Op 2 januari al onweersbuien
Lokaal pittige onweersbuien in Limburg & oostelijk Vlaanderen
Leden in Belgisch & Nederlands Limburg opgelet. De eerste onweersbuien van 2022 trekken over het land. Voor winterse begrippen zijn de buien behoorlijk fors. Op deze buien kan de wind lokaal uithalen naar 70 - 85 km/u (fors voor het binnenland). Vergeleken met een 's zomers onweer valt het wel mee, maar dat zou appels met peren vergelijken zijn. Onweersbuien komen in januari niet vaak voor, vaak blijft het in januari beperkt tot een klap onweer.Januari-onweer komt normaal bij polaire buien voor. In dit geval hebben we geen polaire lucht, maar hebben we subtropische lucht. De bovenluchten (500 hPa) zijn al wel iets kouder (polaire lucht). De koude lucht over warme lucht is de oorzaak van deze onweersbuien.
Onweer in subtropische lucht in januari komt zelden voor.

De meest krachtige windstoten zien we bij de buien in het zuidoosten (kans op 70 - 85 km/u). Na de passage van de neerslag neemt de wind wat toe, en hebben we windstoten tot 75 km/u.

Temperaturen tussen buien door 18 tot 26 graden

Met redelijke MUCAPE waardes worden vanaf de middag buien gevormd boven noordoost-België. Dit CAPE veld breidt zich in de loop van de middag uit over het (zuid)oosten van Nederland, waar ook verscheidene buien kunnen vormen. Met lage low-level shear (als ik het goed begrijp, ben geen professional) zijn dit wel traag bewegende buien, die naar alle waarschijnlijkheid veel water zullen achterlaten.





Run : EC IFS 13-5-22 0z
Onweerskans maandag 23 mei
Na een rustig en droog verlopen weekend staat er morgen weer een onweerskans op het programma. Dit is voorlopig wel de laatste onweerkans aangezien het na maandag met naar W tot NW draaiende wind een tijd lang koeler gaat worden.De onweerskans van morgen wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk noordoostwaarts over de Benelux trekt. Aan de voorzijde/oostzijde wordt met een zuidoostelijke stroming warme en onstabiele lucht aangevoerd. In de namiddag & avond passeert het bijbehorende koufront. Op dit koufront ontstaan pittige regen- en onweersbuien.

EC 12Z met het lagedrukgebied boven het (zuid)oosten van de Benelux. Aan de oostzijde wordt warme lucht aangevoerd. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Onzekerheid...
Het voorkeursgebied voor deze zware buien is de oostelijke helft van de Benelux aangezien deze regio’s waarschijnlijk (beter) in de warme lucht zitten. Hier zit nog wel onzekerheid in omdat de koers van het lagedrukgebied per run nog wat veranderd. Een westelijke koers zorgt ervoor dat meer regio’s in de beter warme lucht komen met de daarbij horende onweerskans. Een oostelijke koers kan er juist voor zorgen dat alleen het uiterste oosten kans heeft of dat onweerskans zelfs geheel ten oosten van ons komt te liggen.
Ook is de hoeveelheid bewolking van belang. Veel bewolking tempert de opwarming waardoor de convectietemperatuur (25°C) niet gehaald wordt.

Arome (links) en Harmonie (rechts) morgenmiddag/avond. De (grote) verschillen tussen beide modellen laat nog duidelijk de onzekerheid zien. Bron afbeeldingen: WXCharts.com & Buienradar
Zoals het er nu naar uit ziet ontstaan/bereiken de eerste pittige buien de Belgisch – Franse grens in de loop van de middag en trekken vervolgens noord/noordoostwaarts om het noorden/noordoosten van Nederland in de avond te verlaten. Naast onweer is er bij de buien kans op hagel (max 2 cm) en zware windstoten van rond de 75 km/uur.
Conclusie
Kortom de onweerskans morgen wordt bepaald de koers van het laag en de hoeveelheid bewolking. Wel staat vast dat hoe oostelijker hoe groter de kans op stevige regen- en onweersbuien
Waarschuwingen Nederland (KNMI) en België (KMI).

