Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

27 Apr 2024 05:39:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Morris, TX; Red River, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Jackson, AR; Prairie, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Jackson, AR; White, AR; Woodruff, AR.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Lucas, IA; Marion, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:46:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nodaway, MO; Worth, MO.

27 Apr 2024 03:05:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Adams, IA; Ringgold, IA; Taylor, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clarke, IA; Decatur, IA; Ringgold, IA; Union, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buena Vista, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, IA; Warren, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Audubon, IA; Calhoun, IA; Carroll, IA; Crawford, IA; Greene, IA; Pocahontas, IA; Sac, IA; Webster, IA.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bowie, TX; Camp, TX; Cass, TX; Morris, TX; Titus, TX.

27 Apr 2024 03:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camp, TX; Franklin, TX; Morris, TX; Titus, TX; Wood, TX.

27 Apr 2024 03:05:08
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 mei 2011, 19:57 uur | Bericht #236321
Weer zwemverbod voor Almeerderstrand

De provincie Flevoland heeft vandaag opnieuw een zwemverbod ingesteld voor het Almeerderstrand. Dat meldde een provinciewoordvoerder. In het water bij het strand is blauwalg aangetroffen. Bij stranden in Almere, Muiden en Naarden werd vorige week een zwemverbod ingesteld, nadat zeker drie honden een zwemtocht in het IJmeer niet overleefden. Omdat onderzoek uitwees dat het water bij de stranden rondom het IJmeer toen schoon was, werd het verbod donderdag opgeheven. Alleen bij het Almeerse Catamaranstrand werd blauwalg ontdekt.



Hoewel niet bij alle honden is vastgesteld waaraan ze overleden, bestaat er een sterk vermoeden dat ze allemaal zijn geveld door de giftige blauwalg. Volgens de zegsvrouw is een verandering van de windrichting er mogelijk de oorzaak van dat de bacterie nu toch bij het Almeerderstrand is aangetroffen. Het is nog niet bekend tot wanneer het nieuwe zwemverbod van kracht blijft.

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2011, 08:05 uur | Bericht #236361
Waterverbod voor polderboeren

Het water uit de waterlopen in het gebied van de polder Noordwatering in de Westhoek wordt gerantsoeneerd. Het polderbestuur vreest voor een verregaande verzilting. Daarom is het bevloeien van akkers met water uit de polderwaterlopen er voortaan niet meer toegelaten. Het peil van de waterlopen in de Westhoek staat laag door de aanhoudende droogte. 'Om het waterpeil van de IJzer op niveau te houden, wordt er soms zeewater toegevoegd. Daardoor verhoogt de zoutconcentratie en mag het water niet worden gebruikt voor bevloeiing van de akkers', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert.



'Het verbod om water uit de polderwaterlopen te gebruiken zal wellicht voor ettelijke weken gelden. Om afdoende te bevloeien is er enkele dagen na elkaar tot 20 liter per vierkante meter nodig. Dat zal de bodem te fors verzilten. Gronden met een hoog zoutgehalte drogen sneller en dat is nefast voor de landbouw. De ervaring in Nederland heeft ons geleerd dat het tientallen jaren duurt voor de bodem zich kan herstellen.'

'Het is een rotvervelende toestand voor de landbouwers. De gewassen die nu kiemen, dreigen verloren te gaan. Naast de groenten stevent ook de vlasteelt af op een catastrofe. De landbouwers klagen maar het polderbestuur heeft het recht deze maatregelen te treffen. En de landbouwers in de Westhoek zijn er niet slechter aan toe dan hun collega's elders in het land', zegt Luc Busschaert. De Noordwatering is de grootste polder in Vlaanderen. De polder beheert de waterhuishouding in een gebied van 26.000 hectare begrensd door de IJzer, de duinen en de Franse grens, met uitsluiting van de Moeren.

Bron: Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2011, 08:12 uur | Bericht #236362
Gladde slangen overleven heidebrand

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben zaterdag toestemming gekregen om de Kalmthoutse Heide te betreden. In de omgeving van het Stappersven zijn ze op zoek gegaan naar de zeldzame gladde slang. Zes exemplaren bleken de brandramp overleefd te hebben. Ze zijn naar niet afgebrande stukken van de Heide overgebracht. De gladde slang komt maar op enkele plaatsen in Vlaanderen voor. De vrijwilligers vonden ook een Engelse obus uit de Tweede Wereldoorlog die door de brand was komen bloot te liggen. Die is door de ontmijningsdienst DOVO verwijderd.


Archieffoto: Gladde slang (Coronella austriaca). Foto: J.Helder

Voor alle andere mensen uitgezonderd de hulpdiensten blijft de Kalmthoutse Heide nog zeker tot maandagavond afgesloten. Aan de Nederlandse kant van de grens is dat maandagochtend negen uur. De politie controleert het verbod, en de brandweer blijft met acht manschappen aanwezig op het terrein om opflakkeringen van het vuur te onderscheppen.
Zaterdagavond is na het provinciale ook het gemeentelijke rampenplan afgeblazen. Vanaf nu hebben de hulpdiensten weer elk apart hun werking.



In een persbericht hekelt Dirk van Mechelen (Open vld), Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Kapellen, de afwezigheid van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) in Kalmthout. "Terwijl Vlaanderen de voorbije dagen in de ban was van de vreselijke brand, leek de minister van Natuur andere prioriteiten te hebben. Ze verwaardigde zich ook niet om het natuurgebied een bezoek te brengen, en degenen die zich voor de bescherming en het behoud ervan dagenlang hebben ingezet, een hart onder de riem te steken", aldus een boze Dirk Van Mechelen, die zelf de eerste dag al ter plaatse kwam. "Er ging 600 hectare natuurgebied verloren. Hoeveel meer moet er afbranden vooraleer de verantwoordelijke minister van Natuur reageert?', vraagt Van Mechelen zich af.

Bron: HBvL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 mei 2011, 08:42 uur | Bericht #236368
Kalmthoutse Heide blijft nog dicht

De Kalmthoutse Heide in België, vlakbij de Nederlandse grens, blijft nog even verboden terrein voor het publiek. Na het weekend wordt pas besloten hoe lang de heide nog dicht blijft. De afgelopen dagen woedde een hevige brand op de Kalmthoutse Heide. 600 hectare natuurgebied is verwoest. Het rampenplan is intussen niet meer in werking, maar de hulpdiensten in België blijven de komende dagen waakzaam.Vrijwilligers hebben zes levende gladde slangen gevonden in het uitgebrande gebied. Vooral die diersoort is hard geraakt door de brand.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2011, 15:14 uur | Bericht #236829
Brand weer even opgeflakkerd in Kalmthoutse Heide

In de Kalmthoutse Heide is er opnieuw even brand ontstaan. Ten oosten van het natuurdomein zou de brand weer zijn aangewakkerd, maar volgens de laatste berichten heeft de brandweer het vuur onder controle. Eind vorige week was de brand onder controle nadat er op twee dagen tijd 600 hectare heide waren afgebrand. Maandagnamiddag waren er echter weer rookpluimen te zien aan de oostzijde van het gebied. Tien brandweerwagens kwamen ter plaatse en zij zouden het vuur inmiddels al hebben kunnen doven.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2011, 16:25 uur | Bericht #236868
Kleine heropflakkeringen op Kalmthoutse Heide snel onder controle

Nabij het landgoed De Markgraaf op de Kalmthoutse Heide zijn maandag twee kleine heropflakkeringen gesignaleerd van de grote brand die het natuurgebied de voorbije week heeft getroffen. Omdat in het gebied nog steeds alarmfase rood van kracht is, zijn ook meteen de brandweerkorpsen van de wijde omgeving opgeroepen. Het vuur zou alweer onder controle zijn. De heropflakkeringen situeerden zich langs de Verbindingsstraat aan parking Zuid. Iets na 14 uur werden daar vanuit een brandtoren twee rookpluimen opgemerkt. In totaal ging het om een oppervlakte van 20 m².



"De brandweer patrouilleerde in de buurt en was snel ter plaatse. Intussen is het vuur al opnieuw onder controle", aldus Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout. De gemeente meldt voorts nog dat de onmiddellijke omgeving van de brand overvloedig werd natgespoten na het bluswerk. Bij de brand die de Kalmthoutse Heide de voorbije week trof, ging 600 hectare aan heide en bos in vlammen op. Daarmee was het de grootste brand ooit in het natuurgebied.

Bron: HLN | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2011, 18:57 uur | Bericht #237030
Kalmthoutse Heide blijft afgesloten voor het publiek

De Kalmthoutse Heide blijft afgesloten voor het publiek. Gezien de hoge temperaturen, de aanhoudende droogte en de blijvende kans op heropflakkeringen van de brand is het niet aangewezen dat er mensen op de heide rondlopen. Dat meldt de gemeente Kalmthout vandaag. De situatie zal morgen opnieuw worden geëvalueerd.



De beslissing komt niet als een verrassing. Eerder vandaag waren er nog twee heropflakkeringen van de brand die in totaal 600 hectare natuurgebied vernielde. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle, maar het incident toonde wel aan dat het brandgevaar nog niet geweken is. Vrijdag had Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs ook al aangegeven dat het nablussen nog een of meerdere weken zou kunnen duren. In tussentijd is het zowel voor de veiligheid van het publiek als voor het goed functioneren van de brandweer en andere hulpdiensten aangewezen het gebied afgesloten te houden, luidde het toen. Voor politie en brandweer blijft overigens alarmfase rood gelden op de Kalmthoutse Heide.

Bron: HLN | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:03 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 mei 2011, 08:51 uur | Bericht #237626
Door droogte wordt ons eten duurder

Het duurt niet lang meer voordat we de aanhoudende droogte ook gaan voelen in onze portemonnee. Meel is bijvoorbeeld een stuk duurder geworden. Dat betekent dat ook de prijs van brood omhoog gaat. Volgens het AD moeten mensen niet raar opkijken als een brood binnenkort 10 cent duurder is. Verder betalen we meer voor groenten zoals sla en broccoli, want telers moeten meer sproeien.

De droogte wordt dus een steeds groter probleem en het einde lijkt nog niet in zicht. Volgens deskundigen moet het zeker twee weken non-stop regenen om het enorme neerslagtekort weg te werken.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
31 mei 2011, 12:59 uur | Bericht #237692
Droogte - en dan?

Nederland een kikkerlandje? Afgelopen maand viel het droog. Op 26 mei vond het Management Team Watertekorten het zelfs nodig bijeen te komen voor beraad, voor het eerst sinds 2003. Wat zijn de problemen, en wat kan je er aan doen? Over veendijken, verdringingsreeksen, gemalen en peilbeheer. Al bestaat de kans dat u dit weekend flink bent nat geregend, Nederland staat nog steeds behoorlijk droog. Achter de schermen werd afgelopen weken hard gewerkt om de schadelijke gevolgen beperkt te houden. “De verdringingsreeks is zelfs alweer van stal gehaald”, vertelt Sonja Kooiman, programmamanager ‘Ondergrond en Waterbeheer’ bij SKB. Deze geeft aan welke problemen in perioden van droogte het eerst moeten worden aangepakt. Maar om welke problemen gaat het dan eigenlijk, en hoe zijn ze te verhelpen?

Verdringingsreeks
De verdringingsreeks geeft de voorrangsregels aan bij de verdeling van het beschikbare (zoete) water in tijden van een tekort. Uitgangspunt is dat vooral de onomkeerbare schade beperkt wordt: Scheuren in een veendijk zullen niet uit zichzelf herstellen als het weer gaat regenen. Als voor de stabiliteit van waterkeringen dus water nodig is – bijvoorbeeld om zo’n veendijk nat te houden – zou de landbouw een verbod op sproeien opgelegd kunnen worden, zoals dat hier en daar inderdaad is gebeurd.

verdringing.png

Landbouw
De problemen die op kunnen treden in tijden van droogte zijn talrijk. De eersten die hopen dat de regen terugkeert zijn meestal de landbouwers. Zij sproeien tegen de klippen op, of zien hun oogsten anders verpieteren op het veld. In België vertoonden diverse gewassen eind april al ‘droogtestress’. Bieten en granen kwamen maar moeizaam uit de grond, en ook de aardappels wilden niet groeien. Insecten daarentegen gedijen wel bij de droogte. Zo werden op suikerbieten veel meer aardvlooien aangetroffen dan gebruikelijk. In Nederland is de situatie minder nijpend, maar ook hier hebben binnenkort het graan en de aardappels echt flink wat water nodig om te groeien. Zijn er dan geen gewassen die juist beter gedijen als het droog is? Zeker wel. Onkruid! “Onkruiden zijn beter resistent tegen droogte, en groeien nu sneller dan de teelten”, zei de Belgische landbouwexpert Luc Busschaert, eind april in Het Laatste Nieuws

Veendijken
Intussen maken de waterschappen zich vooral druk om de veendijken; deze zijn extreem gevoelig voor droogte. Veendijken bestaan voor een groot deel uit eeuwenoude plantenresten, die nooit vergaan zijn omdat ze meteen na het afsterven in het water terecht zijn gekomen, en daardoor sindsdien tegen oxidatie beschermd zijn geweest. Bij droogte kunnen scheuren in de dijk ontstaan, en als het waterpeil te ver zakt kan het veen zelfs alsnog gaan oxideren. Veen verdwijnt door de droogte, bijna als sneeuw voor de zon.


In augustus 2003 brak de ringdijk bij het Utrechtse Wilnis door, na een lange periode van droogte.

Maar is het dan ook eigenlijk niet een tikje bizar, kan je je afvragen, dat Nederland dijken van veen heeft gebouwd? Dit blijkt echter een wijdverbreid misverstand te zijn. De veendijken zijn een erfenis uit het verleden. “Ze zijn niet opgeworpen, maar achtergebleven”, legt Jos Maccabiani van Deltares uit. “Het zijn vrijwel allemaal restanten van veengebieden, waarbij het inliggende land is afgegraven voor turfwinning. De dijken zijn het oorspronkelijke maaiveld, de grond er omheen is verdwenen.” Moderne waterkeringen worden niet van veen gemaakt, maar van klei of zand. Die hebben minder last van de droogte.

Verzilting
Een ander probleem vormt verzilting, met name bij de uitmonding van rivieren in zee. In deze uitmondingsgebieden treden twee tegengestelde waterstromingen op: De beweging van zee landinwaarts, met name bij vloed, en de stroming van het rivierwater richting zee. Het deel van de rivier dat dicht bij de uitmonding in zee ligt bevat hierdoor altijd een mengeling van rivier- en zeewater, en is brak. “Als er minder water door de rivier naar zee stroomt, zal de zee verder landinwaarts kunnen dringen. Dan schuift de zoet/zout grens mee”, vertelt Kooiman. En dat is vervelend, want dit water wordt onder meer gebruikt om polders door te spoelen en gewassen te beproeien.

Het probleem speelt momenteel vooral in West-Nederland: De Hollandsche IJssel bij Gouda, die dit gebied normaal gesproken van zoet water voorziet, wordt zilter vanwege het zoute zeewater dat via de Nieuwe Waterweg binnen komt zetten. Rijkswaterstaat heeft daarom vorige week voor het eerst sinds 2003 het gemaal de Aanvoerder in Utrecht aangezet en de sluisdeuren in de Leidse Rijn gesloten. Hiermee is de stroomrichting omgedraaid, en wordt extra zoet water naar West-Nederland geleid.

Reservevoorraad
Op kleine schaal kan je dit zien op het boerenland, in de vorm van grote zwarte bakken. “Veel landbouwers hebben tegenwoordig een eigen waterbassin op het land staan, waar ze in perioden van overvloedige regenval water in opslaan om er in tijden van droogte het land mee te kunnen besproeien”, verklaart Kooiman. Vooral handig als de overheid met een sproeiverbod komt. Ook waterbergingsgebieden in Nederland – in feite ontworpen om hoogwaterstanden het hoofd te bieden – kunnen als spaarpot fungeren. “Eigenlijk net als de bassins van de landbouwers, maar dan in het groot”, zegt Kooiman

IJsselmeer
De allergrootste reserve aan zoet water die we in Nederland hebben is natuurlijk het IJsselmeer, met zijn oppervlak van 1130 km2 en gemiddelde diepte van 4.5 meter. In droge perioden wordt het hele noorden van Nederland voorzien van water uit het IJsselmeergebied. Het wordt gebruikt voor doorspoeling, handhaving van het waterpeil, irrigatie van landbouwgewassen, en in geringe mate voor drinkwaterproductie. Eén van de besluiten die vanwege de aanhoudende droogte dan ook werden genomen was een verhoging van het waterpeil van het IJsselmeer. Tien centimeter extra water zou immers goed van pas komen.

Het klinkt als een goed idee, maar is het geen wensdenken? Zo zou je toch ook je geldnood kunnen oplossen door je portemonnee bij te vullen, of honger kunnen verdrijven door de voorraadschuren in Afrika eens goed vol met eten te laden? “In dit geval is het een kwestie van beheer”, zegt Reinout van den Born, meteoroloog bij MeteoConsult. “We leven immers in een delta, het water komt via de rivieren gewoon naar ons toe.” Het IJsselmeer wordt inderdaad continu bijgevuld met water vanuit een groot deel van Noord-Nederland en een klein gedeelte van Duitsland. Het totale land- wateroppervlak dat afwatert op het IJsselmeergebied beslaat ongeveer 20.000 km2, de gemiddelde wateraanvoer is zo’n 550.000 liter per seconde. Het IJsselmeerwater wordt vervolgens afgevoerd, naar de Waddenzee via spuisluizen in de Afsluitdijk, of naar de Noordzee bij IJmuiden. Bij eb hebben de Waddenzee en Noordzee een lager peil dan het meer, en kan het water er zo in stromen. Malen is niet nodig. “In perioden van droogte moeten we dat water dus gewoon wat langer vasthouden”, zegt van den Born.

De allerbeste oplossing lijkt al met al toch dat het gewoon maar gaat regenen. Maar daar ziet het, afgezien van een paar buien die voor aanstaande dinsdag zij voorspeld, voorlopig echter nog lang niet naar uit.


Bron: kennislink | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 mei 2011, 13:40 uur | Bericht #237705
Ook extreme droogte in juni

Ook in juni krijgen we te maken met extreme droogte. Volgens prognoses van weerinstituut KNMI wordt juni ''aanhoudend aan de te droge kant'', zei KNMI-meteoroloog Frank Kroonenberg dinsdag.

Er valt wel wat neerslag, maar lang niet voldoende om ''soelaas te bieden.'' Het zou de komende twee weken onafgebroken moeten regenen om het water weer op een normaal niveau te krijgen. ''We komen bijna een heel seizoen tekort, want het regent natuurlijk niet elke dag'', verduidelijkte Kroonenberg.

Bron: nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
31 mei 2011, 20:15 uur | Bericht #237801
Toegangsverbod Limburgse natuurgebieden opgeheven

De Limburgse gouverneur Herman Reynders heeft de alarmfase voor de droogte in de provinciale natuurgebieden verlaagd van Rood/Rood naar Rood. Dat betekent dat de bossen en heide opnieuw toegankelijk zijn voor bezoekers. De diensten van de gouverneur en de vertegenwoordigers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) evalueren permanent de kans op brandgevaar in de Limburgse bossen, heide- en natuurgebieden. Door de aanhoudende droogte werd afgelopen vrijdag de hoogste alarmfase van het "provinciaal bijzonder nood- en interventieplan voor natuurbranden" afgekondigd.



Maar intussen is er gisterenavond en vandaag voldoende regen gevallen om opnieuw een lagere code op de alarmschaal toe te kennen. De nieuwe fase Rood wil zeggen dat er nog steeds een grote waakzaamheid is geboden, maar dat het toegangsverbod tot de bossen, heide- en natuurgebieden (zowel openbaar als privé) met onmiddellijke ingang wordt ingetrokken. Het rookverbod en het verbod op het aanleggen van eender welke vuren blijft wel gehandhaafd.

Bron Hln | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 mei 2011, 20:19 uur | Bericht #237802
Verbod op onttrekking grondwater

Door de aanhoudende droogte stelt waterschap Regge en Dinkel vanaf zaterdag in twee gebieden een verbod op onttrekking uit grond- en oppervlaktewater in. Het verbod geldt voor de gebieden Poelsbeek en Koppelleiding. Er mag dus geen grond- en oppervlaktewater uit beken, sloten en plassen worden onttrokken voor beregening van gewassen. Alleen onder voorwaarden mogen nog sportvelden worden besproeid. Ook voor de komende dagen wordt er weinig regen en hoge temperaturen verwacht. Doordat de watertemperatuur stijgt en het zuurstofgehalte in het water daalt, wordt de kans op vissterfte en de aanwezigheid van bacteriën in het water steeds groter.

Bron: RTV oost
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2011, 07:40 uur | Bericht #237869
Non-stop regen graag

In de hoogste alarmfase zijn we nog niet, maar momenteel overtreffen we met de droogte het recordjaar 1976. Het zal twee weken non-stop moeten regenen om het waterpeil op het normale niveau te krijgen. Blijft de regen langdurig uit, dan dreigt een crisissituatie met watertekorten. "Niemand weet wat er boven ons hoofd hangt, letterlijk”, stelde het KNMI gisteren.

Door een "potpourri” van oorzaken is het voorjaar extreem droog en zonnig. In maart, april en mei is er 120 millimeter water minder gevallen dan normaal. En de vooruitzichten voor juni zijn niet veel anders. Zo stelden de experts van Management Team Watertekorten gisteren. Zelfs op de natste pek in Nederland, het uiterste puntje van Groningen, is een tekort aan regenwater van 75 millimeter. De rivieren bieden daarnaast ook weinig soelaas, omdat de sneeuw in de Alpen dit jaar vroeg is gesmolten is dat water al vroeg in de winter afgevoerd.

Bron: Sp!ts
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
1 juni 2011, 13:33 uur | Bericht #237923
Kalmthoutse Heide blijft dicht tijdens verlengd weekend

De Kalmthoutse Heide blijft nog zeker tot en met zondag 5 juni gesloten voor het publiek. Dat meldt het gemeenstebestuur van Kalmthout. Tijdens het verlengd weekend wordt mooi weer verwacht en dat verhoogt het brandgevaar. Na overleg met de brandweer en het Agentschap Natuur en Bos werd beslist dat de Kalmthoutse Heide zeker nog tot en met zondag 5 juni afgesloten blijft voor het publiek. Voor het weekend worden hoge temperaturen, een matige tot vrij krachtige wind en weinig regen voorspeld. Deze weersomstandigheden verhogen het risico op brand.



Alarmfase rood
Momenteel is in de provincie Antwerpen alarmeringsfase rood van kracht. Dit wil zeggen dat er in alle bos- en heidegebieden van de provincie - en dus niet alleen op de Kalmthoutse Heide - een verhoogde waakzaamheid voor brand is. De brandweer patrouilleert dan in de gebieden en bij brand rukt ze uit met groot materiaal en met meerdere korpsen tegelijk. Het gemeentebestuur van Kalmthout meldt nog dat de brandtoren op de Kalmthoutse Heide elke dag bemand blijft.

Bron Hln | Gewijzigd: 12 april 2017, 12:04 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 juni 2011, 13:52 uur | Bericht #237930
Droogte drijft Zeeuwse boeren in handen van 'waterdieven'

Het waterschap Hollandse Delta zint op maatregelen tegen 'waterdieven' op Goerree-Overflakkee.
Controleurs van het schap hebben gezien hoe tankwagens op verschillende plaatsen water uit sloten oppompen. Chauffeurs die daarop zijn aangesproken, gaven aan dat het water bestemd is voor beregening van Zeeuwse akkers, aldus woordvoerder Meindert Kappe.

Het oppervlaktewater in grote delen van Zeeland is te zout om te kunnen gebruiken voor het nat houden van gewassen. Bovendien geldt in de provincie door de aanhoudende droogte een beregeningsverbod. Dat maakt gratis zoet water hier schaars en dus is er een bescheiden handel in ontstaan, veronderstelt Kappe. Volgens hem is het niet strafbaar om water uit de openbare sloten te halen. "Dit water is van iedereen. Dat is een moeilijk punt."

Bron: pzc
Shadow112
Lid
Woonplaats: Hasselt (ov)
Berichten: 1660
Lid sinds: 22 nov. 2010
1 juni 2011, 15:18 uur | Bericht #237943
Nog voldoende mogelijkheden voor ingrijpen op droogte

media_l_276157.jpg

Het droge weer houdt waarschijnlijk aan in juni, daarmee maakt Nederland een historisch droog voorjaar door. De maatregelen die zijn genomen om de waterhuishouding in stand te houden, zijn in elk geval voldoende voor de periode tot aan half juni. Het gaat vooral om het op peil houden van waterbuffers en het tegengaan van zoutindringing. Verder is het vooral aankijken hoe de situatie zich ontwikkelt, waarna zo nodig nieuwe acties worden ondernomen, schetste Gerard van Vliet, werkzaam bij de Waterdienst en lid van het Managementteam Watertekorten, afgelopen dinsdagochtend tijdens de persconferentie over de droogte in Den Haag.

Voldoende mogelijkheden
Tientallen journalisten waren afgekomen op bijeenkomst waarin de problematiek en aanpak van de droogte in Nederland werd toegelicht aan de verzamelde media. Allerminst in gespannen crisissfeer, maar met enthousiasme en veel geduld lichtten de deskundigen van de Waterdienst, KNMI en Unie van Waterschappen de situatie rond de droogte toe. Na de cijfers over extreem lage neerslag en rivierwateraanvoer, waren er ook voldoende geruststellende woorden: geen drinkwatertekorten, en nog zoveel mogelijkheden achter de hand om water vast te houden.

Grillig weer
"De extreme droogtesituatie heeft toch vooral te maken met de grilligheid van het weer, niet zo zeer met de klimaatverandering", meende professor Bart van den Hurk, werkzaam bij het KNMI. Pieken horen er bij en de huidige droogtepiek past in het beeld van de gemiddelde verandering van het klimaat. Van der Hurk twijfelt er niet aan dat de klimaatverandering zal doorzetten.

Maatwerk door waterschappen
Cees van Bladeren van de Unie van Waterschappen verwacht dat de waterschappen de komende tijd vooral met maatwerk de watersituatie ter plaatse zullen beïnvloeden. "Er zal veel meer kleinschalig maatwerk zijn van de beheerders, bijvoorbeeld door het tijdelijk werken met noodpompen." Aandacht vraagt het werkgebied in Rijnland, waar het zout in de Hollandse IJssel oprukt, wat wordt tegengegaan door de inlaat van zoet water vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Voor 'Delfland' is er voldoende zoetwateraanvoer door de pijpleiding vanuit het Brielse Meer. In het gebied van Hollandse Delta zijn nog geen zorgen om het zout. Van Bladeren benadrukt dat de zoutsituatie in de binnenwateren nu nog helemaal in orde is.

Scheepvaart en landbouw
In de hoger gelegen gebieden van Nederland is er zorg door droogte voor de landbouw en scheepvaart. Op de IJssel moeten schepen voorzichtiger manoeuvreren in bochten, verboden voor beregening met oppervlaktewater houden aan. Er zal zeker schade zijn voor de landbouw, is de verwachting van Cees van Bladeren.

Oorzaken
Tijdens de bijeenkomst werden de oorzaken van het extreem droge voorjaar op een rij gezet: een combinatie van de vroege smelting van de Alpensneeuw, daarnaast veel hogedrukinvloeden boven Europa, gecombineerd met een groot neerslagtekort, veel zon en hoge temperaturen. Met veel verdamping en droogte als resultaat.

Maatregelen
Een aantal maatregelen zijn het sluiten van stuwen in de Neder Rijn en Lek bij een afvoer lager dan 1400 m3/s bij Lobith, waardoor de waterverdeling over de Waal en IJssel verbetert. Om water te besparen wordt het Volkerak Zoommeer beperkt doorgespoeld. Een belangrijke waterbuffer wordt opgebouwd door het verhogen van het peil van het IJsselmeer van NAP -0,20 m naar NAP -0,10 m. Op zoveel mogelijk plaatsen wordt gestuurd op extra waterberging. Voor voldoende aanvoer van zoet water geldt de Kleinschalige Wateraanvoervoorziening voor het westen van Nederland.

Besluitvorming Deltaprogramma
De deskundigen waagden zich niet aan uitspraken of de huidige aandacht voor de droogteproblematiek overtuigende argumenten levert om bijvoorbeeld het Deltaprogramma versneld door de besluitvorming van de Tweede Kamer te loodsen. Gerard van Vliet (Waterdienst): "De extra aandacht kan in elk geval geen kwaad." Om tegemoet te komen aan de grote informatiebehoefte van media en publiek over de droogte zal de Landelijke Commissie Waterverdeling de komende tijd extra droogteberichten laten uitgaan.

Bron: waterforum
Mijn Twitter Ipsa scientia potestas est
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juni 2011, 18:37 uur | Bericht #237964
Drie zwakke plekken in Friese veenkaden

Tijdens de inspectie van de veenkaden zijn in de afgelopen week drie zwakke plekken geconstateerd. Eén op het eiland De Burd bij Grou, één bij Pikesyl in de buurt van Abbega en één bij Elahuizen. Bij De Burd en bij Abbega worden reparaties uitgevoerd. Bij Elahuizen is sprake van een damwand voor de dijk. Daarnaast is het dijklichaam fors en het peilverschil met het achtergelegen land gering. Hierdoor is de veiligheid niet in het geding. Door de droogte van de afgelopen maanden drogen de veenkaden in. Daardoor kunnen scheuren ontstaan waardoor de kaden minder veilig worden.

Woensdagmiddag heeft Roel de Jong, dagelijks bestuurslid van Wetterskip Fryslân een toelichting gegeven op de veenkadeinspectie. “De medewerkers van Wetterskip Fryslân zijn altijd alert op scheurvorming of vernatting van dijken, maar als het neerslagtekort oploopt tot boven de 150 mm, dan worden alle veenkaden in Fryslân systematisch gecontroleerd.

In de afgelopen week hebben zo’n 20 medewerkers van Wetterskip 110 kilometer veenkaden geïnspecteerd. Als de droogte aanhoudt worden de kaden elke twee weken systematisch geïnspecteerd.” In totaal heeft Fryslân 3200 kilometer aan oevers en kaden. 1100 kilometer daarvan ligt op een ondergrond van veen. 110 kilometer kade is een echte veenkade, dat betekent dat het dijklichaam zelf uit veen bestaat.

Sinds begin maart is er in Nederland weinig neerslag van betekenis gevallen. In Fryslân zijn er daardoor nog geen grote problemen ontstaan. Vanuit het IJsselmeer is er voldoende aanvoer van water mogelijk. De waterstand van de Friese boezem wordt 5 centimeter hoger gehouden dan normaal om de grondwaterstand te beïnvloeden. Alleen in de hoger gelegen (zand)gronden is er hier en daar sprake van droogvallende watergangen. Door de warmte is er sprake van meer plantengroei in de watergangen. Om de doorstroming van de watergangen te garanderen wordt op sommige plaatsen in de provincie al begonnen met het zomeronderhoud.

In de provincie is nog geen beregeningsverbod van kracht.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 juni 2011, 20:13 uur | Bericht #237992
Droogtemaatregelen blijven van kracht

De maatregelen om de gevolgen van de droogte op te vangen, blijven van kracht. Dat heeft het Management Team Watertekorten woensdag besloten. Er is weliswaar regen voorspeld, maar lang niet genoeg om de droogte te verdrijven, aldus een zegsvrouw.

In verband met de droogte gelden onder meer beregeningsverboden in acht waterschappen. Ook mogen schepen elkaar op enkele plaatsen in de rivier de IJssel niet inhalen, omdat de vaargeul te smal is geworden. Volgens een woordvoerster ondervinden ook dagjesmensen die met het lange Hemelvaartsweekeinde met hun bootje gaan varen hinder van de droogte. ''Zij moeten wellicht langer wachten bij sluizen.''

Het MTW bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het KNMI, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. Het team was woensdag voor de tweede keer sinds 2003 bijeen.

Bron: nu.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
3 juni 2011, 11:30 uur | Bericht #238287
Maatregelen droogte blijven van kracht

De maatregelen om de gevolgen van de droogte op te vangen, blijven van kracht. Dat heeft het Management Team Watertekorten (MTW) besloten. Er is weliswaar enige regen voorspeld, maar zelfs in combinatie met de neerslag die de afgelopen tijd is gevallen is dat lang niet genoeg om de droogte te verdrijven, aldus een zegsvrouw.

In verband met de droogte gelden onder meer beregeningsverboden in acht waterschappen. Ook mogen schepen elkaar op enkele plaatsen in de rivier de IJssel niet inhalen, omdat de vaargeul te smal is geworden. Volgens een woordvoerster ondervinden ook dagjesmensen die met het lange Hemelvaartsweekeinde met hun bootje gaan varen hinder van de droogte. ,,Zij moeten wellicht langer wachten bij sluizen.'' Het MTW bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het KNMI, Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen. Het team was woensdag voor de tweede keer sinds 2003 bijeen.

Bron Boerenbusiness
streetdog
Lid
Woonplaats: zwolle
Berichten: 54
Lid sinds: 27 jul. 2006
3 juni 2011, 11:30 uur | Bericht #238288
Het gaat om een brand met een vuurfront van 1000 meter.

en brandweer trekt zich op dit moment terug
Terug naar boven
4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 241 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 241, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 28 juni 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden