Lente discussietopic 2023
De weerkundige winter is voorbij en zoals ieder jaar is de lente weer van start gegaan op 1 maart!

Bron afbeelding: OnweerOnline
Hoe gaat de lente van start?
De lente is van start gegaan met droog en rustig weer. Ook vandaag hebben we weer een afwisseling van zon en wolkenvelden met afgelopen nacht in het zuiden, midden en oosten ook weer lichte vorst. Dit rustige weer is overigens van korte duur want vanaf het weekend wordt het langzaam wisselvalliger en volgende week is het dan ronduit guur met winterse buien en bij vlagen ook veel wind.De oorzaak
Het hogedrukgebied wat het rustige weer veroorzaakte begint zijn invloed de komende dagen verliezen. Hierdoor neemt de invloed van lagedruk toe. Door de ligging van lagedruk in noordoost Europa en hogedruk boven noordwest Europa/de Atlantische Oceaan steekt er bij ons vanaf vrijdag een noordelijke stroming op. Met deze noordelijke stroming wordt langzaam steeds koudere lucht aangevoerd met toenemende kans op winterse buien.

Met hogedruk boven het noordwesten/de Atlantische Oceaan en lagedruk boven noordoost Europa steekt er bij ons komend weekend een noordelijke stroming op waarmee koude lucht aangevoerd gaat worden. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Met name in de eerste helft van volgende week hebben we dan te maken met guur weer. Er vallen regelmatig winterse buien waarbij er landinwaarts kans is op (natte)sneeuw. Verder staat er zo nu en dan behoorlijk wat wind met kans op zware windstoten. Iets wat interessant is om de komende dagen te volgen.

Volgende week bij vlagen onstuimig weer met kans op winterse buien. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Deze trend zien we ook terug in de EC pluimen van vanochtend:


Temperatuur- en neerslagpluim van EC. Bron afbeelding: KNMI
Kortom de meteorologische lente brengt eindelijk weer wat actie in de weerkaarten!
| Gewijzigd: 2 maart, 15:13 uur, door Lako
Op de grens tussen zachte en koude lucht

Bron afbeelding: OnweerOnline
Vanaf vandaag bevindt Nederland zich op de grens tussen zachte en koude lucht. Op deze grens passeren verschillende storingen waardoor er bijna dagelijks kans is op neerslag. Aan de noordelijke, koude kant van deze storingen is de kans op winterse neerslag groot. Ik heb geprobeerd om de kansen voor de komende dagen op papier te zetten maar onthoud dat de onzekerheid nog groot is. Kleine verschuivingen kunnen grote gevolgen hebben…
Vandaag
Vannacht en vanochtend passeerde er van noord naar zuid een koufront over Nederland. Op dit koufront kwam het in het noordoosten tot sneeuwval. Elders bleef het bij regen. Op dit moment hebben we dan te maken met een afwisseling van zon en wolkenvelden met lokaal nog een buitje.
Vanuit het (zuid)westen wordt de bewolking overigens weer snel dikker en in de loop van de middag gaat het uit vanuit het westen regenen. Deze regenen hebben we te danken aan de passage van een frontaal systeem horende bij een lagedrukgebied welke over de Noordzee trekt. Hierbij trekt met name boven de noordelijke helft de wind even aan met windstoten tot 80 km/uur. De temperatuur ligt vandaag rond de 5’C.
Goedemorgen Winschoten! #sneeuw #Groningen pic.twitter.com/aU0RMxdknz
— Mélarno Kraan (@melarnoo) March 6, 2023
Mooi wit landschap.
— René Perdok 🐾Perdoggy🐇 BFA Groningen 🐔 (@perdokrene) March 6, 2023
Drouwenermond.#sneeuw @WilliamHuizinga pic.twitter.com/CkXxARIFzE
Dinsdag/woensdag
Dinsdag en woensdag staat er een tweedeling op het programma. Op de scheiding tussen koude lucht boven Nederland en zachte lucht net ten zuiden van ons blijven er waarschijnlijk storingen slepen boven het zuiden van Nederland. Verder passeren er op woensdag een tweetal lagedrukgebieden over België.
Hierdoor begint dinsdag in het zuiden en deels ook het midden met regen welke in de loop van de dag landinwaarts steeds meer overgaat in (natte) sneeuw. De beste kansen op wat (natte) sneeuw zijn dinsdag weggelegd voor het zuidoosten. In de nacht naar woensdag en woensdag overdag passeren dan met de lagedrukgebieden actievere neerslaggebieden waardoor er op meer plekken in het zuiden sneeuw kan vallen.

Woensdag in het zuiden/zuidoosten kans op sneeuw. Bron afbeelding: WXCharts.com
Het noorden heeft dinsdag te maken met enkele winterse buien waarbij het met name in de nacht naar woensdag lokaal wat wit kan worden. Woensdag verloopt dan meest droog maar wel met redelijk wat wolkenvelden dankzij de storingen boven het zuiden.
Verder komt het in de nachten op veel plaatsen tot lichte vorst en overdag ligt de temperatuur rond de 4’C. Tijdens hevige neerslag zal de temperatuur, mits we aan de koude kant zitten, dalen naar waarden van net boven de 0’C
De bovengenoemde ontwikkeling is zoals het op dit moment in de weerkaarten staat. Hierbij kan een kleine verandering voor grote gevolgen zorgen!
Donderdag
In de nacht van woensdag op donderdag kan er in het zuiden nog wat neerslag vallen maar elders is het meest droog. Verder is er donderdag overdag een afwisseling van zon en wolkenvelden met de meeste zon voor de noordelijke helft. De temperatuur ligt donderdag rond de 6’C
Vrijdag en het weekend
Vanaf vrijdag krijgen lagedrukgebieden de neiging om weer noordwest van Nederland langs te trekken. Hierdoor komt Nederland weer in de zachtere lucht terecht met kans op veel regen en wind. Hoe de situatie zich vanaf vrijdag precies gaat ontwikkelen is nog lastig te zeggen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de grote verschillen tussen EC en GFS vanochtend:

EC (links) vs GFS (rechts). Bron afbeelding: WXCharts.com
Sneeuwval voor het zuiden van Nederland
Vandaag en ook de komende dagen ligt de grens van zachte en koude lucht boven België/zuiden van Nederland. Op deze grens van luchtsoorten passeren vandaag tot en met vrijdag enkele lagedrukgebieden. Aan de noordzijde van deze lagedrukgebieden valt in de koude lucht sneeuw.Vandaag
Op dit moment passeert een van deze storingen en hierdoor komt het tot sneeuwval in het zuiden van Nederland. Lokaal sneeuwt het stevig door en tot 12:00 uur geldt voor Brabant en Limburg code oranje. In deze regio’s valt op veel plaatsen 3-5 cm sneeuw maar lokaal kunnen de hoeveelheden oplopen tot 8-10 cm.
In Wittem is het winterse plaatje compleet. #sneeuw #winter
— Weer.nl (@Talpaweer) March 8, 2023
Foto: Alex Rijbroek. pic.twitter.com/swdIJAM0CU
Deze neerslagzone trekt vanmiddag naar het oosten weg en wordt het tijdelijk droog. Later op de middag bereikt een nieuwe neerslagzone het zuidwesten en deze zone trekt in de avond en nacht over het zuiden en deels ook het midden van Nederland. Op de meeste plekken valt er 3-5 cm, lokaal wat meer. In het noorden blijft het zo goed als droog. Afhankelijk van de exacte koers kan de neerslag in het (uiterste) zuiden van Nederland overgaan in regen.

Vanavond en vannacht trekt er een nieuwe neerslagzone met regen en (natte)sneeuw over het land. Bron afbeelding: WXCharts.com
Donderdag en vrijdag
Donderdagochtend vroeg verlaat de laatste neerslag via het oosten het land en is het een tijdje droog. Rond het middaguur bereikt een volgende neerslagzone het zuidwesten welke in de middag noordoostwaarts trekt. Volgens de huidige berekeningen gaat dit voor een groot deel van het land regen zijn waarbij het zo nu en dan stevig door kan regenen. Dit komt omdat de koers van het lagedrukgebied precies over het Nederland ligt waardoor een groot gedeelte in zachte lucht lijkt te komen
In het noorden kan de regen in de avond overgaan in sneeuw waarbij het in avond en nacht zo nu en dan aardig kan sneeuwen. Maar gezien de onzekerheid kan dit op meer plekken gebeuren of gaat het overal, dus ook in het noorden, regenen.

Wordt het regen of sneeuw...? Bron afbeelding: WXCharts.com
Vrijdag begint op het veel plaatsen met regen maar in het noorden kan het ook sneeuwen. In de middag trekt het laag verder oostwaarts waardoor we met een noordwestelijke stroming weer in koude lucht gaan komen. Hierdoor kan het op de achterzijde van het laag op veel plekken nog (kortdurend) flink sneeuwen met daarbij ook redelijk wat wind. Dit doortrekken van het laag staat redelijk goed in modellen maar de periode daarvoor is onzeker.

Vrijdagmiddag kan het op de achterzijde van het laag tot veel wind en stevige (natte) sneeuwval komen. Bron afbeelding: WXCharts.com
De situatie voor donderdagmiddag/avond, nacht naar vrijdag en vrijdag overdag is nog erg onzeker en zal de komende runs nog veranderen. Dit kan zowel in positieve en negatieve zin zijn!
| Gewijzigd: 8 maart, 10:19 uur, door Lako
Vanmiddag op steeds meer plekken sneeuw
Vandaag hebben we weer een tweedeling in Nederland. Afgelopen nacht en ook op dit moment komt het in het (uiterste) noorden tot sneeuwval terwijl het elders gewoon regent. Dit zien we ook terug in de actuele temperatuurverdeling met 0’C tot 2’C in het noorden en 8’C tot 10’C in het zuiden:
Groot temperatuurcontrast actueel. Bron: KNMI
Lagedrukgebied boven Nederland
Deze tweedeling hebben we te danken aan een lagedrukgebied welke van west naar oost over Nederland trekt. Aan de noordzijde is de wind oost tot noordoost met aanvoer koude lucht en aan de zuidzijde is de wind zuid tot zuidwest met aanvoer van zachte lucht.

Verwachting Arome voor 12:00 uur met de kern van het lagedrukgebied boven Zeeland. Bron afbeelding: WXCharts.eu
Vanmiddag trekt dit lagedrukgebied verder naar het oosten toe waardoor de wind overal naar noord tot noordwest draait. Met een aantrekkende wind (kustgebieden windstoten tot 80 km/uur) komt de koude lucht weer verder het land in en gaat de neerslag op steeds meer plekken over in (natte) sneeuw. Hierbij kan het regionaal stevig sneeuwen. In het (uiterste) zuiden/zuidwesten lijkt de koude lucht net te laat te komen om nog sneeuw van betekenis te kunnen geven.
Vanavond sneeuwt het in het oosten en noordoosten nog een tijdje waarbij het noorden/noordwesten rekening moet houden met enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee. Elders hebben we te maken met steeds meer opklaringen. Vannacht dan overal droog met opklaringen waarbij het sneeuwdek sterk kan afkoelen met matige vorst tot gevolg.

Vannacht vrijwel overal lichte vorst en boven een eventueel sneeuwdek ook kans op matige vorst. Bron afbeelding: Weerplaza
Sneeuwhoeveelheden
Gezien de onzekerheid van de verwachting is het lastig om met exacte sneeuwhoeveelheden te komen. Toch denk ik dat we vandaag in het westen/noordwesten, oosten, midden en noorden een sneeuwdek van 3-5 cm kunnen verwachten waarbij de meeste in veel regio's pas vanmiddag/vanavond valt. Mogelijk kunnen deze hoeveelheiden in het noordoosten/uiterste oosten nog wat verder oplopen naar 5 tot 8 cm. In het zuidwesten en zuiden zullen deze hoeveelheden minder zijn of blijft het mogelijk helemaal groen.
Kortom, (s)nowcasten vandaag!