Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, TX; Comanche, TX; Erath, TX.

28 May 2020 00:33:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCulloch, TX.

28 May 2020 00:24:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, MS; Leake, MS; Kemper, MS; Neshoba, MS.

28 May 2020 00:21:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Llano, TX; Burnet, TX.

28 May 2020 00:21:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leake, MS; Neshoba, MS.

28 May 2020 00:21:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fort Bend, TX; Chambers, TX; Galveston, TX; Liberty, TX; Harris, TX; Brazoria, TX.

28 May 2020 00:12:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCulloch, TX; Coleman, TX.

28 May 2020 00:04:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCulloch, TX; Menard, TX; Concho, TX.

28 May 2020 00:04:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Newton, MS; Neshoba, MS.

28 May 2020 00:04:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, MS.

28 May 2020 00:04:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mobile, AL.

28 May 2020 00:04:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

27 May 2020 23:56:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX; Harris, TX.

27 May 2020 23:56:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McCulloch, TX; Brown, TX; Coleman, TX.

27 May 2020 23:52:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson Davis, MS; Covington, MS; Simpson, MS.

27 May 2020 23:52:47
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fotowedstrijd Lente

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 juli 2008, 15:12 uur | Bericht #14499
Windhoos bij Zwartebroek

Een windhoos heeft gisteravond in het buitengebied van het Gelderse dorp Zwartebroek flinke schade aangericht. Bomen waaiden om, de maïs op een maïsveld kwam plat te liggen en een aantal huizen en bomen liep schade op. De brandweer was tot in de nacht bezig met het opruimen van de omgewaaide bomen. Wegen waren daarbij tijdelijk afgezet.


Een schuur mist een deel van het dak, nadat de windhoos is overgetrokken. Het gebeurde in de buurt van Zwartebroek. Foto: Tinus Dekker.

De windhoos trok rond maandagavond rond 20.15 uur langs Zwartebroek naar het noordoosten. Zwartebroeker Peter van Belkum zag de windhoos naderen. ‘Het was een grote slurf’, zegt hij. ‘Hij kwam helemaal tot aan de grond. Het was gigantisch’. Volgens Van Belkum kwam de slurf bij een boerderij tussen Zwartebroek en Hoevelaken aan de grond, waarna de slurf een vijftig meter breed schadespoor trok richting de Zelderseweg, die 2 a 3 kilometer verderop ligt, in de buurt van de buurtschap Appel.


Een radarbeeld van de bui, waar de windhoos aan vast zat. Plaatje is van 20.15 uur, gisteravond.

Op z’n weg langs Zwartebroek passeerde de windhoos onder meer een schuur en twee huizen. Van de schuur waaide een deel van een golfplaten dak weg. Delen daarvan kwamen op de plaatselijke supermarkt terecht, aldus Van Belkum. Ook knapten diverse bomen in het gebied als luciferhoutjes af. ‘Sommige van die bomen hadden een stamomtrek van zo’n 50 centimeter’, zegt Van Belkum. ‘Maar dat maakte niet uit. Het was net of ze er niet stonden’. In de buurt van Zwartebroek trok de windhoos door een maïsveld. De in het veld aanwezige maïs werd helemaal platgeslagen. ‘Er staat niets meer overeind’.


Bomen knapten af als luciferhoutjes. Foto: Tinus Dekker.

Echte tornado
Bij het maïsveld kwam Van Belkum nog een jongetje uit het dorp tegen, die op het pad daar snel voor de windhoos uit fietste en er net buiten wist te blijven. De lucht was op dat moment vol met alles wat door de windhoos was opgezogen. Van Belkum is er nog vol van. ‘Het was een echte tornado. De schade en alles wat daarmee samenhangt, is natuurlijk heel vervelend. Maar het was een indrukwekkend gezicht’. Van Belkum kon de windhoos ook goed horen, toen hij langs trok. ‘Hij maakte een grommend geluid. Het was gigantisch!’


De mais ligt plat. Foto: Tinus Dekker.

De bui, waaraan de windhoos vastzat, kwam gisteravond in hoog tempo vanuit het westen van het land naar het oostnoordoosten. Rond 20.15 uur lag de kern ervan vlakbij Hoevelaken, op dat moment kreeg het iets oostelijker gelegen Zwartebroek met de bijbehorende windhoos te maken. Het is niet ondenkbaar dat de Hoevelakense bui een kleine supercell is geweest. Het radarbeeld van 20.15 uur suggereert iets van een boogecho, een fenomeen dat optreedt bij buien die om hun eigen as draaien. De windhoos, als hij voorkomt, ontstaat in dat geval aan de zuidoostkant van de bui. Gezien het schadespoor, dat door de hoos bij Zwartebroek is getrokken, zou dit allemaal kunnen kloppen. De puzzelstukjes passen.

Herfstachtig
Zwartebroek was gisteren overigens niet de enige plaats in Nederland die met flinke buien te maken kreeg. Op veel meer plaatsen kwamen ze voor, al was het vooral in de zuidoostelijke helft van het land af en toe heel aardig weer. Sommige van de buien gingen met onweer gepaard en brachten plaatselijk in korte tijd veel regen. Opvallend was ook de wind die er fiks aan trok en het weerbeeld af en toe een herfstachtig karakter verleende. Aan zee stond in het noordwestelijk kustgebied enige tijd een windkracht 7. Verder pasten de temperaturen, die vrijwel nergens boven 20 graden kwamen, in het beeld van een herfstdag.


Nog meer afgeknapte bomen


Dit huis mist een aantal dakpannen

Ook vandaag hield de buiigheid aan. Vanochtend had vooral de noordwestelijke helft van het land ermee te maken. Hier en daar kwamen de buien in een soort van straat over. Op die plaatsen viel lokaal 20 tot 30 millimeter in relatief korte tijd. Later trokken de buien het binnenland in. Ook daar ging het af en toe flink tekeer met buien, net als gisteren flinke windvlagen. Werd het in de zon voor de buien uit nog bijna 20 graden, tijdens zwaardere buien viel het kwik zomaar terug tot weinig zomerse waarden van 14 graden.


Een pittige bui, gisteravond in de buurt van Nijkerk. Nijkerk ligt vlakbij Zwartebroek.

Wisselvalligheid blijft
Ook de komende dagen houdt het wisselvallige weer in Nederland aan. Vanavond en vannacht mag het dan even wat rustiger worden, vanuit het westen doemt alweer een volgend lagedrukgebied op dat het weer in Nederland in de loop van morgen met bewolking in de greep krijgt. De regen volgt in de nacht naar donderdag en donderdag overdag. Na donderdag krijgen we opnieuw een afwisseling tussen perioden met zon en stapelwolken. Tijdens de zonnige perioden kan de temperatuur tot ruim 20 graden oplopen, maar tegelijkertijd ontstaan dan buien die opnieuw onweer en soms veel regen kunnen brengen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 180
Lid sinds: 25 jun. 2008
8 juli 2008, 16:26 uur | Bericht #14503
Gelukkig dat die daar lekker is gebleven!
Maar wel sneu voor die boeren die het hele jaar daar voor het mais werken!
Als er nooit meer een morgen zou zijn!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.990 topics, welke bij elkaar 442.538 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.067 leden.
Het nieuwste lid is Dr. Wim J..

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3408 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3408, lezen 6 mensen het topic "Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie (Deel 4)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Lente discussietopic

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden