Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, VA.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, TX; Rockwall, TX; Kaufman, TX.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anne Arundel, MD; Prince Georges, MD.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Russell, VA; Scott, VA.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stark, ND; Morton, ND; Grant, ND; Hettinger, ND.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Prince William, VA; City of Manassas Park, VA; Fauquier, VA; Loudoun, VA; City of Manassas, VA; Fairfax, VA.

6 Jul 2020 00:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Highland, VA; Pendleton, WV.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harnett, NC; Johnston, NC.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Roane, TN.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor City of Waynesboro, VA; City of Staunton, VA; Augusta, VA.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, KY; Taylor, KY; Larue, KY; Nelson, KY; Marion, KY.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sargent, ND.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arlington, VA; City of Alexandria, VA; Montgomery, MD; District of Columbia, DC; Fairfax, VA; City of Falls Church, VA.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McMinn, TN; Meigs, TN.

6 Jul 2020 00:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Louis, MN.

6 Jul 2020 00:25:59
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
25 juni, 18:03 uur | Bericht #493547

Zware afvalrace voor regionale hittegolf

Citaat van Jarno18, donderdag 25 juni 2020, 16:31 uur Citaat van W. in t Erland, woensdag 24 juni 2020, 15:04 uur De eerste lokale tropische dag, en daarmee de eerste regionale hittegolf is binnen. Donderdag en vrijdag worden waarschijnlijk op veel plaatsen tropisch, voor een hittegolf zijn er echter 3 tropische dagen nodig. Op de locaties waar vandaag dus nog de 30°C wordt bereikt.
Arcen is daarmee al vrij zeker van een hittegolf, waarschijnlijk volgen er de komende twee uur nog wel een aantal locaties in het zuiden.
EDIT: vrijwel direct na Arcen zijn ook Wilhelminadorp en Gilze-Rijen de tropische grens over

Met die eerste zin ben ik het niet eens. Het is nog niet binnen. Zaterdag zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. 

Je hebt gelijk, de regionale hittegolf wordt vanuit meerdere hoeken ''bedreigt''.

Allereerst zijn er vandaag weer enkele stations afgevallen, waaronder Rotterdam, Voorschoten, Deelen, Westdorpe en Woensdrecht. Deze stations bereikten vandaag niet de 30°C die nodig is voor een regionale hittegolf.
Morgen zal de 30°C op grotere schaal behaald worden, met mogelijk de eerste landelijke tropische dag in De Bilt. Voor de Vlamingen blijft 30°C in Ukkel nog onzeker.

Zaterdag zullen er waarschijnlijk opnieuw enkele stations afvallen, omdat dan alleen in het oosten de 25°C nog behaald wordt. De temperatuur op zaterdag is nog onzeker, en afhankelijk van de hoeveelheid bewolking.
Hieronder een overzicht met voor de komende twee dagen alvast de geschatte maxima. Als het loopt zoals ik momenteel verwacht behalen alleen Arcen en Volkel een regionale hittegolf.


Hoogste maxima in de Benelux aangegeven (Arcen in dit geval).

EDIT: Eindhoven haalde net na moment van schrijven nog 30,1°C, dus Eindhoven is zeker ook nog in de race voor regionale hittegolf!Het statistische model voor de maxima van zaterdag, in het rood zien we nog zomerse dagen (25+). | Gewijzigd: 25 juni, 20:17 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 juni, 17:10 uur | Bericht #493564
Eerste landelijk tropische dag: 30°C in De Bilt
| Gewijzigd: 29 juni, 18:25 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 7
Lid sinds: 22 mei. 2016
29 juni, 06:20 uur | Bericht #493623
Elk jaar lijkt extremer te verlopen dan voor voorgangers, ondanks het vele prachtige weer en heerlijke temperaturen is er toch een dingetje waar ik me aardig druk over maak. De droogte is bijna nijpender dan ooit, de verwachting lijkt wel iets gunstiger te worden, maar dit is zeer lokaal en lijkt het meer op emmers water naar de zee proberen te dragen. (Al is er vrij weinig water om dat te proberen) https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/droogtemonitor Nee, heerlijk weer en ik hou van een goede zomer, maar toch hoop ik dat moeder natuur ook weer iets aan ons nattere klimaat denkt. Al acht ik dat steeds minder met een snel veranderende klimaat. | Gewijzigd: 29 juni, 06:21 uur, door Björn Gruppen
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
29 juni, 20:04 uur | Bericht #493628

Zeer dynamisch weertype


Gedurende de onweerskans van vrijdag/zaterdag ging de windsnelheid op circa 9 km al flink omhoog. Dit had een overduidelijk effect op de organisatiegraad, waar we in het begin van de kans nog met single cell/multicell zaten, eindigden we kans met een supercell in Groningen.

Deze flinke toename van windsnelheid op 9 km had er alles mee te maken dat de straalstroom boven de Benelux kwam te liggen. Gevolg hiervan was dat een weststroming ervoor zorgte dat we de warme onstabiele lucht kwijtraakten. Momenteel is er een sterke afwisseling van wolken, zon, een beetje regen en relatief veel wind.

Weinig meandering
Wanneer een straalstroom veel meandert is de kans groot op een blokkade met langere tijd hetzelfde weertype. Momenteel is er weinig meandering, dus is er juist een snelle afwisseling van weertypes mogelijk.

Aan de richting van de straalstroom kunnen we al wat aflezen wat het weertype wordt.

Vandaag & morgen: westelijk georiënteerd
Deze situatie zorgt voor iets te koele tot normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Hierbij af en toe een spatje, af en toe een beetje zon (vooral 's ochtends in het zuiden), en een wind die t.o.v. vandaag een klein beetje afneemt (50 - 60 km/u windstoten).


Woensdag: zuidwestelijk georiënteerd
Woensdag is de straalstroom iets gekanteld, en hierdoor is de wind een fractie zuidelijker. Hiermee wordt warmere lucht naar het noorden gebracht, maar omdat de straalstroom nog steeds bovenal westelijk is (met dus kleine zuidelijke fractie) is de warmte van zeer korte duur, of bereikt de warmte het noorden van het land überhaupt niet.


Straalstroom kantelt een klein beetje, vrij groot verschil in weertype.


Paars: de as van de straalstroom (9 km)
Zwart: stroming op 1,5 km hoogte
Blauw: resulterende (kou)fronten


Resultaat: woensdag dynamische onweerskans
Woensdag kan er hierdoor mogelijk behoorlijk wat regen vallen, in Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant is er hierdoor mogelijk een onweerskans in de maak. Dit is een kans met veel schering, dus organisatie is zeker mogelijk (sowieso multicel). Onstabiliteit is beperkt zover de kaarten laten zien (CAPE niet heel hoog), maar met de volle bak schering is er potentie voor mogelijk wat leuks voor het zuidoosten.


Warme sector met onstabiele lucht schampt de Benelux, grootste kans op dynamische onweerskans voor het zuidoosten.

Straalstroom blijvertje
Als we verder kijken zien we straalstroom boven onze omgeving hangen, dus daarmee is de kans op een blokkade op de lange termijn nog vrij klein, en blijft het weertype dynamisch. Afhankelijk van de exacte ligging kan er wellicht nog een vluchtige onweerskans voor het zuiden voorkomen (op die termijn nog koffiedik kijken).Pluim
Temperaturen zijn de komende tijd in het zuidoosten rond (of iets boven) normaal, terwijl ze in het noordwesten rond of iets onder normaal liggen. Dit heeft te maken met de scheidingslijn tussen warme en koudere lucht die boven, of iets zuiden van ons land ligt.

Midden-Nederland ziet temperaturen van 20 - 22 graden.


Woensdag kans op een strook met veel neerslag, ergens van west naar oost door NL (of Vlaanderen misschien). Donderdag nog een tweede front met mogelijk veel neerslag (nadruk nu meer op Noord-NL).
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 juni, 12:48 uur | Bericht #493634

Is 20°C te koud?


Meteorologisch gezien is 20°C helemaal niet veel te koud. De normale temperatuur eind juni/begin juli is 21,8°C. We mogen de temperaturen tussen 19,8°C en 23,8°C daarmee als normaal beschouwen. Door gewenning aan klimaatverandering voelt een temperatuur tussen 19,8 en 21,8°C voor velen volgens mij meer als behoorlijk koud aan (voor de zomer). Als ik ernaast zit en 20 - 21°C helemaal niet als fris/koud aanvoelt dezer dagen, laat t weten.

In een normale juni had 1 op de 3 dagen een temperatuur beneden de 20°C. De afgelopen zomers hadden er echter nog maar bijna 1 op de 6 dagen een dag beneden de 20°C. Ze komen tegenwoordig dus nog maar 2x zo weinig voor. 2006 en 2018 waren zelfs de eerste jaren die de hele zomer geen enkele dag beneden de 20°C zagen!


Als we kijken naar de hele zomer zien we precies dezelfde trend, de hoeveelheid dagen beneden de 20°C is afgenomen van 40 (iets minder dan 6 volle weken beneden de 20°C) tot 20-25 tegenwoordig (3 weken beneden de 20°C).


Binnen de betrouwbare termijn zijn de komende tijd slechts 3 dagen beneden de 20°C. Op de meeste dagen ligt de temperatuur gewoon rond normaal (22,0).


In het geel de normale maxima, in blauw de normale minima.

Dus, geniet van warmte en betreur een bewolkte frisse dag. Bedenk soms wel dat iets wat voor je gevoel ''normaal'' is, tegenwoordig niet meer overeenkomt met de normale temperatuur. De warme zomers van tegenwoordig zijn dus vergeleken met de normaal niet vanzelfsprekend. | Gewijzigd: 30 juni, 12:54 uur, door W. in t Erland
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 juli, 18:47 uur | Bericht #493643
Ik had een hele mooie post geschreven, maar die is door een ongelukkige toets die ik indrukte verdwenen, hier zijn de afbeeldingen met een vlugge tekst eronder, helaas. Als er vragen zijn hoor ik het wel.

Polaire troposferische vortex is verplaatst richting IJsland (niet te verwarren met stratosferische vortex, die in de zomer geen grote rol meer speelt op de troposfeer). Deze verplaatsing komt door een rug van Siberië naar Canada. Er is ook nog een kleine vortex boven Oost-Rusland. De polaire vortex is gevuld met wat koelere lucht (op 9 km hoogte), terwijl in Spanje en Noord-Afrika juist zeer warme lucht aanwezig is (op de grond zelfs 40°C in Spanje en 48°C in Algerije, bijna recordwaardes). Dankzij deze temperatuursverschillen bereikt de straalstroom zeer hoge snelheden boven de Benelux (300 km/u komt regelmatig voor in winter, maar is zeldzaam in zomer).


Koelere lucht is zichtbaar in vortex. Op bovenstaande kaart zie je het geopotentiaal (in kleuren). Dit geeft aan hoe dik de luchtlaag tussen de grond en de hoogte waar de druk afgenomen is tot 500 hPa is. Koelere lucht neemt minder ruimte in/krimpt, dus die hoort bij de groene kleuren op de kaart.

Door de krachtige weststroming wordt vochtige lucht aangevoerd. Vrijdagavond bereikt het warmtefront al de Waddeneilanden, zaterdag ligt het hele land in deze vochtige lucht.

In deze vochtige lucht hebben we een dik pak bewolking en een stevig windje. Boven de oceaan nadert al minder vochtige en koelere lucht achter een koufront.


In de vochtige lucht op zaterdag en zondag is het vooral bewolkt, valt er af en toe neerslag (vooral in het noorden, er is geen intensieve neerslag, meer af en toe gestage neerslag).

Op maandag verbeterd het weer. In de nacht naar maandag is er een koufront geweest, achter dit front is er ruimte voor zon, afgewisseld met polaire buitjes en een noordwestenwind.

Hierna komt een hogedrukgebied vanaf dinsdag. Hierbij neemt de wind af, komen we overdag weer boven de 20°C en is het 's nachts helder en kouder. Overdag zijn er mooiweerwolkjes (cumulus).

Zeer lange termijn
Echt stabiel zomerweer onder een blokkade zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Zolang de rug van Siberië naar Canada in stand blijft, blijft de polaire vortex boven IJsland. Dit zorgt er weer voor dat een westcirculatie in stand blijft. In dit patroon blijven warme dagen beperkt tot 1 à 2 dagen 25 - 30°C, gevolgt door een dynamische onweerskans met genoeg schering, maar eerder wat minder CAPE. Vervolgens weer een paar koelere dagen. Al met al groeizaam weer voor de natuur, af en toe een onweerskans voor de liefhebber. De zonaanbidder zal meer aan zijn trekken komen in Spanje, Frankrijk of Italië (alhoewel zomer 2020 misschien niet dé zomer voor grote reizen is gezien maatregelen).

Fijn weekend alvast!
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Tieske
Moderator
Woonplaats: Breda
Berichten: 255
Lid sinds: 30 jun. 2015
eergisteren, 13:49 uur | Bericht #493647

Onstuimig

Morgen (zondag) wordt een onstuimige dag.
Een depressie met een kern van onder de 985 hPa trekt morgen naar het oosten ten noorden van ons land.
Dit zorgt ervoor dat de isobaren in onze omgeving dicht op elkaar komen te zitten.
Echter zal dit niet tot een officiële storm lijden.

De kust krijgt te maken met een harde (7 beaufort) tot stormachtige (8 beaufort) wind uit het zuidwesten.
Hierbij zullen er bovendien windstoten van 65 tot rond de 80 km/u voor gaan komen.

Aangezien de wind uit het zuidwesten komt en dus niet recht van zee, zal de wind in het binnenland mee gaan vallen.
Hier kan namelijk op een windkracht 4 (matig) tot windkracht 5 (vrij krachtig) worden gerekend.
Hierbij zullen er windstoten van 45 tot 65 km/u voor gaan komen.

Hoewel dit in de winter niks speciaals is, is dit wel redelijk voor in de zomer aan de kust.
De zomerperiode verloopt gemiddeld namelijk een stuk rustiger dan die van de winter.
Omdat de natuur nu vol in het blad staat zullen takken en bomen het veel sneller begeven.

Kijken we naar de golven, dan zien we dat deze gemiddeld hoger dan 2 meter worden op de stranden en dat ze 6/7 seconden aanhouden.

De temperatuur zal oplopen naar ongeveer 20 graden in de hele Benelux dankzij het warme zeewater van 18 graden en veel neerslag hoeven we gelukkig niet te verwachten.
Waarschijnlijk blijft het bij geen tot enkele millimeters, dus een regenpak zal waarschijnlijk niet nodig zijn als u buiten bent.


Hieronder staat de situatie:


  | Gewijzigd: eergisteren, 14:08 uur, door Tieske
18-jarige (27 juni 19-jarige) weerfreak!
Tieske
Moderator
Woonplaats: Breda
Berichten: 255
Lid sinds: 30 jun. 2015
gisteren, 17:09 uur | Bericht #493649

Uitslag

De wind is al merkwaardig afgenomen en zal de komende uren verder afnemen.
Gistermiddag vermelde ik voor vandaag aan de kust een harde (7 beaufort) tot stormachtige (8 beaufort) wind met windstoten van 65 tot rond de 80 km/u.
Kijken we naar de uitkomsten, dan zien we dat er op alle officiële kust-stations een harde (7 beaufort) wind is gemeten en op drie stations in het noordwesten een stormachtige (8 beaufort) wind.
Daarnaast zijn de maximaal gemeten windstoten door de kust-stations 70 tot 87 km/u.

Voor het binnenland vermelde ik voor vandaag een matige (4 beaufort) tot vrij krachtige (5 beaufort) wind met windstoten van 45 tot 65 km/u.
Kijken we hier naar de uitkomsten, dan zien we dat er op bijna alle officiële binnenland-stations een vrij krachtige (5 beaufort) wind is gemteten.
Alleen het station in Arcen kwam niet verder dan een matige (4 beaufort) wind.
Bovendien kwamen vier stations met een tijdelijk krachtige (6 beaufort) wind!
Daarnaast zijn de maximaal gemeten windstoten door de binnenland-stations 49 tot 65 km/u.

Hieronder het overzicht van Weerplaza (tot 16:40 uur):
 
18-jarige (27 juni 19-jarige) weerfreak!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1489
Lid sinds: 29 mrt. 2016
gisteren, 18:07 uur | Bericht #493650

Vannacht tweede windmaximum voor Waddenregio, morgen buiig


Nu het koufront is gepasseerd, zijn er op veel plaatsen wat opklaringen, met nog enkele buien.


Duidelijke passage om 15:00, het dauwpunt daalt flink, drogere lucht achter het koufront komt binnen, vrij warme en vochtige lucht wordt verdreven.

Vannacht trekt de wind nogmaals aan, met name in het noorden. De Waddenregio kan nog windstoten zien van 80 - 90 km/u. Doordat het midden in de nacht gebeurt zal niet iedereen het merken.

Maandag overdag: buiig
Maandag passeert een bel met koude lucht op 5 km hoogte (500 hPa). Dit merken wij ook doordat de buienactiviteit al vroeg toeneemt maandag.

Een bel koude lucht trekt over de Noordzee, bij ons bereikt het noorden nog -24°C (5 km hoogte). Dit veroorzaakt de meest actieve buien in Groningen - Drenthe - Overijssel.


De buien zijn het meest actief in het noorden doordat daar de lucht op 5 km ook kouder is.

Dankzij een combinatie tussen dagelijkse gang (opwarming van de onderste luchtlaag) en de bel koude lucht samen het hoogste temperatuursverschil opleveren zijn de buien tegen het middaguur het meest actief. Er zijn lokaal enkele klappen onweer mogelijk. Rond de buien zou de wind ook nog even voelbaar zijn, de wind kan er nog een maximale windstoot van 80 km/u uitpersen lokaal.

KNMI guidance
Maandag overdag in het hele land buien, dagelijkse gang en passage van de hoogtetrog versterken elkaar enigszins. CAPE-waarden boven de noordelijke helft van het land 200-400 J/kg, in het noordoosten (koudste bovenlucht) lokaal iets boven de 400 J/kg, daar is dan ook kans op onweer. De effectieve schering is dan 10-15, lokaal 15-20 knopen, dus overwegend single cel met lokaal multicel. Na passage van de hoogtetrog nemen de buien in de middag in aantal en intensiteit af. In het noordoosten blijft de kans op een bui tot halverwege de avond aanwezig.

Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.039 topics, welke bij elkaar 442.867 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.122 leden.
Het nieuwste lid is MargrietvO.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5010 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5010, lezen 14 mensen het topic "Stormkansen december 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden