Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, NE.

26 Apr 2024 17:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 06:37 uur | Bericht #404652
Tintelende handen na blikseminslag politieauto

Opnieuw trok er stevig onweer over Nederland, maar tot grote problemen heeft dat afgelopen nacht niet geleid. Aan hittegolf is na de buienreeks een einde gekomen. Het wordt vandaag niet warmer dan 23 graden.

In Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe kregen de hulpdiensten wel veel meldingen van stormschade.  Plaatselijk viel namelijk 30 tot 40 millimeter regen en er werden lokaal rukwinden geregistreerd. Ook waren de donderklappen opvallend hard; her en der gingen autoalarmen af.

Twee politieagenten in het Zuid-Hollandse Meerkerk hielden 'tintelende handen' over aan een blikseminslag in hun auto. Ze waren op surveillance en zijn verder ongedeerd, zo laat een collega op Twitter weten.

Citaat van Robert Koeman Collega's hebben niets overgehouden aan blikseminslag. Alles in orde, ze zaten gelukkig in het voertuig met de ramen dicht.
Verspreid over het land waren enkele kleine branden door blikseminslagen. Er werd geen waarschuwing voor extreem weer afgegeven.

De komende dagen wordt het rustig weer, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Tegen het eind van de week loopt de temperatuur weer op, aldus buienradar.nl.

Bron: RTL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 08:02 uur | Bericht #404663
Sting zet optreden op Suikerrock stop door onweer

Op de derde dag van het Tiense stadsfestival Suikerrock is tijdens het slotconcert van Sting gisterenavond boven Tienen een onweer losgebarsten, wat gepaard ging met felle stortregens en wind. Sting diende even voor middernacht - een twintigtal minuten vroeger dan voorzien - zijn optreden noodgedwongen te staken. De festivalinfrastructuur liep volgens organisator Walter Kestens nauwelijks schade op. Er vielen ook geen gewonden.


© belga.

Het leek de perfecte avond te worden met optredens voor een nagenoeg volledig volgelopen Grote Markt van achtereenvolgens Opposites, James Morrison, Kaiser Chiefs en tot slot Sting die stevig opende met 'If I ever lose my faith in you' en Police-songs zoals 'Every little thing she does is magic'.

Toen na een vijftal nummers de eerste druppels vielen probeerde Sting tevergeefs het onheil nog te pareren met 'Heavy cloud no rain', 'Message in a bottle' en andere nummers die ondanks de regen voor veel ambiance bleven zorgen. Na 'Roxanne' gaf Sting er omwille van de felle regen en wind echter noodgedwongen de brui aan. Vele toeschouwers hadden op dat ogenblik zelf ook reeds voor zichzelf een onderdak gezocht.

Bron: HLN

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 08:21 uur | Bericht #404665
Onweer veroorzaakt problemen op verschillende plaatsen

De onweerszone die gisteravond en vannacht over het land getrokken is, heeft op verschillende plaatsen problemen veroorzaakt.


VRT

Vooral in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen is er schade. De brandweer van Leuven kreeg 250 oproepen, vooral voor ondergelopen kelders en verstopte rioleringen. In Merchtem moest de brandweer water wegpompen van het dak van een rusthuis. In Zandhoven in de Antwerpse Kempen viel een boom op een tent met nachtvissers.

Ook in de Ardennen zijn er problemen. In de omgeving van Beauraing-Felenne, in de provincie Namen, zijn vier scoutskampen geëvacueerd. Hun tenten waren weggevlogen door de harde wind. Zo'n 250 kinderen zijn opgevangen in een school. Enkelen waren onderkoeld.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 juli 2013, 09:35 uur | Bericht #404668
Jeugdkampen ontruimd door storm

Op verschillende plaatsen hebben jeugdkampen te lijden gehad onder de felle regen. In de Ardennen werden vier jeugdkampen met alles samen 250 kinderen ontruimd.

Niet alleen de festivals hebben de voorbije nacht geleden onder de felle regen. Vooral de provincies Vlaams Brabant en Antwerpen werden getroffen, zegt de VRT in het radionieuws. Net als de Ardennen.

In Beauraing-Felenne, provincie Namen, moesten vier jeugdkampen met 250 kinderen ontruimd worden. De tenten van de groepen waren omver gewaaid door plotse rukwinden en gescheurd. De jongeren worden opgevangen in een plaatselijke school. Sommigen zijn onderkoeld, maar er vielen geen gewonden. Ook elders in het land, onder meer in Adinkerke, Mol en Bertix moesten kampterreinen ontruimd worden. 'De kinderen lagen net in bed toen ineens een tent omhoog schoot', zegt een leidster aan VRT-radio. 'We hebben onmiddellijk de kinderen uit de tent gehaald en naar de boer gebracht.' Er staan nog maar twee tenten recht, vertelt de leiding, die dan maar het kamp afblaast. 'Er zijn bussen onderweg om de kinderen te komen halen.'

'Zij hebben beslist om hun kamp niet voort te zetten', aldus Hans Van Kerckhove van Scouts en Gidsen Vlaanderen. 'Voor de meesten liep het kamp toch de komende dagen af.'

Chiro
Ook Chiro-kampen in de Ardennen en de Kempen kregen af te rekenen met het onweer. 'We kregen meldingen van tien kampen, die vooral vragen hadden voor de verzekering. Het gaat vooral om schade aan de tenten, maar die zijn goed verzekerd', aldus Benjamin Vandervoort, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. De kampen worden niet voortijdig opgebroken.

KSJ-KSA-VKSJ
De KSJ-KSA-VKSJ kreeg dan weer meldingen van stormschade bij drie groepen uit het Antwerpse, die op kamp zijn in Wallonië. 'Eén kamp wordt een dag vroeger stilgelegd', aldus nationaal coördinator Toon Fonteyne.

Ook de brandweer had de handen vol. Nog volgens de VRT kreeg de brandweer van Leuven 250 oproepen vooral voor ondergelopen kelders en rioleringen. De brandweer van Antwerpen laat op twitter dan weer weten dat ook zij veel oproepen krijgt voor wateroverlast en stormschade.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 28 juli 2013, 11:08 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 10:46 uur | Bericht #404684
Regenbuien zorgen voor wateroverlast in Brabant

De regenbuien die zaterdagnacht en zondagochtend over Brabant trokken, hebben op verschillende plaatsen voor wateroverlast gezorgd. Kelders en straten stonden blank. De regio Midden-Brabant leek daar het meeste last van te hebben.

De stevige buien ontstonden rond middernacht. Op sommige plaatsen duurde de overlast tot vroeg in de morgen. De regenbuien gingen gepaard met onweer en bliksem. In Valkenswaard ontstond er wat schade door blikseminslag. Bij woningen in Oss, Uden, Veghel en Grave zouden dat ook het geval zijn. De buien gingen ook gepaard met stevige wind. Tussen Oss en Nijmegen kwam een boom op het spoor terecht. Dat zorgde zondagochtend voor wat vertraging.

Zandzakken voor de deur in Kaatsheuvel
De Gasthuisstraat in Kaatsheuvel kwam blank te staan door alle regen. Volgens een bewoner stroomde het water zo zijn huis binnen wanneer er een auto door de plassen reed. Sommige buurtbewoners blokkeerden daarom de Gasthuisstraat met hun eigen auto.

Voor enkele deuren lagen ook zandzakken. Toen het water was gezakt, legde de brandweer alle putdeksels weer op hun plaats.

Volle kelders en drijvende putdeksels
Rond kwart voor vier kreeg de brandweer van Waalwijk een melding van wateroverlast aan het Hertog Janpark. Verschillende kelders van bewoners waren volgelopen met water. Toen de brandweer arriveerde, waren veel bewoners zelf al bezig om waardevolle spullen te redden. Vorig jaar stonden de kelders aan het Hertog Janpark ook vol met water. De bewoners hebben hun woningbouwvereniging hier al een keer op aangesproken.

De Taxandriaweg in Waalwijk kwam zaterdagnacht helemaal blank te staan. De weg heeft vaker te kampen met wateroverlast als het flink heeft geregend. De brandweer is gaan controleren. Putdeksels die waren gaan drijven, werden later weer terug op hun plaats gelegd. Op heel veel plaatsen in Brabant zijn putdeksels gaan drijven. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties. Wijkagenten waarschuwden om niet onnodig door plassen de rijden.

Kelders Efteling onder water
Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel heeft ook last gehad van de hoosbuien. Volgens pretparksite Looopings.nl stroomden de kelders van fonteinenshow Aquanura, het Carrouselpaleis en enkele restaurants vol met regenwater. Het Efteling Theater en parkshow Raveleijn kampten met dezelfde problemen. De bedrijfsbrandweer van het park heeft het water proberen weg te pompen. De brandweer van Kaatsheuvel moest met drie brandweerwagens komen helpen.

Het park organiseerde het Zeven Pleinen Festijn en was tot middernacht open. Een woordvoerder laat weten dat de grote en hoge attracties uit voorzorg om halftwaalf werden gesloten. De laatste voorstelling van Aquanura om middernacht is niet doorgegaan. Medewerkers van de Efteling hebben dezelfde nacht gezorgd dat het park zondag gewoon om tien uur open kon.

Ook overlast op andere plaatsen in Brabant
De regenbuien lieten ook een spoor achter in Made. Daar stond de Nachtegaalstraat helemaal blank. De brandweer moest assisteren om het water weg te pompen.

Eerder die nacht werd de brandweer opgeroepen om naar de Vismarkt in Breda te gaan. De straat in de binnenstad had last van overtollig regenwater. De overlast voor het uitgaanspubliek is minimaal geweest. Op de Markt in Boxtel werd wel een café ontruimd.

Verwachtingen voor zondag
Meteo Consult verwacht dat het zondag wisselend bewolkt gaat worden. Vooral in Midden- en Oost-Brabant kan er nog een enkele bui vallen. In de namiddag en avond zou het wat meer opklaren en droog worden.

Zaterdagochtend trokken er vergelijkbare buien over onze provincie. Verschillende evenementen die dit weekend worden gehouden in Brabant, kregen het zwaar te verduren.

Bron: OmroepBrabant
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 10:48 uur | Bericht #404686
Wateroverlast en stormschade door onweer

De onweersbuien van afgelopen nacht hebben niet voor grote problemen gezorgd in Drenthe. In Zuidoost-Drenthe was wel sprake van stormschade en wateroverlast.


Watervoverlast in Emmen (foto: Ernest Zinsmeijer)

Opnieuw trok stevig onweer over ons land. Volgens Weeronline donderde het voornamelijk flink in Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Drenthe. Vooral de zuidoosthoek van onze provincie had te maken met hevige regenval. In veel plaatsen viel er tussen de twintig en dertig millimeter water. Vanuit Emmer-Compascuum, Nieuw-Weerdinge, Emmen en Coevorden werden wel meldingen gemaakt van stormschade.

Bron: RTVDrenthe
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 10:49 uur | Bericht #404688
Honderden vissen dood na stortbuien in Drouwenermond

In Drouwenermond zijn honderden vissen omgekomen door de hevige regenval van gisteravond.



Door het noodweer kwam rioolwater in het kanaal aan de Drouwenerkade terecht. Hierdoor ontstond een zuurstoftekort. Buurtbewoners merkten de vissensterfte op en sloegen alarm. De brandweer redde nog enkele vissen door zuurstofrijk water in het kanaal te spuiten. Omwonenden hebben daarna geholpen met het verwijderen van de dode vissen.

Bron: RTVDrenthe
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 10:55 uur | Bericht #404689
Zwaar onweer boven Antwerpen

 In de nacht van zaterdag op zondag is er rond middernacht een zwaar onweer met heel veel regen over Antwerpen getrokken.

Hierdoor ontstond er op verschillende plaatsen wateroverlast. In een deel van Schoten stonden verschillende straten blank en dreigde het water de huizen binnen te lopen. Ook de snelwegen om Antwerpen kregen hun deel van de waterellende. De Kenndeytunnel liep bijna onder en de Tijsmanstunnel werd zelfs richting Nederland volledig afgesloten. De afrit Berchem stond volledig blank.


Foto Frank Boelens: Afrit Berchem

Aan de Mechelsesteenweg viel een boom op de bovenleiding van de trams. Hierdoor stonden verschillende trams een lange tijd stil. De Singel was moeilijk berijdbaar aan de Plantijn en Moretuslei en ook aan het station van Berchem. Verschillende kelders en ondergrondse parkeergarages liepen onder water.

Op de Brechtsesteenweg in Schoten gebeurde er een ongeval. Een wagen, die moest uitwijken voor een tegenligger die in het midden van de baan reed, knalde tegen een boom. De brandweer moest de bestuurder bevrijden.

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 10:58 uur | Bericht #404692
Festivals getroffen door onweer

Nadat een intense onweerszone gisterenvoormiddag verspreid over het land schade aanrichtte, trok gisterenavond en -nacht een nieuwe zware onweerszone over ons land. Vooral de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen ondervonden hinder. Onder andere de vele muziekfestivals die gisterenavond plaatsvonden moesten actie ondernemen.

Knip: info staat al.

Bruksellive
Ook de negende editie van het Brusselse festival Bruksellive, georganiseerd door de Brusselse jeugdhuizen, heeft te lijden gehad onder het onweer. Rond middernacht ging om veiligheidsredenen de grote festivaltent dicht, aldus woordvoerster Jana De Ridder. Op de drie andere podia, in open lucht, duurde het feest wel tot 3 uur vanochtend.

Het festival begon gisteren om 15 uur. Het onweer verjaagde het grootste deel van het publiek omstreeks middernacht. Ondanks het slechte weer onthaalde het evenement wel 16.000 bezoekers, aldus de organisatoren. Aanvankelijk waren 20.000 bezoekers verwacht. Het gratis festival, dat plaatsvindt nabij het Atomium, is sinds de eerste editie, toen met 500 bezoekers, uitgegroeid tot een evenement dat de afgelopen jaren 23.000 mensen lokte.

Sfinks Mixed
De organisatie van Sfinks Mixed in Boechout meldt dat minder dan honderd kampeerders opvang nodig hadden in een nabijgelegen sportcomplex na de hevige regenval. Eerder was gemeld dat 800 mensen geëvacueerd waren. Vele kampeerders konden uiteindelijk op het terrein blijven en anderen kozen ervoor om naar huis te gaan.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 11:10 uur | Bericht #404695
Brandweer heeft handen vol met ondergelopen kelders en straten

De brandweer had ook zaterdagavond en -nacht de handen vol. De brandweer van Leuven kreeg 250 oproepen, de Antwerpse brandweer meer dan 50.

De brandweer van Leuven kreeg 250 oproepen, meldt VRT in het radionieuws, vooral voor ondergelopen kelders en rioleringen. De brandweer van Antwerpen laat op twitter dan weer weten dat ook zij de voorbije nacht meer dan 500 oproepen kreeg voor wateroverlast en stormschade.

Daarvan werden ondertussen al de helft afgesloten. De brandweer werkt op maximale capaciteit om alle oproepen te behandelen.

In Zandhoven viel dan weer een boom op de tent van twee nachtvissers. ‘Een boom is door een windstoot omgevallen’, zegt Bart Noyens van de brandweer van Zandhoven aan VRT. Die boom is terechtgekomen op de tent van twee nachtvissers, die kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Een aanhangwagen heeft de ergste klap opgevangen.

Door de felle regenval kampte het OCMW-rusthuis in de Gasthuisstraat in Merchtem zaterdagavond met wateroverlast. Enkele bewoners dienden hun kamer te verlaten en werden elders in het rusthuis ondergebracht.

Het probleem is volgens een zegsman van de brandweer van Londerzeel het gevolg van het feit dat er sinds een verbouwing van het rusthuis problemen zijn met de afwatering van het dak.

Bron: Het Nieuwsblad

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 juli 2013, 13:16 uur | Bericht #404709
Onweersbui treft regio Emmen

Een hevige onweersbui heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor storm- en waterschade gezorgd in Drenthe.

Was het zaterdagmiddag vooral het westelijk deel van de provincie die een hevige bui te verwerken kreeg, zondagmorgen vroeg was de oostkant en de aangrenzende Kanaalstreek aan de beurt.

De gevolgen bleven beperkt tot stormschade en wateroverlast. De brandweer rukte uit naar onder meer meerdere plekken in Emmer-Compascuum, de Laan van het Kinholt in Emmen, Coevorden en Nieuw-Weerdinge. In korte tijd is in het gebied twintig tot dertig millimeter regen gemeten.

Bron: Dagblad van het Noorden
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 13:48 uur | Bericht #404715
Onweer: schade bij chiro en scouts



Bron: VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 13:49 uur | Bericht #404716
57.000 bliksems geteld tijdens onweer

Het onweer dat gisteren over ons land trok was heel zwaar. Dat bewijzen de cijfers, waarover VTM-weerman een woordje uitleg geeft. Zo viel er in Melle bijvoorbeeld 63 mm neerslag, dat is bijna zoveel als de hele maand juli. En ook het aantal bliksemschichten is opvallend. Er werden 57.000 genoteerd, het is van 2008 geleden dat dat er zoveel waren.


Bron: VTM | Gewijzigd: 28 juli 2013, 13:50 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 13:52 uur | Bericht #404717
Trouw valt letterlijk in water

Alle noodcentrales in Vlaanderen kregen ontzettend veel oproepen, tijdens het stormweer van gisteravond. Alleen al in de stad Antwerpen kregen de vijfhonderd telefoontjes in nog geen twee uur tijd. Op heel wat plaatsen stonden de straten blank en in Burcht moest een huwelijksfeest zelfs worden stilgelegd.



Bron: VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 juli 2013, 14:23 uur | Bericht #404727
Stroboscopisch onweer, later nieuwe hitte

Zaterdagochtend trok eerst een lijnvormig buiencluster over het land. De buienzone die vervolgens tijdens de nacht naar zondag over schoof, was van een nog pittiger kaliber, met her en der een bijna stroboscopisch aandoend bliksemspektakel. Vooral het zuiden, midden en oosten van het land kregen er flink van langs. Onze vaste waarnemer Martin de Jongh uit Rheden meldde "nog nooit zolang en in één stuk door zoveel bliksemflitsen gezien en zoveel onweer gehoord. Het was heftig om te horen, terwijl aan de overkant de mensen in een tent of caravan liggen te slapen. Er is onder andere een hooiberg in Velp in de fik gevlogen door de bliksem en in de Amaliastraat werd een boom ontkroond door de heftige onweersbui." Inderdaad, in een tentje liggen bij onweer zoals afgelopen nacht, is voorwaar geen pretje. Aannemelijk is dat heel wat campinggasten toch even in de wc's zijn of in de auto zijn gaan schuilen. De buien die over ons heen schoven, kwamen uit Frankrijk. Daar ontstonden ze in de loop van zaterdagmiddag.



Nachtelijke bliksems boven Wageningen. In de nacht van 27 op 28 juli ging het fel tekeer. De foto is van collega Bart Pelgrim.

La France
In Nederland haalden we zaterdagmiddag, na de ochtendbuien, nergens meer 30 graden. Sterker nog, de maxima lagen rond 25 graden, en met 25,4 graden in De Bilt werd de hittegolf met nog een dag aangesterkt. Te Frankrijk was het juist wel een snoeihete dag. In de centrale, zuidelijke en oostelijke regio’s van Frankrijk was het overal dik 30 graden. De maximumtemperaturen kwamen zelfs op grote schaal rond 34 a 35 graden te liggen. Een aantal toppers was in het noordoosten te vinden; Mulhouse (36,9 graden) en Colmar (38,2 graden). Boven Frankrijk lag ondertussen een ‘thermische’ scheidslijn. Op die lijn, te zien op de figuur naast het verhaal, vond een overgang plaats van verschillende luchtsoorten. De oostelijke helft van het land had namelijk een zuidelijke wind, droge lucht en zeer hoge temperaturen. De westelijke delen van het land bevonden zich in minder hete maar wel vochtigere lucht.

Een dergelijke overgang van luchtsoorten, in combinatie met een uitermate onstabiele luchtopbouw (heet onderin, relatief koud hogerop in de atmosfeer) en met de aanwezigheid van voldoende vocht, vormt een ideaal mengsel om explosieve buien te vormen. Dit gebeurde dan ook. De buien in de hete lucht vormden zich boven de Limousin, de Auvergne en de Midi-Pyrenees. Aangezien er boven het noordwesten van Frankrijk ook nog een front aanwezig was, ontstonden er tevens buien boven Normandië en Bretagne. In de zuidelijke bovenstroming schoven beide buienzones noordwaarts. In de late avond kreeg Zeeland als eerste met een (het westelijke) buiencluster te maken. In de nacht schoof het oostelijke buiengebied via België binnen. Doordat in de hogere luchtlagen de onstabiliteit ook tijdens de nacht groot bleef en de buien zich pal onder de straalstroom bevonden, boette laatstgenoemd buiengebied niet of nauwelijks in kracht in. Zodoende kon het in vol ornaat en met veel ontladingen overschuiven.


Het brongebied van de stevige buien lag boven Frankrijk. Dit is de weerkaart van zaterdagmiddag 27 juli. De hitte zit aan de oostzijde van het koufront (blauwe lijn over het westen van Frankrijk). In de onstabiele, hete atmosfeer ontstonden in de loop van de dag forse buien.

Geflits in de nacht
Het overtrekken van de hevigste buien duurde zo’n 15 tot 20 minuten. In die tijdsspanne was het een continu geflits, gedonder en was er sprake van plensregens. Daarna dreef het onweer weg en bleef het nog korte tijd regenen. Centraal- en West-Brabant kregen de meeste neerslag over zich heen, met daar veelal 25 tot ruim 40 millimeter regen. Het amateur weerstation in Baarle-Hertog spande de kroon met 44 millimeter. Vervolgens trok de bui over Utrecht en Gelderland met gemiddeld 15 tot 30 millimeter en daarna over Overijssel, Flevoland en Drenthe. Op basis van de waarnemingen van het netwerk van weeramateurs is het ook voor wat betreft windstoten fors tekeer gegaan. Voornamelijk over Gelderland zijn windstoten met snelheden tot en met ruim 70 kilometer gemeten.

What’s next?
De hitte is verdreven uit Nederland en uit Frankrijk. De komende paar dagen gaat ook de snoeihete warmte uit Duitsland voor de bijl en na een nog zinderende maandag in Oost-Europa en delen van de Alpen, wordt het daar op dinsdag een stuk aangenamer. Wij hebben ondertussen een paar middagbuien (met onweer) op maandag en in de loop van dinsdagmiddag krijgen we te maken met gestagere regenval. Die neerslag gaat wel vooraf aan een nieuwe golf met serieuze warmte, die donderdag binnen schuift. De zomer is nog niet voorbij. Tegen het einde van de komende week komen er weer uitermate hoogzomerse waarden in zicht.

Nieuwe hitte
De volgende golf met hete lucht bereikt later deze week ons land met tropische temperaturen tot ruim 30 graden. Waar de hitte vannacht dus verdreven is door onweersbuien, keert de warmte donderdag weer helemaal terug. Dat geldt overigens niet alleen voor West-Europa. Waar Midden-Europa vandaag en morgen temperaturen tot tegen 40 graden haalt, gaat dat daar later deze week opnieuw gebeuren. Oorzaak van de hernieuwde hitte is het samenspel tussen een hogedrukgebied dat zich boven het Europese continent opnieuw gaat opbouwen en een depressie boven de oceaan. Tussen beide weerssystemen in komt een hete zuidelijke luchtstroom van boven Afrika en Zuid-Europa op gang. Vrijdag of in het weekend wordt de warmte waarschijnlijk weer drukkend met een hogere luchtvochtigheid en soms ook regen en onweer.

De kaarten

De situatie aan het einde van de zaterdagmiddag. In de oostelijke helft waaide een zuidenwind, in de westelijke helft van Frankrijk waaide een westenwind. Zo'n winddraaiing kan al tot extra stijgbewegingen (onstabiliteit) in de lucht leiden. De getallen geven de dauwpunten aan. De vochtige lucht zit in het westen, de droge lucht in de oostelijke helft. In droge lucht zullen stijgende luchtbellen sterker afkoelen en kunnen zo ook tot extra hoge cumulonimbuswolken uitgroeien.


Het radarbeeld van 17.00 uur zaterdagmiddag. Buienvorming rondom het lagedrukgebied en buien in de hete lucht.


Het opgetelde radarbeeld van de nachtelijke neerslag.


En hier de opgetreden nachtelijke neerslagsommen uit hetweeractueel.nl


Opvallend veel bliksemontladingen afgelopen nacht. De rode rondjes zijn wolk naar wolk flitsen, de witte rondjes zijn wolk naar grond ontladingen.


Ter afsluiting, een mooie flits. Foto: Stephan van Rooij, te Hedel.

Bron: Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 15:49 uur | Bericht #404736
Noodweer hield lelijk huis in regio Leuven

De Leuvense regio is afgelopen nacht voor de tweede keer op 24 uren tijd getroffen door felle regenbuien, windstoten en onweer. Ook in Asse, Vilvoorde, Zaventem en Aarschot kregen de brandweerkorpsen heel wat oproepen. Op het Tiense Suikerrockfestival moest Sting zijn concert wegens regen en wind vroegtijdig stopzetten. "Vlaanderen Zingt" op de Leuvense Oude Markt werd eveneens voortijdig beëindigd omwille van het naderend noodweer.


Ook Suikerrock krijgt de volle onweerslaag © belga.

Het Leuvense brandweerkorps kreeg afgelopen nacht - net zoals zaterdagvoormiddag - opnieuw meer dan 200 oproepen binnen. In het Leuvense stadscentrum liepen woningen onder water in de Tiensestraat en de Pereboomstraat. Ook in een tiental straten in Heverlee en Kessel-lo liepen kelders en garages onder water. Her en der waaiden dakpannen weg of vielen hekken of stellingen om. Enkele straten kwamen onder een modderlaag te liggen.

De Leuvense brandweer moest ook interventies doen voor ondergelopen kelders in Bierbeek. De brandweer van Vilvoorde ontving een 50-tal oproepen onder meer voor ondergelopen kelders in Zemst en Machelen. In Asse kreeg de brandweer een 80-tal oproepen voor interventies in Zellik, Herne, Lennik en Opwijk. In de meeste gevallen ging het om ondergelopen straten. Ook de brandweer van Zaventem moest verschillende keren uitrukken voor ondergelopen kelders in onder meer Everberg en Steenokkerzeel.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juli 2013, 15:58 uur | Bericht #404740
Tot 30cm hagel in Bertrix

Bron: Lavenier.net | Gewijzigd: 2 februari 2017, 13:51 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 juli 2013, 20:10 uur | Bericht #404767
Kamp abrupt ten einde door onweer


Heel wat jeugdverenigingen op kamp zijn in de problemen gekomen door het zware onweer van zaterdagavond. In de provincie Namen zijn vier scoutskampen ontruimd. Door de plotse rukwinden vlogen hun tenten weg of raakten ze beschadigd. De kinderen raakten tijdens het onweer ook in paniek. Een aantal van hen zijn intussen weer thuis.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 juli 2013, 20:11 uur | Bericht #404768
30.000 ha gewassen vernield door storm


De land- en tuinbouwers hebben schade geleden door het noodweer van zaterdagavond. Zo'n 30.000 hectare zou vernield zijn. Op die velden stonden vooral jonge groenten die bedolven zijn onder de modder en graangewassen die door de hevige wind omvergewaaid zijn. In het West-Vlaamse Leisele, bij Veurne, zijn heel wat landbouwers getroffen.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 juli 2013, 20:13 uur | Bericht #404770
Onweer: massaal veel noodoproepen


De noodcentrales in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant hebben ontzettend veel oproepen binnengekregen tijdens het noodweer van zaterdagavond. Alleen al in de stad Antwerpen ging het om vijfhonderd telefoontjes in nog geen twee uur tijd. In Leuven kregen ze er meer dan tweehonderd. Tientallen straten en kelders liepen onder water.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 245 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 245, lezen 2 mensen het topic "Voorlopige onweerskansen 28 en 29 juni 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden