Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Lafayette, AR; Miller, AR; Nevada, AR; Union, AR; Bienville, LA; Bossier, LA; Caddo, LA; Claiborne, LA; De Soto, LA; Jackson, LA; Lincoln, LA; Natchitoches, LA; Red River, LA; Webste

29 Apr 2024 02:37:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Lafayette, AR; Bossier, LA; Webster, LA.

29 Apr 2024 02:37:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR.

29 Apr 2024 02:37:45

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Houston, TX; Madison, TX.

29 Apr 2024 02:37:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, AR; Lafayette, AR; Miller, AR; Nevada, AR; Union, AR; Bienville, LA; Bossier, LA; Caddo, LA; Claiborne, LA; De Soto, LA; Jackson, LA; Lincoln, LA; Natchitoches, LA; Red River, LA; Webste

29 Apr 2024 02:37:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Houston, TX; San Jacinto, TX; Trinity, TX; Walker, TX.

29 Apr 2024 02:37:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bossier, LA; Caddo, LA; De Soto, LA; Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Houston, TX.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cherokee, TX; Nacogdoches, TX.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, TX.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Sebastian, AR; Sequoyah, OK.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Rogers, OK; Wagoner, OK.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cherokee, TX.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

29 Apr 2024 02:24:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Houston, TX; Trinity, TX.

29 Apr 2024 02:24:13
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 januari 2008, 17:19 uur | Bericht #8704
Grote droogte rond Barcelona

De januarimaand in Nederland is opnieuw op weg om tot een (bijna) recordwarme uit te groeien, evenals zijn voorganger van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben we in Nederland op veel plaatsen inmiddels ook erg veel regen te verwerken gekregen. Zoals altijd in het weer, zijn er tegelijkertijd gebieden die de andere kant van de medaille gepresenteerd krijgen. Zo heeft Catalonië, de regio rond Barcelona in het noordoosten van Spanje in geen 70 jaar tijd met een droogte te kampen gehad zoals nu het geval is. Met noodmaatregelen, die tientallen miljoenen euro’s kosten, wordt geprobeerd de watervoorzienig voor de komende zomer veilig te stellen. Want als de regens uitblijven, komt die zondermeer ernstig in gevaar.

Voor veel Nederlanders is een weekendje Barcelona een favoriete stedentrip. Wie af en toe door deze prachtige Catalaanse stad rondloopt, komt landgenoten op bijna elke straathoek dan ook tegen. Minder bekend is het prachtige stuwmeer, op zo’n 70 kilometer ten noordnoordwesten van de stad, in de buurt van de plaatsen Vic en Sau. Het is een prachtig gebied, waar maar weinig mensen wonen en waar voor toeristen een prachtig Parador is gebouwd, om te kunnen overnachten en in het gebied te kunnen wandelen.


Het stuwmeer bij Sau zakt, de kerk komt weer boven water.


Het kerkje trekt veel bekijks.

Sinds kort heeft dit Parador er wellicht heel wat nieuwe klanten bij. Door de grote droogte van de laatste maanden is het waterniveau in het stuwmeer namelijk zo ver gedaald dat het oude kerkje van Sau, dat met de ingebruikname van het stuwmeer onder water verdween, zijn hoofd weer boven het water heeft uitgestoten. Nu is dit in het verleden weleens vaker gebeurd, maar dan steeds gedurende de droge zomermaanden. Het bijzondere is dat de waterstand nu in de winter zo laag is, middenin de periode waarin normaal de regens het waterniveau in het stuwmeer weer opstuwen. Misschien is het ook wel hierom dat zoveel mensen nu een kijkje komen nemen. Om het naderende onheil te zien.


In de zomer komt het kerkje weleens helemaal vrij. Nu gebeurt het in de winter.


Het stuwmeer bij Sau staat wel vaker erg laag.

Patroon

Volgens de Catalaanse weerdienst past de droogte van dit jaar veroorzaakt door het hardnekkige Zuidwest-Europese hogedrukgebied dat de winter ook in Nederland dit jaar weer zo zacht maakt in een patroon dat daar al vanaf het jaar 2004 wordt waargenomen. Storingen, die het er in de herfst, de winter en in de lente horen te laten regenen, gedragen zich anders. Komen veel verzwakter door dan voorheen in het noordoosten van Spanje, volgen een hele andere koers dan vroeger of komen helemaal niet, zoals nu.


De waterstand in het stuwmeer (rood) ligt ver beneden de stand van vorig jaar om deze tijd en de gemiddelde stand (gestippeld).

Bijna heel Spanje heeft deze winter met een veel droger weertype dan normaal te maken, maar in het noordoosten is de situatie extra nijpend. Niet alleen omdat dit een dichtbevolkte en rijke regio is waarin zeer veel water wordt gebruikt, maar vooral ook omdat de droogte hier vrijwel algemeen is. In andere delen van Spanje zijn nu nog steeds ook wel plaatsen terug te vinden waar wel de ongeveer normale regenhoeveelheid is gevallen, of zijn de waterreserves toch een stuk groter, voor minder mensen. Catalonië zit in de gevarenzone.


Grote delen van Spanje maken een droge winter mee. De oranje-bruine kleur staat voor de gebieden waar maar tussen 25 en 50 procent van de normale hoeveelheid regen is gevallen, sinds 1 september. Aan de oost- en de zuidkust zijn er plaatsen (groen) waar het niet droger dan normaal is geweest. Bron: INM.

Lekke leidingen

In het zuidwesten van Europa is het eigenlijk elk jaar weer, veel meer dan in ons natte, eigen land, de vraag in hoeverre het water uit de kraan zal blijven stromen. Het winterhalfjaar is cruciaal. Blijven de regens uit, dan zijn de problemen in het – eigenlijk altijd droge – zomerhalfjaar meteen heel groot. In het, zo blijkt uit berekeningen, steeds droger wordende Spaanse klimaat wordt het moeilijker voorraden op te bouwen en voor slechtere tijden te bewaren. Daar komt nog eens bij dat het waterleidingstelsel in Spanje zo brak is dat ongeveer een vijfde van de watervoorraad tijdens het transport naar de klanten verloren gaat, door lekke leidingen. Verder staat waterzuivering er vaak nog in de kinderschoenen.


In de haven van Barcelona wordt straks, als het niet gaat regenen, met tankschepen drinkwater aangevoerd, vanuit een waterfabriek in het droge zuiden.

Maatregelen, die in geval van plotseling optredende droogteperioden worden genomen om waterschaarste te voorkomen, hebben dan ook altijd een hoog ad-hoc gehalte. Zo is de Catalaanse deelstaatregering nu massaal begonnen met het slaan van waterputten, die de in de bodem nog aanwezige waterreserves zo snel mogelijk voor consumptie beschikbaar moeten maken. Verder wordt in de haven van Barcelona met grote haast een installatie gebouwd, waaraan tankers met drinkwater kunnen aanleggen om hun lading te lossen. Het water wordt gekocht bij een ontziltingsinstallatie in de Zuid-Spaanse stad Almeria. Die waterfabriek is gebouwd om het altijd droge zuiden van Spanje van zoetwater te voorzien. Maar… De leidingen waardoor dat water moet worden vervoerd, zijn nog niet aangelegd. De fabriek kan met zijn water dus nog nergens naartoe. Vandaar dat er straks, mocht het de komende tijd rond Barcelona droog blijven, tankers met drinkwater van Almeria naar Catalonië gaan varen, om daar in elk geval tot in de maand juni tekorten op te vangen. Wat er daarna gebeurt, is nog niet besloten. Dat zijn scenario’s die voor een later stadium worden bewaard.

©Meteo Consult, El Pais, INM.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 februari 2008, 13:12 uur | Bericht #8925
Spanje lijdt onder ergste droogte van de afgelopen decennia


De droogte leidde vorig jaar tot verschillende bosbranden.

Spanje gaat gebukt onder de ergste droogte van de afgelopen decennia. Vooral de mediterrane kust lijdt onder het droge weer, aldus het ministerie van Milieu in Madrid. In 2007 viel er in vergelijking met het jaar daarvoor 20 procent minder neerslag. De stuwmeren zijn gemiddeld met 40 procent gevuld, maar op vele plaatsen zijn de watervoorraden echter tot twaalf procent geslonken. In de landbouw zullen beperkingen op het waterverbruik moeten opgelegd worden, zei de bevoegde ambtenaar van het ministerie, Jaime Palop. Bij de drinkwatervoorziening worden evenwel geen problemen verwacht.

In Catalonië in het noordoosten van Spanje is de situatie echter zo ernstig, dat de regionale overheid er zich op voorbereidt steden zoals bijvoorbeeld Barcelona in geval van nood met schepen te voorzien van drinkwater. Die moeten water uit andere streken halen.

De stuwmeren in Barcelona en omgeving zijn nog slechts voor een kwart gevuld. Als het in de lente niet regent, zijn dwangmaatregelen voor waterbesparing noodzakelijk. Spanje en ook Portugal leden ook in 2005 en 2006 al onder een extreme droogte.

©HLN | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 april 2008, 13:43 uur | Bericht #10879
Spaanse regens

In Spanje is het winterhalfjaar van het grootste belang voor de watervoorziening in de lange droge zomers. Want dat is immers de tijd dat de talrijke waterbekkens die Spanje rijk is, weer flink moeten worden aangevuld. In de zomermaanden valt er weinig regen en daalt het waterpeil alleen maar.

De afgelopen winter was in ons land zacht en nat. Dat had natuurlijk alles te maken met de heersende luchtdrukverdeling. Die kwam er veelal op neer, dat wij met een westelijke stroming te maken hadden, tot groot verdriet en frustratie van de doorgewinterde winterliefhebbers. De westelijke stroming kon zijn gang gaan, omdat we op de weerkaarten veelvuldig een groot hogedrukgebied hebben gezien in de Golf van Biskaje, of verder naar het zuidwesten richting de Azoren. In beide gevallen heeft het Iberisch schiereiland doorgaans te maken met droog weer. Storingen krijgen weinig speelruimte in deze hoek van Europa en volgen een oostelijke koers, bijvoorbeeld over Centraal- en Oost Europa.

Toch zien we in Spanje verrassend grote verschillen in de neerslagtotalen sinds september. Soms op relatief kleine afstand van elkaar. In het totaalkaartje hieronder, krijgen deze verschillen kleur. De streek in het oosten, rond ondermeer Alicante en Valencia, springt er gunstig uit. Daar is het afgelopen half jaar meer dan de normale regenhoeveelheid gevallen. Dat kwam vrijwel geheel door zware onweersbuien die dit gebied in oktober hebben geteisterd. De honderden millimeters regen in korte tijd veroorzaakten toen ernstige wateroverlast. Maar tot en met vandaag kan men er dus teren op de wolkbreuken van toen. Want ook hier is het de afgelopen maanden kurkdroog geweest.


Totale regenval afgelopen 6 maanden, in mm

Tegelijkertijd zijn er in het noordwesten, noordoosten en midden van Spanje grote oranje gekleurde gebieden te zien, waar de afgelopen zes maanden minder dan 50 procent van de normale regenhoeveelheid is gevallen.


Afwijking van de neerslag in %, gedurende de laatste 6 maanden

Door de lange periode met relatief droog weer staat het waterpeil in veel Spaanse waterbekkens behoorlijk laag. Maar ook hier zijn de verschillen enorm. Sommige stuwmeren bevatten minstens de normale hoeveelheid water, terwijl anderen bijna droog staan. Voor heel Spanje zijn de waterbekkens nu voor minder dan de helft gevuld in vergelijking met de totale opslagcapaciteit. Dat getal zegt op zich niet zo veel. Normaal zijn de meren rond deze tijd voor circa 63 procent gevuld. Dit verschil van afgerond 15 procent is veel groter dan het misschien lijkt. Het kan het verschil betekenen tussen een probleemloze zomer en een zomer waarin Spanje op grote schaal te maken krijgt met waterschaarste.

Zeer nijpend is de situatie in Catalonie. Dat is de streek rondom Barcelona. In dit deel van Spanje is het al geruime tijd zeer droog. Het waterpeil in de bekkens is tot zorgwekkende niveaus gedaald. De stad Barcelona is met haar circa 2 miljoen inwoners voor het grootste deel afhankelijk van het stuwmeer van Sau. Dit meer is min of meer tot de bodem opgedroogd. De kerk van een ondergelopen dorpje dat destijds onder het water verdween, steekt nu weer fier boven de dalende waterspiegel! Het restant water is onbruikbaar en is eigenlijk vooral smerige modder. Alleen enorme stortbuien van honderden millimeters kunnen het tij nog keren in deze dorstige regio. En dus worden er reeds nu maatregelen afgekondigd om het waterverbruik sterk te minimaliseren. En gaat men binnenkort over tot het overpompen van water uit de rivier de Ebro, die buiten bereik van de stad het kostbare water afvoert naar een delta op ruim 100 kilometer afstand van Barcelona. Bovendien zal men in de komende maanden en zeker in de zomer ook grote watertankers laten varen vanaf de Spaanse zuidkust naar de haven van Barcelona. Dat water komt uit waterfabrieken in het zuiden waar men het zeewater ontzilt.


Kerkje in Sau komt boven water (febr, 2008)

Maar misschien dat de natuur toch nog een handje gaat helpen. De weerkaarten beloven zowaar overvloedige regenval voor het Iberisch schiereiland. Maar als de totale te verwachten regenval van de komende 10 dagen bekijken, zien we dat de oostkust van Spanje en dus ook Catalonie grotendeels wordt overgeslagen door de buien die in aantocht zijn. Kan er in delen van noord en west Spanje zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen, de oostkust moet het wellicht doen met minder dan 5 millimeter. Dat is een druppel op een gloeiende plaat.


Verwachtte neerslag komende 10 dagen, ECMWF

Nog natter wordt Portugal waar hoeveelheden tot 150 millimeter in tien dagen mogelijk zijn. Dit deel van het Iberisch schiereiland heeft echter al voldoende regen gehad. Maar misschien kan al dat water er in het komend zomerseizoen nog van pas komen en wie weet is het risico voor bosbranden in deze gebieden daardoor kleiner.

In het nieuwste nummer van weermagazine dat een dezer dagen uitkomt, is een thema-artikel gewijd aan de zorgelijke toestand van de watervoorziening in Spanje.

Bronnen: aemet.es, embalses.net
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 april 2008, 15:22 uur | Bericht #10881
Water volgende zomer per trein naar Barcelona?


Sinds vorige herfst viel in Spanje slechts half zoveel neerslag dan gebruikelijk.

Wegens de aanhoudende droogte in Spanje zal Barcelona deze zomer in geval van nood niet alleen per schip, maar ook per trein van drinkwater voorzien worden. Dat voorziet het noodplan van de regering van de Catalaanse regio in het noordoosten van Spanje. De Catalaanse minister van Milieu, Francesc Baltasar, maakte nog niet bekend waar de treinen met tankwagons het water voor de tweede grootste stad van Spanje zullen halen.

Vijfde gevuld
Catalonië is in Spanje het meest door de droogte getroffen. De waterreservoirs in de regio zijn nog maar voor een vijfde gevuld. Als het dit voorjaar niet regent, dreigen vooral in de miljoenenstad Barcelona deze zomer knelpunten bij de watervoorziening.

Sinds vorige herfst viel in Spanje slechts half zoveel neerslag dan gebruikelijk. De sinds 2004 heersende droogte is volgens het Madrileense ministerie van Milieu de ergste sinds het begin van de meteorologische noteringen.

©De Morgen | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 april 2008, 16:38 uur | Bericht #10885
In Spanje is een "wateroorlog" losgebarsten

Verschillende regio's in Spanje worden getroffen door een maandenlange droogte. Als er niet snel verbetering komt in de situatie, komt vooral Catalonië in de problemen. Intussen staan de regio's die grotere watervoorraden hebben, niet meteen te springen om drogere regio's te helpen.

Het oostelijke deel van Spanje kampt al 18 maanden met droogte. De streek beleeft de ergste droogte sinds 1912. Over heel Spanje was de situatie nooit zo slecht in 40 jaar.

De waterreserves zijn teruggezakt tot 46,6 procent van de totale opslagcapaciteit. Vooral Catalonië is zwaar getroffen. Daar zijn de waterreserves gedaald tot 19 procent. De kritieke drempel van 15 procent, onder dewelke water onbruikbaar wordt door het vele bezinksel, is niet meer veraf.

Als het niet flink gaat regenen in de komende maanden, zal een stad als Barcelona zwaar in de problemen komen. De regenvoorspellingen voor de volgende drie maanden zijn alvast mager.

Waterdebat verdeelt de regio's
De Catalaanse regionale regering is inmiddels al druk op zoek naar oplossingen om een catastrofe te vermijden. De dichtbevolkte regio telt 7 miljoen inwoners en lokt vele toeristen.

Een plan van de socialistische regering in Catalonië om water af te leiden van een zijrivier van de Ebro, vond geen genade bij de centrale regering in Madrid.

Koekje van eigen deeg
Het watertekort verdeelt zelfs regio's met dezelfde politieke kleur. Zo is Aragon, waar ook socialisten aan de macht zijn, ook tegen het Catalaanse plan omdat zij zelf vrezen eventueel met tekorten te worden geconfronteerd. De Ebro loopt immers ook door Aragon.

Catalonië beschuldigt Aragon bovendien van megalomane plannen om een "Europees Las Vegas" te bouwen. Het gaat om een project met casino's, hotels en golfterreinen in een droge streek.

Anderzijds waren de Catalanen enkele jaren zelf gekant tegen een plan van de regio rond Valencia om water of te leiden van de Ebro. Ze lijken de boomerang nu recht in het gezicht terug te krijgen.

Intussen dreigt voor de plaatselijke boeren een catastrofe.

©De Redactie
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 april 2008, 12:20 uur | Bericht #10911
Regen voor droog Spanje

Op het Iberisch Schiereiland kan men genieten van veel zon en hoge temperaturen. Niet iedereen geniet, want de watertekorten lopen uit de hand. Met name in de streek rondom Barcelona (Catalonië) is de situatie zorgwekkend.

Er zijn echter buien in aantocht; het ziet er zelfs naar uit dat er erg veel regen gaat vallen. Helaas wordt juist voor Catalonië maar heel weinig berekend.

Dit weekend blijft het op de meeste plaatsen nog droog onder een uitloper van een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Vanaf maandag is dit echter verdwenen en dan neemt de depressieactiviteit toe voor zowel Spanje als Portugal.

In een paar dagen tijd vallen dan in het noorden en westen van Spanje en ook in Portugal tientallen millimeters. In het oosten van Spanje valt maar weinig.

©Weathernews

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 april 2008, 13:27 uur | Bericht #10913
Spaanse regio's ruziën over water

Tussen Spaanse regio's zijn spanningen ontstaan over de schaarse watervoorraden. Delen van Spanje gaan gebukt onder de grootste droogte in tientallen jaren, aldus de Spaanse nationale meteorologische dienst vrijdag. Het oosten van Spanje is getroffen door het ergste watergebrek sinds 1912. Al achttien maanden is er een drastisch tekort aan regen. In heel Spanje regende het sinds 1 oktober 40 procent minder dan normaal. In Catalonië dreigen niet alleen voor de hoofdstad Barcelona grote problemen. De Catalanen willen water aftakken van een zijrivier van de Ebro, maar de aangrenzende regio Aragon voelt niets voor het plan.

Niet overal is de situatie zo nijpend als in Catalonië. De weersverwachting voor na het weekend kan in sommige gevallen wellicht soelaas bieden. Of het genoeg zal zijn om de tegenvallende neerslagtotalen goed te maken valt sterk te betwijfelen.


Bron: ANP/WeerOnline
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 april 2008, 21:10 uur | Bericht #11411
Spaanse regering voorziet Barcelona van drinkwater



De Spaanse regering heeft het omstreden "noodplan" goedgekeurd om de regio rond Barcelona te bevoorraden met drinkwater. Die regio wordt getroffen door een extreme droogte. "Als we niets doen en het regent niet, dan zullen vijf miljoen inwoners van de regio Barcelona in oktober geen drinkwater hebben", zei vicepremier van de socialistische regering Maria Teresa Fernandez de la Vega.

De regering zet nu het licht op groen voor een verlenging van een kanaal dat water van de rivier Ebro naar de Catalaanse hoofdstad moet brengen. De werken zouden zes maanden duren en de kostprijs wordt geraamd op 180 miljoen euro. Catalonië wordt geconfronteerd met een een extreme droogte. Momenteel beschikt de regio slechts over 21 procent van de totale watercapaciteit.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
13 mei 2008, 14:37 uur | Bericht #12224
Catalonië kampt met watercrisis


De komende tijd worden er elke twee maanden tien schepen met water in Barcelona verwacht

In de haven van Barcelona is een schip met twintigduizend kubieke meter drinkwater aangekomen, als onderdeel van een noodplan om de droogte te bestrijden waarmee Catalonië kampt. Het schip is afkomstig uit het nabijgelegen Tarragona. Donderdag komt uit Marseille nog een schip met water naar Barcelona.

Spanje beleeft de droogste lente sinds mensenheugenis en Catalonië is een van de gebieden die de meeste hinder ondervinden van de droogte. Aangezien er geen regen wordt voorspeld vrezen de Catalaanse autoriteiten dat de watervoorraad zo ver zal slinken dat er een ernstig tekort aan drinkwater ontstaat. Er is nu al vijf keer zo weinig water in voorraad als gewoonlijk.

De vijf miljoen bewoners van de regio Barcelona gebruiken een miljoen kubieke meter water per dag. De komende tijd worden er elke twee maanden tien schepen met water in Barcelona verwacht.

©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 mei 2008, 20:01 uur | Bericht #12716
Regen lost watertekort van Barcelona op



Hevige regenval heeft in het door droogte geteisterde Catalonië voor verlichting gezorgd en betekent mogelijk het einde van opgelegde restricties voor watergebruik in de omgeving van Barcelona. Dat hebben de Catalaanse milieuautoriteiten gezegd.

De waterreservoirs voor Barcelona staan op 44 procent, een flinke stijging ten opzichte van de 20 procent van eind maart. Fonteinen en zwembaden kunnen binnenkort misschien weer worden gevuld en ook mag er wellicht weer gesproeid worden, aldus de autoriteiten.

Eerder deze maand liet Barcelona vanwege de droogte nog drinkwater bezorgen. Voor de langere termijn zijn er plannen om een pijpleiding van 180 miljoen euro aan te leggen om water vanuit de river de Ebro naar de stad te leiden, en om een ontziltingsinstallatie te bouwen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
6 juni 2008, 17:16 uur | Bericht #6599
Droogte-noodplan voor Barcelona geschrapt


De Spaanse regering heeft het omstreden noodplan voor watervoorziening voor Barcelona geschrapt na de wekenlange regenval. Het 180 miljoen euro dure plan is niet meer nodig omdat de stuwmeren rond de op een na grootste stad van het land weer goed gevuld zijn.

Het project voorzag om Barcelona via een kilometerslang buizensysteem met water uit de Ebrostroom te bevoorraden. In totaal zou de stad via deze weg 50 miljard liter drinkwater ontvangen, ongeveer zoveel als in 50 grote voetbalstadions zou passen. Andere regio's aan de Middellandse Zeekust voelden zich benadeeld en hadden heftige kritiek geuit op het plan.

Ook het verbod om zwembaden te vullen, tuinen te besproeien of de auto te wassen is inmiddels opgeheven. In de ruime omgeving van Barcelona waren vijf miljoen mensen bedreigd wegens de ergste droogte in 60 jaar.

©Hln | Gewijzigd: 13 februari 2017, 11:34 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 131 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 131, lezen 2 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden