Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI.

28 Jun 2022 23:43:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holmes, FL; Walton, FL; Washington, FL.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iron, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, GA; Haralson, GA; Paulding, GA.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Marquette, MI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Florence, WI.

28 Jun 2022 23:34:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaverhead, MT; Madison, MT.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, WI; Vilas, WI.

28 Jun 2022 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charlotte, FL; DeSoto, FL.

28 Jun 2022 23:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Davis, UT; Salt Lake, UT.

28 Jun 2022 23:23:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Delta, MI; Menominee, MI.

28 Jun 2022 23:21:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Broadwater, MT.

28 Jun 2022 23:16:06

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:32

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:31

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jun 2022 22:59:30
Actueel
1 / 4

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 08:25 uur | Bericht #390190
Gevaar door gladheid op de weg

Het is gevaarlijk glad op de wegen in de provincie. Met name op de A35 en A1 zijn vanmorgen al meerdere auto's van de weg geraakt. De politie waarschuwt voor gladheid door sneeuw en opvriezende weggedeelten met name op de knooppunten Azelo en Buren op de A35 en A1.

Bron: RTV Oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 08:46 uur | Bericht #390193
Aanrijdingen door gladheid in Overijssel

Door gladheid zijn vanmorgen in Twente en Salland vier aanrijdingen geweest, over de situatie in de rest van de provincie is nog niets bekend. Hoewel er op veel wegen was gestrooid, was het door sneeuwval en lichte vorst toch spekglad. De vier aanrijdingen deden zich allemaal voor in Twente. Zo kwam er een auto op zijn dak terecht langs de A35 bij Borne. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan; de aanrijdingen beperken zich volgens een politiewoordvoerder tot blikschade.

Bron: RTV Oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 09:34 uur | Bericht #390201
Opnieuw sneeuw op komst

Verkeersdeelnemers moeten maandag in het hele land oppassen voor gladheid door sneeuw. Daarvoor waarschuwt het KNMI. In alle provincies is code geel van kracht. Door de stevige noordoostenwind kan de sneeuw bovendien gaan stuiven.

In het noorden en midden van het land sneeuwt het af en toe licht. In het zuiden valt meer sneeuw. In de loop van de middag gaat het daar harder sneeuwen. Limburg kan rekenen op een pak van vijf tot tien centimeter, in Noord-Brabant valt mogelijk vier tot acht centimeter sneeuw en in Zeeland drie tot vijf centimeter.

De middagtemperaturen komen maandag nauwelijks boven het vriespunt uit, maar door de harde wind voelt het volgens het KNMI een stuk kouder aan. In het oosten ligt de gevoelstemperatuur rond de min 10 graden.

Volgens Weeronline.nl is het goed mogelijk dat maandag de eerste maartse ijsdag sinds 2005 wordt. Op een ijsdag komt de temperatuur gedurende de hele dag in De Bilt niet boven de nul graden.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 10:35 uur | Bericht #390208
In Limburg gaat het mogelijk 27 uur lang sneeuwen

De ANWB waarschuwt dat het op lokale wegen plaatselijk glad is door sneeuw. Het gaat vandaag in het hele land sneeuwen, in Limburg mogelijk wel het 27 uur achter elkaar.RTL-weervrouw Helga van Leur verwacht dat vanaf 15:00 uur het in het zuiden gaat sneeuwen. Er kan daar een laag van 5 tot 10 centimeter sneeuw ontstaan: ''Plaatselijk zal het dus zeker glad zijn.''

Citaat van RTL-weervrouw Helga van Leur ''De temperatuur zal vandaag rond het vriespunt schommelen. Dus of we een ijsdag krijgen is afwachten.''
Het is bovendien snijdend koud: dankzij de harde wind is de gevoelstemperatuur -10 graden. Volgens Weeronline.nl is het goed mogelijk dat vandaag de eerste maartse ijsdag sinds 2005 wordt. Op een ijsdag komt de temperatuur gedurende de hele dag in De Bilt niet boven de nul graden.

De rest van de week blijft het overigens winters, zo voorspellen de meteorologen. Vooral 's nachts blijft het flink vriezen, de kust blijft kans op sneeuw houden. In het weekeinde gaat de temperatuur stijgen, maar ook dan neemt de kans op sneeuw weer toe.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 13:27 uur | Bericht #390254
Noordpoolperikelen op de Wadden

In heel Nederland is het op dit moment koud en winters. Door het hele land vallen wat sneeuwbuitjes en dat bij temperaturen die op veel plekken niet eens boven nul uitkomen. Tel daarbij op de snijdende noordoostenwind en het winterplaatje is compleet. Maar in het uiterste noorden maakt Koning Winter het nu wel héél bont…..


Hardnekkige buienlijnen die vanuit het noordoosten over de Wadden trekken (en trokken) laten behoorlijk wat sneeuw achter. Her en der wel 10 cm!

Baas boven baas
Het zijn vooral de sneeuwbuien in combinatie met de wind die met name op de Wadden voor Arctische omstandigheden zorgen. Vanaf gisteren einde middag trokken er vanuit het noordoosten steeds meer sneeuwbuien over de eilanden en bij een steeds verder dalende temperatuur is deze sneeuw blijven liggen. Doordat de bovenlucht zo koud is, is de sneeuw die er viel (en nog steeds valt) erg fijn van structuur, ideale stuifsneeuw. Met een stevige wind daarbij vliegt deze fijne substantie ook vrij snel horizontaal door de lucht. Er is op sommige plekken zo’n 10 centimeter gevallen, maar er zijn al sneeuwduintjes aangetroffen van om en nabij de 40 cm hoog.


Je waant je vandaag op Terschelling op de Noordpool. De uitdrukking"Wat een weertje zeg!" is op zijn zachtst gezegd en understatement. foto: Sytse Schoustra

Overlast?
Ik denk dat we in deze situatie beter van ongemak kunnen spreken. Een maatschappijontwrichtende situatie lijkt er niet te zijn. Maar dat er sprake is van ongemak hoeven we niet onder stoelen of banken te steken. Waar sneeuw is, is namelijk natuurlijk ook de gebruikelijke gladheid. Dan is er nog de kou in combinatie met de wind die dwars door alles heen snijdt. En wat dacht je van slechte zichten door de opstuivende sneeuw en tijdens buien. Ondanks het ongemak toch ook een bijzondere ervaring voor de eilandbewoners die zich buiten wagen.


Ook deze foto is vanochtend genomen op Terschelling waar de sneeuw horizontaal door de lucht snijdt. foto: Sytse Schoustra

Wat komt er vanuit het zuiden?
Nog meer sneeuw? Inderdaad! Terwijl er sneeuwbuitjes vallen in het uiterste noorden van het land, sluipt de eerder gepasseerde storing, die met die recordlange neerslagduur in De Bilt, vandaag vanuit België weer heel langzaam de zuidelijke provincies binnen. Geleidelijk begint het op steeds meer plekken in Zeeland, Brabant en Limburg licht te sneeuwen en met een in Zeeland verder aantrekkende wind, kracht 6 tot 7, zal ook hier de sneeuw gaan driften.

In de nacht naar dinsdag toe komt het zwaartepunt van de storing steeds meer boven Limburg te liggen. Hier sneeuwt het dinsdag de hele dag, terwijl het in Zeeland en Brabant droog wordt. Met uitzondering van Limburg, waar lokaal meer dan 10 centimeter sneeuw gaat vallen, laat de zon zich dinsdag overal zien, in de noordelijke helft van het land schijnt deze zelfs bijna de hele dag. Het is nog steeds koud met -1 tot +1 graad als maximumtemperatuur, maar de wind die de gevoelstemperatuur zo omlaag joeg, die gaat in de loop van de middag sterk afnemen.


Niet alleen op de Wadden, ook op het vasteland in het uiterste noordoosten van het land, stuift het behoorlijk sinds gisteren. foto: Jannes Wiersema

Voorlopig nog geen lente
De Noordpoolperikelen gaan de koelkast dus weer in met na dinsdag langzaam minder koud weer. Toch zijn we nog niet van deze hardnekkige winter verlost. Het blijft namelijk te koud voor de tijd van het jaar en ook komend weekend kunnen we gewoon weer sneeuw verwachten. Wil je op de hoogte blijven van de laatste gedetailleerde weersverwachtingen? Bel dan de Meteo Consult Weerlijn 0900-9725 (60 ct/min). Optie 1 kijkt tot een dag vooruit, optie 2 tot 5 dagen vooruit. Uiteraard houden we u ook via www.weer.nl op de hoogte en via Twitter:@MeteoConsult en op onze facebookpagina.

Bron: Meteo Consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 17:09 uur | Bericht #390315
Dinsdag minder treinen in het zuiden

Vanwege de verwachte sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen in het zuiden van het land. De NS heeft dat maandag aangekondigd. Het zuiden van het land wordt dinsdag zoveel mogelijk losgekoppeld van het landelijke spoornet, aldus de NS.

Door deze aanpassing is de kans kleiner dat verstoringen in het zuiden invloed hebben op de dienstregeling in de rest van Nederland. Er rijden in het zuiden minder intercity's. Sprinters rijden wel volgens de normale dienstregeling.

Bron: Nu.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 17:11 uur | Bericht #390317
Zeldzame maartse ijsdag een feit

Maandag 11 maart gaat de boeken in als officiële landelijke ijsdag. Hiervoor moest het de gehele dag onder 0 blijven in De Bilt. De maximum temperatuur kwam vandaag niet hoger dan -1,2. Het "warmste" moment van de dag is inmiddels gepasseerd. Dit blijkt uit gegevens van weeronline.nl.

Een ijsdag in maart komt maar eens per 10 jaar voor en is dus zeer zeldzaam (bij een landelijke ijsdag komt de maximum temperatuur in De Bilt niet boven de 0 graden uit). De laatste keer dat er een ijsdag werd genoteerd was in maart in 2005. Verder terug in de geschiedenis komen we pas in 1987 weer een maartse ijsdag tegen. Normaal ligt de middagtemperatuur rond 8 graden.

Sinds 1928 niet zo koud op 11 maart
Een ijsdag in de tweede decade van maart is nog zeldzamer. Dit kwam slechts drie keer eerder voor. In 1928, 1942 en 1947 noteerden we dit eerder. Ook het dagrecord kwam vandaag bijna in zicht. Sinds 1928 was 11 maart niet zo koud als vandaag, toen bleef de maximum temperatuur steken op -2,2. Vandaag noteren we de op een na koudste 11 maart.

Zondag noteerden we lokaal al een ijsdag. Onder meer in Eelde kwam de maximum temperatuur niet boven het vriespunt. Maandag kwam de temperatuur in vrijwel het hele land niet boven het vriespunt. De gevoelstemperatuur ligt als gevolg van de wind nog lager. In het uiterste noorden was de gevoelstemperatuur vanochtend -12, in het zuidoosten niet veel warmer dan -10. Het is zeer koud voor de tijd van het jaar aldus de meteorologen van weeronline.nl. Normaal ligt de temperatuur rond 8 graden.

Waarschuwing sneeuw: 5 tot 10 cm in het zuiden
Vanavond wordt het op de meeste plaatsen even droog, maar later in de avond volgt vanuit het zuidwesten nieuwe sneeuw. Een zeer actief sneeuwgebied trekt in de nacht over België en het zuiden en vooral het zuidoosten van Nederland pakt hier ook wat van mee. In het zuiden van Zeeland, het zuiden van Noord-Brabant en grote delen van Limburg valt (inclusief vanmiddag) in totaal 5-10cm sneeuw. Verder naar het noorden wordt het snel minder. In de noordelijke helft van het land verloopt de nacht zo goed als droog. De wind blijft stevige waaien uit het noordoosten en de temperatuur ligt in de nacht rond -3 graden.

Morgenochtend valt in het zuiden nog een klein beetje sneeuw. In (Zuid-)Limburg wordt het pas in de middag droog. In het noorden en westen breekt de zon door en warmt de lucht op naar +2 graden. In het zuidoosten blijft de temperatuur rond of net onder 0 steken. De wind is nog altijd noordoostelijk en matig of vrij krachtig, waardoor de gevoelstemperaturen in het hele land dik onder het vriespunt blijven.

Woensdag draait de wind naar het noorden tot noordwesten. Daarmee wordt iets minder koude lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur overdag kan oplopen tot een graad of 4. Op veel plekken blijft het droog, maar in de kustprovincies kunnen wel enkele winterse buien vanaf zee binnenwaaien.

Ook donderdag is er een mix van zon en een enkele winterse bui bij maxima rond 4 graden. Vrijdag draait de wind naar het zuiden en komt aanvoer van zachte lucht naar Nederland op gang. Het duurt even voordat de kou is opgeruimd, maar op zondag wordt het circa 10 graden met veel wind en regen.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 17:30 uur | Bericht #390326
Sneeuw stuurt vliegverkeer luchthaven Charleroi in de war

Het vliegverkeer op de luchthaven van Charleroi is maandagnamiddag ernstig verstoord door het winterweer, laat woordvoerder David Gering weten. Luchthavenautoriteiten worden door de mist, die het zicht tot 300 meter beperkt, en de oostenwind verplicht de piste in een tegenovergestelde richting te gebruiken. Dat zorgt er ook voor dat verschillende vluchten omgeleid worden naar de luchthaven van Luik. Zowel vertrekkende als aankomende vluchten zijn verstoord. Op Brussels Airport ondervindt het vliegverkeer geen hinder van de weersomstandigheden.

"Vliegtuigen landen en stijgen enkel op als de lucht een beetje opklaart", aldus Gering. Hij raadt passagiers aan om zich op de internetsite van de luchthaven (www.charleroi-airport.com/nl/) en bij hun luchtvaartmaatschappij te informeren.

De passagiers die zich al op de luchthaven bevinden, worden regelmatig op de hoogte gehouden. Passagiers van wie de vlucht omgeleid is naar Luik, kunnen gebruikmaken van een pendeldienst.

Zowel de luchthaven van Charleroi als die van Zaventem raadt passagiers aan om zich voor hun vertrek te informeren, en de nodige maatregelen te treffen om goed op tijd in de luchthaven aan te komen.

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 18:00 uur | Bericht #390334
Sneeuwval veroorzaakt morgen mogelijk extra files tijdens ochtendspits

Een hevige sneeuwzone zal, volgens de huidige weersvoorspellingen, vanavond en -nacht en morgenochtend over Vlaanderen trekken. Door de negatieve temperaturen van het wegdek en de lucht zal de sneeuw blijven liggen en gladheid veroorzaken. Bovendien zal de zichtbaarheid door de hevige wind beperkt zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), het Verkeerscentrum en de federale wegpolitie waarschuwen dan ook voor een moeizame ochtendspits.


© belga.

Om grote hinder tijdens de ochtendspits te voorkomen, wordt weggebruikers alvast aangeraden verplaatsingen die niet strikt noodzakelijk zijn uit te stellen tot na de ochtendspits. "Wie toch de weg op moet tijdens de ochtendspits, houdt best rekening met beperkte zichtbaarheid en extra vertragingen. Daarnaast passen ze hun snelheid en rijgedrag het best aan de weersomstandigheden en de situatie op de weg aan", klinkt het.

De strooidiensten van het AWV staan alvast paraat om de autosnelwegen en de belangrijkste gewestwegen sneeuw- en ijsvrij te maken. "Die wegen krijgen prioriteit. Daarna volgen de kleinere gewestwegen." AWV-woordvoerster Ilse Luypaerts verwacht dat er in de nacht van vandaag op morgen al preventief gestrooid zal worden. "Zodra de sneeuw begint te vallen, zullen onze diensten sneeuw ruimen en bijstrooien. Bijkomende moeilijkheid is dat de sneeuw waarschijnlijk tijdens de ochtendspits zal vallen. Dan wordt het zeer moeilijk om nog sneeuw te ruimen of te strooien, omdat het andere verkeer de weg verspert voor de strooiwagens."

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 19:10 uur | Bericht #390354
Zware sneeuwval legt verkeer op ring rond Brussel lam

Op de Brusselse ring verloopt de avondspits heel moeizaam door de sneeuwval. "Op sommige plaatsen blijft de sneeuw al plakken, en dat bemoeilijkt de situatie nog verder", aldus Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "De filebarometer geeft in Vlaanderen al 270 km aan. De barometer van Touring Mobilis, voor heel België, geeft 450 km aan. Dat is uitzonderlijk voor een maandagavond in deze periode van het jaar." Op de ring rond Brussel moeten automobilisten rekening houden met wachttijden tot 1 uur.


© belga.

Een reeks van incidenten, zoals slippartijen, onder meer rond het Tervurenkruispunt, het Léonardkruispunt en in de buurt van Meise en Strombeek-Bever verhogen de wachttijden nog verder. "Zulke lange wachttijden komen nog wel vaker voor door slechte weersomstandigheden, maar voor deze periode van het jaar is het uitzonderlijk. Bovendien verloopt een avondspits op maandag altijd iets rustiger."

In het zuiden van West-Vlaanderen zorgt de sneeuw ook voor files. "Op de A19 tussen Kortrijk en Ieper en de A17, die Kortrijk via Roeselare met Brugge verbindt, zijn er ook problemen", zegt Beekcman. "In de provincie Oost-Vlaanderen lijken de problemen te beginnen op de E17 tussen Kortrijk en Gent, maar die zijn nog niet vergelijkbaar met die in West-Vlaanderen. Elders stellen we geen problemen vast. Rond half zeven zat de avondspits rond Antwerpen er al op."

De weersvoorspellingen gaven vanavond al sneeuw aan voor Zuid-West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Beeckman voegt er echter aan toe dat de uiteindelijke sneeuwval erger was dan verwacht.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 20:36 uur | Bericht #390372
Chaos op de weg door sneeuwRond kwart na zeven vanavond stond er 629 kilometer file op de Belgische snelwegen. De sneeuw veroorzaakte veel files. Vanavond en vannacht wordt het nog kouder waardoor het erg glad kan zijn op sommige plaatsen. Voor morgen raadt het Vlaams Verkeerscentrum mensen aan om indien mogelijk niet de weg op te gaan. Dat zegt VTM-journaliste Katleen Peeraer.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 maart 2013, 20:38 uur | Bericht #390373
KNMI waarschuwt voor langdurige sneeuwval

Het KNMI waarschuwt vanavond voor langdurige sneeuwval, met name in het zuiden van het land. Het weerinstituut kondigde 'code oranje' af voor Limburg en het zuidoosten van Brabant. Daar begint het rond middernacht te sneeuwen en de verwachting is dat dat 'gestaag' doorgaat tot dinsdagmiddag. Volgens het KNMI kan er morgen een sneeuwdek liggen van meer dan 10 centimeter.


Winter helemaal terug in West-Europa. © anp.

De winter is helemaal terug in West-Europese landen. Zware sneeuwval en ijzel hebben in Duitsland aan het begin van de week honderden ongevallen en files veroorzaakt in het noorden en oosten van het land.

Van tienduizenden scholieren in de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen vielen de lessen uit. Sinds zondag viel op sommige plekken tot wel 30 centimeter sneeuw. Aan de Oostzee viel zelfs nog meer. Maandag sneeuwde het in Hamburg urenlang onafgebroken.

Ook het noordwesten van Frankrijk kampt met zware sneeuwval. Als gevolg daarvan was bij meer dan 47000 huishoudens de stroom uitgevallen. Technici die erop uit worden gestuurd om de elektriciteitsvoorziening te repareren, ondervinden hinder van de gladheid op de wegen.

Naar verwachting valt er rond Parijs in de nacht van maandag op dinsdag een flink pak sneeuw. De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen verzocht hun dienstregeling op de vliegvelden Orly en Charles de Gaulle aan te passen en hun vluchten met 20 tot 25 procent te verminderen.

Ook in België is de winter terug. Het verkeer rond Brussel ondervond maandag tijdens de avondspits zware hinder door de sneeuwval. In Vlaanderen waren lange files als gevolg van sneeuwval, die uiteindelijk erger was dan eerder voorspeld.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 20:54 uur | Bericht #390383
Waarschuwing Extreem weer (code oranje) voor Limburg en zuidoostelijk Brabant voor SNEEUW Toelichting
Vannacht en dinsdagochtend valt er in het zuiden van het land tamelijk langdurig sneeuw. In het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant en in het midden en zuiden van de provincie Limburg kan er dinsdagochtend op meerdere plaatsen een vers sneeuwdek van 10 cm of iets meer zijn gevallen. Het verkeer moet in deze provincies rekening houden met soms gevaarlijke gladheid, bovendien kan de wind voor stuifsneeuw en de vorming van sneeuwduinen zorgen.

In het Waddengebied valt vanavond en vannacht soms een lichte sneeuwbui. Bovendien waait de sneeuw hier en daar op tot sneeuwduinen.

Opgesteld
11/03/2013 20:39 uur LT

Volgend bericht uiterlijk
maandag 11 maart 2013 23:30 

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 22:06 uur | Bericht #390398
Vijf tot tien centimeter sneeuw verwacht in Brabant, KNMI waarschuwt voor gladheid


's Nachts zal het flink sneeuwen in Brabant (foto: Jan Bracke)

Brabant is maandagavond bedekt onder een laag sneeuw. Volgens Meteo Consult neemt die sneeuwval alleen maar toe. Vooral het zuiden van de provincie krijgt waarschijnlijk met een flink pak sneeuw te maken.

Meteo Consult verwacht dat er maandag overdag ongeveer een tot vier centimeter sneeuw valt. Deze sneeuwval blijft 's nachts doorgaan, aldus het KNMI. Hierdoor kan een sneeuwlaag van vijf tot tien centimeter ontstaan.

Sneeuw blijft liggen
Omdat de temperaturen maandag en dinsdag onder het vriespunt blijven, blijft die sneeuw liggen. Dat is met name het geval op zand, gras en andere oppervlaktes met weinig warmtecapaciteit. Op open gebieden ontstaan vooral sneeuwduintjes, want door de harde wind gaat de sneeuw waarschijnlijk stuiven. Ook dinsdag kan het overdag flink gaan sneeuwen. Sneeuwval tot vijf centimeter sluit Meteo Consult dan ook niet uit.

Gladheid verwacht
Het KNMI waarschuwt voor gladheid in het gehele land. Voornamelijk op de lokale wegen is het volgens meteorologen oppassen geblazen. De weerdienst heeft vanwege de sneeuw code geel afgekondigd van maandag- tot dinsdagmiddag. De avondspits valt maandagavond vooralsnog mee. Volgens de Verkeersinformatiedienst gaat het om een lichte spits.

Beu
Hoewel verkeerschaos op deze winterse avond uitblijft, zijn veel Brabanders toch echt wel klaar met de winter. Zekler nadat we vorige week even aan de lente mochten snuffelen. Een automobilist bij een tankstation langs de A58 ter hoogte van Tilburg verzucht: "Het is hartstikke koud en elke keer die rotsneeuw. Ow morgen valt er nog meer? Dan vertrek ik maar een half uurtje eerder richting werk."

Een stukje verderop ziet het buitengebied van Oirschot er betoverend uit. Het gras rondom een visvijver vlakbij de bossen wordt langzaam wit. Datzelfde geldt voor de boomtoppen. Een groepje boerderijen met besneeuwde daken maakt de ansichtkaart compleet.

De tuin in
Binnen in een van die boerderijen zit een hoogbejaard echtpaar in de keuken. Een houtkachel verwarmd knetterend de ruimte. Door de ruiten is goed te zien hoe sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen en landen op de uitgestrekte weilanden. Mooi, vindt dit de dame in de keuken.  Maar toch: "Die besneeuwd boomtoppen mogen nu wel weg. Ik wil weer in de tuin werken!"

Bron: Omroep Brabant
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 22:09 uur | Bericht #390399
Winterregeling voor daklozen weer ingesteldIn Rotterdam is in verband met de kou de winterregeling voor de opvang van dak- en thuislozen weer van kracht. Dat betekent dat in de diverse instellingen 85 extra bedden staan, bovenop de 175 die standaard aanwezig zijn. De GGD die de winterregeling instelt weet nog niet hoe veel nachten de extra opvang nodig zal zijn. Dat hangt uiteraard af van het weer.

Bron: RTV Rijnmond | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:28 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 22:28 uur | Bericht #390403
Maartse sneeuw veroorzaakte even 640 kilometer fileDe eerste sneeuw van de nieuwe winterprik heeft een moeilijke avondspits met ellenlange files veroorzaakt, op een bepaald ogenblik tot meer dan 640 kilometer lang. Er gebeurden ook tientallen ongelukken. Vannacht en morgenvroeg wordt nog meer sneeuw verwacht en dus ook een moeilijke ochtendspits.

Vooral in en rond Brussel stond het verkeer vast en dat zal er morgenochtend niet beter op worden. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt iedereen aan om morgen niet-noodzakelijke verplaatsingen zoveel mogelijk uit te stellen en de verkeers- en nieuwsberichtgeving te volgen.

De huidige weersvoorspellingen tonen een hevige sneeuwzone die tijdens de avond, nacht en de ochtend over het land trekt. In Vlaanderen kan tussen 0 en 5 centimeter sneeuw vallen, zegt weerman Frank Deboosere. In het zuiden van het land wordt van 5 tot 10 centimeter verwacht.

Omdat het zo koud is, zal de sneeuw blijven liggen en worden de wegen mogelijk glad. In combinatie met hevige wind leidt de sneeuw ook tot beperkte zichtbaarheid.

Tientallen ongelukken
De sneeuw en de gladheid veroorzaakten ook tientallen ongelukken. Op de N71 in Mol ging een auto aan het slippen, botste tegen een boom en kwam nadien frontaal in botsing met een voertuig op de andere rijstrook. De bestuurder overleed ter plaatse.

Op de E40 ter hoogte van Asse srtond het verkeer zo goed als stil nadat een vrachtwagen aan het slippen ging en in schaar kwam te staan. In Bavikhove schoof een bus van De Lijn weg en belandde tegen een verlichtingspaal. De brandweer kwam de 25 reizigers van de bus helpen.

VRT De strooidiensten houden zich klaar om uit te rijden om de gewest- en autosnelwegen sneeuw- en ijsvrij te maken. Hierbij wordt er prioriteit gegeven aan de autosnelwegen en de belangrijkste gewestwegen. Maar als het tijdens de ochtendspits blijft sneeuwen, dan is het heel moeilijk om nog sneeuw te ruimen of te strooien omdat de volle wegen de weg versperren voor de strooiwagens.

Weggebruikers die morgenochtend toch de weg op moeten, houden het best rekening met beperkte zichtbaarheid en extra vertragingen en passen hun snelheid en rijgedrag aan aan de weersomstandigheden en de situatie op de weg.

Sneeuwtrams
De spoorwegen houden speciale ploegen klaar om waar nodig de perrons, wissels en bovenleidingen sneeuwvrij te maken. In Gent en Antwerpen zet De Lijn vannacht opnieuw "sneeuwtrams" in die de wissels van het tramnet sneeuw- en ijsvrij moeten houden. Het is al de zesde keer deze winter dat de toestellen uitrijden. Aan de kust rijden er morgenvroeg eveneens enkele speciaal tegen het vriesweer gewapende trams.

De sneeuwtrams rijden na middernacht uit, nadat de laatste gewone trams zijn binnengereden. Ze rijden vervolgens de hele nacht rond. Bij hevige sneeuwval, zoals die voor vannacht voorspeld wordt, bestaat immers het risico dat de sneeuw zich tussen de wissels ophoopt en bevriest. Hierdoor functioneert de wissel niet meer naar behoren en kunnen trams hun normale traject niet volgen.

Tegelijkertijd zorgen de sneeuwtrams ervoor dat er zich ook geen ijslaag begint te vormen rond de bovenleidingen. Indien dat wel gebeurt, kunnen de trams immers geen stroom meer afnemen om vooruit te komen.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:28 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 maart 2013, 23:51 uur | Bericht #390426
Waarschuwing voor extreem weer 

Waarschuwing
Waarschuwing Extreem weer (code oranje) voor Limburg en zuidoostelijk Brabant vanwege SNEEUW 

Toelichting
Vannacht en dinsdagochtend valt er in het zuiden van het land tamelijk langdurig sneeuw. In het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant en in het midden en zuiden van de provincie Limburg kan er dinsdagochtend op meerdere plaatsen een vers sneeuwdek van 10 cm of iets meer zijn gevallen. Het verkeer moet in deze provincies rekening houden met soms gevaarlijke gladheid, bovendien kan de wind voor stuifsneeuw en de vorming van sneeuwduinen zorgen.

In het Waddengebied valt vannacht soms een lichte sneeuwbui. Bovendien waait de sneeuw hier en daar op tot sneeuwduinen.

Opgesteld
11/03/2013 22:50 uur LT

Volgend bericht uiterlijk
dinsdag 12 maart 2013 01:30 uur

Bron: KNMI

| Gewijzigd: 12 maart 2013, 00:35 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 maart 2013, 00:03 uur | Bericht #390427
Snelweg A58 wordt ijsbaan: zes auto's van de weg


A58 is ijsbaan: auto in de sloot (foto: Toby de Kort/Meesters Multi Media

Door het winterse weer is het erg glad op de snelweg A58. Zes auto's zijn ter hoogte van Moergestel van de weg geraakt, drie gleden er in de sloot. Rond kwart voor acht kwam de eerste auto in de sloot terecht. Dat gebeurde op de snelweg tussen Moergestel en Oirschot, in de richting van Eindhoven. Om kwart over negen gleden er nog twee auto's de sloot in. De voertuigen die in de sloot kwamen, zijn behoorlijk beschadigd.

Ongeluk na ongeluk
Even later om halftien raakte er een bestelbusje van de weg. De bestuurder is bekneld geraakt in het busje. Volgens de politie kwam er ook een auto tegen de vangrail.

De automobilisten zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Het is niet duidelijk hoe ernstig ze eraan toe zijn. Er was één zwangere vrouw bij, die is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Inhalen
Rijkswaterstaat zegt tegen de NOS dat de auto's vermoedelijk in de slip zijn geraakt tijdens het inhalen. Dat zou komen omdat het strooizout op de linkerrijbaan niet goed is ingereden.

Het KNMI waarschuwt voor gladheid op de wegen. Volgens Meteo Consult neemt de sneeuwval alleen maar toe. Ook op de A50 bij Son en Breugel raakte een auto van de weg. De bestuurder kwam met zijn auto achterstevoren in de berm tot stilstand. Hij raakte niet gewond.


Eerste glijpartij (foto: Jack Brekelmans/JV Media)Foto 2 van 2next

Bron: Omroep Brabant
| Gewijzigd: 12 maart 2013, 00:35 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 maart 2013, 00:12 uur | Bericht #390428
Verschillende Antwerpse tunnels afgesloten door gladheidDoor de aanhoudende sneeuwval zijn er maandagavond op verschillende wegen in Antwerpen erg gevaarlijke situaties ontstaan, zo meldt de Antwerpse lokale politie. Vooral aan de in- en uitgangen van tunnels en op open vlaktes waar de koude wind vrij spel heeft, is het opletten geblazen. De tunnels onder de Leien zijn maandagavond alvast voorlopig afgesloten voor alle verkeer.

De strooidiensten zijn volgens de politie nog steeds volop aan het werk, maar dat heeft op verschillende plaatsen bitter weinig resultaat. Er is immers te weinig verkeer om het gestrooide zout te verspreiden en te laten inwerken. Behalve bij de in- en uitgangen van heel wat tunnels zijn er ook de nodige problemen gesignaleerd op de Singel, de parallelweg naast de Antwerpse ring.

Politie-info
Volgens woordvoerder Fons Bastiaenssens van de Antwerpse politie is het momenteel op heel wat plaatsen in Antwerpen gevaarlijk glad op de baan. "De strooidiensten draaien op code rood, wat betekent dat al het beschikbare materiaal is ingezet. Dat volstaat alleen niet om banen overal goed berijdbaar te houden. Blijkbaar is het vooral op open plaatsen erg oppassen door gladheid, omwille van meerdere factoren. Zo is het verkeer momenteel niet druk meer, waardoor het strooizout niet goed wordt verspreid. De eerste sneeuw van deze namiddag is wat weggesmolten en is vanavond dan terug aangevroren. Ook de wind speelt een rol. Moeilijke plaatsen zijn onder meer de Singel en alle op- en afritten van de Ring", geeft Fons Bastiaenssens mee.

Bron: Gazet van Antwerpen | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:28 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 maart 2013, 00:18 uur | Bericht #390429
Bestuurder kritiek nadat auto van brug sliptOp de grens van Deurne en Merksem, niet ver van het Sportpaleis, is maandagavond een auto van de Burgemeester Gabriel Theunisbrug gereden en meters lager op de Vaartdijk terechtgekomen. De bestuurder is door de brandweer en MUG bevrijd, de eerste zorgen toegediend en vervolgens in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

Vermoedelijk verloor het slachtoffer de controle over het stuur door de weersomstandigheden, waarna de wagen slipte en door de vangrail ging. Aanvankelijk dachten getuigen dat de auto in het Albertkanaal was terechtgekomen, maar dat bleek het toch nog net gemist te hebben.
GazetvanAntwerpen

Bron: Gazet van Antwerpen
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:29 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.542 topics, welke bij elkaar 447.010 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.431 leden.
Het nieuwste lid is tam.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2360 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2360, lezen 15 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden