Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Noord-Holland, Waddeneilanden.

24 Oct 2020 20:21:00

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 20:00:21

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 20:00:21

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

24 Oct 2020 20:00:21

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

24 Oct 2020 20:00:20

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 14:59:56

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 14:59:56

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Noord-Holland, Waddeneilanden.

24 Oct 2020 14:21:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wayne, MI; Monroe, MI.

24 Oct 2020 13:47:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graves, KY; McCracken, KY; Marshall, KY; Livingston, KY.

24 Oct 2020 13:47:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allen, OH; Van Wert, OH.

24 Oct 2020 13:47:46

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 12:00:22

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 12:00:21

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 12:00:21

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Oct 2020 12:00:20
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1586
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 oktober, 20:39 uur | Bericht #494833

Zaterdag kans op enkele bliksems en korrelhagel


Voor de eerste keer in het winterhalfjaar komt de Benelux in koude bovenluchten terecht. Dat wil zeggen, op 1,5 km hoogte (850 hPa) gaat het kwik morgen omlaag naar -1 à -2°C. Op 5,5 km hoogte (500 hPa) daalt het kwik van -20°C naar -30°C. Hierdoor neemt het verticale temperatuursverschil sterk toe.


Een rug van hogedruk richting IJsland zorgt samen met een lagedrukgebied bij Noorwegen voor een noordelijke stroming. In deze lucht komen  polaire buien voor.


Noord-Nederland komt net onder een bel met koude lucht op 5,5 km hoogte te liggen. Hierdoor kunnen de buien hoger groeien, tevens zijn de toppen van de buien ook kouder. In Noord-Nederland is het temperatuursverschil het grootst, en dus is de kans op korrelhagel en onweer hier ook het grootst.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt langzaam zuidoostwaarts naar Denemarken waar het zondagochtend aankomt. Een bijbehorende occlusie passeert vanavond/vannacht ons land. Erachter wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Op hoogte wordt de aangevoerde lucht ook flink kouder hetgeen resulteert in toenemende onstabiliteit. Morgen hebben we te maken met meerdere kortgolvige hoogtetroggen. Een diffuse barocliene golf (restanten van een occlusie) komt morgen over de Britse Eilanden activerend naderbij en trekt in de loop van de middag en avond van west naar oost over de zuidelijke helft van het land. Na passage ervan wordt de stroming geleidelijk west tot noordwest en in de loop va zondag zelfs noordelijk. De aangevoerde lucht blijft onstabiel van opbouw.

Modelbeoordeling:

Tot en met morgenochtend zien we geen significante synoptische verschillen. Wat de barocliene golf van morgenmiddag/avond betreft zijn er nog wel enige verschillen, met name in koers. Hirlam heeft de meest zuidelijke koers waarbij het windveld met name op Noord-Franse kust terecht komt. Andere modellen laten de zuidwestkust nog iets van dit windveld meepakken. Ander aandachtspunt zijn de buien boven de Noordzee en het noorden van ons land. Harmonies geven aan dat uitschieters mogelijk zijn tot rond 80 km/uur. Weliswaar vnl boven zee, maar mogelijk ook in de noordelijke kustgebieden.

Wind:

Vannacht en morgen overdag houden we de 6 Bft boven zee vast, de plekjes met 7 Bft in de Harmonies worden veroorzaakt door de kortdurende buien. Vanaf vanavond zien we bij de buien boven zee in aan de (noordwest)kust uitschieters tot 40-45 kn, aandachtspunt voor een eventuele gele waarschuwing. Afhankelijk van de koers van ontwikkelende golf morgenmiddag in het zuidelijik kustgebied mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

Cu en Sc, ook enkele TCu's met toppen van ca. 8000 vt. Vanavond bij de occlusie zien we een mix van gelaagde bewolking en (ingebedde) CB's met toppen van FL100-150 in eerste instantie, boven zee later mogelijk FL150-200. De wolkenbasis lijkt toch overwegend boven de 1500 vt te blijven. In de nacht neemt de onstabiliteitsdiepte toe naar ca. FL250, waardes die we ook morgen overdag zien. Grootste onstabiliteitsdiepte in het noorden.
FL100 = flight level 10.000 voet = 3 km hoogte
FL250 = flight level 25.000 voet = 7,6 km hoogte


Neerslag:

Vanavond actievere (buiige) neerslag op passage van de occlusie. Achter de occlusie worden de buien geleidelijk zwaarder, CAPE-waardes gaan naar 400-700 J/kg, dan ook met kans op onweer en korrelhagel. Morgen overdag verandert er weinig in deze situatie. De meeste en zwaarste buien bevinden zich boven het noorden van ons land en boven het noordelijk deel van de FIR boven de Noordzee. De kans op onweer en korrelhagel blijft zeer reëel. Bij de ontwikkelende golf een mix van stratiform en convectief, zoals goed te zien is in EC/HIR.

Noord-Nederland
Grootste kans op korrelhagel en een klap onweer, hier zijn het voornamelijk polaire buien.

Trog
Morgen komt ook nog een flinke trog over, mogelijk dat deze juist rond Midden-NL de meest zware neerslag heeft. In totaal valt er circa 2 tot 15 mm.

De grootste kans op een klap onweer en korrelhagel is weggelegd voor het noorden.


In het verschil tussen Cosmo en Arome is de onzekerheid al te zien. Cosmo ziet de trog eerder op de dag, en zuidelijk overtrekken. Dit is de reden dat ik voor de trog juist meer naar Midden-NL neig i.p.v. Noord-NL.


Windstoten tot 90 km/u mogelijk in het noordwesten en rond de Waddenzee.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1586
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 oktober, 14:08 uur | Bericht #494839

Woensdag interessante weerdag

Algemene situatie
We komen uit een periode waarin we bovengemiddeld veel zuidoost- tot noordoostenwind hadden. We bewegen nu echter richting een overheersing van zuiden en zuidwestenwinden. Hierdoor gaat de temperatuur flink omhoog, van de 10 tot 15°C die we de afgelopen periode vooral hadden, naar 15 tot 20°C.


In plaats van een constante 14°C krijgen we nu een springerige temperatuur tussen de 15 en 20°C. Dit komt door het passeren warmte- en koufronten.

Woensdag: krachtige zuidelijke stroming
Wanneer er voor de kust van Marokko morgen een lagedrukgebied onstaat dat vervolgens naar het noorden trekt, neemt dit lagedrukgebied aan zijn oostzijde een gebied met extreem warme bovenluchten met zich mee.


We zien boven Frankrijk een gebied met afwijkingen van 8 tot 12°C boven normaal. In Frankrijk kan het lokaal op 1,5 km hoogte 17 tot 20°C worden(!). Dit zijn uitzonderlijke waardes voor de tweede helft van oktober.

In de Alpen is de afgelopen dagen een pakje sneeuw gevallen vanaf grofweg 1500 meter, de vraag is of de sneeuw dit warmteoffensief gaat overleven (op 1500 meter gaat de temperatuur in de noordalpen ook omhoog naar ruim 15°C). Lokaal is er in de dalen ook föhn mogelijk, waardoor de temperaturen in de noordelijke Alpendalen ook kunnen stijgen tot 20-25°C.


Het lagedrukgebied ligt op bovenstaande afbeelding boven Oost-Engeland, vóór de warmte uit trekt er eerst nog een flink neerslaggebied van zuid naar noord ('s nachts en in de ochtend), pas hierachter lopen temperaturen flink op (in het zuiden 's ochtends tot in het noorden 's avonds).

Goed, dit warmteoffensief komt ook onze kant op. Er is echter grote onzekerheid of de warmte diep genoeg doordringt om ook daadwerkelijk van boven de 18°C te zorgen. Arpege is het koelste met 15°C op de Wadden tot 19°C in Zuid-Limburg. EC is het warmste met 17°C op de Wadden tot 22°C in Vlaanderen. EC zit hiermee dicht bij recordwaardes, wanneer het in Zeeland, Brabant of Limburg warmer wordt dan 22,2°C hebben we een nieuw datumrecord te pakken, de kans klein, maar aanwezig.


Bron: weergegevens wetterzentrale.de


Hoogste waardes zijn voor het zuiden, later in de avond verspreid de warmte zich over heel Nederland en kan het tot in Twenthe 20°C worden.

Stormkansen
EC laat dit laag nog verder uitdiepen dan de andere modellen, er komt in EC dus nog een aandachtspunt bij: de windstoten. Hier moet dus wel benadrukt worden dat EC redelijk alleen staat in de zware windstoten.


Een scherp windveld ten zuidoosten van de kern is in EC duidelijk zichtbaar. Ook zijn in EC de opklaringen na het regengebied duidelijker, kans op zon bij de intrede van de warme sector is aanwezig.


Direct na het oplopen van de temperatuur neemt ook de windsnelheid toe, in EC zelfs tot 100 km/u aan de kust.


Op de Wadden berekenen 40 tot 70% van alle leden van EC windstoten van ruim 90 km/u (25 m/s). Ter vergelijking, zo'n 30% van alle leden van GFS berekend windstoten van ruim 90 km/u. Hierin is GFS dus minder enthousiast dan EC:We zullen zien hoe het zich gaat ontwikkelen, in ieder geval is er weer wat te volgen op weerniveau!
 
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO-Brabant
Berichten: 1586
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 oktober, 14:13 uur | Bericht #494841

Eerste 20 graden in Nederland, opklaringen en windveld naderen

Een update met ondersteuning van de KNMI Guidance

Een randstoring, om 10 UTC boven Z-Engeland met kerndruk rond 990 UTC, trekt vandaag noordoostwaarts ten noordwesten van ons land richting Denemarken. Dit gaat in de bovenlucht samen met de passage van een kortgolvig hoogtetrogje. Een stevig windveld aan de zuidflank trekt vanmiddag en vanavond vooral over het noordwestelijke deel van de FIR. Een warmtefront trekt spoedig het noorden van de FIR op zodat het hele aandachtsgebied kortdurend in de warme sector komt.
FIR = Het Nederlandse luchtruim (Flight Information Region), hier hoort ook een deel van de Noordzee bij.De temperatuur stijgt nu rap in Zeeland, Brabant en Limburg. Eventjes terug was het nog circa 15°C, nu wordt in het ene na het andere station 20°C gemeten.


Opklaringen bereiken nu Midden-Nederland, in Vlaanderen komen er vanuit het westen wel weer wat meer wolken, vanaf hier wordt het later vanavond buiig.


Zojuist worden in de straat van Dover al windsnelheden gemeten van rond de 100 km/u. We kunnen van Wijk aan Zee tot aan de Wadden ook windstoten tot 100 km/u verwachten.

Conform Harmonie en EC: Aan de zuid(oost)flank van de randstoring ZW 8 Bft boven de Noordzee en aan de kust, vooralsnog waarschijnlijk net geen 9 Bft. Uitschieters aan de kust tot ongeveer 100 km/uur, zwaartepunt boven het noordwesten. Code geel staat uit voor alle kustprovincies. Aan de zuidwestflank van het laag staat ook nog altijd een 7 Bft.

Kans op een bui vanavond en morgen
Na het passeren van het hoogtepunt van het windveld, neemt de buiigheid in het westen weer toe.

Koufront is nauwelijks actief. Bij de ingedraaide occlusie later vanmiddag en vanavond mede dankzij de kortgolvige hoogtetrog enkele buien, vooral boven het noordwesten.
Donderdagmiddag - Zuidoosten Benelux - kleine kans op onweer
We komen morgen in rustiger vaarwater terecht, maar in het zuidoosten trekt nog een trog over, en over de Duitse grens ook een koufront (behorend tot een frontale golf). Bij deze trog is met name een hoge windschering te vinden (35 knopen).

De buiigheid donderdagmiddag/avond boven het (uiterste) zuidoosten is nu duidelijk in de meeste uitvoer aanwezig. Toch zal de positie van de golf in het koufront nog wel wat blijven schuiven. Aandachtspunt is dat de Harmonies pittige convectie laten zien net buiten de landsgrens, enige onstabiliteit i.c.m. forse windschering.

Donderdag later op de dag in het noordwesten (occlusierestant) en het zuidoosten (frontale golf) enkele buien. In het (uiterste) zuidoosten is de (voornamelijk rechtlijnige) schering ca 35 kn, daar is goede organisatie van de convectie waarschijnlijk. Harmonie komt met duidelijke onweersignalen. Maar de vraag is of ze nog binnen de landsgrenzen zullen ontstaan.

Bij mogelijke convectie nabij de frontale golf donderdag later op de dag kans op windstoten, uitschieters van 55 - 65 km/u (scenario Ha40-hap2).

(Rechtlijnige schering betekend dat er geen draaing van de windrichting is met toenemende hoogte, maar wel een scherpe toename van windsnelheid met toenemende hoogte)


Multicells in Limburg, mogelijk onweer en enkele windstoten bij deze buien.


In een eerdere run van Arome kon Vlaams-Brabant en Zuidoost-Brabant ook nog kansmaken op een flinke bui.
Vragen over hoe het weer werkt? Ik beantwoord ze graag!
Woonplaats: Meppel
Berichten: 198
Lid sinds: 31 mei. 2018
eergisteren, 16:33 uur | Bericht #494843
In Lauwersoog is er gisteren een extreme windstoot van 149 km/u gemeten. 

Het is waarschijnlijk:
  • Een meetfout aangezien de gemiddelde wind niet heel hoog was.
  • Of een kortstondige downburst in een bui.

| Gewijzigd: eergisteren, 16:33 uur, door Thunderlover123
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen. :)
Terug naar boven
1 2
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.153 topics, welke bij elkaar 443.945 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.209 leden.
Het nieuwste lid is hildeturnt.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2989 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2989, lezen 18 mensen het topic "Voorlopige onweerskansen 27/28 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden