Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberville, LA; Pointe Coupee, LA; West Feliciana, LA.

13 Apr 2021 22:37:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Lafourche, LA.

13 Apr 2021 21:36:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA; Terrebonne, LA.

13 Apr 2021 20:57:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Erath, TX.

13 Apr 2021 20:14:29

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

13 Apr 2021 19:59:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 19:44:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA.

13 Apr 2021 19:41:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA.

13 Apr 2021 19:29:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA; Washington, LA.

13 Apr 2021 19:14:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; Terrebonne, LA.

13 Apr 2021 19:09:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA; St. Tammany, LA; Tangipahoa, LA; Washington, LA.

13 Apr 2021 19:09:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ascension, LA; Assumption, LA; Iberville, LA; Livingston, LA; St. James, LA.

13 Apr 2021 19:00:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. Charles, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 18:57:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, LA; St. Helena, LA; Tangipahoa, LA.

13 Apr 2021 18:50:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafourche, LA; St. James, LA; St. John The Baptist, LA.

13 Apr 2021 18:43:19
Actueel
1 / 4

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 april 2012, 23:42 uur | Bericht #343716
Spookschip voorlopig niet tot zinken gebrachtHet Japanse schip dat zonder bemanning op zee ronddobbert sinds de enorme tsunami die Japan vorig jaar trof, zal worden weggesleept door een Canadese vissersboot. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht vandaag gezegd. De kustwacht wilde het schip tot zinken brengen, maar heeft besloten dit uit te stellen.

De Japanse garnalenkotter, de Ryou-Un Maru, bevindt zich zo'n driehonderd kilometer uit de kust in de Golf van Alaska. Per uur legt het schip, dat geen lichten en geen werkend communicatiesysteem meer heeft, ongeveer anderhalve kilometer af. Aan boord van het schip is mogelijk meer dan 7500 liter diesel en de Amerikaanse autoriteiten maakten zich zorgen dat het schip in het vaarwater van andere schepen komt.

Als het Canadese vissersschip niet in staat blijkt te zijn het schip weg te slepen, dan gaat de kustwacht het alsnog met explosieven tot zinken brengen. "Het is een rare situatie, maar dat is hoe dingen soms lopen", aldus Paul Webb van de kustwacht.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:27 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 april 2012, 11:02 uur | Bericht #343725
VS torpedeert Japans "spookschip" voor Alaska

De Amerikaanse kustwacht is een operatie gestart om een Japanse vissersboot te doen zinken die sinds de tsunami van maart vorig jaar op drift is. Het "spookschip", dat zich nu voor de kust van Alaska bevindt, vormt een bedreiging voor de scheepvaart, klinkt het.De vissersboot werd op 24 maart gesignaleerd in de Stille Oceaan, voor de kust van Canada. Nu bevindt hij zich voor de kust van Alaska en in Amerikaanse wateren. "Het schip is tussen 45 en 60 meter lang, het is onbemand en onverlicht en het is op drift. In de duisternis vormt het een ernstig gevaar voor andere schepen in de sector", zegt een woordvoerster van de kustwacht van Alaska.

Het spookschip is het grootste object tot nu toe dat ten gevolge van de tsunami van maart vorig jaar in Japan de hele Stille Oceaan heeft overgestoken tot voor de Noord-Amerikaanse kust. Hawaïaanse onderzoekers verwachten dat een heleboel puin van de tsunami begin 2014 op de westelijke kusten van de VS zal aanspoelen.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:27 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 april 2012, 15:20 uur | Bericht #343919
Radioactieve paddenstoelen verhitten Japanse gemoederen

Op 300 kilometer van de beschadigde kerncentrale in Fukushima zijn radioactief besmette shiitakepaddenstoelen aangetroffen. De discussie over de compensatie die elektriciteitsproducent Tepco voor de gevolgen van de kernramp moet betalen, laait weer op.Vlak na de ontdekking vorige week in Manazuru verboden de autoriteiten van de prefectuur Kanagawa om nog shiitakes te verhandelen. De paddenstoel is een delicatesse die vooral in Oost-Aziatische landen erg in trek is. Sommige stalen van paddenstoelen uit Manazuru gaven meer dan 141 becquerel radioactieve cesium per kilogram aan, terwijl stalen uit Murata (in de prefectuur Miyagi), tot wel 350 becquerel gingen.

Inwoners uit de omgeving van de centrale in Fukushima, die vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami, eisen compensatie van uitbater Tepco. Het dorpje Odaka op 10 kilometer van de kerncentrale werd bijvoorbeeld volledig ontruimd. De bewoners zijn in februari een rechtszaak tegen Tepco gestart.

"We leidden een vreedzaam leven en maakten ons geen zorgen over de risico's van de nabijgelegen kerncentrale, tot het ongeval gebeurde", verklaart Yamasawa, een 69-jarige landbouwer die decennialang rijst heeft geteeld in Odaka. "Het is moeilijk om onze hechte gemeenschap uit elkaar te zien vallen. Jongeren en kinderen moeten het gebied verlaten om het risico op straling te vermijden."

Recordclaim
Yamasawa heeft klacht ingediend, samen met andere burgers die zich getroffen voelen door het nucleaire ongeval. Ze geven de regering en Tepco de schuld voor de situatie waarin ze zich bevingen. "Ons geduld raakt op", zegt Ryuzo Sato, een inwoner van Odaka. Hij meent dat tijdelijk onderdak en financiële vergoedingen nooit volledig kunnen compenseren voor wat de inwoners hebben verloren.

Vorige maand raakte bekend dat Tepco 43 miljard euro zal moeten betalen - een bedrag dat nog kan stijgen - als vergoeding voor financiële verliezen door het kernongeval. Meer dan 1,7 miljoen mensen zijn in verschillende mate getroffen door de ramp.

Ook de aandeelhouders van Tepco eisen compensatie. Ze stellen het bestuur persoonlijk verantwoordelijk en vragen 52 miljard euro, een ongezien hoge claim voor een rechtszaak.

"Tepco sloeg de waarschuwingen van experts over het hoge risico op een aardbeving en tsunami in de wind. Het bestuur is duidelijk onverantwoordelijk geweest", aldus Hiroyuki Kawai, aanvoerder van de aandeelhouders.

Japans systeem
Hij wil naar eigen zeggen met de rechtszaak het Japanse systeem hervormen waarbij mislukte directeurs zich al te gemakkelijk achter hun bedrijf kunnen verstoppen. "Mensen die foute beslissingen hebben gemaakt, moeten aansprakelijk zijn en opdraaien voor hun fouten uit hun eigen zak."

Al snel werd duidelijk dat Tepco geen noodplan bezat en veel te weinig oog had voor veiligheidsmaatregelen in de centrales. "De ramp in Fukushima had vermeden kunnen worden, als Tepco eenvoudige preventieve maatregelen had genomen", stelt Kawai.

De straling verspreidde zich over een groot gebied, waardoor tienduizenden mensen hun huizen moesten verlaten en landbouw onmogelijk wordt in een steeds grotere straal rond de kerncentrale. De radioactieve shiitakes in Kanagawa zijn daar een voorbeeld van.

Vorige maand stelde een werkgroep van de regering voor om ongeveer 57.000 euro te betalen aan iedereen die door radioactieve besmetting niet naar huis kan terugkeren in de komende vijf jaar. Het bedrag wordt als onvoldoende beschouwd.


Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 april 2012, 19:18 uur | Bericht #343941
Radioactieve algen in VS door Japanse tsunami

Een Amerikaanse studie heeft radioactief jodium gedetecteerd in de algen voor de westkust van de Verenigde Staten. Dit is het gevolg van de tsunami en de kernramp die Japan hebben getroffen op 11 maart 2011.Het was al bekend dat het radioactieve jodium 131 de dagen na de ramp in heel kleine hoeveelheden de Stille Oceaan was overgestoken, getransporteerd door de atmosfeer.

Maar marinebiologen van de universiteit van Californië in Long Beach (CSULB) hebben dit radioactief element een maand na het ongeval ook gevonden in algen, "één van de planten die het meeste jodium opslaan."

"We hebben significante hoeveelheden radioactief jodium gemeten in de reuzealgen Macrosystis pyrifera, maar deze waren waarschijnlijk onschadelijk voor de mens", schrijft Steven Manley, die samen met Christopher Lowe de studie publiceerde in de online versie van de krant Environmental Science & Study.

Vissen
"Zelfs al heeft de lichte verhoging waarschijnlijk geen effect op de mensen, ze kan wel sommige vissen treffen die de algen eten", vervolgt hij.

Op 11 maart zorgde een aardbeving met een sterkte van 9 op de schaal van Richter voor een gigantische vloedgolf in het noordwesten van Japan. Op het land vernielde de golf alles wat op zijn weg lag en zorgde voor een reeks van vernielingen in de atoomcentrale Fukushima Daiichi. Het gevolg was het zwaarste kernongeval sinds dat van Tsjernobyl (Oekraïne) in 1986. Bij de ramp zijn zo'n 20.000 mensen gestorven of als vermist opgegeven.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 april 2012, 11:25 uur | Bericht #345060
Gigantisch schroottapijt van tsunami Japan drijft naar VS

Sinds het noordoosten van Japan meer dan een jaar geleden getroffen werd door een verwoestende tsunami, drijft in de Stille Oceaan een gigantisch tapijt van schroot. Vooral in het westen van de Verenigde Staten begint men te vrezen voor zware vervuiling door het drijvende puin.Een spookschip voor de kust van Alaska was eerder deze maand een eerste aanwijzing dat er een invasie zat aan te komen van vuil en puin. Het Japanse schip Ryou-Un Maru, zo'n vijftig meter lang, raakte na de tsunami op drift en dobberde 8.000 kilometer oostwaarts tot voor de kust van Alaska. Uiteindelijk werd het schip tot zinken gebracht omdat het vooral 's nachts een gevaar vormde voor andere schepen. Steeds vaker wordt melding gemaakt van drijvend puin voor de Noord-Amerikaanse westkust.

"Zo begint het steeds", zegt oceanograaf Curtis Ebbesmeye. Volgens zijn observaties zijn afgelopen herfst al kleinere stukken puin, zoals plastic en boeien, aangespoeld op stranden in Canada en de Amerikaanse staten Alaska, Washington, Oregon en Californië. "We tellen af naar oktober, wanneer hoogstwaarschijnlijk de grootste massa puin er aankomt. We moeten ons voorbereiden op een grote puinruimactie".

Bron: HLN  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 april 2012, 08:22 uur | Bericht #345255
Japanse tsunamibal teruggevonden in Alaska

Een 16-jarige Japanse jongen krijgt zijn voetbal terug uit Alaska. Door de tsunami van vorig jaar was de bal naar de andere kant van de oceaan gedreven.Misaki Murakami verloor al zijn bezittingen in de verwoestende golf. Een oplettende strandjutter vond zijn bal terug in Alaska. De bal was te herkennen aan de succeswensen die de klasgenoten van Misaki erop hadden geschreven. Ook de naam van de school stond erop.

Er drijft nog veel meer puin in de oceaan als gevolg van de tsunami. Het gaat in totaal om 5 miljoen ton. Veel daarvan is inmiddels gezonken, maar een aanzienlijk deel is nog op drift.

Bron: RTL | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 april 2012, 13:04 uur | Bericht #345365
Japans meisje krijgt ook bal terug na tsunami

Een in Alaska aangespoelde volleybal die de tsunami van vorig jaar in Japan 'overleefde', kan naar zijn eigenaar worden teruggestuurd. Dat meldde de Japanse krant The Asahi Shimbun vandaag. Gisteren werd al een Japanse jongen met zijn voetbal herenigd, die ook de Grote Oceaan was overgedreven na de vloedgolf.De 19-jarige Shiori Sato verloor de volleybal in de tsunami die vorig jaar maart het noordoosten van Japan trof. Haar bal was, net als de voetbal, voorzien van succeswensen van voormalige teamgenoten, de naam van de sportclub en de naam van de eigenaar. Zo konden de ballen worden herenigd met hun eigenaar.

De Amerikaanse vinder van beide ballen sprak gisteren zijn hoop uit ook de eigenaar van de volleybal terug te vinden.

Er drijft nog veel meer puin in de oceaan als gevolg van de tsunami. Het gaat in totaal om 5 miljoen ton. Veel daarvan is inmiddels gezonken, maar een aanzienlijk deel is nog op drift.

Bron: AD | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Elisa
Lid
Woonplaats: Den Bosch
Berichten: 11
Lid sinds: 23 apr. 2012
24 april 2012, 16:50 uur | Bericht #345392
Citaat van Debbieke, dinsdag 24 april 2012, 13:04 uur Japans meisje krijgt ook bal terug na tsunami


Ik blijf van mijn stoel schrikken als ik die nummers lees.
Wel leuke berichten om te lezen uit zo´n groot drama!

| Gewijzigd: 24 april 2012, 19:08 uur, door Debbieke
Woonplaats: Mechelen België
Berichten: 128
Lid sinds: 30 nov. 2010
24 april 2012, 17:44 uur | Bericht #345401
Ja ik ben het met de vorige spreker eens, eindelijk eens een leuk en positief nieuwsbericht uit dit drama.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 mei 2012, 12:24 uur | Bericht #346443
Harley uit Japan in Canada aangespoeldDe Harley Davidson van een Japanse motorliefhebber is ruim een jaar na de verwoestende tsunami aangespoeld op de kust van een Canadees eiland, zo'n 6500 kilometer verderop. Ikuo Yokoyama was zuinig op zijn Harley. Hij stalde hem altijd in een speciale container om de motor voor schade en diefstal te behoeden. Toen op 11 maart 2011 de tsunami toesloeg werd Yokoyama zwaar getroffen. Hij verloor drie leden van zijn familie en raakte dakloos. Ook was de container met zijn Harley spoorloos verdwenen. De Canadees Peter Mark vond hem onlangs, aangespoeld op het strand.

Bron: Nieuws.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 mei 2012, 15:09 uur | Bericht #346542
Japans tsunamipuin spoelt massaal aan in Canada: van ballen tot Harley Davidson

Een jaar na de tsunami in Japan horen we bijna dagelijks verhalen van mensen die met hun bezittingen herenigd worden. Die spullen komen wel van de andere kant van de oceaan, waar ze massaal beginnen aanspoelen. Nu is er zelfs een Harley-Davidson op een Canadees strand gevonden.Sinds eind vorig jaar spoelen allerlei voorwerpen aan in Alaska en Canada. Wetenschappers vermoeden dat eerst lichtere objecten, zoals voetballen, aankomen en weldra het zwaardere geschut zal volgen. Dat ligt na de tsunami van 11 maart van vorig jaar verspreid over de Stille Oceaan. Zeker 95 procent van de brokstukken zullen nooit aanspoelen en onderdeel worden van de plastic soep die nu al op de oceaan drijft.

En toch worden er veel bizarre ontdekkingen gedaan. Zo spoelde een Harley Davidson uit Japan aan op de Canadese kust. De motorfiets bevond zich in een kist met Japan als bestemming. Voorts zat er ook een set golfclubs in de doos. Het zwaarste materiaal is volgens experts gewoon gezonken, al zal er tussen maart 2013 en maart 2014 mogelijk nog een serieuze lading aanspoelen.

Vorige maand werd nog een Japanse boot tot zinken gebracht, omdat die op drift lag voor de Amerikaanse kust. De tsunami dumpte evenveel afval in de oceaan als normaal in een heel jaar. Plastic vormt een ernstig milieuprobleem: koralen hebben eronder te lijden, vissen raken erin verstrikt en vogels sterven door afval op te eten.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:28 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
5 mei 2012, 12:19 uur | Bericht #347248
Historisch: Japan voor eerst in 42 jaar zonder kernenergie

Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze reactor in Tomari is de laatste die dichtgaat in Japan. © epa.

In Japan is vandaag het proces gestart om de laatste actieve commerciële kernreactor voor onderhoud stil te leggen. Hokkaido Electric Power (Hepco), een van de negen maatschappijen op de archipel, initieerde de stopzetting van reactor Tomari 3, de laatste van 54 reactoren die Japan telt. Zondag valt de reactor helemaal stil. Dan zit het land voor het eerst in 42 jaar zonder kernenergie. Na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011, die een zware kernramp veroorzaakte in het kerncomplex Fukushima Daiichi, werden elf van de 37 werkende reactoren onmiddellijk stilgelegd in het noordoosten van Japan. Twee andere, die een risico betekenden in Hamaoka (centraal Japan), volgden veel later op bevel van de regering. Nadien werden alle andere eenheden stopgezet voor de verplichte onderhoudsbeurten na dertien maanden activiteit.

Aardolie en aardgas
Het heropstarten van de bruikbare reactoren is onderworpen aan nieuwe tests, onder meer om de weerstand op natuurrampen te controleren, en aan de goedkeuring van de lokale autoriteiten. Tot de ramp in Fukushima werd 26,4 procent van het energieverbruik van Japan door kernenergie gedekt. Om die leemte in de stroomproductie te dekken, zijn de operatoren genoodzaakt massaal hun invoer van aardolie en aardgas te verhogen, om hun thermische centrales te bevoorraden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 5 mei 2012, 12:19 uur, door Bart Standaert
BartS
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 mei 2012, 08:26 uur | Bericht #351143
Berg Japans tsunami-afval aangespoeld in Alaska

Voor de kusten van de Amerikaanse staat Alaska zijn de voorbije dagen en weken grote hoeveelheden afval aangespoeld. Dat afval is afkomstig van Japan en belandde in zee na de verwoestende tsunami van 11 maart 2011. Dat melden ecologisten. Diverse stukken afval, waaronder piepschuim en boeien, spoelden aan op eilanden en de kusten ten noorden van de stad Anchorage. Afval uit Azië spoelt volgens milieu-activisten al jaren aan op de kusten van Alaska. Sinds de tsunami is dat aantal "zonder voorgaande" fors toegenomen, zegt Patrick Chandler van de Center for Alaskan Coastal Studies.5 tot 20 ton afval
"We hebben nog nooit zo'n grote hoeveelheid vastgesteld. Vroeger troffen we tientallen grote zwarte boeien aan. Die worden gebruikt in de Japanse aquacultuur. Tegenwoordig spoelen er honderden boeien aan", aldus Chandler. Volgens hem kan dat alleen maar aan de tsunami liggen. De vernietigende vloedgolf wierp volgens diverse schattingen tussen de 5 en 20 miljoen ton afval in de Oceaan. Binnenkort starten milieu-activisten een grootschalige opruimoperatie.

20.000 dodelijke slachtoffers
Een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter veroorzaakte op 11 maart 2011 een enorme vloedgolf ten noordoosten van Japan. Eenmaal aan land verwoestte ze alles wat op haar weg kwam. In de kerncentrale van Fukushima deed zich de ergste nucleaire ramp voor sinds die van Tsjernobyl in 1986. Zo'n 20.000 mensen lieten het leven door de natuurramp.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 mei 2012, 14:06 uur | Bericht #351360
Toegestane stralingsnorm niet overschreden in Fukushima

De straling die vrijkwam sinds de ramp met de kernreactor in Fukushima in maart 2011, was bijna volledig onder de internationale toegestane norm. Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag in een rapport.Onderzoekers stelden op slechts twee plaatsen een te hoge straling vast. Op beide plekken, gelegen in de prefectuur Fukushima, werden inwoners mogelijk blootgesteld aan een dosis van tussen de 10 en 50 millisievert. In het overige deel van de prefectuur was de straling lager dan 10 millisievert, terwijl in de rest van Japan op zijn hoogst 1 millisievert werd gemeten.

In omringende landen bleef de straling op een niveau dat als erg laag wordt beschouwd. Mensen worden jaarlijks blootgesteld aan gemiddeld 3 millisievert straling. Een groot deel hiervan komt uit de natuur, zoals straling uit de aarde en de ruimte. Ook de mens zelf is een beetje radioactief. Een ander deel is onder andere afkomstig van medische behandelingen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:29 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 mei 2012, 20:52 uur | Bericht #352916
'Uitstoot radioactiviteit Fukushima een zesde van Tsjernobyl'

De uitstoot van radioactiviteit na het zware ongeluk in de atoomfabriek Fukushima tengevolge van de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 bedraagt minder dan een zesde van wat er in de atmosfeer terechtkwam bij de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Dat heeft de uitbatende elektriciteitsmaatschappij Tepco donderdag gezegd.  Volgens de berekeningen van Tepco is 900.000 terabecquerel in de lucht gekomen, dubbel zoveel als bij een vroegere schatting. Bij het ongeluk in Tsjernobyl is 5,2 miljoen terabecquerel vrijgekomen, in het bijzonder omdat de reactor zelf is ontploft. Dit is in Fukushima niet gebeurd.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 mei 2012, 22:22 uur | Bericht #353039
Japanse 'tsunamimotor' naar museum VS

Een Harley-Davidson die door de tsunami vorig jaar werd meegevoerd uit Japan en in Amerika is aangespoeld, komt in het museum van de motorfabriek. Dit heeft Harley-Davidson vrijdag laten weten.

De motor stond in een container die door de vloedgolf is meegesleurd. Net zoals meer 'tsunami-afval' is die container, na een reis via de Stille Oceaan, onlangs aan de Noord-Amerikaanse kust aangespoeld. De eigenaar kon met behulp van het kenteken worden opgespoord.

Harley-Davidson bood aan het vervoer van de motor terug naar Azië te regelen, maar de 29-jarige eigenaar bedankte daarvoor. De Japanner vindt het beter als het voertuig in het museum in de VS aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami herinnert.

Bron: RTL nieuws
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Jasneker
Lid
Woonplaats: Sneek
Berichten: 191
Lid sinds: 18 jan. 2012
27 mei 2012, 11:34 uur | Bericht #353167
Press release van TEPCO zelf:

Cesium-137 released from Fukushima: 360,000 terabecquerels
Cesium-137 released from Chernobyl: 85,000 terabecquerels

without realizing the Fukushima number is iodine equivalence, and the Chernobyl number isn’t. Thus the headlines like “Cesium-137 contamination: Fukushima amounts to four Chernobyls” at RT, for example.

En dan hebben we het nog niet over de andere radio isotopen die massaal vrij zijn gekomen en tot in Europa zijn gemeten.
Geen doden en gewonden, de realiteit is anders.
Veel word verborgen gehouden om massaal paniek te voorkomen, veel mensen en kinderen hebben dezelfde verschijnselen als de slachtoffers in Tsjernobyl.
Doden worden onder andere doodsoorzaken gemeld.
Vergeet niet dat de Kerncentrale nog steeds radio actieve deeltjes in grote massa verspreid, in de lucht, grondwater en zee...


Groeten, Cor
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2012, 08:22 uur | Bericht #353359
Radioactieve vis zwemt van Fukushima naar Amerika

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië is blauwvintonijn gevangen die besmet is met radioactieve deeltjes. Die zijn afkomstig van de Japanse kerncentrale in Fukushima, 10.000 kilometer ver weg aan de andere kant van de Stille Oceaan. Het is de eerste meting van radioactiviteit die zo ver wordt meegedragen door een migrerende vis, stelt Nicholas Fisher, een van de wetenschappers die het onderzoek publiceerden in de Proceedings of the National Academy of Sciences. "We zijn eerlijk gezegd wat geschrokken," luidt het.

Tien keer hoger
De niveaus van radioactief cesium waren tien keer hoger dan de hoeveelheden die de voorbije jaren werden gemeten bij tonijn voor de Californische kust. Toch zijn de waarden nog altijd ver beneden de norm die de Amerikaanse en Japanse overheid veilig achten voor menselijke consumptie. Er werden in Japanse wateren al eerder kleinere vissen en plankton gevonden met verhoogde radioactieve waarden na de aardbeving en tsunami die in maart vorig jaar de kerncentrale in Fukushima ernstig beschadigden. Wetenschappers hadden echter niet verwacht dat de radioactieve sporen zo sterk aanwezig zouden zijn in grote vissen die de wereld overzwemmen, aangezien de tonijnen radioactieve substanties kunnen afscheiden via hun metabolisme en terwijl ze groeien. "Het is een grote oceaan. Ze helemaal oversteken en nog steeds deze radioactieve stoffen meedragen is vrij wonderbaarlijk," aldus Fisher.Groot en snel
Thunnus orientalis, de blauwvintonijn uit de Stille Oceaan, is een van de grootste en snelste vissen ter wereld. De dieren kunnen tot drie meter lang worden en meer dan 450 kg wegen. Ze schieten kuit voor de kust van Japan en zwemmen in scholen oostwaarts naar de kusten van Californië en Mexico. Vijf maanden na de ramp in Fukushima testte het team van Fisher, verbonden aan de Stony Brook Universiteit van New York, monsters van vijftien blauwvintonijnen die werden gevangen voor de kust van San Diego. Bij alle monsters waren de waarden radioactief cesium-134 en cesium-137 hoger dan bij eerdere vangsten.

Andere vissen
Het team analyseerde ook geelvintonijn die werd gevangen in de oostelijke Stille Oceaan, en blauwvintonijn die naar het zuiden van Californië migreerde voor de crisis. Ze vonden geen sporen van cesium-134 en enkel achtergrondwaarden van cesium-137 die terug te voeren zijn naar testen van atoomwapens in de jaren 60. De hogere radioactieve stoffen zijn dus duidelijk afkomstig van Fukushima, stelt Ken Buesseler van het Woods Hole Oceanographic Instituut, dat niet meewerkte aan de studie. Deze zomer komt de echte test, wanneer het onderzoek wordt herhaald met meer vissen die langer rondzwommen voor de Japanse kust. De wetenschappers willen ook controles uitvoeren bij andere rondtrekkende dieren, zoals schildpadden, haaien en zeevogels.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 juni 2012, 08:47 uur | Bericht #354078
Gigantische "tsunami-steiger" spoelt aan in VS

Een 21 meter lange steiger is aangespoeld op het strand van de Amerikaanse staat Oregon. De steiger is afkomstig uit Japan, alwaar het vorig jaar door de tsunami werd losgerukt van de vissershaven in Misawa. Het gigantische brokstuk lokte meteen heel wat kijklustigen naar het strand.Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 juni 2012, 10:17 uur | Bericht #354088
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.295 topics, welke bij elkaar 445.406 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.303 leden.
Het nieuwste lid is Leo Lievense.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1572 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1572, lezen 9 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de lente!

Hoe warm? Hoe koud?

Lente discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Lente

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden