Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brazos, TX; Grimes, TX; Harris, TX; Houston, TX; Madison, TX; Montgomery, TX; Trinity, TX; Walker, TX; Waller, TX; Washington, TX.

5 May 2024 12:13:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

5 May 2024 09:37:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hardin, TX; Tyler, TX.

5 May 2024 09:03:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nacogdoches, TX; San Augustine, TX.

5 May 2024 08:52:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garland, AR; Saline, AR.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ector, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Macoupin, IL; Madison, IL; St. Charles, MO; St. Louis, MO.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mason, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ector, TX; Ward, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Texas, MO.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brooks, GA; Thomas, GA.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL; Lee, IL; Ogle, IL; Winnebago, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, IL; Menard, IL; Morgan, IL; Sangamon, IL.

5 May 2024 08:43:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Winkler, TX.

5 May 2024 08:43:02
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2010, 20:53 uur | Bericht #134578
KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI heeft zaterdag een waarschuwing gegeven voor extreem weer. Er is zaterdagavond grote kans op zware onweersbuien die gepaard kunnen gaan met windstoten en zelfs hagel. Dat meldt het KNMI.



Het KNMI voorspelde al eerder dat zaterdag afgesloten zou worden met fikse onweersbuien. De weersdienst besloot aan het begin van de avond echter een waarschuwing af te geven voor extreem weer omdat de buien, die toen boven België hingen, zich sterk ontwikkelden. Zaterdag overdag was opnieuw tropisch. Op verschillende plekken in het land werd, net als vrijdag, 36 graden Celsius gemeten.

Bron: Ad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 08:36 uur | Bericht #135541
400 reizigers 2 uur vast in snikhete trein

Door een defecte locomotief zaten zaterdagmiddag 400 reizigers vast op een snikhete passagierstrein in Hoegaarden. Het duurde twee uur voor ze uit de trein konden en water kregen.

De trein was zaterdag iets over half tien 's ochtends vertrokken in Oostende. Onder normale omstandigheden duurt de rit naar Eupen ongeveer 3 uur. In Hoegaarden, op een uur van de eindbestemming, liep het mis. De locomotief gaf de geest. 'Hoe dat is kunnen gebeuren, is voorlopig niet duidelijk', zegt Jochen Govaerts, woordvoerder van de NMBS. De machinist had nog alles uit de kast gehaald om het ding opnieuw aan de praat te krijgen. Tevergeefs.

Geen airco
Omdat de airconditioning in de wagons gevoed wordt door de elektriciteit van de locomotief, viel ook die uit. Vierhonderd reizigers zaten plots vast in een snikhete trein. 'De temperatuur in de wagons liep zeker op tot 45 graden. Het was een echte bakoven', zegt een man die liever anoniem blijft. 'Ik begrijp nog altijd niet waarom ze de mensen niet hebben laten uitstappen.'

'Dat is onverantwoord', reageert Govaerts. 'De passagierstrein van Oostende naar Eupen rijdt over de hogesnelheidslijn Brussel-Luik. Het is levensgevaarlijk daar mensen te laten uitstappen.'

Na iets meer dan een uur had de NMBS een hulplocomotief gevonden die de vijftien wagons tellende trein rond half twee het station van Leuven binnenspoorde. Daar hadden intussen de brandweer, een dokter en een vijftiental vrijwilligers van het Rode Kruis alles in gereedheid gebracht om de hitteslachtoffers op te vangen. 'We hebben een grote groep hulpverleners opgetrommeld omdat dergelijke incidenten altijd slecht kunnen aflopen', luidt het bij het Rode Kruis. 'Gelukkig is iedereen op eigen krachten uit de trein geraakt. We hebben flesjes water uitgedeeld en een dokter heeft enkele mensen verzorgd die door de hitte onwel waren geworden.'

Recht op compensatie
De NMBS zit verveeld met de zaak. 'We begrijpen dat de mensen verbolgen zijn. Bijna twee uur op een snikhete trein vastzitten is geen lachertje. We willen onze excuses aanbieden.' De passagiers maken aanspraak op een forfaitaire compensatie. 'Dat is een vaste vergoeding waar iedereen, in geval van vertragingen, recht op heeft.'

De reizigers stapten na het incident over op een andere trein die hen naar hun eindbestemming bracht. Het overige treinverkeer in de omgeving ondervond weinig hinder van de panne.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 08:38 uur | Bericht #135544
Hittegolf versmacht Vlaanderen

Het is nu officieel: er hangt een landelijke hittegolf over Vlaanderen. Vijf achtereenvolgende dagen was het meer dan 25 graden en met vandaag, zondag, meegerekend zijn er drie dagen van dertig graden of meer. 'Maar we zijn al veel langer aan het puffen en zweten', zegt onze weervrouw Jill Peeters. En die hitte heeft behoorlijk wat negatieve effecten.

Op zes plaatsen in Vlaanderen werd gisteren de ozondrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht overschreden. In Schoten is zelfs de Europese alarmdrempel overschreden. Daar werd 244 microgram opgemeten waar de grens op 240 gram ligt. Meer en meer mensen krijgen daardoor ademhalingsproblemen. Zware fysieke inspanningen in openlucht worden afgeraden tussen 12 en 22 uur. Binnenshuis liggen de ozonconcentraties gemiddeld de helft lager.

Het overschrijden van de ozonwaarde heeft voorlopig geen gevolgen voor de automobilisten. Wanneer de concentratie alarmerend hoog blijft, wordt een snelheidsbeperking opgelegd tot 90 kilometer per uur. 'Met de laatste weersverwachtingen ziet het er niet naar uit dat de verhoogde ozonconcentratie lang zal aanhouden', zegt Jill Peeters. 'De onweersbuien spoelen de lucht schoon en geven letterlijk meer ademruimte.'

Watertekort
In het Albertkanaal is het water tot tien centimeter onder het normale peil gedaald. Het ligt nu nog nauwelijks een centimeter van het kritieke peil. Het Albertkanaal wordt met water bevoorraad door de Maas maar ook daar is er geen overschot meer. Voorlopig mogen schepen nog door al is het 'blokvaren'. Schepen worden in de sluizen verzameld en in blok versast. Als het kritieke peil wordt bereikt wordt het aantal schepen met een grotere diepgang drastisch beperkt. Een voordeel: door het bouwverlof is het scheepvaartverkeer veel minder druk dan anders.

In de Duitstalige gemeente Büllingen dreigt dan weer een drinkwatertekort. De gemeente wordt er bevoorraad door bronnen uit de omgeving maar een aantal daarvan staan droog. De gemeentediensten zijn dag en nacht in de weer om de watertorens voor de zevenentwintig deelgemeenten te bevoorraden. 'We hebben ook een afspraak met de Duitse stad Hellenthal', zegt burgemeester Friedhelm Wirtz. 'Maar daarvoor stelt zich het probleem dat onze leidingen te nauw zijn om water door te pompen.' Als de droogte nog langer aanhoudt dreigen alle bronnen op te drogen. Dan zit er niks anders op dan de civiele bescherming in te schakelen om de inwoners van drinkwater te voorzien.

Onweer- en brandgevaar
De landbouw kreunt onder de hitte, gewassen worden vroeger geoogst want groeien doet het toch niet. En de aangekondigde warmteonderweders bieden geen soelaas. De grond is veel te hard. Te veel water in een keer zal er gewoon overspoelen en lager gelegen gebieden laten overstromen. We mogen ons de eerstvolgende dagen dus verwachten aan taferelen van mensen die wanhopige pogen hun huizen schoon te krijgen nadat modderig water is binnengedrongen.

De ene regio krijgt ongetwijfeld te veel water in een klap, in de heidegebieden van de Limburgse en Antwerpse kempen is de brandweer extra beducht voor branden. Een vonk kan grote gebieden in lichterlaaie zetten. Brandweertorens in de heide worden permanent bewaakt. Wandelaars wordt gevraag extra waakzaam te zijn.

Hooikoorts blijft hangen
Niet langer dan een maand geleden was het weerpraatje van de dag van een heel andere orde. 'Te koud voor de tijd van het jaar' was toen de teneur. Het voorjaar was abnormaal koud met een strakke noord- noordoostenwind die nog killer deed aanvoelen dan het eigenlijk was. De nachtvorst heeft in het voorjaar lang huis gehouden, onder meer in de fruitstreek. Een gevolg van de lange koudeperiode was dan weer dat hooikoortspatiënten relatief weinig hinder hadden van het voorjaar. Maar dat wordt vandaag ruimschoots gecompenseerd. 'De overschrijding van de hooikoortsdrempel blijft langer hangen dan andere jaren', bevestigt weerman Frank Deboosere. 'Tegelijk wordt de UV-index overschreden. Het gevolg daarvan is dan weer dat de huid veel sneller verbrandt. Smeren is de boodschap.'

Voorbode voor meer
De laatste hittegolven dateren van 2006 en 2003, ook toen was het puffen en zuchten geblazen. We zijn nog ver af van de legendarisch hete zomer van 1976 toen het zestien opeenvolgende dagen meer dan dertig graden was. De voorlopig warmste dag dit jaar is vrijdag 2 juli toen 37,2 graden werd opgetekend in het weerstation van Kleine Brogel. Vorige vrijdag, 9 juli, was het al niet veel beter met 36,8 graden in hetzelfde weerstation. Bijkomende reden om te zweten: 's nachts koelt het nauwelijks af. Vrijdagnacht was het nog zo'n twintig graden, veel te warm om te genieten van een rustige slaap.

Over een lange termijn gezien, voorspellen wetenschappers dat we door de opwarming van de aarde veel meer zomers als deze mogen verwachten: heet en droog.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 09:06 uur | Bericht #135562
Stikgevaar voor varkens door stroomstoring

In het buitengebied van Markelo dreigden zaterdagmiddag duizenden varkens en biggen te stikken door een stroomstoring.



Dat gebeurde rond half vijf in het buitengebied tussen Markelo en Enter. Door de stroomstoring werkte bij een aantal veehouderijen de ventilatie in de stallen niet meer en liep de temperatuur snel en hoog op. Daardoor liepen 600 zeugen, duizend biggen en enkele melkkoeien verstikkingsgevaar. Brandweerkorpsen uit Nijverdal en Holten hebben noodaggregaten aangelegd. Netbeheerder Enexis een deel getroffen gebied vrij snel kunnen helpen. Twee veehouderijen kregen aan het begin van de avond pas weer stroom. Hoe de stroomstoring is ontstaan, is nog onbekend.

Bron: Rtv Oost | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 09:13 uur | Bericht #135566
KNMI: alleen lokaal buien tijdens finale

De kans dat mensen die zondagavond buiten naar de finale van het WK kijken te maken krijgen met noodweer zoals dat in de nacht van zaterdag op zondag over Nederland trok, is klein. Volgens het KNMI moeten mensen wel rekening houden met lokale buien met onweer. Het wordt zondag opnieuw warm. Langs de kust kan het 25 graden worden, in het zuidoosten van het land stijgt het kwik naar de 32 graden.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 11:58 uur | Bericht #135734
Officieel: Eerste landelijke hittegolf van 2010

De eerste landelijke hittegolf van het jaar is een feit. Zondagvoormiddag klom het kwik in Ukkel omstreeks half elf al naar 26°C. Dat beweert weerman Eddy De Mey.



Een hittegolf in ons land is er pas als er vijf dagen op een rij in het meetstation van Ukkel meer dan 25°C wordt gemeten. Bovendien moet het ook nog eens drie dagen warmer zijn geweest dan 30°C. Zaterdag was de derde dag op rij boven de 30°C.


Water in meren en vijvers van goede kwaliteit
Wie bij deze tropische temperaturen verkoeling zoekt, kan terecht op verschillende bewaakte zwemplaatsen. Aan de kust en in zo'n 40 meren en vijvers is het toegelaten om te zwemmen en is het water van goede kwaliteit. De Vlaamse Milieumaatschappij doet er regelmatig metingen en het water voldoet aan strenge normen.


Bron: Hbvl en De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 12:30 uur | Bericht #135780
Paard zoekt verkoeling in sloot

Dat ook dieren graag wat verkoeling zoeken met dit warme weer bleek zondagmorgen opnieuw. Aan de Polderweg in Schiedam was een paard in de sloot geraakt. Het dier kon het niet zelfstandig meer uitkomen.



Ook de gealarmeerde brandweer lukte het niet zo snel om het paard weer op het droge te krijgen. Uiteindelijk is ook nog de brandweer van Rotterdam-Laanslootseweg ter plaatse geweest, en is er een speciale kraanwagen uit Capelle a/d IJssel gekomen. Ondanks de moeite voor de kraanwagen, lukte het na enige tijd om het dier uit de sloot te trekken met behulp van slangen en veel mankracht. Het paard heeft minstens anderhalf uur vastgezeten.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 13:34 uur | Bericht #135870
Computerstoring door oververhitting in ziekenhuis Heerlen

Vanwege de hoge temperaturen de afgelopen dagen is zaterdagmiddag een storing ontstaan in de energievoorziening van Atrium ziekenhuis in Heerlen. Dit heeft het ziekenhuis zondag bekend gemaakt.

Eén van de transformatoren van het ziekenhuis raakte rond 13.00 uur oververhit. Het gevolg was dat na een korte stroomonderbreking de voorziening van water en perslucht uitviel. Na enige tijd trad ook nog een computerstoring op waardoor tegen 14.00 uur de telefooncentrale uitviel. Ook alle computerprogramma’s die nodig zijn voor het doorgeven van gegevens over patiënten vielen uit. Vanwege het wegvallen van de voorzieningen kon de Spoed Eisende Hulp (SEH) een groot deel van de spoedgevallen niet behandelen en moesten patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht worden. Rond 15.30 uur was de telefooncentrale weer beschikbaar en konden patiëntengegevens weer opgeroepen worden via de computers.

Rond 17.30 uur konden SEH en OK’s hun normale werkzaamheden hervatten. Het duurde tot 22.00 uur zaterdagavond voordat alle computersystemen weer in de lucht waren. Vrijdag tussen 17.00 en 17.40 uur was er ook al een korte storing in de energievoorziening vanwege oververhitting van dezelfde transformator. Toen viel alleen water en perslucht uit. De energiestoring heeft niets van doen met het nieuwe OK-complex dat vorige week in gebruik is genomen. Capaciteit daarvoor is voldoende aanwezig. De oorzaak ligt duidelijk bij de oververhitting van een van de transformatoren. Atrium MC heeft nu extra koeling aangebracht rond de betroffen transformator. Verder zijn ook energiesystemen tijdelijk ontkoppeld. Het ziekenhuis verwacht geen problemen meer. Alle voor maandag geplande ingrepen kunnen gewoon plaatsvinden.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 13:55 uur | Bericht #135901
Reizigers zitten twee uur vast op snikhete trein

Honderden mensen hebben gisteren ruim twee uur vastgezeten op een snikhete trein. In Hoegaarden raakte de locomotief defect en dat had gevolgen voor de hele trein. Alle systemen vielen uit, dus ook de airco. De ramen gingen niet open in het treinstel en dus moesten de passagiers het twee uur uitzweten terwijl de trein werd weggesleept.

Een paar mensen werden onwel, maar niemand moest naar het ziekenhuis. Het is niet de eerste keer deze zomer dat mensen vastzitten in een hete trein. Vorige week liep het ook al mis in Ans, maar toen opende de treinbegeleider de deuren zodat iedereen te voet naar het station kon wandelen. Uitstappen mocht niet in Hoegaarden, aangezien het te gevaarlijk was.

Bron: Hln
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 13:59 uur | Bericht #135908
Serieuze boetes om Code droog

Een man uit Kamperveen heeft een boete gekregen omdat hij zich niet aan het stookverbod heeft gehouden. De politie kreeg een melding dat een boerderij aan de Kamperstraatweg in brand stond. Toen agenten aankwamen bleek dat er bouwafval verbrand werd naast een boerderij aan de Spijkerboersweg. De eigenaar kon het vuur zelf doven, maar kreeg dus toch een boete. In de hele provincie geldt een stookverbod in verband met de aanhoudende droogte. Ondanks het noodweer van zaterdag op zondag blijft dat stookverbod van kracht.

Bron: Rtv Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 14:44 uur | Bericht #135972
Heftig onweer, maar nog steeds warm

Vrijdag werd het in vrijwel het hele land tropisch warm. Zelfs op de Waddeneilanden werd de grens van 30 graden overschreden. Dit komt op de eilanden niet vaak voor. Nog warmer was het in het zuidoosten van het land. In het Noord-Limburgse Arcen werd het 36,2 graden en met 36,1 graden was het zaterdag opnieuw uitzonderlijk warm. De hitte werd gisteren afgestraft door felle regen- en onweersbuien. Toch is de warmte nog niet verdreven uit ons land. De kansen op een landelijke hittegolf zijn daardoor nog niet verkeken. De koele lucht komt wel heel langzaam dichterbij, waardoor ook de onweersdreiging nog niet uit de lucht is.


Bliksem in Duiven

Een terugblik
Gisteravond trokken een aantal stevige buien over het land. Ze ontstonden boven België en kwamen boven ons land verder tot ontwikkeling. Boven het zuidwesten van het land viel aan het begin van de avond een enkele spat, maar boven de Brabantse Kempen was toen een flinke bui in ontwikkeling. In een uur tijd groeide dit exemplaar uit tot een zeer actieve bui met onweer en veel regen. De bui trok over het rivierengebied en groeide aan de westkant goed aan. In de Alblasserwaard viel de meeste regen. Metingen van het vrijwilligersnetwerk “het Weer Actueel” leverden zelfs 30 tot 50 mm regen op. Groot-Ammers kwam op 54 mm uit terwijl een waarnemer uit het Zuid-Hollandse Schoonhoven 52 mm kon noteren en het Utrechtse Vianen in korte tijd 51 mm opving. Het meetpunt van het KNMI in Groot-Ammers kwam op 66 mm uit over de gehele avond en nachtperiode.


Neerslaghoeveelheden in Zuid-Holland met regionaal 30 tot (ruim) 50 mm

Naast regen en onweer leverde deze bui ook veel wind op. Een vermoedelijke “downburst” (valwind) veroorzaakte chaos op de A12 ter hoogte van Waarden en Nieuwerbrug. De tientallen populieren langs de weg kregen het zwaar te verduren. Sommige waaide om, bij andere braken enorme takken af die vervolgens op de weg terecht kwamen. Het gevolg was dat de rijbaan tussen Gouda en Utrecht enige tijd was afgesloten. Ook in Flevoland was de wind nadrukkelijk aanwezig. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd aan het eind van de avond afgesloten in verband met zware windstoten. Vliegveld Lelystad noteerde een windvlag van 103 km/u. In Baarn werd zelfs een windstoot van 108 km/u gemeten.


Alsof er een banaan gepeld is, hangt de schors van een boom langs de stam in het Brabantse Genderen

Het treinverkeer had onder andere last van omgewaaide bomen. Daarnaast was door blikseminslag in de bovenleiding ook op sommige trajecten geen treinverkeer mogelijk. In de loop van de avond was dat het geval rondom Woerden en ook uit de regio Utrecht en Amersfoort kwamen dit soort berichten. Zelfs zondagochtend was het treinverkeer nog niet helemaal op gang gekomen.

De regen was meer dan welkom voor de natuur, al is een wolkbreuk niet de beste manier om een eind te maken aan de droogte. Het water stroomt vaak direct het riool in en op sommige plaatsen kon dat riool de plotselinge hoeveelheid water niet aan. Zo liepen kelders en tunnels hier en daar vol met water, waardoor het voor de diverse brandweercorpsen een drukke avond én nacht was. In de noordoostelijke helft van het land waren de buien na middernacht nog niet voorbij. Ook hier viel behoorlijk wat regen en was er sprake van frequent weerlicht.


Na middernacht viel in het noordoosten nog veel regen, lokaal meer dan 30 mm

Hittegolf
Ondanks de tropische hitte is van een landelijke hittegolf nog geen sprake. Daarvoor moet in De Bilt op vijf dagen de temperatuur boven 25 graden uitkomen, waarbij het op drie van die vijf dagen meer dan 30 graden wordt. Tot nu toe is dat niet gelukt en het is ook maar de vraag of dat nog gaat lukken. Vandaag lijkt De Bilt net niet op de tropische 30 graden uit te komen en morgen is die kans vrijwel nihil. Dinsdag wordt het zelfs niet warmer dan een graad of 22 en dan is het weer wachten op een nieuwe reeks met warme dagen die eventueel kan uitmonden in een hittegolf.

Opnieuw onweer
Pas dinsdag is de warmste lucht verdreven en tot die tijd is de onweersdreiging nog niet voorbij. Vanmiddag kan in het binnenland een zeer lokale onweersbui ontstaan, maar vannacht en morgen volgen opnieuw buien die wederom heftig kunnen uitpakken. Waar de buien gaan vallen en hoeveel regen ze precies zullen opleveren, is moeilijk aan te geven omdat buien altijd een lokaal karakter hebben.


Vanmiddag ontstonden opnieuw stapelwolken. Lokaal kwam het opnieuw tot een onweersbui, maar meer buien volgen in de loop van de nacht en maandag

Zo snel als dinsdag de warmste lucht is verdreven, zo snel komt de hitte uit Zuid-Europa woensdag alweer richting ons land. Dit keer is het geen blijvertje, koelere lucht staat woensdagavond opnieuw te trappelen om bezit te nemen van ons land. Wederom staan er dan regen- en onweersbuien op het programma.

Bron: Meteo Consult, Weerwoord, hetweeractueel en alle vrijwillige waarnemers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 15:22 uur | Bericht #136043
KNMI waarschuwt voor lokaal pittige buien

Het KNMI waarschuwt dat er zondag rekening moet worden gehouden met lokaal pittige buien. Vooral watersporters moeten op hun hoede zijn. Dat meldde de weerdienst zondag.

''Mensen moeten de radar goed in de gaten houden. Het kan zondag hier en daar flink tekeer gaan'', aldus een zegsman van het KNMI.

Zaterdag zorgde noodweer voor veel problemen. Veel watersporters gingen het water op, hoewel verscheidene reddingsstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hadden gewaarschuwd dat het gezien de verwachte weersomstandigheden niet verantwoord was dat te doen.

Bron: Nu
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 15:27 uur | Bericht #136051
Watersporters moeten weer oppassen

Het KNMI waarschuwt dat er zondag rekening moet worden gehouden met lokaal pittige buien. Vooral watersporters moeten op hun hoede zijn.

"Mensen moeten de radar goed in de gaten houden. Het kan hier en daar flink tekeer gaan", aldus een zegsman van het KNMI.

Zaterdag zorgde noodweer voor veel problemen. Veel watersporters gingen het water op hoewel verscheidene reddingsstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hadden gewaarschuwd dat het gezien de verwachte weersomstandigheden niet verantwoord was dat te doen.

Bron: Rtvnh
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 15:56 uur | Bericht #136104
Waarschuwing voor hevig onweer

Een kleine maar hevige onweersbui trekt midden over het land. De buien gaan gepaard met stevige windstoten. De reddingsbrigade heeft bij de Loosdrechtse en de Ankeveense Plassen alarm geslagen over het plotselinge onweer. Mensen worden zo nodig van het water gehaald.

Het onweer zorgt lokaal voor zeer slecht weer. Watersporters kunnen zich volgens de reddingsmaatschappij gemakkelijk verkijken op de omslag in het weer. Andere mensen krijgen de waarschuwing waarschijnlijk niet op tijd mee.

De buien zijn volgens directeur Raymond van Mourik van de Reddingsbrigade Nederland vergelijkbaar met die van zaterdagavond -en nacht alleen dan in een kleiner gebied. Het onweer trekt rond 15.00 uur richting Flevoland.

Een kleinere onweerswolk trok over Amsterdam, waar zondag zeker tienduizenden mensen op het Museumplein naar de WK-finale kijken.

Bron: Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 16:34 uur | Bericht #136163
Weerswaarschuwing Ton ten Hove

Er drijft opnieuw een flinke onweersbui richten het westen van Overijssel.

De bui is niet zo groot als het noodweer dat vannacht over de provincie lag, maar kan wel in korte tijd flink overlast veroorzaken.

Bron: Rtv Oost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
11 juli 2010, 19:30 uur | Bericht #136273
"Meer overlijdens te verwachten komende week door hitte"

Als gevolg van de hitte zijn er ook meer overlijdens te verwachten. Voor precieze cijfers is het nog te vroeg, maar professor Dirk De Vroey van de VUB waarschuwt dat niet alleen tijdens de warme temperaturen, maar tot een week nadien meer mensen zullen sterven, "bijvoorbeeld door een luchtwegaandoening of een aandoening van hart- en bloedvaten".



10 extra doden
In 2003 kampte ons land al met een bijzonder warme zomer. Het aantal extra overlijdens werd toen geschat op 5 per 100.000 inwoners per dag, zegt De Vroey. Hij wijst er wel op dat het warme weer toen langer aanhield. Cijfers voor Europa en Californië (waar in 2006 een hittegolf woedde) spreken van 10 bijkomende overlijdens per 100.000 inwoners per dag. "Bij sociaal achtergestelde mensen waren het zelfs 20 extra per 100.000 inwoners", aldus De Vroey. "Deze mensen hebben vaak minder sociaal contact, of gaan minder snel naar de dokter, waardoor bijvoorbeeld verschijnselen als uitdroging later ontdekt worden en de kans op overleven slinkt."

85-plussers
In veel gemeenten of sociale organisaties wordt extra aandacht geschonken aan bejaarden. De Vroey wijst erop dat vooral 85-plussers een risicogroep vormen omdat hun lichaam meer vocht verliest en minder snel afkoelt. Zij krijgen de raad zoveel mogelijk binnen te blijven en voldoende te drinken.

Maar desondanks zien huisartsen nu al meer mensen met uitdrogingsverschijnselen, hyperthermie, nierkolieken of hyponatremie (te weinig zout in het bloed, nvdr), aldus De Vroey. Hij wijst erop dat er tot een week na een hittegolf een verhoogd sterfterisico bestaat.

Bron: Hln

  | Gewijzigd: 9 februari 2017, 12:08 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juli 2010, 22:48 uur | Bericht #136364
Wegdek door hitte omhoog gekomen op E40 in Kortenberg

Op de E40 Luik-Brussel in de richting van Brussel is ter hoogte van Kortenberg zondag iets voor 18 uur het wegdek omhoog gekomen door de hitte. Daardoor heeft de politie de linker- en middenrijstrook afgesloten voor het verkeer.

Omstreeks 20 uur stond er een circa 10 km lange file vanaf de verkeerswisselaar met de E314 in Heverlee. Ook op de E314 vormt er zich een file.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is er reeds een aannemer gecontacteerd om de nodige herstellingswerken uit te voeren aan het wegdek. Een woordvoerder zei zondagavond goede hoop te hebben dat de toestand maandagmorgen bij het begin van de ochtendspits terug normaal is.

Automobilisten worden opgeroepen om de komende uren dit deel van de E40 zoveel mogelijk te vermijden.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juli 2010, 09:02 uur | Bericht #136644
'De zomer van 2010 is een voorsmaakje van de toekomst'

Slaaptekort, zuurstoftekort, watertekort, zwaar onweer met overstromingen tot gevolg en een verhoogd risico op bosbranden. De hitte zoals we die nu meemaken kan ronduit gevaarlijk zijn. Wetenschappers wereldwijd waarschuwen dat dit de zomer van de toekomst wordt: heet en uitgedroogd.

Aanhoudende hitte is uiterst gevaarlijk voor oudere en verzwakte mensen. Bij de laatste hittegolf in 2006 werden in juni en juli 1.251 meer doden geteld dan andere jaren. Rust- en ziekenhuizen, ocmw-diensten en thuiszorgers nemen extra maatregelen om de senioren op te vangen en aan te zetten vooral veel te drinken. Maar zelfs ondanks alle voorzorgen, vallen bij elke hittegolf slachtoffers.

'Ook wanneer de grootste hitte voorbij is, kunnen mensen nog bezwijken onder aandoeningen als gevolg van de warmte', zegt professor Dirk Devroey van de vakgroep huisartsgeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. 'We weten dat sommige aandoeningen tot een week na de ergste hitte kunnen toeslaan. Mensen die met uitdrogingsverschijnselen zijn opgenomen in het ziekenhuis bijvoorbeeld, kunnen enkele dagen na de hittegolf nog een nierfalen krijgen. De nieren kunnen met andere woorden blokkeren. Ook hypertemie, of oververhitting van het lichaam, kan ernstige gevolgen hebben.'

'Hoe ouder we worden hoe slechter de thermostaat in ons lichaam werkt. Bij borelingen, en al zeker prematuurtjes, is de warmteregeling van het lichaam evenmin ontwikkeld. Wat iedereen, ook gezonde mensen, vooral nodig heeft is dat het 's nachts minstens een periode afkoelt. Ik raad aan om geregeld de temperatuur binnen en buiten te meten. Zodra het buiten afkoelt is het boodschap om ramen en deuren open te gooien.' De laatste dagen koelde het 's nachts onvoldoende af. Vrijdagnacht bijvoorbeeld was het nog altijd zo'n twintig graden, te veel om rustig te slapen. In meer dan een opzicht kunnen we met z'n allen lelijke hinder ondervinden van de hitte. We mogen ons nog aan een en ander verwachten als de zomer zich zo verder doorzet.

En de andere problemen... Ozon en uitdrogen

Dit weekend werd op zes plaatsen in Vlaanderen de ozondrempel overschreden. Wanneer dat gebeurt, krijgen meer en meer mensen ademhalingsproblemen. Zware fysieke inspanningen in openlucht zijn op zo'n momenten voor iedereen uit den boze. Binnen blijven en intussen water drinken ook als je geen dorst hebt is de boodschap. 'Wel op kamertemperatuur want van te koude dranken kan je dan weer diarree krijgen en ook dat draagt bij tot uitdroging', zegt professor Devroey.

De koelte in huis of in de auto kan je kunstmatig verkrijgen door airco en ventilatoren. 'Maar maak het niet te koud', waarschuwt Devroey. 'Als de lucht te droog of te koud is gaat het slijmvlies van de luchtwegen uitdrogen en dan ben je vatbaarder voor infecties.'

Watertekort

De aarde droogt verder uit. Landbouwgewassen worden geoogst want ze groeien toch niet meer. In het Albertkanaal is het waterpeil dramatisch gezakt waardoor de scheepvaart in moeilijkheden dreigt te komen. In de Duitstalige gemeente Büllingen dreigt een drinkwatertekort. De natuurlijke bronnen die de gemeenten van drinkwater voorzien, drogen langzaam op. Om dat weer goed te krijgen is een langere periode van zachte regen nodig. De vissen krijgen het extra moeilijk door zuurstoftekort.

Vlooien

Wie huisdieren heeft, moet bijzonder goed opletten. Vlooien houden van de warmte. Honden en katten zijn een wandelend restaurant. Zelfs onze kuiten zijn voor hen een lekkernij. De beesten doen zich tegoed aan hun bloed en kruipen weer in kieren en spleten van ons huis. Onder de ideale temperatuursomstandigheden kan een vlo tot vijftig eitjes per dag leggen. Voor je het weet, zit het hele huis onder de vlooien. Laat je huisdier inenten, dien een anti-vlooienmiddel toe en controleer de vacht regelmatig.

Brandgevaar

We hebben al een voorsmaakje van warmteonweders gehad. De gevolgen laten zich raden, ondergelopen kelders, omgewaaide bomen, overstromingen in lager gelegen gebieden. Aan de andere kant is er vooral in de heidegebieden een verhoogd risico op branden. De brandweerdiensten zijn uiterst waakzaam en vragen wandelaars voorzichtig te zijn.

Bron: Het Nieuwsblad
Marching ever onward to tomorrow!
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juli 2010, 12:36 uur | Bericht #137226
KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien die maandagmiddag en -avond over het land trekken. Vooral het oosten van het land zal worden getroffen door de 'extreme' weersomstandigheden. De onweersbuien gaan gepaard met hagel en zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

Ook in de ochtend zullen er al enkele lokale onweersbuien over het land trekken. Ook wordt het nog tropisch warm met temperaturen van 30 tot 32 graden.

De Verkeersinformatiedienst waarschuwt weggebruikers voor verkeershinder vanaf het einde van de ochtend en adviseert niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

Zondag en vooral zaterdagavond trokken er ook al hevige onweersbuien over het land. Die zorgden voor schade, ondergelopen kelders en branden door blikseminslagen.

Ook werden er evenementen in Noord-Brabant vroegtijdig beëindigd. Een speciaal voor het verwachte onweer bestelde feesttent in Oosterhout scheurde boven de hoofden van honderden feestgangers. De reddingsbrigade moest zaterdag en zondag in actie komen om boten te helpen en watersporters in veiligheid te brengen.

Bron: Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juli 2010, 12:38 uur | Bericht #137228
Lang aanschuiven op E40

Op de E40 staat vanmorgen een lange file tussen Leuven en Sterrebeek in de richting van Brussel. Een deel van het wegdek was er zondag omhoog gekomen door de hitte. Ook op de E40 vanuit Gent is het aanschuiven. In Kortenberg moet het verkeer over één rijstrook. Het wegdek is net voor de afrit van Sterrebeek door de hitte naar boven gekomen. Dat zorgt voor een monsterfile vanaf Heverlee.

De problemen zijn gisteravond iets voor 18 uur begonnen. De politie sloot de linker- en middenrijstrook af voor het verkeer. Het verkeer vanuit Limburg kan omrijden via de E313, het verkeer vanuit Luik kiest het best voor de E42. Bovenop de problemen met het wegdek in Kortenberg zijn er de wegenwerken vanaf Bertem. Op de E40 van Oostende richting Brussel is het aanschuiven vanaf Gent als gevolg van een ongeval.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.857 topics, welke bij elkaar 448.376 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 79 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 79, lezen 2 mensen het topic "Foto's en filmpjes extreem weer USA (verzameltopic)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden