Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen contact kunnen maken met twee Nederlanders, die stonden geregistreerd bij de Nederlandse ambassade als aanwezige in het rampgebied in Japan. Dat zegt een woordvoerder van het departement zondag. Hij benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat deze twee landgenoten slachtoffer zijn geworden van het natuurgeweld. Ook ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders af te reizen naar de gebieden in Japan die zijn getroffen door de aardbeving, als die reizen niet 'essentieel' zijn.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Echt erg
http://www.abc.net.au/news/events/japan-qu...beforeafter.htm
(met je muis over heen bewegen)
Echt erg
http://www.abc.net.au/news/events/japan-qu...beforeafter.htm
(met je muis over heen bewegen)
Schitterende foto's (bedoel dan hoe ze het gemaakt hebben)
Het meteorologisch agentschap van Japan heeft het tsunami-alarm voor de Japanse kusten aan de Stille Oceaan opgeheven. Seismologen waarschuwen echter voor zware naschokken in de loop van de komende dagen. Experts vrezen dat een nieuwe zware aardschok de reactoren van de kerncentrales Fukushima I en Fukushima II verder kan beschadigen, terwijl technici druk in de weer zijn om een mogelijke meltdown te verhinderen.
12.000 mensen gered
Reddingswerkers haalden meer dan 12.000 mensen levend vanonder het puin van de aardbeving, zei premier Naoto Kan aan de pers. In het crisisgebied hebben ruim 600.000 mensen hun toevlucht gezocht tot scholen en andere opvangcentra. Ondertussen beginnen vanuit de hele wereld ook reddingswerkers en hulpverleners toe te komen in Japan, waaronder specialisten uit China en Duitsland. De Verenigde Staten stuurden een vliegdekschip.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
ja het is zo wel duidelijk wat voor schade die tsunami's hebben aangericht.
ik weet niet of hier iemand al deze link heeft gegeven http://mapserver.gis.ttu.edu/japanquake/
je kunt hier realtime zien of er nog aardbevingen of naschokken zijn.
onderzoekers op het Texas Tech’s Center for Geospatial Technologies hebben deze map gemaakt omdat ze te weinig info kregen via alle nieuwskanalen.
In de kerncentrale van Fukushima zijn er nu ook problemen met reactor 2. Daardoor zijn drie reactoren getroffen sinds de aardbeving van vrijdag. Ook de tweede reactor wordt gekoeld met zeewater. Dat gebeurde vanmorgen al in een andere reactor. Een nieuwe explosie is niet uitgesloten, al noemt een woordvoerder van de centrale dat een zeldzaam scenario. Sinds gisteren komen er echter wel meer tegenstrijdige berichten van de overheid en uitbater Tepco. Bovendien zien Amerikaanse experts in het gebruik van zeewater als koelingsmiddel een wanhoopsdaad. Japan stevent volgens hen af op een ramp zoals die in Tsjernobyl. Niet iedereen gebruikt de verwijzing naar de ramp uit 1986, maar over de ernst van de zaak bestaat geen twijfel. Het aantal besmettingen door straling is nog onduidelijk. Mogelijk werden 160 mensen getroffen.
Zeewater gebruiken om een kernreactor af te koelen zoals de Japanners doen in de kerncentrale van Fukushima, die door de aardbeving van vrijdag beschadigd werd, is volgens Amerikaanse kernspecialisten een wanhoopsdaad die aan de kernramp van Tsjernobyl doet denken. Verscheidene experts verwachten dat het nucleaire incident in Japan invloed zal hebben op de opgang van deze vorm van energie in verscheidene landen. "De toestand is zo kritiek dat ze blijkbaar niet meer in staat zijn zoetwater aan te voeren om de reactor af te koelen", meende Robert Alvarez, specialist in kernontwapening bij het Institute for Policy Studies in Washington. "In dit stadium hebben we te maken met een situatie vergelijkbaar met Tsjernobyl, waarin men zand en cement begint te storten" om een reactor in fusie af te dekken", liet Peter Bradford, gewezen directeur van de Amerikaanse commissie voor nucleair toezicht, horen.
Overheid: "Geen gevaar"
Japanse regeringsfunctionarissen trachtten de bevolking echter gerust te stellen, zeggend dat de reactoren van twee beschadigde kerncentrales niet meteen gevaar opleverden. Zo zei Yukio Edano, een topfunctionaris, dat er geen problemen waren met een beschadigde reactor, ook al kon de mogelijkheid van een gedeeltelijke meltdown van de reactorkern door een dalend peil van het koelwater niet uitgesloten worden. Het waterpeil is ondertussen hersteld, waardoor het gevaar ingeperkt werd, zei de topambtenaar. Volgens Edano is er geen gevaar voor de omwonenden als zich een explosie voordoet omdat het omhulsel van de reactor daartegen bestand is.
Tweede explosie?
Er wordt gevreesd voor een tweede explosie in de kerncentrale. Daar zou het waterstof volgens de overheid voor kunnen zorgen. Sinds vanmorgen kwamen twee reactoren in de problemen. Die worden nu gekoeld met zeewater. Schade aan de kernreactoren verwachten ze niet. De waterstof bevindt zich in het gebouw, maar buiten de beschermende huls rond de kern. Dat is eenzelfde situatie als bij de explosie gisteren, toen de kernreactor ook niet beschadigd raakte. Over die explosie zijn experts het niet eens met de berichten van de uitbater van de kerncentrale. In het geval van waterstof zou er een grote steekvlam geweest moeten zijn. Ze vermoeden dat de druk van de radioactieve stoom gewoon te groot werd en het gebouw daar niet tegen bestand was.
Straling neemt toe
Het stralingsniveau heeft op de site het wettelijke niveau overschreden. "De radioactiviteit was 's nachts afgenomen, maar is vanmorgen opnieuw gestegen en heeft intussen de door de overheid vastgelegde drempel overschreden", aldus een woordvoerder van de operator. "We hebben de autoriteiten ingelicht en hen een spoedrapport gestuurd."
Radioactieve besmetting
Tests wezen ondertussen uit dat negen mensen waarschijnlijk radioactief besmet zijn. De lokale autoriteiten schatten dat het totale aantal besmettingen mogelijk tussen de 70 en 160 uitkomt. De autoriteiten treffen voorbereidingen om jodiumpillen uit te delen aan de lokale bevolking. De pillen moeten bescherming bieden tegen schildklierkanker door blootstelling aan radioactieve straling. Na de grote ramp in Tsjernobyl in 1986 in Oekraïne kregen duizenden mensen die aandoening.
Geldkwestie?
Het blijft voorzichtig omspringen met de informatie die de regering en Tepco vrijgeven. De Japanse overheid ontkende een hele tijd officieel de ontploffing van gisteren, die volgens hen niet in de kerncentrale gebeurde, maar verslaggevers ter plaatse (en later ook de beelden) spraken dat tegen. Ook uitbater Tepco deed gisteren heel geheimzinnig over de situatie tot de beelden van de explosie online kwamen. Volgens dezelfde experts stond het bedrijf dan ook voor een zware keuze: het moest beslissen om ten minste één van de twee centrales, die instaan voor 18 procent van de door nucleaire energie geleverde stroom in Japan, al dan niet compleet af te schrijven. De meest voor de hand liggende en effectieve oplossing is nu immers om de reactors te koelen door ze onder te zetten met een mengsel van zeewater en boorzuur. Maar dat betekent meteen dat de reactoren onherroepelijk afgeschreven worden. En een nieuwe kernreactor kost al gauw meer dan tien miljard.
Meltdown
Een meltdown is één van de ergst denkbare scenario's van wat er met een kerncentrale kan misgaan. De Japanners slagen er niet in om de reactoren af te koelen, en op de vraag of er dan al een meltdown aan het plaatsvinden is of gebeurd was, kwam het antwoord: "Dat proberen we te achterhalen". Een gedeeltelijke smelting wordt nu ook door de regering niet langer uitgesloten. Bij een meltdown wordt de reactorkern door verlies van de koeling zo heet, dat de regelmechanismen kapot gaan en daardoor de kettingreactie niet meer in de hand kan worden gehouden. Daardoor blijft, wanneer de kritische massa is bereikt, de temperatuur van de reactor potentieel toenemen, en smelt hij langzaam de grond in. Een enorme radioactieve besmetting van het milieu is dan een waarschijnlijk gevolg. Als de reactorkern ook nog op bijvoorbeeld grondwater stuit kan dat leiden tot een enorme chemische explosie waarbij radioactief materiaal over grote afstand verspreid raakt.
140.000 evacuaties
De Japanse autoriteiten maakten bekend dat tot nu toe 140.000 mensen geëvacueerd zijn rondom twee kerncentrales die in de problemen kwamen. In een straal van 20 kilometer rondom Fukushima I bij de stad Okuma, waar de explosie plaatsvond, moesten 110.000 mensen hun huis verlaten. Ruim tien kilometer verderop, rondom Fukushima II bij de stad Nahara, zijn 30.000 mensen geëvacueerd. De problemen maken duidelijk dat kerncentrales dan toch niet bestand zijn tegen aardbevingen. Vreemd genoeg zou volgens statistieken één kerncentrale op vier in een gebied liggen dat kwetsbaar is voor aardbevingen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De hulpverlening in Japan draait sinds gisteren op volle toeren. Onder meer het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen zijn massaal aanwezig in het rampgebied om de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in het noorden van Japan bij te staan. Binnen de 24 uur na de ramp stuurde het Rode Kruis al 86 noodteams ter plaatse. Ruim 600 artsen en verpleegkundigen doen daar wat ze kunnen, aldus de organisatie. Indien u ook een bijdrage wil doen, dan kan dat door een gift te storten op het rekening nummer 000-0000053-53 van Rode Kruis-Vlaanderen met vermelding ‘noodhulp’. Ook Artsen Zonder Grenzen verkent de getroffen streek. 'Op dit moment is er weinig elektriciteit en geen drinkwater toevoer. Mensen hebben voedsel, dekens en water nodig. Dat zijn op dit moment de grootste noden', zegt de teamcoördinator van Artsen Zonder Grenzen.
Artsen Zonder Grenzen steunen kan op rekeningnummer 000-0000060-60.
Teken van leven
Voor wie op zoek is naar vermiste familieleden in het getroffen gebied of wil melden dat hij/zij zelf ongedeerd is, heeft het Rode Kruis een website opgericht. Zowel mensen in Japan als in het buitenland kunnen zich op deze website inschrijven en elkaar zo terugvinden. Vrijdag lanceerde Google ook al zo'n handige tool. Net zoals na de aardbevingen in Haïti, Chili en Nieuw-Zeeland, heeft Google ook nu een 'person finder' in het leven geroepen voor de ramp in Japan. De dienst is zo ontworpen zodat de tool kan ingevoegd worden op websites en sociale netwerksites en dus een zo breed mogelijk publiek kan bereiken.
Belgen in nood
Ook het Belgische kabinet van Buitenlandse Zaken heeft een centrale opgezet. Wie ongerust is over landgenoten in Japan, kan bellen naar het permanente crisiscentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken op het nummer 02/501.81.11. Landgenoten die zich in moeilijkheden bevinden worden verzocht de ambassade te contacteren via het volgende e-mail adres: tokyo@diplobel.fed.be
bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De verschrikkelijke aardbeving en de daaropvolgende zondvloed zullen de Japanse economie uiteraard zware schade berokkenen. De Bank van Japan zal daarom 55 miljard yen (480 miljoen euro) vrijmaken voor de dertien banken die in de getroffen gebieden liggen. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd. De noordoostelijke regio Tohoku, die acht procent van het bbp van de op twee na grootste economie ter wereld vertegenwoordigt, werd bijzonder zwaar getroffen. Ook de regio Kanto, meer naar het zuiden, die de metropool Tokio bevat en 40 procent van het bbp vertegenwoordigt, kent eveneens zijn leed. In Ichihara staat een deel van een raffinaderij van Cosmo Oil in brand.
Daarbij komt dat de minister van Industrie de bedrijven heeft gevraagd om zo spaarzaam mogelijk te zijn met elektriciteit. Omdat elf van de vijftig kernreactoren in Japan in de getroffen zones liggen, dreigt er een gebrek aan stroom. Om pannes te vermijden zullen nu en dan doelgerichte stroomonderbrekingen plaatsvinden. Verschillende Japanse bedrijven hebben hun activiteiten al stopgezet. Onder meer de belangrijkste autobouwers -Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motors en Suzuki- produceren maandag niet.
Bron:: HBVL
Onweersdagen: 0
Is er energievoorziening uit een ander land mogelijk? | Gewijzigd: 13 maart 2011, 15:46 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Wie op zoek is naar vermiste familieleden in het gebied dat door de aardbeving in Japan is getroffen, kan zich aanmelden op de website www.familylinks.icrc.org/eng/familylinks-japan . Zowel mensen in Japan als in het buitenland kunnen zich op deze website inschrijven en elkaar zo terugvinden. Dat laat Rode Kruis-Vlaanderen weten in een persbericht. Artsen Zonder Grenzen (AzG) blijft ondertussen bijstand verlenen in Japan.
Rode Kruis
Binnen de 24 uur na de ramp heeft het Japanse Rode Kruis 86 noodhulpteams uitgestuurd naar de meest getroffen regio's. Meer dan 600 dokters en geneeskundigen verlenen gestructureerde medische hulp via mobiele klinieken en maken een stand van zaken op in de getroffen gemeenschappen, zodat ook materiële hulp kan worden voorzien.
Artsen Zonder Grenzen
Het team van AzG dat aanwezig is in het getroffen gebied, bestaat nu uit 10 mensen. Morgen zullen dat er meer zijn. Vandaag verleende het team hulp met mobiele klinieken en deed het evaluaties van de situatie in twee evacuatiecentra. Artsen Zonder Grenzen ziet ook van dichtbij toe op de situatie rond de kerncentrale van Fukushima. Wie de slachtoffers van grote rampen zoals in Japan (maar ook Libië) wil steunen, kan een gift doen op het rekeningnummer 000-0000053-53 van Rode Kruis-Vlaanderen met vermelding "noodhulp".
Bron: HLN
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:03 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0