Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Coal, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Craig, OK; Delaware, OK; Mayes, OK; Nowata, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 15:49:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Pittsburg, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, OK; Haskell, OK; McIntosh, OK; Muskogee, OK; Pittsburg, OK; Wagoner, OK.

26 Apr 2024 15:49:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Le Flore, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:48:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Haskell, OK; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 15:43:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Latimer, OK; Pushmataha, OK.

26 Apr 2024 15:43:49
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 december 2009, 22:43 uur | Bericht #65868
Gemiddeld anderhalf uur wachttijd op Schiphol

Vliegtuigpassagiers hadden maandag op Schiphol een vertraging van gemiddeld anderhalf uur. Het was de hele dag druk, maar niet chaotisch, aldus een woordvoerster van de luchthaven.
Schiphol blijft ook dinsdag reizigers adviseren eerst contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of op teletekst te kijken alvorens naar de luchthaven te gaan.

Volgens de woordvoerster konden maandag veel vluchten worden verwerkt. Het was de hele dag goed weer. Toch werden vluchten geannuleerd. Dat had ook te maken met winterse omstandigheden op andere Europese bestemmingen en in het noordoosten van de VS. Vliegtuigen kwamen daardoor niet of te laat in Nederland aan.

In de nacht van maandag op dinsdag staan op Schiphol achter de douane opnieuw veldbedden ter beschikking van gestrande passagiers. De luchthaven verwacht dat drie- tot vierhonderd mensen daar gebruik van gaan maken. Schiphol deelt koffie, thee en water uit. Veel horecagelegenheden op Schiphol zijn 's nachts open.

© Ad.nl | Gewijzigd: 21 december 2009, 22:50 uur, door talkyr86
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 08:36 uur | Bericht #66054
Jonge roofovervallers gebruiken sneeuw als wapen

Groepen jongeren in Den Haag en Gouda gebruiken de sneeuw om roofovervallen te plegen. Zo werden fietsers in Gouda door blokkades van sneeuw gedwongen te stoppen, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Daarna werden ze van hun tas beroofd. Vijf jongens tussen de zeventien en negentien jaar zijn aangehouden. In Den Haag moesten automobilisten door sneeuwblokkades stoppen. Ook zij moesten hun spullen inleveren.

©AD
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 08:42 uur | Bericht #66056
Nieuwe sneeuwbuien zorgen voor gevaarlijke ochtendspits

Er trekt een zware neerslagzone van zuid naar noord over ons land. Met uitzondering van het westen, sneeuwt het bijna overal (5 tot 10 cm verse sneeuw). Vooral in het oosten van het land zijn er problemen. Op de snelwegen is de linkerrijstrook moeilijk of niet te berijden. Ook op de secundaire wegen verloopt het verkeer erg moeilijk. Volgens de voorspellingen zal de sneeuw overgaan in smeltende sneeuw of regen met ijzel, meldt mobiliteitsclub VAB.



VAB verwacht daarom tijdens de ochtend en ook in de voormiddag erg moeilijk verkeer. Sneeuw en ijzel dreigen, ook op de snelwegen, het verkeer erg in de war te sturen, misschien bijna onmogelijk te maken. VAB adviseert om te informeren naar de wegentoestand vooraleer de baan op te gaan. Verplaatsingen die niet echt nodig zijn, worden beter uitgesteld.

Strooidienst
De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn ook afgelopen nacht druk in de weer geweest. Ondanks alles blijft het overal opletten geblazen voor de weggebruikers en liggen de wegen er op veel plaatsen glad bij, zo luidt het bij het Agentschap.

Limburg
Vooral in Limburg is de situatie op de weg gevaarlijk glad. Door de smeltende sneeuw staat er veel water op de wegen, hierdoor spoelt het gestrooide zout op sommige plaatsen gewoon weg, aldus Wegen en Verkeer. De overige snelwegen zijn "relatief vrij". Door de vallende sneeuw in Vlaams-Brabant is het afwachten hoe de situatie daar verder zal evolueren. Ook in Brussel waren de strooidiensten rond 06.30 uur nog druk in de weer. Ook op de gewestwegen is het uitkijken geblazen.

"Geen grote treinproblemen"
Het treinverkeer ondervindt geen echt grote problemen, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. "Het spoorwegnet is natuurlijk extra gevoelig voor temperatuurschommelingen, wat wel de nodige vertragingen en afgeschafte treinen met zich meebrengt", aldus Petit. De toestand ligt in het verlengde van de afgelopen dagen. "Als een trein afgeschaft wordt en er daardoor aansluitingen worden gemist, kunnen de vertragingen wel oplopen", aldus de woordvoerder. De internationale Beneluxtrein richting Nederland rijdt niet wegens problemen op het Nederlandse spoor. De Eurostar rijdt vandaag wel.

©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 09:08 uur | Bericht #66062
Politie: in Limburg liever binnen blijven

De politie in Limburg adviseert iedereen die niet per se naar buiten moet, om binnen te blijven. Gladde wegen door regen en ijzel hebben in Zuid-Limburg dinsdagochtend geleid tot verscheidene glijpartijen. Vooralsnog is alleen sprake van materiële schade, zei een woordvoerster van de hulpdiensten dinsdagochtend.

Vooral op kruisingen en bij op- en afritten is het volgens de woordvoerster oppassen geblazen. In het zuiden van Limburg regent het en door de bevroren ondergrond leidt dat tot gladheid. In Roermond schaarde waarschijnlijk als gevolg van gladheid vlak voor acht uur een vrachtwagen op de N280 bij de Duitse grens. De politie heeft de weg afgezet, het verkeer vanaf de A73 richting Duitsland wordt omgeleid. Op de A73 bij Venray deden zich dinsdagochtend twee verkeersongevallen voor, waarbij iemand gewond raakte.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 10:02 uur | Bericht #66088
Verkeer in Wallonië verloopt moeizaam door ijzel

Op verschillende verkeersaders in Wallonië verloopt het verkeer zeer moeizaam ten gevolge van het winterweer. Dat meldt het verkeerscentrum Perex en RTBF Mobilinfo. De grootste problemen worden gesignaleerd in de provincie Luik. Vooral in de regio's van Hoei en Seraing is er sprake van ijzel. Op de E42 Battice-Prüm in Cheneux is melding gemaakt van een ongeval.

Ook het oosten van Henegouwen, vooral de E19 Bergen-Valenciennes en de E42, hebben te kampen met problemen door het winterweer. Verder zijn er ook op de R9 in Charleroi meldingen van ijzel. Net zoals in Vlaanderen liggen de gewestwegen in Wallonië er op sommige plaatsen gevaarlijk glad bij.

©Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 12:18 uur | Bericht #66192
Verkeer heeft iets minder last, vanmiddag kans op gladheid

Het verkeer en het openbaar vervoer hebben dinsdagochtend minder last van het winterweer dan voorgaande dagen. Alleen de treinen rijden nog steeds volgens een zeer beperkte dienstregeling. In Zuid-Limburg waren de wegen glad door ijzel, maar dat probleem was rond 09.00 uur nagenoeg voorbij. In Midden- en Noord-Limburg bleef het advies van de politie om binnen te blijven nog van kracht.



Het busvervoer is weer op gang gekomen. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag rijden de stadsbussen. De trams in Den Haag hebben nog veel last van sneeuw op de rails waardoor veel lijnen nog niet in gebruik zijn. Streekvervoerders Connexxion en Veolia hebben hun busdiensten hervat.

Het luchtverkeer ondervindt nog hinder. Ongeveer vierhonderd gestrande luchtreizigers hebben de nacht van maandag op dinsdag op veldbedden doorgebracht op Schiphol. De luchthaven voorziet ook voor dinsdag problemen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen die kunnen oplopen tot anderhalf uur. Mogelijk worden er vluchten geannuleerd.

Volgens de ANWB lijkt het verkeer in de Randstad iets minder last te hebben van de winterse omstandigheden dan maandag. De temperatuur ligt iets boven het vriespunt waardoor het minder glad is op de wegen. In het zuidoosten en noorden van het land is de situatie niet verbeterd. Het vriest daar en er valt neerslag.

Wie met de trein wil reizen, moet geduld hebben. De NS rijdt volgens een basisdienstregeling. Dat betekent hooguit twee stoptreinen per uur.

©AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 13:53 uur | Bericht #66264
KNMI: nieuwe buien in aantocht

De komende uren trekt een nieuw buiengebied over een deel van Nederland. Volgens het KNMI komen de sneeuw en regen vanaf de Noordzee Noord-Holland en het noorden van Zuid-Holland binnen en trekken daarna naar het noordoosten. Rond de avondspits vallen er alleen nog buien in Friesland. In de rest van het land is het dan waarschijnlijk droog.

In de nacht van dinsdag op woensdag wordt er nog sneeuw verwacht in het zuidoostelijk deel van Nederland, vooral in Zuid-Limburg.

©De Pers
talkyr86
Lid
Woonplaats: Apeldoorn
Berichten: 4311
Lid sinds: 7 aug. 2008
22 december 2009, 16:53 uur | Bericht #66354
In busjes door sneeuw naar kerstnachtdienst

Kerken houden er rekening mee dat er wel eens minder mensen naar de kerstnachtdienst komen door het voorspelde winterweer. Zo zet de evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden op kerstavond busjes en extra personenauto's in om mensen door de sneeuw en ijs naar de twee kerstnachtdiensten te vervoeren.
Dat zei kerkelijk medewerker Jelmer Woudstra dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in het Friesch Dagblad.

De gemeente huurt vier taxibusjes en een aantal gemeenteleden stellen hun SUV's beschikbaar. ''We sporen mensen zelf ook aan om met elkaar te rijden'', zegt Woudstra. De Salvator trekt tijdens de kerstnachtdienst meestal ongeveer duizend mensen. ''Dan zitten de twee kerkzalen overvol.'' Op een gewone zondag zitten er ongeveer vierhonderd mensen in de kerkbanken.

©AD
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
22 december 2009, 17:31 uur | Bericht #66376
'80 procent treinen rijdt woensdag'

ProRail laat woensdag 80 procent van de treinen weer rijden. Een woordvoerster van de spoorwegbeheerder heeft dat dinsdag gezegd. ''Dat betekent dat er ook weer intercity's rijden.''

Welke treinen er woensdag wel en niet rijden en op welke trajecten, kon ze nog niet zeggen. De afgelopen dagen reed de NS met veel minder treinen.

©Nu.nl
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 december 2009, 17:50 uur | Bericht #66387
Dak in Marum stort in

Een deel van het dak van het pand van L&S Artprint verhuur aan de Alberdaweg in Marum is dinsdagochtend ingestort. De oorzaak is de enorme hoeveelheid sneeuw dat op het dak van het kunstuitleenbedrijf lag.

Over een lengte van zo'n veertig meter zakte een deel van het dak naar beneden. De schatting is dat er ongeveer vierhonderd vierkante meter sneeuw aan de noordkant van het gebouw op het dak lag. Door de druk van de hoeveelheid sneeuw kwamen de goot, muurbetimmering, verlichting en bewegingsmelders naar beneden. Ook kwam een flink stuk van de muur los.

Het bedrijf Dijkzand uit Nuis is met een shovel in de weer gegaan en probeerde de sneeuw die met het dak naar beneden viel te verwijderen. Ook werd het overige sneeuw aan de andere kant van het dak gehaald. "Het was behoorlijk veel sneeuw. Wel honderd kuub", zegt Jan Dijk van Dijkzand. Zijn bedrijf is er zeker wel even mee bezig geweest. "Het was niet niks." Gisteren kwam al een aannemer om te beginnen met het herstelwerk.

© Dagblad van het Noorden.nl
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 december 2009, 17:52 uur | Bericht #66388
Deel kap schaatsbaan Uithof ingestort

Een deel van een overkapping van schaatsbaan de Uithof in Den Haag heeft het dinsdagmiddag begeven door het gewicht van sneeuw en smelt- en regenwater.



Het gaat om een stuk doek van 40 vierkante meter boven het centrale deel van de baan. Er zijn geen gewonden gevallen, meldde de brandweer. Op het stuk ijs eronder werd niet geschaatst. De brandweer kijkt samen met bouw- en woningtoezicht of de dakconstructie waaraan het doek is bevestigd, nog veilig is. Alle bezoekers moesten de Uithof verlaten.

© Nu.nl / Eric van Schaik | Gewijzigd: 13 december 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 december 2009, 19:15 uur | Bericht #66418
NS komt gedupeerden tegemoet

De Nederlandse Spoorwegen (NS) komen reizigers die gedupeerd zijn door de vertragingen en uitval van treinen tijdens de afgelopen dagen tegemoet. Een woordvoerster van de NS liet dinsdag weten dat abonnementhouders volgende week dinsdag een ander persoon gratis met zich mee mogen laten reizen. Volgende week woensdag mag iedereen reizen met 40 procent korting.

© Ad.nl
Marching ever onward to tomorrow!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 december 2009, 22:10 uur | Bericht #66499
Skipistes Oostkantons woensdag open

Woensdag zullen de skipistes in de Oostkantons open zijn. Het blijft immers sneeuwen in de Hoge Venen. Vandaag moesten enkele wintersportcentra de deuren al opnieuw sluiten omdat de temperaturen terug begonnen te stijgen. Maar de uitbaters van de langlaufpistes van Mont Rigi, Baraque Michel, Signal de Botrange, Centre Nature de Botrange, Mont Spinette en de skipiste van Ovifat zijn zeker dat ze woensdag toch open zullen zijn.

Ondertussen hebben nog niet veel mensen zich naar de Oostkantons begeven om er te profiteren van de uitstekende ski-omstandigheden. De uitbaters hopen dan ook dat ze wat meer volk kunnen aantrekken tussen kerstmis en nieuwjaar.

©HbvL
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 08:10 uur | Bericht #66575
Gladde op- en afritten door bevroren sneeuw

Door aanvriezende sneeuw kan het woensdag vooral op op- en afritten glad zijn. Daarvoor waarschuwt de VerkeersInformatieDienst.

"De meeste wegen zijn goed begaanbaar, maar plaatselijk kan het nog glad zijn", zegt een woordvoerder. Na enkele drukke dagen door de sneeuwval wordt voor woensdag net als op dinsdag nauwelijks drukte in de spits verwacht. Dat komt door de kerstvakantie. De NS verwacht dat woensdag een op de vijf treinen niet rijdt.

©De Pers
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 08:12 uur | Bericht #66576
Mannen door ijs gezakt op vlucht

De politie heeft dinsdagavond drie mannen aangehouden die waren gevlucht na een inval in een pand aan de Schillingdijk in Amsterdam-West. In het pand bevond zich een wietplantage.

In totaal waren vier mannen gevlucht over het ijs, maar ze belandden in het water. Drie mannen gaven zich over, de vierde man wist te ontkomen en is nog steeds vermist. De politie vermoedde dat hij door het ijs was gezakt. Daarom werden duikers, warmtecamera's en een speurhond ingezet om de man te vinden, zonder resultaat. De drie opgepakte mannen zijn met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.


©RTVNH
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 09:06 uur | Bericht #66584
Minstens vijftien gewonden op eerste gipsvluchten

Minstens vijftien gewonden komen woensdag met de eerste gipsvluchten van dit wintersportseizoen terug naar Nederland. Door het grote aantal patiënten en omdat sommigen veel ruimte nodig hebben doordat ze moeten liggen is een tweede vliegtuig ingezet.

De vliegtuigen moeten volgens Rotterdam Airport tussen 12.30 en 13.00 uur landen. Vorig jaar zaten op de eerste gipsvlucht dertien mensen met botbreuken en andere kwetsuren. Hoeveel passagiers er dit jaar precies op zitten, is pas bekend als de vliegtuigen zijn opgestegen. Aanmelden kan tot het laatste moment.

©Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 10:36 uur | Bericht #66608
Bekerduel afgelast vanwege gevaarlijk hangende ijsspegels

Het KNVB bekerduel sc Heerenveen-PSV gaat woensdagavond niet door. In goed overleg met de gemeente, de brandweer en de club heeft de KNVB besloten de wedstrijd in het Abe Lenstra stadion af te gelasten. Een nieuwe datum voor het bekerduel zal later op de dag worden vastgesteld. Dit meldt de KNVB woensdagochtend.

Na de laatste controle bleek dat er voor publiek, spelers en andere aanwezigen gevaar bestaat als de wedstrijd woensdagavond doorgaat. Op het dak van de Zuid-tribune liggen grote pakken sneeuw. Na de lichte dooi van dinsdag en afgelopen nacht hangen er inmiddels ook behoorlijk grote ijspegels aan dat dak.

De brandweer heeft de afgelopen dagen geprobeerd de sneeuw te verwijderen, maar dat is niet gelukt - de brandweer kon niet het hele tribunedak bereiken. Met de huidige weersomstandigheden kunnen sneeuw en ijspegels elk moment naar beneden komen. Dit levert gevaar op voor mensen op de tribune, op het veld en in de 'gracht'.

De weersverwachting voor woensdag is dusdanig dat deze situatie in de avonduren ongewijzigd zal zijn. ,,Er is sprake van exceptionele omstandigheden. Het veld, de tribunes, de wegen en de parkeerterreinen zijn op orde alleen de situatie van het dak is te gevaarlijk om de wedstrijd te laten spelen. Heel zonde, maar het is niet anders’’, aldus een woordvoerster van de bond.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 14:03 uur | Bericht #66659
Gladheidsbestrijding in het kerstweekend

In het kerstweekend van 25, 26 en 27 december 2009 concentreert de gladheidsbestrijding in de gemeente Heerenveen zich op de hoofdroutes. In het geval van calamiteiten wordt er uitgeweken naar die locaties waar op dat moment gladheidsbestrijding gewenst is. Hiervoor is de gemeentelijke gladheidsbestrijding 24 uur per dag beschikbaar.

Het grootste gedeelte van de wegen in de gemeente Heerenveen is momenteel goed begaanbaar. Op dit moment wordt er gewerkt aan het sneeuwvrij maken van parkeerplaatsen in Heerenveen.

©BoN
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
23 december 2009, 15:27 uur | Bericht #66681
Nieuwe sneeuw op komst?

Lagedrukgebieden zijn aan zet. Ze komen vanuit het zuidwesten onze kant op. Met steeds een portie zachte lucht. Deze luchtsoort ontmoet vervolgens de nog vrij koude lucht in Nederland, zodat winterse neerslag mogelijk is. En die lijkt morgenavond maar vooral in de kerstnacht te vallen. De vraag is echter of het natte sneeuw of 'droge' sneeuw gaat worden. Dit hangt van vele factoren af, onder meer van de temperaturen van de luchtlaag op een paar honderd meter boven het aardoppervlak.


Gevangen in een witte wereld. Foto vanuit het Friese Huins door Ronald Verheij.

Komende nacht gaat het in ieder geval licht vriezen, landinwaarts kan het rond -4 graden worden. En daar beginnen we morgenochtend ook mee. Op binnenwegen, lokale wegen en op plaatsen waar niet gestrooid is of wordt, blijft het oppassen voor gladheid. Verder is het eerst droog, maar de bewolking neemt in de loop van de dag vanuit het zuiden toe. Met vanuit die hoek ook de neerslag. Uitgerekend in de loop van de kerstavond en vooral tijdens de kerstnacht trekt de neerslagzone over het land. De wind is voor de storing uit oost tot zuidoost en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd, zodat de middagtemperatuur nauwelijks boven het vriespunt uitkomt.

Tijdens de kerstnacht gaat de temperatuur (iets) omhoog en dat lijkt vooral op enige hoogte boven het aardoppervlak te gebeuren. Daarom verwachten we eerst (waterkoude) regen, maar als de regen intensiever wordt, daalt de temperatuur vervolgens weer en dat kan genoeg zijn om de regen in sneeuw te veranderen! En doordat de wegen nog koud zijn, kan de sneeuw makkelijker blijven liggen dan in een situatie waarbij de wegen warmer zijn.

©Meteo-Consult
Sietse
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1772
Lid sinds: 10 sep. 2008
23 december 2009, 15:54 uur | Bericht #66692
Vorstschade snelwegen valt mee'

De schade aan de snelwegen als gevolg van de vorst valt mee. Op maar vier plaatsen is Rijkswaterstaat bezig met reparaties of zijn waarschuwingen geplaatst.



Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat woensdag weten. Volgens haar hebben de wegen tot nu toe niet erg geleden door de winterse omstandigheden. ''De zaak ziet er niet dramatisch uit.'' De vier knelpunten zijn op de A2 (Oudenrijn), A28 (Zwolle), A58 (Goirle) en A67 (Simpelveld). De weginspecteurs letten extra op slechte delen van de wegen. Zonodig komen er waarschuwingen of volgt reparatie.

Door de schade raken er meer steentjes los van het wegdek dan normaal. In het algemeen zijn deklagen met een open structuur, zoals ZOAB, iets gevoeliger voor vorstschade dan dichte deklagen. Op 90 procent van de snelwegen ligt inmiddels ZOAB.

©Nu.nl

  | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
“There is no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.”Mijn Weerblog
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 254 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 254, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden