Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juni 2013, 23:00 uur | Bericht #395930
Doden en vermisten bij zware regenval Midden-Europa

Door de hevige regenval en overstromingen in het midden van Europa zijn drie mensen omgekomen. Acht anderen worden nog vermist. Honderden inwoners van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië zijn geëvacueerd. De Tsjechische regering heeft wegens het stijgende waterpeil de noodtoestand uitgeroepen.

'We hebben nog een heel kritische nacht en ochtend voor ons', zei de Tsjechische premier Petr Necas zondagavond op de Tsjechische televisie. De situatie is vooral verontrustend in Praag, waar metalen versperringen werden opgericht langs de Vltava-rivier die door de stad stroomt. Acht metrostations zijn er gesloten en een ziekenhuis werd ontruimd.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een brandweerman rust uit aan de kant van de overstroomde rivier Vltava in Praag. © afp.

Nabij Praag stortte een weekendhuis in vanwege de door de regen verzakte bodem. Twee bewoners kwamen om het leven. Verder worden drie watersporters vermist aan twee rivieren in Bohemen. De Tsjechische hulpdiensten moesten de zoektocht afblazen vanwege het wassende water. De brandweer doet er alles aan om het oude centrum van Praag te vrijwaren. Ook zijn er problemen aan de Elbe in het noorden, het westen en het zuiden van het land.

Historisch centrum
Onder meer het historisch centrum van de stad wordt door overstroming bedreigd. Een woordvoerder van de brandweer noemde de situatie zeer ernstig. Ook in andere delen van het land is zondag een hoogwateralarm van kracht. In augustus 2002 kampte Tsjechië met de grootste wateroverlast in zijn geschiedenis, toen bijna een derde van het land onder water stond. Zeventien mensen kwamen toen om te leven.

Duitsland
Ook in het zuiden van Duitsland zorgt hevige regenval ervoor dat tal van rivieren buiten hun oevers treden. Op veel plaatsen in de getroffen gebieden is het rampenplan afgekondigd. In Duitsland is onder meer het zuiden van Beieren getroffen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de getroffen bevolking de steun van de federale overheid beloofd.

Op verschillende stukken van de Rein, Main en Neckar was de scheepvaart zaterdagavond gestopt. Verwacht wordt dat zondagavond het verkeer op de Midden-Rijn zal stilgelegd worden. Ook het wegverkeer ondervond hinder van het water. De autosnelweg A8, van München naar Salzburg, werden in beide richting geheel afgesloten.

Oostenrijk
In Sankt Johann in Oostenrijk kwam een reddingswerker om het leven door een aardverschuiving, die was veroorzaakt door de overvloedige neerslag. In dezelfde deelstaat worden twee mensen vermist, die zijn meegesleurd door het water. Op sommige plaatsen in de Alpenrepubliek is een hoeveelheid regen gevallen die normaal in 2 maanden valt. In Zwitserland is de situatie intussen stabieler, maar blijven de autoriteiten waakzaam.

Bron: AD
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 07:46 uur | Bericht #395939
Evacuaties om overstromingen in Centraal-Europa

Bewoners van tal van plaatsen in het zuiden van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn zondag geëvacueerd uit hun woningen. De rivieren in de omgeving treden door dagenlange regen buiten hun oevers. Dat meldt BBC News.

In Tsjechië zijn zeker twee doden gevallen als gevolg van de overstromingen. Drie mensen worden nog vermist volgens de Deutsche Welle. De Tsjechische regering heeft inmiddels de noodtoestand afgekondigd.

De bewoners van hoofdstad Praag kijken gespannen toe hoe de rivier de Moldau een steeds hoger waterpeil bereikt. De brandweer, gesteund door vrijwilligers, is druk in de weer met het maken van barrières van zandzakken en ander materiaal om te voorkomen dat het historisch centrum van Praag blank komt te staan. De verwachting is dat de waterstand in de rivier maandagochtend zijn piek bereikt.

Donau
Duitse steden Passau en Rosenheim hebben ook de noodtoestand afgekondigd. De Donau trad bij Passau buiten haar oevers, waardoor delen van de oude binnenstad in Beieren onder water zijn komen te staan.

Het stadje heeft het Duitse leger om hulp gevraagd nu het te maken heeft met een waterpeil van de Donau van 11,3 meter. Het hoogste peil in juni in meer dan honderd jaar. In juni is hier het waterpeil van de Donau normaal gesproken 4,5 meter. Dat schrijft de NOS op haar website. Passau moet ook rekening houden met de rivier de Inn die bij de stad samenkomt met de Donau.

Gößnitz
Beieren is niet de enige Duitse staat die kampt met overstromingen. Dorpen en steden in Saksen, Thüringen en Baden-Württemberg staan eveneens blank. In Thüringen is een compleet dorp ontruimd. Het stadje Gößnitz besloot hiertoe vanwege de extreme wateroverlast. Vierduizend bewoners zijn geëvacueerd. In Gößnitz komen de rivieren Pleiße en Meerchen bij elkaar.

Oostenrijk
Ook in Oostenrijk zijn honderden mensen elders ondergebracht. Het land wordt niet alleen geteisterd door overstromingen, maar ook door aardverschuivingen. Een reddingswerker kwam bij een aardverschuiving nabij Salzburg om het leven. Tevens worden er enkele mensen vermist. In twee dagen is er in Oostenrijk net zoveel regen gevallen als er normaal in twee maanden valt. Dat meldt meteorologisch centrum ZAMG.

Als gevolg van de overstromingen is er nauwelijks treinverkeer mogelijk, waaronder tussen Salzburg en München. Veel wegen zijn afgesloten en scheepvaart op lange stukken over de Rijn, Main en Neckar ligt stil.













Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
mrijkhals
Lid
Woonplaats: Goes
Berichten: 1200
Lid sinds: 1 dec. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 09:34 uur | Bericht #395943
Ach ach ach wat triest allemaal..... ben er zo vaak geweest en dan zie jet overgeleverd worden aan de overstromingen....
Iemand enig idee hoe het gaat lopen met de nederlandse rivieren ?..... | Gewijzigd: 3 juni 2013, 09:36 uur, door mrijkhals
Radiografische Hobby's ?..kijk op: http://www.mrdracing.nl
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 10:16 uur | Bericht #395945
UPDATE

Tjechië

Duizenden inwoners moeten hun huizen verlaten door het hoge water in delen van Tjechië. Het hogewater heeft twee slachtoffers geëist en er worden nog zeker 4 mensen vermist. De rivier de Elbe blijft stijgen en men verwacht een waterstand van 10,50 meter waar het normaal 3 meter is gemiddeld. In Praag is de noodtoestand afgekondigd en er worden 2000 militairen ingezet om hulp te verlenen. In totaal lopen 50 steden gevaar door het hoge water en de situatie is erg kritiek. De rivier de Moldau is buiten haar oevers getreden.




Zwitserland

Nadat de regen eindelijk is opgehouden ontspant de situatie in Zwitserland en dalen de waterstanden. Enige straten staan nog onder water en men kan nu met opruimen beginnen.

Oostenrijk

In tegenstelling tot het buurland Zwitserland is de situatie in Oostenrijk nog steeds kritiek vooral in de deelstaat Vorarlberg waar men volop bezig was het water te bestrijden. Oostenrijk is net niet tot het katastrofeplan gekomen en men kan hier ook onstspannen. De record hoogtes van 1999 en 2005 zijn niet gehaald waarmee men er nog goed vanaf komt. Vanaf zondag wordt er nog een man vermist die waarschijnlijk door een aardverschuiving is meegesleurd.

Duitsland

De record stand van 12.20 meter sinds 1501 is vandaag bereikt en daarmee wordt de situatie alleen maar erger voor Passau.  Bijna het hele gebied in het zuiden van Duitsland is onder de noodtoestand gezet en op diverse plaatsen is zelfs geen verkeer meer mogelijk. Diverse treinverbindingen zijn uitgevallen en het water blijft nog steeds stijgen. De waarschuwingen blijven derhalve nog staan omdat het water nog stijgt en het nog steeds regent. 

                                                                                             

@Onweer-Online

bron:Bild live ticker

Nederland

Rijkswaterstaat verwacht deze week in Nederland geen grote problemen door hoogwater. Daarvoor zou het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel nog veel hoger moeten komen te staan. Volgens Rijkswaterstaat stijgt de Rijn bij Lobith in de komende dagen van 12,00 naar ongeveer 13,55 meter boven NAP. Dat komt door hevige regenval in het Duitse stroomgebied van de Rijn. Uiterwaarden kunnen onder water komen te staan. Dat gebeurt niet vaak in deze periode van het jaar. Pas als het water verder stijgt naar rond de 15,00 meter boven NAP gaan waterbeheerders de dijken extra controleren.

bron:Omroep Gelderland




  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:19 uur, door Joyce.s
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
3 juni 2013, 11:05 uur | Bericht #395948
Citaat van mrijkhals, maandag 3 juni 2013, 9:34 uur ....Iemand enig idee hoe het gaat lopen met de nederlandse rivieren ?..... Rijkswaterstaat heeft sinds 31 mei geen update meer geplaatst.

Stijgende waterstanden Rijn na regenval Duitsland

31-05-2013
Vanwege hevige regenval in Duitsland stijgen de waterstanden in de Rijn. Rijkswaterstaat heeft belanghebbenden (zoals waterschappen) hierop geattendeerd. Ook treft Rijkswaterstaat maatregelen, zoals het openen van de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein.

Verwachting
De verwachting voor de Rijn is dat de waterstand de komende week richting NAP +13,5 meter bij Lobith zal stijgen. Wanneer de waterstanden komend weekend stijgen boven NAP +12 meter, kunnen uiterwaarden onder water lopen. Dit is normaal bij dergelijke waterstanden, uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge rivierafvoer. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd.

Bijzonder
Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en daarmee de kans op onderlopende uiterwaarden, echter wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode niet. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of camping. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

Maatregelen Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Bijvoorbeeld door het openen van de stuwen in de Neder-Rijn en Lek. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater.

Maas
In het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig neerslag gevallen. Voor de Maas worden dan ook op dit moment geen hoge waterstanden verwacht.


Hierbij ook wat plaatjes.
Huidige waterstand (10.20u) en verwachting



zomer 1970


zomer 1983


Bron: RWS | Gewijzigd: 3 juni 2013, 11:08 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2013, 11:38 uur | Bericht #395951



Op deze webcambeelden is duidelijk te zien hoe snel en hoe hoog het water stijgt in Passau.

Bron: Meteoweb | Gewijzigd: 3 juni 2013, 11:41 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 13:00 uur | Bericht #395955
Getroffen campinghouder: Je doet niets tegen de natuur



"Het is de natuur hè, daar doe je niks tegen. Ik kan het water niet persoonlijk tegenhouden." Campingeigenaar Wil van Elk van camping De Grote Altena in Oosterhout aan de Waal ondergaat gelaten de enorme operatie waarvoor hij zich ziet gesteld.

 Hij moet het grootste deel van zijn camping pal aan de rivieroever ontruimen, omdat de Waal deze week buiten de oevers gaat treden. "Ik heb deze camping al heel lang, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. In 2004 was het wel spannend, maar toen was een evacuatie uiteindelijk toch niet nodig." Nu zijn de gasten van zeker 60 plaatsen aan het vertrekken. Voor de overige 90 plekken blijkt morgen of ze onder water gaan lopen door de voor deze tijd van het jaar bijzonder hoge waterstand.

Mooiste plekjes
Volgens Van Elk was De Grote Altena volgeboekt. "Maar de mensen die nu weg moeten begrijpen het wel. Moeilijker is het om gasten die vanaf komend weekeinde hadden gereserveerd uit te leggen dat het niet doorgaat. Als het water weer zakt duurt het zeker nog twee weken voor de grond weer droog genoeg is om er tenten of caravans op te kunnen zetten. En het is nog maar afwachten hoe lang de overstroming duurt, want in Zuid-Duitsland en Zwitserland stijgt het water nog en dat moet hier allemaal langs."

Van Elk bestempelt zijn seizoen als 'een wat minder jaar'. "Eerst was het aldoor geen kampeerweer en nu het weer een beetje opknapt, komt dit." Ook andere campings in de uiterwaarden moeten de mooiste plekken aan het water ontruimen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 3 juni 2013, 13:02 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2013, 14:52 uur | Bericht #395963
Hoogwater in Nederland, wat zijn de gevolgen?

Vanwege hevige regenval in Duitsland stijgen de waterstanden in de Rijn. Volgens Rijkswaterstaat zijn de hoge waterstanden in juni 'bijzonder'. Alleen in 1970 en in 1983 stond het rivierwater in deze tijd nog hoger. Wat zijn de gevolgen voor Nederland?

Waar komt het vele water vandaan?
Er is heel veel regen gevallen in het zuiden van Duitsland en de Oostenrijkse Alpen. In het noordoosten van Oostenrijk bereikte de waterstand al bijna een recordhoogte in de rivieren de Donau en de Wachau. Het water daar zou hoger komen te staan dan na eerdere overstromingen in 2002.

Zorgt dat voor grote problemen?
Grote delen van Centraal-Europa hebben problemen. In het zuiden van Duitsland en in de Oostenrijkse Alpen zijn tal van rivieren buiten hun oevers getreden.
  • In Oostenrijk en in Tsjechië zijn in totaal twee doden gevallen; in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië worden in totaal zeven mensen vermist.
  • De Beierse stad Passau is volledig ondergelopen. Militairen moeten samen met vrijwilligers en andere betrokkenen het water met behulp van onder meer zandzakken proberen in te dammen.
  • Militairen zijn ook in de deelstaat Thüringen, gelegen tussen Berlijn en Beieren, ingezet.
  • Als gevolg van de overstromingen moest een aantal wegen worden afgesloten. Enkele (snel)wegen zijn geblokkeerd door aardverschuivingen. Het treinverkeer is in de regio tot stilstand gekomen. Het station van Rosenheim, het grootste station tussen München en Salzburg, is helemaal niet bereikbaar.
  • De Gotthard-spoorlijn door de Zwitserse Alpen is deels onbruikbaar nadat er stukken rots op waren gevallen door de hevige regenbuien.
Wanneer wordt het een probleem voor Nederland?
De stijgende waterstand in de grote rivieren zal de komende week op een aantal plekken in Nederland overlast veroorzaken. Van echte problemen door hoogwater is geen sprake, want daarvoor zou het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel nog aanzienlijk hoger moeten komen te staan. De Rijn bij Lobith stijgt in de komende dagen van 12 meter naar ongeveer 13,55 meter boven NAP. Als het rivierwater boven de 12 meter boven NAP komt, lopen uiterwaarden onder. Maar pas als het water verder stijgt naar rond de 15 meter boven NAP gaan waterbeheerders de dijken extra controleren. De uiterwaarden die zullen onderlopen, zijn ook bedoeld voor wateropvang, maar in de gewoonlijk droge zomermaanden zijn ze vaak in gebruik als camping of weiland voor vee.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2013, 14:53 uur | Bericht #395964
Campings uiterwaarden ontruimd

Nederland houdt rekening met problemen die kunnen ontstaan vanwege de grote hoeveelheid water die vanuit Midden-Europa ons land binnenkomt. Het water in de Rijn is boven het kritieke punt van 12 meter boven NAP gekomen. Boven die 12 meter kunnen uiterwaarden onderlopen en moeten er maatregelen worden genomen. In de uiterwaarden langs de Waal in Gelderland wordt bijvoorbeeld een aantal campings ontruimd. Bij camping Waalstrand in Gendt loopt het water maandagochtend langzaam het veld op. De eigenaar heeft het water in deze tijd van het jaar nog nooit zo hoog zien staan. Boeren in het rivierengebied bereiden zich voor om hun vee, dat nu graast op de uiterwaarden, te verplaatsen.

Voetveren
Volgens Rijkswaterstaat zijn de hoge waterstanden uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn opengezet. Het Waterschap Rivierenland verwacht donderdag de hoogste stand. Ook bij Staatsbosbeheer worden maatregelen genomen vanwege de hoge waterstand. "Boswachters in Gelderland zijn bezig om dieren die normaal in de uiterwaarden staan naar andere gebieden te krijgen", aldus een woordvoerder. "Daarvoor moeten wel delen van het natuurgebied worden afgesloten voor mensen zodat de dieren rustig kunnen vertrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Bizonbaai bij Nijmegen. Ook sommige bijzondere vogelsoorten kunnen last krijgen van het water. Zij zitten nu midden in het broedseizoen en kunnen niet wegvliegen." Verschillende voetveren over de Waal zijn uit de vaart gehaald vanwege het hoge water.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 15:49 uur | Bericht #395966

pnptv


"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 20:20 uur | Bericht #395977
Zondvloed in Centraal-Europa


De overstromingen in Centraal-Europa dreigen uit te groeien tot de zwaarste in tientallen jaren. Een immens gebied is getroffen: het ergst is het in Oostenrijk, het zuiden en oosten van Duitsland en Tsjechie. Maar ook in Polen, Slowakije en Hongarije staat het water hoog. In Passau, in Zuid-Duitsland, waar drie grote rivieren samenvloeien, is sprake van de zwaarste overstromingen in 500 jaar.

Bron: De Standaard
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 juni 2013, 22:36 uur | Bericht #395985
Op onderstaande link kan men de waterstanden aflezen

http://www.pegelonline.wsv.de/gast/karte/standard_mini

"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Sa'ke
Lid
Woonplaats: herent/ Leuven BE
Berichten: 261
Lid sinds: 11 sep. 2011
4 juni 2013, 09:36 uur | Bericht #395998
Weet iemand hoe het zit met de sneeuwhoogtes in de Alpen? Zijn de recente overstromingen ook veroorzaakt door smeltende sneeuw of ligt er nog steeds een (heel) groot pak op de toppen? De Inn, de rivier in Passau, komt bv van Sankt-Moritz, op de grens tussen Italië en Zwitserland waar een week geleden nog heel veel sneeuw lag. Als dit allemaal nog naar beneden moet komen/smelt in een keer zijn ze nog niet van de waterellende verlost. De ergste overstromingen zijn vaak een combinatie van veel regen en smeltende sneeuw.  Ik heb alleen nog geen bericht gelezen waarbij ze spreken over de sneeuwhoogten.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juni 2013, 09:47 uur | Bericht #395999
Drie rivieren bedreigen Duitse plaats Passau

De drie-stromenstad wordt de Duitse plaats Passau wel genoemd, maar juist nu bedreigt dat herkenbare feit de stad. De waterstand van de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz is extreem hoog. Maandag bereikten de rivieren een record. Sinds 1501 stond het water niet zo hoog. De Donau, de Inn en de Ilz vloeien in de stad op de grens met Oostenrijk samen. De oude binnenstad en een groot deel van het centrum zijn al overstroomd. Omdat het drinkwater is verontreinigd, zijn de waterleidingen afgesloten. Ook het elektriciteits- en telefoonnet zijn afgesloten. Er wonen ongeveer 50.000 mensen in Passau. Hoogwater is geen onbekende vijand in Passau, ieder jaar krijgt de stad er wel mee te maken.

Eeuwen
De overstromingen worden al eeuwen lang geregistreerd, de eerste ernstige was in 1060. ''Er kwam zulk een verspreiding van water, zoals er niet eerder in dit rijk gezien is'', werd toen genoteerd bij het Beierse Ambt voor Milieu. In 1137 vielen vele doden door een overstroming. Maar in 1501 waren de overstromingen het ergst: Passau was toen tien dagen een eiland. Het water bereikte een hoogte van 13 tot 13,20 meter. Nu bereikte het water op 12,80 meter zijn voorlopige hoogtepunt.

Kleinste
De Ilz is van de drie rivieren de kleinste, het zijn vooral de Donau en de Inn die voor problemen zorgen. Het peil van de Inn daalde in de nacht van maandag op dinsdag langzaam, maar van verder stroomopwaarts op de Donau komt opnieuw veel water aan. Door hun verschillende oorsprong hebben de drie rivieren elk hun eigen kleur water: de Ilz is zwart, de Donau blauw en de Inn groen. Op luchtfoto's zoals op Google Maps is duidelijk te zien hoe de drie kleuren zich in Passau vermengen. De watermassa's uit de drie rivieren stromen richting Oostenrijk en bedreigen Nederland niet.










Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juni 2013, 09:51 uur | Bericht #396000
Water grote rivieren stijgt nog iets verder

Het water in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt deze week nog iets hoger te staan dan eerder was voorzien. Volgens Rijkswaterstaat bereikt de Rijn bij Lobith vrijdag een hoogste stand van 13,75 meter boven NAP. Maandag schatte de dienst de hoogste stand nog 20 centimeter lager in.
Vanaf zaterdag gaat het rivierwater weer zakken. In het Zuid-Duitse stroomgebied van de Rijn bij Konstanz en Basel neemt de watertoevoer uit de Alpen al duidelijk af. Het duurt 3 tot 4 dagen voor het Rijnwater uit Zuid-Duitsland Nederland bereikt.

Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten geen problemen door de hoge waterstand. In de winter zijn dergelijke overstromingen van de uiterwaarden normaal. Het is wel bijzonder dat het in de zomermaanden gebeurt. Pas als de waterstand boven de 15,00 meter boven NAP bij Lobtih dreigt te komen, gaan de waterbeheerders de dijken extra inspecteren.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 juni 2013, 11:29 uur | Bericht #396008
Zoo Praag ontruimd door watersnood


De dierentuin van de Tsjechische hoofdstad Praag is gisteren geëvacueerd door de watersnood. Het park staat zo goed als volledig onder water. De dieren worden naar hoger gelegen gebieden overgebracht. De directeur vreest dat grote delen van het park ernstige schade zullen oplopen. Elf jaar geleden werd de dierentuin ook al getroffen door overstromingen. De overstromingen in Centraal-Europa zijn de ergste in meer dan een decennium. Op twee dagen tijd is er evenveel regen gevallen als normaal in twee maanden tijd. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Er zijn al negen doden geteld, zeven in Tsjechië en twee in Oostenrijk. Maar dat aantal kan nog oplopen, want er zijn nog mensen vermist.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 juni 2013, 11:33 uur | Bericht #396010
Waterpeil in Passau het hoogst in 500 jaar

In Zuid-Duitse stad Passau, in Beieren, heeft het waterpeil van de Donau gisterenavond 12,80 meter bereikt. Dat is de hoogste stand in meer dan vijfhonderd jaar. In Passau komen drie rivieren bijeen: de Donau, de Ilz en de Inn. Door de hoge waterstand is een groot deel van het centrum ondergelopen.

Omdat het drinkwater is verontreinigd, zijn de waterleidingen afgesloten. Het openbare vervoer ligt plat. Ook het elektriciteits- en telefoonnet zijn afgesloten bij de 50.000 inwoners van de ‘driestromenstad’.

Brandweerlieden en militairen proberen het water te stoppen en de inwoners van voldoende eten en drinken te voorzien. Het water zal vermoedelijk niet verder stijgen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt vandaag een bezoek aan Passau.

Ook in Tsjechië, waar de noodtoestand is afgekondigd, blijft de situatie kritiek. De overstromingen hebben daar al zeven levens geëist. Zo’n drieduizend mensen zijn geëvacueerd. In Oostenrijk is er in de afgelopen twee dagen evenveel regen gevallen als normaal in twee maanden tijd. Twee mensen zijn daar door het noodweer opgekomen.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 juni 2013, 12:21 uur | Bericht #396014
Water komt hoger dan gedacht

De Rijn bij Lobith bereikt donderdag waarschijnlijk de hoogste stand van 13,75 meter boven NAP. Dat is bijna twintig centimeter hoger dan eerder werd verwacht. Ook stijgt het water in de IJssel en de Waal sneller dan verwacht.


Hoogwater bij een camping bij het Gelderse Maurik | ANP

Inmiddels is een aantal gebieden langs de Waal tussen Nijmegen en Tiel al ondergelopen. Volgens het waterschap Rivierenland komt dat in juni bijna nooit voor. Ook zijn campings langs de Waal tussen Nijmegen en Tiel gewaarschuwd om de waterstand goed in de gaten te houden. Boeren langs de Rijn krijgen het advies hun koeien naar hogergelegen weiden te verplaatsen.

Gemalen
Om het vele water af te voeren, heeft het Waterschap Rijn en IJssel een aantal gemalen aangezet en wordt er extra gemaaid op plekken waar drijfhout dijken kan beschadigen.

Nederlandse cruiseschepen hebben last van het hoge water. Een aantal reisorganisaties heeft boottochten moeten annuleren. Grote groepen toeristen zijn daardoor gestrand in Wenen.

Door het hoge water kunnen de schepen niet meer onder bruggen door. Ook de snellere waterstroom maakt het varen moeilijker. Op de Rijn in Duitsland geldt momenteel een vaarverbod. Het hoge water komt door hevige regenval in het oosten van Europa.

Bron: NOS
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
4 juni 2013, 13:04 uur | Bericht #396018
Update Rijkswaterstaat 04-06-2013

Waterstanden Rijn stijgen verder

Na hevige regenval in Duitsland en het Alpengebied de afgelopen week, stijgen de waterstanden in de Rijn nog altijd. Op dinsdagochtend 4 juni werd een waterstand van NAP +12,75 meter bij Lobith overschreden. Naar verwachting wordt later deze week een waterstand van NAP +13,75 bereikt. Rijkswaterstaat blijft belanghebbenden (zoals waterschappen) informeren over de actuele waterstanden en waterstandsverwachtingen.

Verwachting
De huidige verwachting voor de Rijn is dat de waterstand de komende dagen verder richting NAP +13,75 meter bij Lobith zal stijgen. Naar verwachting wordt deze waterstand in de loop van donderdagavond/vrijdagochtend bereikt. Daarna lijken de waterstanden weer langzaam te gaan zakken.

Nu de waterstand ruim boven de NAP +12 meter is gestegen, lopen uiterwaarden op grote schaal onder water. Dit is normaal bij dergelijke waterstanden, uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge rivierafvoer. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd.

Bijzonder
Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en onderlopende uiterwaarden, echter wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode nauwelijks. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of als camping. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter.

Hoogwater Europa
In Nederland is geen sprake van een hoogwatersituatie, maar elders in Europa is dat wel het geval. Hoogwaterproblematiek op rivieren is afhankelijk van in welk stroomgebied de neerslag valt. De meeste neerslag in Centraal-Europa is gevallen ten oosten van het stroomgebied van de Rijn, in de stroomgebieden van de Elbe en Donau. De Elbe en Donau stromen af naar respectievelijk de Noordzee bij Hamburg en de Zwarte Zee, dus niet richting Nederland.
Maatregelen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten. Bijvoorbeeld door het openen van de stuwen in de Neder-Rijn en Lek. De Neder-Rijn helpt dan bij de afvoer van het overtollige Rijnwater.

Maas
In het stroomgebied van de Maas is tot op heden weinig neerslag gevallen. Voor de Maas worden op dit moment dan ook geen hoge waterstanden verwacht.

stand om 12.40u


Bron: RWS

Volg de waterstanden voor Nederland hier:
http://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/rwsnl/?cookieload=false&baselayer=KAART&projecttype=waterstanden¢er=187686%2c431819&mapscale=768000
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juni 2013, 13:19 uur | Bericht #396020
Overstromingen in Centraal-Europa eisen al 9 doden

Het wordt vandaag opnieuw bang afwachten voor duizenden mensen in Centraal-Europa en Duitsland met de vrees voor meer doden als de waterlopen in de regio waterstanden bereiken die in geen eeuwen meer zijn gezien. Bondskanselier Angela Merkel bracht een bezoek aan de zwaarst getroffen gebieden in Duitsland. Ze kondigde in Passau 100 miljoen euro snelhulp voor alle getroffen regio's in eigen land aan.

De overstromingen hebben sinds het voorbije weekend het leven gekost aan minstens negen mensen en leidden tot massale evacuaties. Een aantal personen zijn als vermist opgegeven door het wassende water dat zich uitstrekt over een gebied van Zuid-Duitsland over Polen, Zwitserland, Tsjechië en Oostenrijk.

Grote delen van Oostenrijk bereiden zich dinsdag voor op de hoogste waterstand van de Donau. Het is niet duidelijk of nieuw geïnstalleerde dammen voldoende hoog zijn om de stroom tegen te houden. "Het wordt een kwestie van centimeters", zei een provinciefunctionaris van Neder-Oostenrijk over de elf meter hoge muren. In Boven- en Neder-Oostenrijk werden honderden woningen ontruimd. Sommige gemeenten zijn al ondergelopen. De situatie in de westelijke regio's van Oostenrijk is inmiddels verbeterd. De werkzaamheden om er de honderden modderlawines op te ruimen, zijn begonnen.

Slovakije en Hongarije waren ook gedwongen om hun vloedkeringen te versterken om zich tegen de dreiging van het overtollige water van de Donau te beschermen.

Merkel bezoekt rampgebied
Bondskanselier Angela Merkel bracht een bezoek aan de zwaarst getroffen gebieden in Duitsland, met inbegrip van Passau. De Beierse stad kijkt volgens de autoriteiten tegen de ergste stormvloeden aan sinds het begin van de 16e eeuw. De stormvloeden, die volgen op dagen van aanhoudende stortregens, resulteerden al in het stilleggen van het scheepvaartverkeer langs het netwerk van rivieren en tot de sluiting van spoorwegverbindingen omdat die waren ondergelopen.

Merkel kondigde dinsdag in Passau 100 miljoen euro snelhulp voor alle getroffen regio's in Duitsland aan. Alleen de vrijstaat Beieren zegde ze om te beginnen 50 miljoen euro toe. Maar mogelijk zal de Duitse staat op het eind nog meer financiële hulp bieden. Passau was de eerste stop van Merkels toernee door de getroffen gebieden.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 255 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 255, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden