Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
1 september 2020, 12:13 uur | Bericht #494719
Tot spijt van wie het benijdt, maar de meteorologische zomer is achter de rug. Na een extreme hittegolf begin augustus keerde normaal zomerweer terug in de tweede helft. De laatste zomerdagen kregen zelfs een herfstachtig tintje. Vandaag is de meteorologische herfst dan ook officieel begonnen.
Zoals ieder seizoen heeft ook de herfst zijn charmes, in dit topic gaan we het volgen!



Foto: Overasseltse Vennen, W. in t Erland, 24 november 2019.

De herfst is eigenlijk het seizoen waarin alle verschillende weertypes aan bod kunnen komen! In september een mooie nazomer en zelfs een mooie onweerssetting, in oktober en november misschien een stevige storm en wie weet vallen de eerste vlokken sneeuw wel te noteren in november. Op de Hoge Venen viel bijvoorbeeld in 2015 zelfs de eerste sneeuw al op 13 oktober!

Wat wel een zekerheid is tijdens de herfst is het snel korter worden van de dagen en dat de bomen normaal hun blad verliezen, maar vanwege de grote droogte in het oosten zijn er al bomen die alle bladeren al verloren zijn.

Actueel weer


Gistermiddag: Front Oost-Europa
Gisteren werd het in Zuidoost-Europa lokaal nog 40°C, aan de andere kant werd het in Lapland in de hoge heuvels niet  warmer dan 10°C. Van Rome tot Moskou loopt een front waarbij het aan de koele zijde 18 tot 22°C werd, terwijl het aan de andere kant 30 tot 35°C werd. Door deze temperatuursverschillen waren er op verschillende plaatsen aan dit front onweersbuien, in Noord-Italië vielen wederom onweersbuien. Aan de koele zijde van het front vielen polaire buien (van Zwitserland tot Sint-Petersburg).


Vannacht: Mist, onweer en lichte vorst
Vannacht was er onder een hogedrukgebied van Noorwegen tot Bretagne (wij bevinden ons ook onder dit hoog) weinig wind en veelal heldere luchten, hierdoor kon de temperatuur flink dalen, tot onder het vriespunt in het binnenland van Scandinavië. Ook in onze omgeving kwam de temperatuur op sommige plaatsen onder de 5°C (Denemarken, Frankrijk, Engeland).
Door deze flinke afkoeling ontstond er op grote schaal in Europa mist en nevel. Er was verder nog nachtelijk onweer boven Hongarije en Roemenië en rond de Alpen viel weer een flinke slok neerslag (lokaal 30 mm, bovenop de 80 tot 180 mm die er deze dagen al gevallen is).



De huidige weerkaart
Op de actuele weerkaart zien we inderdaad het front over Oost-Europa, het hogedrukgebied van Finland tot Londen, en de noordoostelijke stroming die we daardoor hebben. Depressieactiviteit vanaf de oceaan loopt enkele dagen stuk ter hoogte van Schotland. In de Benelux is er enkel wat bescheiden gepruttel (voornamelijk wat wolken en een enkele kleine bui) van een trog.


Een zwakke verbinding tussen het Azorenhoog en het hoog boven Scandinavië.

De pluim
Op de pluim zien we duidelijk dat we t/m woensdag van de bescherming van het hogedrukgebied genieten, hierna wordt de verbinding met het Azorenhoog verbroken en trekt het hoog zich terug naar Rusland. In deze nieuwe opening stroomt vochtige lucht over West-Europa uit, ook trekken er vanaf dan regelmatig fronten over.


Donderdag op vrijdag wordt het niet kouder dan 13 tot 17°C. Er ligt dan een pak bewolking boven ons en de wind komt vanaf zee. De meeste dagen zien we een temperatuur tussen de 18 en 21°C (normaal tot iets te koel).


Op donderdag zowel een warmtefront en een koufront, in de nacht naar zaterdag komt er mogelijk een randstoring over de Benelux (aangegeven met L). Hierna lopen de modellen uiteen en is er nog geen duidelijk beeld over de individuele fronten. De wind blijft variëren tussen noordwest en zuidwest.

Morgen zien we de minste wolken (enkel wat kleine cumulus/mooiweerwolkjes), donderdag tapt het weer duidelijk uit een ander vaatje. Na donderdag blijft het een mix van wolken en zon, waarin wolken de overhand hebben.

Lange termijn
Op de lange termijn zien we bij de EC-verwachtingen een duidelijk patroon. Zowel september als oktober laten precies dezelfde patronen zien, wat kan wijzen op een redelijk vast stromingspatroon. We zien aanwijzingen voor een zeer noordelijk Azorenhoog op de oceaan, en een verankerd hoog boven Zuidoost-Europa. Tussen deze twee hogen zien we een laag boven Scandinavië en een trog die zich uitstrekt tot aan het Kanaal.

Wij bevinden ons bij de trog, hiermee zou de herfst vrij nat kunnen beginnen met redelijk normale temperaturen.
Alle lange termijn verwachtingen dragen niet dezelfde waarde als korte-termijn verwachtingen, en komen op een andere manier tot stand. Lange termijn verwachtingen dienen met een korreltje zout genomen te worden!



Zie https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/seasonal-forecast/ voor oktober t/m februari. Oktober laat precies hetzelfde patroon zien als september.

Wat het zal worden de komende dagen, weken en maanden, dat kunnen we hier bespreken! Veel plezier!
En voor de mensen die stiekem naar de winter uitkijken: daarover later zeker meer
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
2 september 2020, 10:41 uur | Bericht #494725

Frisse start


In de huidige omstandigheden (weinig tot geen wind, helder weer) kan het 's nachts goed afkoelen. Dat hebben we afgelopen nacht al goed kunnen merken.



Op grondniveau werd er bijna lichte vorst genoteerd. Lokaal (waar er geen stations aanwezig zijn) zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook het geval geweest zijn.



 
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 september 2020, 22:20 uur | Bericht #494728
Koufront trekt over Noord-Nederland
Eerder in februari trokken er al meerdere zeer duidelijke koufronten over het land. Momenteel trekt er opnieuw een actief koufront over het land. Het koufront is met name goed herkenbaar, de windstoten of neerslag op het koufront vallen mee.



Het koufront trekt gedurende de nacht naar het zuidoosten, morgen profiteren we van wat meer stabiliteit en is het droger met her en der ruimte voor de zon. In de nacht naar vrijdag trekt dit koufront opnieuw over de Benelux (het blijft dus in de buurt).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 september 2020, 15:59 uur | Bericht #494736

Lange termijn: EC gaat last-minute toch nog voor nazomer?


Op de lange termijn twijfelde EC al een tijdje, afwisselend kwamen er koele runs (15°C) of warme runs (25°C) uit. Momenteel lijkt er een kleine doorbraak in de impasse te zijn. De hoeveelheid leden in het koele kamp is afgenomen, en de meeste leden gaan nu voor een zuidelijke stroming rond 14-15 september (op 190 tot 240 uur). In zowel EC als GFS gaan ongeveer 3/4de van de leden voor warmer weer.

EC: eerst zon 24 - 26°C, dan onstabieler
EC laat eerst de zon schijnen, hierin warmt het op tot ongeveer 25°C (in een enkele uitschieter komt EC tot 29°C in het zuidoosten van NL). Vrij snel komen de fronten en een trog onze kant op, hiermee neemt de buiigheid toe, wat het einde in zou kunnen luiden van enkele warmere dagen (circa 3 dagen).


Eerst zon en hogedruk, daarna buien vanuit het zuidwesten.



GFS: bewolking overheerst
GFS verschilt van EC in de details. In temperatuur heeft dit veel effect, in GFS skippen we de zon en komen we direct in de bewolking. Hierdoor heeft het amper de kans om op te warmen.

Het hoog ligt hier veel verder oostwaarts, waardoor de trog er vanuit het westen al sneller aankomt.

| Gewijzigd: 6 september 2020, 16:00 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
8 september 2020, 12:05 uur | Bericht #494740
Kans op tropische temperaturen in het zuid-oosten. Er zijn zelfs kansjes op een regionale hittegolf volgens deze ECWMF pluim.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 september 2020, 13:01 uur | Bericht #494741

Blokkade heeft grote impact op weer Europa


Disclaimer: (middel)lange termijn! 120 tot 240 uur vooruit.

Een uitloper van het Azorenhoog beweegt zaterdag en zondag over ons hoofd, van west naar oost. Boven Centraal- en Oost-Europa wordt de uitloper zelfstandig, gaat voor anker en bouwt zich daar snel op tot een stevige blokkade. Achter de passage van de uitloper gaat de wind bij ons om van west naar zuidoost.
Bij de westenwind valt er ook al weinig neerslag omdat het weer komende week al continu gedomineerd gaat worden door hogedruk. Het verschil wordt dat de rol van hogedruk van het azorenhoog overgenomen wordt door de blokkade. De luchtdruk blijft hoog, maar de windrichting veranderd hierdoor. Door deze nieuwe stroming komt ineens zeer warme lucht onze kant op.

Blokkade brengt warmte
De aanleiding tot deze post zit hem in de pluim van regio zuidoost. Allereerst zien we een snelle opwarming zodra de wind draait naar zuidoost, in twee dagen tijd wordt het 10°C warmer. Dit komt doordat de lucht nu vanaf het continent komt en langer kan opwarmen, bovendien is de lucht droger dus de bewolking verdwijnt en de zon gaat overuren maken.
Uiteindelijk leidt dit in de huidige pluim tot een virtuele regionale hittegolf van de oper. De kans op een hittegolf is echter zeer klein als we kijken naar de spreiding van alle leden. De spreiding gaat van 23 tot 33°C, maar de meeste leden gaan voor zeker 27 tot 30°C.

Dit doet mij denken aan de regionale hittegolf van september 2016, die vond plaats tussen 10 en 15 september. Voor de tijd van het jaar was dat zéér extreem.

Pluim zuidoost!
De nachten zijn al langer, dus het kan gelukkig nog wel goed afkoelen, de warmste nachten in de steden zouden ongeveer 15-18°C als minima kunnen hebben).



Op de flank van de blokkade zien we een grote bel warme lucht noordoostwaarts bewegen, deze warme lucht is deels over de oceaan getransporteerd (vanuit oostkust VS), en deels vanuit Noord-Afrika via Spanje hiernaartoe gekomen. Deze stroming wordt mede mogelijk gemaakt door het afgesnoerde laag op de oceaan. Dit laag brengt onzekerheid, als het laag te ver oostwaarts komt te liggen, groeit de kans op bewolking en (onweers)buien bij ons. Zo zou de temperatuur uiteindelijk ''slechts'' 23 - 26°C kunnen bereiken (normale maxima liggen op 20°C (!)).



Van Ierland tot Italië en van Helsinki tot Zuid-Frankrijk ligt de temperatuur ver boven normaal. Alle paarse gebieden hebben een afwijking van 12°C beneden normaal, alle grijze gebieden zijn 12°C boven normaal.


Zomers op grote schaal, in het zuiden mogelijk net 30°C, met name het zuidoosten heeft hier meerdere dagen kans op.

Blokkade brengt droge periode
Een overschot aan warmte, een gebrek aan regen. De blokkade is slechts één van de vele hogedrukgebieden die onze omgeving overheersen de komende week. Op enkele kleine lichte buitjes na vandaag en morgen, blijft het de week die volgt zo goed als droog.


Pluim midden!


EC laat in één week tijd niet meer dan 1 tot 5 mm regen vallen. Normaal valt de komende week 27 mm, de komende twee weken valt normaal 41 mm. Er zijn amper leden die tot 41 mm komen de komende twee weken. Dit is slecht voor het bijvullen van de watervoorraad voor komend groeiseizoen. De meeste planten zijn al klaar met vitale taken zoals groeien, bloeien ect.. dus daar valt de schade van nóg meer droge weken te overzien.


Niet alleen in de Benelux weinig regen, in grote delen van Europa valt de komende twee weken weinig tot geen regen. Enkel is onze regio niet ingericht op droogte, zoals Italië of de Balkan dat wel is. Bovendien is onze natuur ook kwetsbaarder omdat we hier weinig inheemse droogteminnende soorten hebben.

Conclusie: afwachten of trend nog veranderd
Omdat dit hitte-event pas over 120 uur begint, kan er in de komende 10 EC runs en 20 GFS runs nog veel gebeuren waardoor het uiteindelijk minder warm wordt.
Ik denk dat de komende week wel sowieso vrij droog wordt, zowel in GFS als EC zijn er weinig leden die meer dan 5 mm aan regen laten zien.

Fijne maandag,
W. in t Erland
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 september 2020, 22:51 uur | Bericht #494750

Grote nazomer en droogte nog steeds op de kaart


De afgelopen paar dagen zijn de berekeningen van de oper en controle van EC grotendeels bevestigd door de andere leden en GFS. De kaarten zijn er ook nog iets droger op geworden (alhoewel lokale buien op de pluim slecht zichtbaar zijn).




Warmste dag: dinsdag 28 tot 33°C

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 september 2020, 19:41 uur | Bericht #494751

Fletse lucht door Amerikaanse rook


Wie vandaag (en actueel zeker!) naar de lucht kijkt ziet een melkachtige of fletse lucht. Nu met zonsondergang is het behoorlijk rood/oranje gekleurd.
 

Dit komt door de rook vanuit Californië die momenteel over West-Europa trekt. Hierdoor kan dezer dagen de temperatuur ook net 0 tot 2°C graden lager uitvallen dan de modellen berekenen.
 

Van west naar oost trekt een pluim rook over (blauw gebied). Hier is de verstrooiing van het licht groter.
  | Gewijzigd: 12 september 2020, 23:25 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
13 september 2020, 19:17 uur | Bericht #494755
Het KMI heeft code geel uitgegeven voor de aankomende hitte:


Van 13/09u 00 tot 17/09 00u : In de provincie Luxemburg, 5 opeenvolgende dagen (13 tot 17 september) een temperatuur van 25°C of meer, waarvan minstens 3 dagen met temperaturen van 30°C of meer. Volgende dinsdag 32 graden mogelijk in de provincie Limburg.
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 september 2020, 20:51 uur | Bericht #494756

Records op het hakblok


Verschillende records kunnen verbroken worden op dinsdag, en misschien nog een enkel record op woensdag.
Ooit* = sinds het begin van de metingen in 1901, in de tussentijd zijn talloze nieuwe stations opgestart.

Hoogste temperatuur in 2de decade september ooit*
Tot nu is de hoogste temperatuur in september gemeten op 12 september 1919, gevolgd door data uit de regionale hittegolf van 2016.

Dinsdag kan het in het zuidoosten ruim 33°C kunnen worden, heel misschien wel 34°C. Dit zou het oude record uit 1919 (en de kersverse bijna-records van 2016) weer uit de recordboeken kunnen halen.


Laatste tropische dag in De Bilt ooit*
Tot dusver was het na 14 september nog nooit tropisch geworden, dit lijkt met één dag verbeterd te worden (voor 2016 lag dat record overigens helemaal op 5 september!).


Morgen (14 sep.) wordt het lastig datumrecords te verbreken aangezien de hitte van 14 september 2016 het record vrij scherp heeft gezet.
Verder wordt er 15 september vrijwel zeker (bijna) overal een datumrecord verbroken, het verse record van 2016 zou daarmee weer uit de recordboeken verdwijnen.
16 september wordt opnieuw lastig voor datumrecords omdat het dan al iets koeler wordt, en daarnaast was het ook al in 1947 vrij warm.

Valkuil: rook van de bosbranden aan westkust VS
Door een aerosolmodel waarmee saharazand en rook gevolgd kan worden zijn we in staat een grove verwachting te maken van mogelijke belemmering (fletse lucht, extra rode zonsopkomst & -ondergang). Dit is nog niet volledig foutloos.
We zien een relatief grote hoeveelheid rook (en saharazand) in de omgeving. De meeste rook wordt boven Groot-Brittannië berekent, maar dus ook kleine kans dat dit boven de Noordzee of boven de Benelux zou kunnen liggen. Dit zou kunnen zorgen voor grofweg 0,5 tot 1°C lagere maxima. Dit zou net het verschil kunnen maken tussen records of geen records. Ik verwacht zelf eigenlijk dat we niet heel erg veel invloed gaan hebben van de rook (die is al verder verspreid en daardoor uitgedund).
| Gewijzigd: 15 september 2020, 10:22 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
15 september 2020, 10:41 uur | Bericht #494760

35°C lokaal mogelijk?

Op een heldere dag zoals vandaag of gisteren, waarbij de omstandigheden grofweg gelijk zijn, bestaat er een methode de toekomstige maximumtemperatuur te schatten.

We zien dat de temperatuur gisteren op ditzelfde tijdstip 4,9°C lager lag dan vandaag op hetzelfde tijdstip. Dit leidde gisteren tot een maximumtemperatuur van 31,6°C. Als we een tweede weerstation (Eindhoven) erbij pakken zien we een verschil van 4,5°C, Eindhoven kwam gisteren tot 31,5°C. Vandaag zou dat theoretisch kunnen leiden tot een maximumtemperatuur ongeveer 4,5°C hoger dan gisteren. Dan komen we uit rond 36°C op een énkel weerstation in Nederland.



De meest betrouwbare modellen komen tot 34°C in het zuiden. Aangezien modellen altijd de maximale temperatuur nog iets kunnen onderschatten lijkt mij 35°C in Brabant wel een mogelijkheid. Dat zou het oude septemberrecord verbreken (34,2°C, 4 september 1929), bijzonder dat we dat niet begin september verbreken, maar pas 15 september (de kans op tropische temperaturen neemt gedurende september rap af).
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
15 september 2020, 18:01 uur | Bericht #494764
MAANDRECORD: vandaag werd het 35.1 graden in Gilze-Rijen, sinds het begin van de metingen is het nog niet gekomen tot 35+ graden in september.

Daarnaast werden deze records gehaald:

* Warmste Prinsjesdag: het werd 30.3 graden in Voorschoten, het vorige record stond op 28.7 graden.
* Record-late tropische dag in De Bilt: Het vorige record stond op 14 september 2016.
* Hoogste temperatuur tijdens de 2de decade.
* Recordlaat zo warm in 1 jaar.

Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 september 2020, 10:48 uur | Bericht #494786
Citaat van Lightningman, zondag 20 september 2020, 15:16 uur hoi, kaarten waren niet mis, al verwachting voor komende maanden ?
volgens weerplaza verloopt oktober nogal nat , iets over bekend ?

gr weerliefhebbers

Volgens de (experimentele) lange-termijn verwachting van EC (zie 6-weekse en maandelijkse verwachtingen) gaat oktober waarschijnlijk aan de kust vrij nat beginnen.



Na de extreem hoge maxima van afgelopen week gaat de temperatuur begin oktober ook terug naar normaal. Zoals vrijwel altijd zitten significant te koude temperaturen niet in de verwachtingen (hoogstens een aantal frisse nachten).

 
Temperaturen vannacht buiten onze leefbubbel
Wij leven maar in een dunne schil, we leven uitsluitend ongeveer 2 tot 4 meter vanaf de bodem. Een enkeling wat hoger in een flat, maar het meeste wat gebeurt buiten onze dunne schil gaat volledig langs ons heen. Toch is alles rond ons heen ook van grote invloed, hier wat gegevens van vannacht:

Vannacht werd het minimaal 16°C, althans, op 200 meter hoogte. In Cabauw staat een enorme toren die op verschillende hoogtes meetapparatuur heeft hangen. Zo kan de verandering in temperatuur bekeken worden tussen 2 meter (bijna normale hoogte TA 002) en 200 meter (TA 200). We zien dat het aan de grond sneller afkoelt, terwijl het op 140 meter bijvoorbeeld gewoon 5 tot 8°C warmer blijft. Dit laat zien dat de afkoeling duidelijk op het aardoppervlak plaatsvindt en zich maar weinig verplaatst naar hoogte.

Ook de luchtvochtigheid wordt gemeten op de toren, hier zien we dat er rond zonsopkomst (koudste moment) enkele mistbankjes waren rond de toren, de luchtvochtigheid (relative humidity) was namelijk circa 100%. Hoger in de lucht was de luchtvochtigheid veel lager, met ongeveer 50%.


We zien ook duidelijk dat de verschillen overdag vrij klein zijn. Dit komt doordat opstijgende thermiekbellen vanaf het aardoppervlak dat door de zon verwarmt wordt de lucht overdag flink mengen. Zowel temperatuur als vochtigheid hebben daarom dan kleine verschillen.

Hieronder zien we:
- Rood: luchttemperatuur op de toren
- Groen: grastemperatuur naast de toren (klomphoogte, 10 cm)
- Blauw: bodemtemperatuur tot circa 50 meter diepte.


Wat zien we? We zien allereerst de temperatuur overdag oplopen, tot ongeveer 25°C gisteren. De lucht boven 10 meter warmt maar slechts tot 20-22°C op. De bodem warmt al helemaal nauwelijks op, hier zien we wel de temperatuur oplopen, maar slechts met 3 graden op 1 meter diepte, en op 15 meter diepte is er amper een halve graad verschil!
Zo zie je maar weer dat alle extreme temperaturen voorkomen in een hele dunne schil, en dat het in onze ''leefbubbel'' ook heel snel afkoelt en opwarmt.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Bavr
Lid
Woonplaats:
Berichten: 8
Lid sinds: 5 aug. 2020
21 september 2020, 17:23 uur | Bericht #494788
Mooi
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 september 2020, 09:16 uur | Bericht #494790

(Zeer) dichte mist in het westen en noorden


Op één van de laatste zeer heldere en kalme nachten ontstonden er weer flinke mistvelden. In het oosten loste de mist snel op, in het westen houdt de mist al langer stand (de kracht van de zon begint ook af te nemen).

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
22 september 2020, 22:21 uur | Bericht #494798

Morgen wordt warmte verdreven door tweetal fronten


Morgen begint weer helder en fris, een enkel mistbankje is niet uit te sluiten (maar kans daarop is veel kleiner dan vandaag). Daarna kan de zon in het oosten (en zuiden) nog eventjes schijnen, maar in het westen (en noorden) begint het bewolkt te raken. Een occlusiefront met daarachter een koufront nadert!



Buien tegen de avond
In het westen kan er in de middag al een bui vallen, en tegen de avond neemt de kans op buien overal toe. Lokaal kan het eventjes behoorlijk regenen, bij de buien zien we ook de eerste windvlagen (mag nog geen naam hebben, max 60 km/u).



Onder de streep zijn de meeste buien voor de westelijke helft van de Benelux.

KNMI guidance
Buien bij de occlusie in een regime met 200-400 J/kg Cape en ca 20 kn schering, op nadering van de occlusie in het westen en boven de Noordzee ca. 400-700 J/kg Cape en een toenemende schering naar ca. 25, mogelijk 30 kn. Convectie modus dus in het multi-cell spectrum, met name op nadering en bij het koufront. De neerslag zit voornamelijk op en ten oosten van het koufront. In het westen valt tot en met donderdag cumulatief 5-10 mm, lokaal 10-15 mm.


Rond middernacht windstoten rond de Waddenzee
Tegen middernacht kan er zich boven de Noordzee net een pitting windveld vormen. De Waddeneilanden kunnen er net nog een staartje van meekrijgen. We spreken dan van 70 tot 90 km/u voor een dunne kuststrook.

Een laag trekt vanuit Engeland de Noordzee op, en gaat daar wat uitdiepen van 1000 hPa naar 985 hPa binnen 18 uur.


Nacht van vrijdag op zaterdag ook winderig
Op de middellange termijn zien we o.a. GFS, ICON en EC in de nacht naar zaterdag ook met windstoten komen. Deze windstoten kunnen wat harder uitpakken, maar zijn ook wat onzekerder.

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Novi
Moderator
Woonplaats: Meppel
Berichten: 394
Lid sinds: 31 mei. 2018
27 september 2020, 16:01 uur | Bericht #494818
Wisselvallige en herfstachtige periode blijft de komende tijd aanhouden: 

ECWMF:

GFS

We zien de komende tijd een aanzienlijke kans op neerslag. Van tijd tot tijd valt dan ook wel een behoorlijke som. Volgens ECWMF ligt de nadruk van de neerslag vooral op 1 t/m 3 oktober, dezelfde datum als waarop een lagedrukgebied gepland staat met een zeer lage luchtdruk tot 969 hPa/mbar volgens ECMWF. GFS toont vooral de komende 5 dagen redelijk wat neerslag.

ECWMF (WXCHARTS: Overview - Precip, Cloud, Temperature & Pressure):

Op deze kaart van ECWMF is het eerder genoemde lagedrukgebied te zien. Tevens zien we dan sneeuwval op de Alpen (als je goed kijkt):


De maximum temperaturen blijven te koel voor de tijd van het jaar

ECWMF:

GFS:


De temperaturen blijven de komende 1.5 week tussen de 13-19 graden hangen in De Bilt. Vanzelfsprekend wordt het in het zuiden warmer dan deze temperatuur. De 21 graden die GFS verwacht voor vandaag in De Bilt dient met een korreltje zout te worden genomen want verschillende factoren worden niet meegenomen in de pluim. Op de LT lijken sommige leden in GFS zich naar een warmer weertype te evolueren met temperaturen tussen de 20-25 graden maar vanwege de termijn is de kans nog niet heel groot.

De minimum-temperaturen zijn veelal zacht, maar een enkele koude nacht i.v.m opklaringen kan zich voordoen. Door bewolking en westelijke winden hangen de minimum-temperaturen tussen de 10-16 graden tijdens de meeste nachten! 

Conclusie:

We blijven zeer waarschijnlijk in een herfstachtige episode met maximum temperaturen die duidelijk onder normaal liggen en (veel) neerslag. Op 2/3 oktober komen we onder invloed van een lagedrukgebied met een zeer diepe luchtdruk. Er kunnen potentieël luchtdruk-records worden verbroken op die datum maar het is nog even afwachten!

  | Gewijzigd: 27 september 2020, 20:20 uur, door Novi
Twitter account over het weer: twitter.com/weerextremen.



Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
4 oktober 2020, 14:15 uur | Bericht #494826
De herfst is nog maar een maand onderweg maar ben er nu al klaar mee :p. Daarom ging ik opzoek naar lichtpuntjes in de kaarten en die lijken er te zijn.

Zowel ECMWF als GFS gaan voor een omslag naar een rustiger weertype vanaf pakweg 10-11 oktober waarbij hogedrukgebieden het weer zou kunnen beinvloeden.

Zo zal de wind zich rustiger houden:


Neerslagkansen verslinken:


En er is kans op koude nachten met mogelijkheden tot (grond)vorst:


Maar eerst nog een volle week volhouden met onvervalst herfstweer met veel regen en wind waarna wij waarschijnlijk overgaan naar een ander herfstweertype.

KNMI meerdaagse Modelbeoordeling en onzekerheden:
Tot en met vrijdag 9 oktober is de ontwikkeling op de synoptische schaal tamelijk eenduidig. Er is sprake van een sterk cyclonaal stromingspatroon, waarbij de overheersende windrichting zuidwestelijk is. Met name op donderdag en vrijdag zien we een iets verhoogde kans (ca. 20%) op zware windstoten op passage van een mogelijke kleine randstoring. De Oper is daarbij een van de oplossingen met vrij veel wind. De temperaturen liggen overdag in het algemeen iets beneden het langjarige gemiddelde. Vanaf het weekeinde van 10-11 oktober zien we in een toenemend aantal leden de ontwikkeling van een geblokkeerd patroon. In de EPS-uitvoer zijn er vanaf zaterdag 10 oktober 4 clusters, waarvan 3 (ca. 70% van de leden) met een geblokkeerd patroon waarbij een hoogterug vanaf de oceaan zich uitbreidt richting Scandinavie. In een deel van deze oplossingen blijft er echter boven onze omgeving nog wel enige cyclonaliteit aanwezig van het hoogtelaag boven Frankrijk/westelijke Middellandse Zee.
| Gewijzigd: 4 oktober 2020, 14:16 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
4 oktober 2020, 14:34 uur | Bericht #494827
EC heeft aanstaande donderdag/vrijdag nog een kans op mogelijk wat stormachtig weer. De kans op echt zware windstoten is nog klein. De oper van GFS en ICON laten nog geen signaal voor een onstuimige nacht zien.
In EC ensemble gaan circa 40% van de leden voor windstoten boven de 75 km/u, enkele leden (6%) berekenen windstoten boven de 100 km/u.
In GFS ensemble gaan circa 25% van de leden voor windstoten boven de 75 km/u.







Temperatuur en neerslag
Een blik op de andere pluimen laat ons zien dat de maxima de komende week telkens ongeveer 15°C bedragen, normaal voor deze tijd is 16,0°C. Inclusief de vrij zachte nachten liggen de gemiddelde temperatuur dus 0 tot 1°C boven (!) normaal (Tgem = 12,5 - 13°C, normaal 12°C voor periode 4 - 14 oktober). De nachten lijken wel kouder te worden na 10 oktober (toename kans op hogedruk).



Iets te nat
Normaal valt er 30 mm in de periode 4 - 14 oktober, nu zien we ruim 40 mm in de pluim staan. Gezien het neerslagtekort van vele droge zomers achter elkaar, is de nattigheid geen verkeerde ontwikkeling. Na 11 oktober zien we er amper nog neerslag bijkomen, dit heeft te maken met de ontwikkeling van hogedruk.
| Gewijzigd: 4 oktober 2020, 14:40 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 oktober 2020, 17:27 uur | Bericht #494831

Oktober start regionaal zeer nat


Code geel Noordwest-NL
Het KNMI gaf gisteren een code geel uit voor hoge neerslagsommen in Noord-Holland.

Code geel nog geldig tot vannacht 0:00

Neerslagsom oktober
Tot nu toe is er op de meeste plaatsen 20 tot 40 mm aan regen gevallen. Het meeste regen is gevallen in de duinen tussen IJmuiden en Wijk aan Zee. Hier komen sommen voor van ongeveer 80 mm in 6 dagen tijd (normaal valt hier in de hele maand 110 mm).
De minste regen viel in de hoge zandgronden van Twenthe en de Achterhoek, hier viel minder dan 10 mm (normaal valt hier in de hele maand 70 mm).
Deze verdeling zien we eigenlijk bijna iedere maand, hierdoor is in het oosten en zuidoosten sprake van langdurige droogte, die tot diep in de bodem merkbaar is. In het westen en noordwesten is het juist al langere tijd voornamelijk aan de natte kant. Het verschil lijkt dus eerder nog groter te worden.



Actuele situatie


Momenteel vallen er talloze buien, soms kunnen dit ook even hevige buien zijn.


Komende 6 dagen ook wisselvallig
Het wordt voorlopig nog niet stabiel, fronten en buien blijven onze richting op komen. Echter blijven droge momenten in de meerderheid (vooral landinwaarts), met soms even wat zon.


T/m 12 oktober kan er het westen al 90 - 140 mm gevallen zijn, tegen 30 mm in het zuidoosten en oosten.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.316 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 85 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 85, lezen 2 mensen het topic "Verzameltopic: beelden James Webb-ruimtetelescoop".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden