. Maar onderschat februari en maart niet: misschien gaat de temperatuur dan alsnog naar omlaag, dat kunnen we nu nog niet voorspellen."

Overigens is het niet voor het eerst dat het (tot nu toe) niet zo koud is: het KNMI typeerde ook de vorige winters als zacht. In 2015 was december met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden zelfs de zachtste decembermaand in minstens drie eeuwen.

IJsvogels en muizen
Het warme winterweer heeft invloed op de flora en fauna in ons land. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit heeft al bloeiende narcissen in zijn tuin staan. "Dat is wel heel vroeg."

Ook vogels die van warmte houden, zoals de ijsvogel, vinden het in Nederland nu goed toeven, zegt Van Vliet. "En vogels die normaal gesproken de koude winter ontvluchten zoals kieviten, zijn nog steeds in Nederland. Ze zien geen noodzaak om te vertrekken."

Zogenoemde invasievogels komen in de winter normaal gesproken in grote getale over vanuit Scandinavië. Maar volgens de Vogelbescherming lijkt het er dit jaar op dat zo'n invasie uit blijft. Dat komt doordat de vogels daar genoeg eten kunnen vinden en ze liever bij hun broedgebied in de buurt blijven.

We hebben enerzijds invasievogels die in Scandinavië blijven, maar tegelijkertijd trekt onze zachte winters ook zuidelijke vogels aan zoals de Cetti's zanger. Deze soort is een insectenvanger en door het zachte weer zijn er nog genoeg insecten waardoor het vogeltje hier nu nog is.

Het zachte winterweer vinden ook muizen en muggen aangenaam. Van Vliet, die een website beheert waar mensen muggenoverlast kunnen melden, ziet veel actieve muggen op de radar. Ook zijn er door gebrek aan vorst meer muizen, zegt hij. "Er is voldoende voedsel voor ze. Vorst is een selectiemechanisme in de natuur."

Strooizout
Zonder vorst ook geen ijzel en gladheid. En dus hebben de strooiwagens van Rijkswaterstaat minder te doen dan andere jaren. Toch is er deze winter in totaal al 8,8 miljoen kilo zout gestrooid, vertelt een woordvoerder. "Dat hebben we in vijftien dagen gedaan, meestal 's nachts."

De afgelopen tien jaar strooiden de wagens van Rijkswaterstaat in het 'strooiseizoen' (van begin november tot ergens in april) gemiddeld 90 miljoen kilo zout, veel meer dus dan wat er tot nu toe is gestrooid. "Maar het kan zomaar in februari nog flink gaan sneeuwen", aldus Rijkswaterstaat. "Vorig jaar hadden we ook een relatief zachte winter, totdat er in het oosten van het land ineens dertig centimeter sneeuw lag. Toen hebben we in een weekend 45 miljoen kilo zout gestrooid."

Bij gebrek aan ijs is er ook minder vraag naar winterbanden. Maar brancheorganisatie Bovag waarschuwt automobilisten om niet te laat aan winterbanden te beginnen. "Ongeveer 35 procent van de automobilisten rijdt al wel op winterbanden, dan moet je denken aan wintersporters. De rest wacht af tot het gaat sneeuwen." Dat is volgens een woordvoerder van Bovag niet verstandig. "Als het dan gaat sneeuwen, moet je vanwege de plotselinge drukte weken wachten."

Bron NOS.nl
Rood gemarkeerd: 30 cm sneeuw eind vorige winter?
Ik weet niet waar de NOS eind vorige winter 30 cm sneeuw gezien heeft, maar naar mijn weten waren zowel februari als maart zeer zacht. In februari kwam al de eerste 20°C voor het zuiden van Nederland. De winter van 2017-18 had wel een koud slot eind februari-begin maart, maar vrijwel overal was het toen grotendeels sneeuwvrij (enkel 10 cm op de Waddeneilanden). Dan zou het 8 t/m 11 december 2017 moeten zijn met de code rood destijds (maar dat is dus al ruim 2 jaar geleden). | Gewijzigd: 9 januari 2020, 21:24 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 261
Lid sinds: 28 jun. 2015
15 januari 2020, 11:40 uur | Bericht #492616
Dat was 7 december 2017 ruim 25 cm sneeuw
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.058 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1400 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1400, lezen 14 mensen het topic "Onweerskansen algemeen (seizoen 2012)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden