Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, FL.

22 Apr 2024 03:33:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, SC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC; Stanly, NC.

21 Apr 2024 20:57:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Moore, NC; Richmond, NC.

21 Apr 2024 20:57:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, SC; Charleston, SC; Colleton, SC.

21 Apr 2024 20:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC.

21 Apr 2024 12:34:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor York, SC.

21 Apr 2024 12:34:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, NC; Moore, NC; Stanly, NC.

21 Apr 2024 12:34:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

21 Apr 2024 12:34:13
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 mei 2022, 13:59 uur | Bericht #498157

Onweerskansen 18 t/m 20 mei 2022


Bron afbeelding: Moderator Lako

De komende dagen hebben we te maken met warm maar ook onstabiel weer waarbij er meerdere kansen zijn op regen- en onweersbuien. Welke kansen voor welke regio’s wat opleveren is natuurlijk nog even afwachten maar in deze post schets ik alvast een beeld van de algemene situatie en de verschillende onweerskansen tot en met vrijdag.

Algemene situatie
Tussen een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, ten zuiden van IJsland, en een hogedrukgebied boven centraal/oost Europa wordt in ieder geval tot het weekend met een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht aangevoerd. Tevens ontstaan en passeren er enkele storingen met daarbij kans op (stevige) regen- en onweersbuien.


De verwachting van EC voor donderdag 00Z met daarin een duidelijke pluim van warme lucht die zich uitstrekt tot over de Benelux. Bron afbeelding: WXcharts.eu

Woensdag
Morgen, woensdag, passeert een zwak koufront van west naar oost over de Benelux om vervolgens boven grofweg de oostgrens tot stilstand te komen. Aan de voorzijde wordt met een zuidelijke wind warme en vochtige lucht aangevoerd. Achter dit koufront draait de wind naar west tot noordwest waarmee er koelere lucht aangevoerd wordt. Dit zorgt morgen in de loop van de dag voor een groot verschil in temperatuur met 18°C tot 20°C graden aan de kust en in het Waddengebied en 28°C in het oosten voor het koufront. Verder is er een afwisseling van zon en wolkenvelden en kan er in de oostelijke helft een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen.

Donderdag
In de nacht naar donderdag trekt het koufront van woensdag als warmtefront weer westwaarts waardoor de hele Benelux weer in de warme en vochtige lucht terecht komt. Tevens bereikt in de nacht een nieuwe (rand)storing het zuidwesten. Op deze storing zitten enkele actieve regen- en onweersbuien die in nacht en ochtend van zuidwest naar noordoost over de Benelux trekken. Hierbij nemen de buien wel langzaam in activiteit af. Ook is het goed mogelijk dat het (uiterste) zuiden en oosten bij deze storing buiten schot blijven.


In de tweede helft van de nacht en (vroege) ochtend trekt mogelijk een gebied met stevige regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Dit is ook terug te zien in het Harmonie model. Bron afbeelding: Buienradar

Terwijl het eerdergenoemde buiengebied het noordoosten van het land verlaat nadert vanuit het zuiden een nieuw buiengebied. Ook dit buiengebied trekt weer van zuidwest naar noordoost over de Benelux met nu waarschijnlijk de actiefste buien voor het zuiden en oosten en een kans dat het westen en noordwesten juist buiten schot blijven.


Verwachting van EC voor donderdagmiddag met de de actiefste buien boven het zuiden en oosten van de Benelux. Bron afbeelding: WXcharts.eu

Vrijdag
Ook vrijdag hebben we te maken met (stevige) buien. Deze buien ontstaan op de scheidslijn tussen warme lucht boven het zuiden en oosten en koelere lucht die vanuit het noordwesten probeert binnen te dringen. Tevens wordt de buienontwikkeling nog eens extra gestimuleerd door de passage van een lagedrukgebied.


Ook op vrijdag weer de nodige buienactiviteit volgens EC. Bron afbeelding: WXcharts.eu

Conclusie
Zoals het er op dit moment naar uit ziet hebben we tot en met vrijdag meerdere kansen op regen- en onweersbuien die zo nu en dan behoorlijk pittig kunnen uitpakken. Gezien de termijn zullen er nog de nodige dingen veranderen waardoor kansen voor bepaalde regio’s beter zullen worden of juist wegvallen.

Wel is de algemene overeenkomst tussen de onweerskansen voor de komende dagen dat hoe verder landinwaarts hoe beter de kans op stevige regen- en onweersbuien.
 
#KeepOnSmiling
Woonplaats:
Berichten: 18
Lid sinds: 12 mrt. 2022
17 mei 2022, 16:36 uur | Bericht #498159
Mooie post Lako! Veel tijd in gestoken. KNMI komt inmiddels al heel vorzichtig met een kleine kans op code oranje voor vrijdag. Echter hebben ze de nacht temperatuur op vrijdag wel erg warm staan haha
Waarom deze advertentie?
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 516
Lid sinds: 13 aug. 2008
18 mei 2022, 08:45 uur | Bericht #498161
Dank voor de berichten. Het wordt weer tijd voor wat leven in de brouwerij en in de atmosfeer.
 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2022, 09:56 uur | Bericht #498162
Waarschuwingen
Het KNMI heeft voor morgen al code geel uitgegeven voor onweer. Voor België (KMI) gelden nog geen waarschuwingen.

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2022, 11:44 uur | Bericht #498164

Estofex
Deze verwachting van Estofex gaat over de eerste kans van morgen. Dit zijn de buien die vanuit het zuidwesten in tweede helft van de nacht de Benelux bereiken en vervolgens naar het noordoosten trekken. De tweede kans van donderdag valt buiten de periode van de verwachting.


Storm Forecast
Valid: Wed 18 May 2022 09:00 to Thu 19 May 2022 06:00 UTC
Issued: Wed 18 May 2022 09:32
Forecaster: GATZEN


A level 1 was issued across western and northern France, the Channel region for large hail and severe wind gusts.

A level 1 was issued across SE England for severe wind gusts and heavy rain.


SYNOPSIS

A well-developed Atlantic trough progresses slowly towards Europe. Amplified ridging across western Europe and downstream development across eastern Europe result in an increasingly meridional flow. Warm air advection intensifies over western Europe, and dry polar air spreads rapidly towards south-eastern Europe.

Western and northern France towards the Channel and SE England

Ahead of the approaching long-wave trough, warm air advection has set in, and a plume of elevated steep lapse rates has reached southern Iberia. Today, string low-level heating will cause rapidly improving lapse rates over Spain that spread into France as well. At low levels, moisture increases over France and the Channel region, resulting in MLCAPE in the order of 1000 J/kg.

Convection initiation is questionable over most places due to weak lift. Best potential exists along the nose of the warm air that affects the Channel region in the late afternoon and evening. Storms form in moderate to strong deep layer vertical wind shear with increasing south-westerly mid-level flow, and multicells and supercells are forecast, capable of producing large hail and severe gusts.

Due to strong 0-3 km shear and strong lift, storms are forecast to organize into an MCS that travels east along the warm front, capable of producing severe wind gusts and heavy rain. This activity can also affect SE England during the night. While the storms turn elevated, they move farther into the North Sea until the morning.

Along the southern flank of the cluster, scattered storms will form across France along the outflow boundary. CAPE-shear overlap seems to be sufficient for some stronger multicells, and severe wind gusts and large hail are still possible during the night.
 
#KeepOnSmiling
Scooby
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 14
Lid sinds: 19 apr. 2018
18 mei 2022, 18:18 uur | Bericht #498165
Wel mooi om te zien hoe een ieder (net zoals ik) uit de winterslaap komt aangezien de eerste mooie kansen op het programma staan. Harmonie geeft wel een vertekend beeld t.o.v. Arome. Arome laat het hier om 17:00 zien, maar zoals altijd afwachten hoe alles zich gaat vorderen. Tijd en complexiteit is zoals altijd nowcasten dus het wordt een leuke dag morgen
NSFFNS Support 1419
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
18 mei 2022, 20:12 uur | Bericht #498166

is de rechter nou rightmover of de linker nou een leftmover?
Groetjes, Niels Koomans.
Bac00
Lid
Woonplaats: Hoogeveen
Berichten: 510
Lid sinds: 22 apr. 2011
18 mei 2022, 22:27 uur | Bericht #498168

Vooral het stukje over de tornadokans bij discussie spreekt tot de verbeelding....
Hoop echt een keer een adrenalinerush te krijgen. ! [:p]
De oppervlakterespons in alle modellen convergeert naar een zich ontwikkelende depressie over de Benelux,
die in de avonduren N-Duitsland binnenkomt voordat ze E richting NO-Duitsland beweegt tot 00Z.
Numerieke begeleiding biedt vergelijkbare MSLP-minima in het 1006-1010 hPa-bereik.

IFS-ENS heeft een zonaal langgerekte spreiding van het potentiële spoor van deze depressie,
maar met een minimale intensiteitsspreiding.
Hetzelfde geldt voor het synoptische front met een over het algemeen goede clustering van alle leden.

De zich ontwikkelende depressie langs deze grens resulteert in een zich snel uitbreidende warme sector
van E-Frankrijk naar de Tsjechische Republiek, die wordt omlijst door een stijgend warmtefront en een progressief koufront vanuit het W.


DISCUSSIE:

Een ander aandachtspunt ligt vanaf de voormiddag langs het koude front,
dat de warme sector over de Benelux nadert tot in N/CNTRL Duitsland.

Zware windstoten (inclusief extreme gebeurtenissen) zijn waarschijnlijk.
Het tornadorisico hangt af van de uiteindelijke sterkte van de LL-depressie en hoe het BL-windveld reageert.
Vanaf het middaguur zal elke meer discrete cel echter in staat zijn om te draaien (mid-levels) met grote/zeer grote hagel en zware windstoten.
Er is een risico op tornado's, vooral bij de nieuwste GFS-runs.
Verlaagde LCL's langs het front kunnen een (potentieel sterke) tornado-gebeurtenis ondersteunen in het gebied van de Benelux tot NW/N-CNTRL Duitsland. Het blijft echter nog steeds onduidelijk hoe lang convectie discreet blijft.
Bovendien kan elke staart-end-charlie een vergelijkbare bedreiging vormen bij stormen in de rij.
 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 08:35 uur | Bericht #498170
Update 8:15
De eerste ronde met buien trok vannacht en vanochtend vroeg over de westelijke helft. Vooral boven België maar ook de Wadden onweerde het soms stevig. Deze buien trekken op dit moment naar het oosten toe waarbij ze in activiteit afnemen. 
 
Achter deze zone klaart het (kortdurend) op waardoor de temperatuur weer kan oplopen voordat de volgende zone met buien de Benelux bereikt. Deze buien liggen al op de Noordzee, een enkele bui heeft al de westkust bereikt, en gaan daar ook al gepaard met onweer. Deze buien trekken ook weer van (zuid)west naar (noord)oost over de Benelux waarbij de zwaarste buien boven de oostelijke helften worden verwacht. Bij deze buien is er met name boven de oostelijke helft kans op grote hagel (2-4 cm) en zware windstoten van 75 tot 90 km/uur, lokaal +90 km/uur.

Dit is ook terug te zien op het actuele sat. beeld met de huidige buien, waar lokaal nog wat onweer opzit, boven Nederland en het noorden van België. Ten westen van deze pluk zitten enkele opklaringen en boven de Noordzee en het Kanaal is de ontwikkeling van nieuwe regen- en onweersbuien te zien.


Bron: SAT24.com | Gewijzigd: 19 mei 2022, 08:40 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 10:44 uur | Bericht #498171
Waarschuwingen van het KNMI (Nederland) en KMI (België)#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 12:13 uur | Bericht #498172
Update 12:00 uur:
Op dit moment trekt een nieuw gebied met stevige regen- en onweersbuien het zuidwesten van de Benelux binnen. Deze buien trekken naar het noordoosten en worden daarbij steeds actiever. Hierdoor wordt de kans op randverschijnselen zoals zware windstoten en grote hagel ook groter. De zwaarste buien worden nog steeds in het zuidoosten en oosten verwacht. Hier is de temperatuur ondertussen al opgelopen naar 25'C tot 27'C en zuid-Limburg zelfs 29'C.


Bron radarbeeld: Weerplaza
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 13:28 uur | Bericht #498173
| Gewijzigd: 19 mei 2022, 13:31 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 13:43 uur | Bericht #498174
Helaas heb ik vannacht gemist, maar vanmiddag ging het even goed tekeer qua regen (luchten werden zelfs ff groen/extreem donker). Alleen geen bliksems te zien, wel wat flitsen/gedonder. Hoeveel van deze regen is nog nodig om de droogte op te lossen?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 13:55 uur | Bericht #498175
Code oranje voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 15:11 uur | Bericht #498176
Update 15:00 uur
De actiefste buien trekken nu nog over de oostelijke helften van Gelderland en Overijssel of liggen al boven Duitsland. Het KNMI heeft code oranje uitgegeven voor deze provincies. Ook de pronvincies Groningen en Drenthe hebben of krijgen nog te maken met enkele (pittige) onweersbuien.

Achter het actiefste deel van het buiengebied regent het nog een tijdje licht tot matig (goed tegen de droogte) met lokaal mogelijk nog wat onweer. In Zeeland en westen van België is het overigens alweer droog met opklaringen. 


Radarbeeld: Weerplaza

Waarschuwingen KNMI:
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 15:49 uur | Bericht #498177

Stormschade door (zeer) zware windstoten
In het zuiden en oosten van Nederland is er lokaal de nodige stormschade ontstaan dankij de zware buien en daarbij behorende zware tot zeer zware windstoten. Zo werd er op het KNMI station van Eindhoven tijdens de passage van de buien een windstoot van 111 km/uur gemeten en in Ukkel (België) een windstoot van 104 km/uur. Naast de zware windstoten kwam het lokaal ook tot wateroverlast.Spectaculaire shelfcloud
De buienlijn ging op een aantal plaatsen gepaard met een spectaculaire shelfcloud. Dankzij de droogte in de periode voor de buien waaide er hier en daar behoorlijk wat stof op.

| Gewijzigd: 19 mei 2022, 15:53 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 16:07 uur | Bericht #498179
Update 16:00 uur
De meest actieve buien hebben het oosten van het land verlaten en in het westen is het alweer droog met opklaringen. In delen van Overijssel, Drenthe en Groningen valt de komende uren nog buiige regen, lokaal mogelijk met wat onweer. Code oranje is dan ook ingetrokken en voor het oosten geldt nog kortdurend code geel voor onweersbuien. Met het wegtrekken van de buien naar het oosten zijn de onweerskansen voor vandaag in ieder geval weer voorbij.


Radar: Weerplaza

  | Gewijzigd: 19 mei 2022, 20:37 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 16:21 uur | Bericht #498180
Morgen een vrije dag genomen om te chasen. Limburg echt de beste kansen?
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 17:57 uur | Bericht #498181

Nog hele avond grote hinder op spoor door omgevallen bomen en blikseminslag

Door het slechte weer plus een seinstoring bij Amsterdam-Muiderpoort rijden in grote delen van het land vanavond minder treinen dan normaal. Op meerdere trajecten rond Arnhem, Utrecht, Amersfoort en Amsterdam zijn verstoringen. Dat komt doordat bomen op het spoor zijn gevallen, en door blikseminslagen, zegt een woordvoerder van NS tegen NU.nl.

Verder lezen: NU.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 mei 2022, 18:08 uur | Bericht #498182
Nog wat beelden van de onweersbuien van vandaag:
 
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 2
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 11 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 11, lezen 1 mensen het topic "midnight glow".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden