Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 15:29:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 15:16:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jones, MS.

1 Dec 2023 13:47:08

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 12:58:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 11:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

1 Dec 2023 10:27:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; Lafayette, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA; Vermilion, LA.

1 Dec 2023 09:56:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Baton Rouge, LA.

1 Dec 2023 08:19:09

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:35

De temperatuur bij Zeebrugge is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 07:04:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA; Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

1 Dec 2023 04:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

1 Dec 2023 03:12:01

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

1 Dec 2023 00:34:23
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2020, 11:46 uur | Bericht #493759
Onweerskans zondag 9 augustus op maandag 10 augustus. + Kansen voor week 33.

Reeds aangeven in de algemene onweerskansen topic komen er wat kansen op gang in deze warme periode Vanaf morgen beginnen deze toe te nemen elke dag. Tot ergens de omschakeling komt medio volgend week.  Dit alles samen maakt het tot het openen van 1 groot topic.


Zondag algemeen:
Voor morgen een zeer complexe situatie.Een thermisch laag actueel bij Bretange schuift langzaam NW-N waarts richting de Benelux. En ligt morgen Grofweg van Normandië richting zuidelijk Benelux. Het is de vraag tot hoever deze ontwikkeling zich al voordoet en zal morgen door middel van nowcasten duidelijk moeten worden. Die wispelturigheid in de modellen zullen blijven.Want modellen ecmwf en harmonie en nog wat anderen laten hem nog tamelijk op afstand]. En komen dan logischerwijs wat lastiger tot convectie. In modellen zoals Gfs, super hd, en wrf4km ligt dat al een 200 km dichterbij ons. Met deze ontwikkeling komen die ook met een forsere organsatie graad. Forceringen kunnen dus zijn de al bestaande thermische vore, maar ook hoe de outflow boundary word van deze buien, waar verderop zo maar nieuwe buien kunnen gaan ploffen. Dit zijn processen die door middel van nowcasten gedaan moeten worden. Aangezien we ons in de meest onstabiele luchtsoort bevinden. Zet ik hem op basis daarvan weg, want dat mag gewoon niet genegeerd worden. Kansen zijn er in eerste instantie dan voor zuidelijk Benelux met uitloop in de nacht naar maandag over meer delen van NL. Het zijn ook kansen die zeer pril staan in weerberichten, hier is meer ruimte om er wat dieper op in te gaan. 


Morgen schuift een thermisch laag onze kant op met een daarbij en vore de vraag is hoever deze onze kant al opkomt. Een aantal modellen tonen aardig potentie tot stevig onweer. Een aantal andere laten het bij wat lokale onweersbuien, die ook fel kunnen zijn maar op minder grotere schaal.

Onstabiliteit:
Cape morgen in de orde van 2000 j/kg lokaal iets hoger. Effectieve schering bedraagt rond de 25-30 knopen nabij thermische vore. Convectie modus is dus single cell/Multicell. Mogelijk later al clusterend vormend tot een MCS. De theta's zijn daar warm genoeg voor, ruim 60 graden. Met een cape van rond de 500-700 k/jg in de nacht kan dit nog wel even doorpruttelen.Deze optie is vooral voor Vlaanderen ZW-Z-ZO-NL. Gaan we toch meer naar de Ecmwf, harmonie scenario toe morgen, dan is er verspreid in het binnenland wel een lokale onweersbui mogelijk. Alleen deze gaan dan op minder schering, en zijn pulse buien, zijn vrij fel en leven maar kort max 30-40 min. Er zitten dezelfde randverschijnselen zitten erop als eerst genoemde, maar worden nog lokaler. Deze buien zijn kleiner in omvang en komen niet echt tot organisatie. 

Randverschijnselen:
Matig tot hoge bliksemactiviteit, hagel in de orde van 2-4 cm, op zulke cape waardes is lokaal 5cm ook niet uitgesloten. Windstoten van 75-90 km/u in een burst verschijnsel wat hoger. En zeer lokaal veel neerslag 30-40mm. Richting de avond en de nacht nemen deze randverschijnselen fors af. 

Kortom weer een kans die er zeer krom in staat, hopelijk zien we estofex vanavond of de guidance, morgen de boel bevestigen. En dan kan de boel eventueel nog aangevuld worden met informatie. Ook komende week komen er genoeg kansen langs. En zullen van tijd tot tijd besproken worden.!!

Met vriendelijke groet,

Tatanka

  | Gewijzigd: 9 augustus 2020, 05:56 uur, door Tatanka
there can be only one
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 390
Lid sinds: 31 mei. 2018
8 augustus 2020, 17:28 uur | Bericht #493762
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2020, 18:43 uur | Bericht #493765
Aandachtpuntje voor vanavond laat , en vannacht. Er zou toch al een enkele lokale bui kunnen vallen. In eerste instantie Belgie en Zuidelijke helften NL>> (dichterbij thermisch laag) maar dat kan ook zomaar elders gebeuren.

Modelbeoordeling:
Een ander aandachtspunt is de (middelbare) onstabiliteit. Met het opdringen van het thermisch laag, wordt de bovenlucht ook onstabieler. Modellen hebben moeite met de actuele convectie boven zee en boven Frankrijk. Hirlam geeft een signaal, in de Harmonie Cappi uitvoer is wel enige indicatie, maar beiden te weinig. Dit geeft een aandachtspunt voor vanavond, komende nacht, we noemen wel een kans.

Aandachtspunt voor vanavond, vannacht en zondagochtend is convectie vanaf middelbaar niveau, met name voor het zuiden van het land, zie ook modelbeoordeling.

Nog even snel de modellen bekeken. Buien zijn elevated dan op cape waardes rond de 500 j/kg ML cape naast kans op eventueel blikseminslag betreffen deze buien geen noemenswaardige randverschijnselen.


  | Gewijzigd: 8 augustus 2020, 19:00 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 299
Lid sinds: 6 jan. 2017
8 augustus 2020, 19:20 uur | Bericht #493769
bedankt tatanka
er ligt pluk bewolking op noordzee NNO van ons.
denk niet dat er wat gaat veranderen, vrijdag hopelijk wat meer gedonder

gr weerliefhebbers
Brouwer
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus 2020, 08:20 uur | Bericht #493772
Onweerskans zondag op maandag 9-10 augustus.


Meest recente schets van de thermische vore (takjes lijn) rond 14 uur vanmiddag. Rond deze lijn kunnen vanmiddag enkele pittige onweersbuien ontstaan met name zuidoosten. Mochten de buien zich goed doorontwikkelen vandaag, dan zijn er op outflow boundary mogelijk meer delen aan de beurt. Denk aan Brabant/Utrecht/Gelderland wellicht Overijssel. Maar het is echt nowcasten!!.

Zondag/maandag nacht:
Complexe situatie vandaag door toedoen thermische effecten, nog steeds vlak voor aanvang van kans. Bij een dynamische setting staan er vaker wat dingen duidelijker in. Met het opdringen van het thermisch laag, word de bovenlucht vandaag steeds meer onstabiel. En daar gebeuren tussen de runs door altijd wel weer dingen, die niet aangeven worden.Wel worden logischerwijs wat meer dingen duidelijk t.o.v mijn neergezette kans van gisteren. Ik had de stille hoop dat de Ecmwf.Harmonie modellen wat meer richting de Gfs,SHD, Cosmo gingen neigen, maar ze deden dus het omgekeerde. Kansen op dynamisch onweer zijn dat ook vrijwel weg.

Het is vandaag dus echt nowcasten waar de thermische vore exact komt te liggen.(grofweg Reims-Maastricht-Dortmund). Langs die thermische vore gaan dan vandaag buien ontstaan. Kansen zijn vandaag dan voor CNTRL-O Belgie en Z-ZOen van NL. Echter, als deze buien zich goed doorontwikkelen. Dan ontstaat er een uitgesproken outflow boundary tot ongeveer midden NL. En dan kunnen zomaar eens meer delen meedingen. Denk aan Brabant-Gelderland-Utrecht-Overijssel. Deze buien ontstaan dan een pak verderop, van de actuele buien. Dit zijn processen die maar lastig aangegeven worden door modellen. En ook door de actuele situatie later vandaag gemonitord moeten worden.

Onstabiliteit en randverschijnselen:
Cape vandaag in de orde van 1000-1500 J/kg, lokaal 1500-2000, effectieve schering 10-20 knopen, veelal pulse mogelijk door processen wat hoger tot rommelige multicells. Mocht het tot het laatste komen, zouden ze nog even tot middernacht of net na middernacht aan kunnen houden. Maar nemen snel af met het donker worden. Met name in vroege stadium van de buien, vanwege de gortdroge onderlaag windstoten van 75-90 km/u. Hagel in de lokaal in de orde van 2-4 cm. Aangezien het gros van de buien zowat stilhangers zijn is er kans op wateroverlast, lokaal is 30-40mm niet uitgesloten veelal 10-20mm.

Voor de kans van morgen wil ik zo lang mogelijk wachten om een beter beeld te krijgen. Mits ik tijd heb of iemand anders vanavond-morgenvroeg. Verder vandaag natuurlijk weer een dikke tropische dag voor de boeg, wel gaat het vandaag stukken benauwder aanvoelen met thermische laag meer in onze omgeving. | Gewijzigd: 9 augustus 2020, 08:21 uur, door Tatanka
there can be only one
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 514
Lid sinds: 13 aug. 2008
9 augustus 2020, 10:53 uur | Bericht #493773
Dank Tatanka  Altijd spannend dit soort perioden.
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
9 augustus 2020, 16:15 uur | Bericht #493775
Ik hoop dat het uit komt, kan wel wat afkoeling met onweer gebruiken.
 
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus 2020, 19:27 uur | Bericht #493776
Voor de komende uren er zijn nog wel wat dingen mogelijk langs de oostgrens. Ook de besproken outflow zit er wel op de Duitsland cluster. Deze  wil ook naar onze grenzen toe, maar tegelijkertijd gaan de nieuwe buien ook oostwaarts dus er word aardig aan getrokken.Toch wel een beetje balen, het is een bult werk. En ik zie graag kansen verzilverd worden ook al is het niet bij me zelf 1,2,3. Maar goed het is even niet anders wat niet is kan nog komen. Zelfs het knmi geeft ook al aan. Het is gewoon niet te doen, morgen hopelijk dat de plaatjes goed vallen. Lees ook modelbeoordeling van hun ik geef in het rood de onzekerheden aan, en dit is nog maar 1 stukje van zo'n guidance voor de beginnende lezers hier op het forum!!.Ik ga voor nu dan ook niet al teveel in de kans van morgen duiken. Wellicht morgenvroeg nog dichterbij de kans toch ineens wel wat meer duidelijkheid schept. Voor de kansen verder op deze week, zijn wat dynamischer en die geven toch doorgaans wat meer zekerheidjes. Meer modellen zitten daar vaker op.

Modelbeoordeling:

Naast de (extreem) hoge temperaturen is de convectie het belangrijkste aandachtspunt. De modellen hebben grote moeite met het juist berekenen van de buien, de (onweers)buien van vanmorgen werden in ieder geval door alle modellen gemist. De buien boven Duitsland, die vanaf de grond ontstaan, zitten op zich wel goed in alle modellen maar de mate waarin deze op outflow nog over onze oost- en zuidoostgrens kunnen komen verschilt.

De verschillen voor maandag zijn groot. De beide Harmonies hebben beide een scherpe vore richting het noordoosten van het land met bijbehorende convectieve neerslag boven het oosten en noordoosten. EC laat maandag meer een zwak cyclonaal stromingspatroon over het gehele land met de convectie ook verspreid (en geïsoleerd) over het gehele land. Hirlam houdt de vore meer boven het zuidoosten met daar ook de convectieve neerslag. Het moge duidelijk zijn dat met de hiervoor genoemde onzekerheid ook de maximumtemperaturen en de verdeling daarvan zal beïnvloeden.

Met vriendelijke groet,

Tatanka  | Gewijzigd: 9 augustus 2020, 19:48 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 55
Lid sinds: 19 jun. 2019
9 augustus 2020, 23:21 uur | Bericht #493781
zouden er op de uitflow van de buien boven frankrijk, als die er überhaupt komt, iets kunnen ontstaan? ontwikkeling daar ziet er interessant uit
Groetjes, Niels Koomans.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 01:15 uur | Bericht #493782
Citaat van NielsKoomans, zondag 9 augustus 2020, 23:21 uur zouden er op de uitflow van de buien boven frankrijk, als die er überhaupt komt, iets kunnen ontstaan? ontwikkeling daar ziet er interessant uit
Het is echt nowcasten, zo'n lijn kan advectief nog wel doorgaan tot aan de zuidelijke helften, maar dat moet echt op outflow gebeuren want die lijn hangt vrijwel stil. Er zit genoeg onstabiliteit nog op hoogte, dit is weer 1 van de nieuwe vore's, van een stationair laag bij Parijs. Gemist door heel veel modellen, of deels in mindere mate. Ook vandaag overdag weer zoals in mijn eerdere bericht ook al aangegeven. Het is onmogelijk haast door deze situatie, aan te geven waar en hoe. (zie modelbeoordeling) ik kan dan ook wel weer tijd en energie er in gaan steken. Het heeft soms zijn voorkeurs gebied, voor belgie en zuidelijk NL. Maar vanmiddag zou dat ook op een andere vore nog boven het noordoosten kunnen gebeuren. (Ouwe vore van gisteren langs het zuidoosten en Duitsland)

Modelbeoordeling:

Naast de (extreem) hoge temperaturen is de convectie het belangrijkste aandachtspunt. De verschillen voor maandag zijn groot. De beide Harmonies hebben beide een convergentie lijn richting het noordoosten van het land met bijbehorende convectieve neerslag boven het oosten en noordoosten. Hirlam berekent convectie boven het zuidoosten, terwijl EC op maandag15 UTC één tijdstap een licht signaal van neerslag boven Drenthe berekent.

Neerslag:
De onstabiliteit op hoogte blijft. Als deze onstabiliteit toch aangesproken wordt, is een bui in het zuiden niet uitgesloten. Maandag kans op buien vanaf de grond, voorkeursgebied is onzeker. CAPE dan 1500-2000 J/kg, lokaal boven de 2000 J/kg en effectieve shear 5-10 kt. Convectietype is pulse storm. Bij de buien uiteraard ook onweer en zeer lokaal hagel. Gezien de relatief korte levensduur en de lokale aard van de buien lijkt een code geel afdoende wanneer de buien zich aandienen, dit zal gezien de onzekerheid een kwestie van nowcasten zijn.

Wat stukken uit de guidance van zojuist!!
  | Gewijzigd: 10 augustus 2020, 01:39 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 08:06 uur | Bericht #493783
Onweerskans maandag 10 augustus.

Onweerskans op basis van de guidance van knmi,estofex, vandaag. Met wat kleine bijsturingen van mijn kant.. Ik heb aangegeven want de aandachtspunten zijn met rood.  NO-O-NL hebben vandaag een lichte voorkeur, eveneens veluwe regio in nabijheid van deze vore, (geholpen door orografie). Verreweg de meeste modellen die daar terug komen, toch blijft het een zaak van nowcasten. Er gebeurd heel veel dit soort dagen in deze atmosfeer. Toch kan er wel iets makkelijker een bericht gezet worden. Omdat er toch wel duidelijke convectie nou in is. Ook het zuiden (maar met name Belgie) zijn niet geheel kansloos. Toch ook wel een model die daar terug komt. Het zal leuk zijn als beiden verzilverd worden!!A level 1 was issued across Netherlands and NW Germany mainly for severe convective wind gusts and large hail.


Modelbeoordeling:

Naast de (extreem) hoge temperaturen is de kans op buienontwikkeling het belangrijkste aandachtspunt. De verschillen voor vandaag zijn groot. De beide Harmonies hebben beide een convergentie lijn vanuit Duitsland richting het noordoosten van het land met bijbehorende convectieve neerslag boven het oosten en noordoosten. Hirlam berekent nu eveneens convectie boven het noordoosten,, maar veel minder intens en meer sporadisch terwijl EC het vandaag droog houdt. Dinsdag berekenen nu ineens alle modellen langs de zuidgrens in de middag buien.

Neerslag:

Vandaag kans op buien vanaf de grond, de verwachting is dat het voorkeursgebied het oosten en noordoosten zal zijn. CAPE 1500-2000 J/kg, lokaal boven de 2000 J/kg en effectieve shear 5-10 kt. Convectietype is pulse storm. Bij de buien uiteraard ook onweer, windstoten (75-90 km/u) en zeer kans op hagel in de orde van 2-4 cm het is niet uitgesloten dat het lokaal tot 5cm komt (erg hoog freezing-level). Gezien de relatief korte levensduur en de lokale aard van de buien lijkt een code geel afdoende wanneer de buien zich aandienen, dit zal gezien de onzekerheid een kwestie van nowcasten zijn. Ook dinsdag zelfde situatie wb de buien.


Met vriendelijke groet,

Tatanka  | Gewijzigd: 10 augustus 2020, 08:18 uur, door Tatanka
there can be only one
cvandijk
Lid
Woonplaats: Borger (Dr)
Berichten: 281
Lid sinds: 29 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 16:27 uur | Bericht #493787


Het lijkt erop dat de thermische vore, waarover Tatanka sprak, net ten noorden van ons land komt te liggen, gezien de trekrichting en de ontwikkeling van de (onweers)buien.
Bron: https://www.buienradar.nl/nederland/zon-en-wolken/satelliet
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 16:50 uur | Bericht #493788
Citaat van cvandijk, maandag 10 augustus 2020, 16:27 uur

Het lijkt erop dat de thermische vore, waarover Tatanka sprak, net ten noorden van ons land komt te liggen, gezien de trekrichting en de ontwikkeling van de (onweers)buien.
 
Zijn de buien die hier ook het zetje moeten geven doormiddel van OFB, dan kan het op op 30-31 graden. Want wij halen net niet de convectie temperatuur van 33 graden. Het proces is op gang, ondertussen gaat de temp gestaag nog wat omhoog onderweg.

Ook ten oosten van Twente borrelt al, en is het wachten tot 1 doorprikt

Tis echt nowcasten. | Gewijzigd: 10 augustus 2020, 16:59 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 22:01 uur | Bericht #493789
Onweerskans Dinsdag 11 augustus. 

Ook net als vandaag zien we hier weer grote verschillen terug, maar wel weer een stuk duidelijker dan vandaag en gisteren. In ieder geval doen 2 belangrijke convectieve modellen mee, Arome en Harmonie. Hopelijk kan ik voor woensdag en donderdag zelf weer een duidelijk bericht zetten, de forceringen, en de signalen ogen zelfs op deze termijn al beter,dan ze de afgelopen dagen deden. Dus ik kijk al uit naar de convectieve modellen daarvan.

Modelbeoordeling:
Naast de (extreem) hoge temperaturen waarin we gewoon Harmonie blijven volgen is de kans op buienontwikkeling het belangrijkste aandachtspunt. De buiensignalen voor vandaag zijn inmiddels minimaal geworden. Voor morgen blijven de meeste modellen een signaal geven voor kleine, pittige buien, in grote lijnen in een NW-ZO georienteerde zone over het midden van het land. Gezien de verticale profielen lijkt de kans inderdaad groter dan vandaag. Morgen zijn de profielen vochtiger en bovendien is er minder sprake van een inversie die buienvorming kan tegenhouden.
Arome ziet er al stukken beter uit, zo hoort het beeld ook te zijn als het goed ploft, ook harmonie komt hier in mindere mate mee. Als het 1 maal gaat dan gaat het ook goed. 


Op deze kaart zien we ook de werking van eventuele convectieve bewolking outflow boundary deze dagen al vaak besproken. Maar laat hier eventueel zien wat er mogelijk is. Maar laat ze morgen die lijn eerst uberhaupt maar eens gaan. Vanaf daar is het verder kijken nowcasten.!!Pakken we bijvoorbeeld wrf4km ook een model voor convectieve situaties. Die laat alles buiten ons, of deels wat in het oosten. Het geeft al aan wat het verschil is tussen waarschuwings relevante berichten en niet.

Neerslag:

Buienkans is voor vandaag niet groot meer. Mogelijk in de avond nog een buienrestant uit Duitsland die het noordoosten van ons land weet te bereiken. Morgen een wat grotere buienkans. Patronen in Harmonies duiden op pulse storms. Met de hoge capewaardes van boven de 2500 J/kg en de geringe effectieve schering van minder dan 10 kn is dat te verklaren. windstoten (75-90 km/u) en  kans op hagel in de orde van 2-4 cm het is niet uitgesloten dat het lokaal tot 5cm komt (erg hoog freezing-level)Met vriendelijke groet, | Gewijzigd: 10 augustus 2020, 22:09 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 augustus 2020, 22:18 uur | Bericht #493791
Citaat van Pommetje, maandag 10 augustus 2020, 22:08 uur Dank voor de berichtgeving. Zat er om eerlijk te zijn al enige tijd op te wachten. Technisch vraagje i.v.m. het nowcasten.. waarin zit het verschil tussen de diverse onweer-radar-sites? Mijn ervaring is dat ze nogal eens wat verschillende dingen laten zien. Fijne avond nog en hopelijk een donderende dinsdag.


Voor nowcasten, het allerbeste is op de sateliet te kijken naar wolken vorming, mits je convectieve bewoling herkent. Dat proces komt eerst op gang alvorens er ontladingen komen. Je kan eventueel al eens de gewone radar, naar gelang van jouwn eigen voorkeur. Kijken of er al een neerslag signaal op komt te zitten. En dan pak je dat gebied erbij en dan kijk je of er ontladingen komen. Voor buien dichterbij is je blote oog altijd nog de eerste waarneming van buien.

Er zit natuurlijk altijd wel een verschil in wat radars, de 1 is de andere niet. Ik gebruik gewoon voor dagen zoals dit gewoon de onweeronline radar omdat die best wel scherp is, is overigens ook de weerplaza radar.

Sat24com


  | Gewijzigd: 10 augustus 2020, 22:22 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2020, 07:36 uur | Bericht #493793
Onweerskans 11 augustus 2020. 


Toch maar weer een poging doen voor vandaag. Op basis van de recente convectieve modellen, en het dichterbij komen van een uitgesproken thermische vore over het -Z-ZO -Benelux  (kern N-France) word de lucht onstabieler en vochtiger. Dat er een flinke forceringen mogelijk zijn word soms regelmatig getoond.  Wel lijkt het steeds noordelijker te schuiven, dit kan mede komen door middel van flinke outflow boundary, nou is arome weer t.o.v gisteren weer fors minder geworden. En dat zijn toch dingen waar je telkens niet veel mee kan. Toch ook nog weer de nodige onzekerheden dus, zoals wel vaker,  ook nog weer omtrent exacte ligging thermische vore. Wat zo maar weer eens een groot effect kan hebben, en dit allemaal op de dag zelf. Wel lijkt globaal gezien dat de kansen toe nemen vanaf CNTRL-BE,Ardennen,Ruhr/ZO-NL. Ze hebben daar ook nog orografische trigger bij. Wat het 1 en andere nog wat makkelijker maakt tot convectie. Vanaf daar is het ook gewoon echt nowcasten, het heeft ook geen enkele nut om hier nou kaarten van convectie te laten zien dus.

Estofex kan wel redelijk aangehouden worden, maar er is ook eventueel uitbreiding mogelijk.A level 1 and level 2 are issued for the Netherlands, W and S Germany, Austria, Hungary and parts of the Balkans mainly for excessive convective precipitation and to a lesser degree for large hail.

Two areas with the strongest lift (either synoptic or orographic) and the expected highest storm coverage around the border of Belgium, the Netherlands and Germany and from the Austrian Alps southeastward are upgraded to a level 2. Otherwise, the less clear position of the convergence zone and the possibility of morning convection with ensuing limited daytime heating enhance the uncertainties, and a level 1 seems more appropriate.


Qua potentie zijn er hoge Cape waardes beschikbaar 2000- 2500 J/kg .  En een effectieve schering van 10-20 knopen, het laatste kan vooral door processen. Convectie modus is veelal pulse, met organisatie tot slordige multicellen. Daarbij is er kans op hagel van 2-4 cm, zeer lokaal mocht de cape echt goed aangesproken worden 5cm. Veel neerslag in korte tijd 40-50 mm of iets meer is lokaal niet uitgesloten,veelal 10-20 mm, door de droge luchtlaag onderin windstoten van 75-90 km/u. In een burst verschijnsel uitschieters naar 100 km/u.

Met vriendelijke groet

Tatanka | Gewijzigd: 11 augustus 2020, 07:37 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2020, 12:55 uur | Bericht #493795
Nieuwe knmi guidance.

Modelbeoordeling:

Door de convectie van de afgelopen dagen boven het continent is een luchtsoort ontstaan met een grillige verdeling van vocht. Afgaande op de totale waterinhoud hebben te maken met twee ZO-NW georiënteerde vochtbandjes in onze omgeving: eentje in het zuiden van het land, eentje boven het midden van het land. Bij het bandje in het zuiden zien we actueel een enkele bui boven het westen van België en in het algemeen wat meer hogere bewolking. Aan de grond zien we weinig verschil in dauwpunten. Dat verklaart dat de SBCAPE in het noordelijke bandje iets hoger moet zijn dan in het zuiden (koudere en drogere lucht op hoogte) en waarom in de nieuwste runs van Harmonie de onweersbuien vrij noordelijk berekend worden. Actueel hebben alle Harmonieversies buien boven België, die er in werkelijkheid dus alleen in het westen van dat land zitten. Niettemin lossen deze buien die er niet zitten ook weer op in de modellen. Halverwege de middag ontstaan de buien in de noordelijke helft van het land en lossen 's avonds weer op. EC heeft de buien zuidelijker. Deze buien zijn minder intensief en doven veel eerder weer uit. Kortom, het is een onzekere verwachting. Ook voor woensdag zien we nu nog grote verschillen.

Neerslag:

In Zeeland actueel een bui. In de loop van de middag vooral boven het midden, oosten en noorden kans op onweersbuien die vanavond weer uitdoven. Hierbij kans op zeer lokaal veel regen (30+ mm) en een kleine kans op hagel. Op veel plaatsen blijft het overigens gewoon droog. Hoge CAPE-waardes van 2000+ J/kg, maar weinig schering (10-15 kn). Convectiemodus pulse storm. Morgen meer verspreid over het land hetzelfde type onweersbuien in de middag en avond.
there can be only one
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
11 augustus 2020, 13:24 uur | Bericht #493797
Hey tatanka..ben er ff weer, wordt jij niet moe van al dat bijstellen? Haha, grappig bedoeld hoor..het kan soms echt alle kanten uitgaan op dit moment, ik volg het op de voet..gister ook in spanning afgewacht maar niks hier in pekela, zou het dan toch komen dat de lucht nog te droog is? Op dit moment toch ook wel een stevige droge bries wind hier, zou dat eventuele buienvorming ook tegen kunnen gaan? Mvg emiel
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 augustus 2020, 14:07 uur | Bericht #493798
Citaat van emiel bont, dinsdag 11 augustus 2020, 13:24 uur Hey tatanka..ben er ff weer, wordt jij niet moe van al dat bijstellen? Haha, grappig bedoeld hoor..het kan soms echt alle kanten uitgaan op dit moment, ik volg het op de voet..gister ook in spanning afgewacht maar niks hier in pekela, zou het dan toch komen dat de lucht nog te droog is? Op dit moment toch ook wel een stevige droge bries wind hier, zou dat eventuele buienvorming ook tegen kunnen gaan? Mvg emiel
Ik had net een heel verhaaltje klaar maar ik heb momenteel meerdere vensters open staan en de boel weg geklikt, das best vermoeiend ja. Maar alle dingen staan toch duidelijk aangegeven of niet in het rood waar de onzekerheden liggen en waarom bepaalde dingen wel niet gaan. Dat veranderd op dit soort dagen idd met de uren en tussen de runs door. Knmi heeft hier last van estofex, en dan kom ik nog. Dat de kansen de eerste dagen wat minder vocht beschikbaar hebben dat was al wel duidelijk, maar zo heb ik ze in tijden ook niet meer gezien.  Tis voor mij een hobby en ik geef mijn visie erop, en hoop dat anderen dat aanvullen. Maar afgezien van mij blijft het ook maar angstvallig stil hahaha. 


Laten we voor vandaag eens kijken wat wel/niet lukt. Want tussendoor plons ik gewoon af en toe in het zwembad. Ben er vooral ook niet echt constant mee bezig, af en toe eens kijken. Hetgeen waar je voor nou actueel naar moet gaan kijken is de zijde langs het Ruhr gebied en over de zuid-oostelijke helften wat onze kant op schuift. Daar moeten dan eventueel de buien en deels ook wat meer binnenland bij ons gaan ontstaan. https://nl.sat24.com/nl/nl | Gewijzigd: 11 augustus 2020, 14:16 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats:
Berichten: 363
Lid sinds: 9 dec. 2011
11 augustus 2020, 14:19 uur | Bericht #493799
We houden het iig in de gaten, het valt mij ook tegen dat het zo stil is..maar denk ook dat de meesten lekker in het water liggen idd haha.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.778 topics, welke bij elkaar 448.035 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 106 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 106, lezen 8 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden