Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 05:59:56

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 05:59:51

De kaart De Bilt - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 05:59:50

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 04:59:59

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 04:59:58

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 03:00:02

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:59

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:59

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:58

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:58

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:54

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:53
Actueel
1 / 4

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
James Bob
Moderator
Woonplaats: Bennekom, Gelderland
Berichten: 77
Lid sinds: 3 jun. 2019
8 augustus 2022, 21:19 uur | Bericht #498471

OnweerOnline weerkaarten en waarnemingen: jouw waarnemingen op de kaart!


Zoals misschien al een aantal forumleden hebben gezien, ben ik de laatste tijd bezig om verschillende weerkaarten te ontwikkelen voor OnweerOnline. Ik maak deze kaarten met name om als eerste te gebruiken voor de sociale media en berichtgeving voor op het forum. Uiteindelijk wil ik de kaarten toegankelijk maken voor iedereen die dat wil.

Met de kaarten hoop ik dat de (soms) gecompliceerde data van de weermodellen, toegankelijk en inzichtelijk worden voor iedereen.
 

Mijn interesse

Met mijn studie, de master Earth & Environment, met de specialisatie Meteorology & Air Quality aan de Wageningen Universiteit, ben ik vaak bezig met meteorologische data. Van het maken (meten of modelleren) tot aan het inlezen en visualiseren, van alles komt erbij kijken. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om hiermee in mijn vrije tijd mee bezig te zijn.
 
Het maken van de kaarten doe ik met name in de programmeertaal Python. Veel van deze programmeertaal ken ik al, maar ik leer ook elke keer bij. Daarom doe ik het ontwikkelen van de kaarten ook in stappen.
 

Weerkaarten Nederland

Momenteel ben ik bezig om de data voor Nederland in te lezen en visualiseren. Het gaat hier met name om data van het HARMONIE-AROME model (2,5×2,5km) van het KNMI. Via het KNMI is het mogelijk om op aanvraag (vanwege het feit dat de data ‘open source’ is) automatisch de meest recente data te ontvangen. Hierdoor kan ik de meest recente modelrun gebruiken om tot 48 uur vooruit, met tijdstappen van 1 uur, kaarten te maken.
 
In het HARMONIE-AROME model zitten ruim 45 variabelen (van 2m-temperatuur tot grenslaaghoogte) in het eerste datapakket voor alleen Nederland. In een Noordwest-Europees gericht datapakket van het model, zijn nog eens meer variabelen beschikbaar. Veel van de variabelen, zoals temperatuur en windsnelheid/-stoten, zijn ook nog eens beschikbaar per hoogte niveau (hPa) in de atmosfeer. Kortom, een groot scala aan variabelen die allemaal inzichtelijk zijn en iets kunnen vertellen over bijvoorbeeld het scenario voor het vormen van convectieve (onweers)buien of wanneer die neerslagzone precies Nederland bereikt.
 
Figuur 1 laat een aantal voorbeelden van de kaarten zien die ik tot nu heb ontwikkeld. Stapsgewijs hoop ik van meer van de variabelen kaarten te maken. Het is met name nu het passend maken per variabele, om zo het proces van het kaarten maken te herhalen voor de eerste kaarten.


Figuur 1: weerkaarten HARMONIE model.
 
Naast weerkaarten ben ik ook bezig om een meteogram ofwel pluim te visualiseren. Momenteel werkt deze nog door het inlezen van de CSV’s (comma-separated values tekstbestanden) van de KNMI-expert pluim (ECWMF-model data). Voorbeelden hiervan zijn weergegeven in figuur 2. Uiteindelijk wil ik vanuit een weermodel (zoals HARMONIE), op coördinaten (latitude en longitude) een meteogram/pluim realiseren. Zo kan het weer per locatie per uur (tot aan 48 uur vooruit) bekeken worden.


Figuur 2: weerpluimen KNMI.
 

Weerwaarnemingen: jouw waarnemingen op de kaart!

Naast weerkaarten om het weer te voorspellen, wil ik ook weerwaarnemingen inzichtelijk maken. Wat is daarbij leuker om de leden van OnweerOnline daarin te betrekken!
 
Om dat mogelijk te maken maak ik gebruik van het Weather Underground (WUNDERGROUND) netwerk. Daarbij is het mogelijk om Personal Weather Stations (PWS) van weeramateurs in te lezen. Zo ook mijn eigen weerstations.
 
Gezamenlijk met de OnweerOnline weeramateurs op het WUNDERGROUND-netwerk, hoop ik de weerwaarnemingen op de kaart te laten zien. Op die manier zijn de observaties ook ons eigen! De waarnemingen zal ik dan combineren met de waarnemingen van officiële KNMI-stations, om de afwijkingen inzichtelijk te krijgen.
 
Om de kaart te realiseren, heb ik alleen het weerstation ID (bijvoorbeeld IVOORT21) nodig, samen met de provincie waarin deze staat (bijvoorbeeld Gelderland) (figuur 3). Op die manier kan ik de waarneming goed op de kaart plaatsen. Deze info kun je delen door een reactie te plaatsen op dit forumtopic!


Figuur 3: jouw weerwaarnemingen op de kaart!
 
Uiteindelijk hoop ik de weerwaarnemingen die via de site doorgegeven worden (onderaan de homepage) hier ook aan te koppelen. Echter is dat pas mogelijk wanneer deze module in de site zelf wordt aangepast.
 

De volgende stappen: eventuele hulp en het zelf ook leren?

Zoals al te lezen is, is het verre van af. Er zijn een tal van openstaande projecten en dingen die gedaan kunnen worden, waarvan een deel is samengevat in figuur 4. Naast de eerder benoemde dingen, zoals het afronden van de HARMONIE kaarten en observaties, is het ook mogelijk om radar data en klimatologische data van het KNMI in te lezen en te analyseren. Daarnaast zijn er ook andere weermodellen die publiekelijk toegankelijk zijn.  


Figuur 4: to do + hulp?
 
Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de kaarten voor iedereen toegankelijk worden. Via de OnweerOnline-website, een eigen website of een mobiele (apple/android) applicatie.
 
Ik heb jammer genoeg voor het maken van de websites/apps geen ervaring. Ook ik leer bij elke stap van het maken van de kaarten weer iets nieuws. Dit betekent dat het ontwikkelen van de kaarten langzaam in stapjes gaat.
 
Mocht je het leuk vinden om te helpen bij het ontwikkelen van de kaarten, dan is je hulp van harte welkom! Samen kunnen we het misschien makkelijker en sneller ontwikkelen. Ook als je een idee hebt om de kaarten toegankelijk te maken voor iedereen via een website of mobiele applicatie, dan verneem ik het graag.
 
Als je wel wil helpen, maar niet precies weet hoe, dan wil ik je graag helpen om door middel van Excel, dan wel python, kennis te maken met de weerdata.
 
Via dit forumtopic zal ik zo nu en dan eens wat updates van de kaarten plaatsen. In de tussentijd zullen jullie de kaarten vast en zeker vinden in de verschillende forumposts of op sociale media.
 
~ James Bob
  | Gewijzigd: 8 augustus 2022, 21:23 uur, door James Bob
The name is Bob, James Bob.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 379
Lid sinds: 19 aug. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2022, 22:03 uur | Bericht #498472
 James Bob Dat heb je er mooi neergezet en leuk om te lezen Top | Gewijzigd: 8 augustus 2022, 22:04 uur, door bolbliksem
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.716 topics, welke bij elkaar 447.659 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.503 leden.
Het nieuwste lid is Anneke Piette.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 65 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 65, lezen 4 mensen het topic "Onweerskansen 3 en 4 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

Stormkansen 13-14 maart

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden