Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazos, TX; Burleson, TX; Grimes, TX; Houston, TX; Madison, TX; Montgomery, TX; Trinity, TX; Walker, TX; Washington, TX.

14 Jun 2024 11:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Leon, TX; Milam, TX; Robertson, TX.

14 Jun 2024 11:06:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Ector, TX; Midland, TX.

14 Jun 2024 10:27:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mobile, AL.

14 Jun 2024 10:27:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Martin, TX; Midland, TX.

14 Jun 2024 10:27:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Christian, MO; Greene, MO.

14 Jun 2024 09:19:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, MO; Laclede, MO.

14 Jun 2024 08:25:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

14 Jun 2024 08:03:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Dallas, MO; Laclede, MO.

14 Jun 2024 07:55:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, MO; Chariton, MO; Lafayette, MO; Ray, MO; Saline, MO.

14 Jun 2024 07:55:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, MO; Carroll, MO; Lafayette, MO; Ray, MO.

14 Jun 2024 07:27:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, MO; Miller, MO; Morgan, MO.

14 Jun 2024 07:18:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, IL; Tazewell, IL.

14 Jun 2024 07:13:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IN; Morgan, IN.

14 Jun 2024 06:59:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IN; Marion, IN; Morgan, IN.

14 Jun 2024 06:54:31
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 december 2023, 18:56 uur | Bericht #499643

Hoogwater door wind, regen en smelt

We hebben momenteel vanuit 2 richtingen een aanvoer van water, daar komt morgen nog een 3de richting bij: wateropzet vanuit zee.

Zeer natte voorgeschiedenis
Sinds de zomer begon is het al lange tijd zéér nat geweest in onze omgeving. Hierdoor zijn de grondwaterstanden flink gestegen (begin juni was het nog erg droog). Al een tijdje zijn ze op "veldcapaciteit". Dat wil zeggen dat ze maximaal gevuld zijn, er kan geen water meer worden opgenomen door de bodem. Al het overtollige water wordt afgevoerd naar de sloten, beken en waterlopen. Deze waterlopen moeten het water kwijt aan de grotere waterwegen, hiervoor staan talloze gemalen nu hard te pompen. Met name in Friesland en de Hollandse provincies moet er veel machinerie aan te pas komen om het water uit de polders weg te pompen.

Smelt in de Alpen
De winter begon eind november en begin december met een dik pak sneeuw voor de Alpen. De start was vele malen beter dan vorige jaren. In het laagland (München/Beieren) viel nog haast een halve meter sneeuw. Echter, een goed begin is geen garantie voor de toekomst, zo bleek maar weer. Dat pak sneeuw is nu aan het smelten, dit smeltwater zorgt voor een hoogwatergolf in de Rijn.


Links 19 december, rechts 3 december. In de verte zie je de Bodensee (grens Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland).

Eind november was er al een verhoogde waterstand, toen door overvloedige regenval in het stroomgebied van de Rijn. Door de smelt in de Alpen en Frans/Duitse middelgebergtes in combinatie met regenval is er momenteel ook een verhoogde waterstand. We zijn echter al voorbij de piek, de waterstanden in de Rijn bij Gelderland dalen al iets. (Waar ik Rijn zeg, bedoel ik alle rivieren die aangesloten zijn op de Rijn, dus o.a. de Waal, de IJssel, de Nederrijn, de Lek etc..)

Actuele situatie Rijn

De waterstandspiek heeft zondagavond 17 December Lobith bereikt. Sindsdien is de waterstand aan het dalen en sinds vannacht ligt deze weer onder de 13 meter +NAP. De waterstand zal verder uitzakken richting 12,3 meter +NAP op vrijdagochtend 22 december. Vanaf dan zet een nieuwe stijging in en zal de 13 meter +NAP weer bereikt worden op 24 of 25 December. Een waterstand hoger dan 15 meter +NAP (kleurcode oranje) zal komende week waarschijnlijk niet bereikt worden, maar na deze week lijken de waterstanden nog even te blijven stijgen en komt de 15 meter in beeld. De onzekerheid in de voorspellingen is echter nog erg groot.Waterstand vandaag

De Maas is overigens heel stabiel, in het stroomgebied is nog niet (te) veel regen gevallen, en van smeltwater op grote schaal is ook totaal geen sprake (sneeuwdek in de Ardennen nog niet significant genoeg).

Wateropzet vanuit zee komt erbij
De wind zorgt in de nacht van donderdag op vrijdag voor een verhoging van anderhalve meter aan de kust. Als eerste merken we dat aan de Zeeuwse en Hollandse kust, want daar overlapt vloed als eerste met de extra anderhalve meter water door de wind. Nu mogen we op veel plaatsen wel van een hoogwater spreken. De hoogste waterstanden zien we niet aan de kust, maar een stukje stroomopwaarts in de rivieren. De rivieren (die al verhoogd waren) kunnen hun water niet kwijt omdat de zee ook hoog staat. Daardoor ontstaat "stroomopwaarts" een opstopping van water.
Gelukkig is het doodtij, dat wil zeggen dat de vloed lager is dan een normale vloed. Als we een norrmale of springvloed hadden gehad, dan zouden de problemen veel groter worden.


Waterstand morgenavond.


De hoogste waterstand wordt verwacht rond de Nieuwe en Oude Maas in Rotterdam. De piek valt daar rond middernacht.

Vrijdagochtend: vloed in de Waddenzee
Nu merk je dat er bijna 12 uur verschil zit tussen vloed aan de Zeeuwse kust en vloed in de Waddenzee. In de nacht naar vrijdag is het hier eb, maar doordat de wind ook hier voor zo'n 2 meter extra water zorgt, zal de waterstand hoger zijn dan een gebruikelijke vloedhoogte. De vloed moet dan vrijdagochtend nog komen, en daardoor worden ook in het noorden een hoogwater bereikt.

Noordzee:

Stom Pia trekt via Groenland en IJsland richting Zuid Zweden (donderdag) en dan verder naar de Oostzee (vrijdag). Er komt een storm (8-9 Bft) op de Noordzee te staan met W tot NW windrichtingen. De piekwaterstanden worden bij het nachthoogwater van donderdag naar vrijdag verwacht. Onzeker is of na storm Pia nog verdere randstoringen overtrekken en voor verhoogde waterstanden in het  kerstweekend zorgen.Op dit moment is sprake van een doodtijperiode, maar vanwege hoge rivierafvoeren en Noordwesterstorm Pia worden verhoogde waterstanden verwacht. Met name in de Rijn-Maasmonding en het Waddengebied worden tussen donderdagavond 21 december en vrijdagochtend 22 december hoge waterstanden verwacht. Waterstanden worden verwacht in kleurcode geel en bij enkele sectoren is de kans groot dat de grenswaarde van kleurcode oranje overschreden wordt.

Noordwaardpolder:

De combinatie van verhoogde afvoer op de Rijn en Noordwesterstorm is naar verwachting aanleiding voor het meestromen van de Noordwaard polder. Er wordt een waterstand verwacht van 230 cm +NAP bij Werkendam op 22-12-2023 om 03:50 uur en van 200 cm +NAP bij Keizersveer op 22-12-2023 om 05:50 uur. De hierop volgende hoogwaters worden verwacht op 230 cm +NAP bij Werkendam en 210 cm +NAP bij Keizersveer. Verwachting is dat op 22 December aan het einde van de middag de waterstand zakt tot beneden het waarschuwingsniveau van 200 cm +NAP bij Keizersveer.

Er is kans op sluiting van de Oosterschelde, Hollandsche IJssel, Maeslant- en Hartelkering.Waterstand vrijdag


Waterstand in het Huibertgat, ten oosten van Schiermonnikoog. Aan de kust wordt een hoogwater verwacht (geen extreem hoogwater).

Alle waterstanden zijn op basis van modellen van Rijkswaterstaat. Deze modellen hebben ook een foutmarge.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.387 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 199 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 199, lezen 19 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 17".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden