Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edmunds, SD; McPherson, SD.

18 May 2024 07:54:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Taylor, FL; Wakulla, FL.

18 May 2024 06:26:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Madison, FL; Taylor, FL; Wakulla, FL.

18 May 2024 05:46:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Crook, WY.

18 May 2024 05:46:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hamilton, FL; Clinch, GA; Echols, GA; Ware, GA.

18 May 2024 04:07:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kittson, MN; Roseau, MN.

18 May 2024 04:07:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, ND.

18 May 2024 03:57:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leon, FL.

18 May 2024 03:57:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Campbell, SD; Edmunds, SD; McPherson, SD; Walworth, SD.

18 May 2024 03:57:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, TX.

18 May 2024 03:57:13

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 May 2024 03:00:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atkinson, GA; Clinch, GA; Coffee, GA.

18 May 2024 02:43:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

18 May 2024 02:43:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Brooks, GA; Cook, GA; Lanier, GA; Lowndes, GA.

18 May 2024 02:43:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Val Verde, TX.

18 May 2024 02:43:22
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
8 oktober 2008, 17:25 uur | Bericht #15191
'Regime change'

Zonder dat het echt opviel, hebben we een bijzondere dag achter ons liggen. Dinsdag was, gemiddeld over dag- en nacht gezien, de eerste dag in een uitzonderlijk lange periode van 25 etmalen dat de temperatuur boven de klimatologische normaal uitkwam. Voorlopig houden we de bovengemiddelde temperaturen nog wel even vast.

Zowel het begin van de ‘te koude’ episode (in september) als de terugkeer naar een ‘te warm’ weerregime (nu) werden gemarkeerd door opmerkelijke weergebeurtenissen. Beide keren kwam het tot langdurige en regionaal zware neerslag. Ze benadrukten elk de omslag van het ene stromingspatroon naar het andere.


Weerregime 1. Een typerende weerkaart voor de eerste twee weken van afgelopen september. Een lagedrukgebied koerst noord van ons langs, een bijbehorende storing trekt over Nederland. Wel zitten we - en dat is aan deze kaart zelf maar voor een deel te zien - aan de warme kant van de straalstroom.

Wisselvallige eerste helft september
Na een zomer waarin langdurig stabiel zomerweer uitbleef, begon ook september wisselvallig. Depressies en storingen trokken via Groot-Brittannië (vaak Schotland) en Scandinavië noord van ons langs, meegevoerd door de belangrijkste tak van de straalstroom. In de straalstroom bevinden zich de meest actieve slechtweergebieden.

De straalstroom vormt daarbij de belangrijkste overgang tussen koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden. Doordat de straalstroom wel dichtbij ons lag, en dus wisselvalligheid veroorzaakte, maar tegelijkertijd ook meestal duidelijk ten noorden van Nederland, was de aangevoerde lucht van origine zacht.

Deze omstandigheden (met geregeld bewolking, enige wind, en zachte lucht) resulteerden vaak in zachte nachten en overdag in temperaturen dichtbij normaal. Terwijl dit maar weinig mooi weer opleverde, was het dus klimatologisch gemiddeld over dag- en nacht gezien niet ‘te koud’.

Omslag één
De wisselvallige maar niet koude periode werd afgebroken rondom het weekeinde van 13 en 14 september. Een actief regenfront trok op vrijdag 12 september vanuit het zuiden langzaam het land binnen met op veel plaatsen langdurige regen, en regionaal tientallen millimeters neerslag.


Omslag 1. Rond het weekeinde van 13 en 14 september kwam de omslag. Aan de voorzijde van een oceaandepressie wordt van boven de zuidelijke oceaan in de bovenlucht veel warmte aangevoerd. Door deze aanvoer van warmte bouwde zich in de dagen erna een langerekt hogedrukbolwerk op ten noorden en noordwesten van ons. Tegelijkertijd trok een lagedrukgebied het Middellandse Zeegebied binnen. Het eerste van velen.

In de bovenlucht was de stroming zuidoostelijk. Dat had alles te maken met het ver zuidelijk uitzakken van een lagedrukkern in de bovenlucht die die dag via Frankrijk naar de Middellandse Zee schuift. En ten noorden ervan installeerde zich een langgerekte gordel van hogedruk, van boven het noordwesten van Rusland tot ten zuidwesten van Ierland.

Door deze omslag in het stromingspatroon veranderden er twee dingen. Ten eerste kwamen we aan de noordflanken van de straalstroom terecht. De straalstroom zou zich lange tijd met de belangrijkste tak boven het Middellandse Zeegebied gaan ophouden, met daar soms fikse buien en regelmatig lage temperaturen.


Weerregime 2. De straalstroom zou de volgende paar weken in het Middellandsee Zeegebied de ene na de andere buienstoring doen laten overtrekken. Wij kwamen daarbij aan de koele noordkant van de straalstroom terecht. De dichtbij gelegen hogedrukgordel die zich opbouwde, zorgde ervoor dat er nauwelijks neerslag viel. Wel was het gemiddeld over dag- en nacht gezien elke dag 'te koel' voor de tijd van het jaar. Uiteindelijk zou dit 24 dagen achter elkaar het geval zijn, een uitzonderlijk lange periode.

Ten tweede was de gordel van hogedrukgebieden ten noorden en westen van ons zo invloedrijk dat de regenhoeveelheden beperkt waren. Daarbij trokken soms wel uitgestrekte wolkenvelden over, maar waren ook er regelmatig zonnige dagen.

Voor veel mensen zal dit de mooiste periode in september zijn geweest, met weinig wind, weinig regen, en regelmatig zon. Wel zaten we in van oorsprong koude lucht ten noorden van de straalstroom. Hierdoor lagen de minimumtemperaturen, en vaak ook de maximumtemperaturen, onder normaal. Het daggemiddelde hield dat zelfs de rest van september vol, en zoals we nu weten ook nog de eerste zes dagen van oktober.

De omslag nu: in twee stappen
Rond de overgang van september naar oktober, begon de gordel van hogedrukwerking ten noorden en westen van ons te verzwakken. Eén voor ons belangrijke kern bleef over. Deze trok tot ten zuidwesten van Ierland op de oceaan weg. En aan de oostflanken ervan brak een sterke tak van de straalstroom door.


Omslag 2. Stap 1. In de loop van het weekeinde van 27 en 28 september zou de hogedrukgordel gaan opbreken. Een sterke kern ervan trok zich daarbij naar het westen terug. De weg kwam vrij voor storingen vanuit het noordwesten, maar we bleven eerst nog in koele lucht.

Het hogedrukgebied kwam zó ver weg te liggen dat de door de straalstroom meegevoerde depressies en storingen ons land konden bestoken met flink wat buiige neerslag. Maar we zaten nog wel in de koude lucht.

Ook dat laatste zou dus gaan veranderen. En wel als gevolg van het voorbij trekken van actieve restanten van een tropische depressie, genaamd Laura. Met de aanvoer van grote hoeveelheden warme vochtige lucht vanaf zuidelijker streken op de oceaan, gooide ze het stromingspatroon op zijn kop.


Omslag 2, stap 2. Restanten van tropische storm Laura brachten het afgelopen weekeinde eerst flink wat regen en wind. Daarachter stroomde veel zachtere lucht West- en Midden-Europa in. Dit gebeurde niet alleen aan de grond maar ook in de bovenlucht. Hierdoor bouwde zich een flinke uitloper van hogedrukwerking in de bovenlucht op. Het werd daardoor niet alleen zachter maar ook stabieler.

Zaterdag overdag was het nog kil met 11 tot 13 graden een fors aantrekkende wind. Zondag begon onder langdurige regenval al zachtere lucht binnen te stromen. En dinsdagavond voelde het in de vochtige warme oceaanlucht bij 16 graden en weinig wind voor sommigen aan als een zomeravond.

Op grote hoogte de belangrijkste veranderingen
Belangrijk bij dit alles was overigens dat in het kielzog van Laura niet alleen aan de grond, maar ook op grote hoogte warme lucht werd aangevoerd. Warmte lucht in de bovenlucht resulteert in hogedrukwerking in de bovenlucht, en dat zien we ook nu boven het continent terug. Dit heeft een stabiliserende werking op de atmosfeer.

Bovendien is door deze grootschalige indringing van warmte, de overgang met de koude lucht in het noorden, en daarmee ook de straalstroom een stuk naar het noorden weggeschoven. De invloed van storingen is in een groot deel van Europa op het moment dan ook klein. Dit geldt ook voor Nederland, met vandaag nog vooral in het oosten van het land de restanten van een verzwakte regenzone. De komende dagen is het overal droog en gaan de temperaturen verder omhoog.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.858 topics, welke bij elkaar 448.381 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 20 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 20, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 27, 28, 29 en 30 mei 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden