Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Carroll, LA; Issaquena, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR.

19 Apr 2024 08:00:19
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 augustus 2012, 09:59 uur | Bericht #366465
Tropisch weekend in zicht

Komend weekend kan de temperatuur oplopen tot meer dan 30 graden. Mogelijk gaat zaterdag of zondag de boeken in als de eerste landelijke tropische dag van deze zomer. Dat voorspelt weeronline.nl. Van een landelijke tropische dag wordt gesproken als het in De Bilt 30 graden of warmer wordt. Tot nu toe heeft dat zich deze zomer nog niet voorgedaan. Wel is het op andere plaatsen dertig graden of meer geweest.

Volgens weeronline.nl is komend weekeinde kans op temperaturen van dertig graden of meer in het hele land. "Mogelijk bereiken we dan ook voor het eerst deze zomer de 30 graden in De Bilt en kunnen we spreken van de eerste officiële tropische dag van het jaar", zegt een woordvoerder.

Dinsdag en woensdag gaat de warmte gepaard met enkele regen- en onweersbuien. Daarna is er volop ruimte voor de zon. Donderdag blijft het kwik steken op zo'n 23 graden, maar vrijdag wordt het 26 graden. Het tropische weekend dreigt te worden afgesloten met een onweersbui op zondagavond. Na het weekend wordt het minder warm, maar blijft het prima zomerweer. Pas later volgende week is er kans op een weeromslag.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 augustus 2012, 13:54 uur | Bericht #366529
Hoe extreem heet wordt het zondag?

De zomer van 2012 is tot nu toe niet een zomer geweest om over hitte te filosoferen. Maar vandaag doen we het wel en dan in het bijzonder over het komende weekend. De opbouw van warmte die nu door de verschillende modelberekeningen voor komende zondag wordt berekend, kun je namelijk met een gerust hart spectaculair noemen.


De weerkaart voor aanstaande zondag. Vanuit het zuiden stroomt erg warme lucht, helemaal afkomstig uit het hete Spanje, Nederland in.

Vorige week schreven we al over de hitte in Spanje en ook over de manier waarop je kunt proberen te bepalen hoe ver de temperaturen in dergelijke omstandigheden stijgen. Vandaag laten we eenzelfde gedachte-experiment los op de temperaturen in Nederland gedurende het komende weekend. De superwarme lucht, waarin het allemaal moet gebeuren en die helemaal afkomstig is uit het nog altijd erg hete Spanje, begint vrijdag vanuit het zuiden binnen te stromen.

Hoog in de atmosfeer gebeurt dat tussen een uiterst warmbloedig hogedrukgebied boven het Europese continent en een ver naar het zuiden uitzakkend lagedrukgebied boven de Oceaan. Langs de westrand van Europa komt hiertussen hoog in de atmosfeer een langgerekte zuidelijke tot zuidwestelijke stroming te staan die de hitte vanuit Spanje onze kant op brengt.

Vuistregeltje
In het verhaal van vorige week hebben we al gezien dat warmte in de bovenlucht een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de temperaturen die je aan het aardoppervlak kunt halen. We hebben toen een vuistregeltje geïntroduceerd dat je 15 tot 17 en in bijzondere gevallen zelfs tot 18 graden mag optellen bij de temperatuur zoals die voor een hoogte van 1500 meter wordt berekend, om de maximaal haalbare grondtemperatuur te bepalen. Ook andere factoren, zoals instraling van de zon, het gedrag van de wind en het al dan optreden van bewolking spelen een rol, evenals de vochtigheid van de grond (verdamping van water kost warmte), de hoogte van de plaats waarvoor je de temperatuur berekent en nog andere omgevingsfactoren.

In het geval van Spanje gingen we er voor het afgelopen weekend van uit dat temperaturen boven 45 graden mogelijk waren. Ook sloten we niet helemaal uit dat het warmterecord voor Spanje (47 graden uit 1946) aan het wankelen zou kunnen worden gebracht. Dat laatste is uiteindelijk niet gebeurd. Wel werd het afgelopen vrijdag in de buurt van de Zuid-Spaanse stad Cordoba 46,1 graden. Een dag later was Sevilla met 45,9 graden op een haar na net zo warm. De basis voor deze temperaturen lag in een temperatuur van 29,5 graden op 1500 meter hoogte.


De temperaturen zoals die zondagavond op een hoogte van 1500 meter worden berekend.

Even schrikken
Als we de temperatuur voor 1500 meter hoogte bekijken, zoals die in de laatste modelberekening van het Europese centrum voor middellange termijn verwachtingen naar voren komt, dan schrik je toch wel even. Voor Midden-Nederland wordt in de loop van de avond een waarde van 22,5 graden verwacht, voor Limburg zelfs 23 tot 24 graden. Mocht dit ook echt uitkomen, want we hebben het nog steeds over een berekening, dan horen deze waarden tot de hoogste die wat dit betreft ooit in Nederland zijn voorgekomen.

Een klein archiefonderzoekje naar de warmste dagen uit het Nederlandse verleden en de atmosferische omstandigheden waaronder die temperaturen optraden, heeft in elk geval geen hogere temperaturen op 1500 meter hoogte opgeleverd dan de waarden zoals die nu voor komende zondag worden berekend. Op 23 augustus 1944, de dag waarop in het Gelderse Warnsveld de hoogste gemeten temperatuur ooit in Nederland van 38,6 graden werd gemeten, moet de 1500 meter temperatuur ook 23 graden zijn geweest.


De kaart van 12 augustus 2003. In het oosten van Nederland werd het die dag 37 graden. Op 1500 meter was de warmte minder extreem dan mogelijk aanstaande zondag. Bron: Wetterzentrale.

Erg hete dagen uit het recente verleden zijn bij voorbeeld 8 augustus 2003 (Arcen 37,8 graden), 19 juli 2006 (Westdorpe 37,2 graden) en 20 augustus 2009 (Ell 37,0 graden). Op 8 augustus 2003 bedroeg de temperatuur op 1500 meter hoogte in Zuid-Nederland ongeveer 21 graden, de andere twee dagen werd de waarde van 20 graden in het zuiden nipt aangetikt of wellicht zelfs helemaal niet gehaald. Het is dan ook niet heel gedurfd om te stellen dat, mocht de voor zondag verwachte 1500 meter temperatuur echt bewaarheid worden, we iets bijzonders gaan meemaken.

Hoe warm wordt het dan?
En dan rest natuurlijk nog de uitdaging om te bepalen hoe warm het dan zondag wordt. Zou je ons vuistregeltje op de omstandigheden van die dag toepassen, dan schrik je. Want dan zouden we in het zuidoosten zo naar temperaturen tussen 39 en 42 graden kunnen doorstijgen. Dat gaat alvast niet gebeuren, het temperatuurrecord van 1944 zullen we nog maar even op zak houden. We moeten nog wat dieper graven. Zo zijn de dagen in augustus alweer wat korter dan in juni, komt de zon minder hoog en is de instraling van de zon dus ook alweer wat minder. Daarbij lijkt de warmste lucht op hoogte pas in de avond het land binnen te komen. De kans bestaat dus dat het onder de warme luchtlaag op hoogte beschikbare warmtepotentieel zondag niet helemaal opgebruikt wordt. Daarvoor moeten we nu dan ook een correctie doorvoeren.


De kaart van 19 juli 2006. Ook toen was de hitte op 1500 meter minder extreem dan nu voor aanstaande zondag wordt verwacht. Westdorpe noteerde die dag 37,2 graden. Bron: Wetterzentrale.

Je kunt hiervoor corrigeren door de temperatuur op 1500 meter hoogte los te laten en je te richten op de warmte die dichtbij het aardoppervlak aanwezig is. Zo berekent het ECMWF ook een 400 meter temperatuur, een temperatuur op een hoogte van 400 meter dus. Tijdens zonnige omstandigheden, zoals aanstaande zondag, mag je daar ongeveer 6 graden bij op doen om de grondtemperatuur te berekenen. Passen we deze methode toe, dan komen we inderdaad lager uit. In De Bilt wordt zondag een 400 meter temperatuur van 28,5 graden, in het Limburgse Arcen zelfs van 30 graden berekend. Tel je daar 6 graden bij op dan zou je in de Bilt op een maximumtemperatuur van ruim 34 graden uitkomen, in Arcen op 36 graden. En dat zijn de temperatuurextremen waar we voor aankomende zondag vooralsnog van uitgaan.

Zomer wordt opgepoetst
In de verwachting, zoals die officieel voor aanstaande zondag uitstaat, zul je die hoge waarden overigens niet aantreffen. Dat komt omdat het over een verwachting voor 5 dagen vooruit gaat, waaromtrent nog steeds enige onzekerheid bestaat. Er zijn ook nog altijd berekeningen die zondag op minder hoge temperaturen uitkomen. De hoofdberekening van het Europese model is zo’n beetje de warmste die we in het hele pakket aantreffen. Voorzichtigheid is dus geboden. Hoe het ook zij, augustus zit voor wat de zomer betreft deze week op een heel ander spoor dan de maanden die hem voorgingen. Ook al is een officiële hittegolf nog niet meteen in zicht, de verschillende warmtecijfers voor deze zomer worden de komende week wel lekker opgepoetst. Het beeld van de zomer als geheel zal er toch zeker een stuk minder bleek door worden.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 augustus 2012, 13:45 uur | Bericht #366956
Wat wel en wat niet te doen in de hitte

Het wordt dit weekend eindelijk tropisch warm. Een zegen voor de zonaanbidders, maar voor veel anderen minder prettig. Hoe kom je de hitte door?



Genoeg drinken, regelmatig een koude douche nemen, het huis koel houden, dunne kleding dragen. Het zijn belangrijke tips om de hete periode door te komen. Hier nog een aantal tips voor de komende dagen:

Ga winkelen of bezoek een museum
Wie geen airconditioning heeft, of een hoge energierekening wil vermijden, moet creatief zijn om af te koelen. Ga winkelen in een winkelcentrum waar de temperatuur wordt gereguleerd. Een museumbezoek is natuurlijk ook een verkoelend uitje op een tropische dag.

Let op de oudere buurvrouw
Mensen met een zwakkere gezondheid zijn in de hitte extra kwetsbaar. Ouderen lopen bijvoorbeeld het risico te bezwijken aan de hitte. Het RIVM roept iedereen daarom op mensen in hun directe omgeving van wie de familie of andere naasten met vakantie zijn in de gaten te houden.

Voorkom dat huisdieren oververhit taken
Ook dieren zijn kwetsbaar voor oververhitting. Ze hebben geen zweetklieren en kunnen hun warmte in de hitte moeilijk kwijt. Weet daarom hoe je hitteshock bij je huisdier kunt herkennen en voorkomen.

En enkele dingen die je zeker niet moet doen:

Het huis verven
Verven in de regen kan niet omdat de verf wegspoelt, maar verven in de hitte geeft ook grote problemen. Verf bindt niet goed en gaat schilferen of bobbelen. Met muurverf is het probleem dat het te snel droogt als het te warm is. Dit is vaak nog wel op te lossen door water bij te mengen.

Intensief sporten
Buiten sporten in de volle zon op een tropische dag is natuurlijk heel onverstandig. Kies dus de koelere momenten van de dag voor dat rondje hardlopen of wielrennen. Vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag, als de zon flink in kracht is afgenomen.

Zwemmen in water met blauwalg
Zwemmen is een goede manier om af te koelen. Maar in buitenwater ligt bij warm weer altijd de giftige blauwalg op de loer. Op veel plaatsen wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd en wordt gewaarschuwd als zwemmen niet meer verstandig is. Op de website zwemwater.nl is de waterkwaliteit van veel zwemplekken te vinden.

Planten water geven
Elke amateurtuinier weet het: geef planten geen water in de volle zon. De waterdruppels zouden als vergrootglas werken voor de zonnestralen en de bladeren van de planten verbranden. Of deze theorie klopt is niet zeker. Maar als het te heet is verdampt water wel sneller en heeft de plant er niets aan. Beter dus om dit in de avond te doen.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2012, 09:53 uur | Bericht #367595
Strandbezoekers kunnen dit weekend beter niet afreizen naar recreatieplas Bussloo.



Dat adviseert de exploitant van de waterplas. Aanstaand weekend wordt bij Bussloo het Xnoizz Festival georganiseerd, waardoor er meer bezoekers dan normaal worden verwacht. Het christelijke jongerenfestival rekent op zo'n 10.000 bezoekers. Door het festival én het warme zomerweer, verwacht de exploitant extreme drukte. Strandbezoekers en dagjesmensen zouden daarom beter af zijn bij andere recreatieplassen.

Bron: Rtvoost | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2012, 13:40 uur | Bericht #367644
Het wordt bloedheet; temperaturen tot 34 graden



Voor het eerst deze zomer is het zo ver: de temperatuur loopt dit weekend in het hele land op tot boven de 30 graden. Dat betekent in de file richting het strand, maar ook oppassen voor uitdroging en ernstige verbranding.Zaterdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de zomer tot nu toe. RTL-weerman Reinier van den Berg denkt dat de temperaturen in het hele land boven de 30 graden uit zullen komen, met plaatselijk zelfs uitschieters tot 34 graden. Ook zondag bereiken de temperaturen tropische waarden.Dat is allemaal fijn voor liefhebbers van zon, zee en strand, maar er zitten ook gevaren aan. Zo waarschuwt de politie dat je kinderen en huisdieren niet alleen moet laten in de auto, ook niet voor een paar minuten. Met deze temperaturen kan het in de auto binnen korte tijd gemakkelijk een levensgevaarlijke 60 of 70 graden worden.

Weerman Reinier van den Berg:
Plaatselijk zaterdag mogelijk 33 of 34 graden en ook volgende week nog prima zomerweer.Ook iedereen die de komende dagen buiten wil vertoeven, moet uitkijken. Als het onbewolkt is, wordt zonkracht 6 verwacht. Dat betekent dat de huid al na 15 tot 25 minuten makkelijk verbrand.

Festivalbezoeker moet zich voorbereiden
Festivalbezoekers die het weekend doorbrengen op bijvoorbeeld Lowlands of festival Zand in Almere, wordt geadviseerd voldoende water mee te nemen. Op open veld is vaak weinig verkoeling te vinden, waardoor uitdroging op de loer ligt.Lowlands probeert de risico's te beperken door de temperatuur in de tenten te koelen tot 25 graden Celsius. Ook wordt gratis water uitgedeeld. Het festival adviseert bezoekers niet te veel alcohol en koffie te drinken, omdat die dranken vocht aan het lichaam onttrekken.

Doe iets op je hoofd
Festival Zand adviseert mensen via social media en de website om iets op hun hoofd te doen en de kleding aan te passen aan de warmte. Verder staat het festival net als voorgaande jaren toe dat bezoekers flesjes water en pakjes drinken meenemen en kunnen mensen tot op bepaalde hoogte het water aan het strand in.

Bron: RTL



there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 augustus 2012, 13:46 uur | Bericht #367647
Extreem heet weekend op komst: 30 tot 35 graden

Het wordt komend weekend extreem warm met temperaturen tussen 30 en 35 graden. De zomer blijft nog zeker tot begin volgende week in het land. FOD Volksgezondheid, Mobiliteitsverenigingen VAB en Touring waarschuwen voor het gevaar van de hitte en geven enkele tips mee.


VAB en Touring waarschuwen voor rijden in hitte

Deze middag blijft het droog met flinke zonnige perioden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 22 tot 26 graden. Later op de avond is het rustig en droog met zonnige perioden. Vannacht verschijnen er wat meer wolken vanuit Frankrijk. De minima bedragen 8 graden op de Hoge Venen en 13 tot 17 graden elders.

Morgen blijft het droog met tijdelijk wolkenvelden, vooral over het westen. Vanuit het zuiden wordt het echter snel zonnig en warm. De maxima bedragen 25 tot 29 graden. De zwakke tot matige wind komt uit het zuiden tot zuidoosten.

We krijgen een zonnig en tropisch weekend met maxima van 30 tot 35 graden. Vlak aan zee is het iets koeler. Zondagavond is er kans op een plaatselijk onweer. Tijdens de eerste helft van de volgende week is het aangenaam zomerweer met zonnige perioden, maar ook kans op een plaatselijke regen- of onweersbui. De maxima bedragen 22 tot 27 graden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 augustus 2012, 14:38 uur | Bericht #367658
'Pas op voor hitte als je rijdt'

Mobiliteitsverenigingen VAB en Touring waarschuwen voor de impact van het zomerweer op de weg. Rijden in de hitte heeft immers hetzelfde effect als de weg opgaan met 0,5 promille in het bloed. Veel drinkwater meenemen is dus de boodschap, zeker als er kinderen meereizen. Maar ook de wagens hebben extra te lijden onder de warmte. Beide organisaties zetten zich dus al schrap.



Vooral batterij- en koelingsproblemen duiken vaak op wanneer het kwik hoge toppen scheert. De airco zorgt op volle toeren voor veel extra belasting, terwijl de motor - zeker in de file - sneller oververhit raakt. Bovendien laten ook versleten of te weinig opgepompte banden het bij deze temperaturen sneller afweten, aldus VAB en Touring.

Tips

Met een verwachte rush op de kust geven beide organisaties daarom meteen enkele tips mee: Zoals bij vertrek eerst even met de ramen open rijden, de airco niet te koud zetten om overbelasting te vermijden en de binnenlucht laten circuleren om niet steeds hete buitenlucht binnen te zuigen. Tot slot luidt nog de waarschuwing om steeds voldoende water te drinken én mee te nemen, met name voor tijdens files of pech. Touring botste woensdag al op een kleine vijfhonderd bestuurders met pech, maar zonder drinken aan boord. Hitte werkt bovendien al benevelend op zich, dus alcohol is uit den boze. En kinderen of dieren achterlaten in de wagen is uiteraard evenmin een goed idee.

Rust- en ziekenhuizen

Ook de zieken- en rusthuizen worden gewaarschuwd voor mogelijke patiënten of bewoners met uitdrogingsverschijnselen. De federale overheidsdienst Volksgezondheid raadt de hele bevolking aan om voldoende water te drinken. De overheidsdienst herinnert de rust- en ziekenhuizen eraan dat de bejaarden en patiënten zeker genoeg water moeten drinken, een advies dat ook voor de hele bevolking geldt. Voorts raadt Volksgezondheid de Belgische bevolking aan om geen fysieke inspanningen te doen op het heetst van de dag, maar eerder in de ochtend of tijdens de avond, wanneer het frisser is. Ook moeten koffie en alcoholische dranken zoveel mogelijk worden vermeden.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:15 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2012, 17:59 uur | Bericht #367705
Volksgezondheid verhoogt waarschuwingsfase voor warmte

De FOD Volksgezondheid stelt een verhoogde waarschuwingsfase in naar aanleiding van het warme weer, dat voor de komende drie dagen voorspeld wordt. Het gaat wel niet om een alarmfase voor een hittegolf, nuanceert de overheidsdienst. Concreet betekent de verhoogde waarschuwingsfase dat onder meer de minister van Volksgezondheid, de verschillende spoeddiensten, rusthuizen en huisartsenkringen gewaarschuwd worden voor het warme weer.

Dat kan zorgen voor een mogelijke toevloed aan patiënten met uitdrogingsverschijnselen. Momenteel gaat het om waarschuwingsfase 2. Daarop volgt de alarmfase, maar zover is het dus nog niet. De overheidsdienst raadt jonge kinderen en ouderen, die vatbaarder zijn voor warme temperaturen, aan om voldoende water te drinken, ook al hebben ze geen dorstgevoel. Ook wordt iedereen aangeraden om de schaduw op te zoeken en geen fysieke inspanningen te doen tijdens het warmste moment van de dag.

Daarnaast moeten vochtafdrijvende dranken zoals koffie en alcoholische dranken vermeden worden. Water, fruitsappen, thee, soep en yoghurt en lichte maaltijden met fruit en groenten zijn dan weer wel aan te raden. Unizo meldt dat werkgevers gratis verfrissende dranken moeten aanbieden bij dit weer. En in de kantoren is een verluchtingssysteem nodig.

Werknemers die rechtstreeks in de zon werken, moeten dan weer beschermingsmiddelen aangeboden krijgen zoals een hoofddeksel of zonnecrème. Duurt de hinder voort, dan moet eventueel een regime van beperkte aanwezigheid en van rusttijden ingevoerd worden.

Bron: nieuwsblad | Gewijzigd: 16 augustus 2012, 20:45 uur, door Bronk
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2012, 20:33 uur | Bericht #367726
Hitteplan treedt in werking

De overheid stelt voor de eerste keer dit jaar het hitteplan in werking. Het kan de komende dagen 32 graden worden, in de kempen misschien zelfs 35 graden. Vooral ouderen, kinderen en zieke mensen moeten voorzichtig zijn: genoeg drinken en zeker geen zware inspanningen leveren. Ziekenhuizen en verzorgstehuizen en huisartsen nemen extra maatregelen.



Bron: nieuwsblad
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 augustus 2012, 20:51 uur | Bericht #367728
Koetsentocht afgelast vanwege hitte

De jaarlijkse koetsentocht voor cliënten van de Twentse Zorgcentra gaat niet door. De organisatie heeft de tocht dit weekend afgelast omdat er hoge temperaturen zijn voorspeld. Het was de bedoeling dat zondag 240 verstandelijk beperkte cliënten van de zorgcentra een koetsentocht zouden maken in de omgeving van Lonneker. Maar volgens de laatste weersvoorspellingen kan het zo'n 34 graden worden. Een tocht maken in de brandende zon is volgens de organisatie onverantwoord, voor zowel de deelnemers als de paarden. De 15e editie wordt daarom afgelast. Volgend jaar hoopt de organisatie de tocht wel gewoon te kunnen maken.

Bron: RTV-Oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 augustus 2012, 20:54 uur | Bericht #367729
Verhoogde waarschuwingsfase door warm weer

Naar aanleiding van het warme weer dat is voorspeld door het KMI, stelt de FOD Volksgezondheid een verhoogde waarschuwingsfase in voor de komende drie dagen. Er is een eten- en drankadvies en zware fysieke inspanningen worden afgeraden.

    "Drinken zelfs al vóór je dorst hebt"

Water, fruitsap, thee, soep, yoghurt en lichte maaltijden met fruit en groenten. Als u dit weekend het warme weer wil overleven dan is het raadzaam om zich te beperken tot vooral deze voedingsmiddelen en dranken, zo luidt het advies van de FOD Volksgezondheid. Ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een aantal aanbevelingen klaar. Vanaf vrijdag raadt het agentschap iedereen aan om tussen 11 uur en 22 uur geen grote lichamelijke inspanningen te doen buitenshuis en koelere ruimtes op te zoeken. Jonge kinderen en ouderen wordt ook aangeraden om zeker voldoende te drinken. Koffie, alcohol en andere vochtafdrijvende dranken worden best vermeden. Het agentschap geeft ook de organisatoren van allerlei evenementen extra advies.

Alarmfase 2: waarschuwing bij alle diensten
Het KMI, het Koninklijk Metereologisch Instituut voorspelt voor de periode van vrijdag tot en met zondag immers zeer warme temperaturen die vlot 30 graden Celsius kunnen bereiken. Naar aanleiding van die voorspelling heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid nu de waarschuwingsfase verhoogd. Van een alarmfase voor een hittegolf is er echter nog geen sprake, nuanceert de FOD. Voorlopig gaat het enkel om waarschuwingsfase 2. Die houdt onder meer in dat de minister van Volksgezondheid (Laurette Onkelinx (PS), red.), de verscheidene spoeddiensten, de rusthuizen en de huisartsen een officiële waarschuwing voor het warme weer en voor de gevolgen ervan geeft. Door de hitte kunnen er namelijk meer patiënten met uitdrogingsverschijnselen opduiken.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 08:38 uur | Bericht #367813
Opgelet met de hitte dit weekend

Terwijl zoveel mogelijk mensen proberen te genieten van het warme weer, waarschuwt Volksgezondheid voor de gevolgen ervan. Spoeddiensten, rusthuizen en huisartsenkringen zijn in paraatheid gebracht.

Komend weekend wordt het warmste van het jaar, met temperaturen tot 34 graden. Volksgezondheid heeft allerlei instanties gewaarschuwd dat de hitte kan zorgen voor een toevloed aan patiënten met uitdrogingsverschijnselen. Jonge kinderen en oudere mensen wordt aangeraden voldoende water te drinken. Twee liter water per dag is een minimum nu, waarschuwen artsen. Voorts adviseren ze iedereen om in de schaduw te blijven en geen zware fysieke inspanningen te doen tussen 11 en 17u.

Werkgeversorganisatie Unizo laat weten dat werkgevers bij aanhoudende hoge temperaturen voor gratis verfrissende dranken moeten zorgen.Voor grondwerkers is die drempel 24 graden, voor kantoorwerk 29. Werknemers die in de zon werken, moeten zonnecrèmes en hoofddeksels krijgen.

Bron: GVA
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 11:17 uur | Bericht #367845
Nederland maakt zich op voor tropisch weekend

Nederland maakt zich vrijdag op voor een tropisch weekend. Langs de kust worden meer strandwachten ingezet, het Ouderenfonds roept op kwetsbare ouderen te helpen en er wordt rekening gehouden met drukte richting de stranden. De temperaturen zullen zaterdag en zondag in het hele land boven de 30 graden uitkomen. Bovendien wordt het zonnig. Op sommige plaatsen kan het kwik zelfs oplopen tot 35 graden. Zondagavond en maandag is er kans op een bui, maar blijft het warm. Zeker tot woensdag blijft het zomers.

Langs de kust zijn komend weekend dan ook aanzienlijk meer strandwachten van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar veertien mensen, vertelt een woordvoerster van de reddingsbrigade vrijdag. Extra bezetting is dan vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken. De reddingsbrigade heeft in totaal 60 posten langs de kust, binnenwateren en recreatiegebieden.

Extra treinen
De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag en zondag met langere treinen naar Hoek van Holland en Zandvoort. De NS verwacht extra reizigers omdat door het mooie weer veel mensen naar het strand willen, meldde vrijdag een woordvoerder van de NS. De extra capaciteit wordt ingezet tussen 10.00 uur en 19.00 uur.

ANWB
De ANWB waarschuwt vrijdag voor warmte in de auto. ''Veel Nederlanders trekken eropuit als het warm wordt. De kans bestaat dat er daardoor files ontstaan en dan kan het warm worden in de auto. Wij adviseren mensen op stap te gaan met genoeg drinkwater bij zich en om in geen geval passagiers in de auto achter te laten'', aldus een woordvoerster. Motorrijders wordt geadviseerd om beschermende kleding te blijven dragen. ''Als je dat niet doet, kan dat ernstige gevolgen hebben'', waarschuwde een woordvoerster. Er worden vooral files richting het strand verwacht.

Ouderen
Het Nationaal Ouderenfonds roept op om kwetsbare ouderen te helpen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen ouderen een extra grote kans om tijdens een hittegolf te overlijden. In 2010 zijn er naar schatting 500 mensen meer dan normaal overleden tijdens een periode van aanhoudend warm weer.

Advies
Het ouderenfonds adviseert ouderen om minimaal 2 liter water, vruchtensap of kruidenthee per dag te drinken, de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en om binnen te blijven tussen 11 en 17 uur. Ook wordt aangeraden om lichte, luchtige kleding te dragen en een dekbed door een laken te vervangen. Het RIVM raadt aan om bij warm weer goed op de mensen in de omgeving te letten die extra hulp zouden kunnen gebruiken, vooral wanneer de familieleden en verzorgenden weg zijn.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 11:20 uur | Bericht #367846
Spoorwegen bereiden zich voor op de hitte

De spoorwegen zetten interventieteams in om, tijdens de komende warme dagen, storingen snel te kunnen oplossen. Extreme weersomstandigheden maken het netwerk namelijk kwetsbaarder voor mogelijke incidenten, zegt Infrabel. Volksgezondheid raadt intussen iedereen aan om genoeg te drinken.


Marc Herremans - Corelio

Bij wisselende temperaturen kunnen de sporen uitzetten of inkrimpen. Daar is het spoornet tegen gewapend. Maar plotse extreme warmte kan er toe leiden dat de veiligheidsmarge toch wordt overschreden en er ‘spoorslingeringen’ ontstaan. Om dat te voorkomen, grijpen de technici in door bijkomende controles uit te voeren en extra steenslag aan te brengen ter hoogte van de sporen. Waakzaamheid blijft echter geboden, zegt Infrabel, de beheerder van ons spoorwegnet.

Verhoogde waarschuwingsfase
Gisteren stelde de FOD Volksgezondheid een verhoogde waarschuwingsfase in naar aanleiding van het warme weer, dat voor de komende dagen voorspeld wordt. Het gaat wel niet om een alarmfase voor een hittegolf, nuanceert de overheidsdienst. Concreet betekent de verhoogde waarschuwingsfase dat onder meer de minister van Volksgezondheid, de verschillende spoeddiensten, rusthuizen en huisartsenkringen gewaarschuwd worden voor het warme weer. Dat kan zorgen voor een mogelijke toevloed aan patiënten met uitdrogingsverschijnselen. Momenteel gaat het om waarschuwingsfase 2. Daarop volgt de alarmfase, maar zover is het dus nog niet.

Drink veel water
De overheidsdienst raadt jonge kinderen en ouderen, die vatbaarder zijn voor warme temperaturen, aan om voldoende water te drinken, ook al hebben ze geen dorstgevoel. Ook wordt iedereen aangeraden om de schaduw op te zoeken en geen fysieke inspanningen te doen tijdens het warmste moment van de dag. Daarnaast moeten vochtafdrijvende dranken zoals koffie en alcoholische dranken vermeden worden. Water, fruitsappen, thee, soep en yoghurt en lichte maaltijden met fruit en groenten zijn dan weer wel aan te raden.

Unizo meldt dat werkgevers gratis verfrissende dranken moeten aanbieden bij dit weer. En in de kantoren is een verluchtingssysteem nodig. Werknemers die rechtstreeks in de zon werken, moeten dan weer beschermingsmiddelen aangeboden krijgen zoals een hoofddeksel of zonnecrème. Duurt de hinder voort, dan moet eventueel een regime van beperkte aanwezigheid en van rusttijden ingevoerd worden.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 11:22 uur | Bericht #367849
Extra lifeguards door drukte aan het water dit weekend

Langs de kust zijn komend weekend aanzienlijk meer lifeguards van de reddingsbrigade aanwezig. Op sommige posten wordt de bezetting verdubbeld naar veertien mensen, vertelt een woordvoerster van de reddingsbrigade vandaag.


Het strand van Hoek van Holland, vorige week. © ANP.

Op normale zomerse dagen zijn de posten, afhankelijk van de locatie, bezet met vijf tot zes mensen. Dat kan bij heel drukke, warme dagen oplopen naar 12 tot 14, weet de woordvoerster. Extra bezetting is dan vooral nodig omdat door de drukte kinderen sneller kwijtraken. De reddingsbrigade heeft in totaal 60 posten langs de kust, binnenwateren en recreatiegebieden.

De reddingsbrigade verwacht extra drukte door het voorspelde tropische weer de komende dagen. 'Deze week ging de teller van het geregistreerde aantal vermiste kinderen op stranden en bij recreatiewater al over de grens van 1000 kinderen, in totaal 1025. Dat is inmiddels hoger dan het jaarrecord van 2009. Toen werden 961 kinderen vermist', aldus de reddingsbrigade. Die kon tot nu toe alle kinderen ongedeerd met de ouders herenigen.

Langere treinen
De Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden zaterdag en zondag met langere treinen naar Hoek van Holland en Zandvoort. De NS verwacht extra reizigers omdat door het mooie weer veel mensen naar het strand willen, meldde vrijdag een woordvoerder van de NS. De extra capaciteit wordt ingezet tussen 10.00 uur en 19.00 uur.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 11:45 uur | Bericht #367853
Bezoekers Lowlands maken zich op voor watergevecht

Duizenden bezoekers van Lowlands maken zich op voor een massaal gevecht met waterpistolen. Na een oproepje van een bezoeker op Twitter hebben al ruim negenduizend mensen aangegeven mee te gaan doen aan het watergevecht. De organisatie heeft aangegeven dat kleine waterpistolen en waterkanonnen oké zijn. Het waterballet staat gepland voor zaterdagmiddag. Vanaf 16.00 uur kunnen bezoekers zich met waterpistool en waterballonnen verzamelen bij de damestoiletten bij de Alpha-tent. Daarna moet het gevecht losbarsten op het strand bij de Charlie-tent, zo valt te lezen op de speciale Facebook-pagina die in het leven werd geroepen.

De organisatie van het festival in Biddinghuizen vindt het een leuk initiatief, maar stelt wel grenzen. Waterpistolen groter dan 22 centimeter zijn niet toegestaan, meldt een woordvoerder vrijdag. Wie onverhoopt toch een te grote supersoaker meeneemt, moet die bij de controle aan de entree afstaan. "We willen zorgen dat de artiesten op het podium in ieder geval droog blijven, daarom trekt de organisatie daar de grens." De organisatie zegt niet bang te zijn dat het watergevecht uit de hand loopt. "Lowlandsbezoekers zijn over het algemeen heel vriendelijke mensen, dus wij zien geen enkele reden om te denken dat er iets misgaat."

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 12:59 uur | Bericht #367874
'Warmste tropische weekend sinds 1994'

Edit Sanwa: Nieuws staat al.

Kans op smog

Door het warme weer moet Nederland rekening houden met smogvorming door ozon. De luchtvervuiling zal waarschijnlijk optreden aan het einde van de middag of het begin van de avond. De smog kan vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen tot klachten leiden. Ook kinderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht kunnen last krijgen. De klachten zijn onder meer irritaties aan ogen, neus en keel, piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

Bron: RTL | Gewijzigd: 17 augustus 2012, 13:00 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 14:20 uur | Bericht #367901
Kust neemt geen extra maatregelen voor topweekend

Voor het aangekondigde topweekend aan de kust worden maar weinig extra maatregelen genomen. Dat blijkt uit een rondvraag bij de openbare vervoersmaatschappij De Lijn, de reddingsdiensten en de politie. Ze zijn voorbereid en wachten de mensenmassa al op.

Het transport naar en aan de kust verloopt vaak moeizaam, dus is de kusttram een handig alternatief, zeker in een topweekend. 'Er is een kusttram om de tien minuten en we hebben bijkomende versterkingen tussen Westende en Oostende. Meer trams of meer capaciteit is op dit moment niet gepland', zegt Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. 'We zijn hier op voorbereid en hebben lijncontroleurs die alles in goede banen leiden.'

Hetzelfde verhaal klinkt bij de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). 'Wij kijken uit naar dit weer', zegt An Beun van IKWV. 'De omvang van het personeelsbestand blijft gelijk. De redders zijn voorbereid op die drukte en weten de antwoorden op de gekste vragen. Onze redders staan paraat en weten wat te doen op zo'n topdagen.'

Ook bij de politiediensten zijn er geen speciale maatregelen. 'Ik krijg die vraag vaak', zegt de korpschef van Oostende, Philip Caestecker. 'Onze minimumnormen qua personeel liggen sowieso hoger in de zomer, maar verder veranderen wij niets aan onze werking. We zijn die topweekends uiteraard al jaren gewend.'

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 14:21 uur | Bericht #367902
Advies KNVB in tropisch weekeinde: drinkpauzes

De scheidsrechters bij de wedstrijden in de Eredivisie en de Jupiler League kunnen dit weekeinde in overleg met beide clubs extra drinkpauzes inlassen halverwege de eerste en tweede helft. Dit liet de voetbalbond KNVB vandaag weten.Er worden de komende dagen tropische temperaturen in Nederland verwacht.

De KNVB maakte eerder al bekend dat ook in het amateurvoetbal ruimte is om extra te drinken tijdens de wedstrijden. In de Topklasse staan de eerste competitiewedstrijden op het programma en voor een groot gedeelte van het overige amateurvoetbal staan bekerwedstrijden op de rol in het eerste 'tropische' weekeinde van het jaar. Voor voetballers en scheidsrechters geldt daarom het advies voldoende te blijven drinken.

Bij hoge temperaturen is het inmiddels een goed gebruik dat halverwege de eerste en ook de tweede helft een korte drinkpauze wordt ingelast. De KNVB adviseert alle partijen om voorafgaand aan de wedstrijd in overleg met de scheidsrechter goede en praktische afspraken te maken aangaande extra drinkpauzes tijdens de wedstrijd.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 augustus 2012, 14:30 uur | Bericht #367907
Tropisch weekeinde

De teller van tropische dagen op het landelijk hoofdstation De Bilt staat dit jaar tot nu toe nog op nul, maar daar gaat het komende weekend verandering in komen. Op beide dagen wordt het in bijna het hele land tropisch warm en dat betekent 30,0 graden of meer. Met een zuidelijke en later meer zuidoostelijke wind stroomt erg warme lucht vanuit het noorden van Afrika, via Spanje en Frankrijk onze kant op. Omdat de wind vanaf land richting zee waait, weet de warmte ook de stranden te bereiken. Voor de vakantiegangers in eigen land dus prima strandweer.


Vandaag liep de temperatuur op veel plaatsen al op tot zomerse waarden, maar komende nacht stroomt pas de echt warme lucht vanuit Zuid-Europa binnen. Foto: Helga Kobben.

Een uitloper van een hogedrukgebied in de bovenlucht ligt de komende dagen tot boven ons land en deze is gevuld met warme lucht vanuit het zuiden. Dichterbij het aardoppervlak ligt een hogedrukgebied ten oosten van ons; vrijdag boven Duitsland en in het weekend vooral boven Polen en Tsjechië. De wind waait rondom een hogedrukgebied altijd met de klok mee en bij ons is de wind dan ook zuidelijk. Zodra het hogedrukgebied iets meer richting Polen en Tsjechië gaat bewegen, wordt de wind uiteindelijk zuidoostelijk.

Spaanse warmte
In Spanje was het de afgelopen tijd al erg warm met op veel plaatsen in het binnenland en later ook in de meest noordelijke delen van het land ruim 40 graden. Deze warmte wordt met die zuidelijke wind onze richting op geblazen. In Frankrijk kwam het daarmee vandaag al plaatselijk tot 40 graden en bij ons werd op veel plaatsen de zomerse grens van 25,0 graden bereikt of overschreden. Komende nacht stroomt bij ons ook de echt warme lucht binnen en daarmee worden dit weekend die hoge temperaturen bereikt. Op het 850 hPa vlak, ofwel op ongeveer 1,5 kilometer hoogte in de atmosfeer, wordt het komende nacht al 15 tot 18 graden en ook aan de grond wordt het niet heel veel kouder. Aan de kust blijft het plaatselijk zelfs 20 graden in de nacht. Morgen overdag wordt het op hoogte (t850) nog iets warmer met veelal 20 graden.


Op veel plaatsen wordt dit weekend de tropische grens van 30 graden gehaald of zelfs overschreden, dus het wordt zeer waarschijnlijk erg druk op de stranden. Foto: Willy Bonnink.

Regel
Een bekende regel in de meteorologie is dat je bij helder weer in de zomer ongeveer 15 graden op kunt tellen bij de temperatuur op t850 en zo warm wordt het dan aan het aardoppervlak. In het geval van morgen zou dat dan 20 + 15 zijn en dus 35 graden. Is de lucht daarbij bovendien erg droog (wat dit weekend ook het geval is) kun je daar zelfs nog een graadje bij op tellen… Hierbij wordt echter nog niet naar wind en dergelijke gekeken. Zondag komt daar nog een schepje bovenop met t850 temperaturen van 20 tot 23 graden, dus reken maar uit wat potentieel mogelijk is!


Ook in 2010 werd het in een weekeinde (in dit geval een vrijdag en zaterdag) 2 dagen achter elkaar tropisch warm. Vrijdag 9 juli werd het in de Bilt 34,4 graden. Bron: KNMI.

Tropische warmte
Het wordt dus erg warm dit weekeinde, maar dat komt wel vaker voor. In 2010 werd het in De Bilt bijvoorbeeld ook 2 dagen achter elkaar ruim 30 graden; op vrijdag 9 juli 34,4 graden en zaterdag 10 juli 32,7 graden. In Limburg werd het op die beide dagen zelfs ruim 35 graden. Maar ook op andere dagen werd de tropische grens in voorgaande jaren nu en dan overschreden. Op 28 juli 2011 werd het in De Bilt bijvoorbeeld nog 32,2 graden en in Eindhoven werd het op diezelfde dag zelfs 34,5 graden. En ook eerder dit jaar werd het regionaal al tropisch warm. In De Bilt lukte dat dit jaar echter nog niet. In het verhaal van gisteren schreven we al dat we volgens de klimaatnorm 1981-2010 in het midden van het land over het algemeen 3 tot 4 tropische dagen per jaar hebben, maar daar blijven we ook na dit weekend nog steeds onder.


Zaterdag de 10e kwam het kwik op diezelfde plek uit op 32,7 graden. In het zuidoosten was het op beide dagen zelfs ruim 35 graden. Bron: KNMI.

Zomer in Nederland
Dat neemt niet weg dat we de komende dagen volop zomer in het land hebben. De zon laat zich op beide dagen volop zien, soms afgewisseld met wat sluierwolken en zondagavond mogelijk een lokale onweersbui, en daarbij middagtemperaturen tussen 30 en 34 graden, zondag in Limburg lokaal 35 graden.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 170 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 170, lezen 3 mensen het topic "Foto's/Video's onweer en extreem weer".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden