Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 februari 2012, 16:05 uur | Bericht #340121
Lente doet een poging

Als we even kort terug kijken op de afgelopen weken is het allemaal wel heel bijzonder verlopen. De maand januari verliep in zijn geheel met een gemiddelde temperatuur van 4,9 graden relatief zacht, maar tegen het einde van de maand viel heel abrupt de winter in. Binnen de kortste keren vroor het zowel in de nachten als overdag matig tot soms zelfs zeer streng en de eerste 11 dagen van de februarimaand waren de koudste sinds het begin van de metingen in 1901. We beleefden een heuse koudegolf en er was euforie alom toen de rayonhoofden bij elkaar kwamen voor een Elfstedentochtoverleg. De tocht is er uiteindelijk net niet gekomen. De dooi viel in op zondag 12 februari en is daarna ook niet meer weg geweest. Na het einde van een fabuleuze winterperiode ging het kwik in de thermometer weer omhoog en daarna zette, eerst voorzichtig, maar nu met volle kracht de lente in.


De afgelopen winterperiode was bijzonder. Na een relatief zachte januarimaand zette de winter ineens volop in en verdween na bijna 2 weken ook weer net zo snel. In de temperatuurcurve van het lopende jaar is dan ook heel duidelijk een soort van 'wak' in de temperatuur te zien. Bron: KNMI.

Toch wel een bijzondere maar vreemde start van het jaar 2012 dus. In de temperatuurcurve van de eerste weken van het jaar ontstond ineens een soort van figuurlijk "wak". Een korte, maar zeer sterke daling van de temperatuur, want het ging allemaal erg snel en het is bijna niet te bevatten dat we een paar weken geleden nog landelijk op de schaatsen stonden. Ook het einde van deze winterse periode verliep best extreem, want Koning Winter was zo snel als hij kwam ook weer uit ons land verdwenen.

Best extreem
Toen het allemaal begon, ging de temperatuur, na een lange, relatief milde winterperiode in een mum van tijd bijna 20 graden omlaag. Eind januari lag het kwik nog rond 4 graden (kort daarvoor was het zelfs nog 8 graden in De Bilt geweest) en begin februari was het ineens -13 graden. Dit is erg mooi te zien in het gemiddelde temperatuurverloop van dit jaar op de afbeelding hiernaast. Daarna verliepen ongeveer 2 weken volop winters met soms bijzonder lage temperaturen, denk daarbij aan de -22,9 graden in Lelystad in de nacht naar 4 februari. Na deze koudegolf die uiteindelijk 10 dagen duurde in De Bilt, ging het kwik echter ook weer net zo hard omhoog en kwam het dinsdag (gisteren) alweer tot een lokale 10 graden in het Zeeuwse Westdorpe.


De eerste 11 dagen van februari waren de koudste sinds het begin van de metingen in 1901. Daarna ging het kwik als een speer omhoog met ook in De Bilt alweer bijna 10 graden in de plus. Bron: KNMI.

Lentekriebels
De komende dagen zet de temperatuurstijging door en donderdag wordt het plaatselijk alweer 12 graden. Het weer daarbij is aanvankelijk nog wat druilerig, maar in het weekeinde komt een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten dichterbij, waarna de lucht droger wordt en de zon zich steeds vaker zal laten zien. De lentekriebels nemen dan verder toe, maar met een hogedrukgebied boven het land worden de nachten wel weer iets kouder door grote uitstraling onder een heldere hemel. Ondanks het toenemende lentegevoel zullen vroeg in de ochtend dan toch af en toe de autoruiten even gekrabd moeten worden.


Morgen - donderdag - schuift een warmtefront over ons land en daarmee wordt nog iets mildere lucht aangevoerd. De temperatuur gaat dan nog een fractie verder omhoog met in het binnenland lokaal 12 graden.

IJzel
Ook in de rest van Europa wordt de winterkou steeds verder terug gedreven. In Scandinavië gebeurt dat vaak als laatste, maar ook daar begint Koning Winter zijn biezen te pakken. Een fikse dooiaanval resulteerde in Stockholm en omstreken afgelopen nacht bijvoorbeeld in spekgladde wegen door ijzel. De sneeuwbuien die er het afgelopen etmaal vielen, gingen met de stijgende temperaturen steeds vaker over in regen en de vorst zit daar natuurlijk nog iets dieper in de grond, wat de gladheid aldaar niet ten goede komt. Vrieskoud is het eigenlijk alleen nog in de meest noordelijke delen van Zweden en Finland.


Ondanks de vrij hoge temperaturen is het de komende dagen wel tamelijk druilerig. In het weekend komt echter een hogedrukgebied dichterbij, waarna de lentekriebels nog meer zullen gaan opspelen.

Zuid-Europa
In de landen rondom de Middellandse zee is het onder invloed van hogedrukgebieden zonnig en behalve in zuidelijk Italië en Griekenland ook droog. De lente doet daar al heel duidelijk haar intrede. De temperatuur ligt in Spanje en Portugal bijvoorbeeld overdag plaatselijk alweer op 18 graden, maar in de nachten vriest het ook daar soms nog licht, in de bergen matig. Ook aan de Turkse zuidkust is het met een graad of 17 zeer aangenaam, maar op de Turkse hoogvlakte, een bergachtig gebied, is het nog wel koud met in de nachten lokaal nog strenge vorst. Er is daar de laatste tijd erg veel sneeuw gevallen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 27 maart 2012, 17:50 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 februari 2012, 20:49 uur | Bericht #340489
Toeristische sector aan kust tevreden over krokusvakantie

De toeristische sector aan de kust is tevreden over de voorbije krokusvakantie. Het was geen overrompeling maar dat is het nooit tijdens deze vakantie. Tijdens beide weekends van de vakantie was er een bezetting tot 80procent in de hotels. De weekdagen waren echter flauw.

Naast de toeristen uit binnen- en buitenland kwamen er ook heel wat dagjestoeristen afgezakt naar de kust, vooral door het droge weer. Zaterdag was het zelfs vechten voor een plaatsje in de zon op een van de terrassen. Ook de verhuurders van gocars deden zaterdag door het zonnige weer goede zaken.

Volgens Linda De Mey van Toerisme Blankenberge kan een krokusvakantie nooit vergeleken worden met een paasvakantie. Tijdens de paasvakantie komen er meer tweedeverblijvers. De sector kijkt intussen uit naar het initiatief Iedereen Kust van Westtoer op 24 en 25 maart, waarbij de kust gepromoot wordt met voordelige hotelprijzen en kortingen in musea en attracties. Een week later start de paasvakantie.


Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 februari 2012, 16:23 uur | Bericht #340708
'Gele stipjes op auto's geen Saharazand maar bijenpoep'

Zodra de temperatuur overdag boven de 12 graden Celsius komt, zullen veel auto's opgesierd worden met gele stipjes. Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen.



Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen vandaag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen de reinigingsvlucht. De dieren hebben hun ontlasting de hele winter opgespaard. Hun instinct verbiedt hun de korf aan de binnenzijde te bevuilen.

Bijen eten de hele winter honing. Ze gebruiken de suiker voor energie. Andere bestanddelen zoals plantenresten en stuifmeel worden ingedikt tot een pasta in de darmen. Daarom is de eerste lading die de bijen tijdens hun reinigingsvlucht laten vallen knalgeel.

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 maart 2012, 11:09 uur | Bericht #340788
Fietsvoetveer vaart niet vanwege mist

Het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens is donderdagochtend uit de vaart genomen vanwege de mist. Er zijn bussen ingezet. De boten blijven aan wal zolang de mist te dicht is om te varen, verklaarde het vervoersbedrijf.



Bron: PZC | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 maart 2012, 12:17 uur | Bericht #340792
'Geen extreme lente'

Er is weinig reden om aan te nemen dat de lente die vandaag begint zeer warm of droog zal worden. Dat meldt wetenschapssite Bits of Science. Boven Zuidwest-Europa zullen in maart hogedrukgebieden de dienst uitmaken, voorspelt Bits of Science. Spanje en Zuid-Frankrijk maken meteen een stralende start en ook Nederland zal daar soms van meeprofiteren. Desondanks zal de maand maart hier weinig spectaculair verlopen.

Hete april
In tegenstelling tot berichten in Belgische en Nederlandse media over temperaturen die hier in april al naar 30 graden zullen oplopen, is er volgens klimaatanalist Rolf Schuttenhelm van Bits of Science vooralsnog geen enkele reden om zo'n extreem verloop te verwachten.

Leesfout
“Zoals onder andere weerman Marco Verhoef al terecht opmerkte, is die 30 graden gebaseerd op een simpele leesfout van een temperatuurkaart" zegt Schuttenhelm. In de Benelux toont dit samengestelde klimaatmodel een circa 55 procent kans op een bovengemiddeld warme lente. Dit is door journalisten geïnterpreteerd als een verwachting voor temperaturen die 55 procent boven de maandgemiddelden zullen uitkomen. Gemiddeld is het in maart in Nederland overdag 9,5 graden. In april liggen de maxima gemiddeld rond 13 of 14 graden en in mei nog vier graden hoger. Het is wel zo dat verschillende seizoensmodellen wijzen in de richting van een iets warmere april. Maar de onzekerheid van die modellen is momenteel relatief groot, zelfs voor maart. Over het tweede deel van de lente valt volgens Bits of Science dit jaar nog niks te zeggen.

Droogterecords
Bitsofscience.org voorspelde in februari vorig jaar dat Nederland in 2011 te maken zou krijgen met een droge en zonnige lente. Het seizoen brak vervolgens allerlei weerrecords. Schuttenhelm baseerde zijn lenteverwachting toen vooral op een analyse van oceaanwatertemperaturen. Daarin speelde het klimaatfenomeen La Niña een belangrijke rol "een beweging van diep en koud zeewater over de Grote Oceaan". Na een La Niña-winter is de lente hier soms droger, zegt Schuttenhelm. Dit zou onder andere blijken uit wat ouder onderzoek van het KNMI.

Spaanse voorjaarszon
Alhoewel deze winter opnieuw een duidelijke La Niña tot ontwikkeling is gekomen, betekent dat voor Europa niet simpelweg een herhaling van zetten, denkt Schuttenhelm. Omdat de temperatuurverdeling in de Atlantische Oceaan duidelijk verschilt met vorig jaar, lijkt die zonnige maart nu vooral voor Zuid-Europa bestemd, aldus de klimaatspecialist.

Zachte winter
Bitsofscience.org wetenschapssite was afgelopen najaar ook kritisch over door commerciële weerbureaus aangekondigde 'horrorwinter'. Op basis van gemiddelde temperaturen is de afgelopen winter officieel zacht verlopen, zo meldde het KNMI woensdag. Zelfs wanneer alle hoge temperaturen van december en januari worden weggepoetst en alleen wordt gekeken naar de kracht van de vorst in februari, was de winter niet kouder dan normaal, toont een speciale vorstanalyse op Bits of Science aan.

Bron: De Pers | Gewijzigd: 25 maart 2012, 17:55 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 maart 2012, 17:38 uur | Bericht #340813
Warmer in Hoge Venen dan aan zee

Terwijl het donderdagmiddag bijna overal in België niet warmer werd dan 8 tot 11 graden, steeg het kwik op de Hoge Venen tot liefst 15 graden. Het is voor het eerst dit jaar dat er in ons land zo'n hoge temperatuur werd opgetekend. In het waarnemingsstation Elsenborn werd het donderdag 15 graden. Op die plaats daalde het kwik op 7 februari, minder dan een maand geleden, tot bijna 21 graden onder nul. Een temperatuursinversie was de oorzaak van het grote temperatuurcontrast.

'Onder invloed van een hogedrukgebied was de atmosfeer op grote hoogte droog en warm. Hierdoor scheen de zon boven een hoogte van 500 meter volop. In de lagere delen van de atmosfeer was vochtige lucht aanwezig met bewolking, nevel en mist. Doordat er vrijwel geen wind stond, konden de luchtlagen zich niet mengen', zegt weerman Eddy De Mey. Bovendien is in deze tijd van het jaar de zon nog niet sterk genoeg om het grijze, stilaan vuiler wordende goedje weg te branden, aldus de weerman.

Bron: Het Nieuwsblad
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 17:56 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 maart 2012, 09:51 uur | Bericht #340872
Overlast Eikenprocessierups blijft ondanks strenge vorst



De extreme omstandigheden hebben er niet voor gezorgd dat de overlast van de eikenprocessierups dit jaar minder is. Dat stelt het Eikenprocessierups Kenniscentrum vandaag op natuurbericht.nl. De eitjes hebben de vorst in februari goed doorstaan. Dit jaar kwam wel 10 procent van de diertjes te vroeg uit, door de hoge temperaturen in december en januari. Door gebrek aan voedsel hebben die rupsjes het niet overleefd. Bij een normaal temperatuurverloop zouden de eitjes begin april moeten uitkomen. Rond 19 mei krijgen ze de eerste brandharen. Na aanraking met het beestje kunnen mensen en dieren last krijgen van huid-, oog - of luchtwegirritaties.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 maart 2012, 13:43 uur | Bericht #341089
Mogelijk wateroverlast door langdurige regenval

Een regengebied dat vandaag en morgen over ons land trekt, brengt een reële kans op wateroverlast met zich mee. Dat denken de meteorologen van Weerplaza.


Een vrouw maakt een foto van de ondergestroomde polder in het Lauwersmeergebied.

Het regengebied is nu naar Nederland en België op weg en blijft langdurig in de buurt van beide landen liggen. Met name West-Vlaanderen, Zeeland en delen van Zuid-Holland krijgen met 20 tot 30 mm regen, en misschien nog meer, veel neerslag te verwerken. Weerplaza.nl verwacht dat het in Nederland vandaag in loop van de middag en avond weer droger begint te worden. In België trekt de neerslag in de nacht naar dinsdag pas weg. In dit jaargetijde kan de grond niet veel water opnemen. Het water blijft dus op het land staan of stroomt naar de sloten en rivieren. Er is daardoor een reeële kans op wateroverlast.

Xenia
Het natte weer wordt veroorzaakt door een kleine depressie, door de Duitse weerdienst Xenia genoemd. Xenia verplaatst zich zeer langzaam. Wanneer de depressie vanavond in de buurt van Nederland en België komt te liggen, ligt ze zelfs vrijwel stil. Hierdoor blijven de regengebieden ook zo goed als stilliggen. De depressie heeft aan de westzijde een gebied met veel wind. De wind (uit west tot noord, afhankelijk van waar de depressie komt te liggen) neemt daar toe naar krachtig tot stormachtig, 6 tot 8 Bft. De meeste wind treft de Vlaamse kust, maar Zeeland en Zuid-Holland kunnen ook enige tijd veel wind hebben. Dinsdag wordt het weer beter weer. De depressie trekt dan zuidwaarts naar Frankrijk weg. Het blijft droog en in de loop van de dag breekt de zon door. In de loop van woensdag gaat het opnieuw stevig regenen.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:11 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 maart 2012, 21:05 uur | Bericht #341350
Lenteweer op komst in Nederland

Nederland krijgt volgende week te maken met lenteweer. De regen verdwijnt en in het zuiden van het land kan het kwik oplopen tot vijftien graden, meldt een woordvoerder van weeronline.nl woensdag.

Het druilerige en frisse weer van deze week komt door een lagedrukgebied dat zich ophoudt bij IJsland. Ook vrijdag en zaterdag vallen daardoor buien en is het fris.

Vanaf de Azoren komt echter een hogedrukgebied naar Nederland toe. Aanvankelijk zorgt die ervoor dat het bewolkt is boven Nederland. "Dat komt doordat het hogedrukgebied eerst boven ons hoofd hangt." Uit de bewolking valt echter geen neerslag.

Het hogedrukgebied trekt echter verder Europa in. Een zuidenwind die droge lucht meebrengt zorgt ervoor dat de bewolking in de loop van volgende week steeds meer oplost. "Zeker in het zuiden van het land kan het wel vijftien graden worden. Dat geeft toch wel een lentegevoel", aldus de woordvoerder.

Hoelang het lenteweer aanhoudt, is moeilijk te voorspellen, geeft hij aan. Het lijkt er echter op dat het langere tijd droog blijft. "De komende veertien dagen wordt weinig neerslag verwacht."

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 maart 2012, 12:03 uur | Bericht #341654
Dichte mist hindert vliegverkeer rond Eindhoven

Dichte mist heeft maandochtend het vliegverkeer rond Eindhoven Airport gehinderd. Inmiddels is de mist opgetrokken en het vliegverkeer weer op gang gekomen, meldt een woordvoerder. In totaal moesten zeven vliegtuigen uitwijken naar andere vliegvelden en zijn zeven vluchten geannuleerd.

Zes vliegtuigen zijn uitgeweken naar het Duitse Weeze, één naar Rotterdam The Hague Airport. Rond 10.15 uur kon het eerste vliegtuig vanuit Eindhoven weer opstijgen.

Bron: Nieuws.nl

| Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:01 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 maart 2012, 13:30 uur | Bericht #341656
20 graden komt dichtbij

Gisteren was al vrijwel overal in Nederland een prachtige lentedag met landinwaarts middagtemperaturen rond 14 graden. Later deze week gaat daar nog een schepje bovenop. Meteo Consult verwacht in het zuidoosten van het land dan temperaturen tot bijna 20 graden.

0149beaf98.jpg
Gisteravond was langs de A28 bij Staphorst avondrood te zien. "Avondrood, mooi weer aan boord", zo luidt het spreekwoord en voor vandaag klopt dat heel aardig. Foto: Karin Broekhuijsen.

Tegenstellingen
Ons weer staat momenteel onder invloed van een hogedrukgebied. De eerstkomende dagen ligt het boven Engeland. Aan de oostflanken ervan waait bij ons een noordwestelijke wind en zijn de weerstegenstellingen binnen Nederland vaak groot. De luchtaanvoer van boven het koude water levert regionaal hardnekkige mist of bewolking op, terwijl even verderop de zon flink schijnt. De temperaturen komen in de middag uit tussen 8 en 13 graden, plaatselijk misschien net iets hoger.

Donderdag: rokjesdag?
Donderdag komt het hogedrukgebied boven Duitsland en Polen Europa terecht. Aan de westflanken ervan steekt dan bij ons een zuidelijke wind op. Deze voert een stuk minder vochtige en bovendien mildere lucht aan. De zon schijnt donderdag overal flink en de temperaturen schieten omhoog. Aan zee wordt het 10 tot 14 graden en landinwaarts 15 tot 19 graden, met de hoogste waarden in Limburg. Kortom, het zou wel eens de eerste "rokjesdag" kunnen worden, een term die de in 2009 overleden columnist, dichter en schrijver Martin Bril populair maakte. Op rokjesdag zou een groot deel van de Nederlandse vrouwen voor het eerst in het jaar zomerse kleding dragen, doorgaans midden april.

Vrijdag
Vrijdag is er eerst nog veel zon. Later komt vanuit het westen bewolking dichterbij op nadering van enkele weekendbuien. De middagtemperatuur zal dan iets inleveren, maar blijft naar verwachting vrij hoog voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 10 en 16 graden.

Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 17:56 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 maart 2012, 08:23 uur | Bericht #341746
Proosten in Goes op het lenteweer

lente.jpg
Foto Ronald den Dekker

Een groep jongeren drinkt op maandagmiddag een biertje op een terras aan de Grote Markt in Goes. Ze proosten op de eerste tekenen van een zwoele lente. Ideale omstandigheden om vanachter de zonnebril de belevenissen van het weekeinde te bespreken. De weermannen voorspellen aanhoudende drukte op de terrassen. De komende dagen blijft het namelijk genieten van deze aangename temperaturen. Het blijft zonnig met af en toe wat bewolking. Aan het einde van de week stijgt de temperatuur nog wat verder. Donderdag en vrijdag wordt het nog een paar graden warmer: ongeveer vijftien graden Celsius.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 maart 2012, 17:00 uur | Bericht #341900
Hoge verwachtingen

Al een aantal dagen zat het in de verwachting; maandag tot en met woensdag zouden vrij bewolkt verlopen en vanaf donderdag zou de zon doorbreken. De middagtemperatuur zou daarbij oplopen tot bijna 20 graden in het zuiden van het land. Euforie alom, want echt lenteweer zat in de pijplijn. De term "rokjesdag" kwam alweer een aantal keer voorbij en de tuinen en balkons zijn door velen al in gereedheid gebracht. Ook vandaag (woensdag) ziet het er nog naar uit dat het morgen een zonovergoten en vrij warme lentedag gaat worden, maar er zit nog wel één addertje onder het gras.


Een dikke plak bewolking hing net als de afgelopen dagen ook vandaag boven ons land. In de loop van de middag begon het in het zuiden wel iets op te knappen. Dit satellietbeeld is van 14 uur vanmiddag.

Om tot een weersverwachting te komen, gebruiken we hier in de weerkamer bij Meteo Consult dagelijks diverse weermodellen. Het Europese weermodel ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) is echter ons meest gebruikte model. Na het checken van de uitgangssituatie op een bepaald moment wordt naar de diverse modellen gekeken en zet de meteoroloog van dienst een bepaalde lijn uit voor die dag en de dagen erna. En neemt daarin natuurlijk ook zijn eigen kennis en ervaring mee, want ondanks de bijzonder gecompliceerde berekeningen die de verschillende weermodellen uitvoeren, zien ook deze wel eens iets over het hoofd.

Over het algemeen komen de weermodellen op de korte termijn redelijk goed overeen en op de langere termijn worden de verschillen onderling groter. Soms is het echter ook zo dat er op de korte termijn grote verschillen zijn. Zo ook morgen, donderdag.


Volgens het Europese weermodel ECMWF lost de bewolking vannacht helemaal op en is het morgen na eerst wat ochtendgrijs zonnig.

Hogedrukgebied
De afgelopen dagen lag er een hogedrukgebied boven ons land en ook vandaag is dat nog het geval. Normaal gesproken levert ons dat vaak vrij zonnig en droog weer op, maar omdat tot nu toe een windje vanaf zee waaide, stroomde milde, maar erg vochtige lucht het land binnen en was het grotendeels bewolkt met iets te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. En omdat er amper wind stond, was er weinig tot geen beweging in de atmosfeer. De plak met bewolking bleef dus op zijn plaats en loste bovendien ook niet op. Het resultaat: weinig tot geen zon! Koud was het echter niet met overdag gemiddeld een graad of 11.


Het Nederlandse weermodel Hirlam laat het morgen ook zonnig worden.

Ook vandaag bleef het hogedrukgebied op zijn plaats (de kern ligt boven ons land). Er was nauwelijks wind en de bewolkingslaag bleef ook nu nog aanwezig. Gedurende de dag begon er eindelijk een beetje beweging in het hogedrukgebied te komen. Het geheel schoof heel voorzichtig iets naar het oosten, waarna de wind bij ons vanuit het zuiden ging waaien.
Daarmee kwam er iets drogere lucht onze kant op en brak als eerste in Limburg al af en toe de zon door. Een gunstig vooruitzicht dus voor morgen!

Eén uitbijter
Maar hoewel bijna alle weermodellen het morgen een zonnige en warme dag laten worden met in het zuidoosten van het land lokaal 18 graden is er toch ook eentje die het allemaal iets somberder laat uitpakken. Het Engelse weermodel UKMO laat de grijze massa die momenteel boven het land hangt namelijk helemaal niet oplossen en laat het ook morgen dus nog bewolkt blijven. En met het uitblijven van de zonneschijn zou de temperatuur dan natuurlijk ook een stuk minder hoog uitkomen.


Het Engelse weermodel UKMO laat echter een heel ander beeld zien voor hetzelfde tijdstip morgen (12 UTC). Hier blijft het bewolkt.

Hoofdberekening
Het merendeel van de weermodellen, waaronder ook ons hoofdmodel ECMWF, laat het morgen echter zonnig en warm worden, en daar blijven we dan ook gewoon van uit gaan. Komende nacht ontstaat er in opklaringen lokaal nog wel wat mist of nevel en die is ook morgenvroeg her en der nog aanwezig, maar daarna breekt de zon door en wordt het 10 graden op de Waddeneilanden tot 18 graden in Zuid-Limburg. De verwachtingen zijn hoog gespannen.


En ook de Amerikanen zien het rooskleurig in voor morgen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 27 maart 2012, 17:08 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 maart 2012, 17:02 uur | Bericht #341902
Weerman Peter Timofeeff: morgen bijna zomers

De lente is nog niet begonnen, maar morgen zou het zomaar eens een bijna zomerse dag kunnen worden. Volgens RTL-weerman Peter Timofeeff kunnen mist en laaghangende wolken nog roet in het eten gooien, maar is de kans daarop klein. Als die mist en wolken morgenochtend oplossen, dan wordt het een warme dag met veel zon. In het zuiden kan de temperatuur oplopen tot wel 18 graden, terwijl het door alle zonneschijn nog warmer aanvoelt. Maar officieel is het nog winter: de lente begint pas volgende week dinsdag.

Weerman Peter Timofeeff:
QUOTE
"Geniet ervan, zolang het kan!"


Waarschijnlijk is het warme weer van korte duur. Vanaf vrijdag wordt het weer kouder en bewolkter. Bovendien gaat het in het weekend waarschijnlijk op sommige plaatsen regenen. "Donderdag wordt echt een uitschieter", aldus Peter Timofeeff.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 maart 2012, 11:42 uur | Bericht #341978
'Eerste rokjesdag van het jaar'

Donderdag wordt de eerste echte lentedag van het jaar. In het hele land schijnt de zon volop en lopen de temperaturen op richting de 20 graden. Volgens weeronline.nl is het de eerste rokjesdag van het jaar. Vooral in het binnenland en zuiden van het land kunnen de rokjes uit de kast. Daar wordt het zo'n 16 tot 17 graden. In Limburg kan het kwik zelfs oplopen tot 19 graden.



Overigens is het maar de vraag of de in 2009 overleden columnist Martin Bril, die de term rokjesdag populair maakte, donderdag zou uitroepen tot rokjesdag. In een column die hij vlak voor zijn dood schreef, zegt hij dat 17 of 18 graden in principe goed genoeg is voor een rokjesdag, tenzij het 's ochtends te koud is.

"Halverwege de dag iets anders aantrekken mag niet, en is in veel gevallen ook onmogelijk. Je gaat je op je werk niet verkleden", schreef hij. Op veel plaatsen in het land lag de temperatuur donderdagochtend rond het vriespunt. Vrijdag wordt het opnieuw lenteweer met geregeld zon. In het weekend is er een grotere kans op neerslag.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:12 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
15 maart 2012, 13:07 uur | Bericht #341981
Voorjaarswarmte in maart

Met een maandgemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,2 graden en de bekende maartse buien is maart vaak echter meer een winter- dan een lentemaand. Het langjarig gemiddelde van de temperatuur loopt echter met de dag op en de echte winterkou beperkt zich meestal tot de eerste helft van de maand. De normale (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) middagtemperatuur stijgt van ongeveer 7 graden begin maart tot circa 12 graden aan het einde van deze maand. Wanneer de lucht vanuit Zuid-Europa wordt aangevoerd kan de temperatuur, zeker bij zonnig weer, al flink oplopen. Op gemiddeld in De Bilt drie dagen in maart en vier dagen in het zuiden komt de temperatuur al boven een aangename 15 graden. In de eerste helft van de maand zijn in ons land bij zuidelijke aanvoer temperaturen gemeten van ongeveer 20 graden. Later in maart kan de temperatuur nog een stuk hoger komen. Op 29 maart 1968 is in Zuid-Limburg plaatselijk 26 graden gemeten, de hoogste temperatuur ooit in deze maand in Nederland waargenomen.

De eerste warme dag van het jaar met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger valt echter meestal in april of mei, maar soms dus al in maart. In De Bilt was de vroegste datum waarop die temperatuur werd bereikt 17 maart, zowel in 1961 als in 1990. In het Limburgse Echt werd in 1989 al op 6 maart een temperatuur van ruim 20 graden bereikt. De laatste jaren zijn in ons land in maart regelmatig temperaturen tussen 18 en 23 graden gemeten.

De warmste maart van de 21e eeuw staat genoteerd in 2007 met een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden tegen 6,2 graden normaal. In 1991 was deze maand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 8,8 graden recordwarm. Maart 1989 en maart 1990 waren in De Bilt met achtereenvolgens 8,2 graden en 8,5 graden als gemiddelde nauwelijks minder warm. In die maanden liep de temperatuur in Limburg op een paar dagen tot boven 20 graden op. Aan de kust is zulke warmte zo vroeg het seizoen onder invloed van het nog koude zeewater zeldzaam.

Op 7 en 8 maart 1991 kwam de temperatuur in De Bilt ook 's nachts niet onder de 10 graden. De hoogste minimumtemperatuur in deze maand noteerde het KNMI op 30 maart 1998 met 12,6 graden. In de nacht van 3 op 4 maart 1998 liep de temperatuur in Oost-Maarland op tot 16,6 graden, een uitzonderlijk hoge waarde voor die tijd en zeker ook voor het nachtelijke tijdstip.

Bron :KNMI
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 maart 2012, 16:40 uur | Bericht #342009
Invloed van water in het voorjaar

Het oppervlak van Nederland bestaat voor ongeveer vijftien procent uit water waaronder meren, rivieren, kanalen en sloten. Verder hebben we ook nog het IJsselmeer, zo'n 1100 vierkante kilometer in oppervlak en natuurlijk de uitgestrekte Wadden- en Noordzee. We leven dus in een waterrijk land. De grote hoeveelheden water hebben in ieder jaargetijde invloed op ons klimaat. Ook in het voorjaar kunnen soms grote verschillen ontstaan in het weer in de kustregio's en verder landinwaarts. Morgen zullen we dat aan den lijve ondervinden.

weer.jpg
Nederland waterland. Foto: Helga Kobben, Landgraaf.

Meeste zon aan de kust
In het voorjaar, als het water nog koud is, levert dit een temperende werking op van de temperatuur in de kustregio's als de wind van zee of het IJsselmeer waait. De temperatuur van het kustwater, die na de winterperiode nog laag is, stijgt minder snel dan de temperatuur op land. De aangevoerde lucht over het water is uiteraard ook vochtiger dan boven land. Verder landinwaarts levert de zon een grotere stijging van de temperatuur op waardoor hier gemakkelijker stapelwolken ontstaan.

weer_2.jpg
Meeste zon in de kustregio's. Bron: KNMI

Schone lucht
Dat de kustregio's de plaatsen zijn waar jaarlijks de meeste zonuren worden gemeten is een bekend feit. Vooral het voorjaar heeft daar een groot aandeel in. Het zonnige weer aan de kust in de lentemaanden met een wind van zee hebben we dus te danken aan het koude water maar ook deels aan de schone lucht die het land wordt ingeblazen. Door het gebrek aan zogenaamde condensatiekernen zal de waterdamp in de lucht moeilijker tot wolkendruppels kunnen condenseren. Landinwaarts, waar de lucht meer vervuiling bevat, zal dit proces makkelijker optreden en ontstaan er dus meer stapelwolken.

weer_3.jpg
Landinwaarts meer vervuiling dus ook meer condensatiekernen. Bron: ANP

Kil en grijs aan zee
Als het zeewater nog koud is in de lente zijn er ook situaties waarbij er boven het water mist of laaghangende wolken voorkomen. Bij weinig wind en aanvoer van warme lucht blijft het gecondenseerde vocht in een dunne laag boven het wateroppervlak hangen. Als de wind dan van zee komt, trekt deze grijze boel het land op. Hierdoor zijn er soms grote verschillen in het weer op het strand en verder landinwaarts. Een geplande stranddag kan op deze manier compleet in het water vallen. Soms is het aan de ene kant van de duinen nog zonnig en warm terwijl het op het strand grijs en kil blijft.

Grote verschillen
De weerkaarten laten morgen een situatie zien waarbij het weer van plaats tot plaats sterk kan verschillen door de invloed van het water. In het Engelse kanaal, waar zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan over het koudere water stroomt, is al een omvangrijk gebied met lage wolken en mist ontstaan. Met een zuidwestelijke stroming beweegt deze grijze massa zich richting de Noordzee. Morgenochtend schuift er op steeds meer plaatsen langs onze westkust lage bewolking en mist van zee binnen. In het binnenland lost de bewolking deels op en vooral in de oostelijke helft van Nederland blijft het gewoon zonnig. In Zuid-Limburg levert dit plaatselijk zelfs 20 graden op terwijl het in de kop van Noord-Holland en op de Wadden zonder zon niet warmer wordt dan een graad of 8.

weer_4.jpg
Donderdag 15 maart rond 12:00 uur is de plak met lage wolken en mist te zien over het Engelse kanaal en de Golf van Biscaye terwijl het in Nederland wolkenloos is. Bron: Meteo Group Belgie.

Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:03 uur, door Marga
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 maart 2012, 17:41 uur | Bericht #342020
Warmste 15e maart sinds begin metingen

Donderdag 15 maart 2012 gaat de geschiedenisboeken in als de warmste 15de maart sinds het begin van de metingen in België in 1833. Om 16 uur wees de thermometer in Ukkel maar liefst 20,2 graden Celsius aan. Dat meldt meteoroloog David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Het vorige record dateert van 15 maart 1972. Toen steeg het kwik tot 19,1 graden. De komende dagen wordt het opnieuw geleidelijk frisser. Het is volgens Dehenauw echter niet uitgesloten dat vrijdag in het oosten van het land nog plaatselijke temperaturen van 20 graden worden opgemeten.

In het weekend is er veel bewolking en vooral tussen zaterdagavond en zondagavond zijn er perioden met regen. Zaterdag wordt het zowat 13 graden, zondag nog ongeveer 10 graden. Na het weekend krijgen we droger weer en tegen het midden van de volgende week wordt het opnieuw zachter, met zowat 14 graden.

Bron: nieuwsblad | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:04 uur, door Marga
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 maart 2012, 19:26 uur | Bericht #342034
eerste Rokjesdag in beeld



Bron: De Pers | Gewijzigd: 7 februari 2017, 12:12 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 maart 2012, 17:43 uur | Bericht #342139
Eerste warme dag in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg is vrijdagmiddag de grens van 20 graden gepasseerd. Daarmee was het lokaal de eerste warme dag van het jaar, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Rond 16.00 uur noteerde de thermometer bij meetstation Beek, vlakbij Maastricht, precies 20,0 graden. Een officiële warme dag is het nog niet. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden zijn. Meestal valt de eerste warme dag van het jaar in april. Vorig jaar was dat het geval op 2 april.

In de rest van Nederland bleef de temperatuur vrijdag ver achter. Zo kwam het kwik in onder meer Groningen en Friesland niet hoger dan 8 of 9 graden.

Het lenteweer houdt voorlopig aan. Het weekend verloopt nog wisselvallig met een enkele regenbui. Ook is er ruimte voor de zon. Daarna wordt de kans op buien kleiner en is het droog met regelmatig zon en temperaturen rond 14 graden.

De gemiddelde temperatuur over maart ligt nu op 7,4 graden, ruim 2 graden hoger dan normaal. Daarmee ligt deze maand op koers om een van de warmste maartmaanden sinds het begin van de metingen te worden. De warmste was tot nu toe maart 1991. Toen lag de temperatuur gemiddeld op 9,4 graden.

Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 25 maart 2012, 18:04 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 121 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 121, lezen 1 mensen het topic "Drie kinderen door bliksem getroffen in indianapolis".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden