Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 maart 2023, 11:04 uur | Bericht #499104

Lente discussietopic 2023


De weerkundige winter is voorbij en zoals ieder jaar is de lente weer van start gegaan op 1 maart!


Bron afbeelding: OnweerOnline

Hoe gaat de lente van start?

De lente is van start gegaan met droog en rustig weer. Ook vandaag hebben we weer een afwisseling van zon en wolkenvelden met afgelopen nacht in het zuiden, midden en oosten ook weer lichte vorst. Dit rustige weer is overigens van korte duur want vanaf het weekend wordt het langzaam wisselvalliger en volgende week is het dan ronduit guur met winterse buien en bij vlagen ook veel wind.

De oorzaak
Het hogedrukgebied wat het rustige weer veroorzaakte begint zijn invloed de komende dagen verliezen. Hierdoor neemt de invloed van lagedruk toe. Door de ligging van lagedruk in noordoost Europa en hogedruk boven noordwest Europa/de Atlantische Oceaan steekt er bij ons vanaf vrijdag een noordelijke stroming op. Met deze noordelijke stroming wordt langzaam steeds koudere lucht aangevoerd met toenemende kans op winterse buien.


Met hogedruk boven het noordwesten/de Atlantische Oceaan en lagedruk boven noordoost Europa steekt er bij ons komend weekend een noordelijke stroming op waarmee koude lucht aangevoerd gaat worden. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Met name in de eerste helft van volgende week hebben we dan te maken met guur weer. Er vallen regelmatig winterse buien waarbij er landinwaarts kans is op (natte)sneeuw. Verder staat er zo nu en dan behoorlijk wat wind met kans op zware windstoten. Iets wat interessant is om de komende dagen te volgen.


Volgende week bij vlagen onstuimig weer met kans op winterse buien. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Deze trend zien we ook terug in de EC pluimen van vanochtend:


Temperatuur- en neerslagpluim van EC. Bron afbeelding: KNMI
 
Kortom de meteorologische lente brengt eindelijk weer wat actie in de weerkaarten!


  | Gewijzigd: 2 maart 2023, 15:13 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Dinteloord
Berichten: 67
Lid sinds: 19 jun. 2019
6 maart 2023, 02:05 uur | Bericht #499111
In Groningen valt momenteel wat natte sneeuw uit het koufront wat nu passeert.

Groetjes, Niels Koomans.
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 maart 2023, 10:47 uur | Bericht #499112

Op de grens tussen zachte en koude lucht


Bron afbeelding: OnweerOnline

Vanaf vandaag bevindt Nederland zich op de grens tussen zachte en koude lucht. Op deze grens passeren verschillende storingen waardoor er bijna dagelijks kans is op neerslag. Aan de noordelijke, koude kant van deze storingen is de kans op winterse neerslag groot. Ik heb geprobeerd om de kansen voor de komende dagen op papier te zetten maar onthoud dat de onzekerheid nog groot is. Kleine verschuivingen kunnen grote gevolgen hebben…

Vandaag
Vannacht en vanochtend passeerde er van noord naar zuid een koufront over Nederland. Op dit koufront kwam het in het noordoosten tot sneeuwval. Elders bleef het bij regen. Op dit moment hebben we dan te maken met een afwisseling van zon en wolkenvelden met lokaal nog een buitje.

Vanuit het (zuid)westen wordt de bewolking overigens weer snel dikker en in de loop van de middag gaat het uit vanuit het westen regenen. Deze regenen hebben we te danken aan de passage van een frontaal systeem horende bij een lagedrukgebied welke over de Noordzee trekt. Hierbij trekt met name boven de noordelijke helft de wind even aan met windstoten tot 80 km/uur. De temperatuur ligt vandaag rond de 5’C.
 
Dinsdag/woensdag
Dinsdag en woensdag staat er een tweedeling op het programma. Op de scheiding tussen koude lucht boven Nederland en zachte lucht net ten zuiden van ons blijven er waarschijnlijk storingen slepen boven het zuiden van Nederland. Verder passeren er op woensdag een tweetal lagedrukgebieden over België.

Hierdoor begint dinsdag in het zuiden en deels ook het midden met regen welke in de loop van de dag landinwaarts steeds meer overgaat in (natte) sneeuw. De beste kansen op wat (natte) sneeuw zijn dinsdag weggelegd voor het zuidoosten. In de nacht naar woensdag en woensdag overdag passeren dan met de lagedrukgebieden actievere neerslaggebieden waardoor er op meer plekken in het zuiden sneeuw kan vallen.


Woensdag in het zuiden/zuidoosten kans op sneeuw. Bron afbeelding: WXCharts.com

Het noorden heeft dinsdag te maken met enkele winterse buien waarbij het met name in de nacht naar woensdag lokaal wat wit kan worden. Woensdag verloopt dan meest droog maar wel met redelijk wat wolkenvelden dankzij de storingen boven het zuiden.

Verder komt het in de nachten op veel plaatsen tot lichte vorst en overdag ligt de temperatuur rond de 4’C. Tijdens hevige neerslag zal de temperatuur, mits we aan de koude kant zitten, dalen naar waarden van net boven de 0’C

De bovengenoemde ontwikkeling is zoals het op dit moment in de weerkaarten staat. Hierbij kan een kleine verandering voor grote gevolgen zorgen!

Donderdag
In de nacht van woensdag op donderdag kan er in het zuiden nog wat neerslag vallen maar elders is het meest droog. Verder is er donderdag overdag een afwisseling van zon en wolkenvelden met de meeste zon voor de noordelijke helft. De temperatuur ligt donderdag rond de 6’C

Vrijdag en het weekend
Vanaf vrijdag krijgen lagedrukgebieden de neiging om weer noordwest van Nederland langs te trekken. Hierdoor komt Nederland weer in de zachtere lucht terecht met kans op veel regen en wind. Hoe de situatie zich vanaf vrijdag precies gaat ontwikkelen is nog lastig te zeggen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de grote verschillen tussen EC en GFS vanochtend:


EC (links) vs GFS (rechts). Bron afbeelding: WXCharts.com
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 maart 2023, 10:16 uur | Bericht #499114

Sneeuwval voor het zuiden van Nederland

Vandaag en ook de komende dagen ligt de grens van zachte en koude lucht boven België/zuiden van Nederland. Op deze grens van luchtsoorten passeren vandaag tot en met vrijdag enkele lagedrukgebieden. Aan de noordzijde van deze lagedrukgebieden valt in de koude lucht sneeuw.

Vandaag
Op dit moment passeert een van deze storingen en hierdoor komt het tot sneeuwval in het zuiden van Nederland. Lokaal sneeuwt het stevig door en tot 12:00 uur geldt voor Brabant en Limburg code oranje. In deze regio’s valt op veel plaatsen 3-5 cm sneeuw maar lokaal kunnen de hoeveelheden oplopen tot 8-10 cm.
 
Deze neerslagzone trekt vanmiddag naar het oosten weg en wordt het tijdelijk droog. Later op de middag bereikt een nieuwe neerslagzone het zuidwesten en deze zone trekt in de avond en nacht over het zuiden en deels ook het midden van Nederland. Op de meeste plekken valt er 3-5 cm, lokaal wat meer. In het noorden blijft het zo goed als droog. Afhankelijk van de exacte koers kan de neerslag in het (uiterste) zuiden van Nederland overgaan in regen.


Vanavond en vannacht trekt er een nieuwe neerslagzone met regen en (natte)sneeuw over het land. Bron afbeelding: WXCharts.com

Donderdag en vrijdag
Donderdagochtend vroeg verlaat de laatste neerslag via het oosten het land en is het een tijdje droog. Rond het middaguur bereikt een volgende neerslagzone het zuidwesten welke in de middag noordoostwaarts trekt. Volgens de huidige berekeningen gaat dit voor een groot deel van het land regen zijn waarbij het zo nu en dan stevig door kan regenen. Dit komt omdat de koers van het lagedrukgebied precies over het Nederland ligt waardoor een groot gedeelte in zachte lucht lijkt te komen

In het noorden kan de regen in de avond overgaan in sneeuw waarbij het in avond en nacht zo nu en dan aardig kan sneeuwen. Maar gezien de onzekerheid kan dit op meer plekken gebeuren of gaat het overal, dus ook in het noorden, regenen.


Wordt het regen of sneeuw...? Bron afbeelding: WXCharts.com

Vrijdag begint op het veel plaatsen met regen maar in het noorden kan het ook sneeuwen. In de middag trekt het laag verder oostwaarts waardoor we met een noordwestelijke stroming weer in koude lucht gaan komen. Hierdoor kan het op de achterzijde van het laag op veel plekken nog (kortdurend) flink sneeuwen met daarbij ook redelijk wat wind. Dit doortrekken van het laag staat redelijk goed in modellen maar de periode daarvoor is onzeker.


Vrijdagmiddag kan het op de achterzijde van het laag tot veel wind en stevige (natte) sneeuwval komen. Bron afbeelding: WXCharts.com

De situatie voor donderdagmiddag/avond, nacht naar vrijdag en vrijdag overdag is nog erg onzeker en zal de komende runs nog veranderen. Dit kan zowel in positieve en negatieve zin zijn!
  | Gewijzigd: 8 maart 2023, 10:19 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 maart 2023, 09:35 uur | Bericht #499120

Vanmiddag op steeds meer plekken sneeuw

Vandaag hebben we weer een tweedeling in Nederland. Afgelopen nacht en ook op dit moment komt het in het (uiterste) noorden tot sneeuwval terwijl het elders gewoon regent. Dit zien we ook terug in de actuele temperatuurverdeling met 0’C tot 2’C in het noorden en 8’C tot 10’C in het zuiden:


Groot temperatuurcontrast actueel. Bron: KNMI
 
Lagedrukgebied boven Nederland
Deze tweedeling hebben we te danken aan een lagedrukgebied welke van west naar oost over Nederland trekt. Aan de noordzijde is de wind oost tot noordoost met aanvoer koude lucht en aan de zuidzijde is de wind zuid tot zuidwest met aanvoer van zachte lucht.


Verwachting Arome voor 12:00 uur met de kern van het lagedrukgebied boven Zeeland. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Vanmiddag trekt dit lagedrukgebied verder naar het oosten toe waardoor de wind overal naar noord tot noordwest draait. Met een aantrekkende wind (kustgebieden windstoten tot 80 km/uur) komt de koude lucht weer verder het land in en gaat de neerslag op steeds meer plekken over in (natte) sneeuw. Hierbij kan het regionaal stevig sneeuwen. In het (uiterste) zuiden/zuidwesten lijkt de koude lucht net te laat te komen om nog sneeuw van betekenis te kunnen geven.

Vanavond sneeuwt het in het oosten en noordoosten nog een tijdje waarbij het noorden/noordwesten rekening moet houden met enkele sneeuwbuien vanaf de Noordzee. Elders hebben we te maken met steeds meer opklaringen. Vannacht dan overal droog met opklaringen waarbij het sneeuwdek sterk kan afkoelen met matige vorst tot gevolg.


Vannacht vrijwel overal lichte vorst en boven een eventueel sneeuwdek ook kans op matige vorst. Bron afbeelding: Weerplaza

Sneeuwhoeveelheden
Gezien de onzekerheid van de verwachting is het lastig om met exacte sneeuwhoeveelheden te komen. Toch denk ik dat we vandaag in het westen/noordwesten, oosten, midden en noorden een sneeuwdek van 3-5 cm kunnen verwachten waarbij de meeste in veel regio's pas vanmiddag/vanavond valt. Mogelijk kunnen deze hoeveelheiden in het noordoosten/uiterste oosten nog wat verder oplopen naar 5 tot 8 cm. In het zuidwesten en zuiden zullen deze hoeveelheden minder zijn of blijft het mogelijk helemaal groen.

Kortom, (s)nowcasten vandaag!
 
#KeepOnSmiling
Woonplaats:
Berichten: 105
Lid sinds: 8 jan. 2010
12 april 2023, 19:11 uur | Bericht #499139
Is er nog iemand??
Woonplaats: Nederland
Berichten: 38
Lid sinds: 13 jun. 2020
18 april 2023, 14:51 uur | Bericht #499142
Het is tot dusverre een zeer natte en relatief koude en saaie lente tot nu toe. Heel even dacht ik dat de lente vanaf komende vrijdag los zou breken, maar daar is helaas niets meer van over. Na dit weekend lokaal zelfs weer kans op nachtvorst. Hopelijk brengt de maand mei wel lente.

PS: Het is stilletjes op Onweer-Online. Ik heb het wel wat drukker meegemaakt, en zit (onder diverse account) sinds 2008 op deze site.
Onweer- en tropische zomerfreak
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 april 2023, 12:19 uur | Bericht #499144
Citaat van DjaelRowano, dinsdag 18 april 2023, 14:51 uur Het is tot dusverre een zeer natte en relatief koude en saaie lente tot nu toe. Heel even dacht ik dat de lente vanaf komende vrijdag los zou breken, maar daar is helaas niets meer van over. Na dit weekend lokaal zelfs weer kans op nachtvorst. Hopelijk brengt de maand mei wel lente.

PS: Het is stilletjes op Onweer-Online. Ik heb het wel wat drukker meegemaakt, en zit (onder diverse account) sinds 2008 op deze site.
Klopt inderdaad dat het wat stiller is geweest. Velen van het team hebben/hadden het vrij druk de laatste maanden. 
Ikzelf was de laatste jaren nogal vaak op reis of veels te druk met werk in het buitenland. Dan volg je het net ook allemaal wat minder.
Maar vanaf heden past het allemaal wat meer voor mij, dus de komende maanden hoop ik met regelmaat wat updates te gaan plaatsen.

Maar iedereen is vrij om zelf ook een post te schrijven natuurlijk, het is en blijft een forum
 
Woonplaats: Nederland
Berichten: 38
Lid sinds: 13 jun. 2020
20 april 2023, 16:34 uur | Bericht #499146
Citaat van Sven , donderdag 20 april 2023, 12:19 uur Citaat van DjaelRowano, dinsdag 18 april 2023, 14:51 uur Het is tot dusverre een zeer natte en relatief koude en saaie lente tot nu toe. Heel even dacht ik dat de lente vanaf komende vrijdag los zou breken, maar daar is helaas niets meer van over. Na dit weekend lokaal zelfs weer kans op nachtvorst. Hopelijk brengt de maand mei wel lente.

PS: Het is stilletjes op Onweer-Online. Ik heb het wel wat drukker meegemaakt, en zit (onder diverse account) sinds 2008 op deze site.
Klopt inderdaad dat het wat stiller is geweest. Velen van het team hebben/hadden het vrij druk de laatste maanden. 
Ikzelf was de laatste jaren nogal vaak op reis of veels te druk met werk in het buitenland. Dan volg je het net ook allemaal wat minder.
Maar vanaf heden past het allemaal wat meer voor mij, dus de komende maanden hoop ik met regelmaat wat updates te gaan plaatsen.

Maar iedereen is vrij om zelf ook een post te schrijven natuurlijk, het is en blijft een forum
 
Inderdaad, en het is ook nog eens op vrijwillige basis. Hopen op een actief zomertje ook, veel dynamische settings
 
Onweer- en tropische zomerfreak
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 april 2023, 16:44 uur | Bericht #499147
Citaat van DjaelRowano, donderdag 20 april 2023, 16:34 uurInderdaad, en het is ook nog eens op vrijwillige basis. Hopen op een actief zomertje ook, veel dynamische settings
 
We doen zeker ons best, nu moet het weer nog meewillen.
Ik mag al zeker niet klagen, gisteren goed prijs hier. Zit dan ook nog goeie 5 maanden aan de meren in Noord-Italie, beter kan je niet zitten
 
Woonplaats: Nederland
Berichten: 38
Lid sinds: 13 jun. 2020
20 april 2023, 23:36 uur | Bericht #499148
Citaat van Sven , donderdag 20 april 2023, 16:44 uur  We doen zeker ons best, nu moet het weer nog meewillen.
Ik mag al zeker niet klagen, gisteren goed prijs hier. Zit dan ook nog goeie 5 maanden aan de meren in Noord-Italie, beter kan je niet zitten
 

Klopt, daar is het heel vaak raak, vooral rondom Lago Di Garda
Onweer- en tropische zomerfreak
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 mei 2023, 23:58 uur | Bericht #499165

Onstabiele lucht "lekt" naar Centraal-Europa

De totale neerslagsom van de komende 144 uur geeft vaak een mooie samenvatting van de komende periode. Als we kijken naar de totale som voor komende week zien we duidelijk twee hogedrukgebieden terug. In Zweden, Finland en de Baltische staten blijft het de komende week vrijwel droog, daar ligt een blokkerend hogedrukgebied. Aan de andere kant is het Azorenhoog ook duidelijk.

In het gat tussen deze hogedrukgebieden (Britse eilanden naar NL) lekt regelmatig wat koude bovenluchten richting het Middellandse Zeegebied. Het Middellandse Zeegebied gaat normaal gesproken in de lente de meest droge periode door, maar sinds begin mei is het juist nat rond Italië. Dat was in Noord-Italië wel hard nodig, want de Po rivier stond extreem laag (grote zorgen voor komende zomer), de wielerronde Giro d'italia kon zo'n bak regen misschien wat minder goed gebruiken.


De twee hogedrukgebieden werken als een poortje, soms staat het poortje open en zakt er een lagedrukgebied met koude bovenluchten richting Italië. Soms is het poortje gesloten en zien we duidelijk een afgesnoerd hoogtelaag boven Italië tollen.

Extreem veel regen
Vooral tussen Albanië, Kroatië en Venetië kan extreem veel neerslag vallen. EC en ICON neigen richting 350 - 450 mm regen binnnen 1 week tijd. Waarschijnlijk gaat dat overstromingen opleveren in de bergachtige kust van de Balkan. Ook de Alpen hebben vrij veel regen, in de hooggebergtes valt soms nog sneeuw. De natte lente maakt voor de hooggebergtes het sneeuwtekort minder schrijnend. In februari was de sneeuwsituatie in de hooggebergtes nog extreem slecht, de toekomst van de gletsjers staat toch ieder jaar weer op het spel.


Op de weerkaart hierboven zie je dat het poortje soms weer even gesloten is, met een hogedrukbrug tussen Scandinavië en de Azoren.

Verschillen binnen de Benelux: kust droger, binnenland buiig
Met een rondtollend afgesnoerd hoogtelaag boven Centraal-Europa hebben we ook in de Benelux kans op buien. Er zit wel een groot verschil tussen het noorden en westen enerzijds, en het zuiden en oosten anderzijds. Voor de kustgebieden is het rondtollende lagedrukgebied boven Centraal-Europa verder weg, en daardoor valt er daar de komende anderhalve week mogelijk slechts 10 mm. Zeker komend weekend lijkt in de kustgebieden een serie droge dagen te worden.


De middelste waarde komt de komende anderhalve week op een totaal van 10 mm uit voor Den Helder. De meeste regen valt waarschijnlijk morgen (donderdag) al.


Morgen in het land kans op een enkele bui, vooral pittige buien in het zuiden en zuidwesten. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend nog eventjes een occlusie met stratiforme lichte regenval.

Voor het binnenland is er veel minder sprake van een serie droge dagen. Over anderhalve week valt er in het zuiden en oosten globaal mogelijk tot 30 mm. De neerslag zal erg ongelijk verdeelt worden door de buiigheid.




Komend weekend in het zuiden en oosten mogelijk wel 's middags of 's avonds kans op een enkele bui in de omgeving, mogelijk met wat onweer.

Temperatuur: naar 20°C, en misschien later terug onder de 15?
Als de uitloper/brug tussen de hogedrukgebieden verbroken is, kan er een koude noordwestenwind opsteken. Dit lijkt mogelijk volgende week te gebeuren, hoewel het qua termijn nog een beetje onzeker is. Het wordt in ieder geval wel wat koeler.
Maar voordat het zover is, hebben we nog een weekend met best redelijk weer voor de boeg. In het weekend ligt de temperatuur rond een comfortabele 20 graden, komend weekend beginnen we 's ochtends vaak zonnig. In de middag vooral in het binnenland kans dat stapelwolken uitgroeien tot (pittige) buien.

 

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 mei 2023, 21:35 uur | Bericht #499179

Fraai voorbeeld van een hoogtelaag

Vandaag trok een hoogtelaag over West-Duitsland. Wij merkten dat ook, want al heel snel in de ochtend raakte het bewolkt. In delen van het land verliep de dag vervolgens vrijwel geheel bewolkt. De verschillen waren overigens groot, in een strook van het land zagen we vandaag 1 à 2 zonuren, het noordwesten werd juist getrakteerd op een royale 12-13 zonuren (hele dag zonnig).

Morgenvroeg vrij snel meer bewolking, in de loop van de dag vanuit het noorden meer zon
Dit hoogtelaag trekt weg richting Frankrijk en Noord-Spanje, waar het plaatselijk pittige buien kan veroorzaken. Wij krijgen een overwegend heldere nacht, morgen trekt er opnieuw overdag bewolking van noord naar zuid. De bewolking hoort bij een glazen koufront (geen neerslag). Achter dit koufront wordt de lucht wel fors droger, dus in de loop van de dag komt er in het noorden en midden op steeds meer plaatsen zonneschijn.


Hierboven de temperaturen op circa 5,7 km hoogte (500 hPa). Daar zorgt een bel met temperaturen van circa -25°C voor bewolking.



| Gewijzigd: 24 mei 2023, 21:36 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
26 mei 2023, 22:05 uur | Bericht #499180

Natte omstandigheden maken plaats voor droogte

Er wordt wel eens gezegd dat het weer in de Benelux vaak het tegenovergestelde is van het weer rond de Middellandse Zee. Dit is inderdaad met regelmaat het geval, zo ook nu.

Tot enkele weken geleden hadden Italië en vooral Spanje te maken met extreme droogte. In Nederland verliep de lente tot een paar weken terug juist behoorlijk nat. De bordjes worden nu duidelijk verhangen, in Nederland krijgen we de komende tijd veel zon en amper regen. Rond de Middellandse zee vallen juist zware buien. Het is daar wel een grote uitdaging om dit "overstromingswater" nuttig te gebruiken, want er is eigenlijk veel meer regen gevallen dan dat water in de grond kan zakken. In plaats van dat de grondwaterstand bijgevuld wordt, stroomt het water naar laaggelegen delen waar het overstromingen veroorzaakt. Voor een droogte van Spanje heeft men eigenlijk een vrij koel en nat jaar nodig (waarin regen verspreid over een lange periode valt).

Blokkade boven Groot-Brittannië
De komende week valt er in de Benelux geen neerslag van betekenis. Ook van Zweden tot Bretagne en van Schotland tot Tsjechië valt er vrijwel geen drup. Op de neerslagsom is de afdruk van het hogedrukgebied weer heel duidelijk. Ten noorden trekken lagedrukgebieden, en bij de Azoren tolt een hoogtelaag (hetzelfde hoogtelaag als dat afgelopen woensdag bewolking bij ons gaf).


Noord of noordoost?
Nederland ligt ook duidelijk op de wip tussen een noorden en een noordoostenwind. Dat maakt voor grote delen van Nederland een wereld van verschil. Bij een noordenwind koelt het (afhankelijk van bewolking) af tot 13-16 aan de kust tot 16-20 graden in het zuiden. Bij een noordoostenwind zou de temperatuur al behoorlijk kunnen stijgen, van 18-21 graden aan de kust tot 23-27 graden in het zuiden.

De standvaste blokkade levert een opmerkelijke windpluim op. We zien eigenlijk alleen noordoostenwind, met variatie tussen oosten- en noordenwind.



Kust koel, binnenland vrij warm
Het was de afgelopen dagen soms nog een beetje koel, de komende dagen warmt de lucht vrij behoorlijk op. Hieronder zie je de pluim van regio noordwest. Maandag en dinsdag verlopen koeler door 1. bewolking en 2. een noordenwind. De roze-rode balkjes geven de gemiddelde temperatuur van de pluim van regio zuid aan. De verschillen kunnen dus behoorlijk zijn.


Let op: Door een mogelijke noordenwind is de spreiding vanaf woensdag 31 mei behoorlijk groot. De oper gaat voor bijna 25 graden, de koudste leden zakken later zelfs tot 12 graden!

Bij regio zuid zien we de komende dagen een temperatuur rond 20 graden. Later zou dat verhoogd kunnen worden tot 25 graden. De oper maakt het wel heel bont met een hint naar de eerste 30 graden. Droom niet weg, let op, dat staat nog op de lange termijn. De roze-rode balkjes geven nu het pluimgemiddelde aan van regio noordwest.



Toenemende droogte in toplaag van zandgronden
Ik vind de volgende grafiek best schrijnend. Neerslag voor De Bilt, gemiddeld voor anderhalve week vooruit circa 0 mm. De droge opers zijn dus geen uitbijters. Mocht het toch nog tot regen komen, dan zijn dat eerder (onweers)buien in het zuiden, het noorden lijkt nog een fractie drogere pluim te hebben.


 
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
30 mei 2023, 21:51 uur | Bericht #499182

Zon versus Noordzeestratus

De luchtdruk is al dagen hoog, door een blokkade boven Groot-Brittannië. Hierdoor kan onstabiele lucht ons niet bereiken. Met een noorden- tot oostenwind wordt bovendien af en toe een portie bewolking vanaf de Noordzee aangevoerd (Noordzeestratus).


In de ochtend lostte de bewolking in Zuid-Nederland en Vlaanderen snel op, maar in het noorden bleek de bewolking hardnekkig.

Op basis van de neerslagsom de komende week zien we weer perfect de ligging van het hogedrukgebied. Forse buien vallen dagelijks rond het Middellandse Zeegebied.

 

De droogte is ook duidelijk merkbaar in de neerslagsom de komende 1 - 1,5 week:


Over de periode 30 mei t/m 13 juni valt normaal 36 mm. De mediaan staat nu op 3 mm neerslag over 15 dagen (!). Bovendien verdampt per dag gemiddeld zo'n 2,5 mm. Het neerslagtekort kan dus fors oplopen, de komende anderhalve week hebben we misschien al een extra neerslagtekort van 70 mm (mocht het zo droog blijven).

De droogte wordt veroorzaakt door een blokkerend hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied ligt al sinds 12 mei rond Groot-Brittannië. Hoe komt het dat er hier al bijna 3 weken een blokkerend hogedrukgebied ligt? Dat komt doordat de straalstroom boven Europa gespleten is. Voor de kust van Newfoundland (Canada) splitst de straalstroom in een noordelijke en een zuidelijke tak. Tussen de twee takken van de straalstroom kan een hogedrukgebied heel lang op dezelfde plek hangen. Het is een beetje alsof je een pingpongbal perfect boven een föhn stil laat hangen, zo blijft ook dit hogedrukgebied stilhangen omdat de straalstroom er aan beiden zijden omheen gaat. 

Onderzoek wees uit dat door klimaatveranderingen deze gespleten straalstroom vooral boven West-Europa vaker voor kan komen. Dit hebben we al veel gemerkt de afgelopen jaren, en mogelijk kunnen we in komende zomers vaker zo'n langdurige blokkade krijgen boven West-Europa.



Zon


Omdat de kern van het hogedrukgebied boven Groot-Brittannië ligt, is de wind bij ons noordelijk tot oostelijk.

  1. De noordenwind kan nog regelmatig voor koelere lucht samen met een pakket bewolking zorgen (hardnekkig door inversie).
  2. De oostenwind kan juist warme en droge lucht vanuit Duitsland aanvoeren waardoor het zonnig en warm kan worden (25°C is mogelijk).



De wind waait ook vaak uit NNO, NO en ONO richtingen. Bij zo'n windrichting komt de lucht in het binnenland al snel vanaf Duitsland, terwijl vooral in Noordwest-Nederland de lucht vaker vanaf de Noordzee komt. Hierdoor blijft het risico op Noordzeestratus in Noordwest-Nederland nog vrij groot. Vergelijk de zonpluim van De Bilt (hierboven) eens met de zonpluim voor Den Helder (hieronder). Je ziet dat woensdag en vrijdag-zaterdag vrij zonnig verlopen, maar donderdag en vrijdagochtend is de kans op geheel bewolkt weer vrij groot.

Het blijft wel lastig te voorspellen doordat zo'n dunne laag bewolking hardnekkig kan zijn, maar soms ook als een kettingreactie snel op kan lossen.



Donderdagochtend mogelijk opnieuw bewolkt aan de kust
Hieronder zie je dat in de nacht van woensdag op donderdag lage bewolking van de Noordzee binnendrijft. Donderdagochtend wordt het spannend hoe snel en hoe ver de bewolking weer op gaat lossen door de zon. In het binnenland breekt de bewolking waarschijnlijk snel, aan de kust kan het mogelijk uren duren.



Daarnaast neemt de kans op een plaatselijke mistbank voor de vroege vogels de komende ochtenden ook toe. De wind neemt namelijk 's nachts verder af. Zodra de zon opkomt verdwijnt mist en nevel weer snel.

Je ziet in de pluim goed dat de wind morgen uit het noordoosten komt, donderdag uit het noorden, en vanaf vrijdag weer uit het noordoosten.



Morgen mooi weer, maar vanuit het noorden komt koele noordenwind
Morgen is het in het binnenland 24 graden, plaatselijk mogelijk 25°C. Kijk eens naar de temperatuurscontrasten rond de Waddenzee. Aan de Waddenkust draait de wind heel snel naar het noorden is het met 15 graden vrij koel. Binnen Friesland zien we de grootste contrasten, morgenmiddag mogelijk nog 20°C in Zuid-Friesland, tegenover 15°C aan de Waddendijk. In de loop van de avond koelt het overal snel af doordat de wind naar het noorden draait en Nederland volstroomt het lage bewolking.

| Gewijzigd: 30 mei 2023, 21:53 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2564
Lid sinds: 29 mrt. 2016
3 juni 2023, 00:08 uur | Bericht #499183

EC gaat voor verandering op de lange termijn

Ja, het is vooral EC, en ja het is op de lange termijn. Toch wilde ik het wel even in de schijnwerpers plaatsen. We hebben iig iets om te volgen. Wat gaat er veranderen?

Momenteel ligt de hogedruk boven Groot-Brittannië. Wij zitten op de rand van de noordenwind enerzijds en de noodoostenwind anderzijds. De noordenwind kan ook komend weekend de Waddenregio nog gaan plagen met bewolking en lagere temperaturen vanaf de Noordzee.
Komend weekend overheerst in het grootste deel van het land de noordoostenwind lucht uit Duitsland. Deze lucht heeft de tijd gehad om in de vele zonuren op te warmen tot zo'n 23-25°C. We krijgen een vrij zonnig en warm weekend, Waddeneilanden zijn de uitzondering.


In de EC oper verplaatst de blokkade zich van de Atlantische oceaan naar Scandinavië. Hierdoor draait de wind bij ons direct naar een oostelijkere richting. De lucht komt nu ook uit Polen en heeft dus nog langer de tijd gehad om op te warmen. De temperaturen zouden daardoor wellicht rond of boven de 25 graden uit kunnen komen. Maar goed, dit is enkel op basis van de EC oper.



In het hele EC ensemble zien we echter ook dezelfde verschuiving in windrichting. De verschuiving van noord tot noordoost naar noordoost tot oost is een subtiele verschuiving. Het is echter een heel belangrijke verschuiving voor de temperatuur en bewolking boven Noord-Nederland en mindere mate voor heel de Benelux.



Het effect zie je ook duidelijk in de temperatuurpluim. Het gemiddelde verschuift in EC van 20°C naar 25°C. In het zuiden is er wellicht de eerste plaatselijk tropische dag mogelijk. Ik moet er wel bij zeggen dat GFS minder warm is, en de noordcomponent er nog meer in heeft zitten.



Gezien de termijn is er nog niets zeker, we gaan het volgen. Mocht deze verandering plaatsvinden, biedt het wel mogelijk voor hogere temperaturen en wellicht iets van onstabiliteit op termijn?
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 243 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 243, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden