Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO; Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 03:20:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Logan, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS; Wallace, KS.

26 Apr 2024 01:47:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rawlins, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 01:47:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, CO.

26 Apr 2024 01:36:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:36:45
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 maart 2011, 09:23 uur | Bericht #219782
Japan roept hulp in bij koelen kerncentrale

Japan heeft de Verenigde Staten vrijdag om hulp gevraagd bij de inspanningen om de oververhitte kerncentrale in Fukushima Dai-ichi af te koelen. Volgens kabinetswoordvoerder Yukio Edano is er overleg gaande over wat er precies nodig is en wat de VS hebben te bieden. Zo staat er bij de centrale al een brandblusvoertuig van het Amerikaanse leger. Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, de Japanner Yukiya Amano, zei dat de situatie bij de centrale door het IAEA wordt gezien als een 'uitermate ernstig ongeval'. "Dit is niet iets wat alleen Japan aangaat en de mensen in de hele wereld zouden moeten samenwerken met Japan en de mensen in de rampgebieden." De pogingen om de centrale af te koelen noemde hij 'een race tegen de klok'.

De Amerikaanse nucleaire autoriteiten schatten de situatie in Japan ernstiger in dan hun Japanse tegenhangers in het openbaar laten blijken. De Japanse overheid is niet erg scheutig met het vrijgeven van informatie. In een land waarin de nucleaire industrie er een handje van heeft om problemen op veiligheidsgebied te verzwijgen heeft dit tot veel achterdocht geleid - in Japan en daarbuiten. Doordat na de aardbeving en tsunami van vorige week vrijdag de noodstroomvoorziening van de centrale is uitgevallen, zijn er in vier van de zes reactoren problemen ontstaan met de koeling. In het koelbad voor gebruikte splijtstofstaven in zeker één reactor staat te weinig water, waardoor de staven dreigen droog te koken. Als de staven oververhit raken, verspreiden ze meer straling.



Pogingen om vanuit helikopters zeewater over de reactoren uit te storten zijn weer opgegeven. Vrijdagochtend werden de problematische reactoren vanaf de grond besproeid door bluswagens. De exploitant van de kerncentrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco, is bezig een noodkabel aan te leggen om de elektriciteitsvoorziening van het koelsysteem te herstellen. Dat moest donderdagavond voltooid zijn, maar vrijdag liet Tepco weten nog tien tot vijftien uur nodig te hebben. Dan nog is het de vraag of de koelpompen nog werken.

Tot ver voorbij Tokyo, 220 kilometer ten zuiden van de centrale, zijn verhoogde stralingswaarden gemeten, maar alleen in de directe omgeving van de centrale zijn de waarden gevaarlijk. Toch zijn duizenden mensen geëvacueerd en maken de straten in de hoofdstad een doodse indruk, omdat bewoners zijn weggetrokken of binnenshuis blijven.

Bron: Nieuws.nl
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 maart 2011, 09:23 uur | Bericht #219783
Straling bij Fukushima blijft toenemen

De radioactieve straling vlakbij de Japanse kerncentrale Fukushima I heeft een nieuwe piek bereikt. De straling bereikte volgens Amerikaanse media een niveau van twintig millisieverts per uur. Bij drie van de reactoren van de kerncentrale stijgt witte, radioactieve rook op. Dat kan duiden op een nieuwe explosie. Wetenschappers blijven koortsachtig bezig om te voorkomen dat de nucleaire crisis zich verder verergert rondom de beschadigde reactoren.

Water en beton
Ondertussen blijven medewerkers van de centrale proberen om de reactoren en de staven te koelen. Er wordt zoveel mogelijk water over reactor 3 heen gesproeid. De eigenaar van de centrale heeft gezegd dat het volstorten met beton van de reactoren ook een optie is. Die methode werd ook in Tsjernobyl gebruikt. Ook wordt nog geprobeerd om een elektriciteitskabel aan te sluiten bij reactoren 1 en 2. Die zou de stroom moeten leveren voor de pompen, waardoor het oorspronkelijk koelingssysteem weer kan werken. Prioriteit blijft vooralsnog water te krijgen in de bassins waarin de radioactieve staven liggen.

Vals gevoel
Verschillende experts in de VS waarschuwen voor een "vals gevoel van opluchting". Tegen ondermeer de Los Angeles Times en de New York Times zeggen ze dat het besproeien met brandweerslangen en helikopters wanhoopspogingen zijn en dat de realiteit is dat de situatie steeds erger wordt in Fukushima en we steeds dichter bij een grote ramp komen.

Bron AD

Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 09:38 uur | Bericht #219785
Fotospecial









































Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:09 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 maart 2011, 12:13 uur | Bericht #219800
Kernramp stijgt naar klasse 5 op INES-schaal

Het Japans Nucleair Veiligheidsagentschap heeft de ernst van het ongeluk bij de Fukushima-kerncentrale van vier naar vijf op de INES-schaal verhoogd. Die 'International Nuclear and Radiological Event Scale' gaat tot zeven, waarbij de ramp in Tsjernobyl in de hoogste schaal werd geclassificeerd. Die verhoging komt er door de kernbeschadiging bij kernreactoren 2 en 3. De problemen met het afkoelbad in kernreactor 4 en de problemen met de koelsystemen bij kernreactor 1, 2 en 4 worden in schaal drie geclassificeerd.

Door de verhoging naar niveau vijf komt de kernramp in Fukushima op dezelfde hoogte als het kernongeluk van Three Mile Island in Pennsylvania in 1979.Schaal vier houdt in dat een kernongeluk alleen consequenties heeft op lokaal niveau. Schaal vijf betekent dat de consequenties verder reiken. Schaal vijf houdt tevens in dat er zware schade is aan een reactorkern en dat er grote hoeveelheden straling zijn vrijgekomen waarbij het waarschijnlijk is dat een beduidend aantal mensen eraan is blootgesteld of dat er verscheidene doden door straling zijn.

Eerder stelde het Franse nucleaire agentschap ASN dat de Japanse kernramp zelfs in schaal 6 thuis hoort. Het Amerikaanse instituut voor wetenschap en internationale veiligheid plaatst de gebeurtenis zelfs in schaal 7.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 maart 2011, 12:49 uur | Bericht #219805
Radioactieve straling in Fukushima neemt lichtjes af

De radioactieve straling aan de kerncentrale van Fukushima is lichtjes afgenomen. Dat zou te wijten zijn aan het gebruik van de waterkanonnen. Om 13u50 (plaatselijke tijd) werd er 3,484 microsievert gemeten, een uur later ging het om 3,339 microsievert. Volgens functionarissen is het echter nog te vroeg om te besluiten dat de koelingsoperatie efficiënt is. Naast waterkanonnen en helikopters die water sproeien zal er nu ook een dieselgenerator worden ingezet om de beschadigde kernreactoren van Fukushima af te koelen.

De dieselgenerator zorgt vanuit reactor 6 voor de watertoevoer in het afvoerbekken met gebruikte brandstofstaven van de reactoren 5 en 6. Maar de operatie lijkt weinig succes te hebben gebaard. In het bekken van reactor 5 is de temperatuur van 64,2 graden donderdagmorgen (Belgische tijd) naar 65,5 graden gestegen, terwijl in het bekken van reactor 6 er een lichte daling was van 62,5 naar 62 graden Celsius. De normale bedrijfstemperatuur is ongeveer 25 graden. De gebruikte brandstofstaven blijven ook hoog radioactief en produceren hitte. Daarom hebben zij doorlopende afkoeling en bedekking door water nodig.

Bron: GvA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 maart 2011, 12:50 uur | Bericht #219806
Airbus die Belgen evacueert, staat in panne

De Airbus van het Belgische leger die dit weekend in Japan gestrande Belgen moet evacueren, staat sinds donderdagavond in Alaska aan de grond wegens een panne. Dat heeft de persdienst van het leger aan onze redactie bevestigd. Het toestel was onderweg van de Amerikaanse luchtmachtbasis Andrews in Washington naar Seoul in Zuid-Korea. Volgens onze bronnen is er boven Alaska een defect vastgesteld aan de Flight Computer Unit (FCU), de boordcomputer van de Airbus A330, die het leger van een Portugese maatschappij heeft geleased. De commandant besloot daarop in Anchorage het toestel aan de grond te zetten. Er wordt nu met man en macht gezocht naar de nodige wisselstukken, maar gelet op de afgelegen plek waar het toestel nu staat, vreest defensie dat het wel een tijdje kan duren vooraleer die stukken ter plaatse zijn. ‘Het blijft niettemin de bedoeling met dit toestel onze landgenoten in Japan naar België te repatriëren’, aldus nog Defensie.

Belgenmop
De Airbussen van het Belgische leger lijken met deze nieuwe tegenvaller wel behekst. Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) zei woensdag, toen beslist werd om een legertoestel naar Japan te sturen, anders nog dat het ‘om een krachtig toestel ging.’ De repatriëring van Belgen uit Japan begint door deze panne steeds meer op een Belgenmop te lijken. Terwijl andere landen al dagen bezig zijn met evacuatievluchten, zou de eerste Belgische repatriëringsvlucht nu pas zondag plaatsvinden. In eerste instantie wilde België onze landgenoten slechts naar Seoul vliegen. Vandaar moesten ze dan zelf een commerciële vlucht naar huis zien te vinden. Vanochtend kwam van Buitenlandse Zaken dan toch het bericht dat de Airbus met haar passagiers naar Brussel zou doorvliegen. Volgens vele Belgen in Tokio is er door alle vertraging nog amper interesse voor deze vlucht. ‘De Belgen in Japan hebben onderling veel contact met elkaar, onder andere via Facebook. Ik ken echt niemand die zich bij Buitenlandse Zaken heeft opgegeven om deze vlucht te nemen’, zegt één van hen.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 13:40 uur | Bericht #219810
De anonieme helden van Fukushima: "Ga door met leven"

De driehonderd anonieme reddingswerkers van Fukushima I zijn wereldwijd tot helden verklaard. Gekleed in witte pakken en met gasmaskers betreedt telkens een ploeg van vijftig man de kernreactors om deze zoveel mogelijk af te koelen. Hoewel volgens de laatste metingen sprake is van een daling van radioactiviteit is het een levensgevaarlijk klus.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© ap

Japan is steeds meer in de ban van de helden, die om veiligheidsredenen anoniem moeten blijven. De eigenaar van de kerncentrale, Tepco, laat niks doorschemeren over hoeveel vrijwilligers of militairen werkzaam zijn bij de reactors. Tepco heeft inmiddels wel gemeld dat vijf reddingswerkers dood zijn, 22 gewond en twee vermist.

Via de gezinnen is onlangs duidelijk geworden dat veel gepensioneerden zich vrijwillig hebben aangemeld om hun jongere collegae te sparen. Een dochter van een reddingswerker liet weten dat haar vader in september met pensioen zou gaan. Maar hij zou zijn dochter hebben gezegd dat het zijn "missie'' is om te helpen.

Meerdere reddingswerkers hebben aandoenlijke berichten doorgegeven aan hun familie. "Ga door met leven, ik kan een tijdje niet naar huis komen" was een boodschap die werd voorgelezen op de Japanse televisie. Overal in het land wordt gesproken en gebeden voor de mensen die aan het werk zijn. Ook de Japanse premier Naoto Kan sprak van "helden''.

Veel is nog onduidelijk over de situatie in de kerncentrale. Zo is bijvoorbeeld niet bekend aan hoeveel straling de werknemers zijn blootgesteld. De reddingswerkers mogen alleen werken als de hoeveelheid straling onder een bepaalde limit blijft. De Japanse regering verhoogde deze week de limiet naar 100 millisieverts (mSv) per uur en 250 mSv per jaar.

Hoewel de Japanse regering werd veroordeeld voor dit besluit, ligt de limiet in andere landen hoger. In Nederland wordt een standaard van 750 mSv gehanteerd in noodgevallen.

Bron: hln
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 14:21 uur | Bericht #219816
De Japanse ramp in cijfers

Japan kampt met de gevolgen van een zware aardbeving en een verwoestende tsunami. Ook is een nucleair rampscenario gaande. Hieronder volgt een overzicht met de meest recente cijfers over de gevolgen van deze rampen.

6539: Het aantal bevestigde doden tot nu toe. Het dodental is hoger dan dat van de zware aardbeving die in 1995 Kobe trof. Daarnaast zijn door de recente rampen nog eens 10.354 mensen vermist. Het uiteindelijke dodental komt daarmee waarschijnlijk uit op meer dan 16.000.

410.000: Het aantal mensen dat is geëvacueerd in de twaalf getroffen prefecturen. De mensen bevinden zich in opvanghuizen. Honderden wachten nog op hulp in afgelegen gebieden. Er is een tekort aan voedsel, water en tijdelijke behuizing.

320.000: Het aantal mensen in het noorden van het land dat zonder elektriciteit zit. De overheid heeft mensen gevraagd zuinig te zijn met stroom. Daarnaast worden per toerbeurt delen van het land van het elektriciteitsnetwerk afgesloten om energie te sparen.

87.772: Het aantal huizen dat is beschadigd door de rampen, volgens de Japanse politie.

1,4 procent: Het percentage dat de Japanse economie dit jaar zal gaan groeien. Voorafgaand aan de ramp was 1,5 procent groei voorspeld. In 2012 zal de economie weer aantrekken, dan wordt een groei van 2,5 procent verwacht.

91,4 miljard: De geschatte schade in euro's, volgens de Amerikaanse bank Citigroup. Dat is evenveel als 2 procent van het bruto binnenlands product.

117: Het aantal landen dat volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken hulp heeft aangeboden. Ook hebben 29 internationale organisaties de helpende hand gereikt.

5: Het niveau van de kernramp in Fukushima I op de zogeheten INES-schaal voor nucleaire rampen.

Bron: AD
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 16:02 uur | Bericht #219830
Jodiumpillen voor Nederlanders in Japan

De Nederlandse ambassade in Japan verstrekt sinds vrijdag jodiumpillen aan Nederlanders die in het land verblijven. Dat schrijft ambassadeur Flip de Heer in een brief die op de website van de ambassade staat. Volgens De Heer blijft de situatie rond de kerncentrale Fukushima I zorgelijk. Da ambassade heeft vanuit Nederland jodiumpillen laten overkomen. Nederlanders die wonen in de omgeving van de kerncentrale van Fukushima, in het Tohuku gebied en in Tokio, krijgen voorrang, aldus de ambassadeur.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 16:03 uur | Bericht #219831
Bouw van hoogste toren in Tokio 'gewoon' voltooid

Het hoogste gebouw van Japan is vandaag gewoon voltooid, ondanks de zware aardbeving en vele naschokken van de afgelopen week. De televisiemast met een hoogte van 630 meter staat als een huis in de Japanse hoofdstad Tokio.



Tijdens de aardbeving leek het gebouw volgens een woordvoerder van de toren, te bewegen. ,, Ik zelf bewoog ook, dus ik weet niet zeker of de toren nou echt schudde." Toch was de schade miniem, wat volgens de zegsman te danken is aan de moderne anti-aardschoktechnologie van het gebouw. Het gebouw werd gecontroleerd op schade, waarna kon worden doorgebouwd. Uitbundig zal het echter niet gevierd worden: ,, We hebben de ceremonie uitgesteld, gezien de vele mensen die zijn omgekomen bij de ramp", aldus de woordvoerder. De televisietoren is gebouwd omdat de oude zendmast van 330 meter niet meer boven de andere gebouwen in Tokio uitkwam.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 16:08 uur | Bericht #219835
Tussenbalans Japan: 6900 doden en 10.000 vermisten

De Japanse politie heeft vrijdag een tussenbalans opgemaakt van de zeebeving en tsunami die het land een week geleden troffen: er zijn 6911 doden geïdentificeerd en 10.754 mensen worden nog vermist. Sommige vermisten verbleven tijdens de ramp mogelijk elders. Anderen zijn mogelijk door de enorme vloedgolven verzwolgen en meegesleurd naar de zee. De kans is klein dat de laatsten ooit nog worden gevonden, zo heeft de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan geleerd.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 16:12 uur | Bericht #219837
Rode kruis opent rekening 6868 voor Japan

Het Nederlandse Rode Kruis heeft rekening 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers van de ramp in Japan. Dat heeft een woordvoerster vrijdag laten weten. De nood onder de door de zeer zware aardbeving en erop volgende tsunami getroffen mensen neemt steeds verder toe. Honderdduizenden mensen verblijven in opvangcentra. Onder hen zijn veel ouderen die extra kwetsbaar zijn voor onderkoeling en longontsteking. Het is op het ogenblik erg koud in het noorden van Japan. In het getroffen gebied moeten meer dan 350.000 huishoudens het zonder elektriciteit doen. Ruim 400.000 huishoudens hebben geen gas en 1 miljoen gezinnen zitten zonder schoon drinkwater. Steeds meer mensen worden ziek door de koude, het gebrek aan schoon water en aan sanitaire voorzieningen. Ook is er een tekort aan medicijnen.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 16:17 uur | Bericht #219839
'Beton in kernreactor is enige oplossing'

De beschadigde reactoren van kerncentrale Fukushima afgieten met beton is de enige oplossing die nog rest. Dat zei Ben Ale, hoogleraar Veiligheidskunde van de TU Delft, vrijdag. ''Het koelen met zeewater werkt niet en de blushelikopters hebben geen zoden aan de dijk gezet, hebben we inmiddels gezien. Alles wat er tot nu toe gedaan is, is een wanhoopspoging geweest om te redden wat er te redden valt. Maar het blijkt niet te werken'', aldus Ale. ''Door de splijtstofstaven af te dekken met beton, voorkom je dat er nog straling naar buiten komt. Het is een radicale oplossing, maar ik zie geen andere mogelijkheid meer'', zei Ale. Japanse ingenieurs suggereerden vrijdag dat het 'begraven' van de reactoren in beton misschien de enige werkbare oplossing is. Deze noodoplossing werd bij de grote nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 in de Sovjet-Unie ook toegepast.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 17:36 uur | Bericht #219843
Tsunami Japan was maar liefst 23 meter hoog

De tsunami die vorige week de noordoostelijke kust van Japan verwoestte, was 23 meter hoog. Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun op basis van een Japans onderzoek. De gigantische golf overspoelde volgens de Japanse autoriteiten ruim 400 vierkante kilometer land.



Met behulp van gps en andere meetapparatuur werd vrijdag duidelijk dat de golf twee keer hoger was dan eerder werd gedacht. Japans grootste tsunami was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest is die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 17:38 uur | Bericht #219845
IAEA: toestand Japan niet verder verslechterd

De situatie rond de Japanse kerncentrale Fukushima I, die vorige week zware schade opliep door een enorme aardbeving en een tsunami en sindsdien radioactief materiaal lekt, is vrijdag niet verder verslechterd. Dat heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gemeld. Volgens Graham Andrew, een hoge functionaris van het VN-agentschap, is de toestand van de kerncentrale ernstig maar stabiel.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 18:59 uur | Bericht #219851
Japanse hond bijt Aussie brandweerman die hem wou redden in gezicht

Een brandweerman uit Sydney, die in de Japanse ruïnes van het kuststadje Minamia Sanriku aan het werk was, werd er in het gezicht gebeten door een hond. Het slachtoffer moest naar een basis van het Amerikaanse leger overgebracht worden. De man probeerde de hond, die vastzat, te redden uit diens hachelijke positie, maar dat werd hem niet in dank afgenomen door het beest. Uit angst beet het de brandweerman in het aangezicht. Hij werd onmiddellijk behandeld door de aanwezige dokters en zijn toestand is inmiddels stabiel.

Het gure weer, met temperaturen tot min 17, en het feit dat Minami Sanriku helemaal afgelegen is, maakten dat de brandweerman per luchtbrug werd overgebracht naar de Amerikaanse legerbasis in Yokota. Zijn familie werd ingelicht over het incident.

Bron: hln
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 19:45 uur | Bericht #219859
Vruchtbaarheidsproblemen door radioactiviteit

Japanse vrouwen die blootgesteld zijn aan de straling van de kerncentrale Fukushima, lopen een verhoogd risico op problemen met hun vruchtbaarheid en mogelijke zwangerschappen. Daarvoor waarschuwde het Europese netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties WECF vrijdag. Radiotherapeut Lukas Stalpers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) beaamt dat te veel radioactieve straling tot problemen kan leiden. ,,Zwangere vrouwen die in het risicogebied zijn geweest, lopen het risico dat hun kind schildklierkanker krijgt op jonge leeftijd. Om dit te voorkomen kunnen ze jodiumpillen nemen. De bescherming daarvan werkt niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun kind’’, aldus Stalpers. Maar ook niet-zwangere vrouwen lopen vruchtbaarheidsrisico’s. ,,Eierstokken kunnen beschadigd raken als ze aan een te hoge dosis straling blootgesteld worden.’’

Rond de kerncentrale Fukushima in Japan is een zone van 20 kilometer geëvacueerd. Volgens Stalpers is er buiten die zone vooralsnog geen gevaar voor de vruchtbaarheid van vrouwen. ,,Tot een dosis van 100 millisievert kan de straling geen kwaad. Die richtlijn hanteren we ook voor zwangere vrouwen met borstkanker die wij bestralen. Pas bij een dosis tussen de 100 en de 300 millisievert wordt de kans op een miskraam groter, neemt de vruchtbaarheid af en is er meer kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s.’’ Millisievert is de eenheid die uitdrukt wat de schade is van radioactieve straling op een lichaam. Direct rond de beschadigde kerncentrale zijn er doses gemeten tot 400 millisievert per uur. In Tokio is de hoogst gemeten dosis 0,8 millisievert per uur.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 19:46 uur | Bericht #219860
Nederland geeft 1 miljoen voor noodhulp Japan

Nederland trekt 1 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten. Het geld gaat via het Nederlandse Rode Kruis naar de Japanse zusterorganisatie, die een centrale rol in de noodhulp in Japan speelt.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 19:49 uur | Bericht #219863
Geigertellers nergens meer te koop

Geigertellers, toestellen waarmee je radioactieve straling meet, zijn nergens meer te krijgen. "En ze zijn ook helemaal niet nodig", zegt een nucleair expert. Een geigerteller vind je in webwinkels op het internet. Maar sinds de nucleaire ramp in Fukushima zijn ze daar niet meer te krijgen. "Normaal worden er zo'n vijf per maand verkocht, maar nu wachten al 3.000 klanten totdat we ze weer kunnen uitleveren," zegt Catharien Kosian van Conrad.be. "Wij hebben ze ook niet meer", klinkt het bij Vitalitools.nl. "Het duurt tot juli voor we ze weer hebben. Die dingen worden niet met tienduizenden gemaakt, hé. En via het internet kan de hele wereld ze bestellen."

"Zo'n geigerteller kost honderden euro's en is voor de particulier niet eens nuttig", zegt Ferdinand Vermeersch van het Studiencentrum voor Kernenergie in Mol. "België maakt deel uit van het teleradnetwerk dat de stralingen meet. Alle info vind je op telerad.fgov.be. Gratis en voor niks."

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 maart 2011, 20:42 uur | Bericht #219878
Rampveteranen perplex over omvang catastrofe in Japan

Rampveteranen, die ook getuige waren van de verwoestende aardbevingen in New-Zeeland en Haïti, en van orkaan Katrina in de States, zeggen perplex te staan over de omvang van de aangerichte schade in Japan. Brandweercommandant Dave Stone uit Los Angeles behoort tot een team van 70 reddingswerkers, die nog altijd naar overlevenden van de ramp in Japan zoeken. Tot nu toe vonden ze enkel lijken. "De natuur sloeg twee keer toe: eerst de aardbeving, daarna de tsunami", zegt Stone. "Het is verbijsterend. Alleen al de getroffen oppervlakte... die zou 725 km² groot zijn. Eén enorm verwoest terrein."



Nog hoop, maar niet veel
Tijdens de eerste twee dagen kamden de reddingsteams 5 km² uit, voegt hij eraan toe. Vinden ze een lijk, dan wordt dat gemarkeerd voor de Japanse overheid en wordt er verdergezocht. Er is nog altijd hoop om overlevenden aan te treffen, maar de vriestemperaturen en de verstreken tijd na de catastrofe voorspellen niet veel goeds. "We zagen een sleepboot op 1,5 km van de kust, en vernielde auto's en huizen. Helaas, als er nog iemand in zo'n wagen zit, wordt het heel moeilijk voor die persoon om te overleven", aldus Stone.

Goed nieuws of ergste tragedie?
Sommige kuststreken werden gewoon weggespoeld. Duizenden inwoners zijn vermist. Vreemd genoeg blijkt Ofunato tot nog toe slechts een klein aantal vermisten te tellen. Het ligt nochtans in de zwaar getroffen prefectuur van Iwate. Dat kan goed nieuws zijn: het zou kunnen betekenen dat er toch heel wat mensen konden ontsnappen aan de vloedgolf. Of... het kan het ergste betekenen, namelijk dat hele families weggevaagd werden, met geen enkele overlevende, die vermisten zou kunnen opgeven.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 136 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 136, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden