Vanavond vanuit het westen stevige buien

Bron afbeeldling: OnweerOnline
Vandaag staan de eerste onweerskansen/kansjes van het nieuwe jaar op het programma. Vanavond passeert er namelijk een trog met actieve buien over de Benelux. Deze buien kunnen dankzij een hoge shear (30-40 kn) en met name in de kustgebieden voor januari redelijke capewaardes (700-1000 J/kg) goed georganiseerd zijn. Hierdoor is er bij deze buien kans op onweer, hagel en windstoten 80 km/uur. In het noordwesten kunnen de windstoten oplopen tot 100 km/uur. Verder kan er veel regen in korte tijd vallen.

Waarschuwingen

Tot voor kort waren deze niet beschikbaar, maar tegenwoordig zijn ze toegankelijk via de website van Wouter van Bernebeek.
https://www.woutervanbernebeek.nl/weermodel (naar onderen scrollen)
Tot voor kort waren deze niet beschikbaar, maar tegenwoordig zijn ze toegankelijk via de website van Wouter van Bernebeek.
https://www.woutervanbernebeek.nl/weermodel (naar onderen scrollen)
Dankje!
Betreft de onweersverwachting van vandaag (ik pak hiervoor gemengd Harmonie en Icon D2 modelkaarten):
Als we even de luchtdrukkaarten erbij pakken van 7:00 's ochtends, zien we een uitgestrekt lagedrukgebied boven het noorden van Groot Brittannië, met het dieptepunt ergens tussen noord Ierland, en Schotland in.

Om dit lagedrukgebied waait er een zuidwestenwind. Gezien het feit dat de isobaren dicht bij elkaar liggen, betekent dit ook dat er redelijk wat wind staat. Gemiddeld windkracht 6 met uitschieters tot windkracht 8 langs de (noord)westkust. Hierbij kunnen windstoten voorkomen. Boven de kustlijn en langs de kustprovincies gemiddeld 60-80km/h, misschien wel meer in de loop van de ochtend en middag. Boven land waait het over het algemeen wat minder hard (5-6 bft), maar zijn de windstoten desondanks ook aanwezig.

Met deze zuidwestenwind word er zeer zachte lucht aangevoerd. We zien rond 7:00 al temperaturen terug in het zuid(westen) van gemiddeld 13 á 14 graden. Deze kan vanmiddag in de opklaringen nog verder oplopen naar 16 á 17 graden, wellicht meer.
Onweerskans vrijdag 21 april
Focus vooral op de grote noordoostelijke heflt van Nederland. Ook vandaag (donderdag) kans op buien met een klap onweer, dit is dan weer weggelegd voor Belgie en misschien zuidelijk Nederland.
Het moet even snel, dus even op basis van de guidance van het KNMI
Donderdagochtend van het oosten uit een stratiform pakket bewolking met af en toe lichte regen. Donderdagmiddag vooral in het zuiden ook buien, mogelijk met onweer mochten de toppen tot FL200 komen (verschil >40C tussen top van de bui en de grond). CAPE waarden tussen 200 en 400 J/kg, in het zuiden lokaal daarboven. Schering 15-20 kn. Single cell/multicell regime. Donderdagavond in het noorden buiige regen. Waar de neerslag in het noorden precies gaat vallen is nog onduidelijk. Ook in de nacht naar vrijdag regen in een W-O georienteerde zone boven het midden van het land. De neerslag intensiveert vrijdagmiddag, waarschijnlijk door warmte-advectie op hoogte en dagelijkse gang. Dan wordt het ook buiig met (redelijke) kans op onweer. Cape is dan 700-1000 J/kg en schering 25-30 kn (multicel).
Even een beeldje uit Arome

Wat Sven hierboven schreef is nog steeds van toepassing, het lijkt er op dat heel Nederland wel te maken gaat krijgen met flinke regen- of onweersbuien met kans op windstoten en hagel. Verder zal het nowcasten zijn

Nog even de laatste guidance van het KNMI
Modelbeoordeling:
Op synoptische schaal laten alle modellen in grote lijnen een vergelijkbaar beeld zien. Op detailniveau zien we uiteraard verschillen, zo laten HAP1 en HA43 in de voren boven ons land een apart laagje ontwikkelen, waarschijnlijk geïnduceerd door de sterke convectie die erin berekend wordt. Belangrijkste aandachtspunt is vanaf later vanmiddag de convectieve neerslag met bijbehorende verschijnselen als onweer, (zware) windstoten, neerslag en hagel. Zoals altijd zien we dan verschillen in de precieze timing en locatie van de (onweers)buien. Opvallend zijn de verschillen tussen enerzijds HAP1 en HA43 (zeer actief) en anderzijds HA40 en EC (veel minder actief). HA43 berekent zelfs zware windstoten, dit is wel de meest extreme oplossing. Gezien de onzekerheid gaan we qua verwachting tussen de uitersten in zitten, een code geel voor onweersbuien lijkt voorlopig afdoende.
Wind:
Belangrijkste aandachtspunt is de kans op (zware)windstoten vanavond bij de onweersbuien. HA43 komt zelfs met 75-90 km/u, dit zou zeer plaatselijk misschien kunnen optreden als alle factoren gunstig (voor windstoten) meewerken. Voorlopig gaan we in de waarschuwingen uit van 60-70 km/u.
Neerslag:
Bij de occlusie nog actueel nog steeds een smalle zone met lichte regen. In de tweede helft van de middag lijken zich in deze zone buien te gaan ontwikkelen, daarbij vanavond zeer waarschijnlijk onweer. Ook buien aan de noordkant van de occlusie, daar schering van 25-30 kn, CAPE 700-1000, plaatselijk boven de 1000 J/kg, dus multicel. Vanavond boven het zuiden vergelijkbare CAPE en schering, de hoogtetrog en de vore zijn de belangrijkste dynamische forceringen. Naast onweer kan er plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen en ook hagel is niet uitgesloten.

Kans 1, nacht naar vrijdag en vrijdagochtend.
Een occluderend front trekt komende nacht van zuidwest naar noordoost over het land. Op dit front kunnen met name in het noorden/noordoosten van het land stevige buien ontstaan, mogelijk met onweer. Wolkenbasis bij deze buien is hoog (elevated). De buien activeren in de loop van de nacht en morgenochtend vroeg, alvorens halverwege de ochtend het noordoosten van het land te verlaten.
HARMONIE laat in de laatste run vrij weinig buien ontstaan. Mogelijk komt dit doordat dit model moeite heeft met elevated buien (hebben we vaker gezien).
- Zwaartepunt: Noordelijke helft van het land.
- CAPE: Rond 400 J/kg.
- Windschering: 20-30kn.
- Organisatiegraad: Multicel, mogelijk enigszins opgelijnd op het front.
- Randverschijnselen: Geen bijzonderheden. Windstoten slechts tot 50 km/u.
Neerslagkaartjes van AROME, morgenochtend vroeg:

04:00 uur

06:00 uur
Kans 2, vrijdagmiddag en begin van de avond.
Vrijdag vanaf het begin van de middag kunnen er in vrijwel het hele land, met uitzondering van het noordwestelijk kustgebied buien ontstaan op dagelijkse gang. Vooral verder landinwaarts neemt de kans op onweer (sterk) toe. Deze buien maken gebruik van een grotere onstabiliteitsdiepte en zullen dus steviger uitpakken dan die uit kans 1. In de avond, bij het ondergaan van de zon, zullen de buien weer oplossen.
- Zwaartepunt: Vooral landinwaarts, oostelijke deel van het land.
- CAPE: Rond 1000 J/kg.
- Windschering: rond 25-30kn.
- Organisatiegraad: Multicel.
- Randverschijnselen: Hagel. Windstoten tot 65 km/u, mogelijk zware windstoten tot 75 km/u zijn ook niet uitgesloten. Veel regen in korte tijd (al hebben de buien wel voldoende treksnelheid)
Neerslagkaartjes van AROME, morgenmiddag:

14:00 uur

17:00 uur
Eddy. | Gewijzigd: 4 mei, 13:42 uur, door flyineddy1
Onstabiele luchten zorgen ook vandaag en morgen nog voor plensbuien, daarbij is lokaal kans op onweer en wateroverlast.
Situatie:
We zitten nog steeds in een zeer vochtige luchtsoort. Na regionaal een grijze start (mist) lokaal is het zicht onder de 200 meter actueel. Warmt het al snel op naar 20 graden op veel plekken. Op grotere schaal gaan veel plekken uiteindelijk uitkomen op 19-20 graden heel misschien word in het zuidoosten zelfs 21 graden gehaald. Kustregio's blijven iets achter met 17 graden. In de loop van de middag/namiddag en avond ontstaan verspreid over het land weer enkele buien. Dit kunnen plensbuien zijn met wat onweer. Accent ligt op de noordelijke helften en landinwaarts. Morgen meer landinwaarts en morgen meer westen zuiden zuidoosten.
Omdat er weinig stroming is, zijn dit traag trekkende buien. De meesten regenen vrijwel op de plek waar ze ontstaan zijn uit. Tevens zijn ze vaak niet groot in omvang en georganiseerd. En zijn er genoeg plekken waar het droog blijft. Op de plekken waar ze wel vallen kan lokaal veel neerslag vallen. Door verschillende factoren denk aan een goeie bui of meerdere buien, en/of in combinatie met morgen. Zijn er plekken die met 20-30 mm komen, enkele modellen zelfs met 40-50 mm of meer. Komende periode met name in het uiterste noorden >convergentie door middel van zeewind effect (vandaag zie kaart) en morgen het zuidoosten warmte advectie. Ter info: de gemiddelde maandsom van Mei is gemiddeld rond de 60 mm. Dus in een bui of meerdere komende 48 uur. Kan de helft of zelfs bijna de hele maandsom vallen. Hetgeen dus kan leiden tot wateroverlast zij het zeer lokaal.
Onstabiliteit:
Cape vandaag en morgen in de orde tot 500-700 J/kg misschien lokaal 1000 j/kg. Morgen waarschijnlijk wat meer uitgesproken richting de orde tot max 1000 j/kg. Schering veelal rond de 15 knopen lokaal 25 knopen. Single cel is de modus, soms wat slechte organisatie multicel.
Vooruitzicht:
Het blijft voorlopig vrij zacht tot warm voor de tijd van het jaar. T/m maandag liggen de temperaturen overdag veelal tot 17 graden langs de kust tot 18-20 graden verder landinwaarts. Daarbij vallen geregeld buien maar is er ook ruimte voor de zon. Zuidoosten wellicht een graadje warmer. Dinsdag en/of woensdag kan er veel neerslag vallen door een slepende occlusie waarbij het nog onzeker is waar het meeste neerslag gaat vallen. Op dat front is door langdurig regenval op grote schaal 20-30 tot lokaal meer mogelijk.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 6 mei, 05:55 uur, door Tatanka
Vanmiddag en vanavond in het zuidoosten enkele stevige onweersbuien:

Voorwoord:
Vandaag trekt een lagedrukgebied in de hogere delen van de atmosfeer over het land naar het oosten. De lucht bij ons is daardoor behoorlijk onstabiel van opbouw. In de loop van de ochtend ontstaan van het (zuid)westen uit buien. Daarbij is een kleine kans op onweer. Tijdens de middag en vanavond nemen de buien in activiteit toe over het zuiden en (zuid)oosten. We blijven ook morgen nog in deze vochtige luchtsoort hangen. De kansen gaan dan naar het zuidwesten-zuiden en midden van het land. Natuurlijk krijgt binnen dit verhaal niet iedereen een bui in die regio's.
Maar mocht je een goeie bui, en of buien krijgen. Dan kan de boel qua neerslag lokaal weer flink oplopen. In acht nemende dat er binnen die regio's de afgelopen dagen ook her en der al veel is gevallen kan dat tot overlast leiden. De grond is aardig verzadigd namelijk.
Onstabiliteit:
Vandaag cape in de orde van 700-1000 j/kg, dat we aan deze waardes komen zegt alles want de dauwpunten zijn gewoon telkens zeer gunstig. Het is eens niet zo gek warm namelijk. Schering ook iets hoger dan afgelopen kansen. Waarbij het hier al meer richting de 15-20 knopen gaat om en nabij de ingedraaide occlusie. Dus wat slechte organisatie is mogelijk. Morgen in het zuidwesten lokaal 700-1000 j/kg en midden en zuiden tot 700 j/kg schering nog wat hoger 20-25 knopen. Convectiemodus is dan multicell
Randverschijnselen:
Naast onweer is met name het aandachtspunt kans op wateroverlast. Veelal tot 20 mm op wat grotere schaal en zeer lokaal 30-50 mm dit laatste vooral ergens boven zuidoosten
Vooruitzichten:
Doordat we aanhoudend in deze vochtige luchtsoort blijven hangen blijven we regelmatig kans houden op overdag temperaturen (die overigens weer wat oplopen) richting het weekend. In het weekend kan het weer op grote schaal 19-20 graden worden. Daarbij is elke kans wel op een enkele bui, vaak ook met onweer. Al lijkt zondag een wat drogere dag te worden.
Met vriendelijke groet,
Tatanka