Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3469
Lid sinds: 8 dec. 2011
22 november, 20:36 uur | Bericht #483209
EC is opnieuw erg mooi! De "vinger" richting Groenland houdt goed stand.

| Gewijzigd: 22 november, 20:37 uur, door Stefanv
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
24 november, 13:44 uur | Bericht #483232
We zitten al een tijdje de omslag te volgen van het te zachte weer naar een iets te fris weertype voor de tijd van het jaar. Gisteren werden er in delen van de Benelux nog temperaturen gehaald tot lokaal 16 graden. Maar de komende tijd zit dit er helemaal niet in, integendeel.

Warme 23 november:


Maar heel de situatie gaat veranderen! We komen in een polaire stroming terecht waardoor de temperatuur een hele stap achteruit moet gaan zetten. De oceaan gaat op slot en eigenlijk is dat iets wat iedere winterliefhebber wil zien. Zo komen we niet onder de invloed van een west circulatie die garant staat voor vrij zacht weer. 

Oceaan die op 'slot' gaat, heb een kaartje uit ECMWF geplukt, er waren kaartjes genoeg om dit aan te tonen. 


Welk weertype krijgen we hierbij? Wel een iets te fris weertype voor de tijd van het jaar met een kans op wat nachtvorst. Waarschijnlijk ook van tijd tot tijd wisselvallig. Aangezien dit polaire buien zijn, zal dit Ardense sneeuw gaan opleveren en waarschijnlijk soms ook winterse buien (regen, hagel, smeltende sneeuwvlokken). Soms zien we in de runs ook kansen op droge sneeuw terug, maar dan moet je echt in de details gaan kijken waarvoor het nu nog te vroeg. Niettegenstaande dat we een interessante periode tegemoet gaan! 

De pluim, van enige warmte is momenteel geen sprake meer: 


Wat ik wel even wil opmerken: we zijn nu eind november/begin december, om echt tot sneeuwval en koudere temperaturen moet het plaatje echt wel perfect gaan vallen wat zeer moeilijk is. Had je deze setting in januari/februari dan stond dit wel zo goed als garant voor leuke sneeuwsituaties. We mogen de verwachtingen nu ook niet te hoog leggen, december is vaak geen echter wintermaand in onze lage landen, de koudste maanden van het jaar zijn nu eenmaal januari en februari. 

Tot snel met meer info! 
Waarom deze advertentie?
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 863
Lid sinds: 30 aug. 2008
25 november, 10:01 uur | Bericht #483235
Donderdag en vrijdag kans op smeltende sneeuwVanavond en vannacht lokaal natte sneeuw

Vanavond worden de buien feller en kan ook dieper landinwaarts een bui overtrekken. Hierbij is kans op hagel en uit een enkele bui kan zelfs natte sneeuw vallen. In de westelijke kustgebieden is bovendien kans op een klap onweer. Vannacht is het vrij koud met minima rond of iets boven het vriespunt en aan de grond vriest het op veel plaatsen een graadje. Lokaal wordt het glad door bevriezing of winterse neerslag. Vlak aan zee is het met 4 graden minder koud. In de tweede helft van de nacht beperken de meeste buien zich tot de noordelijke helft van het land en ook dan is kans op hagel en natte sneeuw.

Zondag belooft het guur herfstweer te worden. Er staat een koude noordwestenwind die aan zee soms hard kan zijn, 7 Bft. Er trekken buien over het land met kans op hagel en een vlok natte sneeuw. In de kustgebieden kan opnieuw een klap onweer voorkomen. Tussen de buien klaart het fel op en is veel ruimte voor de zon. Wie dan op pad gaat kan maar beter een warme winterjas aantrekken en de paraplu meenemen. De maximumtemperatuur ligt tussen 6 graden langs de oostgrens en 8 in het westen. Tijdens buien is het flink kouder en ligt de gevoelstemperatuur onder het vriespunt.

Begint december koud?

Een noordwestenwind blaast vanaf donderdag koudere lucht vanaf de noordpool naar Nederland. De temperatuur daalt naar 4 graden in Groningen en 7 in Zeeland. ’s Nachts vriest het op veel plaatsen licht. Daarbij trekken nog steeds enkele buien over het land en deze worden steeds vaker winters van karakter met hagel of smeltende sneeuw. Hiermee begint december vrij koud.

weeronline

Berichten samengevoegd door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
25 november, 22:35 uur | Bericht #483239
Het beeld voor de komende week is vrij duidelijk, alleen is het voor details nog afwachten. Hoe koud kan/zal het worden, eventueel ergens natte/droge flatsen, het is af te wachten.

Maar de setting blijft wel duidelijk, hieronder de laatste pluim van ECMWF, richting komend weekend zou het zelfs nog wat kouder kunnen worden, de hoofdrun heeft daar al zeker zin in. Maar net vanaf daar neemt de spreiding toe.

Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 863
Lid sinds: 30 aug. 2008
26 november, 22:55 uur | Bericht #483242
Zijn we aan een goede voorbereiding voor de aanstaande winter bezig??!!

Hoewel we op dit moment met koude polaire lucht te maken hebben op hoogte vallen de effecten aan de bodem nog wel mee. En dat heeft alles te maken met de temperaturen van het zeewater, die nog altijd met 10-12 C enkel graden boven de norm liggen. 

Morgen passeert er een storing die nu nog ten noordwesten ligt, veel bewolking en enige tijd regenval daarna opklaringen afgewisseld met buien. Stevige zuidwesten wind en maxima hierdoor rond een graad of 9.

Dinsdag, zie 1e kaart, dan weer een aanvoer van polaire luchtsoorten. Opklaringen afgewisseld met flinke buien met regen, hagel en onweer en temperaturen in de nacht rond het vriespunt en overdag maxima rond een graad of 5 gemiddeld.

Deze situatie duurt de rest van de week. Kaart 2 laat zien hoe koud de bovenlucht is tov normaal, Flinke afkoeling van de wateren om ons heen kan dan plaatsvinden. De kans op sneeuwval neemt vanaf midden van de week ook toe door de koude bovenluchten.

Tegen volgend weekend, zie 3e kaart, komen we dan tijdelijk in een soort niemandgebied. Weinig stroming en de aanwezige koude bovenluchten zorgen er dan voor dat de temperaturen nog iets dalen, lichte vorst in de nacht en ochtend en overdag maxima tussen 2 C in het oosten en 4/5 C in het westen.

De afkoeling van de wateren is een voordeel voor de kansen op winterweer later, of beter gezegd er zal geen sprake meer zijn van een achterstandspositie waar we later in het winterseizoen nadeel van kunnen hebben.
Maar het grootste voordeel op dit moment lijkt het zeer aparte stromingspatroon. Normaliter versterkt aan het einde van de herfst/begin winter de westcirculatie zich als gevolg van het grote temperatuurverschil tussen de Pool en de Evenaar. Boven de Noordloop ontstaat dan een enorm gesloten koude reservoir, de polaire vortex genoemd, die als een soort centrifuge rond draait en de koude lucht boven het gebied houdt.
De laatste tijd, en ook de komende tijd zal daar sprake van zijn, zien we telkens hogedruk boven de Noordpool. Deze houdt de kracht van de centrifuge als het ware tegen, en de kansen dat deze kou zuidwaarts gaat uitstromen neemt toe.


Want ook op de lange termijn, zie de laatste kaart, blijft het stromingspatroon opvallend. Opnieuw stevige hogedruk ten westen, geen oplaaiende depressieactiviteit ten westen hierdoor en bij ons opnieuw instroom van koude polaire luchtsoorten die na een mogelijke tijdelijke verzachting rond Sint weer voor te koud weer voor de tijd van het jaar zullen zorgen.

Op het forum weerwoord merkte een Belgische weeramateur deze week mooi op dat het lijkt of de natuur bezig is aan een koud scenario voor het komende seizoen......

Mvg, Ronald de Wildt  | Gewijzigd: 26 november, 22:56 uur, door Jeroen71
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3469
Lid sinds: 8 dec. 2011
27 november, 10:06 uur | Bericht #483249
De runs zijn zo nu en dan interessant maar van winterweer is vooralsnog geen spraken. Positief is het uitblijven van de WC (zie post hierboven), maar als de kansen niet worden benut schieten we daar verder weinig mee op. 

ECMWF pluim
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
27 november, 21:22 uur | Bericht #483255
Zoals hier reeds uitvoerig bericht, zullen de komende dagen in het teken staan van een polaire stroming met regelmatig buien. Meer en meer stijgen de kansen op winterse buien die soms stevig kunnen uitpakken met een klapje onweer, stofhagel en smeltende sneeuw.

Polaire stroming:


Echt winters koud wordt het met deze setting natuurlijk niet, er ligt namelijk nog een warme noordzee voor de deur van onze lage landen
Richting donderdagavond zou het dan toch nog een stukje frisser worden als we kijken naar het Europese model ECMWF en heeeeel misschien kan het dan lokaal tijdelijk even wit komen te liggen. Kan ook van hagel zijn natuurlijk Ik zou er nog enkele kaarten kunnen posten, maar voor die details is het net nog wat te vroeg.

Temperaturen donderdag overdag:


Temperaturen donderdagavond:Hieronder de laatste pluim van het Europese model ECMWF, daar zie je wel dat de hoofdrun (waarvan de bovenstaande kaartjes zijn) op donderdagavond en nacht wel 1 van de koudste leden is. Kijken we naar de iets langere termijn dan zien we vanaf zondag een verzachting (waarbij het voor alle duidelijk niet extreem zacht gaat worden). Daarnaast zien we in sommige modellen en runs richting halverwege volgende week het weertype met van oorsprong polaire lucht (zoals we nu hebben) terugkeren. Maar daar neemt natuurlijk de onzekerheid weer toe.

Pluim geldig voor De Bilt van ECMWF


Voor de volledigheid hieronder ook nog de pluim van het Amerikaanse model GFS (geldig voor Brussel). Waar de hoofdrun (zwarte lijn) toch aan de drank heeft gezeten precies

 
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3469
Lid sinds: 8 dec. 2011
28 november, 10:38 uur | Bericht #483261
De mooiste kaarten vinden we momenteel terug op de zeer korte termijn.

+24u 


En volgens de nieuwe HiRLAM (06Z) morgenvroeg mogelijk wat (natte) sneeuwbuien in België. 
  | Gewijzigd: 28 november, 12:31 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3469
Lid sinds: 8 dec. 2011
28 november, 12:28 uur | Bericht #483265
Ik neem mijn woorden terug.. 

Uiteraard puur ter vermaak

W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 675
Lid sinds: 29 mrt. 2016
28 november, 18:28 uur | Bericht #483271
Wat staat er morgen op het programma?
De buien vanaf zee zullen vannacht aan de kust en in het noorden gewoon doorgaan, tijdens pittige exemplaren is korrelhagel ook goed mogelijk.
De temperatuur aan de kust en in het noorden daalt tot zo'n 3ºC.

In het binnenland is het ondertussen meer helder, daar koelt het dan ook meer af, tot ongeveer 0ºC. Hier is het wel droog, dus winterse neerslag is daar alleen mogelijk wanneer een enkele bui het binnenland weet te bereiken.

Woensdagochtend
Woensdagochtend verschijnt er ook een kans voor Midden-België. Intensievere neerslag trekt dan het koudere binnenland in, hierbij is korrelhagel en natte sneeuw mogelijk.

Graupel = korrelhagel

Woensdag overdag
Woensdag overdag gaat de temperatuur omhoog naar zo'n 4 tot 6 graden, daar staat tegenover dat de buien nu ook verder het binnenland intrekken. Hierbij opnieuw kans op korrelhagel en een flats natte sneeuw.


Een vooruitblik
Als we nog verder kijken, naar de 2de helft van de nacht van woensdag op donderdag, neemt de buienactiviteit sterk toe. De kans op (natte) sneeuw stijgt dan ook flink. Het is waarschijnlijk dat natte sneeuw dan op grote schaal gaat vallen. | Gewijzigd: 28 november, 18:29 uur, door W. in t Erland
Records sinds 2016:
Max.: 22 juni 2017 34,9ºC
Min.: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 10 dec. 2017 15 cm
Onweer: 23 juni 2016
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 696
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november, 20:58 uur | Bericht #483273
Op mijn site heb ik een globale verwachting gemaakt voor de komende week en in het weekend, want op zondag kan het wel eens gebeuren dat we te maken gaan krijgen met (natte) sneeuw. Die week daarop eerst nog warm, maar later potentie op kouder weer

http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/prognose-lange-termijn/

Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
28 november, 21:55 uur | Bericht #483275
Lokaal kan het vannacht glad worden vannacht, KMI heeft hiervoor een code geel uitgegeven:
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3469
Lid sinds: 8 dec. 2011
29 november, 01:24 uur | Bericht #483278
Wat een kaarten van GFS18Z. Storm, onweer en sneeuw.. Wat wilt een weerliefhebber nog meer.. 

De kans dat deze kaarten gaan uitkomen is bijzonder klein maar ik wou ze toch even met jullie delen.  | Gewijzigd: 29 november, 01:25 uur, door Stefanv
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 863
Lid sinds: 30 aug. 2008
29 november, 19:12 uur | Bericht #483296
Leuk hoor...dromen ;)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2355
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 november, 19:12 uur | Bericht #483297

Tijdelijk kouder

Bron afbeelding: Weerplaza

De maand november eindigt kil en in de eerste dagen van de meteorologische winter hebben we ook met koud weer te maken. Dat komt doordat met een noordwestelijke stroming koude lucht vanaf de Noordpool tot naar het zuiden van Frankrijk wordt verplaatst.

Handschoenen aan
Normaal ligt de temperatuur eind november, begin december overdag rond een graad of 7 en in de nacht een paar graden boven nul. Woensdagochtend vroor het in het zuidoosten op veel plaatsen. De komende drie nachten daalt de temperatuur in de nacht en vroege ochtend op de meeste plaatsen in ons land tot iets onder het vriespunt. 

Het koudst is het in de nacht naar vrijdag en zaterdag met 1 tot 4 graden vorst. Deze waarden worden rond zonsopkomst gemeten. Dat is tussen 8 en 9 uur. Handschoenen, sjaal en of muts zijn de komende dagen een must op de fiets of op de scooter. Bovendien kan het lokaal glad zijn; dus ook even opletten als je met de tweewieler een brug of viaduct passeert.

Een laagje rijp op de auto's en grasvelden levert in de vroege ochtenduren op vrijdag of zaterdag mogelijk een mooi winters plaatje op. Voor de automobilisten is het zaak in de ochtend extra tijd uit te trekken om de autoruiten te krabben. Kortom, de meteorologische winters begint dit jaar koud.


Bron afbeelding: Weerplaza

Winterse buien


Bron afbeelding: Weerplaza

Donderdag hebben we te maken met "een koude put" op enige hoogte. De meeste weermodellen verwachten dat de temperatuur van de lucht op 5 kilometer hoogte op donderdagmiddag -37 graden bedraagt. Bij deze waarde ontstaan winterse buien met korrelhagel, natte sneeuw en onweer. Op sommige plaatsen kan het even wit worden en tijdelijk tevens glad.

De meeste buien komen in de westelijke helft van het land voor. Verder naar het oosten is er meer ruimte voor de zon en blijft het vaker droog. Donderdagmiddag wordt het maximaal 5 graden. Vrijdag en zaterdag is het ook nog koud maar blijft het op de meeste plaatsen droog. 


Bron afbeelding: Weerplaza

Zondag mogelijk natte sneeuw
De komende dagen hebben we dus met een koude noordelijke stroming te maken. Zaterdag draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten. Daardoor stroomt geleidelijk minder koude lucht over ons land uit. Zondag wint zachte lucht terrein. Het is bewolkt en er valt geruime tijd neerslag. In het zuidoosten en oosten van het land kan er in de nacht naar zondag en zondagochtend eerst mogelijk natte sneeuw vallen We gaan dus in een kort tijdsbestek van winterse taferelen naar een regenachtige zondagmiddag.  Volgende week behoort de kou tot het verleden. Op 5 december is de temperatuur verdubbeld; op de thermometer is met pakjesavond 6 tot 8 graden af te lezen. Overdag wordt het 8 tot 10 graden. 

Bron artikel: Weerplaza.nl

| Gewijzigd: 29 november, 19:20 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
30 november, 08:16 uur | Bericht #483300


De buiencarroussel is al volop bezig, dit zijn lokaal stevige buien met een klap onweer, hagel en smeltende sneeuw. Lokaal kan het dus tijdelijk ook glad worden. Het KMI heeft hiervoor een code geel geplaatst:

jurrie
Lid
Woonplaats: delfzijl
Berichten: 617
Lid sinds: 17 dec. 2010
30 november, 17:38 uur | Bericht #483325
breek eventjes in als lezer ,en soms met vraagje
nu de wintertopic in aantocht is , komt de verkeerslicht ook weer ????

mag direct  op groen ;)
 
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
30 november, 18:03 uur | Bericht #483330
Warm is het niet meer, op vele plaatsen zitten de temperaturen maar net boven het vriespunt:Op vele plaatsen vallen er winterse buien die hier en daar een (tijdelijk) sneeuwdek vormen. In centraal België komen meldingen van lokaal 5cm en meer. Ontdek de beelden in het daarvoor speciale topic! Een kleine preview hieronder 

Actuele sneeuwhoogtes in België via weerstation MaasmechelenBerichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 30 november, 18:04 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4510
Lid sinds: 5 jul. 2011
30 november, 19:09 uur | Bericht #483336
Code oranje voor meerdere delen van België

Woonplaats: Drachten
Berichten: 27
Lid sinds: 30 nov. 2017
30 november, 21:58 uur | Bericht #483341
Na een winterprik word het jammer genoeg zachter..wellicht dat het later volgende week opnieuw kouder zal gaan worden.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.292 topics, welke bij elkaar 435.133 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.506 leden.
Het nieuwste lid is Daan5355.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 331 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 331, lezen 21 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter kletstopic

Voor chitchat over de winterkansen

Winterdiscussie

De vooruitzichten

Verzameltopic/foto's
8 t/m 12 december

Foto's/video's van de winterse buien/sneeuw in de Benelux

Hoogtepunt Geminiden vannacht

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden