Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jun 2018 01:59:57

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 14:01:33

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

17 Jun 2018 14:01:33

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 11:59:24

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 09:59:21

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 09:59:21

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 07:59:26

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 07:01:32

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:51

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:51

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:51

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:50

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:50

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:50

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jun 2018 06:59:50
Actueel
1 / 4

We zijn vernieuwd!

Lees hier alles over onze update

Zomer discussietopic

Voelbaar frisser de komende dagen

Nachtelijk onweer

Door forumlid Jespert

Zware onweersbuien in Duitsland en Frankrijk

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4841
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 juni, 00:01 uur | Bericht #487384

Het is 1 juni, de meteorologische zomer gaat van start!
Het seizoen waar velen toch steeds naar uit kijken! Terrasjes doen, festivals, vakantieperiode, hittegolven afgesloten met onweer, en nog zoveel meer! Nu, we mogen zeker niet klagen met het weer dat we in mei hebben gekregen, mei is meer dan 3 graden te warm met lokaal tropische temperaturen van +30 graden! Misschien ook interessant om te weten dat ook vorig jaar mei veel te warm verliep met toen een gemiddelde temperatuur van 15 graden.

Hoe gaat de zomer van start?
Warm en vooral nat!!! Toch de eerste dag, zeker in de oostelijke helften, zoals je kan lezen in het aparte onweerskansentopic ;) We hebben in mei natuurlijk heel wat warme dagen achter de rug en we zetten bij het begin van de zomer een stapje terug. Desalniettemin blijft het gewoon te zacht voor de tijd van het jaar, met heel aangename temperaturen.

Hieronder de meest recente pluim van het Europese weermodel ECMWF:Wat misschien nog belangrijker is (zeker voor de regio's die al bakken water te verwerken hebben gekregen) is dat het de eerste dagen van de zomer vrij droog lijkt te verlopen. Misschien hier en daar een lichte bui, maar de zonneschijn zal in de meerderheid zijn.

Zoals in ieder discussietopic kan je hier alles kwijt wat betreft het weer rond de zomer. Voor onweerskansen verwijs ik naar het aparte algemene kansentopic, voor grotere kansen openen we traditiegetrouw een apart kansentopic.

Geniet van de zomer!

 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2601
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni, 11:18 uur | Bericht #487517

Schaapscheerderskoutje


Bron afbeelding: Moderator Lako

De komende twee dagen is het voelbaar frisser. De temperatuur komt nergens meer boven de 20 graden. Oorzaak is een noordenwind en aanvoer van polaire lucht via de Noordzee.  Met die frisse noordenwind worden ook wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd waardoor de zon het wat moelijker krijgt. Is dit de in de volksmond genoemde Schaapscheerderskou?

Schaapscheerderskou 
Noordenwinden in juni komen vaker voor, vaak tussen 5 en 20 juni. In de volksmond wordt dit ook wel de schaapscheerderskou genoemd.  Een periode met veel bewolking, soms ook regen en temperaturen onder normaal. In extreme gevallen kan het tijdens heldere nachten vlakbij de grond zelfs nog vriezen! In het verleden maakten schaapsscheerders gebruik van dit grijzere en koele weer. Tijdens bewolkte dagen scheerden ze de schapen zodat hun kale huid niet direct bloot kwam te staan aan de felle junizon.  De aanjager van deze in juni veel voorkomende weersomslag moeten we zoeken boven Centraal-Europa. De junizon warmt het Europese vasteland al flink op. De opgewarmde lucht boven het continent begint door thermiek te stijgen. Hierdoor ontstaat een tekort aan lucht vlakbij de grond waardoor de luchtdruk daalt. Door deze grootschalige luchtdrukdaling ontstaat een thermisch lagedrukgebied rond het Alpenmassief. In de omgeving van de gevormde depressie kunnen gemakkelijk buien tot ontwikkeling komen waarbij de aangezogen vochtige Middellandse Zeelucht als katalysator fungeert. Tussen de Europese depressie en het Azoren hogedrukgebied draait de wind in ons land naar noordelijke of noordwestelijke richtingen. Door aanvoer van frisse lucht vanaf de Noordzee (het zeewater is nog relatief koud) daalt de temperatuur soms meer dan 10 graden ten opzichte van de warme periode ervoor.

Twee frisse dagen
Vraag is of de noordenwinden dinsdag en woensdag geïnterpreteerd kunnen worden al een “korte” schaapscheerderskou?  Afgelopen weken veroorzaakten zuidelijke depressies weken achter elkaar regen- en onweersbuien in Spanje, Frankrijk en Italië. Door de vele regen was het daar tot nu toe veel kouder dan normaal. Boven Centraal-Europa, in de Alpen en in Duitsland werd het wel flink warm, maar was het net zoals bij ons ook onweersachtig. Op de weerkaarten zien we de komende week wel lagedrukgebieden boven het continent, maar deze zijn niet thermisch van oorsprong.  Van een echte Schaapscheerderskou kunnen we dan ook niet spreken. Dat neemt niet weg dat de wind dinsdag en woensdag wel even noordelijk is en de temperaturen mede door wolken vanaf de Noordzee twee dagen onder de 20 graden blijven steken. Afgelopen nacht bevond het noorden en midden van het land zich al in polaire lucht.  In Friesland en Overijssel daalde de temperatuur naar 8 graden. In Enschede koelde het aan de grond af naar 2 graden.  De komende nachten zullen ook wat frisser verlopen, met name in de nacht aar donderdag. 

Zuidwestenwinden
Een lange periode met noordenwinden zit er niet in. Woensdagavond passeert een rug van het Azoren hogedrukgebied waarna de wind van noord naar zuidwest draait en daarna voorlopig in de zuidwest- of westhoek blijft. Op de weerkaart zien we na lange tijd weer lagedrukbieden boven het noorden van Europa en een Azoren hogedrukgebied richting Spanje en Zuid-Frankrijk. Tussen de druksystemen in zien we winden uit het zuidwesten of westen. De temperaturen gaan na een korte periode met fris weer omhoog naar 20 of 21 graden. Donderdag passeert in de middag en avond een klassiek regenfront. Vrijdag en in het weekeinde wisselen stapelwolken en zon elkaar af en kan er af en toe een bui vallen. 


Bron afbeelding: Meteogroup

Zware buien 
In Limburg kan vanavond, vannacht en morgen regen vallen. Het is een schampschot van de buien die in de warme en vochtige lucht boven Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Tsjechië vallen.  Later vanmiddag en vanavond kunnen zelfs zeer zware buien vallen in het zuiden van Duitsland en in het westen van Tsjechië. Buien met veel regen, maar ook hagel en zeer zware windstoten tussen de 100 en (volgens sommige modellen0 150 km per uur.  

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4841
Lid sinds: 5 jul. 2011
15 juni, 00:22 uur | Bericht #487529
Vrij rustig hier de laatste dagen maar dat is ook maar logisch na de voorbije maanden waar we al serieus verwend geweest zijn met vroeg zomerweer en heel wat onweerskansen.

Het is nu even terug wennen van lagere maxima die eigenlijk nog vrij dicht in de buurt van normaal zitten. Staat er dan de komende tijd niets meer op de planning? Goh, het is een beetje koffiedikkijken, de komende dagen wordt het af en toe terug wat zachter en kijken we naar volgende week, dan zinspelen de runs van de verschillende modellen toch op een terugkeer van zomerse temperaturen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de spreiding in de pluim vanaf dinsdag vrij groot te noemen is:

| Gewijzigd: 15 juni, 00:23 uur, door Sven
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.798 topics, welke bij elkaar 438.031 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.632 leden.
Het nieuwste lid is Jmooten.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 298 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 298, lezen 2 mensen het topic "Tornado in India: één dode en 175 gewonden".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Voelbaar frisser de komende dagen

Nachtelijk onweer

Door forumlid Jespert

Zware onweersbuien in Duitsland en Frankrijk

We zijn vernieuwd!

Lees hier alles over onze update

© 2003 - 2018 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden