Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 mei 2011, 17:24 uur | Bericht #235197
Zeeuws waterschap neemt maatregelen om aanhoudende droogte

Door de aanhoudende droogte heeft het Zeeuwse Waterschap Scheldestromen een onttrekkingsverbod ingesteld van het oppervlaktewater voor beregenen van gewassen. Omdat er geen druppel meer valt daalt het peil in de waterlopen binnen het beheergebied van waterschap Scheldestromen ernstig. Ook voor de komende tijd wordt droog weer verwacht. Om de daling van de peilen in de sloten en waterlopen te vertragen, heeft het waterschap besloten om met ingang van morgen geen onttrekkingen uit het oppervlaktewater voor het beregenen van gewassen meer toe te staan. Daarmee probeert het waterschap de daling van de grondwaterstand tegen te gaan.



Uitzonderingen onttrekingsverbod
Het onttrekkingsverbod geldt voor de gehele provincie Zeeland, uitgezonderd de gebieden met wateraanvoer: De Reigersbergsche Polder, de Eerste Bathpolder, het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal, Tholen en Sint Philipsland. Wanneer het waterschap het verbod intrekt is nog onduidelijk. Dat is volkomen afhankelijk van het weer.

Geen maatregelen dijken

De aanhoudende droogte heeft in Zeeland geen invloed op de stabiliteit van de dijken. Wel zullen her en der droogtescheuren in de kleilaag ontstaan. In september, voor aanvang van het stormseizoen, wordt jaarlijks gecontroleerd of de eventueel aanwezige droogtescheuren in de kleilaag zich hersteld hebben. Zo nodig worden dan maatregelen getroffen.

Bron BoN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 mei 2011, 19:51 uur | Bericht #235243
Zwemverbod stranden Almere om giftige blauwalg uitgebreid

Het zwemverbod dat de provincie Flevoland heeft ingesteld voor het Almeerderstrand is verlengd en verder uitgebreid. 'Het zwemverbod geldt nu ook voor het Zilverstrand, ten oosten van de Hollandsebrug', meldt de porivincie Flevoland dinsdag. et Catamaranstrand, dat aan de andere kant van het eerder afgesloten Almeerderstrand ligt is al eerder door de beheerder afgesloten.



Giftige vorm Blauwalg
Dit is gedaan omdat onderzoek van Rijkswaterstaat heeft uitgewezen dat in het water een giftige vorm van Blauwalg voorkomt. 'We weten op dit moment niet wat de oorzaak en de omvang is. De komende dagen vindt daarom uitgebreid onderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek worden er indien nodig nadere maatregelen getroffen', aldus Rijkswaterstaat.

Schadelijk voor mens en dier
Deze algensoort is schadelijk voor mensen en dieren. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die men binnenkrijgt in relatie tot het lichaamsgewicht. Kinderen zullen er daarom veel gevoeliger voor zijn dan volwassenen.

Drie honden overleden
De provincie Flevoland gaf al, in overleg met de water- en strandbeheerder, met ingang van vrijdag 20 mei een verbod af voor zwemmen bij het Almeerderstrand. Het gaat om de stranden ten noordwesten van de Hollandseburg. Deze maatregel is getroffen nadat de gemeente donderdagmiddag op de hoogte werd gebracht dat er drie honden na een zwempartij waren overleden.

Bron: Blik Op Nieuws

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 mei 2011, 16:00 uur | Bericht #235435
Waterwerk

Hoe bizar kan het zijn. Nederland, deltaland, en toch een groot tekort aan water. De huidige droogte leidt tot veel werk bij waterschappen. Dat varieert van het verwijderen van grazend vee op dijken, via verscherping van veendijkinspecties tot het zelfs omdraaien van de stroomrichting van een kanaal. Het is wat droogte betreft alle hens aan dek.

Niet alleen ons land kampt met gebrek aan neerslag, ook in heel wat andere delen van Europa is er de afgelopen maanden veel te weinig regen gevallen voor een onbekommerd reilen en zeilen van landbouw, drinkwatervoorziening, scheepvaart en algemeen milieuwelzijn. Zo zijn al in meerdere Franse districten waterrestricties uitgevaardigd, vreest de landbouw in België voor hun oogsten en zijn het in Duitsland nog steeds de lage rivierstanden die hinderlijk zijn. In de weernieuwsverhalen van de afgelopen dagen viel al te lezen waar de zonnige en droge omstandigheden bij ons vandaan komen; standvastige hogedrukgebieden. Deze hogedrukzones hebben het zuidwesten van ons continent deels links laten liggen, waardoor het in Spanje dit voorjaar juist ongekend nat is. Zou daar dan al die regen zijn gevallen die volgens Mahmoud Ahmadinejad door geheime Europese diensten uit Iran zou zijn weggehouden...


Het huidige bosbrandgevaar in Europa, kaart van de Europese commissie. Rood staat voor hoog, bruin voor zeer hoog. In de oranje gebieden (oa Nederland) is het gevaar van bosbrand/heidebrand veelal matig.

Nederlandse maatregelen
Terug naar Nederland, waar waterschappen en hoogheemraadschappen druk aan de gang zijn. In totaal zijn er 26 van deze overheidsorganen die verantwoordelijk zijn voor de waterhuishouding. Allemaal hebben ze nu al weken achtereen te maken met een dalend waterpeil. In het hoogheemraadschap Rijnland, gelegen in Zuid-Holland is ondertussen de tegendruk van zout zeewater aan het toenemen. Om het binnendringen van zout water te minimaliseren zijn er meerdere maatregelen genomen. Ten eerste wordt er sinds 20 mei beperkt geschut in de sluizen om de instroom van zout water zo beperkt mogelijk te houden en vanaf diezelfde dag wordt er water uit het Amsterdamse Rijnkanaal gehaald en richting West-Nederland geleid. Die tweede maatregel begon vorige week vrijdag toen staatsecretaris Atsma en twee dijkgraven officieel het gemaal ‘de Aanvoerder’ aanzetten. Voor het eerst sinds 2003 wordt er nu dus water uit het Amsterdam Rijnkanaal gehaald en richting West-Nederland geleid door middel van spuisluizen. Er wordt dus tegen de natuurlijke watergang in gespuid in de Leidsche Rijn en wel met een hoeveelheid van 600 emmers per seconde. Hierdoor wordt er meer tegendruk aan de verzilting gegeven en kunnen de waterschappen het tekort aan zoet water voor de agrarische sector in Nederland tegengaan. Althans, voorlopig.


Staatssecretaris Atsma zet het gemaal 'De Aanvoerder' in werking. Foto: Hoogheemraadschap Rijnland.

Veendijken in het laagland
Dat droogte veendijken flink kan aantasten, weten we van augustus 2003. Toen brak bij het Utrechtse Wilnis een dijk door. Het water in de ringvaart sloeg een gat in de ringdijk en stroomde vervolgens door de straten van het dorp. Het waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek moest vol aan de bak om dit probleem het hoofd te bieden. Om dergelijke ongelukken nu te voorkomen, zijn de inspecties voor droogtegevoelige veendijken de afgelopen dagen verscherpt. Koeien en paarden worden van de dijken afgehaald, omdat deze door betreding de structuur kunnen beschadigen. Ook worden scheuren en spleten gedicht om erger te voorkomen. Die scheuren zijn soms honderden meters lang en worden gevuld met teelaarde. Een aantal veendijken wordt inmiddels gesproeid ter voorkoming van het almaar poreuzer worden. Veendijken blijken erg gevoelig voor uitdroging en nieuwe waterkeringen worden dan ook van een andere grondsoort gemaakt. Er liggen echter enkele duizenden kilometers aan veendijk uit het verleden en dus zullen we er mee om moeten leren gaan.

De droogteperikelen zijn voorlopig nog niet voorbij. In het bron- en stromingsgebied van onze rivieren vallen wel enkele buien, maar dan gaat het nog om hoeveelheden die geen soelaas brengen. In het zuidwesten van Duitsland en aan de noordzijde van de Alpen blijft het allemaal ook uiterst bescheiden. Kortom, zeewater zal de komende tijd nog steeds vrij makkelijk kunnen binnendringen door aanhoudend gebrek aan tegendruk van zoet water. En zo wil het dus dat ons land, deels gelegen onder zeeniveau, voorlopig nog met de droogte te kampen houdt.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 mei 2011, 16:14 uur | Bericht #235441
Fotoreportage Kalmthoutse Heide

















Bron: GvA | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:02 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 mei 2011, 16:19 uur | Bericht #235444
Al 100 hectare afgebrand in Kalmthoutse Heide (update)

Een zware heidebrand teistert momenteel de Kalmthoutse Heide. Het vuur werd rond 12u door schoolkinderen opgemerkt nabij de Putse Moer. Al honderden hectaren zijn in de vlammen opgegaan. Inmiddels is er al een tweede vuurfront, over de grens met Nederland. Toen de brandweer van Kalmthout ter plaatse kwam, was het al honderden meters opgerukt naar het oosten, richting uitkijktoren. De brandweer van Kalmthout vroeg en kreeg versterking van de korpsen van Wuustwezel, Kapellen, Essen, Brasschaat en ook uit Nederland. Sinds de vorige brand hebben die aan de Belgische maten aangepaste koppelstukken. De korpsen kregen al snel te maken met een grillig draaiende wind én met watertekort.

Rond 13.30 uur rukte het vuur nog steeds op richting uitkijktoren en Korte Heuvelstraat. De politie stuurde daar en aan de Putsesteenweg de kijklustigen weg. De Putsesteenweg is afgesloten voor alle verkeer en in het Natuur Educatie Centrum is een crisiscentrum ingericht, geleid door burgemeester Jacobs. Het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd. Tot nu toe is er geen sprake van gewonden. De oorzaak van de brand is niet bekend. De omvang is nog onduidelijk, een helikoptervlucht van de federale politie leverde rond 13 uur een schatting van 750 op 750 meter op, maar dat is inmiddels al meer dan een vierkante kilometer, of 100 hectare.

Tweede brandfront
Rond 14 uur ontstond er een tweede brandfront over de grens met Nederland van zeker 500 meter breed. De brand breidt nog steeds uit en is nog steeds niet onder controle. Er werd inmiddels versterking gevraagd van brandweerkorpsen over heel de provincie. De brandweerkorpsen van Zandhoven en Zoersel kwamen al ter plekke. Er wordt ook een blushelikopter ingeschakeld, maar er is nog steeds een probleem met een tekort aan bluswater.

Evacuatie
Drie woningen die in het heidegebied liggen werden geëvacueerd.

Bron: GvA | Gewijzigd: 25 mei 2011, 16:24 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 2279
Lid sinds: 28 mei. 2009
25 mei 2011, 18:11 uur | Bericht #235478
Ondertussen is er al 200 ha afgebrand...
koen122
Lid
Woonplaats: Woensdrecht(ZW-Brabant)
Berichten: 61
Lid sinds: 15 apr. 2009
25 mei 2011, 20:10 uur | Bericht #235506
Ik woon in Hoogerheide waar de brand zich nu naartoe uitbreidt, als ik uit het raam kijk zie ik niets anders als rook!
straks ff wat foto's maken

Edit:
ff vanuit de logeerkamer gemaakt:
| Gewijzigd: 25 mei 2011, 20:17 uur, door koen122
Roel B
Lid
Woonplaats: Opglabbeek((Genk)Belgie)
Berichten: 213
Lid sinds: 24 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2011, 20:39 uur | Bericht #235519
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/medi...nland/1.1032003



Luchtbeelden brand Kalmthoutse heide.

Bron: deredactie.be
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2011, 21:46 uur | Bericht #235542
Brandweerwagen ingesloten, al 250 hectare vernield in Kalmthoutse Heide

Bij de bestrijding van de grote brand op de Kalmthoutse Heide raakte vanmiddag rond 17 uur een brandweerwagen van Brasschaat ingesloten door het vuur, dat opgejaagd werd door een grillige wind. De brandweermannen konden zich redden maar de wagen is verloren. Twee andere brandweermannen, één van het korps van Wuustwezel en één van Brecht, raakten lichtgewond en werden afgevoerd. Enkele ploegen moesten teruggetrokken worden.



Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2011, 21:50 uur | Bericht #235545
Landbouwers krijgen mogelijk sneller premies door droogte

De Vlaamse regering gaat misschien een aantal premies voor land- en tuinbouwers vervroegd uitbetalen. Zij hebben te lijden onder de aanhoudende droogte. De premies, die mogelijk ook hoger zullen zijn dan eerder voorzien, moeten de financiële verliezen van de droogte helpen opvangen. Europa moet hiervoor wel nog het licht op groen zetten. Het droge weer dat nu al wekenlang aanhoudt, zorgt ervoor dat de landbouw in de problemen komt. De verliezen zouden nu al enkele honderden miljoenen euro bedragen.

249 miljoen
Op de recente Europese landbouwraad vroeg Frankrijk of een aantal premies vervroegd mag worden uitbetaald. De Europese Commissie stemt daarmee in en zal het probleem voor elke lidstaat afzonderlijk bekijken. Op 7 juli zou hierover meer duidelijkheid moeten komen. Voor Vlaanderen zou het om een bedrag van 249 miljoen euro aan premies gaan, antwoordde Vlaams Landbouwminister Kris Peeters woensdag in het Vlaams parlement op vragen van Karlos Callens (Open Vld) en Stefan Sintobin (Vlaams Belang).

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2011, 21:54 uur | Bericht #235546
Brand op Kalmthoutse Heide breidt uit: meer dan 250 hectare vernield

De gevolgen van de aanhoudende droogte stapelen zich op. Woensdag brak brand uit op de Kalmthoutse Heide. Meer dan 250 hectare heide is intussen al door het vuur vernield. Bij de bluswerken raakten twee brandweermannen lichtgewond. Een brandweerwagen werd beschadigd toen hij ingesloten raakte door het vuur. Verschillende brandweerkorpsen bestrijden het vuur en het gemeentelijke en provinciale rampenplan werden afgekondigd. De brandweer hoopt de brand, die uitbreidt naar het noordoosten, tegen het vallen van de avond onder controle te krijgen, eens de wind is gaan liggen en de luchtvochtigheid voldoende is toegenomen. Voor omwonenden is er geen gevaar want het vuur breidt uit naar onbewoond gebied.

Vooral de wind blijkt de bluswerkzaamheden momenteel te bemoeilijken. De brandweer overweegt om een stuk van de heide gecontroleerd te laten afbranden. Het vuur heeft Nederland nog niet bereikt, maar er is wel al rookneerslag tot over de grens. Ook de grens van buurgemeente Essen is niet meer veraf. Bij de bluswerken zijn twee brandweerlieden lichtgewond geraakt. De ene heeft zijn voet verzwikt, de tweede verrekte een spier. Een brandweerwagen van het korps van Brasschaat raakte bijna gevangen in het vuur. De wagen werd beschadigd en moest worden weggesleept.

Brandweer massaal ter plaatse
Rond 12 uur merkte een groep schoolkinderen het vuur op de Heide op aan de Putse Moer, zegt burgemeester Lucas Jacobs (CD&V) van Kalmthout. Zo'n 23 brandweerkorpsen uit de regio werden opgeroepen om het vuur te bestrijden. Onder meer de korpsen van Wuustwezel, Brasschaat, Kapellen en Essen kwamen steun bieden. Ook de brandweer van het Nederlandse Woensdrecht kwam helpen. Tientallen tankwagens rijden al de hele dag af- en aan met water. De brandweer blijft woensdagavond massaal ter plaatse, al worden de eerste ploegen afgelost door verse krachten. In totaal zijn zeker 140 manschappen van de Belgische en Nederlandse brandweerkorpsen aanwezig op het terrein, en ook 45 voertuigen.

Watertoevoer is een probleem
Het blijkt erg moeilijk om het vuur te bestrijden. 'Watertoevoer blijft een probleem', zegt burgemeester Jacobs. 'Dat is altijd zo bij dit soort branden.' Daarom zette de brandweer twintig tankwagens in om water aan te voeren. 'We hebben zeker 200.000 liter water nodig.' Het blussen wordt ook bemoeilijkt door de slechte bereikbaarheid van het gebied en de wind. Burgemeester Jacobs kon wel melden dat het bewoonde gebied aan de rand van de heide niet in gevaar komt. 'De brand breidt zich uit in de andere richting, weg van de woningen', aldus Jacobs. Drie kleine huisjes op de heide werden wel ontruimd. 'Twee bewoners zijn geëvacueerd', zegt de burgemeester. 'Preventief, want er is nog geen gevaar.'

Sinds 16 uur is ook de Civiele Bescherming van Brasschaat ingezet bij de bestrijding van de brand. Het gaat om 18 manschappen die beschikken over zeven tankwagens die in totaal 60.000 liter water kunnen vervoeren. De tankwagens voeren voortdurend water aan in grote bakken zodat de brandweerwagens zich non-stop kunnen bevoorraden.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 mei 2011, 21:56 uur | Bericht #235549
Belgische heidebrand dreigt grens over te steken

De hulpdiensten in Nederland zijn woensdagavond druk bezig met voorbereidingen om te voorkomen dat de grote heidebrand in België overslaat naar Nederland. Hierbij wordt een crashtender, ook wel blusreus genoemd, ingezet. Een tweede staat klaar. Ook wordt een zogenoemde stoplijn neergelegd, die ervoor moet zorgen dat het vuur niet verder komt, meldt een politiewoordvoerder. De brand brak woensdag iets voor het middaguur uit op de Kalmthoutse Heide. Volgens de Belgische gemeente Kalmthout is de brand begonnen aan het ven de Putse Moer en breidde het vuur zich al snel uit naar het noordoosten, richting Essen.

Het vuur is woensdagavond nog altijd niet onder controle en breidt zich uit richting het noorden, onder meer naar het Nederlandse dorp Huijbergen. "We proberen momenteel vooral te voorkomen dat rook en vuur Huijbergen bereikt", zegt de woordvoerder. Bij de brand komt veel rook vrij en dat leidt ook in Nederland tot klachten. De gemeente Woensdrecht, waar Huijbergen onder valt, kijkt daar naar. Bij de brand is tot nu toe naar schatting zo'n 200 tot 250 hectare heide afgebrand. Het gaat volgens de gemeente Kalmthout vooral om heide, en niet om bosgebied.

Een brandweerwagen is bij de brand beschadigd geraakt. Twee brandweermannen hebben lichte kneuzingen. Een uur na het ontstaan van de brand werden de drie bewoners van drie huizen op de heide geëvacueerd. Omstreeks 16.45 uur meldde de gemeente Kalmthout dat meer dan twintig brandweerkorpsen bezig zijn met het blussen van de brand. Ook Nederlandse brandweermannen zijn actief in het gebied. De eerste brandweerploegen zijn inmiddels afgelost door nieuwe krachten.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 mei 2011, 07:49 uur | Bericht #235618
Brand Belgische heide onder controle


De brand die gisteren uitbrak op de Kalmthoutse Heide, in België vlak bij de Nederlandse grens, lijkt onder controle. Dat heeft de gemeente Woensdrecht vanochtend bekendgemaakt. Minstens 450 hectare heidegrond is verwoest. In het grensgebied is voorlopig een noodverordening van kracht. Nablussen zal nog zeker de hele dag in beslag nemen. Belgische en Nederlandse brandweerkorpsen werken samen bij het bestrijden van het vuur.

Overslaan
De vrees bestond dat de brand zou overslaan naar Hoogerheide en Huijbergen, aan de oostkant van Woensdrecht. Inwoners van Huijbergen hebben nog steeds last van de rook.

Bron AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 11:37 uur | Bericht #235681
Belgische heidebrand laait weer op

De brand op de Kalmthoutse Heide op de Belgisch-Nederlandse grens vlak boven Antwerpen is toch nog niet voorbij. Omdat de wind steviger waait dan verwacht, flakkerde het vuur vanmorgen op meerdere plaatsen op.



De Belgische brandweer kampte daarnaast met een gebrekkig communicatiesysteem. De brandweerlieden moesten tijdelijk gebruik maken van hun eigen gsm-toestellen. Ook het verouderde materiaal, zoals bosbrandweerwagens van maar liefst dertig jaar oud, leidde tot heel wat frustratie bij de brandweerkorpsen.

De Nederlandse brandweer staat intussen met acht korpsen ter beschikking. Daarnaast is een Nederlandse blushelikopter ingezet die tot 10.000 liter water kan vervoeren.

Bron: AD | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:02 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 mei 2011, 11:52 uur | Bericht #235685
Nog tot midden juni droog

Op een enkele bui na, blijft het zeker nog tot 10 juni overwegend droog. Dat voorspelt weerman Eddy De Mey. Al het hele voorjaar valt er zeer weinig regen door hogedrukgebieden die neerslag en wolken tegenhouden. Maar een algemeen watertekort dreigt er nog niet. Door de aanhoudende droogte kan wel een kwart minder van de groenten en fruit geoogst worden.

"De landbouw stevent op een catastrofe af", meent landbouwexpert Luc Busschaert in Het Laatste Nieuws. De horeca doet alvast gouden zaken door het terrasjesweer.

Bron Hln
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 16:23 uur | Bericht #235794
Nog twee brandhaarden actief in Kalmthoutse Heide

De brandweer is er op de Kalmthoutse Heide in geslaagd op twee na alle brandhaarden weer onder controle te krijgen. De bewoners van de dertig wegens rookhinder ontruimde woningen kunnen echter nog niet naar huis. Mogelijk moeten zij de nacht doorbrengen in een opvangcentrum of bij familie of vrienden. Metingen hebben intussen wel uitgewezen dat de rook in de straten van Kalmthout geen reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx donderdag gezegd tijdens een persconferentie.



Rond de middag waren alle heropflakkeringen onder controle, op één nieuwe brandhaard van 25 hectare na. Kort voor 15 uur kwam er nog een tweede brandhaard bij in het noorden van het getroffen gebied, nabij het Stappersven. Een helikopter van de politie helpt intussen de brandhaarden in kaart te brengen. Zo kunnen er snel richtlijnen aan de brandweerlui op het terrein worden gegeven. Ook een tweede Nederlandse blushelikopter is nu aan het werk. Dat is van belang omdat sommige plaatsen enkel vanuit de lucht te blussen vallen.

Astrid houdt vol
Het communicatiesysteem Astrid, dat in de nacht van woensdag op donderdag enkele uren buiten dienst was, houdt het donderdag wel vol. De brandweer van Geel voerde in de straten rond de heide metingen uit naar de aard van de aldaar hangende rook. Zij kwamen tot de conclusie dat de rook niet schadelijk is voor de gezondheid, al is het geen goed idee om urenlang in de rook te blijven staan.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 16:26 uur | Bericht #235796
Brandweer worstelt nog met twee haarden op Kalmthoutse Heide (update)

De brandweer is er op de Kalmthoutse Heide in geslaagd op twee na alle brandhaarden weer onder controle te krijgen. De bewoners van de dertig wegens rookhinder ontruimde woningen kunnen echter nog niet naar huis. In twee straten langs de Kalmthoutse Heide werden dertig woningen ontruimd. Het gaat om de Petrus Janssenstraat en Zijwegel, meldt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). De woningen lopen volgens de brandweer geen gevaar, het zou enkel gaan om rookhinder. Mogelijk moeten de bewoners de nacht doorbrengen in een opvangcentrum of bij familie of vrienden. Metingen hebben intussen wel uitgewezen dat de rook in de straten van Kalmthout geen reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid. Dat heeft Antwerps gouverneur Cathy Berx gezegd tijdens een persconferentie. Andere omwonenden wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Ongeruste buurtbewoners kunnen nog steeds terecht op het infonummer 03 620 22 78 of de website van de gemeente Kalmthout.

Communicatieproblemen
Tot overmaat van ramp kreeg de brandweer afgelopen nacht af te rekenen met een gebrekkig communicatiesysteem. Op dat moment was de brand gelukkig onder controle. De brandweerlui moesten enige tijd gebruik maken van hun eigen gsm-toestellen. Rond 8 uur waren de technische problemen voorbij. Vandaag zijn er nog geen problemen met het Astrid-communicatiesysteem gemeld.

Verouderd materiaal
Ook het verouderde materiaal, zoals bosbrandweerwagens tot 30 jaar oud, zorgt voor heel wat frustratie bij de brandweerkorpsen. Gouverneur Cathy Berx wil de discussie daarover echter pas voeren eens de brand volledig tot het verleden behoort. "De problemen met het materiaal zullen we volgende week uitzoeken. Laten we nu eerst het vuur blussen", aldus Berx.

Blushelikopter
Vandaag worden evenveel manschappen ingezet als gisteren. Ook de Nederlandse brandweer staat met acht korpsen weer ter beschikking aan hun kant van de grens. Bovendien helpt nu ook al een Nederlandse blushelikopter die tot 10.000 liter water kan vervoeren en zo stukken tot 600 meter lang in een keer kan helpen blussen. In totaal ging er al ruim 450 hectare heide in de vlammen op.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 694
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 16:29 uur | Bericht #235798
Momenteel stuift het hier als een bezetene en ik heb getracht het op video vast te leggen.

Later in de middag heb ik nog een paar vlagen met heel veel meer stof langs zien trekken.
Alles ,zit onder hier,zelfs in mijn keukenkastjes liggen nu dikke stofranden
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 18:55 uur | Bericht #235851
Wind flakkert brand op Kalmthoutse Heide weer aan

De Kalmthoutse Heide blijft branden, aangewakkerd door een hevige wind. Er zijn nu al drie brandhaarden. Ongeveer 600 hectare bos en heide is al in de vlammen opgegaan. Door de felle rookontwikkeling zijn ook een aantal omwonenden geëvacueerd. De politie voert een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Rond de middag was de brand teruggedrongen tot een brandhaard van 25 hectare ten zuiden van het Stappersven, maar de hevige wind wakkerde het vuur weer aan. Even voor 15 uur werd een nieuwe brandhaard ontdekt ten noorden van het ven en in de vooravond nog een andere bij parking noord. Door de krachtige wind heeft de brandweer het niet gemakkelijk. Korpsen vanuit het hele land sturen extra materieel om de nacht door te komen, zegt CD&V-burgemeester Lukas Jacobs. De federale politie gebruikt een verkenningshelikopter die live beelden doorstuurt naar de brandweercommandant ter plaatse. Dat laat de brandweer toe gerichter te werken. Ook de Nederlandse brandweer staat met acht korpsen weer ter beschikking aan hun kant van de grens. Ondertussen heeft de Nederland ook een tweede blushelikopter naar het gebied gestuurd.

Evacuaties
In twee straten langs de Heide werden dertig woningen ontruimd. Het gaat om de Petrus Janssenstraat en Zijwegel. De woningen lopen volgens de brandweer geen gevaar, het zou enkel gaan om rookhinder. Mogelijk moeten de bewoners de nacht doorbrengen in een opvangcentrum of bij familie of vrienden. Metingen hebben intussen wel uitgewezen dat de rook in de straten van Kalmthout geen reëel gevaar betekent voor de volksgezondheid. Andere omwonenden wordt gevraagd ramen en deuren dicht te houden.

Communicatieproblemen
Tot overmaat van ramp kreeg de brandweer afgelopen nacht af te rekenen met een gebrekkig communicatiesysteem. Op dat moment was de brand gelukkig onder controle. De brandweerlui moesten enige tijd gebruik maken van hun eigen gsm-toestellen. Rond 8 uur waren de technische problemen voorbij. Vandaag zijn er nog geen problemen met het Astrid-communicatiesysteem gemeld.

"Het is algemeen bekend dat er een minder sterke radiodekking is op de heide." Dat zegt woordvoerder Frederik Langhendries van Astrid. Het bedrijf zal met de gebruikers van het systeem nagaan of er iets gedaan moet worden aan de dekking in natuurgebieden in het algemeen.

Verouderd materiaal
Ook het verouderde materiaal, zoals bosbrandweerwagens tot 30 jaar oud, zorgt voor heel wat frustratie bij de brandweerkorpsen. Gouverneur Cathy Berx wil de discussie daarover echter pas voeren eens de brand volledig tot het verleden behoort. "De problemen met het materiaal zullen we volgende week uitzoeken. Laten we nu eerst het vuur blussen", aldus Berx.

Alarmfase rood in Limburg
Ook in de Limburgse bossen en heidevlakten is de waakzaamheid verhoogd. De provincie Limburg heeft alarmfase rood afgekondigd, de op één na hoogste vorm van alertheid. Behalve de Antwerpse Kempen zijn de Limburgse bossen en heide het meest vatbaar voor brand bij extreme droogte in Vlaanderen. Vandaar dat de brandweerkorpsen en boswachters in verhoogde staat van paraatheid werden gebracht.

Concreet houdt de alarmfase rood in dat de boswachters de torens bemannen en regelmatig op patrouille gaan om eventuele brandhaarden snel te kunnen opsporen." Er worden ook verscherpte controles gehouden bij toeristen en recreanten. De brandweer zelf is ook extra waakzaam. "Wij vertrekken bij een oproep in de bossen steevast met twee wagens in plaats van één. Bovendien is er in deze fase binnen het uur een helikopter paraat om vanuit de lucht de situatie te overschouwen", aldus nog de brandweercommandant.

Bron: hln
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 mei 2011, 19:52 uur | Bericht #235869
Atsma roept op zuinig met water te zijn

Vanwege de droogte moeten mensen zuinig omspringen met water en bijvoorbeeld hun tuin niet sproeien of hun auto wassen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Water) donderdag gezegd na een overleg in de Tweede Kamer over waterkwaliteit. In het kader van de droogte heeft de CDA-bewindsman samen met het Management Team Watertekorten (MTW) donderdag een aantal maatregelen afgekondigd. Zijn oproep tot spaarzaam omgaan met water behoort daar niet toe. Maar los van die maatregelen wil Atsma mensen erop attenderen dat ze bewust met water moeten omgaan.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 148 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 148, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden