De hoeveelheid radioactieve straling die buiten de Japanse kerncentrale Fukushima wordt gemeten, is de afgelopen uren afgenomen. Dat maakte het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zaterdag bekend.
De organisatie meldde ook dat de exploitant van de centrale, Tepco, nogmaals heeft bevestigd dat de belangrijkste behuizing die de nucleaire reactor omhult, niet is beschadigd. Zaterdag ontstond grote vrees dat een explosie in de centrale de stalen behuizing had aangetast. Die behuizing is bedoeld om te voorkomen dat straling vrijkomt als er iets misgaat in de centrale.
De veertig jaar oude reactor wordt gevuld met zeewater om de installatie te koelen. De ontploffing op het reactorcomplex in Japan was het gevolg van de zware aardbeving en een tsunami die het gebied vrijdag troffen. Daardoor viel de stroom uit en liep de temperatuur van de kernreactor op.
Bron: depers
Ik hou deze topic heel de tijd in de gaten voor nieuwe berichten.
Dus mensen hou het netjes.
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
en hoe het met die kerncentrale gaat.
want je hoort en leest weinig nieuws meer over japan.
je moet er ook rekening mee houden dat het daar nu pas ochtend word. vanaf nu zal er langzaamaan terug nieuws beginnen binnen sijpelen
Onweersdagen: 0
sorry maar klinkt misschien dom, maar wat (kunnen) de gevolgen hiervan zijn??
heb het een beetje slecht gevolgd van die koelingen
oh, wacht, ik weet het al: meer radioactiviteit! pfoeh, heftig! | Gewijzigd: 12 maart 2011, 23:11 uur, door gerard van den brink
De door een aardbeving getroffen Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met een nieuw problemen. De koeling van een andere reactor in het complex is uitgevallen. Dat meldt het Japanse bureau voor Nucleaire Veiligheid.
Volgens het bureau functioneert de noodkoeling van reactor nummer 3 niet meer. De autoriteiten zijn inmiddels druk bezig om de reactor van water te voorzien. Het complex werd vandaag getroffen door een grote explosie in het gebouw van reactor nummer 1. Die reactor wordt inmiddels gekoeld met zeewater.
De Japanse autoriteiten maakten bekend dat tot nu toe 140.000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied van de twee kerncentrales die in de problemen kwamen. In een straal van 20 kilometer rondom Fukushima I bij de stad Okuma, waar vandaag de explosie plaatsvond, moesten 110.000 mensen hun huis verlaten. Ruim tien kilometer verderop, rondom Fukushima II bij de stad Nahara, zijn 30.000 mensen geëvacueerd.
Bron: AD | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:01 uur, door Joyce.s
Mogelijk 160 mensen zijn zaterdag blootgesteld aan straling die ontsnapte uit de door aardbeving getroffen kerncentrale Fukushima I. Dat meldde het Japanse Bureau voor Nucleaire Veiligheid zondag. Tests wezen uit dat negen mensen waarschijnlijk radioactief besmet zijn. De lokale autoriteiten schatten dat het totale aantal besmettingen mogelijk tussen de 70 en 160 uitkomt. De centrale Fukushima I in de stad Okuma werd zaterdag getroffen door een explosie. Gevreesd werd voor een nucleaire ramp, maar de belangrijkste behuizing van de reactor bleek niet beschadigd. Metingen wezen daarna uit dat het stralingsniveau in de buurt van de centrale daalde.
Bron: depers
De door een aardbeving getroffen Japanse kerncentrale Fukushima I kampt met een nieuw probleem. De koeling van een andere reactor in het complex is compleet uitgevallen, waardoor er een kans bestaat op een explosie. Dat meldde het Japanse bureau voor Nucleaire Veiligheid. De exploitant van de kerncentrale wil radioactieve stroom laten ontsnappen zodat de druk afneemt. Ondertussen is gebleken dat mogelijk 160 mensen zijn blootgesteld aan de straling die al eerder was vrijgekomen. Volgens het bureau voor Nucleaire Veiligheid functioneert de noodkoeling van reactor nummer 3 niet meer. Een woordvoerder van de exploitant van de centrale, Tepco, zei dat de toevoer van water compleet is gestopt. De druk in de reactor is volgens hem gestegen. De exploitant is voorbereidingen begonnen om radioactief stoom te laten ontsnappen uit deze reactor, zodat de druk afneemt. Volgens een woordvoerder gaat het om een kleine hoeveelheid stoom, die de menselijke gezondheid niet zou aantasten. Het complex werd zaterdag getroffen door een grote explosie in het gebouw van reactor nummer 1. Die reactor wordt inmiddels gekoeld met zeewater.
Radioactieve besmetting
Tests wezen ondertussen uit dat negen mensen waarschijnlijk radioactief besmet zijn. De lokale autoriteiten schatten dat het totale aantal besmettingen mogelijk tussen de 70 en 160 uitkomt. De autoriteiten treffen voorbereidingen om jodiumpillen uit te delen aan de lokale bevolking. De pillen moeten bescherming bieden tegen schildklierkanker door blootstelling aan radioactieve straling. Na de grote ramp in Tsjernobyl in 1986 in Oekraïne kregen duizenden mensen die aandoening. De hoeveelheid radioactieve straling die buiten de Japanse kerncentrale Fukushima I wordt gemeten, is de afgelopen uren wel afgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt wel dat er experts gereed staan die kunnen helpen als dat toch nodig blijkt. "We hebben begrepen dat de ontsnapte hoeveelheid radioactiviteit heel klein is", aldus een woordvoerder.
140.000 evacuaties
De Japanse autoriteiten maakten bekend dat tot nu toe 140.000 mensen geëvacueerd zijn rondom twee kerncentrales die in de problemen kwamen. In een straal van 20 kilometer rondom Fukushima I bij de stad Okuma, waar zaterdag de explosie plaatsvond, moesten 110.000 mensen hun huis verlaten. Ruim tien kilometer verderop, rondom Fukushima II bij de stad Nahara, zijn 30.000 mensen geëvacueerd.
Bron: HLN
Twee dagen na de verwoestende aardbeving en tsunami heeft een krachtige naschok zondag de Japanse hoofdstad Tokyo getroffen. De naschok had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en deed hoge gebouwen wankelen. Het epicentrum lag 207 kilometer ten oosten van Tokyo, voor de kust van het grootste Japanse eiland Honshu. Uit de laatste officiële balans van de politie blijkt dat de ramp al zeker aan 900 mensen het leven heeft gekost. Er worden ook nog altijd 642 mensen vermist en er vielen 1.570 gewonden. Het leger ontdekte in de havenstad Rikuzentakata ook nog eens 300 à400 lijken. Die doden werden nog niet opgenomen in het officiële communiqué van de politie.
Aardbeving had kracht van 9,0
Het meteorologisch agent in Tokyo liet intussen weten dat de destructieve aardbeving die Japan vrijdag trof een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Eerder had de dienst de aardbeving een kracht van 8,8 toegedicht, terwijl de Amerikaanse seismologen 8,9 hadden gemeten. De aardbeving, de krachtigste ooit in Japan, werd gevolgd door een tsunami die op sommige plaatsen tot tien meter hoog was en hele dorpen overspoelde en vernielde.
Bron: De Standaard
In Japan is zondag de vrees voor een nucleaire ramp opnieuw toegenomen, want nu zou ook een tweede reactor van de centrale in Fukushima in zware problemen verkeren. De kans op een explosie is reëel. De zware aardbeving van vrijdag en de daaropvolgende vloedgolf vormden de aanleiding voor een ontploffing in Fukushima N°1. De opluchting was achteraf bijzonder groot toen bleek dat het omhulsel van de reactor niet was beschadigd en dat de uitstoot van de radioactieve straling nog best meeviel. De Japanse regering probeerde de reactor later al af te koelen met zeewater om een meltdown te voorkomen. Bij de explosie vielen wel een dode en een gewonde.
Nu baart operator Tokyo Electric Power zich echter ook zorgen over reactor N°3. "Alle functies om het peil van de koelvloeistof te handhaven, liggen uit", aldus een woordvoerder. Als gevolg van het nucleaire incident zijn vijftien mensen uit de omgeving van de centrales radioactief besmet. "De radioactiviteit was 's nachts afgenomen, maar is zondagmorgen (plaatselijke tijd) opnieuw gestegen en heeft intussen de door de overheid vastgelegde drempel overschreden", aldus diezelfde zegsman. "We hebben de autoriteiten ingelicht en hen een spoedrapport gestuurd." In de omgeving van de kerncentrale zijn 170.000 mensen geevacueerd.
Dodentol
Volgens de Japanse autoriteiten heeft het natuurgeweld nu al van bijna 900 mensen het leven geëist. Zowat 642 mensen zijn nog vermist. Er is ook sprake van 1.570 gewonden.
Het leger ontdekte in de havenstad Rikuzentakata ook nog eens 300 Ã 400 lijken. Het meteorologische agentschap in Tokio meldt intussen dat de destructieve aardbeving van vrijdag een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had, en niet 8,9 zoals Amerikaanse seismologen zeiden.
Naschok
Japan blijft ook naschokken voelen. Zondag was er opnieuw een krachtige van 6,6 op de schaal van Richter. Gebouwen in de hoofdstad Tokio begonnen te wankelen. Het epicentrum lag 207 kilometer ten oosten van Tokio, voor de kust van het grootste Japanse eiland Honshu.
Bron: Hbvl
De kracht van de aardbeving in Japan is opgewaardeerd naar 9.0 op de schaal van Richter. De Japanse meteorologische dienst heeft dat gemeld na analyse van de metingen, meldde de Japanse omroep NHK zondag. Eerder had de dienst een kracht van 8,8 gemeld.
Door de opwaardering is de beving nu gelijk aan de beving in Indonesië in 2004. Die veroorzaakt een enorme tsunami in de Indische Oceaan. De Amerikaanse meteorologische dienst US Geological Survey (USGS) gaat nog steeds uit van een kracht van 8,9 op de schaal van Richter.
Bron De Pers
Het aantal doden door de aardbeving en de tsunami in het noorden van Japan is gestegen tot minstens 801. Dat heeft de Japanse politie zondag bekendgemaakt. Daarnaast zijn 678 mensen vermist en 1570 gewond door de ramp die zich vrijdag voltrok in het oosterse land. De politie stelde dat het bij dodental nog geen rekening is gehouden met de slachtoffers in de zwaar getroffen stad Sendai. De lokale politie daar had gemeld dat er twee- àdriehonderd lijken op de kust waren aangespoeld.
Ook zijn er onbevestigde berichten dat er ruim tweehonderd doden liggen in het dorpje Higashimatsushima, zei de politie. Bovendien zijn er 9500 inwoners van het dorp Minamisanriku zoek. Japan verdubbelt de inzet van militairen voor de hulpverlening naar honderdduizend. De regering heeft dat zondag bekendgemaakt. De soldaten moeten helpen met het zoeken naar overlevenden en het herstellen van de zeer omvangrijke schade door de tsunami en aardbeving van vrijdag.
Explosie mogelijk
In het gebouw van de derde reactor van de Japanse kerncentrale Fukushima I is een explosie mogelijk. Een woordvoerder van de overheid meldde dat zondag, maar zei erbij dat dit een zeldzaam scenario is. Door problemen met de energievoorziening heeft de kern van de reactor enige tijd niet onder water gestaan. Daardoor is de kern deels vervormd en is er veel waterstof vrijgekomen. Inmiddels staat er weer voldoende water in de reactor. Het waterstof zou eventueel nog voor een explosie kunnen zorgen, zoals op op zaterdag in de eerste reactor gebeurde. Grote verschil met de gebeurtenissen van een dag eerder is dat in het derde gebouw de ventilatie werkt.
Hulp
Vanuit de hele wereld spoeden reddingsteams zich zondag naar Japan, waar na een zeer krachtige aardbeving vele doden zijn gevallen en bewoners worden vermist. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan is aangekomen bij de kust om het Japanse leger te helpen. Helikopters van het Japanse leger komen op het enorme vliegdekschip tanken en mensen vervoeren. Een Amerikaans team van 144 mensen en twaalf speurhonden komt zondag aan in noord-Japan. De honden zijn getraind om slachtoffers te vinden onder het puin.De Britten sturen 59 man evenals 11.000 kilo aan reddingsmateriaal, zoals krachtige tilapparatuur. Frankrijk stuurt twee beschermingsteams.
Veldhospitalen
Australië heeft complete veldhospitalen aangeboden, evenals teams die slachtoffers kunnen identificeren. Het land wil ook kerngeleerden sturen voor de problemen met de Japanse kerncentrales. De Verenigde Naties meldden dat Japan ook hulp heeft aanvaard vanuit Duitsland, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid-Korea. Reddingsteams uit nog eens 39 landen staan standby, aldus de organisatie.
Het Japanse Rode Kruis heeft 62 noodteams gestuurd om slachtoffers te helpen in het rampgebied. Ongeveer vierhonderd artsen, verplegers en andere hulpverleners zijn ingezet in mobiele klinieken, aldus de organisatie. Het Chinese Rode Kruis heeft 100.000 euro toegezegd aan de Japanse collega's. De Afghaanse provincie Kandahar heeft circa 35.000 euro beloofd.
Condoleances
Vanuit de hele wereld sturen staatshoofden ook condoleances. De dalai lama, die zeer gewaardeerd wordt door Japanse boeddhisten, heeft zijn droefheid overgebracht over de catastrofe,. Hij prees de Japanse voorbereiding op het redden van mensenlevens. De Britse koningin Elizabeth II heeft haar oprechte medeleven betuigd in een boodschap aan de Japanse keizer Akihito. Paus Benedictus XVI heeft gemeld te bidden voor de doden en de treurenden.
Bron Nu.nl