Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
2 september 2011, 16:54 uur | Bericht #281823
‘s Nachts koud, overdag warm

Op 1 september is voor meteorologen het herfstseizoen van start gegaan. Officieel begint de herfst natuurlijk pas op 23 september, maar in verband met de statistieken wordt in de meteorologie gerekend met hele maanden, vandaar het verschil. De afgelopen maanden zijn over het algemeen niet uitermate zomers verlopen met (uitgaande van station De Bilt) ten eerste meer neerslag, ten tweede ook minder zon, lagere temperaturen dan normaal. En last but not least ook tamelijk weinig zogeheten ‘mooiweerdagen’, namelijk slechts 15. Precies op 1 september zijn mede onder invloed van de naderende restanten van ex-orkaan Irene de middagtemperaturen omhoog gegaan ten opzichte van de dagen daarvoor en liet ook de zon zich weer zien. De nachten waren daarentegen juist ineens weer een flink stuk kouder geworden.

De maand september telt in Nederland gewoonlijk al één dag met vorst aan de grond en er zijn sinds de start van de metingen in 1901 zelfs een aantal nachten geweest waarop het op ‘normale’ meethoogte (1,5 meter) licht heeft gevroren. Deze koude nachten kwamen veelal voor in de laatste helft van de septembermaand. Het koudst werd het in de nacht van 16 september 1971 met in De Bilt -0,7 graden. Een halve graad minder koud was het in de nacht van 28 september 1939 met -0,2 graden en op een 3e plek staat de nacht van 25 september 1906 met toen -0,1 graden.

De nacht van donderdag op vrijdag
In de nacht naar vrijdag koelde het met weinig wind en flinke opklaringen sterk af. In het noordoosten van het land, in het Drentse Eelde, daalde de temperatuur op anderhalve meter hoogte naar 4,4 graden en ook in Twente werd het met minima van 5,3 graden koud. Dit tegenover de normaal van 11,7 graden ’s nachts voor de eerste decade van september op diezelfde meethoogte.


Ook afgelopen nacht werd het op grashoogte wederom koud met 3 a 4 graden. Zelfs op Vlieland was het dichtbij de grond koud.


Op normale meethoogte (1,5 meter) was het minder koud, maar in Eelde kwam het toch nog wel tot 4,4 graden.

Grashoogte
Dichterbij de grond, op 10 centimeter hoogte, ook klomphoogte of grashoogte genoemd, werd het lokaal nog een stukje kouder. Zowel meetstation Eelde als het in Overijssel gelegen Heino en op Vlieland werd het dichtbij de grond 4,0 graden en in Twente koelde het op die hoogte af tot 3,0 graden. Temperaturen al relatief dichtbij het vriespunt dus. In de nacht naar 1 september kwamen er uit diverse hoeken zelfs al meldingen van lichte vorst op de platte daken.


In die nacht naar donderdag koelde het met name dichtbij de grond sterk af. Onder een vrij heldere hemel en bij weinig wind kwam het op 10 centimeter hoogte (grashoogte of klomphoogte) tot minima van 3 en 4 graden.

Uitstraling
Vooral platte daken stralen ’s nachts veel warmte uit en zijn vaak als eerste aan de beurt wat de (lichte) vorst betreft. Dit proces is vergelijkbaar met het bevriezen van autodaken terwijl de temperatuur nog boven nul is. Ook bij een plat dak, net als bij een auto, is het namelijk zo dat deze onder een heldere hemel en met weinig wind veel warmte uitstraalt. De reden dat een auto of zo’n plat dak sneller afkoelt dan de aarde zelf is dat de aarde ondanks de afkoeling nog wel met warmte uit de grond te maken heeft. Het platte dak of de auto staat vrijwel los van de grond (op slechts een paar muurtjes of dunne rubberen banden) en profiteert dus niet van de warmte die uit de aarde komt. Horizontale delen stralen het meeste uit en koelen dan ook het snelste af. Dit geheel kan zo snel gaan dat de temperatuur van het dak of de auto tot iets onder de luchttemperatuur daalt.


Overdag wordt het onder een vrijwel wolkenloze hemel en met een zuidoostelijke wind juist erg warm. Vooral in het zuiden werd het vandaag al zomers warm en morgen gebeurd dat op steeds meer plaatsen. Grote verschillen dus, maar de nacht naar zaterdag verloopt alweer een stuk minder koud.

Overdag warm
In de nacht missen we dus de warmte van de zon en overdag komt de warmte van de zon, helemaal onder een bijna wolkenloze hemel, zoals vrijdag en zaterdag, de temperatuur juist ten goede. Met een zuidoostelijke wind wordt op beide dagen ook warme lucht vanuit het zuiden van Europa aangevoerd. Overdag wordt het daarmee (zomers) warm, maar ook in de nacht naar zaterdag wordt het dan lang niet meer zo koud als de voorgaande nachten. Ondanks nog wel vrij heldere condities en weinig wind wordt het dan niet kouder dan een graad of 14. Iets boven de ‘normale’ minima dus.

Bron: Meteo Consult, KNMI
| Gewijzigd: 2 september 2011, 17:02 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 september 2011, 11:38 uur | Bericht #283376
Eerste herfststorm op komst, nazomerweer in weekend

De eerste herfststorm trekt deze week over het land. De temperatuur zakt vanaf dinsdag flink, er valt veel regen en er zitten zware windstoten aan te komen. In het weekend klaart het weer op en wordt nazomerweer verwacht, zegt een meteoroloog van Weeronline. Hoewel het gevoelsmatig voor sommigen al langer herfstweer is, spreken meteorologen vanaf september pas van herfst. Na het zonnige weer in het weekend gaat de naderende depressie volgens Weeronline dan ook als eerste herfststorm van het jaar de boeken in.

Vooral dinsdag wordt herfstachtig weer verwacht. Aan zee wordt het stormachtig en kunnen zeer zware windstoten voorkomen, tot 100 kilometer per uur. Aan land zijn windstoten tot 75 kilometer per uur een gevaar voor onder meer partytenten en festivalterreinen. Ook woensdag en donderdag waait en regent het.

Onderbroken
Vanaf vrijdag wordt het herfstige weer onderbroken, maar voor hoelang durft de meteoroloog nog niet te zeggen. "Het weer knapt in ieder geval aardig op, met temperaturen boven de 20 graden, zon en weinig tot geen wind en regen."

Bron Nu.nl
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
5 september 2011, 15:21 uur | Bericht #283462
Restanten Irene veroorzaken onstuimig herfstweer

Waarschijnlijk hebben we afgelopen zaterdag de laatste zomerse dag van 2011 mogen beleven. Alleen op de Waddeneilanden werd de zomerse grens van 25 graden niet gehaald. Op het vasteland werd het op de meeste plaatsen 28 graden. Volgens de officiële waarnemingen kwam het kwik in het Brabantse Volkel in het Limburgse Ell tot 29.4 graden. In het secundaire netwerk werd het in sommige achtertuinen zelfs tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden! In de nacht naar zondag en zondag overdag verdreven (soms) stevige regen- en onweersbuien de zomerse warmte. In de komende maand zal het af en toe best aardig nazomerweer worden, maar de kans dat het kwik nogmaals tot boven de zomerse waarde van 25 graden zal oplopen, is klein.

2.gif
In achtertuinen werd het zaterdag op diverse plaatsen zelfs tropisch warm, 30 graden!

3.gif
Afgelopen zaterdag werd het met uitzondering van de Waddeneilanden zomers warm. Misschien wel voor het laatst dit jaar...

Ander herfstweer
In de eerste werkweek van september laat de herfst zich van een geheel andere kant zien. In de veel minder warme lucht afkomstig vanaf de Atlantische Oceaan blijven de temperaturen de komende dagen onder de 20 graden steken, iets onder normaal. De kans op regen blijft groot, bovendien gaat het van tijd tot tijd flink waaien. Kortom het wordt niet allen koel en wisselvallig, maar ook onstuimig!

Irene en Dieter
Op de weerkaarten voor deze week zien we een sterke straalstroom, afkomstig uit Groenland over de Britse eilanden trekken en daarna afbuigen naar Scandinavië. De straalstroom, een band met hoge windsnelheden op grote hoogte in de atmosfeer is de transportband voor depressies in de lagere luchtlagen. Deze trekken ten zuiden van IJsland via Schotland naar de Noordelijke Noordzee. Op de weerkaart van dinsdag is een bijzonder depressie te vinden. Deze bevat namelijk de restanten van de tropische cycloon Irene die ruim een week geleden met grote hoeveelheden neerslag langs de oostkust van Amerika trok en in diverse staten overstromingen veroorzaakte. Irene is haar meeste energie kwijt en was gisteren op de weerkaart terug te vinden even ten zuiden van IJsland. Een date met depressie Dieter geeft Irene nieuwe energie. Samen vormen ze morgen een behoorlijk actieve depressie met een kerndruk van 980 hPA boven Schotland en veroorzaken ze komende nacht op de Britse eilanden veel regen en wind. Morgen trekken fronten de Noordzee over. Vooral het koufront dat in de twee middaghelft en avond over ons land trekt, zal volgens de modellen veel regen en zware windstoten veroorzaken.

3.gif
De date van Irene en Dieter, samen de eerste echte herfstdepressie vormend met als gevolg de eerste onstuimige herfstsituatie dit jaar op de Brite eilanden en in de Benelux.

Combinatie veel regen en zeer zware windstoten
Afgelopen zomer hebben we talrijke explosieve buiensituaties meegemaakt die kortdurend en zeer lokaal veel regen en wind hebben veroorzaakt. De situatie van morgen is anders, het gaat met name in het noorden en westen van het land langdurig regenen. Opvallend is ook de intensiteit van de regen. Ten tijde van de passage van het koufront kan er in een uur tijd meer dan 30 mm vallen (omgerekend 3 emmers per vierkante meter!). Ook de periode met windstoten is van langere duur (tussen 15 en 20 uur). Omdat het de eerste keer is dit seizoen, en sommige mensen nog met hun hoofd in zomerse sferen verkeren, hebben we vandaag al een voorwaarschuwing uitstaan. Bovendien kan de combinatie langdurig en veel regen (20 tot 40 mm, lokaal meer dan 50 mm) met zware windstoten (langs de kust 50 tot 55 knopen, omgerekend 90 tot 100 km uur) schade veroorzaken.

Bomen volop in blad
Er is de afgelopen zomermaanden natuurlijk al op veel plaatsen veel neerslag gevallen door stevige buien. De Veluwe is op dit moment nog steeds het natst met een doorlopend neerslagoverschot van 50 tot 150 mm. En dat betekent dat de grond behoorlijk verzadigd is met vocht. Hoewel sommige bomen door gebrek aan zonlicht al een paar bruine bladeren vertonen, zitten de meeste bomen op dit moment nog volop in het blad en zijn dus relatief zwaar. Als er dan een harde wind opsteekt en het gaat daarbij ook hard regenen, worden de takken nog eens verzwaard door het vocht dat daar bovenop komt en door de druk van de wind tegen de bomen, die door dit samenspel wel tot 10 keer zoveel kracht kan uitoefenen. Daardoor is de kans een stuk groter dan gebruikelijk bij deze verwachte windsnelheden, dat er bomen omwaaien of takken afbreken. De meeste wind en regen wordt verwacht langs de west- en noordkust. Daar is de kans het grootst dat er bomen omwaaien.

1a190b7825.jpg
Na regen komt zonneschijn en soms een mooie regenboog. In het weekeinde belooft het weer rustiger en droger te worden. Foto:Jan Bijvelt.

Voorproefje
Vanavond kan het in de provincie Noord-Holland ook goed te keer gaan. Voor de uitlopers van Irene en Dieter, veroorzaakt een langskomend troggetje vooral langs de west- en noordkust een aantal losse regen- en onweersbuien. Boven het relatief warme zeewater kunnen deze buien behoorlijk actief worden. Onweer is natuurlijk mogelijk, maar ook dan moeten we beducht zijn op zware windstoten langs de noord- en westkust van 45 tot 50 knopen, omgerekend 80 tot 90 km per uur.

Morgen krijgt het hele noorden en westen van ons land met onstuimig weer te maken. Naar het zuiden en oosten toe wordt veel minder regen en wind verwacht. Woensdag en donderdag blijft het flink waaien en staan dagelijks buien op het menu. Door een rugje van hogedruk lijkt het in de loop van vrijdag en vooral in het weekeinde weer rustiger en droger te worden en kan het in de zon weer een beetje opwarmen naar temperaturen rond of zelfs iets boven de 20 graden.

Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 5 september 2011, 15:22 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
7 september 2011, 14:58 uur | Bericht #284231
Nat weer: deel oogst dreigt te verrotten

Aardappels die niet geoogst kunnen worden, een deel van het graan nog op de velden en landerijen die zo nat zijn dat het verschil tussen een greppel en het perceel ernaast niet meer te zien is: het akkerland in delen van Noord-Nederland biedt op dit moment een desolate aanblik. Wat gedurende het recorddroge voorjaar nog niet goed voor te stellen was, is nu gebeurd. De recordnatte zomer die erop volgde, heeft ervoor gezorgd dat de oogst in delen van Noord-Nederland nu serieus gevaar loopt. Het natte weer begon natuurlijk al in juni, maar gisteren kwam ook nog eens een sterk windveld over Nederland. De combinatie van regen en zware windstoten richtte vooral gisteravond en dan in het bijzonder in het noorden van het land veel schade aan. Op de N33 tussen Veendam en Wildervank sneuvelden enkele tientallen bomen. Dat gebeurde toen daar rond half twaalf een koufront met slagregens en zware windstoten passeerde.

1.JPG
Het onstuimige weer van gisteravond was er de oorzaak van dat in de omgeving van Veendam enkele tientallen bomen over de weg terechtkwamen. Foto: 112 Groningen.

Luciferhoutjes
Bomen van een halve meter doorsnee knapten als lucifershoutjes af en kwamen op het wegdek terecht. Enkele automobilisten ontkwamen ternauwernood aan de vallende bomen. Anderen kwamen vast te zitten in de chaos. Over een lengte van zo'n honderd meter werden ongeveer 25 tot 35 bomen compleet vernield. Omdat de situatie erg gevaarlijk was, besloten politie, Rijkswaterstaat en de provincie direct de N33 tussen Meeden en Gieten af te sluiten. Alle opritten waren dicht. Ook uit andere delen van Oost-Groningen kwamen meldingen van schade binnen. De brandweer was bij voorbeeld uiteindelijk ruim vier uur bezig met het opruimen van diverse stormschades in de gemeente Hoogezand-Sappemeer en omgeving.

Het onstuimige weer werd veroorzaakt door een lagedrukgebied waarin onder meer de resten van orkaan Irene waren opgenomen. Viel het in de ochtend nog mee – de eerste uren kwam in een deel van het land zelfs de zon er nog af en toe door – later in de ochtend en in de middag trok het dicht en ging het vanuit het westen regenen. De meeste regen viel op het koufront, dat ’s avonds rond 8 uur het land binnenkwam en even na middernacht het oosten weer verliet. In de noordelijke helft van het land liepen de totalen op veel plaatsen tot tussen 25 en 40 millimeter op, lokaal kwam zelfs tegen 50 millimeter omlaag. In de zuidelijke helft van het land waren de neerslagtotalen kleiner, maar viel toch ook tussen 10 en 15 millimeter.

2.jpg
Ook in Zandvoort veroorzaakten storm en regen overlast. Hier kwamen wegen onder water te staan. Foto: John Dalhuijsen.

Was het een storm?
Van de kuststations was Vlieland het enige dat een 10-minuten gemiddelde van windkracht 9 haalde, alle andere stations kwamen maximaal op windkracht 8 uit. De vraag of je dan ook van een eerste herfststorm mag spreken, zoals in veel media vanochtend werd gesteld, is daarom niet eenduidig te beantwoorden. Van een storm wordt pas gesproken als op minimaal twee kuststations een 10-minutengemiddelde van minimaal windkracht 9 wordt gehaald. Aan dat criterium is niet voldaan. Daarbij is het station Vliehors op Vlieland als windstation ook een geval apart. Omdat het station op een zandvlakte staat, ondervindt de wind hier geen enkele tegenstand. Zelfs wind op zee heeft nog bijna meer weerstand van de golven in het water dan de wind van het vlakke zand op de Vliehors. Het waait hier dus snel heel hard.

Dat veel mensen het onstuimige weer van gisteren wel als een storm zullen hebben ervaren, en daarin hebben ze volkomen gelijk, komt door de windstoten. De hoogst gemeten windstoot bedroeg 104 kilometer per uur en werd bij IJmuiden gemeten, het andere windstation van Nederland waar altijd hoge windwaarnemingen vandaan komen. Vlieland kwam uiteindelijk op een maximale windstoot van net boven 100 kilometer per uur uit. Dit waren de enige twee plaatsen met zeer zware windstoten. Op andere plaatsen waren ze minder sterk, maar in combinatie met de regenval wel krachtig genoeg om bomen te doen omwaaien.

3.jpg
Het land in Groningen kan het vele water van de laatste maanden niet meer verwerken. Foto: jannes Wiersema.

Straalstroom
Het lagedrukgebied, verantwoordelijk voor het onstuimige weer van gisteren en in mindere mate ook vandaag, ligt inmiddels ver weg naar het noorden in de buurt van de poolcirkel. Omdat zich boven ons deel van Europa een sterke straalstroom ophoudt, zijn we er met de wisselvalligheid voorlopig echter nog niet. Vanavond en ook morgen komen nieuwe storingen over die de buiigheid periodiek flink doen opleven. Regionaal kan daarbij flink wat regen vallen, ook trekt de wind aan zee af en toe nog steeds tot hard aan, met daarbij flinke vlagen.

Vrijdag lijkt het even wat rustiger te worden. De wind neemt duidelijk af en vooral in de ochtend laat her en der de zon zich ook wel even (flets) zien. In de middag en avond passeert alweer een warmtefront. De wolken worden dan dikker en er kan toch weer wat regen of motregen vallen. De temperaturen gaan omhoog, het kan regionaal 20 graden worden. Zaterdag profiteren we, net als afgelopen zaterdag, korte tijd van de warme lucht die aan de achterzijde van het front met een zuidelijke wind ons land binnenstroomt. Vooral in de ochtend, als de zon even schijnt, kan het kwik snel tot tussen 22 en 26 graden oplopen. In de middag en avond komen vanuit het zuidwesten nieuwe regen- en onweersbuien opzetten die de warmte verdringen.

Na zaterdag gaan de temperaturen dan weer omlaag en zien we opnieuw een overgang naar een wisselvallig weerbeeld. Dus ook de herfst weet het natte weer nog niet te keren.

Bronnen: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 september 2011, 11:57 uur | Bericht #284350
Regen ook spelbreker in Alphen aan den Rijn

Vanwege aanhoudende regenval is het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn tot nader order uitgesteld. Dat maakte de organisatie vanochtend bekend. Eigenlijk hadden de tenniswedstrijden vanochtend om 10 uur moeten beginnen.
Het TEAN International wordt dit jaar voor de 12de keer gespeeld. Zodra de banen zijn opgedroogd wordt het wedstrijdschema hervat.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 september 2011, 11:59 uur | Bericht #284351
Veel aanrijdingen door slecht weer

Woensdagmiddag raakten ten gevolge van het slechte weer tientallen automobilisten in de problemen op de Flevolandse wegen. Bij drie aanrijdingen raakten mensen gewond.

Ondanks alle waarschuwingen via radio, televisie en social media vonden een tiental kleine en middelgrote aanrijdingen plaats. Belangrijkste oorzaak van de aanrijdingen: snelheid en afstand

Rond 17.20 uur raakte een 51-jarige man uit Amsterdam ten gevolge van aquaplaning van de weg. Rijdend op de A-6 belandde hij de middenberm en raakte vol een boom. Een mobiel medisch team werd met een traumaheli ingevlogen en ondersteunde het ambulancepersoneel. Nadat de man stabiel werd bevonden werd hij met onbekend letsel overgebracht naar een Amsterdams ziekenhuis. De auto is total-loss.

Ook in Dronten raakte een 28-jarige Drontenaar de macht over het stuur kwijt en gleed op de Havenweg tegen een lantarenpaal. Een 28-jarige passagiere uit Nijverdal is met letsel aan haar pols naar een ziekenhuis overgebracht.

In Lelystad raakte een 82-jarige Lelystedeling gewond toen een bestelauto op de Knarweg achteruit reed de oude man over het hoofd zag. Hij kwam lelijk ten val en is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

In de regio Flevoland vonden diverse kop-staart aanrijdingen plaats met uitsluitend materiële schade. De politie adviseert om juist met regen of verminderd zicht dimlicht te voeren, snelheid te verminderen en meer dan voldoende afstand op de voorganger te behouden.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 september 2011, 14:26 uur | Bericht #284390
Spinnen zijn dit najaar kleiner door slechte zomer

Door de slechte zomerperiode zullen de najaarsspinnen kleiner uitvallen dan in jaren met een goede zomer. Koen Van Keer van de Belgische arachnologische vereniging ARABEL zegt dat die spinnen minder succesvol voortplanten.

"Grosso modo zijn er twee 'spinnenseizoenen' per jaar", aldus Van Keer. "Doorgaans wordt een spinnensoort in het voorjaar ofwel in het najaar volwassen. Er zijn heel wat uitzonderingen, maar vooral in de maanden mei en juni worden de meeste spinnen volwassen, gevolgd door de maanden september en oktober."



Spinnen die volwassen worden tijdens een slechte zomerperiode, kampen met voedselschaarste omdat er minder insecten zijn. "Die 'najaarsspinnen' zullen veelal kleiner uitvallen dan in jaren met een goeie zomer. Kleinere spinnen kunnen ook minder eitjes leggen. Toch vangen ze dit probleem op door kleinere eitjes te produceren, zodat het totaal aantal eitjes niet perse lager uitvalt. Een eitje moet echter wel een minimumgrootte hebben, omdat de dooier moet volstaan om het spinnetje voldoende voedsel mee te geven om zich te ontwikkelen en de winter door te komen."

Toch is het niet zeker dat er volgend jaar minder spinnen gaan zijn. Als het voedselaanbod volgend jaar groter is, dan kunnen er ook meer overleven. Zo zorgde het warme droge voorjaar voor grote insectenpopulaties en een overvloed aan voedsel voor de spinnen. "Spinnen die tijdens hun groei voldoende prooien krijgen, worden doorgaans groter. Wanneer dat voedselaanbod groot blijft tot aan de eiafleg, gaan ze ook meer eitjes produceren."

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2011, 22:33 uur | Bericht #287301
A20 dicht door ongeval en wateroverlast

Bij een aanrijding op de A20 in de buurt van Gouda zijn zondag aan het begin van de avond twee gewonden gevallen.



Een vrachtwagen en twee auto’s raakten met elkaar in botsing onder het Cortland-Aquaduct in de richting van Rotterdam. Op die plek was bovendien flinke wateroverlast ontstaan door de enorme regenval. Vanwege het knooppunt Gouwe moest de A20 in de richting Gouda daarom worden afgesloten. Die situatie duurde tot ver in de avond.

Bron: Westonline.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 september 2011, 13:41 uur | Bericht #288467
Harde wind plaagt parachutisten Ede

Enkele parachutisten zijn lichtgewond geraakt bij de Airborne-luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede. Die zijn onderdeel van de herdenking van de Slag om Arnhem in september 1944.



Harde wind en zware bewolking spelen de luchtlandingen parten. Het is nog de vraag of alle, deels historische vliegtuigen het landingsgebied kunnen bereiken. In totaal moeten 1000 parachutisten op de heide landen. Ook doet een aantal jongeren mee. Na hun sprong hebben ze een ontmoeting met veteranen die destijds hebben meegevochten.

Bron: RTL | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 september 2011, 09:16 uur | Bericht #288637
Hevig regenweer verstoort slotconcert OdeGand in Gent

In Gent is zaterdagavond het slotconcert van het muziekevenement OdeGand aangepast door het hevige regenweer. Omdat de regen de instrumenten van de muzikanten van Het Kamerorkest dreigde te beschadigen, was er alleen een optreden van percussionist Colin Currie. De afsluiter van de negende editie van OdeGand, het startschot van Gent Festival van Vlaanderen, was een gratis concert op een drijvend podium aan de Gras- en Korenlei. Op het programma stond Het Kamerorkest uit Brugge met de solisten Ning Kam (viool en concertmeester), Carolin Widmann (viool) en Colin Currie (slagwerk).

Het podium zelf was overdekt, maar door de wind en de aanhoudende regen konden de instrumenten van de muzikanten niet droog blijven. Festivaldirecteur Serge Platel moest daarom aankondigen dat alleen de Schotse percussionist Colin Currie kon optreden op een apart ponton. Ondanks het regenweer bleven enkele duizenden toeschouwers standhouden en kon het afsluitende vuurwerk doorgaan.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 september 2011, 15:54 uur | Bericht #288719
Wateroverlast in IJmuiden noor noodweer

IJmuiden is vandaag, net als veel andere plaatsen in onze provincie, flink getroffen door het noodweer. Bij de brandweer kwamen tientallen meldingen van wateroverlast binnen. In meerdere straten liepen kelderboxen onder en moest de brandweer er aan te pas komen om deze leeg te pompen. Ook de putten konden de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor kwamen straten blank te staan en ondervond het verkeer veel hinder.









Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:44 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 september 2011, 16:08 uur | Bericht #288721
Forse buien, lokaal 50 mm

We schreven er vrijdag al over: we hebben dit weekend met een typische herfstsituatie te maken. Met de zwaarste buien in de kustregio’s en relatief minder exemplaren in het binnenland. De neerslaghoeveelheden zijn vooral deze zondag fors gaan oplopen, met daarbij de meeste nadruk op Noord-Holland. Veroorzaker van de buien is een koude bel lucht hoog in de atmosfeer, een zogenaamde koude put. Met op circa 5 kilometer hoogte temperaturen tot 27 graden onder het vriespunt en zeewater van 16-17 graden zijn de temperatuursverschillen op dit moment groot. Dat levert grote onstabiliteit en forse buien op. Tevens heeft de vorming van een kustfront een belangrijke rol gespeeld.

Dam tot Damloop

Vanaf middernacht tot even na enen vanmiddag bemeten, was er in de kuststrook van Noord-Holland op sommige plekken al meer dan 30 millimeter regen gevallen. Waarnemers van Hetweeractueel.nl noteerden in Limmen toen al 35 millimeter en in Driehuis 40 millimeter. Bij sommige buien onweerde het soms ook. Eén van die exemplaren met onweer trok begin middag een deel van het parcours van de Dam tot Damloop op. Met het oplopen van de temperatuur was de atmosfeer ook in het binnenland hier en daar ontstabiel genoeg geworden voor zwaardere buien.


Eén van de forsere buienexemplaren trok begin middag het parcours van de Dam tot Damloop (van Amsterdam naar Zaandam) op.


Lokaal 50 millimeter

Niet alleen grote temperatuursverschillen tussen onderin en hogerop in de atmosfeer en zaken als kustconvergentie spelen een belangrijke rol vandaag. Vanavond trekt nog een ‘autonoom’ gebied met stijgbewegingen op grote hoogte van boven Engeland naar verwachtingen over het zuiden van het land. Dit levert daar dan weer (extra) buivorming op. De grootste neerslagtotalen over de hele zondag bezien blijven echter voor het noordwesten van het land. Lokaal komen de totalen daar in Noord-Holland waarschijnlijk op meer dan 50 millimeter uit.


De neerslaghoeveelheden vanaf zondag middernacht tot en met even na enen in de middag. In Noord-Holland was toen al plaatselijk 40 millimeter gevallen.


Bij die bui onweerde het ook. Hierboven de bliksemontladingen tussen 12.30 en 13.30 uur.

Bron: Meteo Consult
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 25
Lid sinds: 22 feb. 2011
18 september 2011, 21:54 uur | Bericht #288791
Weer(bericht) speelt Autoloze Zondag parten

media_xl_4372062.jpg
Bron:photo news

De tiende Autoloze Zondag bracht minder fietsers en voetgangers op de been dan de vorige editie. Het evenement had te lijden onder het weer, en misschien nog meer onder het weerbericht, dat een somberdere dag had voorspeld.
In Brussel, waar het zwaartepunt van het evenement ligt, begon de dag zonnig en bleef het droog tot de vooravond. "De dag is goed gestart, maar in de namiddag werd het kouder", zegt Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille.

Nuance
Bruno De Lille nuanceert inmiddels de berichten in de Franstalige pers dat één Autoloze Zondag per jaar voor hem meer dan genoeg zou zijn. "Ik bedoelde enkel dat meer dan één autoloze dag contraproductief zou zijn", stelt de staatssecretaris. "We kiezen ervoor om verschillende evenementen te organiseren waarmee de bevolking wordt gesensibiliseerd om zich milieuvriendelijk te verplaatsen."

Acties trekken toch volk in Brussel
De straten van de hoofdstad waren duidelijk minder bevolkt dan vorig jaar, maar op de pleinen waar een actie werd georganiseerd was er toch een behoorlijke opkomst. Op het Europaplein werd bijvoorbeeld een gigantische taart aangesneden om de verjaardag van het evenement te vieren. "Het was al bij al een geslaagde editie", stelt De Lille. "Veel mensen die normaal niet durven fietsen hebben het er vandaag toch eens op gewaagd. Zij hebben gemerkt dat het helemaal niet onmogelijk is om de fiets te nemen in de stad."

Meevaller in Antwerpen
Ook in Antwerpen lag de opkomst lager. "Het was zonnig tot ongeveer 17 uur, maar de voorspellingen lieten ander weer uitschijnen", zegt Isabelle De Colvenaer, coördinator van Antwerpen Autovrij. In Antwerpen konden ook hybride voertuigen worden getest. "Het was dus eigenlijk een meevaller dat de ecologische wagens door de lagere opkomst plaats hadden om te rijden", aldus De Colvenaer.

Status quo in Gent
In Gent bleef het aantal deelnemers ongeveer status quo, stelt Ilse Fannes van de Koepel Milieu en Mobiliteit. "Dit jaar werd de Ring evenwel niet autovrij gemaakt, waardoor er minder fietstochten werden georganiseerd."

Bron: HLN. | Gewijzigd: 18 september 2011, 23:06 uur, door Bronk
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2011, 14:10 uur | Bericht #288919
Het spel van de wolken

Voor de wolkenliefhebber was er gisteren (zondag) veel te genieten. In de koele en onstabiele lucht ontstonden er felle buien, maar in delen van het land waren er ook opklaringen, die even fel waren. We ontvingen veel foto’s, waarvan wij er een aantal uitlichten en in dit verhaaltje simpelweg vertellen wat er zoal op te zien is.

Korte synoptische uitleg
Het sterk wisselende weerbeeld werd veroorzaakt door een actieve depressie die zondag boven Schotland aankwam en vervolgens langzaam de Noordzee optrok. Ook in de hogere luchtlagen was deze depressie goed ontwikkeld, er had zich een zogenaamde koude put gevormd. Het centrum van deze koude put lag wat verder naar het zuidoosten, niet eens zo gek ver verwijderd van het noordwesten van ons land. Aan de trekrichting van de buien was dat goed te zien. De neerslagplukken boven land trokken aanvankelijk van zuidzuidwest naar noordnoordoost, in de loop van de middag meer van westzuidwest naar oostnoordoost. Boven Engeland, aan de andere kant van deze koude put, trokken de buien juist van noordwest naar zuidoost en boven het noorden van de Noordzee van oost naar west!

In de koele, onstabiele lucht vormde zich in de nacht een actieve buienlijn boven het relatief warme water voor onze kust, dat nu nog een temperatuur tussen 16 en 18 graden heeft. Vooral de westelijke kustprovincies, maar geleidelijk ook Flevoland en Friesland, kregen daar last van. In de middag was ook boven land de temperatuur hoog genoeg geworden om daar spontaan buien te laten ontstaan. Prachtige wolkenluchten waren het resultaat.

Buien op afstand
Buien kunnen natuurlijk als volwassen exemplaren op je af komen, maar boeiender is het als deze buien nog in volle ontwikkeling zijn en we alle stadia van de vorming van deze buienwolken kunnen zien. Vooral in het binnenland was dat zondag het geval. Op de eerste foto hieronder zien we dit verschijnsel in volle gang. Op een beetje sluierbewolking na en wat ‘rommelige’ bewolking, is het op de voorgrond helder. Meer op de achtergrond zijn echter diverse stapelwolken zichtbaar. De stapelwolk (Cumulus geheten) iets links van het midden is van het zogenaamde ‘Mediocris’ type. De afstand van de wolkenbasis tot de grond is vergelijkbaar met de afstand van de wolkenbasis tot de top. Precies midden in het beeld schiet een wolk echter verder de hoogte in, we spreken nu van een ‘Cumulus Congestus’. Nog verder naar links, en nog wat verder weg zijn meer van die opbollende stapelwolken te zien, waarvoor dan weer een aantal van die wat kleinere ‘Mediocrissen’ zichtbaar zijn.

foto1.jpg
Foto ‘1’ is zondagmiddag geschoten in de omgeving van Heusden. We zien hier stapelwolken in diverse stadia. Zie de tekst hiernaast voor een nadere verklaring. Foto: Helga Kobben.

De opbouw van de atmosfeer was gisteren echter van dien aard, dat de stapelwolken gemakkelijk verder konden uitgroeien, tot buien. Dat zien we rechts. Op de voorgrond zien we een massieve Congestus, maar daarachter een nog verder omhoog geschoten wolk, waarvan de top duidelijk een minder ‘bloemkoolachtig’, maar veel meer een vezelige structuur heeft. Dat is het teken dat daar de kleine waterdruppeltjes in ijskristalletjes zijn getransformeerd. Op dit punt begint de wolk ook neerslag te produceren en spreken we van een Cumulonimbus, een buienwolk.

foto2.jpg
Foto ‘2’ is geschoten in Waalwijk, door Martha Kivits. Op de achtergrond zien we grote opbollende stapelwolken en buien naderen.

Op foto ‘2’ zijn die verschillende stadia van wolken ook duidelijk zichtbaar. Op de voorgrond hangt ‘rommelbewolking’, maar nabij de horizon zien we een hele rij van ‘Congestussen’ met daarachter de vezelige structuren van de buienwolken die nog hoger reiken. Links van het midden zien we zo’n vezelige buientop wat dichterbij hangen. Hoewel er een paar wolken deels voor hangen, kunnen we toch wel zien dat die buientop naar alle kanten ietwat uitwaaiert, waardoor deze de vorm van een aambeeld krijgt, een zogenaamde ‘Cumulonimbus Incus Cappilatus’.
Op foto ‘3’ is dat nog wat duidelijker te zien. Het zogenaamde aambeeld van de bui steekt prachtig af tegen de blauwe lucht en ervoor hangt een dreigende rij van Congestussen. Aan de donkere waas in het midden van de foto onder de wolk, is duidelijk te zien dat daar de neerslag valt.

foto3.jpg
Foto ‘3’ is een prachtige plaat van een Cumulonimbus in al zijn pracht bij Wamel en is gemaakt door Mike Budde.

Hoewel de buien langs de kust zondagochtend steeds weer gevoed werden, was het boven land duidelijk dat de buien, hoewel ze op zich heftig uitpakten, geen lang leven beschoren waren. Op foto ‘4’ zijn de verschillende stadia van volwassen, en uitstervende buien goed te zijn. Links zijn de aambeelden van twee niet al te grote buien zichtbaar, waarvan het tweede, meest nabije exemplaar bijna van top tot basis verijsd lijkt te zijn geworden, alle ‘bloemkoolvormen’ zijn verdwenen. Uiteindelijk regent zo’n bui geheel uit en lost op. Het laatst blijven delen van de vezelige top van de bui over. Dat zien we midden in beeld, en rechts daarvan. Omdat hogerop in de atmosfeer meestal meer wind staat dan nabij de grond, kan het zo voorkomen dat een waarnemer zo’n oplossende bui over zich heen krijgt, constateert dat het regent, maar boven zijn hoofd een blauwe lucht ziet! Regendruppels hebben namelijk enige tijd nodig om de grond te bereiken en zijn nog onderweg naar beneden, terwijl de wolk waar ze uitvielen, inmiddels al is doorgeschoven en grotendeels is opgelost…

foto4.jpg
Foto ‘4’ is, net als de anderen hieronder, gemaakt door Tom van der Spek uit Bennekom. We zien hier buien in diverse volwassen en uitstervende fases.

Een kortdurende, flinke bui trekt over
Bij een dergelijk buiig weerbeeld kan de afwisseling van zonneschijn – gietbui – zonneschijn zich soms in amper een kwartier voltrekken. Zondag hadden de buien boven land de neiging zich langs lijnen te rangschikken, die echter net niet helemaal parallel aan de heersende windrichting verliepen. Juist hierdoor konden de buien netjes achter elkaar ontstaan en beconcurreerden ze elkaar niet. Bij de passage van zo’n buienlijn kan het daarom lange tijd lijken dat de buien langstrekken, maar uiteindelijk komen ze dan toch over. Op foto ‘5’ en ‘6’ (die vijf minuten na ‘5’ is geschoten) zien we zo’n buienlijn naderen. Uit de donkere onderkant van de bui valt de neerslag, zichtbaar aan de waas daaronder en ook aan de neerslagstrepen op foto ‘6’ links. Daarmee komt ook de koude lucht uit de bui omlaag. In gebieden waar het zondag langere tijd regende, daalde het kwik overdag naar tien graden!


Foto ‘5’ toont een naderende buienlijn vanuit het noordwesten.

Met de vallende neerslag wordt de lucht onder de wolk niet alleen kouder, maar ook vochtiger. Hierdoor kan de lucht verzadigd worden en ontstaan daar nieuwe wolken, zogenaamde ‘fractostratus’. Deze kan soms aparte vormen aannemen, zoals op foto ‘6’ is te zien. De bui heeft zich hier een ‘fractostratussnor’ aangemeten!


Foto ‘6’ is ongeveer vijf minuten na foto ‘5’ genomen. Onder de wolkenrand heeft de bui zich een ‘snor’ van fractostratus aangemeten!

Wat later was de buienlijn zeer dicht genaderd. De zon wist nog even door het wolkendek heen te piepen, maar kort nadat deze achter de buienwolk was verdwenen, is foto ‘7’ gemaakt.


Foto ‘7’ is weer wat later genomen, vlak voordat de buienlijn passeert. De foto is niet bewerkt, maar gekozen is om het heldere stuk hemel voor de belichting als geheel als uitgangspunt te nemen. Hierdoor zijn de dramatische lichtverschillen rondom zo’n bui nog duidelijker zichtbaar dan we met het blote oog kunnen waarnemen.

Daarbij is eerst op het lichte deel van de hemel gericht en is die belichting vastgehouden tijdens het vastleggen van de wolk. We krijgen zo een betere indruk van de dramatische lichtverschillen die optreden tijdens het spel van opklaringen en buien. Want een wolkenspel was het zeker, afgelopen zondag.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:46 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 september 2011, 14:21 uur | Bericht #288920
Hongerige hoornaar extra agressief

Mensen die de natuur ingaan moeten oppassen. Hongerige hoornaars zijn agressief en kunnen mensen aanvallen. In de Diemer Vijfhoek bij IJburg in Amsterdam en in het Limburgse Maria Hoop hebben zwermen hoornaars al toegeslagen. Boswachter Eric van Gerrevink van Staatsbosbeheer spreekt van een ‘tijdelijk landelijk probleem’.



“Door de vroege herfst kunnen hoornaars geen voedsel vinden en kunnen ze hun nest niet winterklaar maken”, legt Van Gerrevink uit tegen DePers.nl. “Normaal leggen ze in hun nest een wintervoorraad van rupsen, libelles en vliegen aan. Maar alle insecten zijn nu al op, waardoor hoornaars honger krijgen en agressief worden.” Bij normale omstandigheden zijn hoornaars niet agressief. “Normaal zijn ze zelfs vredelievender dan wespen, je kunt ze gewoon over je arm laten lopen.”

Een steek van een hoornaar is vijf keer agressiever dan van een normale wesp, zegt Van Gerrevink. Is de hoornaar gevaarlijk? “Tja, gevaarlijk… als je er niet allergisch voor bent heb je 500 prikken nodig wil je eraan overlijden. Maar een steek van een hoornaar is wel pijnlijker dan van een wesp. Ik heb het zelf vorige week nog ondervonden. Bij een wespensteek heb je een beetje pijn, een hoornaarsteek brandt. Je hele arm gloeit en zwelt op. Je krijgt zo’n Popeye-arm. Dat duurt ongeveer twaalf uur. Je hoeft er niet mee naar een dokter, als je niet allergisch bent.”

Mensen die de natuur in gaan raadt Van Gerrevink aan geen korte broeken en shirts met korte mouwen aan te trekken. “En geen felle kleuren want daar komen ze op af. Ik ben blij dat ze afgelopen weekend niet met de Dam tot Damloop langs een paar nesten zijn gekomen, want dan waren er recordtijden gelopen.”

Van Gerrevink wijst natuurliefhebbers erop goed te letten op ‘een hard vlieggeluid’. Hoornaars zijn ongeveer 3 cm groot, dus 2 of 3 keer groter dan een wesp. “Ze hebben ook een heel geel acherlijf, niet gestreept zoals bij een wesp. En een roodbruine kop. Maar als je dat kunt zien ben je waarschijnlijk al heel hard auw aan het roepen.”

Bron: De Pers | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:46 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 september 2011, 10:07 uur | Bericht #289243
Herfst? Nazomer op komst

Het is vanmiddag wisselend tot zwaarbewolkt en het blijft op de meeste plaatsen droog. Er waait een matige, aan zee soms een vrij krachtige wind uit zuid tot zuidwest. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden. Van vrijdag af mogen we heus nazomerweer verwachten. Vanavond en -nacht is er eerst veel bewolking waaruit plaatselijk wat lichte motregen kan vallen. In de loop van de nacht verschijnen er opklaringen vanuit het westen. De minima bedragen 9 tot 12 graden.

Donderdag overdag zijn er wolkenvelden maar ook de zon schijnt af en toe. Het blijft vrijwel overal droog en er waait een matige wind uit westelijke richtingen. De maxima schommelen tussen 14 en 18 graden.

Tot 22 graden
Vrijdag tot en met dinsdag krijgen we rustig en overwegend droog nazomerweer met zonnige perioden. In de nacht en ochtend is er kans op mist. De middagtemperatuur schommelt vrijdag rond 18 graden. Daarna wordt het ongeveer 22 graden.

Bron Hln
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 september 2011, 15:28 uur | Bericht #289440
Hoe warm kan het eind september nog worden?

Vlak na het begin van de sterrenkundige herfst, morgen (vrijdag) om 11.05 uur om precies te zijn, wordt het startsein gegeven voor een nazomertje. En deze keer is het geen eendagsvlieg. We kijken even naar extremen uit het verleden.

5a45979aac.jpg
We sluiten nu snel een natte periode af. Jannes Wiersema in Roodeschool vertelt bij deze foto: "de akkerbouwers in het noordoosten van Groningen hebben niet veel moed meer over. Het is bijna nog geen 24 dagen achtereen droog geweest deze maand. De afgelopen dagen viel veelal motregen, maar vanochtend viel opnieuw een pittige bui."

Plafond bij 24 graden...
Volgens het langjarig gemiddelde van de periode 1981-2010, kortweg norm, varieert de gemiddelde maximumtemperatuur in de derde septemberdecade (20-30 september) tussen 16,7 graden op Terschelling en 18,7 graden in het Limburgse Arcen. Vergelijkbare temperaturen bereiken we vandaag en morgen, maar vanaf zaterdag wordt het enkele graden warmer. Maandag lijkt vooralsnog de warmste dag van de komende vijf dagen te worden met in het binnenland maximaal 24 graden. Tot een hoger niveau dan dit worden de temperaturen echter niet getild.

sep2006tempknmi.png
Het temperatuurverloop van september 2006. Dat was de warmste september in 300 jaar! Bron: KNMI.

Soms nog zomerse waarden
Kijken we naar het verleden, dan is het sinds 1901 een aantal keer voorgekomen dat de temperatuur eind september nog iets hoger opliep tot zomerse waarden. In De Bilt is het derde septemberdecaderecord 27,3 graden, gemeten op 24 september 1949. Maar ook de 26,1 graden van 22 september 2003 mag er zijn, evenals 26,3 graden gemeten op 22 september 2006. Een tropische 30 graden is sinds 1901 niet voorgekomen op de officiële weerstations in de derde septemberdecade, ook niet in het zuiden, zoals op weerstation Beek in Zuid-Limburg. Ook hier is 27,3 graden het record voor de derde septemberdecade, en deze waarde is eveneens gemeten op 24 september 1949. In Maastricht werd het toen 28,2 graden, het derde septemberdecaderecord voor deze stad.

819bea614f.png
Dankzij een hogedrukgebied is het zaterdag fraai nazomerweer. Het hogedrukcentrum ligt dan volgens deze computerberekening van het Europese model boven Tsjechië. Daardoor hebben wij een warme zuidstroming.

Warme dagen
Maar temperaturen van rond 20 graden met droog weer en zon zijn voor de meeste lezers al genoeg om het weer een nazomers karakter te geven. Het hoogst aantal dagen met minstens 20,0 graden - officiële warme dagen - in de derde septemberdecade is in De Bilt negen; dat was in 1901, 1941 en 2006 het geval. Ook de zes warme dagen van 20-30 september 2000 mogen er zijn. Vorig jaar waren er twee warme dagen en in 2009 telde de derde septemberdecade één warme dag. Daarentegen hadden de derde septemberdecaden van 2008, 2004 en 2002 er geen enkele.

95fe503681.jpg
Ook voor de pleziervaart wordt het genieten de komende dagen. Foto: Gieny Westra

Dankzij de zuidelijke wind...
In deze tijd van het jaar zijn hoge, nazomerse temperaturen vooral mogelijk met een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming, dus aanvoer van de lucht vanuit landen als Spanje en Frankrijk. Ook een oostelijke wind kan, al dan niet via een omweg, nog warme lucht brengen, maar op een gegeven moment doet zich de situatie voor dat een oostenwind geen warmte meer aanvoert. Het omkeerpunt bevindt zich in (de loop van) oktober. Alles staat of valt met de inval van de eerste hoeveelheid koude lucht vanaf de Noordpool in (het noorden van) Scandinavië en Rusland/Siberië in combinatie met het geleidelijk korter worden van de dagen op het noordelijk halfrond, zodat de temperatuur niet meer maximaal kan profiteren van het zonlicht. Als die koude luchtmassa's eenmaal vaste voet aan de grond hebben gekregen in het noorden van Europa, is het een kwestie van tijd voordat de eerste uitvloeisels van de kou ons deel van Europa bereiken. Dat begint vaak in de vorm van koude nachten met de eerste nachtvorsten na het zomerseizoen. Maar daaraan hoeven we voorlopig dus niet te denken, al is het in sommige nachten wel frisjes te noemen in het binnenland met daar temperaturen tot minimaal een graad of 7. En typisch herfst; er kunnen in de nachten makkelijk nevel en/of mist ontstaan die in deze tijd van het jaar tot 9 à 10 uur in de ochtend kunnen blijven hangen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 september 2011, 21:01 uur | Bericht #290014
Zeer veel bezoekers bij Oktoberfest

Het mooie herfstweer leidt tot een enorme toeloop bij het Oktoberfest in het Zuid-Duitse München. De leiding van 's werelds grootste volksfeest sluit niet uit dat het record van 6,4 miljoen bezoekers wordt verbroken. Dat record stamt van vorig jaar, toen veel extra festiviteiten plaats vonden voor het 200-jarig bestaan.



''Het jubileum heeft een enorm wervend effect te hebben gehad. Het volksfeest is nu nog beroemder'', zei leidster Gabriele Weishäupl tegen de Beierse omroep.

Grens
De festivalleiding verwacht zondagavond de grens van 3,5 miljoen bezoekers te passeren. Het feest staat bekend om zijn bier en Beierse klederdracht. ''We zien dat ook steeds meer mensen komen in hun eigen klederdracht. We hebben al Nederlanders op klompen gezien'', zei Weishäupl. Het volksfeest duurt nog tot 3 oktober.

Bron: nu.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:47 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
25 september 2011, 09:14 uur | Bericht #290033
Hotels en terrassen aan de kust eivol



De hotels aan de kust zijn dit weekend zo goed als volzet en ook de terrasjes op de dijk liepen gisteren vol. 'Als de herfst zo mooi blijft, kan 2011 ondanks de barslechte zomer misschien toch nog aanvaardbaar worden', zegt Bart Boelens van Horeca Middenkust. De hoteliers en de restaurant- en café-uitbaters aan de kust hebben dit weekend goeie zaken gedaan. In heel Knokke-Heist was er geen hotelkamer meer vrij. 'Ook in Oostende zitten nagenoeg alle hotels vol. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar', zegt Bart Boelens van Horeca Middenkust. 'De weermannen hadden al sinds begin deze week gezegd dat het een mooi weekend zou worden, en dan komt er automatisch veel volk naar zee.'

Voor Sven Vermoortele, die op de dijk van Blankenberge het Reef Café uitbaat, smaakt de mooie nazomer bitterzoet. 'Ik heb er echt een rampzalige zomer opzitten', zegt hij. 'Mijn omzet lag dertig tot veertig procent lager dan vorig jaar. Dan is zo'n mooi septemberweekend maar een schrale troost. Maar alle beetjes helpen natuurlijk. Mijn terras heeft de hele dag vol gezeten, dus ik mag niet klagen. 'Aangezien ze voor volgend weekend ook al mooi weer voorspellen, verwachten we ook volgende week nog veel volk', zegt Boelens. 'Hopelijk wordt het nog een mooie herfst. Het voorjaar is ook al schitterend geweest, dus zo zou de slechte zomer toch grotendeels gecompenseerd kunnen worden. Nog een paar mooie weekends en we kunnen 2011 toch nog een normaal jaar noemen voor de hotels aan de kust.'

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:47 uur, door Joyce.s
BartS
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 september 2011, 10:30 uur | Bericht #290047
Nazomer lokt veel mensen naar de kust

De herfst is van start gegaan met heerlijk weer. De horeca aan de Vlaamse kust klaagt niet. Dit weekend zijn zowat alle hotels volzet. Ook op de terrasjes op de dijk was het moeilijk om een lege tafel te vinden. Bart Boelens van Horeca Middenkust heeft weer hoop na de barslechte zomer. "Als de herfst zo mooi blijft, kan 2011 misschien toch nog aanvaardbaar worden", zegt hij in een Corelio-krant.



In Knokke-Heist was er geen kamer meer vrij in de hotels. In Oostende was bijna alles volzet. Volgens Boelens is dit uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. "De weermannen hadden al sinds begin deze week gezegd dat het een mooi weekend zou worden, en dan komt er automatisch veel volk naar zee."

Sven Vermoortele, uitbater van een café in Blankenberge, zegt dat zijn omzet dertig tot veertig procent lager ligt dan vorig jaar. "Dan is zo'n mooi septemberweekend maar een schrale troost."

Volgend weekend zou het opnieuw mooi zijn. "Het voorjaar is ook al schitterend geweest, dus zo zou de slechte zomer toch grotendeels gecompenseerd kunnen worden", aldus Boelens nog.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 171 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 171, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden