Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:56

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:55

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Mar 2019 17:59:54
Actueel
1 / 4

Berichtgeving onstuimig weer

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 april 2011, 07:55 uur | Bericht #223496
Nieuwe aardbeving van 6,1 in noordoosten van Japan

De noordoostelijke kust van Japan werd vanochtend opnieuw getroffen door een zware aardbeving met een magnitude van 6,1, meldt het Amerikaans geofysisch instituut (USGS). De aarde beefde om 5.57 uur plaatselijke tijd. Het epicentrum lag op slechts 11,2 kilometer diepte, 190 kilometer ten oosten van Morioka op het eiland Honshu. Er werd geen tsunamialarm afgekondigd. Er is nog geen informatie over eventuele schade of slachtoffers.

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 april 2011, 07:56 uur | Bericht #223497
Nederlanders zamelen ruim 6 miljoen euro in voor Japan

Een benefietcampagne van het Nederlandse Rode Kruis voor Japan heeft ruim zes miljoen euro opgebracht, meldt een woordvoerster van de hulporganisatie. Dit bedrag kan nog verder oplopen, want gironummer 6868 is open tot het eind van de maand. Gulle gevers konden op de landelijke actiedag 'Nederland helpt Japan' geld doneren via telefoonnummer 0800-1112. Ook vond er een benefietconcert plaats in de Amsterdam ArenA, met een voetbalwedstrijd tussen Ajax en de Japanse topclub Shimizu S-Pulse. Kaarten hiervoor kostten 5 euro. De ruim 38.000 toeschouwers in het stadion zagen Ajax met 4-0 winnen.

De campagne van het Rode Kruis voor de getroffenen van de aardbeving en tsunami in Japan, ging in maart van start. Een benefietdiner in Rotterdam heeft de voorbije avond 27.500 euro opgebracht voor de slachtoffers in Japan. Onder leiding van de Rotterdamse tv-kok Herman den Blijker kookten zes Rotterdamse chefs een speciaal diner.

Bron Hln

Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 09:49 uur | Bericht #223508
Japan leert hulp te ontvangen

Japan heeft na de verwoestende aardbeving en tsunami van vorige maand al uit 117 landen hulp ontvangen. Ook de Japanse bevolking zelf toont een enorme solidariteit met de medeburgers uit Tohoku, de streek die op 11 maart het zwaarst werd getroffen. Het traditionele donorland moest wel zijn trots overwinnen om al die hulp te aanvaarden.April is traditioneel de tijd van de kersenbloesemfeesten in Japan. Miljoenen Japanners houden feestjes onder de roze bloeiende bomen terwijl de straten verlicht worden door romantische lantaarns. Maar in Tokio en andere grote steden worden die festiviteiten nu helemaal in de schaduw gesteld door benefietacties. Van het noordelijke eiland Hokkaido tot Okinawa helemaal in het zuiden hebben honderden vrijwilligersgroepen hulpinitiatieven opgestart en mensen naar Tohoku gestuurd.

Solidariteit
Het internationale filmfestival van Okinawa, dat eigenlijk de economie van die stad moet aanzwengelen, is nu bijvoorbeeld een benefietfestival voor Tohoku geworden. Shintaro Ishihara, de gouverneur van Tokio, heeft de inwoners van zijn stad opgeroepen vrijwillig af te zien van kersenbloesemfeestjes uit solidariteit met de slachtoffers in Tohoku. "De verschrikkelijke ramp heeft de Japanners ertoe aangezet in heel het land een charitatieve beweging te lanceren", zegt de auteur en maatschappijcriticus Kyoichi Kobayashi. "Dat is een heel nieuwe ervaring voor mensen die gewend zijn geraakt aan de rijkelijke levensstijl die de naoorlogse economische macht van Japan meebracht."

Ontnuchterend
Psychologisch is het niet allemaal niet makkelijk te verteren voor de Japanners. "In een paar seconden" is Japan van een land dat lang de grootste donor te wereld was, "zelf een ontvanger van hulp geworden", zegt Kobayashi. Door de aardbeving en de tsunami zijn 30.000 mensen omgekomen of vermist geraakt. "De chaos die we zien in Tohoku - duizenden mensen verblijven nog in evacuatiecentra en er is gebrek aan voedsel en water - is ontnuchterend."

23 miljoen euro steun
Volgens cijfers die in Japan bekend werden gemaakt, hebben 117 landen via het Japanse Rode Kruis samen al meer dan 23 miljoen euro overgemaakt. Japan is vooral geroerd door de financiële steun die ook uit arme landen als Rwanda and Sri Lanka binnenkomt, zegt Takeshi Inoguchi, een expert internationale relaties. "Voor de Japanners is dat een belangrijk hart onder de riem, en ze zijn er heel dankbaar om." Japan is ook blij met de steun uit China. De voorbije jaren hadden grensgeschillen de relaties tussen China en Japan verzuurd, maar nu staat China op de eerste rij bij de hulpverlening. Opgelucht stelde de krant Asahi ook vast dat China "kalm" reageert op de lozingen van radioactief water uit de centrales van Fukushima zo dicht bij zijn eigen grenzen.

Zelfs Rusland
Hulp komt er ook uit Rusland, dat sinds november ook al op gespannen voet stond met Japan omwille van een ander territoriaal dispuut. Rusland heeft 161 hulpverleners naar Japan gestuurd en heeft aangekondigd dat het Japan zal helpen bij zijn energiebevoorrading.

Bron: hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 15:36 uur | Bericht #223553
Japanse media sparen TEPCO in ruil voor snoepreisjes

Op 11 maart werd Japan getroffen door de zwaarste aardbeving uit de geschiedenis van het land, gevolgd door een allesverwoestende tsunami. Om de ramp compleet te maken, werd ook de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd, en nu, meer dan een maand later, lijkt er nog steeds geen oplossing in zicht. De Japanse media laten echter na om TEPCO, de uitbater van de kerncentrale, het vuur aan de schenen te leggen. Jake Adelstein, een Amerikaanse journalist die al jaren in Japen werkt, legt uit waarom.

Een officiële reactie van TEPCO bleef lang uit. Tsunehisa Katsumata, voorzitter van de raad van bestuur van TEPCO, was namelijk op reis in China. Hij was daar samen met enkele vertegenwoordigers van de grote Japanse mediamaatschappijen. Masataka Shimizu, een andere topman van het bedrijf, is dan ook het hoofd van de Japan Society for Corporate Communication Studies (JSCCS). TEPCO is met andere woorden goed vertegenwoordigd in het mediawereldje.

Er wordt echter gefluisterd dat JSCCS ook de advertentiegelden voor de media beheert. In de raad van bestuur zetelen namelijk ook nog topkaderleden van andere grote Japanse bedrijven, zoals Toyota, Asahi Beer en Dentsu, een van de grootste reclamebureaus ter wereld. Het is voor de Japanse media dus belangrijk om deze bedrijven te vriend te houden.

Programma vernieuwen
Een voorbeeld van hoe de lobbygroep te werk gaat dateert van midden vorige maand. Takashi Uesugi, een gereputeerd journalist, bekritiseerde TEPCO herhaaldelijk op TBS Radio. Enkele dagen later werd hij door een producer gevraagd om de zender te verlaten. Als drogreden werd hem verteld dat ze het opzet van het programma gingen vernieuwen en hij niet in de plannen paste. Wanneer TBS Radio over de zaak iets gevraagd wordt, weigeren ze elke vorm van commentaar.

"Studiereis"
Volgens een andere Japanse reporter betaalt TEPCO al meer dan tien jaar de snoepreisjes voor vertegenwoordigers van grote mediabedrijven. De reizen worden altijd gehouden onder het mom van studiereis. Op elke reis wordt er wel een bedrijf bezocht, maar het merendeel van de tijd wordt besteed aan sightseeing en etentjes in dure restaurants.

Het kan dan ook niet verbazen dat de Japanse media niet erg kritisch zijn voor TEPCO. Hoewel buitenlandse media al vernietigend hebben uitgehaald naar het bedrijf, blijven de Japanse media voorzichtig in hun berichtgeving.

Bron: hln
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 16:51 uur | Bericht #223564
Japanse kinderen pesten 'radioactieve' jongen

In Japan moeten scholen kinderen leren omgaan met slachtoffers van de kernramp. Dat meldt het Japanse Kyodo News. Aanleiding is een jongen die radioactief zou zijn en daardoor gepest werd door zijn leeftijdsgenootjes.
De jongen is een van de geëvacueerden uit de regio rond de geteisterde kerncentrale van Fukushima. Hij zou radioactief zijn en anderen kunnen besmetten. De lokale overheid kreeg een anoniem telefoontje dat de jongen werd lastiggevallen in een park waar kinderen spelen. Daarop werd besloten dat de 83 scholen in de omgeving van de stad aandacht aan verdraagzaamheid moeten gaan besteden. De scholen moeten bovendien gaan samenwerken met de ouders. Ouders zouden hun kinderen beïnvloeden door hun eigen angst voor de vrijgekomen stralen over te brengen.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 16:53 uur | Bericht #223565
Japanse containers veilig

De containers die donderdag door het schip Carsten Maersk vanuit Japan naar Rotterdam zijn gevaren, zijn niet radioactief besmet. Dat zei directeur Rob Sponselee van het containerbedrijf APM Terminals, waar het schip afmeerde en wordt gelost. In de Britse haven Felixstowe, waar het containerschip een tussenstop maakte, was al geconstateerd dat het schip zelf ook niet besmet was. Als de containers van de kade worden afgehaald, gaan ze door de detectiepoorten van de douane voor een tweede controle. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) neemt dan monsters van de lading. Die worden in het laboratorium van deze dienst in Wageningen gecheckt op radioactieve besmetting.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 16:55 uur | Bericht #223566
Politie vindt 10 lijken rond centrale van Fukushima

De Japanse politie heeft rond de kerncentrale van Fukushima de lichamen gevonden van tien slachtoffers van de tsunami. Voor het eerst sinds 11 maart, de dag van de aardbeving en de tsunami, gingen ongeveer 300 politieagenten in beschermende pakken aan de slag in een zone van tien kilometer rondom de nucleaire site. Sommige lichamen werden aangetroffen in voertuigen die door de vloedgolf waren meegesleurd, andere slachtoffers werden ontdekt onder brokstukken en puin, aldus een politiewoordvoerder. Het is de eerste grootschalige zoekoperatie sinds de natuurramp en de daaropvolgende reeks nucleaire incidenten. Door de hoge stralingsniveaus konden de reddingsdiensten nauwelijks lijken bergen.Evacuatie
Na de nucleaire ramp in de centrale Fukushima Daiichi (N°1) lieten de autoriteiten de omgeving in een straal van 20 kilometer rond de centrale evacueren. Op 3 april hield de politie al een zoektocht naar vermisten, maar de agenten vermeden daarbij nog de onmiddellijke omgeving van de centrale. De zoektocht van vandaag begon om 10 uur plaatselijke tijd, en werd beëindigd rond zonsondergang. "Het valt moeilijk in te schatten hoeveel mensen nog vermist worden in de regio. We moeten ze zo snel mogelijk vinden", aldus de politie. "Indien de lichamen een verhoogde radioactiviteit vertonen, moeten ze worden gewassen alvorens ze onderzocht kunnen worden en naar het mortuarium kunnen", luidt het nog.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 april 2011, 21:53 uur | Bericht #223610
Meer straling in grondwater Fukushima I

Het grondwater in de omgeving van de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima I is besmet geraakt. De hoeveelheid radioactief jodium en cesium is de afgelopen week fors toegenomen. Waarschijnlijk sijpelt water uit de reactoren de bodem in. Dat heeft energiebedrijf Tepco, eigenaar van het complex, donderdag laten weten aan het Japanse persbureau Kyodo. De concentratie cesium-134 in het grondwater werd in een week tijd bijna veertig keer zo hoog. Het jodium-131-peil steeg in dezelfde periode met een factor vijf. De kernreactoren van Fukushima I raakten zwaar beschadigd bij de aardbeving en de daaropvolgende tsunami, die Japan meer dan een maand geleden troffen. Straling lekt en veel omwonenden zijn geëvacueerd. Reddingswerkers zijn er nog altijd niet in geslaagd de centrale onder controle te krijgen.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 april 2011, 10:09 uur | Bericht #223658
Snelle schadevergoeding voor evacués Japan

Tepco, de exploitant van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, moet nog deze maand schadevergoeding gaan uitkeren aan de mensen die vanwege het stralingsgevaar geëvacueerd moesten worden. Het gaat om een voorlopige compensatie voor rond de 48 duizend huishoudens. Dit heeft de Japanse minister van handel en industrie Banri Kaieda op een persconferentie bekendgemaakt. De regering wil dat op 28 april wordt begonnen met de uitbetaling van compensatie aan de mensen die binnen een straal van dertig kilometer bij de centrale woonden en hun huizen hebben moeten verlaten toen de centrale door de aardbeving en tsunami van 11 maart zware schade bleek te hebben opgelopen. Aan huishoudens moet een miljoen yen (ruim achtduizend euro) worden betaald; aan individuen 750 duizend yen (ruim zesduizend euro).

Betrokkenen waren niet onverdeeld enthousiast over de maatregel. Dat geen rekening wordt gehouden met de grootte van gezinnen - huishoudens krijgen allemaal hetzelfde bedrag - werd vooral als ontoereikend gezien. Masataka Shimizu, de president-directeur van Tepco, verwacht dat zijn bedrijf zo'n vijftig miljard yen aan door de regering gelaste schadevergoeding zal moeten uitkeren.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 april 2011, 13:15 uur | Bericht #223678
Japanners hebben last van fantoomaardbevingen

Na de zware aardbeving van vorige maand wordt Japan bestookt met een hele resem naschokken. Japanners mogen dan wel leren leven hebben met aardbevingen, wat ze de laatste maand meemaken is ongezien. Het is zelfs zo erg dat sommigen last hebben van fantoomaardbevingen, meldt de New York Times. Sinds de zware aarbeving van 11 maart heeft Japan al moeten afrekenen met een 400 naschokken met een kracht van meer dan 5.0 op de schaal van Richter. Voor sommigen, zoals Aguri Suzuki, zijn er dat echter veel meer. Ze heeft last van fantoomaardbevingen. Ze voelt met andere woorden aardbevingen die er niet zijn. Wanneer ze de tak van een boom ziet bewegen begint de angst al op te komen.Overgevoelig
Dokter Hideaki Sakata is directeur van het Universitair Ziekenhuis van Mejiro en de arts die mevrouw Suzuki behandelt. Volgens hem kunnen de fantoomaardbevingen vergeleken worden met het gevoel dat je hebt wanneer je opnieuw voet aan land zet na een bootreis. Het lijkt alsof alles rondom je beweegt, terwijl er eigenlijk niets gebeurt. Ook dokter Kazuhiro Soeda behandelt mensen die te kampen hebben met angstaanvallen. "Mensen worden te gevoelig, en dit is iets wat we hier in Japan nog nooit hebben meegemaakt", wist hij te vertellen.

Bron Hln
  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:18 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 april 2011, 16:06 uur | Bericht #223696
Dakdekkers leveren vrije dagen in voor Japan

De Goese dakdekker Jan Hoogstrate heeft samen met zijn collega's van 5000 euro bij elkaar gesprokkeld voor noodhulp in Japan. Daarvoor hebben de medewerkers van Lukasse dakbedekkingen vrije dagen ingeleverd. Lukasse keerde deze vakantiedagen uit in geld. "De meesten gaven één dag, enkele anderen iets meer en zo zijn we aan het bedrag gekomen", zegt Hoogstrate. "Ik wilde graag iets doen toen ik hoorde van de ramp die zich in Japan voltrok."

Het geld is overgemaakt naar het deels uit Zeeland afkomstige zendingsechtpaar Geert en Eline de Boo. Het koppel woont in Tokio met vijf kinderen en zijn kerkplanter voor de Grace City Church, uitgezonden door de Gereformeerde Zendingsbond. Tijdens de aardbeving bevonden ze zich met drie van hun kinderen op de 51e verdieping van hun flat. Twee kinderen waren op op dat moment op school, 35 kilometer verderop.

Bron: PZC
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 april 2011, 08:02 uur | Bericht #223759
Tokio opgeschrikt door aardbeving

De regio rond de Japanse hoofdstad Tokio werd zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving. Die had volgens het Amerikaans geofysisch instituut (USGS) een kracht van 5,8. Er volgde geen tsunami-alarm. Er zijn geen berichten over eventuele slachtoffers. Het epicentrum van de aardbeving lag een tachtigtal kilometer ten noorden van Tokio, in de prefectuur Tochigi. Het noordoosten van Japan werd op 11 maart getroffen door een aardbeving met kracht 9, gevolgd door een tsunami. Meer dan 13.500 mensen kwamen om. Sindsdien kreeg het land honderden naschokken te verwerken.

Bron: de StandaardMagnitude 5.8
Date-Time
* Saturday, April 16, 2011 at 02:19:29 UTC
* Saturday, April 16, 2011 at 11:19:29 AM at epicenter
Location 36.395°N, 139.684°E
Depth 59.3 km (36.8 miles)
Region EASTERN HONSHU, JAPAN
Distances
26 km (16 miles) SW of Utsunomiya, Honshu, Japan
52 km (32 miles) E of Maebashi, Honshu, Japan
74 km (45 miles) W of Mito, Honshu, Japan
81 km (50 miles) N of TOKYO, Japan

| Gewijzigd: 16 april 2011, 08:03 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 april 2011, 10:37 uur | Bericht #223770
Mineraal moet zee Japan schoonmaken

In het zeewater bij de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I worden zakken met mineralen gegooid. Met die nieuwe methode hoopt eigenaar Tepco de vervuiling van de zee tegen te gaan. Het mineraal zeoliet is zeer poreus en zou radioactief cesium absorberen. Het is een proef en als die slaagt, wordt het zeoliet ook in de centrale zelf gebruikt. Daarin zit radioactief water. De kernreactoren van Fukushima I raakten zwaar beschadigd bij de aardbeving en de tsunami, die Japan meer dan een maand geleden troffen. In het gebied is veel straling gemeten.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 april 2011, 21:21 uur | Bericht #223849
Flinke stijging radioactiviteit in zee Japan

Het aantal radioactieve deeltjes in het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is in de nacht van vrijdag op zaterdag flink gestegen. Dat berichtte het Japanse persbureau Kyodo op basis van informatie van exploitant Tepco. Dit duidt op mogelijke nieuwe lekken, aldus de Japanse autoriteiten. Het aantal radioactieve jodiumdeeltjes steeg naar 260 becquerel per kubieke centimeter, 6500 keer de toegestane hoeveelheid en meer dan zes keer zoveel als een dag eerder. Ook werd er vier keer zoveel cesium gemeten als op vrijdag.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 april 2011, 07:54 uur | Bericht #223954
Hoge radioactiviteit duidt op nieuwe lekken

In de kerncentrale van Fukushima hebben van afstand bestuurde robots hoge niveaus van radioactiviteit gemeten in de gebouwen van reactoren 1 en 3. Het aantal radioactieve deeltjes in het zeewater is weer verder gestegen, wat mogelijk duidt op nieuwe lekken. In het gebouw van reactor 1 werden waarden tussen 10 en 49 millisievert per uur gemeten, en bij reactor 3 was dat 28 tot 57 millisievert per uur. Dat kan uitstel betekenen voor alle werk dat in de reactoren uitgevoerd moet worden, meldt het agentschap voor nucleaire veiligheid.

Tepco, de beheerder van de kerncentrale, zet de robots in om te vermijden dat werknemers blootgesteld zouden worden aan hoge niveaus van radioacitviteit. Tepco zei eerder dat de ramp nog negen maanden zou aanslepen. Eerst moeten de reactoren en bassins met gebruikte brandstof tot een stabiel niveau worden gekoeld, wat drie maanden kan duren. In de drie tot zes maanden daarna moet de 'losgeslagen' kerncentrale helemaal 'doven'.Tikkende tijdbom
Het aantal radioactieve deeltjes in het zeewater bij de Japanse kerncentrale was in het weekeinde weer verder gestegen, wat mogelijk duidt op nieuwe lekken. Het aantal radioactieve jodiumdeeltjes steeg naar 260 becquerel per kubieke centimeter, 6.500 keer de toegestane hoeveelheid en meer dan zes keer zoveel als op vrijdag. Ook werd er vier keer zoveel cesium gemeten. Volgens de befaamde Amerikaanse kernfysicus Michio Kaku lekken er onophoudelijk radioactieve stoffen uit de centrale. De kleinste verstoring kan al een meltdown veroorzaken, die erger is dan de ramp in Tsjernobyl. "Kort gezegd kijk je naar een tikkende tijdbom", zei de professor, die verbonden is aan een aantal Amerikaanse universiteiten.

Duurste ramp ooit
De hersteloperatie na de ramp, die op 11 maart begon met een zware beving en verwoestende tsunami, wordt geschat op meer dan 200 miljard euro. Hiermee is het de duurste ramp in de geschiedenis. De Japanse regering liet weten dat dit mogelijk nog te laag is geschat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was gisteren in Tokio om haar steun te betuigen aan het zwaar getroffen land. Ze moedigde Japan aan zich niet in zichzelf te keren: "Economisch, diplomatiek en op vele andere manieren is Japan onmisbaar voor het oplossen van problemen in de wereld."

Bron AD
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 april 2011, 17:13 uur | Bericht #224019
Fanc en Vlaamse havens controleren Japanse schepen op straling

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft vrijdag met de havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen een scenario doorgenomen voor het controleren op radioactieve straling van schepen die uit Japan komen. Dat meldt het agentschap maandag in een persbericht. Een schip met auto's dat woensdag in Gent aankomt en een schip dat zaterdag in Zeebrugge aankomt en nadien naar Antwerpen doorvaart, zullen zeker worden gecontroleerd.

Medewerkers van het Fanc controleren de schepen uit Japan op zee, tijdens de beloodsing. Als zij een hoeveelheid radioactieve straling opmeten die te ver boven de normale hoeveelheid achtergrondstraling ligt, mag het schip de haven niet binnen. 'Dan zijn er twee mogelijkheden', legt Corinne Souwer van het Fanc uit. 'Ofwel kunnen er bepaalde maatregelen getroffen worden om de stralingswaarden naar beneden te halen, zoals het afspuiten van de lading of het schip, ofwel wordt het schip teruggestuurd.'

Geen verhoogde radioactiviteit
In de nacht van 12 april werd in Zeebrugge al een eerste schip uit Japan gecontroleerd. Het was vier weken eerder vertrokken uit Nagoya, ten zuiden van Tokio. Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Zelfs als het Fanc woensdag en zaterdag geen probleem vaststelt, zullen daarna nog schepen gecontroleerd worden. 'Het blijft onduidelijk hoe de situatie in Japan verder zal evolueren', luidt het.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
19 april 2011, 09:05 uur | Bericht #224093
Tepco pompt 10.000 ton hoog radioactief water uit reactor

Operator Tepco van de zwaar beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima is begonnen met het wegpompen van zowat 10.000 ton hoog radioactief water uit reactor 2. Door de aardbeving en tsunami van 11 maart zijn de koelsystemen van de reactoren van Fukushima beschadigd geraakt en zijn honderdduizenden ton water gebruikt om de systemen af te koelen en om een meltdown te vermijden. Een deel van dit water, wellicht meer dan 60.000 ton, heeft de machinekamers van de zes reactoren overstroomd, alsmede ondergrondse kanaliseringen en ruimtes. De hoge radioactiviteit weerhoudt er het personeel van Tepco van de gebouwen binnen te gaan om daar te werken aan de koelingcircuits. Volgens een woordvoerder van Tepco wordt nu 10.000 ton besmet water, dat de gelijkvloerse verdieping van de machinekamer van reactor 2 heeft overspoeld, overgeheveld naar een afvalverwerkingsinstallatie met een capaciteit van 30.000 ton.

26 dagen
Luidens de woordvoerder van de Japanse nucleaire waakhond zal het wegpompen en overhevelen 26 dagen duren. Die waakhond zei maandag dat de brandstofstaven in de reactoren 1 tot 3 gedeeltelijk zijn gesmolten. Regeringswoordvoerder Yukio Edano zei dat er geen totale meltdown zal komen als de huidige koeling van de oververhitte reactoren doorloopt.

Bron: HLN
BartS
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2011, 00:22 uur | Bericht #224252
Dodental Japan boven 14.000

Het dodental door de aardbeving en de tsunami die Japan vorige maand troffen, is opgelopen tot boven de 14.000. Meer dan 13.600 mensen worden nog vermist. Bijna vijfduizend mensen zijn gewond geraakt. Dat meldde de Japanse politie dinsdag. De regio Miyagi, dicht bij het epicentrum, is met bijna 8500 doden en ruim 7700 vermisten het zwaarst getroffen. In het noordelijker gelegen Iwate stierven meer dan vierduizend mensen en zijn ongeveer evenveel mensen spoorloos. De aardbeving met een kracht van 9,0 was de zwaarste die ooit is gemeten in Japan. De natuurramp leidde tot grote problemen bij de kerncentrale Fukushima I. Die zijn nog altijd niet onder controle. De omgeving van de nucleaire installatie is radioactief besmet.

Bron: De Pers
Marching ever onward to tomorrow!
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2011, 19:36 uur | Bericht #224356
Geen radioactiviteit bij lading eerste 5 schepen uit Japan

Op de lading van de eerste 5 schepen uit Japan die in de Rotterdamse haven zijn gecontroleerd op radioactiviteit, zijn geen bijzonderheden aangetroffen. Dit heeft de Voedsel en Waren Autoriteit woensdag laten weten. Dit blijkt uit onderzoek dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) uit voorzorg uitvoert in samenwerking met de Douane en bijgestaan door het bedrijfsleven. Aanleiding is de radioactieve straling die is vrijgekomen uit de kerncentrale Fukushima in Japan.Afvalplastic
In een uitgaande container met te recyclen samengeperst verpakkingsplastic is radioactiviteit aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat het ging om radio-isotopen die overeenkomen met de isotopen die ook in Japan zijn vrijgekomen. De resultaten blijken onder de norm te liggen die geldt voor besmette oppervlaktes.

Controle
De schepen uit Japan worden op zee, als de loodsen aan boord komen, gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen worden de containers nog een keer gescreend voordat ze op de kade worden gezet. Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door de detectiepoortjes. Vracht uit vliegtuigen uit Japan worden bij het lossen pallet voor pallet op radioactiviteit gemeten. De ladingen die bestaan uit levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten, uit schepen en vliegtuigen komend uit Japan worden door de nVWA steekproefsgewijs gecontroleerd. Producten worden dan gemeten op een laboratorium.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2011, 22:05 uur | Bericht #224382
'Technici Japan aan het eind van hun Latijn'

De nucleaire technici die proberen de crisis bij de Japanse kerncentrale Fukishima Dai-Ichi te bedwingen lijden aan slaaptekort, beginnen tekenen te vertonen van uitdroging en hoge bloeddruk en lopen een verhoogd risico op een hartaanval of depressies. Dat heeft een arts, die de technici onderzocht, woensdag gezegd. "De omstandigheden bij de kerncentrale blijven problematisch", zegt epidemioloog Takeshi Tanigawa. "Ik vrees dat we alleen maar meer gezondheidsproblemen zullen zien als dit zo doorgaat." Tanigawa heeft in vier dagen tijd tachtig technici gesproken. Hij had geen tijd voor volledige lichamelijke onderzoeken.

Volgens Tanigawa krijgen de technici amper tijd om te rusten. Een douche of vers voedsel hebben de technici al weken niet gezien. De werkomstandigheden voldoen volgens hem niet aan de fundamentele rechten voor werknemers die de Japanse grondwet garandeert. Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, erkent dat de situatie problematisch is en zegt al stappen genomen te hebben. "We hebben ons best gedaan de omstandigheden voor de technici te verbeteren. En we willen graag meer maatregelen treffen, waarbij we de aanbevelingen van dokter Tanigawa in ogenschouw nemen."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
5 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 5 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.333 topics, welke bij elkaar 440.213 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.811 leden.
Het nieuwste lid is Sanderjoel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
5 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 448 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 448, lezen 4 mensen het topic "Berichtgeving over de vulkaan/aswolk in IJsland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Berichtgeving onstuimig weer

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden