Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ben Hill, GA; Irwin, GA; Turner, GA.

27 Mar 2024 10:40:26
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 oktober 2020, 20:39 uur | Bericht #494833

Zaterdag kans op enkele bliksems en korrelhagel


Voor de eerste keer in het winterhalfjaar komt de Benelux in koude bovenluchten terecht. Dat wil zeggen, op 1,5 km hoogte (850 hPa) gaat het kwik morgen omlaag naar -1 à -2°C. Op 5,5 km hoogte (500 hPa) daalt het kwik van -20°C naar -30°C. Hierdoor neemt het verticale temperatuursverschil sterk toe.


Een rug van hogedruk richting IJsland zorgt samen met een lagedrukgebied bij Noorwegen voor een noordelijke stroming. In deze lucht komen  polaire buien voor.


Noord-Nederland komt net onder een bel met koude lucht op 5,5 km hoogte te liggen. Hierdoor kunnen de buien hoger groeien, tevens zijn de toppen van de buien ook kouder. In Noord-Nederland is het temperatuursverschil het grootst, en dus is de kans op korrelhagel en onweer hier ook het grootst.

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee trekt langzaam zuidoostwaarts naar Denemarken waar het zondagochtend aankomt. Een bijbehorende occlusie passeert vanavond/vannacht ons land. Erachter wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Op hoogte wordt de aangevoerde lucht ook flink kouder hetgeen resulteert in toenemende onstabiliteit. Morgen hebben we te maken met meerdere kortgolvige hoogtetroggen. Een diffuse barocliene golf (restanten van een occlusie) komt morgen over de Britse Eilanden activerend naderbij en trekt in de loop van de middag en avond van west naar oost over de zuidelijke helft van het land. Na passage ervan wordt de stroming geleidelijk west tot noordwest en in de loop va zondag zelfs noordelijk. De aangevoerde lucht blijft onstabiel van opbouw.

Modelbeoordeling:

Tot en met morgenochtend zien we geen significante synoptische verschillen. Wat de barocliene golf van morgenmiddag/avond betreft zijn er nog wel enige verschillen, met name in koers. Hirlam heeft de meest zuidelijke koers waarbij het windveld met name op Noord-Franse kust terecht komt. Andere modellen laten de zuidwestkust nog iets van dit windveld meepakken. Ander aandachtspunt zijn de buien boven de Noordzee en het noorden van ons land. Harmonies geven aan dat uitschieters mogelijk zijn tot rond 80 km/uur. Weliswaar vnl boven zee, maar mogelijk ook in de noordelijke kustgebieden.

Wind:

Vannacht en morgen overdag houden we de 6 Bft boven zee vast, de plekjes met 7 Bft in de Harmonies worden veroorzaakt door de kortdurende buien. Vanaf vanavond zien we bij de buien boven zee in aan de (noordwest)kust uitschieters tot 40-45 kn, aandachtspunt voor een eventuele gele waarschuwing. Afhankelijk van de koers van ontwikkelende golf morgenmiddag in het zuidelijik kustgebied mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

Cu en Sc, ook enkele TCu's met toppen van ca. 8000 vt. Vanavond bij de occlusie zien we een mix van gelaagde bewolking en (ingebedde) CB's met toppen van FL100-150 in eerste instantie, boven zee later mogelijk FL150-200. De wolkenbasis lijkt toch overwegend boven de 1500 vt te blijven. In de nacht neemt de onstabiliteitsdiepte toe naar ca. FL250, waardes die we ook morgen overdag zien. Grootste onstabiliteitsdiepte in het noorden.
FL100 = flight level 10.000 voet = 3 km hoogte
FL250 = flight level 25.000 voet = 7,6 km hoogte


Neerslag:

Vanavond actievere (buiige) neerslag op passage van de occlusie. Achter de occlusie worden de buien geleidelijk zwaarder, CAPE-waardes gaan naar 400-700 J/kg, dan ook met kans op onweer en korrelhagel. Morgen overdag verandert er weinig in deze situatie. De meeste en zwaarste buien bevinden zich boven het noorden van ons land en boven het noordelijk deel van de FIR boven de Noordzee. De kans op onweer en korrelhagel blijft zeer reëel. Bij de ontwikkelende golf een mix van stratiform en convectief, zoals goed te zien is in EC/HIR.

Noord-Nederland
Grootste kans op korrelhagel en een klap onweer, hier zijn het voornamelijk polaire buien.

Trog
Morgen komt ook nog een flinke trog over, mogelijk dat deze juist rond Midden-NL de meest zware neerslag heeft. In totaal valt er circa 2 tot 15 mm.

De grootste kans op een klap onweer en korrelhagel is weggelegd voor het noorden.


In het verschil tussen Cosmo en Arome is de onzekerheid al te zien. Cosmo ziet de trog eerder op de dag, en zuidelijk overtrekken. Dit is de reden dat ik voor de trog juist meer naar Midden-NL neig i.p.v. Noord-NL.


Windstoten tot 90 km/u mogelijk in het noordwesten en rond de Waddenzee.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
19 oktober 2020, 14:08 uur | Bericht #494839

Woensdag interessante weerdag

Algemene situatie
We komen uit een periode waarin we bovengemiddeld veel zuidoost- tot noordoostenwind hadden. We bewegen nu echter richting een overheersing van zuiden en zuidwestenwinden. Hierdoor gaat de temperatuur flink omhoog, van de 10 tot 15°C die we de afgelopen periode vooral hadden, naar 15 tot 20°C.


In plaats van een constante 14°C krijgen we nu een springerige temperatuur tussen de 15 en 20°C. Dit komt door het passeren warmte- en koufronten.

Woensdag: krachtige zuidelijke stroming
Wanneer er voor de kust van Marokko morgen een lagedrukgebied onstaat dat vervolgens naar het noorden trekt, neemt dit lagedrukgebied aan zijn oostzijde een gebied met extreem warme bovenluchten met zich mee.


We zien boven Frankrijk een gebied met afwijkingen van 8 tot 12°C boven normaal. In Frankrijk kan het lokaal op 1,5 km hoogte 17 tot 20°C worden(!). Dit zijn uitzonderlijke waardes voor de tweede helft van oktober.

In de Alpen is de afgelopen dagen een pakje sneeuw gevallen vanaf grofweg 1500 meter, de vraag is of de sneeuw dit warmteoffensief gaat overleven (op 1500 meter gaat de temperatuur in de noordalpen ook omhoog naar ruim 15°C). Lokaal is er in de dalen ook föhn mogelijk, waardoor de temperaturen in de noordelijke Alpendalen ook kunnen stijgen tot 20-25°C.


Het lagedrukgebied ligt op bovenstaande afbeelding boven Oost-Engeland, vóór de warmte uit trekt er eerst nog een flink neerslaggebied van zuid naar noord ('s nachts en in de ochtend), pas hierachter lopen temperaturen flink op (in het zuiden 's ochtends tot in het noorden 's avonds).

Goed, dit warmteoffensief komt ook onze kant op. Er is echter grote onzekerheid of de warmte diep genoeg doordringt om ook daadwerkelijk van boven de 18°C te zorgen. Arpege is het koelste met 15°C op de Wadden tot 19°C in Zuid-Limburg. EC is het warmste met 17°C op de Wadden tot 22°C in Vlaanderen. EC zit hiermee dicht bij recordwaardes, wanneer het in Zeeland, Brabant of Limburg warmer wordt dan 22,2°C hebben we een nieuw datumrecord te pakken, de kans klein, maar aanwezig.


Bron: weergegevens wetterzentrale.de


Hoogste waardes zijn voor het zuiden, later in de avond verspreid de warmte zich over heel Nederland en kan het tot in Twenthe 20°C worden.

Stormkansen
EC laat dit laag nog verder uitdiepen dan de andere modellen, er komt in EC dus nog een aandachtspunt bij: de windstoten. Hier moet dus wel benadrukt worden dat EC redelijk alleen staat in de zware windstoten.


Een scherp windveld ten zuidoosten van de kern is in EC duidelijk zichtbaar. Ook zijn in EC de opklaringen na het regengebied duidelijker, kans op zon bij de intrede van de warme sector is aanwezig.


Direct na het oplopen van de temperatuur neemt ook de windsnelheid toe, in EC zelfs tot 100 km/u aan de kust.


Op de Wadden berekenen 40 tot 70% van alle leden van EC windstoten van ruim 90 km/u (25 m/s). Ter vergelijking, zo'n 30% van alle leden van GFS berekend windstoten van ruim 90 km/u. Hierin is GFS dus minder enthousiast dan EC:



We zullen zien hoe het zich gaat ontwikkelen, in ieder geval is er weer wat te volgen op weerniveau!
 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 oktober 2020, 14:13 uur | Bericht #494841

Eerste 20 graden in Nederland, opklaringen en windveld naderen

Een update met ondersteuning van de KNMI Guidance

Een randstoring, om 10 UTC boven Z-Engeland met kerndruk rond 990 UTC, trekt vandaag noordoostwaarts ten noordwesten van ons land richting Denemarken. Dit gaat in de bovenlucht samen met de passage van een kortgolvig hoogtetrogje. Een stevig windveld aan de zuidflank trekt vanmiddag en vanavond vooral over het noordwestelijke deel van de FIR. Een warmtefront trekt spoedig het noorden van de FIR op zodat het hele aandachtsgebied kortdurend in de warme sector komt.
FIR = Het Nederlandse luchtruim (Flight Information Region), hier hoort ook een deel van de Noordzee bij.



De temperatuur stijgt nu rap in Zeeland, Brabant en Limburg. Eventjes terug was het nog circa 15°C, nu wordt in het ene na het andere station 20°C gemeten.


Opklaringen bereiken nu Midden-Nederland, in Vlaanderen komen er vanuit het westen wel weer wat meer wolken, vanaf hier wordt het later vanavond buiig.


Zojuist worden in de straat van Dover al windsnelheden gemeten van rond de 100 km/u. We kunnen van Wijk aan Zee tot aan de Wadden ook windstoten tot 100 km/u verwachten.

Conform Harmonie en EC: Aan de zuid(oost)flank van de randstoring ZW 8 Bft boven de Noordzee en aan de kust, vooralsnog waarschijnlijk net geen 9 Bft. Uitschieters aan de kust tot ongeveer 100 km/uur, zwaartepunt boven het noordwesten. Code geel staat uit voor alle kustprovincies. Aan de zuidwestflank van het laag staat ook nog altijd een 7 Bft.

Kans op een bui vanavond en morgen
Na het passeren van het hoogtepunt van het windveld, neemt de buiigheid in het westen weer toe.

Koufront is nauwelijks actief. Bij de ingedraaide occlusie later vanmiddag en vanavond mede dankzij de kortgolvige hoogtetrog enkele buien, vooral boven het noordwesten.




Donderdagmiddag - Zuidoosten Benelux - kleine kans op onweer
We komen morgen in rustiger vaarwater terecht, maar in het zuidoosten trekt nog een trog over, en over de Duitse grens ook een koufront (behorend tot een frontale golf). Bij deze trog is met name een hoge windschering te vinden (35 knopen).

De buiigheid donderdagmiddag/avond boven het (uiterste) zuidoosten is nu duidelijk in de meeste uitvoer aanwezig. Toch zal de positie van de golf in het koufront nog wel wat blijven schuiven. Aandachtspunt is dat de Harmonies pittige convectie laten zien net buiten de landsgrens, enige onstabiliteit i.c.m. forse windschering.

Donderdag later op de dag in het noordwesten (occlusierestant) en het zuidoosten (frontale golf) enkele buien. In het (uiterste) zuidoosten is de (voornamelijk rechtlijnige) schering ca 35 kn, daar is goede organisatie van de convectie waarschijnlijk. Harmonie komt met duidelijke onweersignalen. Maar de vraag is of ze nog binnen de landsgrenzen zullen ontstaan.

Bij mogelijke convectie nabij de frontale golf donderdag later op de dag kans op windstoten, uitschieters van 55 - 65 km/u (scenario Ha40-hap2).

(Rechtlijnige schering betekend dat er geen draaing van de windrichting is met toenemende hoogte, maar wel een scherpe toename van windsnelheid met toenemende hoogte)


Multicells in Limburg, mogelijk onweer en enkele windstoten bij deze buien.


In een eerdere run van Arome kon Vlaams-Brabant en Zuidoost-Brabant ook nog kansmaken op een flinke bui.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
22 oktober 2020, 16:33 uur | Bericht #494843
In Lauwersoog is er gisteren een extreme windstoot van 149 km/u gemeten. 

Het is waarschijnlijk:
  • Een meetfout aangezien de gemiddelde wind niet heel hoog was.
  • Of een kortstondige downburst in een bui.

| Gewijzigd: 22 oktober 2020, 16:33 uur, door Novi
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
30 oktober 2020, 15:53 uur | Bericht #494850
Alweer een meetfoutje, windstoot van bijna 200 km/u:


 
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 november 2020, 10:11 uur | Bericht #494864

Dagrecords al verbroken, mogelijk nog 20°C


Vannacht was het al erg warm, en hiermee zijn de records al vroeg op de dag gebroken. In het zuidoosten kan het later vandaag nog misschien net nog 20°C worden.

EDIT:  inderdaad is de temperatuur in het zuidoosten gestegen tot ruim 20°C. In De Bilt is het maandrecord voor november verbroken, nog nooit is er in De Bilt zo'n hoge temperatuur gemeten in november (19,3°C). Het oude record (19,0°C 6 november 2018) is na 2 jaar dus weer verbroken. Het landelijke record wordt waarschijnlijk niet verbroken (22,0°C uit 2014).

| Gewijzigd: 2 november 2020, 13:36 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 november 2020, 11:25 uur | Bericht #494865
Vaker zeer zacht door zuid - zuidoostelijke stroming
Nadat de warmte vandaag verdreven wordt door een koufront vanmiddag en de kust dinsdag nog buien tegemoet ziet, stijgt op woensdag al snel de luchtdruk. Dit heeft te maken met een hogedrukgebied vanaf de oceaan die in Europa het roer over gaat nemen. Eerst zal onder dit hogedrukgebied de wind af gaan nemen, hierdoor stijgt de kans op mist, en tijdens heldere nachten is er kans op lichte nachtvorst.

Onzekerheid laaghangende bewolking/mist
De reden dat de onzekerheid altijd erg groot is met bewolking en mist vlak aan het oppervlak, heeft te maken dat dit een dunne laag is (max. 1 km hoog) vlakbij het oppervlak. Deze laag wordt gekarakteriseerd door het snel afnemen van de wind naarmate we dichter bij de grond komen. (Windsnelheid aan de grond is namelijk altijd bijna nul). Hierdoor is deze laag chaotischer en lastig voorspelbaar.
Op hoogte (laten we zeggen, 5 km) is de remmende invloed van het oppervlak haast nihil en hierdoor zijn stroming, temperatuur, luchtvochtigheid hier veel makkelijker te berekenen.
Juist de onvoorspelbare laag aan het oppervlak maakt voor onze weerbeleving veel uit omdat ons hele leven zich afspeelt in deze dunne laag.
De naam van deze laag is overigens "boundary layer" of "grenslaag", voor wie wil googlen.




Hierna draait de wind naar het zuidoosten en later het zuiden, nu wordt er vanuit het zuiden warmere lucht aangevoerd. De temperatuur kan hierdoor weer pieken richting 15 - 18°C in het zuiden. We spreken dan al over 8 november, dus tegen die tijd ligt de normale maximale temperatuur voor het zuiden alweer op 10,8°C.




In de pluim voor regio zuid zien we over één week weer temperaturen van ruim 15°C. De kans hierop is circa 50 - 60%, onzekerheid is dus nog aanwezig gezien de termijn. | Gewijzigd: 3 november 2020, 11:57 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 november 2020, 12:28 uur | Bericht #494872

CAD zorgt voor weeromslag vanmiddag

Waar het nu nog rustig en vrij zonnig is op veel plaatsen, zijn er vanmiddag veel meer wolken, vallen er enkele buien en kan het met name in het noorden soms flink waaien. Dit komt door een CAD (Cold Air Development), dit is een type lagedrukgebieden.

Wat is een Cold Air Development?

Soms vormt zich een kleinschalig laagje door Cold Air Advection (CAD), dit gebeurt dan bij relatief koude bovenluchten. Omdat relatief koude lucht zwaarder is dan warme lucht zakt het omlaag aan de achterzijde van de kommavorm. Dit tekort wordt aangevuld met opnieuw erg koude lucht uit dezelfde luchtlaag, waardoor het effect zichzelf versterkt. Daar waar lucht daalt, moet er ook lucht stijgen, aan de voorzijde van de kommavorm stijgt de lucht en ontstaan de zwaarste buien. Dit zet een circulatie op gang waardoor uiteindelijk een lagedrukgebied ontstaat. (Het tegenovergestelde is ook mogelijk, dit heet dan Warm Air Development).Op satellietbeelden zien we bij een CAD vaak een kommavormig buiencomplex dat uitgroeit tot lagedrukgebied. Deze vorm ontstaat doordat aan de linkerzijde (de staart) op ruim 5 kilometer vaak de hoogste windsnelheden voorkomen. CAD's kunnen uitgroeien tot kleine venijnige stormen, maar vaak blijft het bij een groep buien met mogelijk hagel en onweer.

uit: OnweerOnline encyclopedie, te vinden onder het kopje "weer" op de homepage, of door op onderstreepte begrippen te klikken.


De kommavorm.

Guidance KNMI:
Een spectaculair ontwikkelde Cold Air Development (CAD) boven Het Kanaal trekt noordoostwaarts en zal halverwege de ochtend het zuidwesten van de FIR bereiken. De "staart" van de CAD bereikt vanmiddag rond 11 UTC het zuidwesten en trekt in amper 4 uur tijd noordoostwaarts over het land. Bij deze CAD vormt zich een afgesloten laag dat in de middag al uitdiepend het noordwesten zal schampen en daarna richting Denemarken zal bewegen.

Onzekerheden
De koers van het kleinschalige laag bij de CAD zit inmiddels vrij consistent en eenduidig in de modellen, Hirlam is uiteindelijk toch aangesloten. De vorm van het laag verschilt nog wel en dit heeft wel gevolgen voor waar de meeste wind zal komen te staan. EPS en KEPS geven in elk geval geen aanleiding om een Hirlam-scenario realistisch te achten en op te nemen in de verwachtingen. Uit die kansverwachtingen blijkt nog wel enige onzekerheid in de exacte positie en mate van uitdieping van het laag onder de jet. Dat maakt op deze termijn waarschuwen nog steeds lastig.

Wind
Aan de zuidflank van het laagje vanmiddag gaan we voorlopig uit van een volle 8 Bft met zware windstoten tot 90 km/uur (mogelijk met convectieve component) in het noord(west)elijke kustgebied. Er is nog wel enige onzekerheid en de HAR-EPS bijvoorbeeld geeft nu toch wel een fors signaal voor windstoten tussen 90 en 100 km/uur (code geel).

Neerslag
Bij de CAD een gebied met stratiforme en convectieve neerslag. Boven zee is er 100-500 J/Kg MuCape voorradig en i.c.m. 30-40 kn effectieve windschering is er kans op goed georganiseerde convectie. Dan moet die wel een goede overlap hebben en dat is nog maar de vraag.

Na passage van de CAD zien we in de avond en de nacht naar woensdag nog enkele geïsoleerde buien. In de loop van de avond neemt met de onstabiliteitsdiepte ook de onweerskans toe. We gaan dan naar 500 tot mogelijk 1000 J/Kg (zee, langs de kust), de schering neemt dan af naar 15-20 kn. In de loop van de nacht afnemende buienactiviteit. Bij de occlusie mogelijk wat lichte (buiige) neerslag.


Aan de kust kunnen de windstoten weer vergelijkbaar zijn met gisteren, wederom 80 tot 95 km/u.


De komende uren nadert bewolking vanuit het westen, de neerslag lijkt mee te vallen. Pas later in de middag (16:00) in het noorden toenemende buiigheid.


Vanuit het westen nadert bewolking.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 november 2020, 13:33 uur | Bericht #494875

Warmste 9 november sinds metingen begonnen


Zowel landelijk als in De Bilt is het warmterecord voor 9 november gebroken. Dit is de 2de keer deze maand, 2 november werden er ook al records gebroken, zelfs de warmste novemberdag "ooit" (sinds begin van de metingen).

Het gaat haast zo makkelijk dat je er amper bij stilstaat.

| Gewijzigd: 9 november 2020, 13:34 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
9 november 2020, 21:28 uur | Bericht #494877
Mistkans vannacht & morgenochtend

Komende avond en nacht op uitgebreidere schaal vorming van mist. Het kan enige tijd duren voordat deze mist overgaat in nevel en in het noordoosten zou de mist zelfs hardnekking kunnen blijven morgen overdag. Ook boven zee kan het zicht morgen bij aflandige wind teruglopen naar slecht met vooral dichtbij de noordkust kans op mist, verder buitengaats naar matig. Uit KNMI Guidance.

Op dit moment zien we lokaal al mistbanken, rond de weerstations heeft alleen Voorschoten al dichte mist te pakken.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 november 2020, 13:34 uur | Bericht #494878

Erg warm in het zuiden, koud in het noordoosten


Er zijn grote tegenstellingen tussen noordoost en zuidwest. In de zuidwestelijke helft is het warm, zonnig en met enkel wat middelbare bewolking (vanuit Frankrijk komt wel momenteel dikkere bewolking met regen naar het noorden). In de noordoostelijke helft is het koud en mistig. Dit komt doordat er een scheiding in windrichting over Nederland heen loopt.



Als we het grotere geheel bekijken, zien we dat het noordoosten onder invloed staat van een hoog boven Wit-Rusland. Het zuidwesten staat onder invloed van een hoog boven Spanje.


Onder het hoog boven Wit-Rusland bevindt zich een enorm mistgebied, het strekt zich uit van Kazachstan tot Friesland en van Turkije tot Zweden&Noorwegen. We zien duidelijk enkele bergen er bovenuit steken (de Karpaten, Alpen en het Harz-gebergte bijvoorbeeld).


Schets van de omvang van het gebied, en de bergen die er bovenuit steken. Zo'n grote gebieden met zeer laaghangende bewolking of mist zie je boven Europa enkel tussen november en januari.

De grens is bij ons ook erg duidelijk in zichtwaardes en temperatuur:

| Gewijzigd: 10 november 2020, 13:42 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 november 2020, 00:04 uur | Bericht #494879

Lokaal weer dichte mist & code geel

Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor zichtwaardes onder de 200 meter. Deze komen momenteel ook lokaal voor in het noorden en in het zuidwesten zien we zelfs dichte mist (<200m).

Woensdagochtend wordt de mist langzaam dunner, vanuit het westen trekt wel hoge bewolking binnen. Zonnige momenten zullen kort zijn tussen het optrekken van de mist en het binnentrekken van hoge bewolking.




De mist veroorzaakt helaas ook enkele ongelukken, zoals hier in Drenthe:
| Gewijzigd: 11 november 2020, 10:25 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 november 2020, 10:19 uur | Bericht #494887

Onstuimig dagje


Zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben, is de wind in kracht toegenomen. Dit zal tijdens de dag nog meer het geval zijn om uiteindelijk uit te komen op lokaal windstoten van tegen de 100km/u (voorkeur voor ZW-Nederland en westelijk België). Hiervoor staat een code geel uit:




KNMI guidance:
In de kustdistricten 6-7 Bft, buitengaats en mogelijk ook in de kustdistricten voor het koufront uit tijdelijk 8 Bft. Nabij buien van het samengestelde koufront en later op vanavond bij de trog kans op zware windstoten. Bij de trog die vanavond laat het westen bereikt is nog wel enige onzekerheid aanwezig in locatie en zwaarte van het windveld (zie ook modelbeoordeling), een tijdelijke 8-9 Bft is mogelijk evenals de kans op zware windstoten lokaal tot 90-100 km/u. KEPS-kansen (experimenteel en waarvan de waarde onbekend is) op >100 km/uur voor het langs de zuidwestkust rond 30%. Eerder afgelopen nacht en gisteren lagen die kansen hoger en noordelijker. Modellen lijken nu te convergeren naar het zuidwesten. EC komt met 10% kans op >100 km/u, maar dit model is niet geschikt voor convectieve windstoten. Maandagavond verdwijnt de 7 Bft buitengaats geleidelijk.

Kans op onweer:

Er is niet alleen de wind, later vandaag neemt ook de kans op onweer toe, kortom, een dagje met heel wat ingrediënten!

KNMI guidance:
Het koufront vanmiddag levert eerst vooral wat stratiforme neerslag op (profielen zijn stabiel). Later tijdens de doorkomst van de CAD en de trog vanmiddag een regime met 400-700 J/kg CAPE en 20-25 kn effectieve schering, tijdens de trogpassage mogelijk ruim 30 kn schering. Convectieve modus is bij de CAD en vooral bij de trog goed georganiseerde multicell. Gezien de toptemperaturen en het lagere freezing level kan er bij buien op en bij de CAD en de trog onweer en lokaal ook hagel voorkomen

Eerst koufronten:


Later de trog waarover wordt gesproken:

 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 november 2020, 19:24 uur | Bericht #494891

Weerpraatje 15 november


Op het satellietbeeld zien we verschillende interessante zaken:
1) Een trog: door meanderingen in de straalstroom bevindt zich boven Groot-Brittannië een diepe trog, gevuld met koude bovenluchten. Dat brengt ons bij #2:
2) Een CAD: Dit is een Cold Air Development, voor een uitleg over dit soort lagedrukgebied-in-ontwikkeling kan je op het onderstippelde begrip klikken! Dan kom je bij de OO-encyclopedie. Deze CAD trekt richting West-Nederland. Hier kan het vannavond nog voor lokaal flinke windstoten zorgen. Hierover straks meer.
3) Een koufront: aan de voorzijde van de trog werd recordwarme lucht naar het noorden gebracht. Hier braken we gisteren en vandaag talloze dagrecords. Door grote tegenstellingen in temperatuur was dit koufront erg actief, hierover ook straks meer.
4) Ex-tropische storm Theta: Deze tropische depressie blaast momenteel zijn laatste adem uit voor de Marokkaanse kust, voor meer informatie, zie het Orkaantopic!
5) Langdurige mist: Tussen Tsjechië en Hongarije bevindt zich al dagenlang een behoorlijk mistveld, er is daar namelijk al een tijd weinig wind onder regie van een hogedrukgebied.


Het koufront
Momenteel trekt (trok) een koufront over Nederland, op verschillende plaatsen werden windstoten tot 90 km/u gemeten, in combinatie met "een massieve muur van plensregen". Kort maar krachtig liet het koufront zich hier dus gelden! Het koufront was zeer goed herkenbaar op de radar.
Op de radar zien we tevens onze storing (CAD) naderen vanuit het Kanaal.


CAD: potentie tot zéér lokaal zware windstoten
Hieronder zien we een kaart van de luchttemperatuur op circa 5,5 km hoogte (500 hPa). Dit is de bel koude bovenluchten die zich in de trog bevinden:


Boven het kanaal is een cold air development ontstaan, dit is een klein laagje dat zichzelf verder kan versterken door de aanwezigheid van koude bovenluchten.

Dit laagje kan een zwak windveld veroorzaken, maar vooral Harmonie laat een klein windveld zien (knijpveld). Er is hiermee potentie voor (zeer) zware windstoten op een heel klein gebied. Het is bijzonder lastig om hier een goede verwachting voor te maken, want 1) is het niet zeker of zo'n klein en kwetsbaar windveld tot ontwikkeling komt en 2) is het niet zeker wáár die dan aan land kan komen. Ik verwacht dan ook dat het KNMI dit momenteel actief nowcast om waarschuwingen uit te zetten mocht Harmonie uitkomen. Er zit een groot verschil tussen 130 km/u windstoten en de 90 km/u windstoten 20 kilometer verderop.

We zien een brede strook met enkele windstoten, en een zeer klein gebied met potentie op zware windstoten.


Hier zien we pas écht hoe klein het gebied is, dit is het beeld op één tijdstip i.p.v. de maximale windstoten over een heel uur. Hierdoor zien we nu de ware grootte.


In Comso ontbreekt het hele knijpveld en is er alleen een aantal krachtige windstoten van circa 100 km/u aan de kust.


In Arome zien we een scenario tussen Harmonie en Cosmo in, maximaal 110 km/u op een iets grotere schaal. De kans op storm is klein doordat dit slechts een kortdurend windmaximum is.

Kans op onweer en pittige buien
Door de koude bovenluchten stijgt de lucht snel van het relatief warme zeewater naar circa 3 - 5 km hoogte. Deze stijgende bewegingen leiden momenteel al tot onweer boven het kanaal, ook wanneer het gebied in NL aankomt is er kans op een klap onweer.


Een dunne band met pittige buien trekt over West-Vlaanderen en West-Nederland, zo berekent Arome voor ons.

Een fijne zondagavond iedereen!
Houd onderstaande kaart in de gaten, er is een héél kleine kans dat zo'n windveld precies over een weerstation aan de kust trekt:



 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
18 november 2020, 11:25 uur | Bericht #494897

24-uurs flitsbezoek koude lucht


Onder een tijdelijke rug op de oceaan, en een diep lagedrukgebied boven Lapland, kan er tijdelijk een diepe noordelijke stroming ontstaan. Komende nacht neemt het lagedrukgebied bij Lapland de juiste positie in en kan de koude lucht uitstromen van Spitsbergen tot aan de Alpen.


Noordelijke stroming in Noord-Europa, nieuwe lagedrukgebieden kondigen zich echter al aan op de oceaan.


24 uur later zien we een warmtefront vanuit het westen echter al warmere lucht brengen. Een krachtig lagedrukgebied gaat voor anker bij IJsland.

Wat brengt dit ons?
Donderdagochtend waait het redelijk aan de kust, windstoten tot maximaal  75-85 km/u. Hierna komt dus een front waarachter de koude lucht zit. Op dit front (dat van noordwest naar zuidoost trekt) kunnen enkele pittige buien zitten. Windstoten gaan nu wat dieper landinwaarts, maximaal 65 km/u.


Donderdagmiddag bij binnenkomst koudere bovenluchten.


Het front ligt op tijdstip van bovenstaande kaart van Bremen - Enschede - Nijmegen - Brussel, enkele secties op het front hebben actieve buien met windstoten tot ongeveer 65 km/u.

Hierna koelt de lucht op 1,5 km hoogte dus af naar -5°C. Bij die temperatuur zouden we winterse buien kunnen verwachten, maar het zeewater is warm & buiigheid wordt onderdrukt door de snel stijgende luchtdruk. Ik verwacht dus op zee en direct aan de kust enkele lichte buien met korrelhagel.
In het binnenland droog en zo nu en dan helder, hierdoor kan de temperatuur op 10 cm nog onder het vriespunt komen. Lichte grondvorst dus, de kans op vorst op 2 m is vrij klein.


Onzekerheid qua buiigheid, dit model ligt tussen de andere modeluitkomsten in. Harmonie houdt het na de passage van het front droog, terwijl anderen een gestage buientrein laten zien.

Bij een actieve bui zouden er in enkele Groningse dorpen al de eerste vlokjes natte sneeuw gespot kunnen worden. Het is echter wel de vraag of ze überhaupt opgemerkt zullen worden gezien het feit dat de zon dan al onder is.


Na een iets "frissere" nacht van  donderdag op vrijdag, is er vrijdag de passage van het warmtefront. Zaterdag ligt de temperatuur daardoor weer op 10°C. De komende week is de kans op vorst verder erg klein, en blijven temperaturen boven normaal. Over de slotdagen van november is nog niet zoveel zinnigs te zeggen.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 november 2020, 21:11 uur | Bericht #494907

Eind november frisser?

We zien in GFS en EC nu binnen de betrouwbare termijn een einde komen aan de aanvoer van zachte lucht, hiermee komen de temperaturen eind november rond normaal tot onder normaal te liggen. (Normaal = 6,5 - 8°C overdag.)

Huidige situatie - actieve westcirculatie
We zien momenteel een gestage stroom van warme lucht vanaf de Amerikaanse oostkust richting Newfoundland, tegelijk komen er ladingen koude lucht vanuit de Labradorzee (tussen Canada en Groenland). Deze ontmoeten elkaar bij Newfoundland, bekend al de kraamkamer van de depressies.
Hier ontwikkelen depressies met actieve warmte- en koufronten zich door deze grote tegenstellingen in temperatuur.

Met de actieve straalstroom die relatief weinig meanderd worden deze naar Noord-Europa gestuurd, met een westenwind in de Benelux tot gevolg.



Kraamkamer geblokkeerd
Er komt hierna een trekhoog voorbij, deze zorgt voor een WA (Warme advectie(aanvoer)) in noordelijke richting. Doordat de temperatuursgradiënt nu noordwaarts gericht is, wordt het lagedrukgebied geactiveerd in noordelijke richting. Dit is het startschot van een noordelijke WC (westcirculatie).

Een rug bouwt zich op, terwijl het nog oostwaarts trekt. Dit is het startschot voor de opbouw van een tijdelijk scandihoog later. Helaas moeten we wel de observatie maken dat er erg weinig kou voorradig is tot over de Oeral, dus stél dat we een scandihoog zouden zien, is een winterinval onwaarschijnlijk.


Verbinding Azorenhoog - Ruslandhoog
De noordelijke westcirculatie zien we nu in werking, er wordt helaas wel grote hoeveelheden zachte lucht richting Nova Zembla gepompt worden.
Ten zuiden van de verbinding tussen het Azorenhoog en Ruslandhoog zien we een aflandige stroming (goed voor afkoeling (uitstraling)), en er is al een kleine bel koele lucht opgesloten. Er zit een hoogtelaagje boven de Middellandse zee, dit geeft een zwakke oostelijke stroming boven West-Europa.


Voor de Benelux concreet
Hoewel we niets concreet kunnen maken (onzekerheden), zien we kans op:
- nachtvorst, een enkele nacht matige vorst
- frisse dagen (max. 3 tot 5°C)
- enkele tienden hellmannen sprokkelen

Op termijn misschien winterse neerslag, maar dat is nog niet te zien in de glazen bol.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2539
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 november 2020, 21:41 uur | Bericht #494908
En de pluim
De oper gaat van een koudste berekening op de 28ste naar de zachtere op de 30ste. We zien duidelijk de kans op 2 tot 4 nachten vorst en overdag circa 5°C.


Temperatuur tot vrijdag 27ste 1 tot 3°C boven normaal. Vanaf de 28ste (tijdelijk) kouder dan normaal.



Voorlopig nog droog tot woensdag, donderdag zien we een koufrontje. Zowel de oper als controle laten het volgende weekend een laag vanuit het zuiden langstrekken (kans op winterse neerslag hierbij vrij klein, bovenluchten op 1,5 km zijn warmer dan -5°C).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 november 2020, 11:04 uur | Bericht #494910

Op naar een koeler en droger weertype


Zoals hierboven reeds aangehaald gaan we eind deze week omschakelen naar een koeler en droger weertype. We komen hierbij onder hogedrukinvloed waarbij de temperaturen een stapje achteruit gaan zetten.



Of er veel ruimte zal zijn voor de zon is nog even afwachten, bij weinig wind krijgen mist en hardnekkige bewolking misschien wel de overhand.
Maxima zullen dalen naar een graadje of 5 overdag, afhankelijk van zon/bewolking kan dit net wat hoger of lager uitpakken. Idem voor de minima, bij heldere condities kunnen de temperaturen net wat meer dalen.



Na het weekend neemt de spreiding weer toe, waar zowel koeler hogedrukweer een optie is, alsook een iets zachtere variant. Boterzacht lijkt het niet direct te worden, alsook de neerslagkansen blijven beperkt. Alleen komende donderdag/vrijdag zijn er nog neerslagkansen, daarna lijkt het een tijdje droog te blijven.

Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
27 november 2020, 22:08 uur | Bericht #494916

Herfst nadert zijn einde

Zo stilaan komen we op het einde van de herfst, vaak op weertechnisch gebied een saaiere periode in het jaar. Maar ook de periode waarin velen al zitten uit te kijken wat de winter gaat doen.

Kijken we naar de laatste dagen van november, dan gaat de temperatuur (tijdelijk) toch een stevig stapje achteruit zetten. Komende zondag gaan de maxima niet veel hoger dan 4-5 graden uitkomen en in de nacht navolgend gaat het op grotere schaal vriezen.

Maxima komende zondag volgens ECMWF


Minima in de nacht naar maandag volgens ECMWF

Kijken we iets verder al naar de start van de winter, dan gaan de temperaturen weer richting 10 graden, maar dan heel tijdelijk. We lijken de eerste week van de winter te starten met maxima onder 5 graden en minima die flirten met het vriespunt.




Het is een beetje een aparte setting die in de kaarten staat. We zien dat de oceaan volledig geblokkeerd raakt waardoor van een klassieke westcirculatie geen sprake is. Echter staan de poorten naar echt winterweer ook niet open.


ECMWF berekent het laag in onze buurt in de recente runs

Wat betekent dit voor ons weertype? Bewolking lijkt sowieso te gaan overheersen. Maar ook neerslag zal af en toe aanwezig zijn. In deze setting zou ik er niet van opkijken moesten we ook wat winterse neerslag te zien krijgen en Ardense sneeuw. Ook de Alpen krijgen komende week naar alle waarschijnlijkheid de nodige porties wit goud.

En dit soort kaartje zie je ook iedere run wel eens voorbij komen. Pin je er zeker niet op vast, ik geef het gewoon maar even mee dat in deze setting het zo maar mogelijk kan zijn als alles maar even goed valt. Standvastig winterweer is echter zeker niet aan de orde begin december. Meer hierover zeker en vast in het wintertopic dat op 1 december open!


 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
29 november 2020, 19:36 uur | Bericht #494929
Zoals reeds eerder gemeld, gaan de temperaturen stevig onderuit vannacht. Lokaal is het opletten voor gladheid.

Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.333 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 97 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 97, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden