Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
23 december 2009, 18:09 uur | Bericht #66758
KNMI waarschuwt voor meer gladheid

Het KNMI blijft waarschuwen voor gladheid. Ook woensdag en donderdag kunnen natte weggedeelten opvriezen, doordat op verschillende plaatsen de temperatuur onder nul komt.



Dat geldt zowel voor de avond als overdag, zei een woordvoerder van het weerinstituut.

Kerstnacht (de nacht van donderdag op vrijdag) komt nieuwe neerslag onze kant op. Onduidelijk is nog of dat sneeuw of regen wordt, aldus de KNMI-woordvoerder.

© ANP | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1726
Lid sinds: 8 nov. 2009
23 december 2009, 18:22 uur | Bericht #66760
Het weer tijdens de feestdagen

Na het winterweer van de afgelopen dagen doet zachte lucht een poging de winter te verdrijven. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom een uitgebreid kerstweerbericht.



Kerstavond
Het meest spannende moment wat betreft het weer tijdens de komende feestdagen is kerstavond. Een neerslaggebied trekt dan vanuit België het land binnen terwijl de temperatuur op veel plaatsen onder nul is. De neerslag lijkt vooral als regen of ijzel te vallen en mogelijk gaat het ook even sneeuwen. Het gevaar voor gladheid is tijdens kerstavond dus groot.

Dat de temperaturen morgenavond overal onder nul zijn, wordt veroorzaakt door een koude oostenwind. Op de nadering van het slechte weer draait de wind van zuid naar oost en begint de wind vrieslucht van Duitsland naar ons land te blazen. Dat proces begint in de loop van komende nacht. De temperatuur ligt donderdag vroeg in de ochtend tussen -2 en -6 graden. Daar waar het is opgeklaard, kan het zelfs -10 graden zijn maar de kans daarop lijkt niet zo groot.

De donderdag begint dus koud. In de loop van de dag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe terwijl de wind vanuit het oosten koude lucht blijft aanvoeren. De middagtemperatuur komt daarom waarschijnlijk alleen dicht bij zee net iets boven nul uit, in de rest van het land blijft het vriezen. De temperatuur van de wegen komt wel boven nul uit zodat de eerste neerslag donderdagmiddag in Zuidoost-Nederland nog geen problemen veroorzaakt.

In de avonduren gaat het kwik weer dalen. De luchttemperatuur zakt naar -2 graden en ook de wegen koelen af tot onder nul. Een tweede neerslaggebied bereikt de zuidgrens aan het begin van de avond. Waarschijnlijk valt de neerslag als natte sneeuw en ijzel, later overgaand in regen. Elke neerslagvorm is gevaarlijk zolang de wegen de onder nul zijn.

Verkeer advies:
Blijf de weersverwachting voor kerstavond nauwgezet volgen als u van plan bent op pad te gaan. Het kan verraderlijk glad worden.

Weer in het kort:
Veel bewolking en tegen de avond vanuit het zuiden perioden met regen en natte sneeuw, mogelijk ook ijzel. Temperatuur vrijwel de hele dag tussen 0 en -2 graden bij een matige oostenwind. In de avond grote kans op gladheid.

Eerste kerstdag
Het neerslaggebied en het bijbehorende lagedrukgebied trekken in de loop van de dag via het noorden weg. Op vrijdag 25 december valt er vooral van tijd tot tijd regen, maar sneeuw is ook mogelijk. Later op de dag draait de wind naar een westelijke richting en loopt de temperatuur op. De maxima liggen tussen +2 en +5 graden. De dooi zet stevig in en de winter geeft zich (tijdelijk) gewonnen.

Verkeer advies:
Vroeg in de ochtend kan het kwik nog rond nul liggen en is dus gladheid mogelijk door bevriezing en/of door sneeuw. Daarna worden geen problemen meer verwacht.

Weer in het kort:
Veel bewolking en van tijd tot tijd regen, mogelijk ook natte sneeuw. Wind draaiend naar west en toenemend tot matig tot krachtig, 4 tot 6 bft. Temperatuur oplopend van rond het vriespunt vroeg in de ochtend naar 2 tot 6 graden in de middag.

Tweede kerstdag
Het lagedrukgebied trekt snel weg via de Oostzee naar de Baltische Staten en beïnvloedt niet meer het weer bij ons. Daarvoor in de plaats komt een hogedrukgebied boven de Alpen te liggen. Dit hoog gaat ervoor zorgen dat tweede kerstdag een dag met redelijk weer gaat worden. De zon kan af en toe schijnen, maar er trekken ook buien over het land. Dat alles wel bij temperaturen die 's middags ruim boven nul liggen dus van winterweer is geen sprake. Als de sneeuw op eerste kerstdag nog niet gesmolten is, dan zal dat waarschijnlijk vandaag wel op de meeste plaatsen gebeuren. Vanwege de opklaringen kan in de avond de temperatuur mogelijk weer dalen tot rond of iets onder het vriespunt.

Verkeer advies:
Een groot deel van de dag worden geen winterse problemen verwacht. In de avond wordt het kouder en neemt de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten toe. Waarschijnlijk gebeurt dit echter op z'n vroegst pas na middernacht.

Weer in het kort:
Af en toe zon en enkele buien. Temperatuur 's middags tussen 2 en 6 graden. Matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 3 tot 5 bft.

Jaarwisseling
De jaarwisseling is nog ver weg, maar een eerste indicatie is inmiddels wel te geven. De weermodellen geven aan dat de winter zich nog niet gewonnen wil geven. De dooi pakt tijdens Kerst stevig uit. De dagen daarna kwakkelt de winter door met 's nachts soms wat lichte vorst en overdag temperaturen die enkele graden boven nul liggen.



Op dit moment berekenen de modellen voor de jaarwisseling echter weer een inval van koudere lucht. De laatste dag van 2009 lijkt koud te verlopen met een temperatuur die 's middags nauwelijks boven nul komen. Oudejaarsavond vriest het enkele graden en ook in de nacht blijft het licht tot matig vriezen. Daarbij kan het af en toe sneeuwen.

© Weerplaza | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 december 2009, 09:40 uur | Bericht #66941
Sneeuw verwacht op kerstavond

Het KNMI verwacht dat het op kerstavond gaat sneeuwen. De kans op ijzel is in de loop van de nacht groot. De temperatuur ligt in het westen en noorden rond het vriespunt, in het zuidoosten van het land wordt het zo'n 5 graden. De sneeuw valt waarschijnlijk vooral in het westen.

De neerslag begint in het zuiden in de vorm van regen. Hoe noordelijker de neerslag komt, hoe groter de kans op ijzel wordt. In de loop van de kerstnacht bedekt de neerslag het hele land. De voorspellingen over de temperatuur en de neerslagvorm zijn volgens het KNMI onzeker.

Op eerste kerstdag gaat het overal regenen en dooien.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 december 2009, 14:25 uur | Bericht #67040
IJzel, regen en sneeuw op komst!

Tijdens de Kerstdagen gaan veel mensen op pad. Op bezoek bij familie, vrienden of kennissen voor een kop koffie, brunch of diner. Degenen die op Kerstavond eropuit gaan, moeten zich echter nog eens goed achter de oren krabben of dit wel verstandig is. Vanavond en vannacht wordt namelijk op grote schaal ijzel verwacht. De neerslag die in aantocht is, hoort bij een lagedrukgebied dat zich vandaag (donderdag) rond het middaguur boven de Golf van Biskaje bevindt. Rond middernacht komt dit slechtweergebied boven het noorden van Frankrijk te liggen. Het bijbehorende warmtefront trekt vervolgens over ons land.


Het gevaarlijke weer heeft te maken met een lagedrukgebied dat samen met zijn storingen onze kant op komt. Vandaag (donderdag) ligt dit systeem nog boven de Golf van Biskaje.


Vanavond en vannacht komt het slechtweergebied boven Noord-Frankrijk te liggen en het bijbehorende warmtefront trekt over ons land.


Op Eerste Kerstdag komt het systeem pal boven ons land te liggen, om vervolgens richting het noordoosten weg te trekken

Aanvallen van zachte lucht
Het is niet de eerste keer dat met een zuidwestelijke stroming lagedrukgebieden en storingen onze kant op komen. Ook de sneeuw die eerder deze week grote overlast veroorzaakte, is een voorbeeld hiervan. Daarnaast kwam het in het zuidoosten van Nederland toen al tot ijzel. Deze neerslagbrengers proberen zachtere lucht ons land binnen te brengen. De minder koude lucht weet vooral hoger in de atmosfeer goed door te dringen. In de onderste luchtlagen blijkt de taaie en koude lucht een stuk hardnekkiger te zijn. Hier warmt de lucht dus niet zo sterk op als op grotere hoogte. Deze opbouw van de atmosfeer maakt de huidige weerssituatie erg gevaarlijk.


Halverwege de Kerstavond begint het als eerste in West-Nederland te ijzelen. Deze ijzel breidt zich in rap tempo uit.


Rond middernacht ijzelt het in vrijwel het hele land. In het westen gaat deze ijzel ’s nachts over in sneeuw. Daarnaast lijkt het in het zuidoosten net iets minder koud te zijn, waardoor het daar niet gaat ijzelen maar regenen.

IJzel!
Hoog in de lucht valt de neerslag namelijk als sneeuw. Door het binnendringen van de warmere lucht hoger in de atmosfeer smelt deze winterse neerslag. De sneeuw gaat hierdoor over in een meer vloeibare vorm: regen. Vervolgens komen de regendruppels boven de grond terecht in een koudere laag. Hierdoor daalt de temperatuur van de druppels, waardoor ze onderkoelt raken. Dit betekent dat de temperatuur van de regendruppel onder het vriespunt ligt, maar de druppel nog niet overgaat in sneeuw of ijs. Zodra deze regen met een temperatuur van minder dan 0 graden het aardoppervlak raakt, vriest het meteen vast en dus is er sprake van ijzelvorming.

Timing
Volgens de laatste inzichten krijgt het westen van het land halverwege de Kerstavond te maken met de ijzel. Rond middernacht heeft deze neerslag zich over vrijwel het hele land uitgebreid. Alleen in Limburg is geen sprake van onderkoelde regen. Daar lijkt de temperatuur van de onderste luchtlagen boven het vriespunt te blijven. Deze ‘warme’ regen valt dan plaatselijk wel op een wegdek met een temperatuur beneden het vriespunt, waardoor het ook hier lokaal spekglad kan worden.


Deze regen valt echter ook hier op een aantal plaatsen op een wegdek met de temperatuur onder het vriespunt. In het zuidoosten kan het lokaal dus spekglad worden door regen op een bevroren wegdek.

In de loop van de Kerstnacht lijkt de ijzel in het westen over te gaan in sneeuw. Tijdens de Eerste Kerstdag verplaatst het hele zaakje zich naar het noordoosten. In West-Nederland gaat de sneeuw in de loop van de dag dan ook over in regen, terwijl het oosten en noordoosten dan te maken krijgen met (natte) sneeuw. In de loop van de avond komen wij achter alle storingen te liggen, waardoor het vanuit het zuidwesten droog wordt.

Bron: Meteo Consult.
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
24 december 2009, 16:46 uur | Bericht #67097
KNMI waarschuwt voor gevaarlijke gladheid

Het KNMI heeft donderdagochtend een zogeheten voorwaarschuwing voor extreem weer uitgedaan. Volgens het instituut neemt in de loop van de avond vanuit het zuiden de kans op ijzel flink toe. De ijzel zal zich daarna snel over grote delen van het land verspreiden. In het westen van het land kan ook enige tijd sneeuw vallen.

ANWB: als het niet hoeft, ga niet de auto in
De ANWB waarschuwt automobilisten voor ijzel. ,,Als het enigszins kan, ga dan niet de auto in. Het wordt spiegelglad op de wegen'' , aldus een woordvoerder. Het advies geldt van donderdag 21.00 uur tot vrijdag 11.00 uur.

Rijkswaterstaat gaat massaal strooien
Wagens van Rijkswaterstaat gaan donderdag massaal de snelwegen op om preventief te strooien voor de verwachte ijzel. In totaal gaan ongeveer vijfhonderd vrachtwagens op pad. Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat donderdag weten. De eerste ijzel wordt donderdagavond vanaf een uur of negen verwacht.

De wagens gaan strooien ongeveer drie uur voordat de ijzel komt . Dat kan dus per gebied verschillen. Rijkswaterstaat gaat daarbij af op waarnemingen van eigen medewerkers en informatie van weerbureaus.

©AD
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
24 december 2009, 19:47 uur | Bericht #67177
Meeste skipistes in Oostkantons gesloten

De dienst van toerisme van de Oostkantons meldt dat de meeste skipistes morgen gesloten zullen zijn. Wie echt wil kerstskiën, kan terecht op de pistes van Baraque Michel en Signal de Botrange in de Hoge Venen. Ook de Mont Spinette en de pistes van Rocherath en Losheimergraben zullen morgen garant staan voor sneeuwpret.

©deredactie.be
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 december 2009, 21:58 uur | Bericht #67243
Auto's kapot door sneeuwlawine

Een grote sneeuwmassa heeft dinsdagochtend drie auto's beschadigd bij Eldon aan de Tussendiepen in Drachten. De sneeuw was via de zijkant van het magazijndak naar beneden gevallen. Door de massa liepen de auto's flinke schade op. Doordat het niet meer vriest kon de sneeuw vermoedelijk in beweging komen. Mogelijk heeft ook de temperatuur in de hal ermee te maken dat het dak boven 0 graden celsius kon worden waarmee de sneeuwmassa in beweging kwam.

























©Waldnet
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
24 december 2009, 22:30 uur | Bericht #67259
Rijkswaterstaat strooit preventief

Rijkswaterstaat is donderdagavond om half acht in Zuid-Holland begonnen met preventief strooien. In de loop van de avond zijn ook in Utrecht en in het westen en midden van Brabant strooiwagens aan het werk gegaan. In verband met mogelijke ijzel strooien de wagens meer dan het dubbele aan pekel dan wat zij bij 'normale' gladheid op de weg deponeren.

Omstreeks tien uur begon het in het zuiden te regenen. De neerslag trekt naar het noorden. Later kan er (natte) sneeuw vallen en vooral in het midden en noordoosten kan het ijzelen. Rijkswaterstaat houdt het waarschuwingssysteem en de weersverwachting nauwlettend in de gaten en gaat met meer wagens de weg op zodra dat nodig is.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2009, 10:15 uur | Bericht #67514
Gladheid op eerste kerstdag

Voorafgaand aan de kerstavond kondigde Meteo Consult al aan dat het zeer gevaarlijk op de weg kon worden door ijzel en sneeuw. Afgelopen nacht is door het lage verkeersaanbod het aantal ongevallen meegevallen. Op de ochtend van eerste kerstdag blijken veel wegen door heel het land spekglad te zijn.

Een gebied met neerslag trok aan het einde van de kerstavond het land binnen en net na middernacht viel er vrijwel overal regen. Deze regen viel op een aantal plaatsen op een weg met een temperatuur van rond of onder het vriespunt. Hierdoor kan de regen gelijk vastvriezen. IJzelvorming is dan ook het gevolg en in onze waarnemingen uit het gladheidsmeldsysteem is te zien dat op een aantal wegen een ijslaag ligt!

Gevaar op ZOAB
Verspreid over het land bereikten ons al vroeg in de nacht meldingen van ongevallen als gevolg van gevaarlijke gladheid. Vooral op wegen die gemaakt zijn van ZOAB, is deze gladheid door ijzel erg moeilijk te bestrijden. ZOAB staat voor Zeer Open Asfalt Beton en dit betekent dat het wegdek veel poriën bevat, waar water gemakkelijk in weg kan zakken.


Hier ziet u de wegdektemperaturen van 9 uur vanochtend. Op veel plaatsen is de temperatuur van het wegdek nog onder het vriespunt, waardoor neerslag gelijk vastvriest en gevaarlijke gladheid oplevert. Door de zeer grote neerslaghoeveelheden ontstaan er echter ook plassen op de weg die niet zo snel konden bevriezen. Dit is misleidend, want op plaatsen met minder water is de weg wel spekglad door bevriezing.

Het is echter niet alleen het water dat gemakkelijk wegzakt in deze poriën, maar ook het zout dat door de gladheidbestrijders wordt achter gelaten. Zeker wanneer er weinig verkeer op zo’n weg aanwezig is, kan het zeer glad worden. Het verkeer speelt immers een belangrijke rol bij de gladheidsbestrijding op ZOAB. Het weggezakte zout in de poriën wordt door de banden van het autoverkeer weer uit de holle ruimten van het ZOAB omhoog getrokken, waardoor het beter zijn werk kan doen. Aangezien de rechter rijstrook het meest bereden wordt, is dit dan ook de veiligste strook om je in deze situaties op te begeven. Daarnaast waren het vooral ook de klinkerwegen en op- en afritten die lokaal verraderlijk glad bleken te zijn geworden.


In Oegstgeest werd het in korte tijd wit door sneeuwval. Foto: Maarten Noort.

Sneeuwval
In het noordwesten van het land was de regen ook vermengd met sneeuw. Aan het einde van de nacht ging de regen in het westen van het land op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Op sommige plaatsen viel een sneeuwdek van zo’n 5 centimeter. Een goed voorbeeld hiervan is Schiphol, waar het binnen een kwartier tijd wit en spekglad werd.

De komende uren schuift de band met sneeuw verder oostwaarts op en dit wordt gevolgd door regen. De ijzel en regen in de noordoostelijke helft van het land zullen dus ook tijdelijk plaats gaan maken voor sneeuwval. Pas in de loop van de middag of avond wordt het vanuit het zuidwesten helemaal droog en waardoor de wegcondities gaan verbeteren.

Bron: Meteo Consult.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
25 december 2009, 10:17 uur | Bericht #67515
"Het is een witte kerst... in Ukkel"


Het is officieel een witte Kerstmis. In Ukkel werd vandaag, kerstochtend, om 8 uur een volledig gesloten sneeuwdek gemeten van 3 centimeter. Dat is voldoende om van een 'witte kerst' te spreken en dat is geleden van 1986. Dat zeggen de weermannen Eddy De Mey en David Dehenauw.

Gesmolten
Aan zee is vanochtend vrijwel alle sneeuw gesmolten. Het gaat ook verder dooien met maxima rond 4 graden in Laag- en Midden-België. Vannamiddag wordt het op de meeste plaatsen droog. Begin 2010 zou het weer kouder worden.

1986
De laatste witte kerst in Ukkel was in 1986 met 1,4 cm sneeuw. In 1964 lag er 17 cm en was het een witte kerst in het ganse land, wat sindsdien niet meer is voorgekomen.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2009, 11:57 uur | Bericht #67580
Plaatselijk glad op de weg

Het winterweer zorgt vrijdagmorgen niet voor grote problemen op de weg. De ANWB en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zeggen dat het rustig is op de wegen..

Rijkswaterstaat is in grote delen van het land aan het strooien, op sommige wegen voor de tweede keer binnen korte tijd. Plaatselijk kan het glad zijn, vooral bij op- en afritten. Bij het KLPD kwamen in de nacht van donderdag op vrijdag enkele meldingen van ongevallen binnen door gladheid uit het midden van het land. Een woordvoerder van de ANWB zegt dat het ook op provinciale wegen glibberig kan zijn.

Maximumsnelheid

De gladheid kan volgens hem wel de hele ochtend duren. Op sommige snelwegen geldt een maximumsnelheid. Alle treinen rijden volgens de dienstregeling. Sinds donderdagavond zijn van de Nederlandse wegen ongeveer 180 auto's weggetakeld na een ongeval. Het gaat daarbij om ongevallen waarbij een auto betrokken is, de zogeheten eenzijdige ongelukken.

Schadegevallen
Vooral op de A7 ging het vaak mis. Dat meldde vrijdagmorgen een medewerker van pechhulporganisatie Mondial Assistance. Hij noemde het ,,iets drukker dan normaal''. De woordvoerder schatte dat er in totaal ongeveer 1500 'schadegevallen' op de wegen zijn gebeurd. Veelal kwam de auto na een slippartij terecht tegen de vangrail of naast de weg.

© Nu.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2009, 16:29 uur | Bericht #67648
Kerstfiles door gaten in de weg

De slechte staat van sommige wegen en het traditionele bezoek aan vrienden en familie hebben tot de eerste kerstfiles geleid. Vooral op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort en op de A2 van en naar Utrecht staat het verkeer op een aantal plaatsen stil. Door de vorst zijn er gaten in de wegen ontstaan. Dat leidt op sommige wegen tot een spoedreparatie.

Het winterse weer veroorzaakte in de ochtend weinig problemen. De voorspelde ijzel bleef beperkt tot het noorden van het land. Hier en daar kan het nog glad zijn omdat de weg nog bevroren is. De treinen rijden volgens dienstregeling.

© Nos.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 december 2009, 19:29 uur | Bericht #67671
Ook vrijdagavond glibberen

Ook vrijdagnacht kan het plaatselijk glad zijn op de weg. Vooral in het noordoosten van het land is er kans op gladheid, waarschuwt de ANWB. Tweede kerstdag wordt naar verwachting een grauwe, natte dag. Het KNMI voorspelt dat het vrijdagnacht droog blijft, maar zaterdag komen er buien voor, vooral in het noordwesten. Aan de kust staat een vrij krachtige wind. De temperatuur ligt overdag ongeveer vier graden boven het vriespunt.

Sinds donderdagavond zijn van de Nederlandse wegen ongeveer 280 auto's weggetakeld na een ongeval. Het gaat daarbij om ongevallen waarbij een auto betrokken is, de zogeheten eenzijdige ongelukken. Vooral in Flevoland en in Het Gooi ging het vaak mis. Dat meldde een medewerker van pechhulporganisatie Mondial Assistance vrijdagmiddag. Hij noemde het ,,iets drukker dan normaal''.

De zegsman schatte dat er in totaal ongeveer 2100 'schadegevallen' op de wegen zijn gebeurd. Veelal kwam de auto na een slippartij terecht tegen de vangrail of naast de weg. Het aantal pechhulpverleningen aan Nederlanders in het buitenland ligt rond deze kerstdagen veel hoger dan een jaar geleden. De woordvoerder spreekt van een stijging van 60 tot 70 procent, maar exacte aantallen kon hij niet geven.

De Pers.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2009, 10:04 uur | Bericht #67750
Opnieuw schade aan snelwegen door vorst

Door de vorst is er opnieuw schade aan snelwegen ontstaan. Op eerste kerstdag moest op de A1 en de A50 het wegdek gerepareerd worden. Hierdoor ontstonden files, meldt de VerkeersInformatieDienst. De gladheid valt vrijdag mee.

Op de A1 richting Amersfoort tussen knooppunt Diemen en Muiden is een rijstrook afgesloten vanwege slecht wegdek. Op de A50 richting Oss ter hoogte van Heteren voert Rijkswaterstaat vrijdagmiddag een spoedoperatie uit. Door de vorst raken er meer steentjes los van het wegdek dan normaal. Hierdoor ontstaan gaten en scheuren.

©Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2009, 11:04 uur | Bericht #67759
KNMI waarschuwt voor gladheid

Het KNMI waarschuwt op tweede kerstdag in heel Nederland voor gladheid. Lokale wegen kunnen door vorst plaatselijk verraderlijk glad zijn. De dooi houdt aan. Zaterdag zijn er flinke periode met zon, maar in het noorden zijn er wolkenvelden. In het westen kan in de loop van de dag een bui vallen. De maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden.

Zaterdagnacht neemt de bewolking toe en kan in het hele land regen vallen.

©Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2009, 11:09 uur | Bericht #67761
Opnieuw vier langlaufpistes open in Oostkantons

Dankzij een sneeuwlaag van 10 tot 15 cm dik in de hoogst gelegen streken van de Oostkantons worden zaterdag 4 langlaufpistes geopend. Dat meldt de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons. Het gaat om de pistes Baraque Michel, Mont-Rigi, Signal de Botrange en Mont: Mont Spinette.

©Nieuwsblad
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2009, 11:54 uur | Bericht #67768
Dak ingezakt van boerderij Sint Johannesga

Vrijdagmorgen, eerste kerstdag, is een dak van een schuur ingezakt bij een boerderij aan de Streek te Sint Johannesga. Het dak kon de vele sneeuw en regenwater niet meer aan.



In de stal waren een 50 stuks kleinvee(pinken) aanwezig. De dieren lagen waarschijnlijk te slapen toen het dak naar beneden kwam. Doordat de spanten op de voerhekken bleven hangen, raakten de dieren niet gewond. De veehouder heeft met behulp van buren de koeien overgebracht naar een andere schuur. Ook een boerderij in de buurt werd gebruikt om de koeien te plaatsen.







©Flitsnieuws
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 december 2009, 17:03 uur | Bericht #67819
Witte kerst is officieel wit

Nederland heeft officieel een witte kerst. Het is een officiële witte kerst als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Op de ochtend van tweede kerstdag dit jaar lag er in De Bilt nog 4 centimeter sneeuw, op eerste kerstdag was dat 9 centimeter. Daarmee is kerst 2009 voor het eerst sinds 1981 een witte kerst. Dat heeft het KNMI zaterdag laten weten. De vorige keer, in 1981, leverde de zeer sneeuwrijke maand december met Kerstmis 11 tot 20 cm op.

Zeven keer

Een blijvend sneeuwdek komt met kerst niet vaak voor, aldus het weerinstituut. In De Bilt waar de sneeuwdikte sinds 1901 gemeten wordt is dat, kerst 2009 meegerekend, zeven keer gebeurd. Op veel plaatsen lag dit jaar sneeuw tijdens de kerstdagen, vooral in een strook van Zuid-Holland over Utrecht naar de Veluwe en in Friesland en Groningen. Alleen vlak aan zee en in delen van Overijssel, Gelderland en Limburg bleef het groen.

© Nu.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 december 2009, 21:09 uur | Bericht #67841
Kerkdak ingestort, zangdienst afgelast

De zangdienst op de ochtend van tweede kerstdag ging vandaag niet door. Het dak van evangelisatiegebouw De Schakel in Drachten is afgelopen nacht ingestort. Oorzaak is vermoedelijk het gecombineerde gewicht van sneeuw en smeltwater, denkt koster Eerde Weening. Wat het herstelwerk kost is nog niet bekend.

©DvhN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 december 2009, 13:57 uur | Bericht #67942
Daken hebben het zwaar

Op vele plaatsen in de provincie hebben inwoners last gehad van de smeltende sneeuw. Medewerkers van woningbouwverenigingen zijn dan ook al een paar dagen op pad om lekkages te verhelpen. Veelal is het probleem dat er nog ijs in de buizen van de hemelwaterafvoer zit. Hierdoor zoekt het water een vervangende afvoerplaats, met gevolg dat meestal dan het water de woning binnenkomt.



Bij het ziekenhuis De Tjongerschans begaf op eerte Kerstdag het dak van de fietsenstalling. Veel sneeuw in combinatie met regenwater is hier dan ook de oorzaak van. In Leeuwarden kwam door de sneeuw een carport op een geparkeerd voertuig terecht. In Sint Johannesga kwam een dak van een schuur naar beneden. De 50 koeien konden allemaal in veiligheid worden gebracht.

©BoN
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 149 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 149, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden