Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
3 februari 2017, 22:01 uur | Bericht #478370
We wachten het maar af. Nog 5 dagen tot de 'diep'vriezer of het wordt weer de bekende condensontdooier.
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2017, 22:35 uur | Bericht #478371
Mooie update Callie-P, maar de reden dat EC kouder uitvalt is omdat EC sneeuw berekent op dinsdag, hierdoor nemen ze de toekomstige sneeuwdek mee in hun berekening en komen de temperaturen dan lager uit. GFS berekent ook wat sneeuw, maar wel op mindere schaal dan EC, hierdoor komt GFS wat warmer uit.

Hoe dan ook weer een zeer leuke winterse setting. Ik kijk er weer naar uit naar de frisse kou en natuurlijk de witte poeder die dinsdag mogelijk gaat vallen   Hierbij de sneeuwkansen voor de aankomende week. Het noorden heeft tot zover de beste papieren.


Voor meer regio's check http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/sneeuw/sneeuwkansen/ | Gewijzigd: 3 februari 2017, 22:37 uur, door Leon Eikenaar
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
3 februari 2017, 22:38 uur | Bericht #478372
Nog even de meest recente pluim van ECMWF



Citaat van Leon Eikenaar, vrijdag 3 februari 2017, 22:35 uur Mooie update Callie-P, maar de reden dat EC kouder uitvalt is omdat EC sneeuw berekent op dinsdag, hierdoor nemen ze de toekomstige sneeuwdek mee in hun berekening en komen de temperaturen dan lager uit. GFS berekent ook wat sneeuw, maar wel op mindere schaal dan EC, hierdoor komt GFS wat warmer uit.
Die zoveel warmer valt me eigenlijk nog mee als ik de pluim bekijk.(kijkende richting donderdag-vrijdag)


 

Berichten samengevoegd door svenne | Gewijzigd: 3 februari 2017, 22:40 uur, door Sven
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2152
Lid sinds: 16 jan. 2010
4 februari 2017, 00:05 uur | Bericht #478374
Citaat van Leon Eikenaar, vrijdag 3 februari 2017, 22:35 uur Mooie update Callie-P, maar de reden dat EC kouder uitvalt is omdat EC sneeuw berekent op dinsdag, hierdoor nemen ze de toekomstige sneeuwdek mee in hun berekening en komen de temperaturen dan lager uit. GFS berekent ook wat sneeuw, maar wel op mindere schaal dan EC, hierdoor komt GFS wat warmer uit.



Dat zou ik met je eens zijn als dat zo was stiekem berekent GFS in deze run zelfs meer sneeuwkansen en laat EC "slechts" sneeuwval zien in het noorden. Dus als je de temp kaartjes erbij pakt dan zou het verschil dus met name in het noorden moeten zitten. Echter het verscil tussen ec en gfs in het westen is al 5(!) graden..
overigens zijn de theta-e kaarten niet goed voor droge sneeuw..die zitten op 17 graden en dat moet toch wel onder de 12 graden zijn..

maar goed in onze mod chat hadden we het erover dat deze winter  voor het westen echt slecht is maar dat de virtuele winter ( de modellen) dit jaar zeker niet saai te noemen zijn.. misschien moeten we daar maar genoegen mee nemen..(zeker hier in het westen).
  | Gewijzigd: 4 februari 2017, 00:07 uur, door Callie-P
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 februari 2017, 01:07 uur | Bericht #478375
Citaat van Callie-P, vrijdag 3 februari 2017, 20:50 uur ik zit de hele week al te stoeien met de modellen en probeer het voor mijzelf duidelijk te krijgen waarom GFS en EC met name in temperatuur zo verschillen.
Daarnaast zie ik toch wel de hele tijd dat zowel EC als GFS beide een neiging hebben tot uitstel.. waar EC eerst op maandag al begon met de vorst zie je nu dat de echte grote vorstgebieden nu eigenljk pas op woensdag op de kaarten verschijnen met als hoogte punt op vrijdag waar EC zelfs strenge vorst verwacht (-9) ... GFS daarintegen komt niet verder dan matige vorst tot zelfs maar lichte vorst..

Om te laten zien wat ik bedoel krijgen jullie nu een hele rits kaarten voor jullie kiezen waarbij ik mijn theorie aangeef waarom EC veel kouder is dan GFS en mijn conclusie is dan ook dat EC op een zeer wankel paard wed... en dat de kansen dat GFS gelijk krijgt veel groter is.

als eerste de twee kaarten hieronder.. onbegrijpelijk.. EC komt met strenge vorst en GFS laat ons net even de ramen krabben..

Je zou dan zeggen dan moeten de druk-kaarten tussen de 2 modellen mega verschillen..dus niet.. Het enige kleine verschil is dat het pad dat de koude lucht aflegt bij GFS net een iets grotere omweg maakt dan bij EC..
Je ziet hieronder ook de mengeling ontstaan van de aanvoer van warme lucht uit afrika en de koude lucht uit het oosten.
Ik denk dat dit 1 van de factoren is dat GFS warmer zit..plus bij EC blijft de grens tussen deze twee gebieden net iets verder weg ( Echt maar een paar 100km)

Goed bovenstaande is een licht argument wat tot het verschil zou kunnen verklaren.. echter.. ik denk dat de clue ergens anders zit.. maar eerst nog even de windkaartjes dat ook het bovenstaande laat zien.. ( sry ik heb hieronder eerst EC gedaan en daarna GFS)

Dan als laatste wil ik 2 kaartjes laten zien die denk ik de oorzaak zijn dat EC mega veel kouder is dan GFS.. en dat laat ik zien in het circeltje op de EC kaart.. EC denkt dat er een diepe koudeput is in de streek van Kief.. terwijl GFS de temp daar veel hoger houdt..

Ik begrijp ook niet waarom EC denk dat daar een koudeput zal zitten.. de logica ontgaat mij en ik denk dan ook dat dit bij EC wel eens de verstoring zou kunnen zijn waardoor haar temperaturen zo laag uitvallen..

Het zou kunnen dat je denkt.. onzin.. en dat zal gelukkig de tijd uitwijzen zodat daar geen discussie over zal zijn maar gezien mijn ervaringen met EC deze winter zet ik persoonlijk mijn geld toch echt meer op GFS dan op EC..
De mogelijke vorstperiode heeft wel potentie maar de factoren die een slagen mogelijk moeten maken zijn wel zo verschrikkelijk gevoelig dat het echt alle kanten op kan waarbij ik denk dat het richting een korte periode van kou zal komen.. maar goed ik zit er liever naast

 


Je laat weliswaar een hele rits kaarten zien maar mi vergeet je de belangrijkste kaart(en). Waarom zou binnnen hogedruk en laag geopotentiaal T2m zo kunnen verschillen. Immers de 2 modellen komen met praktisch dezelfde oplossingen. Enkel wat verschil in geopotentiaal (512 - 524 dam) rondom Kiev maar dat kan het verschil in T2m (min) niet verklaren.

Het antwoord op de grote T2min verschillen moet gezocht worden in de aanwezigheid van bewolking. Pakken we bijvoorbeeld weer eens Kiev dan zie je dat het EC model juist daar een bewolkingsvrij gebied berekent, bij GFS ligt dat noordelijker en dus daar de lagere temperaturen! Dus veel meer nachtelijke uitstraling ! Heeft verder dus niets te maken met koudeputje, model afwijking(?) oid. 

Edit callie-p thanks johan! Bewolking had ik inderdaad niet meegenomen, dit is ook veel logischer | Gewijzigd: 4 februari 2017, 09:37 uur, door Callie-P
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1731
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2017, 10:04 uur | Bericht #478377
Zijn er eventuele sneeukaarten beschikbaar? Neerslag signalen op dinsdag/woensdag zijn wel toegenomen.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2017, 10:41 uur | Bericht #478380
Het is vooral van de hoofdmodellen Ecmwf die de klok slaat met sneeuwkansen, en de wat betere vorstkansen. Met name de noord-oostelijke helften en oosten zitten wel redelijk goed. Daarbij komt Gfs op de wip met winter en Ec zit daar al in, met meerdere ijsdagen en in de nachten tot matige vorst, mochten de sneeuwkansen doorzetten op woensdag dan kan dat in dat model nog kouder gaan uitpakken. Hoe verder binnenland in en zuidelijker(richting belgie en kustregio's hoe zachter). Leg het maar even snel uit zonder er echt diep op in te gaan het is werkelijk waar weer een feest met luchtdruk verdelingen. En factoren die ongetwijfeld zoals wel vaker pas duidelijk gaan worden op zeer korte termijn.

Noordoosten zoals je ziet in Ecmwf vanaf maandag dinsdag de vorst in met een serie ijsdagen. In het weekend iets moeijlijker maar dat kan ook zeker ijsdagen worden of net erboven. Gfs komt hier ook gewoon met vorst in de nacht zij het minder, en veel meer kansen op geen ijsdag. Met het oog op Gfs zijn die er ook nog lang niet echter dus!!!


De sneeuwkaarten




De detail kaarten ben ik jullie even verschuldigd maar een snelle blik, op bassis van deze run hoe verder noordelijker richting noorden en noord-oosten des te meer kansen op accumulatie. | Gewijzigd: 4 februari 2017, 10:44 uur, door Tatanka
there can be only one
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
4 februari 2017, 11:14 uur | Bericht #478381
Het GFS en GEM model laten ook sneeuw zien. De vorstgrens zakt dinsdagavond tot over Nederland, waarbij het dus gewoon wit kan worden. Wat voor een verscherping van de vorst zal zorgen. Bij een sneeuwdek vallen de temperaturen vaak verassend laag uit. 


Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2017, 11:16 uur | Bericht #478382
Citaat van Callie-P, zaterdag 4 februari 2017, 0:05 uur  Dat zou ik met je eens zijn als dat zo was stiekem berekent GFS in deze run zelfs meer sneeuwkansen en laat EC "slechts" sneeuwval zien in het noorden. Dus als je de temp kaartjes erbij pakt dan zou het verschil dus met name in het noorden moeten zitten. Echter het verscil tussen ec en gfs in het westen is al 5(!) graden..
overigens zijn de theta-e kaarten niet goed voor droge sneeuw..die zitten op 17 graden en dat moet toch wel onder de 12 graden zijn..
 
Bedankt voor de toevoeging en de info

De nieuwe pluim van GFS is ook uitgekomen en de controlrun lijkt geen zin in de winter meer te hebben. Ik denk dat deze pluim enkel de prullebak in mag...


Let op! Is de pluim voor De Kempen, Belgie. Geen idee hoe het voor NL uitziet
  | Gewijzigd: 4 februari 2017, 11:18 uur, door Leon Eikenaar
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Woonplaats: Drachten
Berichten: 834
Lid sinds: 13 jun. 2013
4 februari 2017, 14:18 uur | Bericht #478383
De pluim noordoost NL, de vorst kan wel een tijdje aanhouden.
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
4 februari 2017, 14:24 uur | Bericht #478384
Het wordt helaas wéér nowcasten... GFS is gewoon niet goed en het Ecmwf overschat denk ik de kou door een sneeuwdek.
Dus moeten we maar weer kijken naar de korte termijn modellen zoals het WRF, die gaat tot 120 uur
GFS laat bijvoorbeeld geen nachtvorst zien op de nacht naar 8 februari, het wrf wel

GFS:

WRF:

  | Gewijzigd: 4 februari 2017, 14:50 uur, door JOHNNY123
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2017, 17:23 uur | Bericht #478386
GFS begint mondjesmaat terug te krabbelen... Heb wel zin in dagen lang frisse kou met wat sneeuw ^^ | Gewijzigd: 4 februari 2017, 17:26 uur, door Leon Eikenaar
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
rocal
Lid
Woonplaats: Veldhoven
Berichten: 172
Lid sinds: 11 jan. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 februari 2017, 19:53 uur | Bericht #478387
Worden we weer blijgemaakt met de spreekwoordelijke dode mus?
Woonplaats: Drachten
Berichten: 834
Lid sinds: 13 jun. 2013
4 februari 2017, 19:59 uur | Bericht #478389
Sinds wanneer vestigen we al onze hoop op het GFS weermodel ? Want EC is nog steeds hoopvol
| Gewijzigd: 4 februari 2017, 19:59 uur, door De Friese Weerman
wilezohe
Lid
Woonplaats: Hoogeveen/Drenthe
Berichten: 212
Lid sinds: 2 jan. 2011
4 februari 2017, 20:02 uur | Bericht #478390
De winter komt keihard terug (bron rtl4)
Groeten uit Hoogeveen,
Woonplaats: Drachten
Berichten: 834
Lid sinds: 13 jun. 2013
4 februari 2017, 20:17 uur | Bericht #478392
Pluim GFS is niets mis mee lijkt mij  


Edit svenne: voor alle duidelijkheid betreft dit de pluim geldig voor noord(oost) Nederland | Gewijzigd: 4 februari 2017, 20:35 uur, door Sven
Mrkos
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 572
Lid sinds: 19 aug. 2010
4 februari 2017, 20:27 uur | Bericht #478393
Zeker niks mis mee, alleen wordt het waarschijnlijk een 2deling. Noord Nederland de meeste kans en hoe verder zuiderlijker hoe minder de kans op kou... Maar goed, tijdens onweer is het juist vaak andersom
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 februari 2017, 21:17 uur | Bericht #478395
Dinsdag belooft een spannende dag te worden en hierboven werd daar al eerder op ingegaan (Tatanka). Een apart laagje zal dan vanaf Engeland komend via het ZW naar Duitsland trekken.


GFS 500hPa dinsdag 18h00
 
Vooral aan de noordoost flank van het laagje wordt dan wat koudere lucht vanuit het ZO aangevoerd. Het ZW krijgt in de ochtend eerst nog te maken met een tong van zachtere lucht op hoogte (pos T op 850hPa). Uiteindelijk zullen dan met het vorderen van de dag de temperaturen op hoogte weer wat gaan dalen. Uitgaande van de meest recente modeluitvoer dan DP van -1 tot -2 graden in het westen en -3 tot -4 in het NO. De T850 -5°C isotherm blijft wrs net boven N-Dld hangen. De Theta-E' s variëren van 22 tot 18 graden.

$
GFS T850hPa 21h00


GFS Theta-E's

Aan de grond zien we grote verschillen tussen NO en ZW vwb de T2m, in het noorden komt het kwik met een O wind maar net boven het vriespunt uit, in het ZW kan het 6 tot 8 graden worden (WLA door tijdelijk ZW wind).

Mocht er neerslag gaan vallen dan kan dit met een beetje geluk in het NO in vaste vorm zijn en met nog meer geluk kan er een sneeuwdekje van 1 a 2 cm ontstaan. Overigens schat ik die kans met hetgeen we nu op de weerkaarten zien niet bijzonder groot in. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat er niet veel neerslag zal gaan vallen. 


Neerslag GFS dinsdagmiddag

Neerslag Arpege dinsdagmiddag


Sneeuw acccumulatie tot woensdag 11h00

Overigens moeten we op deze termijn nog een flinke slag om de arm houden, kleine koers veranderingen zullen grote gevolgen kunnen hebben op de temperaturen. Vooral als we bedenken dat de - 5 en -15 en zelfs -15 T850 hPa isotherm niet ver weg zitten (zuid Denemarken)

Voorlopig dus nog niets beslist, wordt vervolgd zullen we maar zeggen | Gewijzigd: 4 februari 2017, 21:19 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
4 februari 2017, 21:41 uur | Bericht #478396
De nieuwste 10-daagse van ECMWF is er, hieronder deze geldig voor De Bilt.

Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 263
Lid sinds: 28 jun. 2015
4 februari 2017, 21:42 uur | Bericht #478397
Citaat van Alpenweerman, zaterdag 4 februari 2017, 21:17 uur
Vooral als we bedenken dat de - 5 en -15 en zelfs -15 T850 hPa isotherm niet ver weg zitten (zuid Denemarken)

Voorlopig dus nog niets beslist, wordt vervolgd zullen we maar zeggen

Het kan wel eens een verrassend koude periode worden.......
 
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 187 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 187, lezen 2 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden