Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Deuel, NE; Keith, NE; Perkins, NE.

23 Sep 2023 09:52:34

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Southampton.

23 Sep 2023 09:25:06

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Halifax.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Edgecombe.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wayne.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Sampson.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Wilson.

23 Sep 2023 09:06:17

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Nash.

23 Sep 2023 09:06:16

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Sep 2023 08:59:54

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor James City.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Pitt.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Greene.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Lenoir.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Dorchester.

23 Sep 2023 07:46:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Martin.

23 Sep 2023 07:46:12
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
joris put
Lid
Woonplaats: haaksbergen (weatherfreak)
Berichten: 268
Lid sinds: 1 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 december 2022, 11:39 uur | Bericht #498713
Hoi allen,

Zo langzamerhand begint de setting toch wel redelijk winters te worden. Waar we nu nog over waterkoud praten, zou het zomaar vrieskou kunnen zijn.
in het weekend waarschijnlijk nog ietwat kouder doordat de luchtstroming dan uit het noordwesten komt. In ieder geval voor de winterliefhebber wordt het langzaam iets spannender.  
 
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2456
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 december 2022, 11:43 uur | Bericht #498714

Klein land, grote verschillen: winterse buien kust, koud & droog binnenland

Verschillen in temperatuur
Tot donderdag heeft het hele land te maken met een matige tot op de Wadden krachtige noordwestenwind (3 tot 6 bft). Hierdoor komen talrijke buien met een rap tempo op de Nederlandse kust af. Daarbij komt de wind vanaf de Noordzee, dus is het in het hele land zo'n 5°C. In het binnenland kan de temperatuur 's nachts nog dalen naar het vriespunt.

Aan de kust (zie noordwest) zal het ook in het weekend nog iets aan de zachte kant zijn. Tijdens buien kan het kwik wel naar 0°C zakken, winterse buien zijn goed mogelijk. Na de buien zal de temperatuur vaak wel weer boven nul komen. Dit komt doordat er een zwakke tot matige wind vanaf de Noordzee staat.

In het binnenland (zie zuidoost) merken we dat er amper stroming is. De zachtere lucht vanaf de Noordzee bereikt het binnenland niet. Mochten er opklaringen zijn, kan het 's nachts matig vriezen en warmt het overdag op tot enkele graden boven het vriespunt. Blijft de bewolking hardnekkig? Dan ligt de temperatuur rond 0°C.


Verschil in neerslag
Aan de kust (noordwest) zien we vandaag en morgen behoorlijk wat buien. In de nacht naar donderdag is er een trog met winterse neerslag mogelijk. Vanaf donderdag neemt de wind fors af, maar met een zwakke stroming vanaf de Noordzee blijven bewolking en winterse buien mogelijk.

In het binnenland (zie zuidoost) kunnen er nog vandaag en morgen wel wat buien vallen door de noordwestelijke stroming. Als de stroming vanaf donderdag stilvalt, dan lossen de buien al op voordat ze het zuidoosten kunnen bereiken. Daardoor zien we hier aanzienlijk minder neerslagsignalen.Plaatselijk winterse neerslag, later plaatselijk sneeuw
Vandaag en morgen vallen er polaire buien, hierbij is er naast regen ook natte sneeuw of korrelhagel mogelijk. De bovenluchten worden geleidelijk kouder, dus morgen is de kans op winterse neerslag hoger. In de nacht naar donderdag trekt er een trog van noord naar zuid over het land. Hierbij is er kans op een plaatselijk tijdelijk sneeuwdek. Dan valt de stroming weg en blijven de buien beperkt tot de kuststrook, wanneer er komend weekend een trog toch het binnenland bereikt, is er kans op plaatselijke sneeuwval. GFS en EC laten zachte lucht dichterbij komen rond 14 december. Mogelijk zorgt dat voor een dooiaanval voorafgegaan door sneeuw? Uiterst onzeker nog!Vandaag neemt wind fors toe; donderdag valt stroming stil
Nu valt het nog mee met de wind, maar de komende uren gaat de wind vooral rond de Wadden fors toenemen. Morgen staat er een (vrij) krachtige noordwestenwind (windkracht 5-6) in het noorden. De westkust heeft windkracht 4-5. In het binnenland staat vandaag en morgen een zwakke tot matige wind (2-4 bft).

Vanaf donderdag neemt de wind fors af. Dan hebben we windkracht 1 tot 3, aan de kust misschien nog net 4 bft.


Pluim regio Noord ter illustratie van de windpiek op woensdag.


Momenteel verdwijnt de stratus eindelijk, vandaag ziet als laatste Limburg ook de zon weer. Vanaf het noordwesten komt vandaag meteen afwisselend buien, bewolking en wat zon onze kant op. Richting donderdag neemt de bewolking de overhand. Vanaf vrijdag is het in het kustgebied overwegend bewolkt, met soms wat zon. In het binnenland is het nog erg onzeker, zonder stroming kan bewolking blijven hangen, of het kan breed opklaren.

Scenario's
https://www.weatheronline.co.uk/cgi-bin/expertcharts?

Een terugblik naar de vorige scenario's laat zien dat grofweg 20% van de leden het ongeveer juist had. Ik denk dat de uiteindelijke oplossing een beetje tussen cluster 3 en 6 inzat. Zo zie je maar dat het grootste cluster niet per sé de juiste is. Zeker niet op een termijn van 240 uur (onderstaande afbeelding is van 8 december 00 UTC).
Nieuwe scenario's voor 13 december 00 UTC (+168 h)
We hebben een lagedrukgebied dat opdringerig kan worden. Hierbij zou je kunnen spreken van een dooiaanval, die kan lukken (sneeuw en dan regen), of mislukken (sneeuw). Bijna 50% gaat dus voor een sneeuwig scenario, waarbij we mogelijk gevaarlijk dicht bij zachte lucht komen.

Eén derde (32%) van de leden gaat mee in de trend van een nieuwe opbouw van een scandihoog. Hierbij hebben we mogelijk een krachtige noordoostenwind. Dit lijkt meer op een transportkou scenario met drogere lucht.

Dan hebben we ten slotte nog 16% waarbij we nog redelijk hoge luchtdruk houden, weinig stroming. Voor matige nachtvorst zijn we dan heel erg afhankelijk van opklaringen. De lucht in onze omgeving is al van oorsprong koud, dus is deze situatie voor Hellmanngetallen vrij gunstig.


Clusteranalyse 13 december 00 UTC, GFS 00z run.

Stoplicht
Na wat zachtere lucht vanaf de Noordzee, stijgt de kans op winterse neerslag en vorst vanaf donderdag. Er is in de pluim grote overeenkomst dat de temperatuur rond de 0°C komt te liggen. Het is nog zoeken naar iets wat deze periode een winters karakter kan geven: een sneeuwkans, ijsdagen of matige vorst. Een sneeuwkans blijft plaatselijk, doordat het om buien en troggen vanaf de Noordzee gaat. Een sneeuwfront staat nog niet binnen de betrouwbare termijn. Voor ijsdagen of matige vorst zijn we afhankelijk van opklaringen. Opklaringen zijn nog onzeker.

Daarom staat het stoplicht nu op oranje/groen. Mochten er voldoende opklaringen zijn voor matige vorst, gaat het stoplicht op groen. Er is een redelijke kans dat het stoplicht binnenkort op groen gaat. Momenteel ga ik nog voor oranje/groen.


Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing

Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
.
Oranje:
1. Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
2. Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.

Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.

Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.

Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:

  • (Stralings) vorst
  • Hagel
  • Sneeuw (nat en droog)
  • IJzel
  • IJsregen
Definitie winter:
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.

Extra uitleg stoplicht: ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden. | Gewijzigd: 6 december 2022, 11:45 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 512
Lid sinds: 13 aug. 2008
6 december 2022, 13:23 uur | Bericht #498715
Dank voor de lezenswaardige analyse en blij het verkeerslicht weer terug te zien
 
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
6 december 2022, 21:45 uur | Bericht #498718
Update Temperatuurpluimen 06-12-2022 21:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
7 december 2022, 09:45 uur | Bericht #498719
Update Temperatuurpluimen 07-12-2022 09:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
7 december 2022, 21:45 uur | Bericht #498720
Update Temperatuurpluimen 07-12-2022 21:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2456
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 december 2022, 00:15 uur | Bericht #498721

Leuke winterperiode op komst, maar slechts plaatselijk sneeuw?

In dit bericht bespreek ik eerst de bijzonderheden van vandaag. Dan ga ik naar het weer van donderdag, vrijdag, het weekend en de lange termijn. Ten slotte bespreek ik nog wat er in het Europese weernieuws van de komende week kan komen.

Vandaag in Europa: Polar low en wolkenvormen
Een lagedrukgebied ligt momenteel boven Scandinavië, hogedruk vinden we boven de Oceaan (blokkade). Deze zorgen voor een noordwestelijke stroming die lucht vanaf de Noordzee aanvoert.We vinden waarnemingen van sneeuw (blauwe sterretjes) boven Noorwegen (lagedruk met kenmerken polar low), en boven Oost-Europa. Er viel zo'n 5 cm sneeuw in Wit-Rusland. De blokkade boven de Oceaan heeft een uitloper van Frankrijk tot Roemenië (zie hierboven). Hieronder zie je dat het gebrek aan wind ook direct waarnemingen van slecht zicht opleveren (gele streepjes). Een slepend front zorgt veel voor regen op de Balkan. In Griekenland waren nog wat onweersbuien vandaag.Op de satelliet zijn de volgende opvallende dingen te zien. We zien op de satelliet door een opklaring duidelijk sneeuw. Voor een sneeuwdek moet je nu nog naar de Ardennen, of naar Denemarken. Maar wanneer komt het sneeuwdek dichterbij? Je leest het hieronder. Verder zien we fraaie buienstructuren op de Noordzee en Atlantische Oceaan. Deze vormen honinggraat patronen door de organisatie van stijgende en dalende luchtstromen rond polaire buien. Bekijk onze livestream voor meer informatie. Een zone met forse wind ligt over Schotland, hierdoor zie je mooie golfpatronen in de bewolking daar. De Schotse Hooglanden zorgen voor een schommelbeweging in de lucht die nog honderden kilometers verderop zichtbaar is.De Schotse kust kreeg vandaag te maken met een lagedrukgebied met kenmerken van een polar low. De neerslag was mede door de bergen behoorlijk intensief, maar een polar low verdwijnt vaak snel zodra het boven land komt. Zo gebeurt dat ook nu.Vandaag in Nederland: polaire buien en opklaringen
We hadden vandaag nog te maken met een noordwestelijke stroming die lucht over hele lengte van de Noordzee liet trekken. Hierdoor onstonden er talloze polaire buien. Alleen de Belgische kust had last van een schaduweffect van Engeland, en had hierdoor wat minder pittige buien. Richting het einde van de middag kwamen er uit het noorden al meer waarnemingen van natte sneeuw en korrelhagel. Dit is een teken dat de bovenluchten iets afkoelen.De echt koude bovenluchten liggen echter nog ver boven Scandinavië (bijna -40°C rond het Noorse polar low). Hierdoor was er vooral nog sprake van regenbuien, en was er nog geen onweer (wolkentoppen waren nog te warm).


Vannacht en donderdagochtend: trog
Morgen komen ook de koude bovenluchten in onze omgeving (T500 < -35°C). In deze luchtsoort krijgen we soms te maken met kortgolvige troggen/occlusierestanten, waarbij de buien meer samenklonteren. Dit is met name het geval in de komende nacht/donderdagochtend (trog) en donderdagavond (occlusierestant).

In de nacht komt de trog binnen in Noord-Nederland. Bij de trog kan het aan de kust ook even harder waaien (krachtige wind, 6 bft). Bij de trog is er kans op natte sneeuw en korrelhagel. Noord-Nederland zal er door de nachtelijke timing weinig van merken, morgenochtend kan er in het midden (vroege vogels only) en in het zuiden plaatselijk wat natte sneeuw of korrelhagel waargenomen worden. Rond de lunch verlaten de laatste buien via Zuid-Limburg het binnenland.Donderdagmiddag: minder buien, ruimte voor zon
De lagedruk die woensdag nog boven Scandinavië lag, komt donderdag meer boven de Noordzee te liggen. Hierdoor draait de wind van noordwest naar west; als gevolg nemen de kustbuien af. Heel Nederland komt min of meer in de schaduw van Engeland te liggen. Morgen zien we daardoor in de loop van de ochtend en in de middag brede opklaringen, de kustgebieden blijven kans houden op wolken en een enkele bui, vooral weer in de avond.​


Donderdagavond: Buien aan de kust
Aan de kust blijft de buienmolen op een standje lager doordraaien. De buien zijn minder talrijk dan op woensdag, maar ze bevatten vaker korrelhagel, natte sneeuw of een klap onweer. De temperatuur ligt op zo'n 2-4 graden boven nul, en kan incidenteel rond het vriespunt komen. Zeker als buien iets dieper in de kuststrook binnendringen, kan er plaatselijk kort wat sneeuw vallen. In het binnenland blijft het droog.
Nacht naar vrijdag: kans op mist
Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een grote kans op mistvorming. Dit komt doordat de wind wegvalt, en er nog brede opklaringen zijn. Met name de zuidelijke provincies maken kans op mist. In de mist is het zo'n -1 à 0°C. De mist verdwijnt vrijdag overdag maar moeizaam. Hierdoor kan het in de mist vrijdag misschien voor een lokale ijsdag zorgen. Aan de kust en daar waar de mist breekt wordt het vrijdagmiddag 1 tot 4°C.Het weekend: zaterdag laatste buien, zondag winddraaiing
Zaterdag zien we de laatste kustbuien, de buien blijven doorgaans strikt boven zee, maar als ze iets verder het land op komen is er plaatselijk kans op (natte) sneeuw. UKMO laat de buien zaterdagavond iets verder het binnenland in trekken, andere modellen niet. Dit is het punt waarop modellen uit elkaar beginnen te lopen.

Zondag is het vrijwel droog, enkel in het zuiden zou er wat lichte neerslag (sneeuw) kunnen vallen. Dit kan komen van motsneeuw uit het oosten, mocht de lagedruk boven Polen (in Polen overigens een sneeuwdump) iets dichterbij komen. Dit kan ook komen van een occlusiefrontje dat het zuidwesten binnentrekt vanaf zee. Het is en blijft héél plaatselijk.Lange termijn
Ook op de lange termijn blijft de temperatuur dichtbij het vriespunt. Sneeuwkansen hebben we links en rechts in de modellen gezien, maar er is nog geen concrete grootschalige sneeuwkans die consequent in de modellen verschijnt. Ondertussen dat ik speur naar sneeuw, valt me wel op dat het dauwpunt lange tijd onder nul blijft. Daarbij is een serie van circa 5 nachten matige vorst mogelijk. Dit kan alles bij elkaar opgeteld misschien wel voor de eerste schaatsperikelen op ondergelopen weilanden zorgen. Misschien moeten we ondanks de koude bovenluchten de focus toch wat meer op het ijs gaan leggen.

GFS is doorgaans wat warmer dan EC, en GFS heeft vanaf vrijdag 16 december een mogelijke terugkeer van zachte lucht (grote spreiding). EC heeft de spreiding pas vanaf zondag 18 december. Het blijft gezien de termijn, ondanks de geringe spreiding verstandig maximaal een week vooruit te kijken.


GFS: een scandihoog met een noordenwind, maximaal lichte sneeuwval. Vooral transportkou.


ECeen patroon dat heel erg lijkt op het patroon dat we nu hebben. Een noordwestelijke wind met polaire buien. Lagedruk boven Scandinavië, hogedruk boven Groenland.

EC en GFS zijn dus zeer verschillend. Ze hebben echter 1 ding gemeen, we blijven in de koude lucht. Hierdoor zijn de echt zachte leden afwezig, maar het creëert een vals beeld van weinig spreiding. Er is misschien weinig spreiding in temperatuur, maar in drukgebieden is er een vrij grote spreiding. Daarmee is de hoeveelheid neerslag en bewolking ook nog onzeker.


EC en GFS laten ons in de meeste leden wel in de koude lucht hangen, maar of sneeuw of schaatskou blijft onzeker. Er valt nu in ieder geval wel iets te kiezen.


Na morgen komt het dauwpunt eigenlijk amper onder nul. Zolang het dauwpunt onder nul ligt smelt de nachtelijke ijsgroei overdag amper weg.


We zien vanaf begin volgende week een toename in leden met een (noord)oostenwind. (drogere) transportkou behoort dan tot de mogelijkheden.


De temperatuur kan vanaf vrijdag eerst plaatselijk onder nul blijven (mocht dichte mist blijven hangen), richting volgende week is er een steeds grotere kans op een ijsdag. Mocht de zon schijnen (en zonder sneeuwdek) komt de temperatuur overdag waarschijnlijk nog wel graden boven nul. Voor ijsdagen hebben we bewolking of een sneeuwdek nodig.


Hellmannen! Die kunnen behoorlijk oplopen door de lange duur van deze winterperiode.


Mocht de kou aanwezig blijven volgende week (er zijn nog een handjevol leden met verzachting), en er geen sneeuw op ijs valt; dan is er kans dat we kunnen schaatsen op ondergelopen weilanden. Op opgespoten schaatsbanen kunnen we waarschijnlijk al eerder schaatsen.  | Gewijzigd: 8 december 2022, 14:06 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
8 december 2022, 09:45 uur | Bericht #498723
Update Temperatuurpluimen 08-12-2022 09:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 53
Lid sinds: 19 jun. 2019
8 december 2022, 10:42 uur | Bericht #498725


net een hele mooie shelfcoud-achtige structuur boven numansdorp
Groetjes, Niels Koomans.
Woonplaats: Sint-jansteen (zeeuwsch-vlaanderen)
Berichten: 248
Lid sinds: 10 okt. 2010
8 december 2022, 10:56 uur | Bericht #498726
Citaat van Onweer-Online.nl, donderdag 8 december 2022, 9:45 uur Update Temperatuurpluimen 08-12-2022 09:45 uur

ECMWF:


GFS:


dit willen we zien. | Gewijzigd: 8 december 2022, 10:56 uur, door Wittekerst
Woonplaats: Emmen
Berichten: 39
Lid sinds: 25 dec. 2015
8 december 2022, 12:51 uur | Bericht #498727
Citaat van NielsKoomans, donderdag 8 december 2022, 10:42 uur

net een hele mooie shelfcoud-achtige structuur boven numansdorp

Mooie foto! :D
Echt een wolkenlucht die past bij deze (polaire) buien. 

Eddy.
Bliksems wat een gedonder
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2456
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 december 2022, 15:14 uur | Bericht #498728

Grote kans op mist

De kustprovincies maken een grote kans op mist, doordat een zwakke westenwind vochtige lucht vanaf de Noordzee aanvoert. Door opklaringen kan in de vochtige lucht snel mist ontstaan. Gladheid door bevriezing van natte weggedeeltes is ook van belang voor het verkeer. Onderstaande tekst komt gedeeltelijk uit de guidance.

De kans op gladheid komende nacht en ochtend hangt sterk af van waar (dichte) mist ontstaat en waar het wat langer opgeklaard blijft. Als de mistlaag te dik wordt kan het wegdek nog boven nul blijven. Op waarneemhoogte koelt het bij mist af naar zo'n -1°C. Indien het langer opgeklaard blijft of daar waar de mist veel dunner is zou er mogelijk wel lichte vorst mogelijk zijn, met wat gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De temperatuur op waarneemhoogte daalt bij heldere condities naar -3°C. De kans dat het helder blijft is vrij klein.

Morgen: mist, stratus of opklaringen?
Ook de temperatuur vrijdag is afhankelijk van het al dan niet oplossen van de mist en stratus. Voor morgen is het wel onduidelijk in hoeverre de mist oplost en of in de middag eventueel de zon nog doorbreekt, de modellen laten hierin verschillende scenario's zien. EC houdt de mist het meest hardnekkig aanwezig, Harmonie40 heeft in mindere mate mist, met ook opklaringen, Harmonie43 laat de mist geheel oplossen en de zon goed doorbreken en HAP1 laat alle mist overgaan in een grijs stratusdek. Op dit moment is het lastig aan te geven welk scenario bewaarheid gaat worden. Het wordt een kwestie van nowcasten. In de mist/stratus blijft het slechts 0°C. Plaatselijk kans op een nipte ijsdag. Bij opklaringen stijgt de temperatuur naar zo'n 2 tot 3°C.

Vrijdagavond zakt de temperatuur op grote schaal onder het vriespunt. Daarmee hebben we morgenavond ook opnieuw vorming van (dichte) mist. In de nacht naar zaterdag koelt het bij mist af tot zo'n -1°C, bij opklaringen kan het dan wel behoorlijk vriezen: zo'n -4 tot -5°C.


Rood: sneeuw. Groen = korrelhagel, natte sneeuw, ijzel. Blauw = regen. Roze = mist. Oranje = onweer.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 december 2022, 17:49 uur | Bericht #498729

Komende dagen koud maar droog winterweer: stoplicht op groen

We krijgen te maken met een periode van koud maar vrijwel droog winterweer. Het was vandaag al te merken dat het kouder was dan de afgelopen dagen en er vielen ook enkele winterse buien. Ook de komende dagen blijft het koud met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen rond of ietwat boven 0'C. Daarbij is vrijwel droog en zoals Thijs hierboven al beschreven heeft is er ook kans op lage bewolking en (aanvriezende) nevel of mist. Alleen in de kustgebieden blijft de kans op een winterse bui aanwezig.

Het stoplicht
Het feit dat het droge maar koude winterweer tot ieder geval midden volgende week kan aanhouden heeft ons doen besluiten om het stoplicht voor winterweer voorlopig op groen te zetten.


 
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing

Groen: Het is winter binnen de gestelde termijn.
Groen/oranje: Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
.
Oranje:
1. Bij een voorgaande winterperiode: lijkt deze op zijn einde te zijn.
2. Bij een voorgaande zachte periode: is er reële kans op winterweer, of kleine kans op winter.

Oranje/Rood: Er is geen kans op winter, maar er is een kleine kans dat winterweer in de steigers wordt gezet.

Rood: Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.

Definitie winterweer:
De volgende weersomstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
  • (Stralings) vorst
  • Hagel
  • Sneeuw (nat en droog)
  • IJzel
  • IJsregen
Definitie winter:
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.

Extra uitleg stoplicht: We gebruiken dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden. | Gewijzigd: 8 december 2022, 18:04 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
8 december 2022, 21:45 uur | Bericht #498730
Update Temperatuurpluimen 08-12-2022 21:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
9 december 2022, 09:45 uur | Bericht #498731
Update Temperatuurpluimen 09-12-2022 09:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
9 december 2022, 21:45 uur | Bericht #498733
Update Temperatuurpluimen 09-12-2022 21:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 261
Lid sinds: 28 jun. 2015
10 december 2022, 07:31 uur | Bericht #498734
Er wordt weinig gepost op deze website. Da's in het recente verleden weleens anders geweest met het aankomende type winterweer. Mss een gevolg van een te strenge moderatie t.a.v. de gemaakte posten. Jammer, maar goed dat is een keuze. Met een schuin oog blijf ik het volgen.....

Edit Thunderlover123: laten we het niet hebben over de moderatie hier, aangezien dat off-topic is en hier niet past. In plaats daarvan is het beter om actief bijdragen te posten om de activiteit op dit forum in ieder geval iets te vergroten. | Gewijzigd: 10 december 2022, 15:16 uur, door Novi
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
10 december 2022, 09:45 uur | Bericht #498737
Update Temperatuurpluimen 10-12-2022 09:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
ruben88
Lid
Woonplaats: Terborg
Berichten: 19
Lid sinds: 3 jan. 2016
10 december 2022, 13:13 uur | Bericht #498738
Ligte sneeuwval in de Achterhoek (Silvolde, Terborg en Ulft)
Zie ook de webcam

 
Onweer-Online.nl
Beheerder
Woonplaats:
Berichten: 121
Lid sinds: 26 aug. 2015
10 december 2022, 21:45 uur | Bericht #498739
Update Temperatuurpluimen 10-12-2022 21:45 uur

ECMWF:


GFS:
De grootste, leukste en gezelligste online weercommunity van de Benelux!
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Dit topic is gesloten
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 55 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 55, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2022-2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden