Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Knox, TX.

3 May 2024 02:28:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stonewall, TX.

3 May 2024 02:19:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jones, TX.

3 May 2024 02:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brown, TX; Coleman, TX; Concho, TX; McCulloch, TX; San Saba, TX.

3 May 2024 02:15:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Taylor, TX.

3 May 2024 02:15:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Concho, TX; McCulloch, TX; Runnels, TX.

3 May 2024 02:07:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kimble, TX; Menard, TX; Sutton, TX.

3 May 2024 02:07:39

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Concho, TX; McCulloch, TX.

3 May 2024 01:54:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, TX.

3 May 2024 01:54:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, IL.

3 May 2024 01:33:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Putnam, IL.

3 May 2024 01:33:38

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Concho, TX.

3 May 2024 01:23:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Knox, TX.

3 May 2024 01:20:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caddo, OK; Canadian, OK.

3 May 2024 01:14:40

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jones, TX.

3 May 2024 01:14:40
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2011, 22:00 uur | Bericht #290974
Minder vogels dan normaal geteld door mooie weer

Het mooie nazomerweer heeft er zondag voor gezorgd dat tijdens de Europese Vogelteldag minder vogels dan normaal werden geteld. Veel vogels vliegen dan namelijk hoog in de lucht. Met 127 duizend getelde vogels was het een magere dag voor vogelaars, meldt de Vogelbescherming. De meest getelde vogel was de spreeuw, die ruim 72 duizend keer werd gezien. De graspieper en de vink werden respectievelijk 26 duizend en 24 duizend keer gespot.

Door het heldere weer konden de in v-formatie overvliegende ganzen goed worden gezien. Dit jaar zijn ze eerder dan normaal in Nederland, mogelijk omdat er in het noorden en oosten van Europa een vorstperiode aan zit te komen.

Van vorst was ook zondag in Nederland in ieder geval in de verste verte geen sprake. In De Bilt steeg het kwik tot 25,5 graden, in Zeeland werd zelfs 26,2 graden gemeten. Net als zaterdag was het daarmee een zomerse dag. In de geschiedenis kwam het slechts twee keer eerder voor dat oktober twee zomerse dagen telde, meldt weeronline.nl.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 oktober 2011, 17:10 uur | Bericht #291070
Reddingsbrigade druk in zomers weekeinde

De reddingsbrigade heeft dit weekeinde door het uitzonderlijk mooie nazomerweer 179 keer hulp verleend. Het ging daarbij om 22 keer hulp aan opvarenden, 9 keer aan zwemmers en 104 keer ging het om eerste hulp. Verder kwamen 44 zoekgeraakte kinderen terug bij hun ouders. Dat liet de reddingsbrigade maandag weten.

De hulpverleners stoppen normaal eind september, maar waren afgelopen weekeinde toch actief op de stranden en bij binnenwateren. Opvallend was dat nogal wat badgasten behandeld moesten worden voor kwallensteken.

Bron: rtl
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2011, 10:34 uur | Bericht #291299
Waterschap waarschuwt voor slik op de weg

Landbouwers zijn weer begonnen met het rooien van aardappelen en suikerbieten. Daarbij komt slik op de weg terecht. Waterschap Scheldestromen waarschuwt voor gevaarlijke situaties op de weg in verband met de verwachte regenval deze week. Zodra het waterschap onveilige situaties ontdekt, moet er altijd direct worden opgeruimd. Ook het slik in wegbermen moet worden opgeruimd. De vervuiler krijgt 24 uur de tijd om deze vervuiling op te ruimen.

Boeren moeten een aantal maatregelen nemen in verband met slik op de weg. Zo moet de ergste slik van de banden verwijderd worden voordat de voertuigen de weg op gaan. Het vervuilde wegdek moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt en er mogen ook geen grote brokken slik in de berm blijven liggen. Verder moeten waarschuwingsbordjes worden geplaatst. Het waterschap controleert de naleving van deze regels. Bij nalatigheid laat het waterschap de weg schoonmaken op kosten van de betreffende boer. Wie op wegen rijdt waar slik op de weg ligt, moet extra oplettend zijn. Met name als het mist of regent.

Bron: PZC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2011, 12:09 uur | Bericht #291316
Ook in Drente wordt er gewaarschuwd

Modder op de weg? Gas los!

De oogsttijd is begonnen. Een tijd om extra alert te zijn op modder op de weg. En dat geldt niet alleen voor de boeren en de loonbedrijven die in korte tijd de oogst van het land moeten zien te krijgen, maar ook voor de overige weggebruikers. De provincie Drenthe is met andere verkeerspartners begonnen met een voorlichtingscampagne voor weggebruikers. Hierin worden bestuurders gewezen op het mogelijk gevaar van modder op de weg en opgeroepen om de rijsnelheid aan te passen aan de situatie.Aandacht voor verkeersveiligheid en landbouwverkeer is belangrijk. In deze weken draait elke avond een spotje op RTV Drenthe dat waarschuwt voor de gevaren van modder op de weg.

Gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe: "Het Verkeer en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) is zich bewust van het belang van veilig landbouwverkeer. Over allerlei aspecten daarvan zijn we in gesprek met andere verkeerspartners zoals VVN, LTO Noord, Cumela, Terra Next, de politie en andere provincies. Maar het is ook goed dat we concrete acties laten zien.

Bron: Provincie Drente
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2011, 15:40 uur | Bericht #291345
Gladde sporen



Hoewel de meeste bomen nog groen zijn, liggen er toch al een hoop bladeren op de grond. De komende dagen gaat het flink waaien en regenen. Platgereden blaadjes zijn in de herfstperiode de oorzaak van gladde sporen. In combinatie met vocht ontstaat er een gladde, doorzichtige koolstoffilm op de rails. Door slippen bij het optrekken of remmen van een trein kunnen beschadigingen aan de wielen ontstaan. Treinen met ‘vierkante wielen’ moeten direct gerepareerd worden en vallen daardoor uit. Machinisten moeten hun snelheid aanpassen op gladde trajecten waardoor vertraging kan ontstaan.



Maatregelen
ProRail heeft alle mogelijke maatregelen getroffen om de overlast te beperken, maar kan geen garantie geven dat de komende dagen geen vertragingen zullen zijn. Naast het snoeien van bomen en plaatsen van hekken die de invloed van vallende bladeren op het spoor moeten beperken, gaat ProRail vanaf morgen de sporen behandelen met het zogenoemde Sandite, een gel van zand en metaaldeeltjes. Door de gel op de rails te spuiten wordt het gladde laagje kapot gereden en wordt de rails stroever. De gel wordt aangebracht door een installatie die door ProRail in zes NS-treinen is ingebouwd die op bepaalde, vooral bosrijke, trajecten rijden. Door middel van GPS wordt de locatie bepaald waar de gel op de sporen moet worden gespoten. De gel zorgt voor grip voor de treinen zodat ze niet het station voorbij doorrijden en schade aan de wielen wordt beperkt. Storingsdiensten zullen vanaf morgen dag en nacht paraat staan en treinreizigers zullen bij verstoringen sneller en beter worden geïnformeerd.



Kleuren en kalen 1 a 2 weken later dan 50 jaar geleden
Hoewel de allereerste blaadjes van de Amerikaanse eik al vanaf eind augustus of begin september beginnen te verkleuren zijn de meeste bomen op dit moment nog groen en zit meer dan 95% van de blaadjes nog aan de boom. In de kustprovincies ligt het percentage iets lager, daar zit nog 90 % blad aan de boom, omdat het daar de afgelopen weken harder heeft gewaaid dan in het binnenland. Berken tonen hun gele herfstkleuren, moeraseiken staan al flink met hun mooie rode bladeren te pronken. Hier en daar verkleurt een zomereik, al kan dat lokaal verschillen. Veel populieren zijn al kaal. De verkleurende zomereiken en kale populieren hebben waarschijnlijk een flinke klap gehad van de droogte in de lente, mogelijk in combinatie met een overdaad van vocht in de zomer, en dat is nu te zien. Over het algemeen zijn rond oktober de meeste berken verkleurd en zijn de meeste begin november kaal. Zomereiken en beuken zijn pas eind oktober volledig in herfstkleur. Half november zijn ze kaal. Net als in de lente zijn er de afgelopen tientallen jaren behoorlijke verschuivingen opgetreden in de natuur, al zijn ze wel minder groot. De bladverkleuringen en bladval beginnen en eindigen gemiddeld zo’n één tot twee weken later dan vijftig jaar geleden.



Onstuimig en nat weer op komst
Gisteren en vandaag was het al bewolkt en viel er een klein beetje regen. Dit is echter niets in vergelijking met wat ons de komende dagen te wachten staat. Vanavond en vannacht gaat het al harder waaien, dit op nadering van een koufront dat morgenochtend met flinke plensregens en onweer van west naar oost over ons land zal trekken. Achter het koufront klaart het weliswaar flink op, maar door de aanvoer van ijskoude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer ontstaan er later op de dag buien, met hagel en onweer. De meeste neerslag valt in het westen en noorden van het land. Lokaal kan zoveel neerslag vallen, dat wateroverlast kan ontstaan. De zuidwestenwind bereikt zijn hoogtepunt in de nanacht en vroege ochtend. Net voor en tijdens de passage van het koufront wordt de wind krachtig, windkracht 6 boven land en stormachtig, windkracht 8, aan zee. De wind zal vlagerig van karakter zijn. De uitschieters, windstoten, bereiken windsnelheden van 85 tot 100 km per uur in de kustprovincies. Na passage van het koufront neemt de wind tijdelijk af, maar tijdens de komst van de buien later op de dag (in de periode tussen donderdagavond en vrijdagmiddag) worden opnieuw zware windstoten verwacht. Kortom er staat ons een onstuimige en natte periode te wachten waarbij de bladeren die nu al een beetje los zitten, gemakkelijk van de bomen afwaaien. Natte bladeren die op het spoor terecht komen en morgenochtend door de eerste treinen zullen worden vermalen, vormen een glad goedje waardoor treinen minder grip zullen hebben.

herfst_8.JPG

Gladheidwaarschuwingen
Meteo Consult maakt van oktober tot eind november dagelijks gladheidwaarschuwingen voor ProRail. De waarschuwing bestaat uit een cijfer van 0 tot 10. Van 0-2 (groen) is er weinig gladheidgevaar van 3-5 (oranje) een matig gladheidgevaar en van 6-10 (rood) is de kans op gladde sporen aanzienlijk. Op basis van de verwachte bladval in combinatie met het weer verwacht Meteo Consult vooral in het westen en noorden van het land morgenochtend een toename van gladde sporen (oranje) Ook de komende dagen blijven bladeren, buien en wind overlast veroorzaken. Na het weekeinde neemt de wind af en zullen ook de gladheidproblemen op het spoor afnemen.

Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2011, 10:31 uur | Bericht #291450
Zeer zware spits door regen

Door regenval in het hele land is de ochtendspits donderdagochtend zeer zwaar uitgevallen. Normaal staat er op het hoogtepunt in totaal ongeveer 340 kilometer file, maar deze keer was dat 420 kilometer, meldt de ANWB. Het zuiden van het land en de Randstad worden zwaar getroffen. Op de A27 en A28 richting Utrecht staan files van meer dan twintig kilometer. Een woordvoerder zegt dat het hoogtepunt voorbij is, maar de spits blijft volgens hem tot 11.00 uur aanhouden.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2011, 10:38 uur | Bericht #291451
Weer is opnieuw op en top Belgisch na mooie nazomer



Na de uitzonderlijk zachte nazomer is het weer ondertussen hervallen in een oude Belgische gewoonte: regen of buien. Vanmiddag blijft het over de Ardennen nog enige tijd regenachtig. Elders is er een afwisseling van wolken, enkele opklaringen en mogelijk een plaatselijke bui. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind met rukwinden. Aan zee is de wind nog krachtiger dan elders. De maxima schommelen tussen 13 en 17 graden.

Buienkans
Vanavond en -nacht komen in het westen enkele buien voor, mogelijk met onweer. In het binnenland is het overwegend droog. Pas na middernacht neemt ook hier de buienkans toe. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige tot harde, westenwind met rukwinden. De minima schommelen tussen 4 graden in de Ardennen en 6 tot 10 graden elders. Morgen is het wisselend bewolkt met een aantal buien, mogelijk met onweer. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige, guur aanvoelende noordwestenwind. Maxima van 9 tot 14 graden.

Weekend
Zaterdag neemt de bewolking toe, later gevolgd door regen vanuit het westen. Van zondag tot en met woensdag is er in het algemeen veel bewolking met van tijd tot tijd regen. De maxima gaan zaterdag niet boven 14 graden. Vooral begin volgende week staat er vrij veel wind.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:51 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 11:26 uur | Bericht #291466
Zeer zware spits tijdens regenachtige herfstochtend

De eerste herfstachtige dag van het jaar heeft voor flinke problemen gezorgd op het Nederlandse wegennet. Er was sprake van een zeer zware ochtendspits; op het drukste moment rond 09:00 uur stond er 410 kilometer file. Overal in het land stonden lange files, zo meldt de VID. Verkeer op de A27 van Almere naar Utrecht kwam omstreeks 09:00 uur in een file van ruim 25 kilometer terecht.

Ook verkeer op de A9 richting Amstelveen kreeg te maken met veel vertraging. Tijdens het begin van de ochtendspits gebeurde er twee aanrijdingen, waarna de files maar slecht oplosten. Rond 09:00 uur stond het tussen Castricum en het knooppunt Raasdorp vast over een lengte van 15 kilometer. Hierdoor liep ook de A22 in zuidelijke richting vast met verkeer dat de file op de A9 wilde vermijden.

Ook het verkeer op de A2 bij het knooppunt Empel kreeg te maken met file. Richting Utrecht gebeurde een ongeval waardoor op zowel de hoofd- als de parallelrijbaan rijstroken afgesloten werden. Ook een ongeval bij Tiel op de A15 richting Nijmegen leverde veel vertraging op. Tussen Tiel-West en Wadenoijen was tijdens de spits lange tijd de rechterrijstrook afgesloten.

Bovendien waren overal in het land de gebruikelijke files stukken langer dan normaal gesproken tijdens een donderdagochtendspits. Met name de traditionele file op de A7 richting Zaandam leverde tot diep in de ochtend veel vertraging op. Rond 10:30 uur moest verkeer daar nog steeds rekening houden met ruim twintig minuten vertraging.

Voor vanavond verwacht de VerkeersInformatieDienst een minder zware spits. Gedurende de dag zal het weer her en der opklaren. De verwachting is dat er vanavond op het drukste moment maximaal 225 kilometer file zal staan op de Nederlandse snelwegen. Wel is het raadzaam om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2011, 16:15 uur | Bericht #291501
Herfstbuien

Het weer heeft de afgelopen dagen een ware gedaantewisseling ondergaan. Een week geleden was de lucht staalblauw en liepen we bij zomerse temperaturen in korte broek. De afgelopen dagen was het weliswaar bewolkt, maar viel het met regen, wind en temperaturen nog mee. Gisteren werd het op de meeste plaatsen nog 18 a 19 graden. Normaal wordt het in deze fase van oktober 16 graden. Vanochtend passeerde een actief koufront met flinke plensregens en een krachtige en aan zee harde tot stormachtige zuidwestenwind. Aan de voorzijde van het front liepen de temperaturen op naar 16 a 17 graden. Aan de achterzijde werd met iets in kracht afnemende westenwinden gevoelig koudere lucht aangevoerd en daalden de temperaturen naar 13 a 14 graden! Het verkeer had niet alleen last van de plensregens, maar vooral van de zware windstoten. Op de windpaal bij IJmuiden en Vlieland werden windstoten van 45 knopen gemeten, omgerekend meer dan 80 km per uur. Dat leverde een zeer zware ochtendspits op met op het hoogtepunt 450 km aan files.

5_herfst.jpg
Vanochtend trok een venijnig koufront over het land met plensregens en veel wind. Foto:Jannes Wiersema

Poollucht
Achter het koufront stroomt met een noordwestelijke aanvoer koude lucht afkomstig uit de Poolstreek via de Noordzee naar ons land. Morgen wordt het op de meeste plaatsen niet warmer da 14 graden, zaterdag bereikt de temperatuur een dieptepunt en wordt het midden op de dag niet warmer dan 12 graden!

3_herfst.jpg
Grijze luchten boven onrustig water nabij Sassenheim. Foto: Bert van Leeuwen.

Warme zee en koude lucht hoger in de atmosfeer
Niet alleen aan de grond, maar ook hoger in de atmosfeer wordt de lucht gevoelig kouder. Op 500 hPa, op een hoogte van 5 km, daalt de temperatuur komende nacht naar 30 graden onder het vriespunt. De temperaturen van het Noordzeewater zijn echter in deze tijd van het jaar nog relatief hoog, 16 a 17 graden. Het verschil tussen het grondniveau en de lucht op 5 km hoogte bedraagt meer dan 45 graden! Door dit grote verschil kunnen bellen warme lucht boven zee gemakkelijk en snel opstijgen (warme lucht is lichter). Op grote hoogte in de atmosfeer koelen deze bellen af. Omdat koude lucht minder waterdamp kan bevatten, neemt de luchtvochtigheid in de luchtbellen toe. Op een gegeven moment wordt de luchtvochtigheid 100 procent. De luchtbel is dan verzadigd en de waterdamp condenseert. De vorming van stapelwolken en buien is hiermee een feit. Vooral in de kustprovincies kan dit forse neerslagsommen opleveren, lokaal kunnen tientallen millimeters regen vallen.

4_herfst.jpg
Vooral in de kustregio's kunnen buien lokaal veel regen achterlaten, 20-50 mm. Foto: Helga Kobben

40 graden verschil
De buien die boven het relatief warme Noordzeewater ontstaan, kunnen niet alleen veel regen afleveren, maar veroorzaken plaatselijk ook hagel, onweer en windstoten. Hagel ontstaat in wolken waarin veel beweging zit. IJsdeeltjes in een wolk bewegen zich namelijk meerdere malen omhoog en omlaag. Rondom deze ijsdeeltjes zwerven diverse onderkoelde regendruppeltjes. Deze hebben een temperatuur van minder dan 0 graden, maar de temperatuur is nog net niet laag genoeg om de regendruppel te bevriezen. De onderkoelde druppels hechten zich vervolgens aan de omhoog en omlaag bewegende ijsdeeltjes. Hierdoor worden deze steeds groter, waardoor ze uitgroeien tot echte hagelstenen. Op een gegeven moment worden de hagelstenen te groot om nog omhoog gestuurd te kunnen worden door de opwaartse stroming in de wolk en op dat moment begint het te hagelen. Indien de hagelstenen groot genoeg zijn en de lucht waar de stenen door naar beneden vallen koud genoeg blijft, bereikt de hagel ook de grond. Het verschil in temperatuur op waarnemingshoogte (1,5 meter boven het aardoppervlak) en de temperatuur op ongeveer 5 kilometer in de hoogte van de atmosfeer is een goede graadmeter voor het wel of niet optreden van hagel tijdens buien. Over het algemeen mag gesteld worden dat bij een verschil van minstens 40 graden er hagel op kan treden. Komende nacht is het verschil tussen de grond en 5 km het grootst. Ook morgen kunnen buien vergezeld gaan van hagel. Met een temperatuur van -26 graden op 5 km hoogte is het verschil met het zeewater van 16 a 17 graden ook dan nog boven de 40 graden. Als het verschil tussen de temperatuur aan de grond en de lucht op 5 km hoogte 40 graden of meer bedraagt, stijgt de warme lucht dus snel op, soms met snelheden van 100 km per uur. Tegelijkertijd zien we in dezelfde wolk ook snel dalende koude lucht. Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolk en andere wolken of tussen de wolk en de aarde wat leidt tot bliksem en donder.

2_herfst.png
De weerkaart voor komende nacht. Vanuit het westen trekt een trog over ons land met vooral in de kustregio's lokaal veel regen, onweer, hagel en zeer zware windstoten.

Onstuimige nacht
Komende nacht is de lucht in de lucht op 500 hPa het koudst. Tegelijkertijd wordt aan de grond de passage van een troglijn verwacht. In het noordwestelijk kustgebied kunnen bij doorkomst van de trog zeer zware windstoten voorkomen, van 55 tot 60 knopen, omgerekend 100 tot 110 km per uur. Ook het IJsselmeer is gevoelig voor zeer zware windstoten. Langs de westkust zullen de windstoten veelal zwaar zijn, 50 tot 55 knopen, 90 tot 100 km uur. Talrijke buien trekken van west naar oost over ons land. De meeste neerslag wordt in de kustprovincies verwacht. Vooral als buien lijnvormig over een plaats trekken kan lokaal veel neerslag vallen. Neerslaghoeveelheden van 20 tot 50 mm zijn mogelijk. Lokaal kan wateroverlast ontstaan.

1_herfst.jpg
De komende dagen is het onvervalst Hollands herfstweer. Foto: Gieny Westra.

De komende dagen
Morgen overdag neemt de wind af, maar blijft aan zee hard doorwaaien uit een west- tot noordwestelijke richting. Buien zullen blijven vallen, de meeste wederom in de kustregio’s, mogelijk met hagel, onweer en windstoten. Tussendoor is er ook wat zon, vooral in Zeeland. Ook op zaterdag vallen er buien, voornamelijk regenbuien. Voor zon is er echter weinig ruimte. De westen- tot noordwestenwind neemt iets af, maar blijft langs de kust krachtig. Daarbij is het koud met 12 graden. Zondag en begin volgende week krabbelt de temperatuur naar het normale niveau, 16 graden en waait het niet meer hard. Het blijft wel wisselvallig.

6_herfst.png
De komende dagen gaat er boven de 1000 meter veel sneeuw vallen in de Alpen. Lokaal meer dan 90 cm

Sneeuwdump in de Alpen
De noordwestelijke stroming voert niet alleen koude lucht aan naar onze omgeving, maar stroomt door tot over de Alpen. Botsend tegen het Alpenmassief wordt vanaf morgen tot en met maandag veel neerslag verwacht. Lokaal valt er mogelijk een meter sneeuw boven de 1000 meter hoogte. Het is niet de eerste sneeuw in dit seizoen. Op 19 en 20 september viel er ook al sneeuw. Sneeuw valt niet alleen aan de noordkant van de Alpen. In die koude lucht vormt zich morgen een lagedrukgebied, het zogeheten ‘Genua laag’. Dit ontstaat vaak als er tussen de Alpen en de Pyreneeën door koude lucht vanuit het noorden wordt aangevoerd. Zodra deze koude lucht boven het nog relatief warme zeewater van de Middellandse zee terecht komt en ook de bovenlucht daar koud genoeg is, ontstaat er in de buurt van Genua – vandaar de naam – vaak een lagedrukgebied. Rondom dat Genualaag wordt vanaf dat moment ook aan de zuidkant van de bergen koude en vochtige lucht aangevoerd en gebeurt hetzelfde als aan de noordkant: vooral hogerop in de bergen valt een mooie sneeuwlaag.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2011, 17:11 uur | Bericht #291516
Vallende bladeren en glijdende treinen

De herfst is begonnen en de eerste treinvertraging door gladde rails diende zich donderdag aan tussen Arnhem en Nijmegen. Een trein die bij Elst doorgleed tot voorbij een rood sein zorgde in de middag voor vertragingen, aldus ProRail. Reizigers deden er tot een uur langer over om hun bestemming te komen. Bladval zorgt in dit jaargetijde steeds weer voor problemen op het spoor. De bladeren maken de rails glad en zorgen ervoor dat treinen bij het afremmen doorschieten. In Elst was er ook sprake van gladheid, aldus de Spoorwegpolitie. Rond halfvijf was de treinenloop weer normaal.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2011, 18:36 uur | Bericht #291777
ProRail vervroegt aanbrengen anti-slipgel

Spoorbeheerder ProRail start aanstaande maandag met het aanbrengen van een speciale gel die het spoor stroever maakt. Dit heeft ProRail vrijdag laten weten. Regen en vallende bladeren leiden in de herfst tot gladheid op het spoor. Hoewel de meeste blaadjes nog aan de bomen hangen (ruim 90 procent), wordt uit voorzorg een week eerder dan gepland gestart met het stroever maken van de spoorstaven. Ondanks deze en andere maatregelen valt niet uit te sluiten dat treinen door herfstweer vertraging kunnen oplopen.

Gladheid op het spoor wordt tijdens de herfst veroorzaakt doordat platgereden bladeren bij vochtig weer een spekgladde laag op de spoorstaven vormen. Naast bladeren kunnen ook roest, olie, luchtvervuiling en algen het spoor glad maken, vooral in combinatie met vochtigheid.

Wereldwijd heeft het spoor hier last van. Om te voorkomen dat treinen bij het remmen en optrekken slippen en er daardoor schade aan wielen en rails ontstaat, passen machinisten hun snelheid aan bij gladde sporen. Ze remmen eerder en trekken voorzichtiger op. Dit kan tot vertraging leiden.

Sandite
Om hinder voor treinreizigers zoveel mogelijk te voorkomen brengt ProRail in samenwerking met NS tijdens de herfst een speciale anti-slipgel (Sandite) op de rails bestaande uit zand en metaaldeeltjes. Hoewel dit geen wondermiddel is, maakt Sandite het spoor wel een stuk minder glad. De gel wordt vóór aanvang van de ochtendspits op vaste trajecten aangebracht waar regelmatig gladheid optreedt en indien nodig ook tijdens de avondspits en in het weekend. Ook buiten deze vaste trajecten kan Sandite worden toegepast; hiervoor heeft ProRail een speciale wagon achter de hand.

Preventiemaatregelen
ProRail neemt ook maatregelen om te voorkomen dat bladeren op de rails terechtkomen. We verwijderen bladeren op en langs het spoor en plaatsen op een aantal locaties rasters langs de baan om de bladeren op te vangen. Dit voorkomt dat bladeren door een voorbijrijdende trein het spoor op worden gezogen. Daarnaast worden in de aanloop naar de herfst bomen en struiken die dicht op het spoor staan met regelmaat gesnoeid. Ook zit op verschillende plaatsen in het spoor een systeem dat signaleert of een passerende trein schade aan de wielen heeft.

Hierdoor kunnen de beschadigde wielen op tijd worden gerepareerd voordat ze verdere schade aan het spoor veroorzaken. Ondanks al deze preventieve maatregelen houdt ProRail er rekening mee dat treinen door herfstweer vertraging oplopen.

Wereldwijd een probleem
Gladheid op het spoor komt niet alleen in Nederland voor. Wereldwijd heeft het spoor er last van. ProRail heeft regelmatig overleg met zusterorganisaties om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2011, 18:39 uur | Bericht #291778
Zware avondspits door herfstweer en ongelukken

De fikse regenbuien en wind hebben vrijdag voor een zware avondspits gezorgd. Iets voor 17.30 uur stond er 293 kilometer file, het hoogtepunt. De Verkeersinformatiedienst verwachtte een reguliere avondspits, waarbij maximaal 225 kilometer file staat. Bij een zware avondspits staat er maximaal 350 kilometer file.

Rond de avondspits deden zich een aantal ongevallen voor. Onder meer op de A58 tussen Oirschot en Best, N9 en de A12 bij Woerden was het raak. De problemen op de eerste twee wegen zijn inmiddels voorbij, op de A12 stond omstreeks 17.45 uur nog zeventien kilometer file. Op de A12 van Den Haag richting Utrecht is een vrachtwagen geschaard, waardoor de afrit ter hoogte van Woerden is afgesloten.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2011, 16:45 uur | Bericht #292435
IJsbaan De Meent heeft last van warme wind

Het is een gekkenhuis op ijsbaan De Meent in Alkmaar. Niet met schaatsers, zoals je mag verwachten, maar met medewerkers van De Meent die het ijs proberen te redden.



Door de warme wind van de afgelopen dagen is de kwaliteit van de buitenbaan heel slecht. Bedrijfsleider Ben van Langen heeft de baan moeten sluiten. In spanning kijkt hij naar de ijsmeesters die druk bezig zijn. Hij hoopt dus dat de baan morgen weer open kan.

Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:51 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
12 oktober 2011, 17:10 uur | Bericht #292442
Weersomslagen

Dat het weer veranderlijk is, wisten we al. Zo schreven we enkele dagen terug over een spectaculaire kouinval in de Alpen. Momenteel is die kou daar ver te zoeken. Sterker nog, de overgang naar wisselvallig herfstweer veroorzaakte overlast op diverse plaatsen in het gebergte. Ook in Nederland is een weersomslag aanstaande. Maar overlast zal die niet veroorzaken. Laten we in eigen land beginnen. Na een nacht met vorst nam zondag de bewolking toe en volgde regen. Ook trok de wind behoorlijk aan en vervolgens waren maandag en dinsdag twee winderige dagen. Qua neerslag viel het maandag nog wel mee. Maar de dinsdag verliep uitermate nat, vooral in het oosten van het land. Op sommige plekken viel wel 10 millimeter. Vandaag (woensdag) is die regen nog niet voorbij. Hier en daar kan zelfs 15 millimeter hemelwater naar beneden komen. Dat betekent in twee dagen tijd lokaal wel 25 millimeter of meer.


Een koufront trok dinsdag zeer langzaam zuidwaarts.


Woensdag kantelde dit systeem en bleef het als een warmtefront boven ons land slepen. Er zijn ook al twee hogedrukgebieden te zien.

Slepend front
Het natte weer wordt veroorzaakt door een front dat zich nauwelijks verplaatst boven ons land. In eerste instantie was dit dinsdag een langzaam zuidwaarts trekkend koufront dat zich uitstrekte tussen een lagedrukgebied net ten oosten van de Baltische Staten en eentje boven de Atlantische Oceaan. Dit eerste lagedrukgebied trekt vandaag in een oostelijke richting weg, terwijl het andere laag zich richting IJsland verplaatst. Hierdoor kantelt het front iets en begint het zich als een warmtefront in een noordoostelijke richting te bewegen. De weerkaarten links van dit verhaal zullen bovenstaande synoptische omschrijving verder verduidelijken. Op die kaarten zijn ook al twee hogedrukgebieden te zien, eentje ten westen van Frankrijk en de andere boven de zee tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Die systemen trekken geleidelijk naar elkaar toe en smelten op de weerkaart van donderdag samen tot één mooi weergebied boven de Noordzee.


Die hogedrukgebieden smelten op de weerkaart van donderdag samen.

6.jpg
De dagen erna trekt dit systeem langzaam oostwaarts.


Dat zonnige weer houdt stand tot maandag. Daarna luiden storingen opnieuw een weersomslag in.

Weersverbetering
Hiermee wordt voor ons een weersverbetering veroorzaakt. Vanavond en vannacht trekken de bewolking en regen definitief en al oplossend naar het zuiden weg, als een koufront. De dagen erna profiteren we onder invloed van het langzaam oostwaarts bewegende hogedrukgebied van zonovergoten en droog weer. Dat is wel even andere koek dan het weer van de afgelopen dagen. Wel zitten we aan de koude kant van de storingen, met bescheiden maxima van een graad of 14 tot gevolg. Pas op maandag lijkt een nieuwe weersomslag te volgen. Ook in de Alpen was - na de kouinval van het weekeinde - de afgelopen dagen een omslag in het weer. De koude lucht werd verdreven en sneeuwval ging over in regen. Hierdoor smolt de reeds gevallen sneeuw en kregen de rivieren niet alleen regen-, maar ook sneeuwsmeltwater te verwerken. Dat bleek teveel.


In de Alpen veroorzaakte een weersomslag overlast. Rivieren en beken traden buien hun oevers.

Overstromingen in de Alpen
In diverse regio’s traden beken en rivieren buiten hun oevers. De waterstanden zijn op sommige plaatsen vergelijkbaar met die van de overstroming van de eeuw, in 2005. Afgesloten wegen en tunnels zijn het gevolg. In sommige gebieden zijn de inwoners uit voorzorg ook geëvacueerd. De komende dagen zal het waterpeil langzaam zakken omdat geen neerslag meer verwacht wordt. Het hogedrukgebied dat in ons land verantwoordelijk is voor de weersverbetering, gaat ook in de Alpen de dienst uitmaken en voor beter weer zorgen.

Bronnen: Meteo Consult, MeteoSchweiz & NZZ Online | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 oktober 2011, 16:06 uur | Bericht #293322
Belgen vliegen naar de zon tijdens herfstvakantie

Steeds meer mensen zoeken de zon op tijdens de herfstvakantie. Dat blijkt uit cijfers van touroperator Jetair. Jetair heeft een recordaantal vliegvakanties naar de zon in de herfstvakantie waargenomen. Het weekend van 28 oktober dreigt volgens een Coreliokrant een van de drukste periodes te worden, enkel het afreisweekend voor de paasvakantie doet het beter.

Spanje blijft de populairste bestemming voor een zonvakantie. Ook Egypte, Tunesië, Marokko en Turkije zijn populair. Qua regio's vallen vooral Tenerife, Costa Blanca, Gran Canaria en de Turkse Rivièra in de smaak.

Volgens Jetair is de toename van zonvakanties vooral te wijten aan de slechte zomer.

Bron: Vakantiekanaal.be
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 oktober 2011, 12:07 uur | Bericht #293780
Het blijft nazomeren: al derde zonnige herfstweekend op rij



Voor de derde keer deze maand staat een bijna wolkenloos en uitgesproken zonnig weekend op het menu. In oktober schijnt de zon normaal zowat 112 uur; tegen zondagavond zullen we wellicht al aan dat cijfer toe zijn. Vanochtend daalde het kwik in Elsenborn tot min 6,1 graden; dat is de laagste temperatuur in België gemeten sinds 21 maart. Vanmiddag is het vrij zonnig, al komen er over het westen van het land tijdelijk meer wolkenvelden voor. Vlak bij zee is er zelfs kans op een licht buitje. Er waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 7 graden in de Ardennen en 10 tot 13 graden elders. Vrijdagavond en -nacht is het helder tot licht bewolkt. De minima liggen tussen plus 3 aan zee tot min 1 over het oosten van het land. Zaterdag wordt het droog en overwegend zonnig. De wind waait zwak tot matig, en aan de kust vrij krachtig uit het zuidoosten. De maxima schommelen tussen 8 graden in de Ardennen en 10 tot 13 graden in de andere streken. Zondag en maandag wordt het droog, en meestal zonnig en fraai herfstweer bij een middagtemperatuur die rond 16 graden schommelt. Er staat wel een schraal aanvoelende zuidoostenwind. Vanaf dinsdag is er een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden waaruit tijdelijk wat lichte regen zou kunnen vallen. De middagtemperatuur schommelt rond 14 graden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:52 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 oktober 2011, 13:50 uur | Bericht #293871
Veranderingen herfst steeds zichtbaarder

kleur_1.jpg
Het gaat nog niet hard, maar ook in Nederland worden de herfstkleuren in de natuur steeds zichtbaarder. Foto: Margreet van Vianen.

De meteorologische herfst is alweer behoorlijk onderweg, niet alleen in Nederland, maar natuurlijk op het gehele noordelijk halfrond. En omdat de herfst net als de lente een tussenseizoen is, zien we ook de veranderingen in het weer en de natuur die daarbij horen steeds beter terugkomen. Dat allemaal op weg naar de winter, het volgende hoofdseizoen, waarin alles weer voor langere tijd min of meer zal stabiliseren.


Het Solse Gat bij Garderen. Het is een oude leemput, middenin het bos waarover veel legenden de ronde doen. Het natte weer van de laatste jaren is er de oorzaak van dat zich op de bodem weer een waterrijk natuurgebiedje heeft gevormd. Jaren terug stond het gat nog bijna droog. Ook op andere plaatsen in het bos was goed te zien hoe de natte zomer z'n sporen heeft nagelaten

Veranderingen die er zijn, zijn bij voorbeeld het langzaam weer besneeuwd raken van grote delen van het noordelijk halfrond, het vallen van het blad, het weer beginnen aangroeien van het zeeijs in het noordpoolgebied en het afkoelen van het zeewater in grote delen van de oceanen, de zeeën en de meren op onze helft van de wereldbol. Het spreekt voor zich dat alle parameters, die samen resulteren in het weerbeeld in onze omgeving, zoals we dat van dag tot dag meemaken, hierop reageren. En uiteindelijk ook wel weer een soort van evenwicht zullen vinden. Het evenwicht dat op zijn beurt dan weer zal bepalen hoe de komende winter er bij ons zal gaan uitzien.

Herfst hier warm
Als we naar het weer in onze eigen omgeving kijken, dan is dat deze herfst tot nu toe warmer dan normaal geweest. Met als hoogtepunt het zomerweer in de laatste week van september en gedurende de eerste dagen van de nog lopende oktobermaand. Een gevolg hiervan is dat – ook al komt de herfstverkleuring in eigen land inmiddels wel steeds beter op gang – veel blad aan de bomen nog groen is. Onder meer in de loofbossen op de Veluwe valt dat nog echt op. Tegelijk kom je daar veel modder en water tegen, de zichtbare getuigen van de vele regen die daar de afgelopen (zomer)maanden omlaag is gekomen. Voor bomen en mossen is die vele regenval overigens geen slecht nieuws. Met de warmte van de laatste tijd gedijen ze prima.

kleur_4.gif
De sneeuw- en ijsbedekking van het noordelijk halfrond op 21 oktober. Blauw is zeeijs, wit sneeuw. Bron: Scheedecke.de

Van sneeuw en ijs is in omgeving nog geen sprake, of het moet het beetje rijp zijn dat de laatste dagen ’s ochtends op de velden terug te vinden was. Kijk je naar het noordelijk halfrond als geheel, dan zie je wel dat steeds grotere delen weer met sneeuw bedekt raken. In de week van 10 tot en met 16 oktober ging het al om een gebied met een oppervlakte van ruim 16 miljoen vierkante kilometer. Waarvan ongeveer 8,5 vierkante kilometer in Europa en Azië (op dit moment vrijwel alleen nog in Rusland, China en Tibet) en 7,7 miljoen vierkante kilometer in Noord-Amerika (nu voornamelijk Canada) en Groenland. Daarbij lijkt het erop dat – hoewel de sneeuwval ook dit jaar weer vroeg op gang is gekomen – de sneeuwbedekking op dit moment aan beide kanten van de oceaan een tikkeltje lager is dan normaal in deze tijd.

kleur_5.png
De sneeuw- en ijsbedekking iets meer in detail. Bron: Universiteit van Illinois.

IJsbedekking bijna recordlaag
Kijken we naar de ijsbedekking van de zeeën in het noordpoolgebied, dan blijft de situatie daar onverminderd zwaar beneden normaal. Het gebied met minimaal 15 procent aan ijsbedekking kruipt naar een oppervlakte van 6 miljoen vierkante kilometer toe. Dat is net niet recordlaag voor de tijd van het jaar, maar het scheelt maar weinig. Op de kaartjes naast dit verhaal is duidelijk te zien dat er met uitzondering van de zeeën rond Groenland en ten noorden van Canada vrijwel overal grote tekorten zijn. Schuif je al het ijs in elkaar, dan kom je op een oppervlak van nog geen 5 miljoen vierkante kilometer uit. Het tekort ten opzichte van wat normaal is in deze tijd van het jaar bedraagt dan 2,2 miljoen vierkante kilometer; een gebied ter grootte van het bekken van de Middellandse Zee. Dan heb je het toch over een indrukwekkend gebied..!

kleur_6.png
Aan ijs is er veel tekort, vooral bij Rusland en Alaska. Bron: NSIDC

kleur_7.png
In het verloop van de tijd is te zien dat we tegen een recordlage ijsbedekking van de poolzeeen aan zitten. De stippellijn komt uit het recordjaar tot nu toe: 2007. Bron: NSIDC.

Een gevolg van de toename in temperatuurverschillen tussen het noordpoolgebied en de gebieden rond de evenaar is dat de straalstroom langzaam sterker wordt en naar het zuiden komt. Lagedrukgebieden op de oceaan kunnen hierdoor meer energie opzuigen en actiever worden. Omdat er tegelijkertijd grote bochten in de straalstroom zitten en zich boven het Europese continent de komende tijd ook een sterk hogedrukgebied ophoudt, merken wij voorlopig nog weinig van die toenemende depressieactiviteit. Het zuidwesten van Europa ziet vanaf aanstaande maandag wel voor het eerst deze herfst wel een actieve storing overkomen, die vrijwel overal in Spanje en in Portugal regen van betekenis gaat brengen. Een tijdje geleden schreven we op deze site al hoe droog het daar is. Daarin lijkt straks dus enige verbetering te komen.

kleur_8.png
De sneeuwbedekking van 21 oktober
kleur_9.png
Zowel in Europa en Azie als in Noord-Amerika zien we kleine tekorten, daar waar het om de sneeuwbedekking gaat. Bron: Rutgers' Global Snow Lab.

Bij ons morgen zacht
De combinatie van de hogedrukgebieden boven het Europese continent en de lagedrukgebieden boven de oceaan maakt dat de wind bij ons de komende week vaak uit richtingen tussen zuid en zuidoost waait. Is het vandaag in de hiermee aangevoerde lucht nog aan de frisse kant, morgen is de aangevoerde lucht een stuk zachter en komen de temperaturen hoger uit dan vandaag. In het zuiden kan het dan op veel plaatsen 15 en lokaal zelfs 16 graden worden. Op een plaatsje uit de wind is dat nog steeds warm genoeg om lekker buiten in de zon te zitten! Ook maandag lijkt een zonnige dag te worden. Pas op dinsdag komt vanuit het zuidwesten een nieuwe storing dichterbij met bewolking en lokaal een beetje regen, zonder dat direct grote hoeveelheden worden verwacht. Zowel maandag als dinsdag komt er ook een stevige oostelijke tot zuidoostelijke wind te staan die het voor het gevoel weer wat minder zacht maakt. Een einde aan het stabiele weer betekent de inzinking van dinsdag waarschijnlijk nog niet…

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:53 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 oktober 2011, 09:31 uur | Bericht #294154
Rotte aardappelen door warme nazomer

Het warme weer van enkele weken geleden leidde ertoe dat zowel professionele aardappeltelers als particulieren momenteel kampen met rotte aardappelen. .‘Bij de telers heeft één op de drie er last van. Bij de particulieren die aardappelen kochten bij de boer of er hebben uit hun eigen moestuin, is dat de helft', zegt landbouwdeskundige Luc Busschaert. ‘Ik hoorde mensen bij wie na één week al 20procent was aangetast. De reden voor het rotten is dat we hier tijdens of net na de oogst temperaturen van 20 tot 25graden kenden.'

‘Aardappelen moeten net snel afkoelen zodra ze uit de grond zijn', legt Romain Cools van beroepsorganisatie Belgapom uit. ‘Anders krijgen de bacteriën die er nog in zitten vrij spel. Dat gebeurt nu. Rampzalig is het niet omdat we dit jaar gelukkig met een overproductie zitten. We hebben meer dan genoeg aardappelen om die tegenslag op te vangen. Tot een prijsstijging zal het niet leiden.' Particulieren die aardappelen uit eigen tuin of van de boer in hun kelder liggen hebben, controleren die het best regelmatig, raadt Busschaert aan.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 oktober 2011, 17:50 uur | Bericht #294605
NMBS wapent zich tegen de herfst



Openbaarvervoermaatschappij NMBS neemt, net als infrastructuurbeheerder Infrabel, maatregelen om het spoorverkeer tegen typische herfstproblemen, zoals vallende bladeren, te wapenen. Door regen, sneeuw, ijs en dode bladeren worden de sporen immers glad, waardoor de treinwielen minder grip op de sporen hebben. Dat heeft de NMBS woensdag bekendgemaakt. Om de verminderde grip zoveel mogelijk te vermijden worden locomotieven uitgerust met een zandstrooier aan de wielen. Ook krijgen treinbestuurders tijdens het starten van de trein ondersteuning via een antislipsysteem dat in het rollend materieel geïntegreerd is. De remmen zijn uitgerust met ABS, zodat het blokkeren van de wielen verhinderd wordt. De maatschappij meldt ook dat in heuvelachtige regio's specifieke locomotieven ingezet kunnen worden. De NMBS vraagt tijdens deze periode van het jaar ook een verhoogde aandacht van de treinbestuurders voor de manier waarop ze met de treinen remmen. In hun opleiding wordt een aangepaste rijstijl bij slechte weersomstandigheden besproken.

Bron: HBvL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 oktober 2011, 14:37 uur | Bericht #294911
Recordaantal ruigpootbuizerds door gunstige wind

Een recordaantal ruigpootbuizerds is deze maand in Nederland gezien. Vooral langs de kust en bij de Waddeneilanden zijn tientallen van de Scandinavische roofvogels geteld. Dat meldt Vogelbescherming Nederland op natuurbericht.nl. Het grote aantal buizerds komt door een goed broedseizoen en een gunstige wind. Normaal is de ruigpootbuizerd, een vogel die groter is dan de buizerd met een langere staart en vleugels, een schaarse verschijning. In Scandinavië, waar de vogel broedt, waren afgelopen zomer veel dieren die de vogels graag verschalken. Hierdoor brachten de vogels veel jongen groot.

666442.jpg

In de periode dat de meeste vogels uit het broedgebied vertrokken, woei er een straffe wind die de roofvogels naar Nederland dreef. Normaal gesproken trekken de meeste vogels oostelijk van ons land langs. De ruigpootbuizerds die nu langskwamen, bijna allemaal jonge vogels die voor de eerste keer naar het zuiden trokken, kwamen in twee trekgolven door. Ook in het binnenland werden meer ruigpootbuizerds gezien dan normaal. In totaal ging het om vele honderden exemplaren. De verwachting is dat komende winter veel van de roofvogels hier blijven. De vogel is te zien in open landschap, waar de ruigpootbuizerds een duidelijke voorkeur voor hebben.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.855 topics, welke bij elkaar 448.375 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 77 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 77, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Lente 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden