Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD.

25 Apr 2024 22:43:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Sherman, KS.

25 Apr 2024 22:43:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
6 april 2011, 11:20 uur | Bericht #222570
Geen reden tot bezorgdheid over Japanse ladingen in Zeebrugge



Er is geen reden tot bezorgdheid over de schepen afkomstig uit Japan of hun ladingen. Dat meldt het havenbestuur van Brugge-Zeebrugge na overleg tussen de bedrijven en de overheid waaronder het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). In Zeebrugge worden vooral wagens uit Japan gelost en in mindere mate containers. Het eerste schip uit Japan zal nog voor het de haven op 23 april 2011 binnenvaart, worden gecontroleerd op radioactiviteit. Daarna volgen nog steekproeven. Containers afkomstig uit Japan worden door de Megaports-procedure altijd door de douane op radioactiviteit gescreend. Zeebrugge is voor haar trafieken niet verbonden met havens in de onmiddellijke omgeving van Fukushima. Door de zeereis van dertig dagen zal eventuele radioactiviteit ook al gevoelig zijn afgenomen. Afgaande op de informatie van de International Maritime Organisation (IMO) zijn er dan ook geen gezondheidsrisico's te verwachten.

"Om eventueel ongerustheid bij het havenpersoneel en andere personen weg te nemen, zal het eerste schip uit Japan dat Zeebrugge aanloopt na de ramp al op zee worden gecontroleerd door het FANC. Aan de kade volgen bijkomende controles met geigertellers door het FANC. De latere schepen zullen via steekproeven worden gecontroleerd", zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Aan de Japanse ambassade is intussen gevraagd of exportbedrijven werk kunnen maken van een officieel certificaat dat de veiligheid van het schip en de lading bij vertrek uit Japan kan garanderen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:16 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
6 april 2011, 18:50 uur | Bericht #222610
Lek in reactor 2 in Fukushima is gedicht

In Japan is de scheur in reactor 2 in de kerncentrale van Fukushima na vier dagen gedicht. De kans bestaat echter dat er nog steeds radioactief besmet water uit andere scheuren lekt. Elders in de kerncentrale is er opnieuw ontploffingsgevaar. Zaterdag raakte bekend dat er radioactief water in de zee lekt vanuit reactor 2. Tepco, het bedrijf dat de kerncentrale uitbaat, ontdekte een 20 centimeter lange scheur in een koker van het turbinegebouw, de vermoedelijke bron van de vervuiling. Tepco probeerde het lek te dichten door beton in de koker te storten. Dat mislukte, net als verschillende pogingen met andere materialen.

Nu zegt een woordvoerder van Tepco dat er 1.500 liter waterglas in de scheur werd gespoten. Dat is een product dat vaak in schoonmaakmiddelen zit. Nu is het lek gestopt, maar Tepco moet intussen nog altijd duizenden liters laag radioactief water gecontroleerd in zee lozen. Dat werk zou bijna afgelopen zijn. Het lek in reactor 2 is gedicht, maar de kans bestaat dat er ook op andere plaatsen in de getroffen reactoren nog radioactief water lekt en er dus meer barsten of scheuren zijn. Hoe dan ook is er bezorgdheid over het eten van vis uit de buurt. De regering heeft de limiet voor radioactiviteit in vis dan ook verstrengd. Intussen is er in reactor 1 een nieuw probleem opgedoken. Daar is ontploffingsgevaar omdat er in het reactorgebouw te veel waterstof zou hangen. Er wordt nu stikstof in de vaten rond de reactorkern gespoten om te voorkomen dat de hoeveelheid waterstof ontploft. Die techniek werd al eerder toegepast, kort na de aardbeving en tsunami.

8.000 euro per geëvacueerd gezi
n
Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft beslist om een schadevergoeding van 8.000 euro uit te keren aan elk getroffen of geëvacueerd gezin uit de omgeving van de kerncentrale. In totaal werden zo'n 80.000 personen gedwongen om hun woning te verlaten. De Japanse minister van Handel Banri Kaieda pleit ervoor om de vergoeding zo snel mogelijk uit te keren. Ook de enorme schadevergoedingen voor vissers, bedrijven en de landbouw moeten nog worden besproken. De Japanse regering stelt intussen een begroting op voor de heropbouw van de gebieden die getroffen werden door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Daarin wordt 3 triljoen yen (35 miljard dollar) vrijgemaakt. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Het ontwerp stelt dat de Japanse regering niet zal afhangen van de uitgifte van obligaties voor deze bijkomende uitgaven. Japan wil zijn grote overheidsschuld niet nog groter maken. Het dodental van de ramp staat vandaag op 12.468 doden en 15.091 vermisten.

Bron: De Redactie
BartS
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 april 2011, 22:24 uur | Bericht #222629
Toppers steunen Japan

De Toppers treden op woensdag 13 april op in de Amsterdam ArenA tijdens tijdens de benefietavond Nederland Helpt Japan. Gerard Joling, Gordon, Jeroen van den Boom en René Froger werken belangeloos mee aan de avond die bedoeld is om de slachtoffers in Japan te steunen en om geld in te zamelen voor de hulpverlening van het Rode Kruis.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 april 2011, 07:44 uur | Bericht #222649
Tepco pompt stikstof in reactor om ontploffingen te vermijden

Tepco, de exploitant van de kerncentrale van Fukushima, is begonnen met het pompen van stikstof in reactor 1. Dat moet vermijden dat het opgehoopte waterstof ontploft. Personeel van Tepco is rond 16.30 uur plaatselijke tijd (01.30 uur bij ons) begonnen met de klus. De gasvormige stikstof zou effectief in de reactor zijn binnengedrongen, zegt een woordvoerder van het bedrijf. In totaal zou 6.000 m3 stikstof in de reactor worden gepompt, wat zes dagen zal duren.

Preventie
Het gaat om een preventieve maatregel, om te vermijden dat de hoeveelheid waterstof in de reactor blijft toenemen en door contact met zuurstof een ontploffing zou veroorzaken. Stikstof wordt vaak gebruikt om de hoeveelheid zuurstof in de lucht te doen dalen.

Andere reactoren
Tepco zou de komende dagen hetzelfde doen in de reactoren 2 en 3. Waterstofontploffingen hebben de buitenkant van twee van de zes reactoren al serieus beschadigd. De binnenkant van de installatie is intact gebleven.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 april 2011, 10:19 uur | Bericht #222661
Scholen dicht uit angst voor radioactiviteit

Tientallen scholen in Zuid-Korea zijn vandaag gesloten, omdat het regende en in de neerslag mogelijk radioactieve deeltjes uit de kerncentrale Fukushima I in Japan zitten. In de provincie Gyeonggi, die rond de hoofdstad Seoul ligt, schortten meer dan 130 basisscholen en kleuterscholen op last van het provinciale bureau voor het onderwijs hun activiteiten op, toen het begon te regenen. Volgens een woordvoerder van het bureau betrof het een ,,preventieve maatregel in het belang van de veiligheid van de leerlingen''.

De kerncentrale is zwaar getroffen door de aardbeving en daarop volgende tsunami van 11 maart. De Zuid-Koreaanse meteorologische dienst waarschuwde maandag dat radioactief materiaal uit het complex door de zuidoostelijke wind mogelijk in de richting van het Koreaanse schiereiland dreef. Scholen op het platteland, waar leerlingen vaak lang moeten lopen voor zij op school zijn, kregen ook het dringende advies dicht te gaan. Op scholen die wel openbleven, werd de leraren aangeraden de activiteiten in de open lucht af te gelasten. Op de website van de afdeling onderwijs van Seoul klagen ouders dat de lessen daar doorgingen. ,,Alstublieft, geef opdracht de scholen te sluiten. Ik ben bang dat mijn kind sterft en ik kan niet slapen'', schrijft een ouder.

Bron AD

Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 13:52 uur | Bericht #222684
Japan zoekt doden in gebied rond kerncentrale


De Japanse politie is donderdag in de geëvacueerde zone rond de kerncentrale Fukushima I een zoekactie begonnen naar lichamen van slachtoffers van de aardbeving en tsunami die het gebied op 11 maart troffen. Ongeveer 250 agenten in beschermende kleding en uitgerust met geigertellers doen daaraan mee, aldus een politiewoordvoerder.

Bijna vier weken na de dodelijke natuurramp staan nog duizend mensen als vermist te boek. Van hen woonden er 2400 binnen de zone van 20 kilometer rondom de zwaar gehavende kerncentrale waarvan de bewoners zijn geëvacueerd. Wegens de uitstoot van radioactieve stoffen werd het tot dusver niet veilig genoeg geacht om rond de centrale naar stoffelijke overschotten te zoeken. De officiële dodental als gevolg van het natuurgeweld staat nu op 12.600.

Bron: dvhn.nl
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 15:49 uur | Bericht #222697
Stikstof ingezet tegen explosies Fukushima

Bij de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn werknemers begonnen stikstof te spuiten in reactor nummer 1. Dat moet nieuwe explosies in het gebouw voorkomen. De werknemers zijn in de nacht begonnen met hun klus. Ze zijn daar nog enkele dagen mee bezig, meldde het Japanse energiebedrijf Tepco donderdag. Ook de reactorblokken 2 en 3 worden later met stikstof gevuld, maar het explosiegevaar is daar minder. Door de oververhitting van de reactorstaven in de kerncentrale, die zwaar is getroffen door de aardbeving en tsunami van 11 maart, was het koelwater verdampt in waterstof en zuurstof. Dit mengsel van gassen kan explosies veroorzaken. Volgens Japanse media bezoekt het Japanse keizerlijk paar vrijdag een opvangcentrum in de provincie Saitama bij Tokio. Daar zijn 1200 vluchtelingen uit Futaba ondergebracht. Fukushima I staat in Futaba.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 april 2011, 16:55 uur | Bericht #222710


Magnitude 7.4
Date-Time
Thursday, April 07, 2011 at 14:32:41 UTC
Thursday, April 07, 2011 at 11:32:41 PM at epicenter
Location 38.253°N, 141.640°E
Depth 25.6 km (15.9 miles)
Region NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances
66 km (41 miles) E of Sendai, Honshu, Japan
114 km (70 miles) E of Yamagata, Honshu, Japan
116 km (72 miles) ENE of Fukushima, Honshu, Japan
330 km (205 miles) NNE of TOKYO, Japan

Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 17:15 uur | Bericht #222714
Klok tikt: Japan start zoekactie naar rottende lijken

Bijna vier weken na de aardbeving en de tsunami-ramp in Japan zijn 330 politieagenten en 650 militaire vandaag op zoek gegaan naar lichamen rondom de getroffen kerncentrale. Dit is niet zonder gevaar, want de straling is nog erg hoog. Maar er is niet veel tijd meer: de organen rotten en binnenkort zijn de lijken niet meer identificeerbaar. De zoekactie vindt plaats binnen 10 tot 20 kilometer rond de verwoeste centrale, de zogenaamde verboden zone. Vanwege de hoge en gevaarlijke straling, kende de zoektocht tot nu toe de nodige vertraging en werd besloten de overlevenden te laten liggen. 'We moeten nu zoeken, omdat de lijken rotten', zei een woordvoerder van de politie. 'Dit is een race tegen de tijd en tegen de risico's van straling,' legde hij uit aan staatnieuwszender NHK.



25.000 doden
Vermoedelijk loopt het dodental op tot 25 000. 12 500 sterfgevallen zijn inmiddels bevestigd, meer dan 14 700 mensen worden nog vermist.

Stikstof
Tepco, de exploitant van de kerncentrale van Fukushima, is begonnen met het pompen van stikstof in reactor 1. Dat moet vermijden dat het opgehoopte waterstof ontploft.De gasvormige stikstof zou effectief in de reactor zijn binnengedrongen, zegt een woordvoerder van het bedrijf. In totaal zou 6.000 m3 stikstof in de reactor worden gepompt, wat zes dagen zal duren.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 17:19 uur | Bericht #222717
Tepco plande in midden van kerncrisis nieuwe reactoren

Terwijl zich een zware kernramp aan het ontpoppen was in Fukushima, bleef eigenaar Tepco vrolijk aan de toekomst denken. Zo diende het bedrijf op 26 maart - twee weken na de ramp in Japan - een aanvraag in om twee nieuwe reactoren te bouwen in de getroffen centrale van Fukushima. Tepco wou de reactoren al tegen volgende lente bouwen. Bij het verantwoordelijke departement in Fukushima werd met ongeloof gereageerd op de aanvraag van Tepco. Het bedrijf voegde de aanvraag toe aan een jaarlijks rapport over de toekomstige elektriciteitsvoorziening in Japan. Het energiedepartement lichtte meteen de gouverneur van Fukushima in. Die was woedend toen hij het nieuws te horen kreeg. Hij gaf Tepco de raad eerst de huidige problemen op te lossen en niet meer te denken aan nieuwe reactoren. Tepco wou echter niet opgeven en overhandigde de plannen aan het ministerie van Economie, Handel en Industrie.



Per ongeluk?
Het nieuws werd dit weekend voor het eerst door een Japanse krant gepubliceerd en vormt een nieuwe schandvlek op de reputatie van Tepco. Een bestuurslid van het bedrijf liet inmiddels weten dat ze spijt hebben van hun misplaatste voornemen. Hiroshi Aizawa verklaarde dat Tepco te druk bezig was geweest met de kerncrisis in de centrale en dat zo vergeten was om de plannen - die al voor de ramp van 11 maart opgesteld waren - aan te passen. Een typische dubbelzinnige verklaring van Tepco, want waarom zou het bedrijf dan eerst met de plannen naar een hogere instantie lopen?

Bedrijf in puin
Tepco deed de aanvraag op het ogenblik dat het besloot de vier getroffen reactoren definitief te ontmantelen. Terwijl nummers 1, 2, 3 en 4 zouden worden afgevoerd, wilde het bedrijf nummers 7 en 8 aanbouwen. De vicevoorzitter van Tepco maakte bekend dat het bedrijf toch niet in staat zou zijn om nieuwe reactors te bouwen. Door de ramp heerst er niet alleen een financiële crisis bij Tepco, hun voorzitter lag een week in het ziekenhuis, waardoor het bedrijf tijdelijk geleid werd door iemand die zelf een beschadigde reputatie heeft na een eerder, minder ernstig nucleair incident. De 80.000 geëvacueerde inwoners zijn woedend op Tepco. Het bedrijf blijft zelfs in tijden van crisis zijn eigenzinnige politiek voeren. Dit weekend werd radioactief water in de oceaan losgelaten, nog een beslissing die veel kwaad bloed heeft gezet.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:17 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 17:23 uur | Bericht #222718
Weer zware aardbeving Japan

De noordoostkust van Japan, nabij de stad Honshu, is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Het Japanse meteorologisch instituut heeft gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami met een hoogte van één meter. Met name de eerdere getroffen kustgebieden lopen risico. Volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS had de schok een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het episch centrum lag op zo'n 40 kilometer diepte.



De beving vond plaats op ongeveer 140 kilometer afstand van Fukushima en 100 kilometer van Sendai. De gebouwen in Tokio schudden bijna een minuut lang. Officials bij de geplaagde kerncentrale in Fukushima zeggen geen nieuwe problemen te verwachten na de beving. De bevolking in de regio Miyagi is opgedragen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten, wegens een mogelijke tsunami. Vorige maand richtte een aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter en een tsunami een enorme schade aan. Er vielen tienduizenden doden en gewonden.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2011, 19:34 uur | Bericht #222732
Nieuwe aardbeving in Japan, tsunami-alarm opgeheven

Japan is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De schok had een kracht van 7,1. Dat is ongeveer even zwaar als de aardbeving die Haïti vorig jaar getroffen heeft. Er werd ook opnieuw een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat is inmiddels opgeheven. Mensen in de gevarenzone kregen de raad naar hoger gelegen gebieden te vluchten. Zelfs de gebouwen van de hoofdstad Tokio trilden opnieuw. De aardbeving treft opnieuw het geteisterde noorden van Japan. De schok zou zich op 40 kilometer van de kust hebben voorgedaan. Met 7,1 is dit meteen de zwaarste aardbeving sinds 11 maart, toen de grond trilde met een kracht van 9,0 en een metershoge tsunami de kust overspoelde. Sindsdien waren er wel meerdere krachtige naschokken. De aardbeving van vandaag had aanvankelijk een kracht van 7,4 opgestempeld gekregen, maar dat werd intussen herzien.

De schok gebeurde eigenlijk precies op de plaats die vorige maand zo zwaar getroffen werd, voor de kust van Sendai, waar de vloedgolf toen tien meter hoog was. De bevolking in de regio Miyagi is opgedragen om naar hoger gelegen gebieden te vluchten. Het tsunami-alarm werd inmiddels opgeheven. Er werd een tijdje gevreesd voor golven tot twee meter hoog. Ook in Fukushima is de schok gevoeld. Tepco liet weten momenteel te onderzoeken of de aardbeving nieuwe schade heeft aangericht aan de kerncentrale waar al weken crisis heerst. Voorlopig zijn er geen onrustwekkende signalen. Het personeel werd kortstondig geëvacueerd, maar de werkzaamheden zijn inmiddels hervat. Er zouden volgens Tepco geen gewonden gevallen zijn. Na de aardbeving is op sommige plaatsen in de regio de stroom uitgevallen. Dat meldt het persagentschap Kyodo.

Bron: HLN
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 april 2011, 09:59 uur | Bericht #222812
Toshiba wil beschadigde kernreactor(en) ontmantelen

Het Japanse bedrijf Toshiba Corp heeft de regering en uitbater Tepco voorgesteld om de door de aardbeving en tsunami van 11 maart beschadigde atoomfabriek Fukushima tegen 2020 te ontmantelen, zo heeft de Nikkei Business Daily gemeld. Ook de New York Times schreef gisteren over de plannen van Toshiba Corp. Toshiba werkte het voorstel uit met drie Amerikaanse bedrijven: Westinghouse Electric Co dat een nucleaire business unit van Toshiba is; Babcock and Wilcox Co dat nucleaire uitrusting vervaardigt, en de Shaw Group Inc gepecialiseerd in design van atoomfabrieken.

De drie firma's ontmantelden ook de reactor van Three Miles Island in de VS. In 1979 kende het reactorhart van die centrale een bijna-meltdown, wat het grootste ongeluk met kernenergie was in de VS.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 april 2011, 09:59 uur | Bericht #222912
Duizend jaar oude Japanse culinaire tradities in gevaar

Vis is onmisbaar in de Japanse keuken. Het land haalt al duizend jaar z'n voedsel uit de oceaan. Maar wat als dat voedsel radioactief blijkt te zijn? Japan dumpte deze week een grote hoeveelheid radioactief water in zee. Een oude culinaire traditie is plots met uitsterven bedreigd. "Als dit nog erger wordt, weten we niet wat er zal gebeuren", zegt de manager van een populaire sushiketen in Japan. Zijn restaurants ontvangen een derde minder klanten sinds de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Oorzaak is de angst voor radioactief voedsel door de kernramp in de centrale van Fukushima. Al weken zou er radioactief water lekken en naar de oceaan stromen. En deze week zag Tepco geen andere oplossing meer dan het overtollige radioactieve koelwater gewoon in zee te dumpen.



De Japanse bevolking bleef er de laatste weken al bij al opvallend rustig bij. Maar nu er radioactieve stoffen in het zeevoedsel gevonden zijn, groeit de nervositeit. In het begin van de week werd radioactief jodium aangetroffen in een kleine vissoort, de konago of zandspiering. Op de plaats van de vangst werd meteen een visverbod ingevoerd.

Jodium
De jodium-concentratie ligt 140.000 keer boven de limiet die de Japanse overheid als veilig beschouwt. Daarnaast vormt de aanwezigheid van cesium nog een groter gevaar. Volgens de Japanse visserijsector zal niemand onveilige vis eten, aangezien die door lokale vissers niet meer verscheept wordt. Toch is dat voor de klanten geen geruststelling en op de markt van Tokio is de visverkoop sinds donderdag ernstig achteruitgegaan.



Nucleair verleden
De gedachte aan besmet zeevoedsel boezemt de Japanse bevolking veel angst in. Ze hebben daar historisch gezien ook alle reden toe. Zo is Japan het enige land dat het slachtoffer is geworden van een nucleaire oorlog. En in de jaren 50 en 60 werd Japan getroffen door een ramp voor de volksgezondheid toen giftige stoffen in de oceaan terechtkwamen en duizenden mensen aan kwikvergiftiging leden.

Geigertellers
Sommige restaurants komen creatief uit de hoek om hun klanten te overtuigen dat de vis veilig is. "We denken er aan om geigertellers te voorzien", zegt de manager van de sushiketen. Vissers uit het oosten van Japan zullen mogelijk aan de westkust moeten gaan vissen, maar daar leven andere soorten. Als de nachtmerrie straks werkelijkheid zou worden, zullen de Japanners hoe dan ook hun eetcultuur moeten aanpassen.

Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:17 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 april 2011, 11:08 uur | Bericht #222917
Miljoenen aan cash gevonden in puin Japanse tsunami

Japanse reddingswerkers en burgers hebben in het puin in de door de aardbeving en tsunami getroffen regio al voor miljoenen aan geld gevonden en overgedragen aan de politie. Volgens de politie in de getroffen prefecturen Iwate en Miyagi krijgen ze elke dag honderden waardevolle voorwerpen die zijn gevonden, waaronder heel wat portefeuilles met geld in.

Omdat het voor de autoriteiten in vele gevallen onmogelijk is om de eigenaar op te sporen, roepen de overlevenden nu op om het geld te gebruiken voor de wederopbouw van de getroffen regio. Bij de zware aardschok en tsunami op 11 maart kwamen in Japan waarschijnlijk 28.000 mensen om het leven. Daarvan gelden er 15.000 als vermist.

Bron Hln


Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
10 april 2011, 08:50 uur | Bericht #222993
Helft slachtoffers in Japan was ouder dan 65 jaar

Meer dan de helft van de slachtoffers van de tsunami die op 11 maart het noordoosten van Japan trof, was 65 jaar of ouder. Dat bericht de krant Asahi op basis van politiestatistieken. Speurders konden de leeftijd natrekken van 7.935 mensen die de eerste dag omkwamen. Daarbij waren 4.398 mensen, ofwel 55,4 procent, ouder dan 65 jaar. "Velen onder hen zijn omgekomen toen de vloedgolf kwam omdat ze waarschijnlijk de tijd niet hadden om zich in veiligheid te brengen, of omdat ze zich zonder hulp niet konden verplaatsen", aldus de krant.



De voorlopige balans van de nationale politie spreekt van 12.985 doden en 14.809 vermisten. De krant denkt dat die balans nog kan oplopen. De tsunami heeft volledige families meegesleurd die niet als vermist opgegeven werden. De identificatie wordt bemoeilijkt door het feit dat veel documenten verdwenen zijn en doordat er te weinig personeel is.

Bron:HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:17 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
10 april 2011, 11:39 uur | Bericht #223008
Japans eiland van puin drijft naar Amerikaanse kust

De Verenigde Staten moeten niet enkel rekening houden met radioactieve wolken uit Japan. Na de tsunami heeft zich voor de Japanse kust ook een 'eiland van puin' gevormd, dat langzaam koers zet richting Hawaï en de westkust van de VS.
Na de tsunami kwamen chemicaliën, afval, autobanden en zelfs hele huizen in zee terecht. Wetenschappers spreken van een heus "eiland van puin", dat langzaam de oceaan zal oversteken. Een onderzoeksteam van het International Pacific Research Center van de Universiteit van Hawaï bestudeert al jaren de afvalstromen in de Stille Oceaan. Op basis van hun computermodellen schatten de wetenschappers dat de massa vuilnis over ongeveer een jaar zal aanspoelen op de stranden van Hawaï.



Naar verwachting zal het afval verder koers zetten naar de westkust van Noord-Amerika. Hawaï moet zich voorbereiden op nog een tweede golf, omdat zeestromingen het afval enkele jaren later terugvoeren naar de Hawaïaanse kusten, waar de ecosystemen zich nog niet hersteld zullen hebben.

Draaikolk van vuilnis
Op termijn zal een deel van het vuilnis terechtkomen in de "trash vortex", een draaikolk van vele honderden kilometer doorsnee in de Stille Oceaan waar de zeestromingen al decennia lang afval aanvoeren. In het gebied is er nauwelijks leven mogelijk door een dikke laag plastic, chemicaliën en ander afval. Onderzoekers schatten dat 80 procent van het afval afkomstig is van land, de rest van schepen.

Bron:HLN
  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:17 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 april 2011, 22:43 uur | Bericht #223073
1 maand na Fukushima: Tokio betoogt tegen kernenergie

Morgen is het exact één maand geleden dat de aardbeving, annex tsunami, annex kernramp van Fukushima plaatsgreep. Vandaag kwamen voor het eerst zo'n 2.000 Japanners de straat op om te betogen tegen kernenergie. Intussen werd er een drone ingezet om foto's te nemen binnenin de kerncentrale van Fukushima Daiichi, meldt CNN. "Ik uitte mijn ongenoegen vanuit mijn luie zetel", zegt betoogster Karima Asuma Stickan. "Maar hier zijn we nu voor het eerst samen met vrienden om te betogen." 11 maart 2011, een vreselijke datum. Een zware aardbeving trof Japan, dat vervolgens een enorme tsunami te verwerken kreeg. Van dag één was het duidelijk dat de kerncentrale van Fukushima Daiichi er erg aan toe was. Geleidelijk klom de kernramp op naar zes op een schaal van 7, het droeve maximum dat enkel in Tsjernobyl voorkwam. Geen mens echter die er nog aan twijfelt dat het drama in Fukushima rampzalige gevolgen heeft voor mens en milieu. Tokyo Electric Power Company, kortweg TEPCO, probeert dan ook sinds die elfde maart met de moed der wanhoop drie zwaar beschadigde kernreactoren af te koelen en een nog grotere uitstoot van radioactiviteit dan die nu al vrijkwam te voorkomen.

Drone met camera
Vandaag werd een drone - een helikoptertje op afstandsbediening - met een fotocamera de kerncentrale ingevlogen, in de hoop beelden te verkrijgen van de reactoren 1, 3 en 4, alsook van de baden met gebruikte brandstofstaven. De drone fladderde een klein halfuur boven de site van de kerncentrale op een hoogte van 150 meter. De camera is ook in staat om infraroodbeelden door te sturen. Morgen zouden er foto's vrijgegeven worden. TEPCO maakt ook gebruik van zware werktuigen op afstandsbediening om het puin rond de kerncentrale te ruimen. Er werd ook begonnen met het leggen van nieuwe leidingen om het radioactieve water uit de overstroomde kelders achter reactoren 1, 2 en 3 weg te pompen.

Werkman onwel tijdens shift
Eén arbeider, een dertiger, werd ziek tijdens het werk vandaag. Hij werd naar het ziekenhuis gevoerd, waar oververmoeidheid werd vastgesteld. Hij was blootgesteld aan een straling van 4,82 millisieverts maar er werden geen radioactieve deeltjes op zijn lichaam gevonden. Zijn zogenaade cumulatieve blootstelling was 16 millisieverts, wat beduidend onder de limiet van 250 ms ligt. Inmiddels zijn ook twee van 's werelds grootste betonpompen onderweg van de VS naar Japan. Ze zijn dan wel ontworpen om cement te behandelen, maar ze kunnen ook water onder hoge druk wegpompen. Zo kunnen de arbeiders vanop grotere afstand werken.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 april 2011, 22:44 uur | Bericht #223074
Tokio denkt aan organisatie Spelen 2020 om heropbouw te bespoedigen

De Japanse stad Tokio zal zich mogelijk kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2020, om zo de heropbouw van Japan na de aardbeving en tsunami van 11 maart een duw in de rug te geven. Dat zegt de gouverneur van de hoofdstad, Shintaro Ishihara. "Zelfs al is het nog negen jaar wachten op de Spelen van 2020, het kan ons op de rails zetten", verklaarde Ishihara. "Als we hard werken naar 2020 toe, zal dat een sterke impuls zijn voor de heropbouw en heropleving van ons land."



Tokyo was kandidaat voor de organisatie van de Spelen in 2016, maar moest toen de duimen leggen voor het Braziliaanse Rio de Janeiro ondanks een campagne van 15 miljard yen (122 miljoen euro). De kandidaat-steden voor de organisatie van 2020 hebben nog tot 1 september 2011 de tijd om een dossier in te dienen bij het Internationaal Olympisch Comité, dat in september 2013 in Buenos Aires zal beslissen. Berlijn, Busan (Zuid-Korea), Kaapstad, Doha (Qatar), Rome en Istanbul lieten al hun interesse blijken.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
11 april 2011, 08:03 uur | Bericht #223098
'Kans op lekken straling Fukushima veel kleiner'

De kans dat er grote hoeveelheden radioactief materiaal weglekken uit de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I wordt aanzienlijk kleiner. Dat heeft de Japanse regering maandag bekendgemaakt. ''De mogelijkheid dat de situatie in de kerncentrale verslechtert en tot nieuwe lekkage van radioactieve stoffen leidt, wordt aanzienlijk kleiner'', aldus een regeringswoordvoerder tegen verslaggevers.

Hij vergeleek de huidige situatie met die van een of twee weken na de verwoestende aardbeving en tsunami die de kerncentrale ernstige schade toebrachten. De woordvoerder zei niet dat de crisis geheel onder controle is: ''Uiteraard functioneert de centrale niet normaal. We vragen evacués uit de omgeving daarom weg te blijven, voor het geval de situatie verslechtert.''

Bron Nu.nl
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 266 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 266, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden