Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Lafourche, LA.

13 Apr 2021 21:36:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA; Terrebonne, LA.

13 Apr 2021 20:57:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Erath, TX.

13 Apr 2021 20:14:29

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

13 Apr 2021 19:59:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 19:44:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA.

13 Apr 2021 19:41:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA.

13 Apr 2021 19:29:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA; Washington, LA.

13 Apr 2021 19:14:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; Terrebonne, LA.

13 Apr 2021 19:09:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA; St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA; Washington, LA.

13 Apr 2021 19:09:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ascension, LA; Assumption, LA; Iberville, LA; Livingston, LA; St. James, LA.

13 Apr 2021 19:00:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 18:57:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA; Tangipahoa, LA.

13 Apr 2021 18:50:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 18:43:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Baton Rouge, LA; East Feliciana, LA; Livingston, LA; St. Helena, LA; Tangipahoa, LA.

13 Apr 2021 18:31:55
Actueel
1 / 4

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 juni 2012, 11:13 uur | Bericht #354096
Japanse 'tsunamisteiger' spoelt aan in VS

Een grote steiger die is losgetrokken door de tsunami in Japan is aangespoeld op het strand van de Amerikaanse staat Oregon, zo'n 8.050 kilometer over de Grote Oceaan.
Het gevaarte van 20 meter lang en met een gewicht van 165 ton is afkomstig uit de vissershaven Misawa, zo blijkt uit een gedenkplaat die op de steiger is bevestigd.

Door de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 verloor de vissershaven vier steigers. Twee daarvan zijn nog altijd niet teruggevonden.

De aangespoelde steiger is niet radioactief, maar wetenschappers zeggen dat exoten mogelijk mee de oceaan zijn overgestoken met de steiger. Zo zou een Japanse zeester zich aan de structuur hebben vastgeklampt, zegt de woordvoerder van het departement Natuurbeheer in Oregon.

De lokale politie is ingezet om te voorkomen dat mensen de steiger beklimmen. De plaatselijke bewoners dachten eerst dat het om een binnenschip ging.

In april bracht de Amerikaanse kustwacht nog een spookschip dat na de tsunami tot Alaska was afgedreven tot zinken. Een maand later spoelde een container, met onder meer een Harley Davidson in, aan op de Canadese kust.

Geschat wordt dat bij de tsunami zo'n 4,8 miljoen ton aan rommel - overblijfselen van huizen, auto's, meubels, enzovoort - door de Stille Oceaan meegetrokken werd. Daarvan moet zowat twee derde gezonken zijn, maar ongeveer 1,5 miljoen ton drijft nog in de oceaan.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:29 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 juni 2012, 11:49 uur | Bericht #355109
Kernenergie maakt comeback in Japan

Japan herstart mogelijk dit weekend nog twee kernreactoren in het stadje Ohi, in de prefectuur Fukui. Sinds de aardbeving en de daaropvolgende verwoestende tsunami van begin vorig jaar liggen alle reactoren in het land stil.Door de rampspoed werd de kerncentrale Fukushima Dai-ichi zwaar beschadigd, met een kernramp en heel wat gezondheids- en milleuproblemen tot gevolg. Vele Japanners trokken de straat op om tegen kernenergie te protesteren. Uiteindelijk besloten de Japanse autoriteiten om al zijn kernreactoren tijdelijk op non-actief te zetten.


De kerncentrale in Ohi

Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. De burgemeester van Ohi heeft zijn goedkeuring gegeven aan een plan om de reactoren in zijn stad te herstarten. Hij wil het risico van stroomuitvallen in de zomermaanden voorkomen en vreest dat de plaatselijke economie schade oploopt als de reactoren langer buiten werking blijven.Het is nu aan de gouverneur van Fukui om de Japanse premier Yoshihiko Noda te informeren over de bereidwilligheid van de plaatselijke overheid om de reactoren weer op te starten. De premier moet uiteindelijk zijn fiat geven aan het plan, wat volgens Japanse media zaterdag nog kan gebeuren.Er zijn inmiddels voldoende maatregelen getroffen om te voorkomen dat er in het geval van een nieuwe aardbeving of tsunami straling uit de twee reactoren in Fukui lekt, liet Noda al weten.

Bron: Nieuwsblad.be | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:31 uur, door Joyce.s
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2012, 09:01 uur | Bericht #355281
Japanse eerste minister laat twee kernreactoren heropstarten


De twee reactoren van het bedrijf Kansai Electric Power werden veilig verklaard door het Japanse agentschap voor de nucleaire veiligheid.

De Japanse eerste minister Yoshihiko Noda heeft zaterdag opdracht gegeven om twee kernreactoren in het westen van het land weer op te starten. Het is de eerste keer dat dat gebeurt sinds de kernramp in Fushukima na de tsunami van 11 maart 2011. Dat berichten de Japanse media.We hebben beslist om de reactoren herop te starten en de voorbereidingen daarvoor zijn volop aan de gang', zei minister van Industrie Yukio Edano op een persconferentie. De twee reactoren van het bedrijf Kansai Electric Power werden veilig verklaard door het Japanse agentschap voor de nucleaire veiligheid.Volgens de Japanse premier moesten de reactoren heropgestart worden wegens de negatieve gevolgen op de economie en het leven van de burgers door een tekort aan stroom. Noda beloofde wel er alles aan te zullen doen opdat een incident zoals dat van Fukushima zich niet meer voordoet.

Intussen wordt tegen de heropstart van de reactoren al geprotesteerd in Japan.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:31 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 juni 2012, 09:08 uur | Bericht #355908
Tsunami puin uit Japan spoelt aan.

Massa’s puin van de Japanse aardbeving is op weg naar de west kust van Amerika©Onweer-Online
Bron: ABC news
| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juni 2012, 02:24 uur | Bericht #357357
Kajakkers vinden Japans huis voor kust van Washington

Meer dan een jaar na de zware aardbeving en tsunami in Japan spoelt er nog steeds Japans puin aan op Amerikaanse kusten. Drie kajakkers vonden op 120 kilometer van Seattle, nabij een indianenreservaat, een hoop aan elkaar genageld hout, geproduceerd door een fabriek in Osaka, een fles kerosine met Japanse tekst op, een bus hoestsiroop, onderdelen van een wasmachine, een wasmand en een kindertoilet. De kajakkers vermoeden dus dat ze de resten van een huis hebben gevonden.


Begin juni spoelde een Japans dok aan nabij Newport, Oregon. © ap.

Meer dan een jaar na de zware aardbeving en tsunami in Japan spoelt er nog steeds Japans puin aan op Amerikaanse kusten. Drie kajakkers vonden op 120 kilometer van Seattle, nabij een indianenreservaat, een hoop aan elkaar genageld hout, geproduceerd door een fabriek in Osaka, een fles kerosine met Japanse tekst op, een bus hoestsiroop, onderdelen van een wasmachine, een wasmand en een kindertoilet. De kajakkers vermoeden dus dat ze de resten van een huis hebben gevonden.

"De vondst was ontnuchterend", aldus kajakker Ken Campbell. "Zeker toen we die fles hoestsiroop vonden. Iemand heeft hier geleefd en het ziet er zelfs niet meer uit als een huis. Ik was niet voorbereid om zoiets te vinden." Oceanograaf Curtis Ebbesmeyer benadrukt dat het te vroeg is om te bevestigen dat het inderdaad om een huis gaat. "We moeten dit behandelen als een archeologische vondst. Het gaat om een hoop elementen die samen een huis zouden kunnen vormen."

Experts maken zich zorgen over de gevolgen die het ronddrijvende Japanse puin zouden kunnen hebben op het ecosysteem van het gebied in het noordoosten van de VS. Eerder spoelden al een zes meter lange boot en een twintig meter lange steiger aan.

Bron: hln
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
27 juni 2012, 14:22 uur | Bericht #357733
Uitbater kerncentrale Fukushima genationaliseerd 

De aandeelhouders van het Japanse energiebedrijf Tepco hebben woensdag tijdens een bijzondere algemene vergadering ingestemd met een kapitaalverhoging met overheidsgeld. Daarmee wordt de uitbater van de kerncentrale in Fukushima genationaliseerd. Sinds de kernramp in Fukushima verkeert Tepco in financiële moeilijkheden. Tijdens het voorbije boekjaar werd een nettoverlies van 781,6 miljard yen (7,5 miljard euro) geleden. Ook dit boekjaar wordt geen winst verwacht. Om uit de impasse te raken, voert de onderneming een kapitaalverhoging door. Dat gebeurt via de uitgifte van twee types preferente aandelen, voor een totaalbedrag van 1.000 miljard yen (bijna 10 miljard euro). Op die manier zal de Japanse overheid, die de aandelen ten laatste op 25 juli zal verwerven, in eerste instantie 50,11 procent van de aandelen in bezit krijgen. Daardoor wordt de uitbater van de kerncentrale in Fukushima genationaliseerd. De mogelijk bestaat dat het aandeel later wordt opgedreven tot 75,84 procent.

Bron: Nieuwsblad
BartS
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juli 2012, 09:34 uur | Bericht #359371
Ramp Fukushima ook door menselijk falen

Deze foto is niet meer beschikbaar
Oud-premier Naoto Kan bij de presentatie van het onderzoek van een parlementaire commissie naar de ramp in Fukushima. © afp.

De ramp met de kerncentrale Fukushima in Japan was niet alleen een gevolg van de tsunami na de aardbeving van maart vorig jaar. De ramp is ook door menselijk falen veroorzaakt. Zowel de overheid als de toezichthouders en de eigenaar van de centrale misten het gevoel van verantwoordelijkheid om mensenlevens en de samenleving te beschermen.Dat staat in het eindrapport van een onderzoekscommissie van het Japanse parlement, dat vandaag is gepubliceerd. De commissie erkent dat de ramp begon met de aardbeving en de tsunami, maar de gevolgen hadden met effectievere maatregelen kunnen worden bestreden.

Bovendien is gebleken dat de centrale kwetsbaar was en dat er geen garantie was dat hij aardbevingen en tsunami's kon doorstaan. Hoewel de toezichthouders en elektriciteitsbedrijf Tepco, de eigenaar van de installatie, talrijke mogelijkheden hadden om in te grijpen, stelden zij besluiten met opzet uit of namen zij alleen beslissingen die hunzelf goed uitkwamen, stelt de onderzoekscommissie.

Het officiële dodental van de ramp staat op bijna 16.000.

Bron: AD | Gewijzigd: 5 juli 2012, 09:35 uur, door Tatanka
there can be only one
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
9 juli 2012, 08:26 uur | Bericht #360499
Japan start eerste kerncentrale op na FukushimarampVoor het eerst sinds de nucleaire ramp in Fukushima draait in Japan weer een kerncentrale op volle toeren. Exploitant Kansai Electric Power laat weten dat de Oi-centrale zonder problemen werkt. De kerncentrale werd ruim een jaar geleden stilgelegd in de nasleep van de ramp, net als tientallen andere nucleaire installaties in het land. Om energietekorten te beperken heeft de regering de herstart van twee reactoren van de Oi-centrale in juni goedgekeurd. Vorige week blokkeerden honderden demonstranten de kerncentrale nog in een poging de herstart tegen te houden.oor het eerst sinds de nucleaire ramp in Fukushima draait in Japan weer een kerncentrale op volle toeren. Exploitant Kansai Electric Power liet maandag weten dat de Oi-centrale zonder problemen werkt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 juli 2012, 11:16 uur | Bericht #361285
Zwemmen opnieuw toegelaten nabij Fukushima

Aan het strand van het Japanse Iwaki, 65 kilometer ten zuiden van de plek waar 11 maart 2011 een grote kerncentrale in de provincie Fukushima werd verwoest, mag voortaan weer worden gezwommen. Het is het eerste strand in de regio van de kernramp dat weer openstaat voor badgasten die de zee in willen.


De kerncentrale in Fukushima lekte veel radioactieve stof de zee in. © ap.

De eerste drie die te water gingen, hadden er duidelijk belang bij, want ze werken in de toerismesector. "Het water is nog wat koud, maar ik geloof dat het een goed seizoen wordt en ik hoop dat er veel mensen komen", aldus Ykiei Hakozaki.

De gemeente Iwaki heeft laten weten dat er in het zeewater een radioactief stralingsniveau van minder dan 1 Becquerel per liter water is, wat geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

De heropening van het strand valt samen met de viering in Japan van de Dag van de Zee.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 augustus 2012, 14:46 uur | Bericht #364646
Drie Japanners leggen Parijs-Tokio te voet af als dank voor hulp na tsunamiDrie Japanners, onder wie een zeventiger, hebben een voettocht van ruim een jaar tussen Parijs en Tokio afgerond die bedoeld was om de wereld te danken voor haar hulp na de tsunami en de kernramp van Fukushima in maart 2011.Het trio onder leiding van Kenichi Hatori (71), de topman van een van de grootste Japanse bedrijven in tweedehandwagens, werd in Tokio door ongeveer 300 mensen toegejuicht in een conferentiezaal in de Japanse hoofdstad.Hatori, zijn zoon Akihito (28) en Takenobu Sugama (50) waren op 25 juni 2011 in Parijs vertrokken, drie maanden na de aardbeving en de tsunami die in het noordoosten van Japen 19.000 doden en vermisten maakte. In totaal legden de drie mannen ongeveer 13.350 kilometer af en doorkruisten ze veertien landen in Europa en Azië met een gemiddelde van 40 kilometer per dag. Ze namen één dag per week rust.De stappers werden voortdurend gevolgd door een vrachtwagen waaraan een grote wimpel gehecht was met daarop in het Engels en Frans: "Dank voor uw welwillendheid voor Japan".

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 augustus 2012, 20:39 uur | Bericht #365687
Voor het eerst beelden van controlekamer tijdens kerncrisis Fukushima

Tepco, eigenaar van de kerncentrale van Fukushima, heeft beelden vrijgegeven van de controlekamer van de centrale nadat zich meltdowns hadden voorgedaan in de kernreactoren. Dat gebeurde na de aardbeving en de daarop volgende tsunami in Japan op 8 maart vorig jaar.Op de beelden is te zien hoe werknemers van de centrale de ernst van het probleem proberen over te brengen aan overheidsfunctionarissen en het Tepco-hoofdkantoor. Tepco kreeg veel kritiek te verduren na het kernongeluk, het ernstigste nucleaire incident sinds Tsjernobyl.

Het bedrijf weigerde aanvankelijk de beelden vrij te geven, meldt de BBC, maar deed dat toch na een wisseling van de leiding van het bedrijf. De beelden zijn onderdeel van in totaal 150 uur videomateriaal van de crisis in Fukushima. Het grootste deel van het materiaal is overigens zonder geluid, volgens Tepco om de privacy van werknemers te beschermen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 augustus 2012, 21:25 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
14 augustus 2012, 08:05 uur | Bericht #366438
kustgebieden japan en rusland is een zware aardbeving geweest een paar uur geleden van een kracht 7.3 tot 7.7 meer berichten nog niet bekend,bron verschillende nieuws sites

Edit Sanwa: Dat bericht kan je hier vinden ;) | Gewijzigd: 14 augustus 2012, 10:22 uur, door Sanwa
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 augustus 2012, 10:24 uur | Bericht #366472
Gemuteerde vlinders Fukushima

In de buurt van de geëxplodeerde kerncentrale van Fukushima in Japan zijn gemuteerde vlinders gevonden, meldt persbureau AFP. De Aziatische variant van het blauwtje vertoont kleinere vleugels en beschadigde ogen. De mutaties worden met iedere generatie erger, zo zeggen biologen.


Het Aziatische Blauwtje.

Sinds de ramp vorig jaar zijn drie generaties vlinders in de buurt van de kerncentrale tot wasdom gekomen. Bij de eerste generatie was nog maar 12 procent gemuteerd. Nu, meer dan een jaar later, is het percentage beschadigde vlinders al opgelopen tot 34 procent, concludeert de Ryukyu Universiteit in Okinawa. Biologen van deze universiteit hebben een testgroep vlinders blootgesteld aan een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit en kregen dezelfde resultaten: binnen enkele generaties nemen de mutaties toe.

De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat de lange-termijngevolgen van de ramp misschien erger zullen zijn dan de onmiddellijke schade. Toch waarschuwen de onderzoekers niet te snel conclusies te verbinden aan hun onderzoek. Vlinders mogen dan alarmerend snel muteren door de straling, of hetzelfde bij mensen gebeurt is niet te zeggen. Bij de ramp is officieel niemand omgekomen, maar veel Japanners vrezen de gevolgen over de langere termijn.faqt.nl - weten begrijpen verbazen
Lees ook:

| Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:32 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 augustus 2012, 11:59 uur | Bericht #369241
Sterk besmette vissen uit water gehaald in Fukushima

In de buurt van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima I zijn vissen gevangen met een nog niet eerder gemeten niveau van radioactieve besmetting. Een groenling had 258 keer zo veel cesium in zich als wat nog veilig is om op te eten, meldt de Japanse krant Mainichi Shimbun.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Japanners hebben hun buik vol van kernenergie. © epa.

De vissen zijn uit zee gehaald in een gebied waar wegens de kernramp een vangstverbod geldt. De vissen kunnen in principe dus niet op de markt komen. De radioactiviteit toont wel aan dat de nucleaire vervuiling 1,5 jaar na de ramp nog altijd een groot probleem is.

Straling wordt gemeten in becquerel per kilo. De groenling had 25.800 becquerel. Het oude record bij Fukushima was 18.700 becquerel, 187 keer boven de grens, gemeten bij een zalm.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 september 2012, 10:51 uur | Bericht #370787
Tonijn van 2,7 m en 275 kg mogelijk Fukushima-monster

Enkele Australische vissers keken heel raar op toen ze voor de kust van Nieuw-Zeeland een ronduit monsterlijk ogende blauwvintonijn aan de haak sloegen. Na twee uur worstelen konden visser Paul Worsteling en zijn team het schrikwekkende gevaarte van 2,7 meter en 275 kilogram binnenhalen.


Gepubliceerd door ten

Aan land volgt mogelijk de ontnuchtering, want experts onderzoeken nu de radioactiviteit van de gigantische blauwvintonijn. Mogelijk creëerde de nucleaire ramp voor de kust van het Japanse Fukushima deze monstervis, die niet uitzonderlijk groot of zwaar is (blauwvistonijnen kunnen tot 4 meter lang worden en er is er zelfs ooit eentje van bijna 700 kg gevangen), maar er wel misvormd uitziet. Dat schrijft de Herald Sun.

'Whopper may be nuke' ('Kanjer mogelijk nucleaire bom') titelen de Australische media in hun typische sappige stijl met enige zin voor overdrijving. Toch is het niet surrealistisch maar bittere ernst. Eerder doken in de buurt van de kernramp van Fukushima al gemuteerde vlinders en vissen op. Twee maanden geleden trokken Amerikaanse experts aan de alarmbel toen ze hoge waarden aan radioactiviteit vaststelden in blauwvintonijn voor de kust van Californië, meer dan tienduizend kilometer verwijderd van Fukushima. Ze vrezen dat de vreselijke kernramp de voedselketen danig besmet heeft. Ook in onder meer Sri Lanka werden al 'nucleaire' vissen uit zee gehaald.

Horrorfilm
De lengte van bijna drie meter en het gewicht van 275 kilogram zijn zeker niet uitzonderlijk. Dit jaar telde een steenrijke Japanner nog 570.000 euro neer voor een exemplaar van 269 kg. Er werden er in Japanse wateren ook al van 445 kg opgevist en een blauwvintonijn kan tot 4 meter lang worden. Ooit werd zelfs een exemplaar van 700 kg gevangen.

Toch is deze vangst heel speciaal, omdat de blauwvintonijn duidelijk misvormd is. Vooral de viskop is afschrikwekkend. Daarom vrezen wetenschappers, die al een tijdje op zoek zijn naar meer bewijzen van radioactieve besmetting door Fukushima bij vissen, dat het om een nucleair gemuteerde blauwvintonijn gaat. 'Dit is gewoon waanzinnig', schreeuwde Paul Worsteling na het binnenhalen van de monsterlijke vis. 'Net wat de wetenschappers zochten', voegde hij er meteen aan toe. Samen met vijf andere vissers had Worsteling ruim twee uur nodig om het beest binnen te halen.

700.000 euro
Worsteling is een ster in deze populaire sport Down Under. Hij presenteert het kijkcijferkanon IFishTV op Ten. Nu zal hij wellicht nog bekender worden. Tijdens deze aflevering hengelde hij dagenlang tevergeefs naar een interessante vangst tot hij deze kanjer aan de haak sloeg. De gigantische blauwvintonijn zou in Japan zo'n 700.000 euro kunnen waard zijn, maar verkocht zal hij wellicht nooit worden. Wetenschappers willen het beest onderzoeken op radioactiviteit. Ze willen nagaan in welke mate de door Fukushima nucleair besmette visscholen de wereld zijn rondgezwommen.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 september 2012, 13:09 uur | Bericht #370885
Nog 2.800 vermisten na aardbeving en tsunami in Japan

Honderden Japanse politieagenten en kustwachters hebben maandag deelgenomen aan een uitgebreide zoekactie. Ze zijn op zoek naar de 2.800 personen die, achttien maanden na de aardbeving en de tsunami van 11 maart 2011, nog steeds als vermist zijn opgegeven.


epa

Volgens verschillende lokale media hebben ongeveer 800 mensen de stranden en de rotsachtige kust van de Stille Oceaan uitgekamd. Die regio werd zwaar getroffen door de tsunami.

Volgens de laatste balans van de autoriteiten zijn sinds de natuurramp 18.684 mensen gestorven of verdwenen. Vorige maand nog vonden politieagenten stoffelijke overschotten in het havenstadje Kesennuma. "We blijven zoeken om iets te kunnen teruggeven aan de families", aldus lokale politiechef Rinji Ono op televisiezender NHK.

Bron: HBVL | Gewijzigd: 11 september 2012, 13:13 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
26 oktober 2012, 11:44 uur | Bericht #373994
Vis bij Fukushima nog altijd radioactief

De meeste vis die voor de kust van het Japanse Fukushima gevangen wordt bevat nog evenveel radioactief cesium als een jaar geleden. Dat schrijft onderzoeker Ken Buesseler van het oceanografisch instituut Woods Hole in Massachusetts in een artikel in het tijdschrift Science.

Veertig procent van bodemvissen als kabeljauw, bot en heilbot bevat meer cesium-134 en -137 dan voor consumptie is toegestaan, stelt Buesseler, die data van het Japanse ministerie voor landbouw, visserij en bosbouw heeft geanaliseerd. De mate van besmetting blijkt een jaar na de ramp van 11 maart 2011 niet te zijn gedaald. Doorgaans neemt de concentratie in oceanen af als de bron wordt afgesloten. Dat dit bij Fukushima niet het geval is, betekent volgens Buesseler dat de vis steeds opnieuw cesium binnenkrijgt. Dit kan van de zeebodem komen, maar ook van lekkage uit de reactoren zelf.

De eigenaar van de kerncentrale, Tokyo Electric Power of Tepco, geeft toe dat meermaals radioactief koelwater in zee is gelopen, voor het laatst in april. Experts vermoeden dat besmet water ook doordringt tot het grondwater en op die manier in de oceaan komt.

Hideo Yamakazi, een zeebioloog van de Kinki Universiteit, kan zich vinden in de theorie van Buesseler dat de centrale zal blijven lekken totdat scheuren en andere beschadigingen aan de drie gesmolten reactoren zijn gerepareerd. Het is nog volstrekt onduidelijk wanneer dat zal gebeuren. "Het huidige besmettingsniveau van vis en zeevruchten uit de omgeving van Fukushima zal nog wel een tijd voortduren, misschien wel tien jaar, afgaande op de vorderingen van het schoonmaakproces", liet Yamakazi in een e-mail weten.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5176
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 oktober 2012, 16:39 uur | Bericht #374658
Geld voor heropbouw na Japanse tsunami verkeerd gebruiktDe Japanse overheid heeft geld dat voor de wederopbouw van het land was bedoeld na de verwoestende aardbeving en tsunami, gebruikt voor andere projecten. Dat blijkt uit een overheidsaudit. Voorts gebeurt de wederopbouw te traag en niet adequaat. In maart vorig jaar werd Japan getroffen door een zware aardbeving. De daaropvolgende tsunami was verwoestend, en leidde tot de kernramp van Fukushima. De Japanse overheid richtte een fonds op voor de wederopbouw, maar geld daaruit werd ook voor andere doeleinden gebruikt. In het fonds werd zowat 150 miljard dollar verzameld, maar anderhalf jaar na de ramp zijn er nog altijd ongeveer 325.000 mensen die niet zijn kunnen terugkeren naar hun dorp van oorsprong, en in sommige gebieden zijn nog maar weinig herstellingen uitgevoerd.

Tegelijk blijkt dat met het geld van het fonds onder meer wegen in Okinawa zijn aangelegd. Okinawa is een zuidelijk eiland dat geen hinder ondervond van de tsunami. Er is ook een promotiecampagne voor 's lands hoogste overheidsgebouw mee gefinancierd, en geld uit het fonds vloeide naar onderzoek voor de walvisvangst. Er is ook sprake van subsidies voor een fabriek van contactlenzen. Dat alles gebeurde met het excuus "dat het bedoeld was voor de economische heropleving" van Japan.

"In 19 maanden is er niet veel veranderd"
Het nieuws komt op een moment dat meer en meer vragen worden gesteld over de trage heropbouw van het land. Takashi Kubota, de viceburgemeester van een noordelijk vissersdorpje dat zwaar werd getroffen door de tsunami, zei dat "nog niet één gebouw" is opgetrokken in het verwoeste dorpscentrum. "In 19 maanden zijn er geen grote veranderingen geweest. De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft in het parlement gezegd dat de problemen zullen worden aangepakt. Noda sloeg mea culpa toen hij gisteren het parlement toesprak: "Het is waar dat de regering niet voldoende heeft gedaan, en niet adequaat heeft gehandeld. We moeten luisteren naar zij die zeggen dat de heropbouw de hoogste prioriteit moet zijn. Noda beloofde beterschap, en zei dat het geld niet meer verkeerd zal worden aangewend. Zowat de helft van het geld uit het fonds moet nog worden besteed.

Bron: Deredactie
  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:33 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 november 2012, 11:04 uur | Bericht #375235
"Schoonmaken Fukushima kost 100 miljard euro"

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

De schoonmaakkosten van het terrein waarop de verwoeste kerncentrale van Fukushima staat, kunnen oplopen tot ongeveer 100 miljard euro. Dat meldde eigenaar Tepco volgens Japanse media in een nieuw managementplan voor de reactor. Het bedrijf zegt meer hulp van de staat nodig te hebben om het kolossale bedrag op te hoesten.

In april van dit jaar werden de kosten nog op zo'n 50 miljard euro geraamd. Fukushima werd in maart 2011 verwoest door de grote tsunami die Japan toen trof. Het schoonmaken van het bedrijfsterrein en de gebieden die door de ramp met radioactief materiaal zijn besmet, gaat volgens wetenschappers tientallen jaren duren.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 februari 2013, 16:58 uur | Bericht #389065
Blauwvintonijn twee jaar na Fukushima nog steeds radioactief

Onderzoekers hebben twee jaar na de kernramp in Fukushima blauwvintonijn met sporen van radioactieve straling teruggevonden. De tonijn werd gevangen voor de kust van Californië, zo'n 9.600 kilometer ten oosten van Japan.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

De hoeveelheid straling die werd teruggevonden in de vissen is veel te laag om een effect te hebben op de menselijke gezondheid. De vraag die de onderzoekers wilden beantwoorden was of de migrerende blauwvintonijnen een jaar later zouden terugkeren in Californië met sporen van radioactiviteit uit Fukushima. Ja dus. Dit betekent dat er nog een hoge graad van radioactiviteit aanwezig is in het water in de omgeving van de kerncentrale van Fukushima.

Hoewel de consumptie van deze tonijn geen risico inhoudt voor de gezondheid is er wel een andere reden om het eten van deze vis te vermijden. Blauwvintonijn, erg populair in sushibars, wordt namelijk enorm overbevist. De populatie in de Stille Oceaan is daardoor met zo'n 96 (!) procent gereduceerd.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.295 topics, welke bij elkaar 445.406 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1713 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1713, lezen 7 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden