Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Limestone, TX.

28 Apr 2024 22:01:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Falls, TX; Milam, TX; Robertson, TX.

28 Apr 2024 22:01:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Freestone, TX; Limestone, TX.

28 Apr 2024 21:55:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bell, TX; Falls, TX; Milam, TX.

28 Apr 2024 21:33:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor DeWitt, TX; Gonzales, TX; Karnes, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 21:20:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Limestone, TX.

28 Apr 2024 21:17:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Karnes, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 20:27:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Guadalupe, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 20:03:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 19:30:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atascosa, TX; Bexar, TX; Wilson, TX.

28 Apr 2024 18:26:49

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Falls, TX.

28 Apr 2024 16:45:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX.

28 Apr 2024 16:35:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adair, OK; Cherokee, OK; Haskell, OK; Muskogee, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crawford, AR; Washington, AR; Adair, OK; Sequoyah, OK.

28 Apr 2024 16:12:09
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 oktober 2009, 13:08 uur | Bericht #53640
Rondje Europa

De afgelopen dagen schreven we al over het winterweer in Lapland en gisteren verscheen er een verhaal over de eerste sneeuwval in het Alpengebied na het zomerseizoen. Vandaag bekijken we de gehele Europese weerkaart om te zien waar het winter, herfst en zomer is.

Om een globaal beeld te krijgen van het Europese weerbeeld in de aankomende week, beperken we ons tot de weerkaart van woensdag. Deze kaart staat links van dit artikel. Het gaat om een weerkaart voor ongeveer 5 km hoogte. De kleuren geven aan hoe warm, of beter gezegd, hoe koud het is op die hoogte. We zien dat een bel zeer koude lucht berekend wordt boven Centraal-Europa met temperaturen die teruggaan naar -34 à -35 graden. Warme lucht treffen we aan nabij de Britse Eilanden met op dezelfde hoogte “slechts” 10 tot 12 graden vorst. Boven de Britse eilanden ligt een hogedrukgebied (gevuld met warme lucht). Boven Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije en Servië ligt als tegenhanger een actief lagedrukgebied. Tussen beide druksystemen in waait in ons land een noordenwind, zowel aan de grond als op grote hoogte. Eén ding is al duidelijk, nazomerweer zit er in ons land voorlopig niet in.


Weerkaart voor aanstaande woensdag. Op 5 km hoogte is het in Centraal-Europa behoorlijk koud. Dat zorgt in dit deel van Europa voor wisselvallig en koud oktoberweer met op diverse plaasten sneeuw. Koud is het ook in Scandinavië. Hogedruk vinden we boven de Britse eilanden.

Rust in Zuidwest-Europa
Onder de vleugels van het Britse hogedrukgebied is het in het zuidwesten van Europa rustig met zelfs flink wat ruimte voor de zon in grote delen van Portugal, Spanje en Portugal. Vooral op het Iberisch schiereiland is het nog warm. In Andalusië wordt het nog met gemak 30 graden en langs de kust stijgt het kwik naar 23 tot 27 graden. Prima (na)zomerweer dus in deze regio. Ten noorden van de Pyreneeën is dat overigens een ander verhaal. De zon breekt weliswaar goed door, maar met een noordenwind gaan de temperaturen merkbaar omlaag en in de Rhônevallei steekt er een gure Mistralwind op. De Britse eilanden kunnen een paar kalme oktoberdagen verwachten. Nevel en mist zijn lokaal hardnekkig, maar verder is het op veel plaatsen droog met ’s middags een aangename 15 of 16 graden.

Koud in Scandinavië
Zoals we vrijdag al schreven, is het in het noorden van Scandinavië al volop winter. De afgelopen dagen vroor het boven een sneeuwdek van 10 tot 20 cm op sommige plaatsen meer dan 15 graden en vanmorgen verscheen zelfs de eerste -20 op de kaarten. Dit was in het Zweedse Pajala A, gelegen aan de grens met Finland. De kou is inmiddels ook afgezakt naar het zuiden van Scandinavië. Zelfs nabij Oslo en Stockholm komt het de komende dagen tot vorst in de nacht en in de omgeving van Helsinki valt maandag sneeuw.

Kou zakt verder af
De verplaatsing van de koude lucht zet verder door. Zoals we aan het begin al aangaven, komt er uiteindelijk een bel met koude lucht boven Centraal-Europa te liggen. Die gaat de eerste sneeuw opleveren aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwgrens komt uiteindelijk in steeds meer dalen terecht. Later in de week lijkt het in het Alpengebied even droog te worden, maar richting volgend weekend zit er alweer nieuwe sneeuw aan te komen. Sneeuw gaat er ook in het middelgebergte vallen. Niet in de berggebieden dichtbij huis, maar wel in het Beierse Woud en verder richting Tsjechië en Slowakije. De Karpaten kunnen de komende week zelfs een echte winterweek verwachten met op zo’n 1500 meter in de middag temperaturen rond -5 en ’s nachts soms 10 graden vorst. Daarbij valt er de gehele week geregeld sneeuw.

Nederland krijgt niet meer dan een schampschot mee van de kou die naar het midden van Europa afzakt. Onder invloed van het hogedrukgebied is het een aantal dagen droog met een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Vooral rond het midden van de week klaart het even goed op en bij een wat wegvallende wind, koelt het in de nachten flink af. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we woensdag- en/of donderdagochtend in het binnenland voor het eerst na het zomerseizoen met vorst te maken. Voor het oosten van het land staan nu temperaturen uit van -1 a -2 graden.


De minimumtemperatuur voor aanstaande woensdagochtend. Langs de oostgrens worden temperaturen verwacht die net iets onder het vriespunt zakken. De eerste vorst na het zomerseizoen lijkt een feit.


Overdag blijft de temperatuur in de berggebieden onder nul steken terwijl ook in Lapland zogenaamde ijsdagen worden verwacht. Warmte vinden we boven het Iberisch schierieland en op van Cyprus.

Zomer trekt zich terug
Met het afzakken van de kou, komt de warmte in Zuid-Europa ook onder druk te staan. In Portugal en Spanje valt dat wel mee, maar in Italië wordt het vanaf dinsdag goed zoeken naar plaatsen waar de maximumtemperatuur nog rond 20 graden weet uit te komen. Buien drukken daar de temperatuur en lokaal pakken deze fors uit, met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Ook Griekenland kan enkele buien verwachten. Maandag is dat vooral in het uiterste noorden het geval, dinsdag krijgen ook de meeste eilanden met onweersbuien te maken. Na een vrij rustige woensdag, volgen donderdag opnieuw felle buien.


Neerslagverwachting voor de komende vijf dagen. Vooral Midden-Europa en het oostelijk Middellandse zeegebied kunnen veel regen verwachten. Aan de noordkant van de Alpen valt sneeuw, maar ook in de bergregio's van Tsjechië, Polen en Slowakije is dat het geval. De buien in Italië, Kroatië en Griekenland kunnen lokaal wateroverlast opleveren.

Werd het zaterdag in de buurt van Athene nog 30 graden, rond het midden van de week wordt het niet veel warmer dan een graad of 20. Op de eilanden is het over het algemeen iets warmer. Grote delen van Europa krijgen in meer of mindere mate te maken met de bel koude lucht die afzakt naar onder andere Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Cyprus is het enige deel van Europa, waar er de komende vijf dagen geen verandering valt te verwachten in het huidige weer. Het blijft hier voorlopig zonnig, droog en met 27 tot 30 graden ook zomers warm.

©Meteo-Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.367 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.581 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 119 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 119, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden