Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 juni 2020, 12:50 uur | Bericht #493285

Nu ook officieel zomer


Het is weer juni, dat betekent dat we aan het begin van de 3 zomermaanden staan. We hebben al een voorproef(je) gehad met een lente die ruim meer zonuren had dan een normale zomer. Daarmee was de lente met afstand de zonnigste lente sinds het begin der metingen. De kans is aanzienlijk dat de komende zomer zelfs minder zonuren gaat krijgen dan de afgelopen lente, dat zou erg bijzonder zijn.
Je zou kunnen zeggen dat we met al die zonuren al vrij veel zomerweer gehad hebben de afgelopen maand, nu is dan ook eindelijk officieel de meteorologische zomer aangebroken.

Dinsdag één van de warmste dagen dusver
Ten opzichte van eerdere runs is de warmste dag nu naar voren geschoven, en daarmee is de afkoeling later deze week ook naar voren komen. De warmste dag is nu morgen (dinsdag). Dan kan het 25 tot 28°C worden (de warmste dag tot dusver was 21 mei met 28,7°C in Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen).


25 tot 28°C op de planning morgen, een tropische dag lijkt het niet te worden.

Met deze sterke opwarming op het land is de kans op zeewind weer aanwezig, de zeewind kan het verste het land opkomen in West-Vlaanderen omdat deze kuststrook met meest haaks op de noordelijke richting van de zeewind staat. Elders zal het vooral beperkt blijven tot een (kleine) kuststrook.

Een race tegen de klok voor onweer
Waar we morgen nog droge lucht hebben, komt woensdag vanuit het zuiden vochtige lucht vanuit Frankrijk onze kant op, tegelijk komt met hoge snelheid koude lucht vanuit Noorwegen onze kant op, deze koude lucht zal uiteindelijk hoe dan ook bezit nemen van West-Europa (temperaturen uiteindelijk 12 tot 18°C vanaf donderdag). De vraag is nu, is de vochtige en warme lucht vanuit het zuiden op tijd hier voor een onweerskans.

Dit lijkt echt een nipte situatie te worden voor een eventuele onweerskans op woensdag. Er zal frontvorming gaan optreden rond de Benelux of net ten zuidoosten van ons. Zoals het er nu naar uitziet zien we een kleinschalig lagedrukgebiedje ontstaan boven de (Duitse) Wadden. Hierdoor zien we twee effecten:
- Voor Vlaanderen en West-Nederland lijkt de koude lucht hierdoor verder zuidelijk kan doorstoten, waardoor de vochtige lucht nooit Vlaanderen en West-Nederland bereikt.
- We zien warmteadvectie (de aanvoer van warme en vochtige lucht) boven Oost- en Noord-Nederland, hierdoor zien we hier zeer tijdelijk een onweerskans in deze omgeving.

Onzekerheid: Deze mogelijke onweerskans is zeer onzeker, EC beperkt vochtige lucht alleen tot de Duitse grensstreek, ICON pakt nog net Zuidoost-Nederland mee.


De fronten op deze kaart zijn vrij zwak boven de Benelux. De frontogenese (het ontstaan van frontgebieden) is pas net begonnen en pas in Zuid-Duitsland zien we grote activiteit op dit front, wij worden eerder ''overrompeld'' zonder slag of stoot (m.u.v. een mogelijke bui in het (noord)oosten).


Onzekerheid: Deze mogelijke buienkans is zeer onzeker, EC beperkt buien alleen tot de Duitse grensstreek, ICON pakt nog net Zuidoost-Nederland mee.

KNMI meerdaagse guidance
De overgang naar een koeler en wisselvallig weertype in de tweede helft van de week tekent zich nu duidelijk af. Het overgrote deel van de EPS-leden ondersteunt het hierboven beschreven scenario. Slechts een handvol leden laat de hoogtetrog westelijker boven de Britse Eilanden zuidwaarts uitzakken waardoor we nog enkele dagen langer in de warme lucht zitten.
Later op woensdag zou al de eerste neerslag kunnen vallen in de vorm van een enkele bui. Op donderdag nemen de neerslagkansen sterkt toe a.g.v. de frontogenese boven onze omgeving, in het oosten zou de neerslag eerste nog een convectieve component kunnen hebben i.v.m. de nabijheid van de warme lucht ten oosten van ons land.
De neerslaghoeveelheden liggen donderdag in de ordegrootte 5-10 mm, waarbij enkele leden uitschieter richting 20 mm.


Koude lucht arriveert
Nadat de Benelux is ingenomen door voor zomerse begrippen zeer koude lucht (12 tot 18°C), zien we de vochtige onstabiele lucht die woensdag nog net boven Oost- en Noord-NL lag al verdreven worden naar Zuid-Duitsland en Italië. In de regio rond de Alpen kan erg veel regen vallen door deze inmiddels zeer actieve frontzone.

Voor ons van belang zijn de troggen die klaarliggen bij de Britse Eilanden, deze komen onze kant op. Dit kan in combinatie met koude bovenluchten twee resultaten geven:
- Polaire buien met een goede kans op klappen onweer (koude bovenluchten arriveren ook, -25°C op 5,5 km hoogte.
- De troggen ontwikkelen zich tot lagedrukgebieden, deze kunnen in de Benelux de nodige regen achterlaten.



Ter indicatie een weerkaart van de lange termijn hoe de passage van fronten en troggen (lijnen met buien) kunnen zorgen voor een wisselvallig weertype vanaf donderdag.

Neerslagsommen
Voor de natuur, agrariërs en waterbedrijven is deze koele lucht en regen goed nieuws, het stopt de meeste verdamping en brengt nieuwe neerslag binnen. GFS laat tot 240u (tot 11 juni) 15 tot 50 mm vallen in de Benelux, EC gaat voor 10 tot 30 mm.

Lange termijn
Op de lange termijn zien we de hogedruk niet meer in vol ornaat terugkeren naar de Benelux, echter neemt de wisselvalligheid na verloop van tijd wel wat af. We zien op de onzekere lange termijn de Benelux in een zadelgebied (gebied met weinig stroming) komen met gestaag oplopende temperaturen.


In het paars zien we de onzekerheid, een diepe paarse kleur betekent een grote spreiding. De Benelux bevindt zich tussen een zuidelijke en oostelijke winden in, en ook vallen we net buien de uitloper van het Azorenhoog (rood) en een trog met wisselvalligheid (blauw over Britse Eilanden).



Temperaturen vanaf donderdag duidelijk beneden normaal met circa 15°C. Vanaf 8 juni nemen de temperaturen weer toe en laten we de koude lucht achter ons.

Neerslagkansen eindelijk weer aanwezig vanaf woensdag, dagelijks kan er wel ergens in de Benelux enkele millimeters regen vallen.

Kort samengevat zien we een dynamisch maar koel weertype starten vanaf woensdag, een hele verandering met het huidige zonnige en stabiele weertype.


Alle berichten en aanvullingen van iedereen zijn altijd welkom!

Iedereen alvast een fijne zomer gewenst met hopelijk het nodige spektakel!

| Gewijzigd: 1 juni 2020, 12:56 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
1 juni 2020, 15:58 uur | Bericht #493290
Zal maar eens aftrappen dan met een extreem ECMWF lid. Niet de kaart die wij willen zien, maar toch bijzonder zoals de 40 °C leden ;)



Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Waarom deze advertentie?
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
2 juni 2020, 13:18 uur | Bericht #493292
Mogelijk wordt het vandaag lokaal 30 graden )
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2020, 10:59 uur | Bericht #493313

Shaapscheerderskou: periode met buiig weer en lagere temperaturen start vandaag


Bron afbeelding: OnweerOnline

Na een paar warme dagen is het weer vandaag behoorlijk omgeslagen. We hebben vandaag namelijk te maken met overwegend bewolkt weer en periodes met lichte regen of enkele buien. Ook de temperatuur ligt een stuk lager ten opzichte van de afgelopen dagen met 14'C-15'C in de kustgebieden tot 17'C landinwaarts. Deze koele en bewolkte donderdag is tevens ook de start van een reeks frisse en buiige dagen die in deze periode van het jaar ook wel de Shaapscheerderskou genoemd wordt.

Het bewolkte weer en buien van vandaag hebben we te danken aan koufront dat van west naar oost over de Benelux trekt. Veel regen gaan de buien niet opleveren en in de avond kan in het westen de zon nog even doorbreken. In de nacht naar vrijdag is er dan een mix van opklaringen en enkele buien, met name in de noordelijke helft. Lokaal kan er bij deze ook al onweer voorkomen.

Vrijdag
Vrijdagochtend neemt vanuit het westen de buiigheid behoorlijk toe. De buiigheid wordt geholpen door een CAD en later ook nog een trog die grofweg van west naar oost over de Benelux trekken. Tijdens de buien is er kans op onweer, hagel en windstoten. Ook valt er sinds lange tijd weer eens een significante hoeveelheid regen. Op veel plaatsen valt er morgen namelijk circa 10 mm regen en regionaal kan dit zelfs oplopen richting de 20 mm. Dit is dus een goede eerste stap om wat verlichting de brengen tegen de droogte. De temperatuur ligt morgen trouwens met circa 14'C behoorlijk behoorlijk onder wat normaal (ongeveer 20'C) is voor begin Juni.

Vrijdag gaat behoorlijk buiig verlopen. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Het weekend

Zaterdag en zondag hebben we ook nog steeds te maken met buien en ook vrij veel wind. Bij de buien kan er nog steeds onweer en korrelhagel voorkomen en brengen ook een verdere verlichting tegen de droogte. De meeste wind wordt zaterdag(avond) en de nacht naar zondag verwacht met op uitgebreide schaal windstoten van 70-90 km/uur, de meeste wind in de kustgebieden. Zondag neemt de wind langzaam weer af. De temperatuur ligt deze dagen rond de 15’C/16’C.


Zaterdag neemt de wind in de loop van de dag steeds meer toe. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Volgende week
Na het weekend wordt het droger en later volgende week lijkt de temperatuur ook weer op te gaan lopen naar waardes rond de 20’C. Tegen die tijd neemt ook de onzekerheid in de modellen weer toe. Deze trend is ook mooi terug te zien in de recente EC pluim.

KNMI meerdaagse guidance
De grootschalige ontwikkelingen zijn na het komende weekeinde min of meer consistent, maar de voorspelbaarheid van het weer in onze omgeving is laag omdat zowel het Scandinavische hoog het weerbeeld kan bepalen als het Atlantische/Britse (hoogte)laag en aanvankelijk ook kleinschalige hoogtestoringen boven Midden-Europa. In de tweede helft van de volgende week overheerst de invloed van het Scandinavische hoog, de neerslagkans neemt dan af naar ongeveer 30% en het aantal leden met een bovennormale temperatuur loopt op naar ongeveer 70%. Daarna komt er wat meer cyclonale invloed, de neerslagkans stijgt naar ongeveer 40% en het aantal leden met een normale of benedennormale temperatuur loopt op naar ongeveer 30%. De totale neerslag ligt rond 40 mm (50% rondom mediaan tussen circa 35 en 50 mm). Het neerslagtekort blijft daarmee ongeveer op de huidige waarde.


Neerslag en temperatuur pluim voor De Bilt. Bron afbeelding: KNMI
#KeepOnSmiling
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
5 juni 2020, 08:27 uur | Bericht #493316
Lako, shaapscheerderskou? Een typfoutje

Jammer genoeg wordt het kouder, ik vond die 25 graden wel lekker.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



ton1959
Lid
Woonplaats: rotterdam
Berichten: 191
Lid sinds: 1 sep. 2013
5 juni 2020, 11:36 uur | Bericht #493317
Citaat van Thunderlover123, vrijdag 5 juni 2020, 8:27 uur Lako, shaapscheerderskou? Een typfoutje

Jammer genoeg wordt het kouder, ik vond die 25 graden wel lekker.

Het is zeker een foutje want schapenscheerderkou is vaak pas rond de 15 of 16 juni.dus als het dit betreft is het wel vroeg.verder geloof ik er verder niet zo in om dat het maar eenverzinsel is:@
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
7 juni 2020, 10:02 uur | Bericht #493326
Junirecord verbroken qua luchtdruk. 



Op 22 mei was sprake van een uiterste: er werd een recordhoge luchtdruk gemeten. Vervolgens, op 5 juni, kwam het andere uiterste: de luchtdruk was recordlaag! Van het ene uiterste naar het andere

De lente werd gedomineed door hogedrukgebieden. Het ene na het andere hogedrukgebied nestelde zich in de buurt van Nederland, waardoor de lente extreem zonnig en droog verliep. Sterker nog: op 26 mei werd een decaderecord gevestigd: in de laatste 11 dagen van mei was de luchtdruk nog nooit zo hoog.

5 juni, nog minder dan een maand later, is alles anders. Het weer is herfstachtig, er trekken talrijke buien over en de zon is vaak de grote afwezige. En niet alleen het weer is 180 graden gedraaid: ook de luchtdruk doet mee. Er is zelfs een maandrecord voor lage luchtdruk gebroken!

Op 5 juni daalde de luchtdruk in Hoorn (Terschelling) namelijk naar een waarde van 987.8 hectopascal (0.978 bar - een maat bekend van o.a. banden). Zo laag was de luchtdruk in juni nog nooit: op 27 juni 1958 werd in Vlissingen een luchtdruk van 988.0 hectopascal gemeten. Dat record is dus uit de boeken.

Ter vergelijking: op 26 mei 2020, toen het hoge luchtdrukrecord werd gebroken, wees de barometer 1036 hectopascal aan. Dat is dus bijna 40 hPa hoger dan de luchtdruk van 5 juni.

Minder wrijving en dus sneller?

Een lage luchtdruk betekent dat er minder lucht van boven op je 'drukt'. Dat is voordelig voor bijvoorbeeld schaatsers in een ijshal. In een ijshal worden vaak de snelste tijden gereden als de luchtdruk laag is. Daardoor is de wrijving iets minder hoog.

Eenzelfde effect zie je bij bijvoorbeeld schaatsbanen op hoogte. Omdat de luchtdruk op hoogte lager is, wordt daar ook harder geschaatst dan op zeeniveau. Dat zie je bijvoorbeeld bij de schaatsbaan Salt Lake City in de VS, dat op ongeveer 1300 meter hoogte ligt. De luchtdruk ligt daar 'slechts' tussen 900 en 850 hPa. Dat is fors lager dan de lage luchtdruk die wij op 5 mei hadden gemeten!


Bron: Weerplaza.nl
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 juni 2020, 13:25 uur | Bericht #493327
Warme lucht komt weer onze kant op
De warmte is nu uit heel West-Europa verdreven, maar in Oost-Europa houdt nog een voorraad warme én vochtige lucht stand. Deze komt vanaf volgende week woensdag vanuit Oekraïne en Polen onze kant op. De lagedruk is daarbij laag op het continent, dus de buienkans is aanwezig. Misschien zouden we Ostgewitter kunnen zien volgend weekend, natuurlijk zit daar nog wel veel onzekerheid.


Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking komt te temperatuur uit tussen 23°C (meer bewolkte dagen) en 30°C (wanneer het langere tijd helder blijft).


Nadat het dinsdag en woensdag vooral droog is, zijn er met de komst van warme en vochtige lucht ook weer neerslagkansen.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 juni 2020, 22:51 uur | Bericht #493340

Temperatuur richting zomerse waardes


De komende week zien we kwik stijgen naar 25 tot 30°C. Daarbij zien we bij het overgrote deel neerslagsignalen, er is echter nog geen overeenstemming wanneer we een neerslag (en waarschijnlijk dus onweerskans) zien.


Mogelijk vrijdag of zaterdag lokaal in de buurt van tropische waardes (27 - 29°C)


Zaterdag & zondag momenteel nog de grootste kans op onweer, echter zien we veel leden die ook de dagen rond het weekend zo nu en dan een neerslagsignaal laten zien.


Zwakke oostelijke stroming in de Benelux (Ostgewitter mogelijk). We zien nog steeds een zeer sterke blokkade boven Scandinavië. Vochtige lucht komt vanuit Zuidoost-Europa onze kant op.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
16 juni 2020, 17:29 uur | Bericht #493456
Hopelijk worden die temperaturen waarheid, 30 graden mag wel weer. 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 302
Lid sinds: 6 jan. 2017
16 juni 2020, 20:15 uur | Bericht #493463
hoi
zitten we helemaal niet op te wachten hier , zowel in als buiten de vakantie.
is lekker onstabiel en hopelijk blijft dat zo,
al prognose voor rest v/d maand/zomer.
zie dat volgende week al meer opwarmt maar houdt dat aan?
Brouwer
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 juni 2020, 12:35 uur | Bericht #493498

(Zeer) warme periode nog steeds in berekeningen


Zowel EC als GFS komen nog met een grote kans op de eerste (landelijke) tropische dag van 2020. Er zijn wel verschillen, maar het resultaat; droog, warm en zonnig, is bij beiden min of meer gelijk.

EC:
Lagedrukgebieden met onstabiele lucht nemen een grote omweg via Scandinavië, en bereiken ons daarmee vanaf maandag niet meer (komend weekend nog wel enkele zwakke fronten).
We zien een stevige blokkade boven Polen, daarmee is de wind bij ons zuidoostelijk geworden. Deze zuidoostenwind voert droge en warme (of hete) lucht aan. Temperaturen stijgen naar circa 27 tot 33°C vanaf woensdag 24 juni.

Midden-Europa onder de vleugels van een groot hogedrukgebied.



Mogelijk wordt de warme lucht pas richting vrijdag weer iets onstabieler, dus neerslagkansen zijn maandag t/m donderdag afwezig. Die dagen is er een stabiel weertype met hoogstens een paar mooiweerwolkjes (platte cumulus die 's avonds weer verdwijnen).

GFS:
Zoals al eerder gezegd, GFS heeft min of meer een gelijk scenario. In GFS is de wind iets meer oostelijk, hiermee komt de temperatuur ongeveer 2°C lager uit. GFS zinspeelt dan ook op 25 tot 31°C. In GFS zien we ook een duidelijkere rug (uitloper van Azorenhoog), pas later vormt er zich een aparte blokkade boven Denemarken/Zweden. Hiermee blijft de extreem hete lucht van Spanje ver weg van de Benelux (in Spanje circa 35 tot 40°C). In EC is deze extreem hete lucht namelijk iets noordelijker (Frankrijk), maar ook hier niet tot de Benelux.




Na vrijdag 26 juni, net zoals in EC, een toename in onzekerheid dankzij mogelijk wat instabielere lucht in onze omgeving. Neerslagsignalen zijn dan ook wat meer aanwezig.

Hittegolf?
Een hittegolf is nog onzeker (minstens 5 dagen zomerse temperaturen (25+), waarvan minstens 3 tropisch (30+)). Het moet op maarliefst 5 dagen warm genoeg worden, tot dusver zien we de kans op een hittegolf wel snel toenemen. De kans op een regionale hittegolf (op een willekeurig KNMI-station) is redelijk groot. Een landelijke hittegolf (bij De Bilt) heeft een wat kleinere kans van slagen. De flinke warmte zit wel stevig in het zadel de afgelopen runs, dus als dit zo doorgaat zou het best zo ver kunnen komen.
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
18 juni 2020, 13:38 uur | Bericht #493499
De astronomische zomer begint in stijl: 50% kans op een landelijke hittegolf met zeer warme temperaturen van 29-33 graden, sommige berekeningen komen zelfs met 34-35 graden maar die dienen met een korreltje zout te worden genomen. Duidelijk is dat we zeer warme temperaturen mogen verwelkomen. Ik ben zelf zeer benieuwt of het dit jaar wel goed gaat qua de landelijke hittegolf. Exact een jaar voor de heetste dag van de hitteperiode van dit jaar werd het 36.5 in Hupsel, zeer heet maar door het ontbreken van 2 zomerse dagen werd het geen landelijke juni-hittegolf. Dit jaar weer een nieuwe poging.

Midden ECMWF:


Zuiden ECWMF:



CONCLUSIE: We kunnen 1 of meer tropische dagen verwachten met mogelijk een regionale- of/en landelijke hittegolf.

 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
18 juni 2020, 16:43 uur | Bericht #493501
Wetteronline kaarten met regionale hittegolf:

Maximum temperaturen:

MAANDAG:

Zomerse temperaturen van 25-26 graden in het zuid-oosten en oosten, 23 in het noord-westen, en 22 in het uiterste noorden.



DINSDAG:

30 graden in het zuiden, 28 in het oosten, 27 in het noord-westen en 25 in het noorden.



WOENSDAG:

32 graden in het zuiden, 30 graden in het oosten, 31 in het noord-westen, en 28 in het noorden.



DONDERDAG:

Een zinderende 33 graden in het zuiden, 32 in het oosten, 31 in het noord-westen, en 30 in het noorden.



Minimum temperaturen:

WOENSDAG:

15 in het noorden en oosten, en 17 in het zuiden en westen.



DONDERDAG:

17 graden in het noorden en oosten, 19 graden in het noord-westen en in het zuiden een tropennacht met 20 graden.



VRIJDAG:

19 graden in het noorden en oosten, 20 graden in het noord-westen, en maar liefst 21 graden in het zuiden.



Conclusie: Dit wordt een zeer warme periode met 1 of meer regionale tropennachten en tropische dagen. Er is een vrij grote kans op een regionale hittegolf, er is ook een aardige kans op een landelijke hittegolf. Dus ik ga lekker een tropenrooster instellen tijdens thuisonderwijs ;)









  | Gewijzigd: 18 juni 2020, 17:12 uur, door Novi
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
20 juni 2020, 13:01 uur | Bericht #493507
Het onbetrouwbare NAVGEM: (43 graden klopt dus niks van maar wel leuk om te laten zien)
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 juni 2020, 17:28 uur | Bericht #493508
Ja GEM staat bekend om zijn structureel te lage temperaturen in de winter, en structureel te warm in de zomer.

EC en GFS geven momenteel aan dat vrijdag waarschijnlijk de warmste dag zou kunnen worden. EC is het warmste met 28 tot 32°C, GFS is iets koeler met 26 tot 31°C.



EC is verder ook erg droog, met enkel morgenmiddag nog enkele lichte buien over het land (zwak front van west naar oost). Vrijdag en zaterdag wordt het iets onstabieler, maar EC beperkt de buiigheid enorm en laat het ondanks instabiliteit nog vrij droog. GFS laat wel iets meer buiigheid toe.

 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
24 juni 2020, 10:57 uur | Bericht #493521
KNMI geeft code geel uit voor hitte.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 juni 2020, 15:04 uur | Bericht #493526

Eerste lokale tropische dag: Arcen 31°C


De eerste lokale tropische dag, en daarmee de eerste regionale hittegolf is binnen. Donderdag en vrijdag worden waarschijnlijk op veel plaatsen tropisch, voor een hittegolf zijn er echter 3 tropische dagen nodig. Op de locaties waar vandaag dus nog de 30°C wordt bereikt.
Arcen is daarmee al vrij zeker van een hittegolf, waarschijnlijk volgen er de komende twee uur nog wel een aantal locaties in het zuiden.
EDIT: vrijwel direct na Arcen zijn ook Wilhelminadorp en Gilze-Rijen de tropische grens over.

| Gewijzigd: 25 juni 2020, 11:45 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 juni 2020, 10:56 uur | Bericht #493542

Eerste tropische dag in het zuiden van de Benelux

In de zuidelijke helft van de Benelux werd het gisteren voor het eerst deze zomer op veel plaatsen tropisch warm. Het warmste KNMI weerstation was Arcen met 31,3'C gevolgd door zowel Gilze-Rijen als Hoek van Holland (door lang uitblijven zeewind) met 31,0'C. Ook vandaag kan het in de zuidelijke helft van de Benelux opnieuw tropisch warm worden. Morgen maakt de gehele Benelux, m.u.v. het kust- en Waddengebied, kans op tropische temperaturen. Wel wordt het dan met name in het zuiden benauwder door het binnenstromen van vochtigere lucht.

#KeepOnSmiling
Jarno18
Lid
Woonplaats: Waalwijk
Berichten: 62
Lid sinds: 24 jan. 2015
25 juni 2020, 16:31 uur | Bericht #493544
Citaat van W. in t Erland, woensdag 24 juni 2020, 15:04 uur De eerste lokale tropische dag, en daarmee de eerste regionale hittegolf is binnen. Donderdag en vrijdag worden waarschijnlijk op veel plaatsen tropisch, voor een hittegolf zijn er echter 3 tropische dagen nodig. Op de locaties waar vandaag dus nog de 30°C wordt bereikt.
Arcen is daarmee al vrij zeker van een hittegolf, waarschijnlijk volgen er de komende twee uur nog wel een aantal locaties in het zuiden.
EDIT: vrijwel direct na Arcen zijn ook Wilhelminadorp en Gilze-Rijen de tropische grens over.



Met die eerste zin ben ik het niet eens. Het is nog niet binnen. Zaterdag zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. 

Edit Erland: afbeelding uit citaat gehaald. | Gewijzigd: 25 juni 2020, 17:05 uur, door Thijs.
Jarno
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.316 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 133 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 133, lezen 2 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden