Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Meigs, OH; Calhoun, WV; Jackson, WV; Mason, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:43:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Braxton, WV; Calhoun, WV; Gilmer, WV; Ritchie, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Braxton, WV; Calhoun, WV; Gilmer, WV; Ritchie, WV.

18 Apr 2024 04:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gallia, OH; Meigs, OH; Calhoun, WV; Jackson, WV; Mason, WV; Roane, WV; Wirt, WV.

18 Apr 2024 04:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Meigs, OH; Vinton, OH; Washington, OH; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:59:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, OH; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:44:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Jackson, OH; Meigs, OH; Vinton, OH; Washington, OH.

18 Apr 2024 02:44:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, OH; Pleasants, WV; Ritchie, WV; Tyler, WV; Wood, WV.

18 Apr 2024 02:44:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kinney, TX.

18 Apr 2024 02:44:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Lawrence, PA; Washington, PA; Westmoreland, PA.

18 Apr 2024 01:37:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Athens, OH; Morgan, OH; Perry, OH.

18 Apr 2024 01:37:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashtabula, OH; Trumbull, OH.

18 Apr 2024 01:31:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Beaver, PA; Butler, PA; Lawrence, PA; Washington, PA; Westmoreland, PA; Hancock, WV.

18 Apr 2024 01:31:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Belmont, OH; Guernsey, OH; Monroe, OH; Noble, OH; Washington, PA; Marshall, WV; Ohio, WV.

18 Apr 2024 01:31:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, OH; Hocking, OH; Pickaway, OH; Ross, OH.

18 Apr 2024 01:31:29
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Woonplaats: Hardinxveld-Giessendam
Berichten: 154
Lid sinds: 30 jul. 2006
10 januari 2011, 15:29 uur | Bericht #204445
Citaat van tnzbdx, maandag 10 januari 2011, 12:45 uur Ach, hier hebben we Dow Chemical, en de Yara

ik heb zelf bij Dow gewerkt, als daar ook maar iets vrijkwam, was er direct GROOT alarm, en ja
iedereen het kantoor uit, helmpie op, jas aan, en tegen de wind, naar de opvangplaats.

De brandweer van Dow is beter uitgerust, dan de meeste gemeentes, en die mannen, werken
ALTIJD met persluchtmasker
De stoffen komen niet alleen binnen via de luchtwegen, maar ook via andere delen van het lichaam, dus ademlucht alleen is veelal niet genoeg bij dit soort incidenten.
Woonplaats: Hoogkarspel Noord-Holland NNW
Berichten: 278
Lid sinds: 2 jan. 2010
10 januari 2011, 16:14 uur | Bericht #204452
Water Moerdijk te drinken

Het water in Moerdijk is gewoon te drinken en niet vervuild. Dat heeft een woordvoerster van waterleverancier Brabant Water gezegd nadat maandag uitslagen van eerste tests waren binnengekomen.



Woensdag woedde er een hevige brand bij Chemi Pack, een fabriek waar chemische stoffen lagen opgeslagen. Vrijdag werd bekend dat de sloten rondom het door brand verwoeste bedrijf Chemi Pack in Moerdijk zwaar verontreinigd zijn met onder meer benzeen, naftaleen en tolueen, afkomstig uit de afgebrande fabriek. Maar de inwoners hoeven zich, wat betreft het drinkwater geen zorgen te maken. Dat water wordt namelijk gewonnen op 200 meter diepte. Zo verklaart Brabant Water. "We hebben ter geruststelling van de burgers het grondwater extra gecontroleerd. Maar zoals blijkt uit de eerste tests is er niets met de kwaliteit van het water aan de hand", aldus de zegsvrouw van Brabant Water

Bron: Spitsnieuws

Voetbal is mijn passie, Ajax is mijn club.
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2011, 21:56 uur | Bericht #204531
Dinsdag duidelijkheid over RIVM-onderzoek Moerdijk

Pas dinsdag worden de resultaten van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de gevolgen van de brand in Moerdijk bekendgemaakt. Dat hebben de burgemeesters van Breda en Dordrecht maandagavond laten weten. Aanvankelijk zou maandagavond duidelijk worden of de roetdeeltjes die in de wijde omtrek van Moerdijk zijn neergedaald schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het RIVM heeft echter meer tijd nodig om de uitslagen van het onderzoek in een advies samen te vatten. Naar verwachting worden de onderzoeksresultaten en de mogelijke maatregelen dinsdag om 17.30 uur op het stadskantoor in Breda toegelicht.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 januari 2011, 21:58 uur | Bericht #204532
'Waarom spreekt minister in Moerdijk van een ramp?'

GroenLinks wil van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten waarom hij de brand in Moerdijk vandaag een ramp noemde. Kamerlid Liesbeth van Tongeren is verbaasd dat de minister deze kwalificatie gebruikt, terwijl de plaatselijke autoriteiten eerder niet zo ver gingen. Ze vraagt zich af of Opstelten over meer informatie beschikt dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Van Tongeren zegt van de gezaghebbers ter plaatse alleen gehoord te hebben dat de brand geen gigantisch drama was, dat de brand beheersbaar was en dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

Conclusies
Van Tongeren wil weten waarom Opstelten wel van een ramp spreekt, ook nu er nog onderzoeken lopen naar de toedracht. De minister zei vrijdag lopende onderzoeken af te wachten voor hij conclusies trekt over de bestrijding van de brand.

Ramp
De brand van vorige week in het chemische bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk houdt krap een week na dato de gemoederen nog bezig. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie meldde maar weinig branden te kennen met zo'n enorme impact. ,,De chemiebrand in Moerdijk kan zeker als een ramp worden bestempeld", aldus Opstelten.

'Heel heftig'
Vandaag nam de minister samen met zijn collega Edith Schippers van Volksgezondheid in Moerdijk poolshoogte. Opstelten legde bij zijn bezoek aan Moerdijk nogmaals de nadruk op openheid en transparantie. ,,De belangen van de hulpverleners en de bevolking staan nu voorop. Wat we hebben gezien is heel heftig.'' Hij wilde nog niet reageren op klachten over de hulpverlening. Daarvoor wilde hij eerst de uitslagen van de diverse onderzoeken afwachten.

Drinkwater

Het drinkwater in en rondom Moerdijk is volgens een woordvoerder van waterleverancier Brabant Water niet door de brand verontreinigd. Brabant Water blijft desondanks de komende maanden het water in het gebied extra controleren. Vrijdag werd bekend dat de sloten rondom het door brand verwoeste bedrijf zwaar verontreinigd zijn met onder meer benzeen, naftaleen en tolueen, afkomstig uit de afgebrande fabriek.

Jaren
,,We hebben ter geruststelling van de burgers het grondwater extra gecontroleerd. Maar zoals blijkt uit de eerste tests is er niets met de kwaliteit van het water aan de hand", aldus een woordvoerster van Brabant Water. Volgens de waterleverancier kunnen de effecten van de brand ook nog geen invloed hebben op het grondwater. ,,Daar gaan jaren overheen", aldus de zegsvrouw.

Een bewonersbijeenkomst in het 'rookgebied' van de brand was ondanks de aanwezigheid van de vele chemische stoffen niet nodig omdat volgens de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid metingen niet verontrustend waren.
Over het onderzoek naar de mogelijk schadelijke roetdeeltjes die over een groot gebied in onder meer Zuid-Holland zijn neergedaald hopen de autoriteiten op zeer korte termijn duidelijkheid te verschaffen.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 14:02 uur | Bericht #204650
Circa 100 schademeldingen brand Moerdijk

Bij het meldpunt dat de gemeente Moerdijk instelde na de brand woensdag bij Chemie-Pack, zijn tot dinsdagmiddag circa honderd schademeldingen binnengekomen. Het gaat vooral om telefoontjes van bedrijven die claimen schade te hebben geleden door neergeslagen roetdeeltjes. Dat heeft een woordvoerster van Europ Assistance dinsdag gemeld. Europ Assistance registreert schades voor de gemeente Moerdijk. Het bedrijf heeft daarvoor een telefoonnummer geopend. Het nummer is 0570-783460. Het meldpunt is sinds donderdag in de lucht en zorgde vooral op vrijdag en zaterdag voor extra drukte hoewel een echte hausse uitbleef.

De meldingen komen niet alleen uit Moerdijk, maar ook uit plaatsen als Rhoon, Heerjansdam, Ridderkerk, ’s-Gravendeel en zelfs Goes. De woordvoerster schat dat de claims in de tonnen lopen. ,,Maar dat is een hele grove schatting.’’ Ze benadrukt dat Europ Assistance alleen schademeldingen inventariseert. De gemeente is verantwoordelijk voor de vervolgstappen, bijvoorbeeld om uit te zoeken of de schade echt het gevolg is van de brand. Volgens de zegsvrouw gaat het veelal om zichtbare schades bij auto's of gewassen die onder het roet zitten of vee dat niet naar buiten kan. Ook bedrijven in de nabije omgeving van Chemie-Pack, die door de brand de deuren moesten sluiten, hebben zich gemeld.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:21 uur | Bericht #204777
Ik was daar in de buurt toen die brand er was.. Heel irritant, al die brandweerauto's.. ik kon er niet langs!!


;)
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:52 uur | Bericht #204797
Chemie-Pack handelde in strijd met vergunning

Het door brand getroffen chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk is in staat van beschuldiging gesteld omdat het in strijd zou hebben gehandeld met de vergunning. Dat heeft burgemeester Peter van der Velden van Breda dinsdag bekendgemaakt. Hij deed dat namens het Openbaar Ministerie (OM). Er is nog niemand aangehouden. Hij zei geen verdere vragen daarover te beantwoorden. Een woordvoerster van het functioneel parket van het OM heeft dinsdag bevestigd dat bij een doorzoeking van het kantoor van Chemie-Pack dinsdag is gebleken dat het bedrijf in strijd met de vergunning heeft gehandeld. Het OM doet in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen over de zaak, aldus de woordvoerster.

Niet duidelijk
Het bedrijf Chemie-Pack herkent zich niet in de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM). Dat stelt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag in een reactie. Het bedrijf zegt het OM herhaaldelijk te hebben gevraagd waar de verdenking exact uit bestaat. Volgens de woordvoerder heeft het OM dat niet duidelijk gemaakt. ''Juist om die reden kan en wil het bedrijf op dit moment niet nader inhoudelijk reageren'', aldus de woordvoerder. Eerder op dinsdag maakte de Bredase burgemeester Peter van der Velden, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, bekend dat het bedrijf in staat van beschuldiging is gesteld. Het OM doorzocht dinsdag het kantoor van Chemie-Pack.

Dioxine
Verder blijft voor omwonenden van het chemiebedrijf voorzichtigheid geboden. In de roetdeeltjes die in een gebied van 10 kilometer van de brand zijn gevonden, is dioxine aangetroffen. Volgens burgemeester Arno Brok van Dordrecht zijn die gehaltes niet ongebruikelijk in het winterseizoen. Wel blijft zijn advies van kracht om geen gewassen van eigen grond te eten, kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen en vee binnen te houden. In de Hoeksche Waard is bij een grasmonster een gehalte dioxine aangetroffen dat hoger is dan normaal is voor veevoer. ''We weten niet precies wat dat betekent'', aldus Brok. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit doet daar onderzoek naar.

Roetdeeltjes
Er is ook nader onderzoek nodig naar roetdeeltjes die buiten een straal van 10 kilometer zijn gevonden. Meetresultaten van de gewassen zijn nog niet bekend. Uit nadere metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het gehalte aan gevaarlijke stoffen in de lucht zodanig laag is, dat geen schadelijke effecten te verwachten zijn bij inademing. Dat bleek ook al uit eerdere metingen. Ook mensen in de directe omgeving van de brand hebben geen risico gelopen bij inademing. ''Wel kan contact met bluswater een risico betekenen'', aldus burgemeester Peter van der Velden van Breda.

Alert
Hij noemde de resultaten geruststellend. ''Maar we blijven alert en we ronden de metingen nog niet af.'' Brok zei dat hij verwachtte dat er geen nieuwe meldingen over gezondheidsklachten van bewoners meer bij komen. Het RIVM adviseert mensen met klachten en vragen, of mensen die ongerust zijn, contact op te nemen met de arts of GGD. Wel adviseerde het RIVM aan mensen die zich bezighouden met opruim- en herstelwerkzaamheden, uit voorzorg bloed af te laten nemen. Bij eventuele klachten kan dit bloed worden onderzocht. Ook wordt aanbevolen een nader onderzoek te doen naar eventuele besmetting of verontreiniging van gebouwen en percelen die langdurig in de rook hebben gelegen. De resultaten van het RIVM-onderzoek worden gepubliceerd op de website www.crisis.nl.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 januari 2011, 20:59 uur | Bericht #204806
Chemie-Pack herkent zich niet in aantijging

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, dat woensdag uitbrandde, herkent zich niet in de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM) dat het in strijd met de vergunning zou hebben gehandeld. Dat stelt een woordvoerder van het bedrijf in een reactie.



Het bedrijf zegt het OM herhaaldelijk te hebben gevraagd waar de verdenking exact uit bestaat. Volgens de woordvoerder heeft het OM dat niet duidelijk gemaakt. ,,Juist om die reden kan en wil het bedrijf op dit moment niet nader inhoudelijk reageren'', aldus de woordvoerder. Eerder op dinsdag maakte de Bredase burgemeester Peter van der Velden, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, bekend dat het bedrijf in staat van beschuldiging is gesteld. Het OM doorzocht dinsdag het kantoor van Chemie-Pack.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2011, 18:58 uur | Bericht #205225
'Brandweer liet brand Moerdijk uit de hand lopen'

De directeur van de Gezamenlijke Brandweer in het Botlekgebied in Rotterdam, Ben Janssen, zegt tegen omroep Brabant dat de brandweer heeft gefaald bij het bestrijden van de brand bij Chemie-Pack. Volgens Janssen is de brand met onnodig veel bluswater getracht te bestrijden, terwijl een deken van schuim de brand eerder gedoofd had. Door het blussen met water is volgens de directeur de brand alleen maar groter geworden. Janssen verbaasd zich over het feit dat pas na drie uur de expertise van het korps in het Botlegebied is ingeroepen, terwijl er hier veel kennis is van het bestrijden van chemiebranden. Verder verbaast het Janssen dat er veel brandweerpersoneel zonder adembescherming rond liep. Hierdoor werd de bestrijding van de brand onnodig gevaarlijk. De brandweerlieden uit de Botlek liepen goed beschermd rond en liepen geen gezondheidsproblemen op, dit in tegenstelling tot de andere aanwezige hulpverleners.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2011, 19:08 uur | Bericht #205230
Onderzoeksraad begint onderzoek brand Moerdijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is donderdag begonnen met het onderzoek naar de grote brand in Moerdijk. Dat heeft raad bekendgemaakt. De brand in Moerdijk heeft grote maatschappelijk verontrusting veroorzaakt, wat voor de raad al voldoende reden is om het onderzoek te starten. Daarnaast is de raad verplicht onderzoek te doen als er gevaarlijke stoffen in het spel zijn, zoals bij de brand in Moerdijk het geval was. De raad gaat kijken naar de directe en 'achterliggende' oorzaken van het voorval. Ook wordt onderzocht wat de rol was van de hulpverlening en hoe de voorbereiding en de uitvoering bij de hulpverleningsdiensten verliep. Verder wordt gekeken naar de consequenties. Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat los van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie, dat Chemie-Pack in staat van beschuldiging heeft gesteld. Het bedrijf zou zich niet aan de regels in de vergunning hebben gehouden.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2011, 19:31 uur | Bericht #205246
Vierhonderd brandweerlieden blusten brand

De brand bij Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk is geblust door in totaal vierhonderd brandweerlieden. Dat heeft brandweercommandant Geert Verhoeven van Midden- en West-Brabant donderdag gemeld in de gemeenteraadsvergadering van Moerdijk. De brand werd niet alleen bestreden door korpsen uit West-Brabant, maar ook door brandweerlieden uit de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Ook was er hulp van de bedrijfsbrandweer van Shell op Moerdijk. Chemie-Pack brandde vorige week woensdag compleet af. Over de oorzaak van de brand is nog steeds niets bekend. Wel heeft het Openbaar Ministerie (OM) het bedrijf in staat van beschuldiging gesteld omdat het zou handelen in strijd met de vergunning. Milieu-arts Henk Jans benadrukte opnieuw dat de opgeslagen chemische stoffen niet allemaal kankerverwekkend waren. Sterker nog: 90 procent van de stoffen is volgens hem niet kankerverwekkend. ,,Het idee ontstond dat er een kankerverwekkende mix was ontstaan, maar het ging feitelijk alleen om vluchtige oplosmiddelen die niet bekendstaan als kankerverwekkend. Tussen de 5 en 10 procent van de stoffen zijn mogelijk wel kankerverwekkend’’, aldus Jans.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Diem
Lid
Woonplaats: Hoeksche Waard
Berichten: 755
Lid sinds: 8 mei. 2010
13 januari 2011, 21:51 uur | Bericht #205281
Citaat van Pgs3000, dinsdag 11 januari 2011, 20:21 uur Ik was daar in de buurt toen die brand er was.. Heel irritant, al die brandweerauto's.. ik kon er niet langs!!


;)

Nog irritanter is als je er in de buurt woont en er zoveel onduidelijkheid is
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2011, 14:08 uur | Bericht #205471
Provincie bespreekt hulp Moerdijk

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben donderdagavond in een extra vergadering gesproken over hulp aan de gemeente Moerdijk bij het opruimen van de verontreiniging door de brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack. Commissaris van de koningin Wim van de Donk meldde vrijdag in een vergadering van Provinciale Staten dat het opruimen van de rommel nu de hoogste prioriteit heeft. De (juridische) vraag wie voor de kosten opdraait, komt later aan de orde, vertelde hij. De provincie neemt dinsdag een besluit en komt dan met een brief aan de gemeente Moerdijk, kondigde hij aan. De rol van de provincie bij de brand en nasleep ervan is beperkt. De coördinatie ligt bij de veiligheidsregio, de gemeente was toezichthouder bij Chemie-Pack. Van de Donk vertelde dat hij zich sinds het uitbreken van de brand heeft laten informeren en op afstand betrokken is.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2011, 19:31 uur | Bericht #205541
Burgemeester Moerdijk stapt op na chemische brand

Burgemeester Wim Denie (PvdA) van Moerdijk gaat eerder met pensioen. De nasleep van de grote brand in de chemische fabriek Chemie-Pack vragen meer lichamelijke en mentale inzet dan hij denkt op te kunnen brengen. Dat zei Denie in een gesprek met de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Wim van de Donk (CDA). De 64-jarige burgemeester gaat eerder met pensioen. Hij had voor de brand al aangekondigd per 1 juli zijn werkzaamheden neer te leggen, dat wordt nu per 1 februari. Wie de burgemeester opvolgt, is nog onbekend.

Leiding
'Op deze wijze ontstaat ruimte voor een nieuwe (waarnemend) burgemeester die in Moerdijk leiding kan geven aan de nasleep van de brand,' staat in een verklaring van de provincie. Bij de brand bij de fabriek Chemie-Pack van 5 januari kwamen volgens toxicologen levensgevaarlijke stoffen vrij. Hulpverleners kregen gezondheidsproblemen. Nog steeds is onduidelijk hoe schadelijk de vrijgekomen stoffen precies zijn. Denie had opgeroepen tot een grootschalig gezondheidsonderzoek, maar de RIVM acht dat niet noodzakelijk.

Pensioen
Bij zijn aantreden in 2008 als burgemeester van Moerdijk beloofde hij nog de volle zes jaren van de ambtstermijn aan te blijven. Toen echter bleek dat hij een lager pensioen zou krijgen als hij na zijn 65ste zou blijven werken, gaf hij aan in 2011 op te stappen.

Bron: Elsevier
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 januari 2011, 21:36 uur | Bericht #205582
Melk uit Moerdijk in orde

De melk van veehouders uit het gebied ten noorden van Moerdijk lijkt in orde. Uit een eerste meting op de aanwezigheid van onder meer zware metalen als lood, dioxines en pcb's van de melk uit dit gebied blijken geen afwijkingen, heeft brancheorganisatie de Nederlandse Zuivel Organisatie vrijdagavond bekendgemaakt. De melk van veehouders uit het gebied is de afgelopen week apart opgehaald, verwerkt en opgeslagen in afwachting van onderzoek. De resultaten van de eerste meting betekenen nog niet dat de melk nu wel op de markt wordt gebracht. Uit voorzorg wordt de melk uit Moerdijk nogmaals onder de loep genomen. In de tussentijd blijft de melk uit het gebied apart worden opgehaald. De uitslagen van de extra meting worden eind volgende week verwacht. Vorige week legde een brand een chemisch bedrijf in Moerdijk in de as. In het bedrijf lagen veel gevaarlijke stoffen opgeslagen. Ook een naastgelegen bedrijf ging in vlammen op. Sindsdien is er veel te doen over de mogelijke gezondheidsrisico's, maar die vallen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mee.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
klazan56
Lid
Woonplaats: katwijk zh
Berichten: 197
Lid sinds: 21 dec. 2010
24 januari 2011, 18:20 uur | Bericht #208246
Huiszoekingen in verband met brand Moerdijk

MOERDIJK -
De politie Midden- en West-Brabant heeft maandag onder leiding van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) zes panden doorzocht in verband met de brand op industrieterrein Moerdijk. Het gaat om vijf woningen van medewerkers van Chemie-Pack, waar de brand uitbrak, en een bedrijfspand.

Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt. De huiszoekingen zijn verricht in woningen in Breda, Etten-Leur, Lage Zwaluwe, Oud-Beijerland en Roosendaal en in een bedrijfspand in Oud-Gastel. De acties werden uitgevoerd in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar de chemiebrand die op 5 januari plaatsvond.
,,Het onderzoek richt zich op mogelijke strafbare feiten die te maken hebben met de verdenking dat het bedrijf heeft gehandeld in strijd met de vergunning'', aldus het OM. De politie Midden- en West-Brabant doet het onderzoek in samenwerking met de arbeidsinspectie, VROM-IOD en het Landelijk Team Forensische
Opsporing van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Ondertussen is nog steeds niet duidelijk waar het bedrijf precies van wordt verdacht. Ook de directie van Chemie-Pack weet nog steeds niet waar het van wordt verdacht. Het OM zegt ,,niet te kunnen en niet te willen zeggen'' wat de verdenking is. Dat zou het onderzoek kunnen frustreren, volgens het OM.


Bron: ANP/AD.nl
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2011, 14:17 uur | Bericht #208631
Chemie-Pack moet bodemsanering snel uitvoeren

Chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk moet de verontreiniging als gevolg van de grote brand op vijf januari zelf opruimen en betalen. Als dat niet snel genoeg gebeurt, doet de overheid dat en worden de kosten teruggevorderd. De provincie Noord-Brabant schrijft dat in een brief aan de gemeente Moerdijk. De provincie wil Moerdijk tegemoet komen als Chemie-Pack niet kan betalen. Chemie-Pack is bezig met het verwijderen van het verontreinigd bezinksel.

Nadat de resten van de brand zijn opgeruimd, moet zo snel mogelijk worden begonnen met de bodemsanering om verdere schade aan het milieu en oplopende opruimkosten te voorkomen. De provincie verwacht dat de kosten aanzienlijk zullen zijn. Wie het bevoegd gezag is voor de bodemsanering moeten de gemeente en provincie nog bepalen.

Bron: RTV Rijnmond
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 januari 2011, 14:17 uur | Bericht #208632
Spruitenboeren Hoeksche Waard oogsten weer

De spruitenboeren zijn woensdag weer begonnen met oogsten, een dag nadat het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) bekend maakte dat het gebied tot tien kilometer benedenwinds van de brand in Moerdijk niet of nauwelijks verontreinigd is. De opluchting bij de boeren is groot nadat hun waar schoon is verklaard. Na drie weken wachten, waarin het RIVM onderzoek deed, is een deel van de oogst niettemin al mislukt. De boeren zijn direct aan de slag gegaan met plukken zodra het RIVM groen licht gaf, zodat ze een deel van de oogst nog kunnen redden.

De land- en tuinbouworganisatie (LTO) schat de opgelopen schade vooralsnog op circa vijf miljoen euro. Er zal nog een onafhankelijke taxateur ingeschakeld worden om die schatting te toetsen. LTO is samen met de getroffen boeren druk om te achterhalen of, en zo ja: op wie, ze de schade kunnen verhalen. In eerste instantie zal men proberen de misgelopen inkomsten bij Chemie Pack te claimen. Mogelijk wordt ook de overheid om een vergoeding gevraagd.

Bron: RTV Rijnmond
Marching ever onward to tomorrow!
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
28 januari 2011, 16:58 uur | Bericht #209141
In de bodem ten noorden van Moerdijk zit veel meer aluminium dan normaal, blijkt uit metingen.

In het gebied ten noorden van Moerdijk, aan de overkant van het Hollands Diep, zijn in de grond sterk verhoogde concentraties aluminium gevonden. Op sommige plaatsen is de concentratie vijf keer zo groot als normaal. Dat blijkt uit metingen die zijn gedaan in opdracht van de NOS. Eerder verklaarde het RIVM het gebied veilig. Het aluminium is niet direct schadelijk voor de volksgezondheid, maar het mag niet in de voedselketen terechtkomen. Deskundigen pleiten nu voor meer onderzoek. Naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari heeft de NOS milieuadviesbureau BK gevraagd bodemonderzoek te doen in het gebied ten noorden van Moerdijk. Op vijf meetpunten (drie in de Hoeksche Waard, één in de Alblasserwaard en één in Nieuw-Vennep) zijn op verschillende diepten bodemmonsters genomen.

Mariapolder
Het materiaal is in een laboratorium geanalyseerd en onderzocht op talloze giftige stoffen. Voor vrijwel alle stoffen bevestigt ons onderzoek de rapporten van het RIVM, behalve voor aluminium. Op een meetpunt in de Mariapolder, dichtbij Strijensas, is op een diepte van dertig tot vijftig centimeter 54.000 milligram aluminium aangetroffen, terwijl 10.000 milligram landelijk normaal is. Anders gezegd: in één kilo grond in de Mariapolder zit 54 gram aluminium, waar dat normaal 10 gram is.

Doorgespoeld

Op meetpunten iets verder noordelijk van het uitgebrande bedrijf is de waarde lager, maar nog steeds 20.000 milligram. In de Alblasserwaard, ten noordoosten van Dordrecht, is ook 25.000 milligram aangetroffen. De waarden zijn vastgesteld in de bodemlaag tussen dertig en vijftig centimeter diep. Dat wijst erop dat het aluminium door de regen al behoorlijk is doorgespoeld. De verwachting van de bodemkundigen van BK is dat de stof lang kan blijven zitten in deze grondlaag, omdat de kleigrond sterk ondoorlatend is en klei en aluminium gemakkelijk aan elkaar hechten. De monsters van de toplaag en de diepere laag, op ongeveer een meter diepte, leverden geen verhoogde concentraties op.

Aluminiumoxide
Bij aluminium moet je in dit geval niet denken aan plaatjes metaal, maar aan het element uit het periodiek systeem. Volgens de stoffenlijst van Chemie-Pack lag er ongeveer duizend kilo aluminiumoxide opgeslagen. Omdat deze stof een extreem hoog brandpunt heeft, van meer dan tweeduizend graden, is het vermoedelijk zo de lucht in geslingerd en in de wijde omgeving neergedaald, zonder dat het van samenstelling is veranderd. Volgens de onderzoekers van BK is het aannemelijk dat het hoge aluminiumgehalte het gevolg is van de brand bij Chemie-Pack. Er is geen aluminium-fabriek in de omgeving en de eigenaar van het land heeft geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt waar aluminium in zit.

Voedselketen
Volgens toxicoloog Rokus Zijl van BK is aluminium vooral schadelijk als het in de voedselketen komt. Dat gebeurt als gewassen van de grond worden geoogst. Maïs staat maandenlang op het land en absorbeert veel mineralen uit de bodem, dus ook eventueel aanwezig aluminium. Aluminium in het voedsel is schadelijk voor mens en dier. De schade is afhankelijk van de concentratie. De stof kan allerlei neurologische effecten teweegbrengen. Gezonde mensen kunnen een beperkte hoeveelheid aluminium nog filteren, maar voor nierpatiënten zijn de risico's groter. De deskundigen van BK adviseren om meer onderzoek te doen in de bodem van de Hoeksche Waard.

Bron: nos.
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
mbouman
Lid
Woonplaats: Spijkenisse (ZW)
Berichten: 426
Lid sinds: 10 jun. 2007
28 januari 2011, 17:14 uur | Bericht #209145
Ik vind het allemaal maar een raadsel....
Zoveel chemische produkten die in brand zijn gevlogen met alle gevolgen van dien...
Nu hoor je er immers niets meer van, en alles lijkt de doofpot in gegaan te zijn...

Dus als we kanker krijgen....of weet ik veel wat voor ziektes door het eten van besmet / giftig materiaal in het eten.... dan zal dat later allemaal niet door chemiepack zijn gekomen.....

Ach ik stond precies onder het rookgordijn in strijen / s'gravendeel, waarbij later het alarm afging dat iedereen ramen en deuren moesten sluiten.... en nu ??? gewoon alles weer lekker opeten hoor.... we moeten tenslotte ergens aan kapot gaan, anders raken we nog overbevolkt.....

Ach ja.... ik pleit voor schadevergoeding.... maar.... daarvoor moet je eerst nog een aantal dagen besmet voedsel eten om jarenlang later een half jaartje (als je dat nog red), te mogen genieten van je eventuele schade uitkering.... om vervolgens dit bedrag beter aan je medemens te geven zodat die hiermee je begravenis kan regelen... want dat is immers ook niet meer te betalen...

Lang leven de chemie......
Begin maar vast met aftellen.....

Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 49 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 49, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving (nood)weer week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden