Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 maart 2011, 20:49 uur | Bericht #220012
Man filmt hoe auto overspoeld wordt door tsunami

Sommige mensen blijven onder alle omstandigheden koel. Deze Japanse man bleef gewoon doorfilmen terwijl zijn auto overspoeld werd door de tsunami die het land trof. 'Toen ik in de bocht kwam, zag ik de muur van water. Op dat moment had ik geen andere keuze dan door te rijden', vertelt de man. 'De auto dreef op het water. Ik panikeerde, het water stond ongeveer twee meter hoog. Ik dacht dat ik verzwolgen zou worden als ik mijn auto verliet. Ik meende dat het beter was te wachten tot het water weer gezakt was.'



Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 08:23 uur | Bericht #220061
Taboe op plundering sneuvelt in Japan

Ruim een week na de verwoestende aardbeving en tsunami komen uit het rampgebied de eerste berichten van plunderingen binnen. Dit heeft de Japanse politie zondag gemeld. De Japanse volksaard is doorgaans erg gedisciplineerd en stoïcijns. Sociologen hebben de Japanse maatschappij beschreven als een van de meest stabiele samenlevingen ter wereld. De meeste Japanners in het rampgebied hebben hun lot dan ook kalm en geduldig ondergaan.

Volgens een politiecommandant wordt nu incidenteel wel geplunderd ,,wegens het gebrek aan eten en geld''. Een man is gearresteerd toen hij probeerde een automaat te kraken. Ook wordt er gestolen uit verlaten huizen en auto's.

Bron De Pers
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 08:25 uur | Bericht #220062
Druk in Japanse reactor loopt weer op

De druk in de Japanse kernreactor is opnieuw opgelopen. Technici in de prefectuur Fukushima, waar de reactor staat, bereiden zich voor om radioactief gas los te laten om de druk te doen afnemen. Een veiligheidsexpert vindt dat de overheid eerder jodiumpillen hadden moeten verspreiden. De overheid waarschuwde zaterdag dat gevaarlijke hoeveelheden radioactiviteit in voedsel zijn gevonden. Uit melk- en spinaziemonsters bleek dat de wettelijke norm tot honderdtwintig kilometer afstand van de kerncentrale wordt overschreden.

Een veiligheidsexpert in dienst van de overheid, Kazuma Yokota, zei dat de overheid zich door het ongeluk heeft laten verrassen. Ook zouden de autoriteiten zich te laat hebben gerealiseerd hoe belangrijk het is jodiumpillen te geven aan iedereen in een straal van twintig kilometer rond de reactoren. Door de pillen neemt de kans op schildklierkanker door radioactieve straling aanzienlijk af. Volgens Yokota was de explosie van reactor 3 vorige week zondag genoeg aanleiding om de pillen te verspreiden. Dat besluit werd echter pas drie dagen later genomen.

"We hadden een ramp van deze proporties niet zien aankomen. We hadden niet geoefend op iets dat zo erg is. We moeten toegeven dat we niet volledig voorbereid waren." Vier van de zes reactoren zijn sinds de aardbeving en de tsunami ernstig oververhit geweest, maar het gevaarlijkst is de situatie bij reactor 3. Zaterdag leek de temperatuur te stabiliseren nadat water op de reactor was gegooid. Nu zeggen nucleaire veiligheidsexperts echter dat dit mogelijk niet gewerkt heeft.

De druk in de reactor loopt weer op. Om te voorkomen dat de druk gevaarlijk hoog wordt, moet radioactief gas worden losgelaten, zei een woordvoerder. Het zou gaan om een onvermijdelijke maatregel. Het is niet de eerste keer dat radioactief gas wordt losgelaten, maar deze keer komt meer straling vrij, waarschuwde de woordvoerder. Sinds de vorige keer is namelijk meer nucleaire brandstof afgebroken.

Ondertussen wordt reactor 4 besproeid met een onbemand voertuig. Ook wordt geprobeerd de koelsystemen weer aan de praat te krijgen. Het is echter niet zeker of dit lukt, zelfs als de stroomvoorziening weer werkt is het de vraag of de koelsystemen niet kapot zijn. De aardbeving met een kracht van 9,0 en de daarop volgende tsunami hebben meer dan 8100 levens geëist. Ook werden de koelsystemen van de kernreactoren door de aardbeving en de tsunami uitgeschakeld. Meer dan twaalfduizend mensen worden nog vermist en meer dan 452 duizend mensen overleven in noodopvanglocaties.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 08:27 uur | Bericht #220063
Meer dan 20.000 doden en vermisten in Japan

Na de aardbeving en tsunami die op 11 maart het noordoosten van Japan getroffen hebben, zijn al 8.133 doden en 12.272 vermisten geteld. Dat blijkt vandaag uit een nieuwe balans van de nationale politie. De lokale politiechef zegt dat alleen al in de prefectuur Miyagi zowat 15.000 doden zijn.

Snel
In Fukushima is na de inzet van waterkanonnen om de de temperatuur van het koelwater in reactor 3 te doen dalen, de druk in die reactor opnieuw toegenomen. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo moeten volgens het atoomagentschap snel maatregelen genomen worden om de druk te verlagen. Reactor 3 werd dertien uur lang met water besproeid om het koelbekken te vullen.

Reactor 2
Tepco, de uitbater van de kerncentrale, laat weten dat het "moeilijk" zal worden om vandaag de stroomtoevoer in reactor 2 te herstellen. Die operatie was vandaag al uitgesteld. Indien de elektriciteitstoevoer hersteld kan worden, kunnen de pompen voor het koelwater opnieuw ingeschakeld worden. Maar doordat meet zeewater de reactoren gekoeld werden, is er risico op kortsluiting.

Paraplu gebruiken
In Japan neemt ook de bezorgdheid toe nu vandaag regen voorspeld wordt. Daardoor kunnen radioactieve deeltjes neerdalen. "Een aantal mensen" uit Tokio en het noorden van Japan hebben de autoriteiten gecontacteerd met de vraag of de neerslag gecontamineerd kan zijn, zei de adjunct-kabinetschef van de premier op de Japanse televisiezender NHK. Hij riep op tot kalmte. "De huidige niveau's geven geen enkel mogelijk gevaar voor de gezondheid aan." Hij gaf nog goede raad mee: "Indien u zich zorgen maakt, gebruik een paraplu."

Bron Hln
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 09:04 uur | Bericht #220069
Japanners in rampgebied beginnen te plunderen

Ruim een week na de verwoestende aardbeving en tsunami komen uit het rampgebied de eerste berichten van plunderingen binnen. Dit heeft de Japanse politie vandaag gemeld.



Kalm en geduldig
De Japanse volksaard is doorgaans erg gedisciplineerd en stoïcijns. Sociologen hebben de Japanse maatschappij beschreven als een van de meest stabiele samenlevingen ter wereld. De meeste Japanners in het rampgebied hebben hun lot dan ook kalm en geduldig ondergaan. Volgens een politiecommandant wordt nu incidenteel wel geplunderd ,,wegens het gebrek aan eten en geld''. Een man is gearresteerd toen hij probeerde een automaat te kraken. Ook wordt er gestolen uit verlaten huizen en auto's.

Bron Hln
  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 09:53 uur | Bericht #220077
Minder slecht nieuws uit Fukushima

De druk in de reactor 3 van de zwaar beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima I is zondag gestabiliseerd. Dit berichtte het Japanse persbureau Kyodo op gezag van de exploitant van de centrale, de elektriciteitsmaatschappij Tepco. Tepco liet weten dat de reactor dertien uur lang met water is besproeid. Dat heeft er waarschijnlijk toe geleid dat de reactor niet verder wordt verhit.

De toestand in reactor 3, die plutonium bevat, geldt nu als de gevaarlijkste. De stabilisering is goed nieuws voor de ploegen die sinds de verwoestende aardbeving en vloedgolf van vrijdag 11 maart controle proberen te krijgen over de gehavende kerncentrale uit de jaren zeventig. Bij reactoren 1,2, 5 en 6 zijn elektriciteitskabels aangesloten, mogelijk kan dat begin volgende week ook bij nummer 4. De temperaturen in de reactoren 5 en 6 en in de bassins met gebruikte brandstofstaven keren volgens Tepco terug naar normale niveaus.

Bron De Pers

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 10:23 uur | Bericht #220082
Overlevenden in puin Japanse stad

Een 16-jarige scholier en een 80-jarige vrouw zijn zondag door reddingswerkers levend onder het puin van de stad Ishinomaki gehaald. Dat is negen dagen nadat de aardbeving en vloedgolf het noordoosten van Japan troffen en de kuststreek verwoestten. De twee werden erg verzwakt maar bij bewustzijn aangetroffen. Beiden zijn in een ziekenhuis opgenomen, berichtte de publieke omroep NHK.

Bron AD

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 10:24 uur | Bericht #220083
Taiwan meet straling op tuinbonen uit Japan

Op tuinbonen uit Japan is in Taiwan radioactieve straling gemeten. Dat hebben de Taiwanese autoriteiten zondag bekendgemaakt. Het is het eerste geval van besmette export uit Japan dat aan het licht komt. De melding komt een dag nadat de Japanse autoriteiten bekendmaakten dat lage hoeveelheden straling zijn gemeten in spinazie en melk in de buurt van de beschadigde kerncentrale in het district Fukushima. Wel zou iemand onvoorstelbare hoeveelheden van het voedsel moeten eten voordat zijn gezondheid in gevaar komt. De centrale heeft sinds de aardbeving en de tsunami van vorige week vrijdag straling gelekt.

De Taiwanese autoriteiten lieten zondag weten dat kleine hoeveelheden jodium en cesium zijn gevonden in vrijdag geïmporteerde Japanse tuinbonen. De hoeveelheid straling is niet schadelijk en voldoet nog aan de Taiwanese normen, zegt een woordvoerder. Toch gaan ze niet de verkoop in. De straling werd gemeten aan de oppervlakte van een partij bonen. De bonen kwamen van het prefectuur Kagoshima op het noordelijke Japanse eiland Kyushu. De autoriteiten denk dat de lading besmet is geraakt tijdens de reis naar Taiwan, omdat de prefectuur zelf ver van de beschadigde reactors ligt.

Toch is geen zekerheid te geven hoe de bonen besmet zijn geraakt. Ze zijn via een vliegveld in de Japanse stad Narita verstuurd. De stad ligt 220 kilometer van Fukushima vandaan. Het is niet bekend of ze daar besmet zijn geraakt. Taiwan meet de goederen die uit Japan komen extra streng op straling, maar is niet van plan de import uit het noordelijke buurland stop te zetten.

Bron Nieuws.nl

Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 maart 2011, 11:14 uur | Bericht #220088
"Fukushima zal niet meer gebruikt worden"

De Japanse kerncentrale van Fukushima 1 zal niet meer gebruikt worden na de aaneenschakeling van incidenten die in de reactoren plaatsvonden na de verwoestende aardbeving en tsunami van 11 maart. Dat heeft regeringswoordvoerder Yukio Edano zondag gezegd tijdens een persconferentie.



"Objectief rekening gehouden met de situatie van de centrale, lijkt het me evident dat de centrale van Fukushima Daiichi niet meer in staat is om opnieuw te functioneren", stelde de zegsman. Hij voegde er wel aan toe dat de beslissing niet alleen afhangt van de Japanse autoriteiten. Er is immers ook nog Tokyo Electric Power (Tepco), de uitbater van de centrale en een van de belangrijkste privé-elektriciteitsmaatschappijen van Japan. Fukushima is een verouderde centrale die in de jaren zeventig gebouwd werd. Bij de natuurramp van 11 maart liepen de zes reactoren zware schade op. Explosies, branden en het gebruik van zeewater om de reactoren te koelen, hebben vier van de zes reactoren ook deels vernield.

Bron Hln | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:10 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 maart 2011, 14:53 uur | Bericht #220112
'Geen recessie in Japan'

Japan komt als gevolg van de aardbeving en tsunami niet in een recessie terecht. Dat denkt Cees Maas, voormalig financieeltopman van ING en nu aan de top bij de Japanse investeringsbank Aozora. Maas deed zijn uitspraken in het televisieprogramma Buitenhof. ,,Het nationaal inkomen gaat natuurlijk wel omlaag. Misschien tot het derde kwartaal. Maar een recessie met meerdere kwartalen negatieve groei, nee dat verwacht ik niet.'' Maas denkt juist dat de opbouwwerkzaamheden de groei weer zullen stimuleren.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 maart 2011, 15:25 uur | Bericht #220114
Dodental Japan loopt op

Het dodental in Japan na de aardbeving en de tsunami van vorige week is opgelopen tot 8450. Het aantal vermisten staat nog op 12.931. Dat meldt de nationale politiedienst van Japan zondag. Het aantal doden en vermisten stijgt gestaag sinds reddingswerkers vorige week begonnen met het zoeken naar slachtoffers. Het aantal vermisten neemt ook steeds verder toe, omdat steeds meer overlevenden hun familie of vrienden officieel als vermist opgeven. De twee lijsten kunnen elkaar nog overlappen. Een groot gedeelte van de gevonden lichamen is nog niet geïdentificeerd, aldus de politie. Het is dan ook mogelijk dat een groot aantal vermisten van de lijst af kunnen als de lichamen van de overledenen geïdentificeerd worden.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 maart 2011, 16:01 uur | Bericht #220116
31 Belgen verlaten Japan met Spaans vliegtuig

Eenendertig Belgen hebben vandaag Japan verlaten aan boord van een vliegtuig van de Spaanse regering. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. De Belgen zouden morgennamiddag landen op de luchthaven van Melsbroek. Wegens de onbeschikbaarheid van de Airbus van het Belgische leger heeft Buitenlandse Zaken een alternatieve oplossing voorgesteld voor de Belgen die Japan wilden verlaten in de nasleep van de aardbeving en de nucleaire noodsituatie, zo stelt Buitenlandse Zaken vandaag.


Passagiers wachten op de luchthaven van Tokio op hun vliegtuig.

Niet iedereen
Buitenlandse Zaken bood de Belgen plaatsen aan op een chartervlucht van de Spaanse regering. Niet alle landgenoten die ingeschreven waren voor de vlucht van de Airbus, zijn daarop ingegaan. Uiteindelijk zijn vandaag om 13.00 uur Belgische tijd 31 Belgen aan boord gegaan van het Spaanse vliegtuig. Ook twee medewerkers van de Belgische ambassade in Tokio zitten op het vliegtuig, dat via Bangkok naar Madrid zal vliegen. Vanuit Madrid zullen de Belgen in de loop van morgennamiddag aan boord van een Belgisch militair toestel overgevlogen worden naar Melsbroek. De opvang van onze landgenoten in Melsbroek wordt verzorgd door Defensie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.

Bron: HLN | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 maart 2011, 16:04 uur | Bericht #220117
Tegenslag bij werkzaamheden kerncentrale Japan

De werkzaamheden van Japanse technici bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi hebben zondag wederom averij opgelopen. De druk in reactor 3 liep zondag onverwacht weer op en er werden meteen plannen gemaakt om radioactief stoom uit de reactor gecontroleerd te laten ontsnappen. Een soortgelijke operatie leidde eerder tot explosies in reactor 3. De druk in reactor 3 stabiliseerde echter, en het plan om stoom te laten ontsnappen is uitgesteld zolang de druk niet verder stijgt. De situatie in reactoren 5 en 6 is ondertussen stabiel. De twee reactoren zijn weer aangesloten op het elektriciteitsnet en er kan nu met behulp van pompen zeewater gebruikt worden om de reactoren af te koelen. Het gebruik van zeewater voor het koelen van de reactoren heeft echter wel consequenties. Experts wijzen er op dat door het gebruik van zeewater de reactoren uiteindelijk zullen gaan roesten. Een woordvoerder van de Japanse overheid erkende zondag dat de kerncentrale in de toekomst niet meer in gebruik zal worden genomen.

De angst voor radioactiviteit in het voedsel bij de Japanse bevolking groeit als gevolg van de gebeurtenissen bij de kerncentrale. Producten uit de buurt van de kerncentrale blijven liggen in de supermarkten, als ze al ingekocht worden. Ook werd er in onder andere Tokyo straling gevonden in het kraanwater. In Taiwan is ook radioactiviteit gemeten in uit Japan geïmporteerde tuinbonen. Taiwanese instanties benadrukten echter dat de gemeten hoeveelheid straling dusdanig laag was dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 maart 2011, 21:19 uur | Bericht #220140
Hoe "langzame" aardbevingen enorme tsunami's kunnen veroorzaken

De Tohoku aardbeving, die de verwoestende tsunami heeft veroorzaakt, was gigantisch. Met zijn 9.0 op de schaal van Richter was het de vierde grootste ooit gemeten aardbeving. Vanaf het epicentrum tot aan Tokio (370 kilometer verderop) stonden langs de breuklijn wolkenkrabbers te zwaaien alsof het kleine boompjes in de wind waren. Voor degene binnen de 130km van het epicentrum langs de noordoostkustlijn van Japan was de beving een teken, dat er een tsunami aankwam. Voor duizenden kwam het water te snel om nog te kunnen ontsnappen.

Echter niet alle tsunami's ontstaan uit plotselinge heftige aardbevingen. In feite, sommige minder zware cq lichte aardbevingen kunnen enorma - en vaak dodelijke - tsunami's veroorzaken.

Langzame bevingen
Uit onderzoek blijft, dat de speciale soort aardbevingen, die in staat zijn om - ondanks de lagere bevingskracht - enorme golven te produceren, langzamer langs de breuklijn bewegen dan "normale" bevingen. Aardbevingen bewegen zich normaliter voort met een snelheif van 3 km per second, ongeveer 10x de snelheid van het geluid, zegt Andrew Newman, en assistent professor aan Georgia Tech's School of Earth and Atmospheric Sciences. De "langzame" aardbevingen scheuren / bewegen met een snelheid van 1 to 1.5 kilometers per second. Dit is een derde tot een helft van de normale snelheid.

Om te begrijpen wat aardbevingssnelheid inhoudt, is het van belang om te weten, dat aardbevingen in lijnen voorkomen met een beginpunt en een eindpunt. Het epicentrum is daar waar de aardbeving begint. Bij de langzame bevingen zal de beving zich slechts enkele km verplaatsen of over een gemiddelde lengte, maar dan met een mindere verplaatsingssnelheid langs de breuklijn. Deze specifieke aardbevingen geven veel problemen. Maar doordat de beving niet zo sterk gevoeld wordt, zullen de mensen zich niet voorbereiden op een tsunami.

Lees hier het hele artikel op livescience

©onweer-online
Bron: Livescience | Gewijzigd: 20 maart 2011, 21:20 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 maart 2011, 07:45 uur | Bericht #220162
Druk loopt weer op in reactor 3

De druk in de zwaarbeschadigde reactor 3 in de kerncentrale Fukushima I is weer opgelopen. De reddingswerkers die uit alle macht proberen controle over de kerncentrale te krijgen overwegen de druk te verminderen door de reactor weer te ontluchten door stoom vrij te laten. Dat heeft de Japanse nucleaire waakhond vandaag bekendgemaakt. De druk was eerder gestabiliseerd door de reactor met water te besproeien. In reactor 3 ligt het zeer gevaarlijke plutonium opgeslagen.

Geen kraanwater meer voor inwoners Fukushima
Een aantal inwoners in de omgeving van kerncentrale Fukushima I mag op last van de overheid geen leidingwater meer drinken, omdat er een hoge concentratie radioactief jodium in het water is aangetroffen. Eerder werd al radioactief jodium in kraanwater in Tokio gemeten, maar dit lag onder het wettelijk toegestane maximum.

Bron AD
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 maart 2011, 07:48 uur | Bericht #220163
Meer dan 18 duizend doden in Japan

De Japanse politie schat dat de aardbeving en de tsunami van 11 maart meer dan achttienduizend doden hebben geëist. In de zwaarst getroffen prefectuur Miyagi zijn waarschijnlijk alleen al vijftienduizend doden gevallen, zegt een politiewoordvoerder. In andere gebieden weigert de politie het aantal doden te schatten, maar het aantal bevestigde doden in Iwate, Fukushima, Ibaraki, Aomori en Chiba loopt al tegen de 3400. In de hoofdstad Tokio vielen zeven doden. In totaal zijn 8649 lichamen verzameld en worden nog 13.262 mensen vermist. Hier kan enige overlap in zitten, bijvoorbeeld doordat een lichaam nog niet is geïdentificeerd en ook op de vermistenlijst staat.

Het tellen van het aantal doden wordt ook bemoeilijkt door de tsunami. Die heeft hoogstwaarschijnlijk veel lichamen de zee in gesleurd, zoals ook bij de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan gebeurde. Veel doden zijn toen nooit gevonden.

Bron Nieuws.nl
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 maart 2011, 07:50 uur | Bericht #220164
"Helft anonieme helden Fukushima zal sterven"

De helft van de ongeveer driehonderd Japanse reddingswerkers, die in de kerncentrale in Fukushima een nucleaire crisis bestrijden, gaat dood. Ze zullen sterven aan acute stralingsziekte. Dat stelt de gerenommeerde Duitse stralingsdeskundige Edmund Lengfelder in de Duitse krant Frankfurter Rundschau. "Als een groep twaalf uur aan een dergelijke dosis straling wordt blootgesteld, zal 50 procent daarvan een acute stralingsdood sterven'', aldus Lengfelder. De andere helft ziet zijn levensverwachting sterk teruglopen en heeft een groter risico op kanker. "Ze worden opgeofferd voor een hoger doel.''

Lengfelder waarschuwt ook voor de gevolgen van het neerslaan van radioactief materiaal in zee. Vissen krijgen de gevaarlijke stoffen binnen. Wanneer die dan weer opgegeten worden door mensen, kan dat fatale gevolgen hebben. "Nooit meer sushi eten'', meent Lengfelder.

Bron Hln
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2011, 08:02 uur | Bericht #220165
LIVE: Geen kraantjeswater meer voor inwoners Fukushima

7u10: Nieuwe cijfers over de dodentol hebben het over 21.911 doden en vermisten, aldus een balans die de Japanse politie net heeft opgemaakt. In 12 prefecturen zijn 8.649 doden geteld, terwijl in zes prefecturen 13.262 mensen als vermist zijn opgegeven. Ongeveer 350.000 geëvacueerde mensen verblijven in zowat 2.100 onderkomens, opgezet door 15 prefecturen.

6u50: De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re raamt zijn kosten ten gevolge van het natuurgeweld in Japan op 1,2 miljard dollar. Dit cijfer kan nog stijgen.

6u29:
De Japanse krant Asahi Shimbun meldt op haar Facebook-pagina, op basis van informanten bij kerncentrale-uitbater Tepco, dat de berging van het (kern-)afval van de reactoren volgens experts tot tien jaar kan duren.

6u12: De controlezaal van reactor 2 zou vandaag opnieuw deels kunnen werken. Dat heeft een functionaris van het agentschap voor nucleaire veiligheid gemeld. Sommige uitrustingen zouden kunnen werken, zoals bijvoorbeeld het klimaat- en ventilatiesysteem. Dat systeem is uitgerust met koolstoffilters die radioactieve deeltjes uit de controlezaal moeten houden. Ook de systemen voor het meten van de druk en de temperatuur zouden kunnen werken.

5u51: De aardbeving en de tsunami kunnen 165 miljard euro schade berokkend hebben aan de Japanse economie. In het slechtste geval is dat 4 procent van de Japanse nationale productie, zo becijferde de Wereldbank. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) kan tot midden 2011 negatief beïnvloed worden door de natuurramp, luidt het in het recentste rapport van de Wereldbank over de Oost-Aziatische economie. Volgens de internationale instelling zal de groei hernemen in de komende kwartalen, "wanneer de inspanningen voor de heropbouw, die vijf jaar kan duren, versnellen". De zware aardbeving in Kobe in 1995 veroorzaakte 100 miljard dollar aan schade.

5u37: De druk in de zwaarbeschadigde reactor 3 is weer opgelopen. De reddingswerkers die uit alle macht proberen controle over de kerncentrale te krijgen overwegen de druk te verminderen door de reactor weer te ontluchten door stoom vrij te laten. Dat heeft de Japanse nucleaire waakhond bekendgemaakt. De druk was eerder gestabiliseerd door de reactor met water te besproeien. In reactor 3 ligt het zeer gevaarlijke plutonium opgeslagen.

5u25: Een aantal inwoners in de omgeving van kerncentrale Fukushima I mag op last van de overheid geen leidingwater meer drinken, omdat er een hoge concentratie radioactief jodium in het water is aangetroffen. Eerder werd al radioactief jodium in kraanwater in Tokio gemeten, maar dit lag onder het wettelijk toegestane maximum. De Japanse nucleaire waakhond stelt dat van de duizenden tonnen water die gebruikt zijn om de reactors te koelen er "niet veel'' water in de grond is gelekt. Ook het zeewater van de Grote Oceaan wordt in de gaten gehouden, omdat er mogelijk een "zeer kleine hoeveelheid'' radioactief water in zee is gelopen.

5u20: Het Japanse persagentschap Kyodo meldt dat een Japanse reddingswerker actief in de kerncentrale blootgesteld is aan 150 millisievert per uur. Gisteren verhoogde exploitant Tepco de maximaal toegestane stralingsdosis voor reddingswerkers met 50 procent.

4u38: Minstens drie kleine aardbevingen, de krachtigste met 3.8 op de schaal van Richter, hebben de Filipijnen opgeschrikt. De bevingen vonden plaats in de centraal gelegen provincies Romblon en Mindoro Occidental en ook in Surigao del Sur, een provincie op het zuidelijk gelegen Mindanao Island. De aardbevingen zouden geen echte schade veroorzaakt hebben.

4u12:
De lidstaten van de Europese Unie buigen zich vandaag in Brussel over een stresstest voor kerncentrales. De raad bekijkt verder de gevolgen van de gebeurtenissen in Japan, maar ook van de omwentelingen in Noord-Afrika voor de wereldwijde energiemarkt en de Europese energiesector. De vergadering begint om 10.00 uur.

3u43: De helft van de ongeveer driehonderd Japanse reddingswerkers, die in de kerncentrale in Fukushima een nucleaire crisis bestrijden, gaat dood. Ze zullen sterven aan acute stralingsziekte. Dat stelt de gerenommeerde Duitse stralingsdeskundige Edmund Lengfelder vandaag in de Duitse krant Frankfurter Rundschau.

3u30: De Japanse regering denkt erover na een extra begroting op te stellen tegen juni. Dat zegt Jun Azumi, voorzitter van de heersende democratische partij. Azumi bracht net een bezoek aan het zwaar getroffen Ishinomaki in de prefectuur Miyagi. "We zullen zo snel mogelijk reconstructieplannen uitwerken. Tijdelijke huizen zullen gebouwd worden voor de slachtoffers en ook bedrijven zullen de nodige hulp krijgen." Azumi denkt aan een hogere kinderbijslag en tolvrije snelwegen.

3u10: "Ik sta er versteld van dat we er nog altijd mensen levend vanonder de brokstukken halen", zegt Yoichi Seini, politiechef van de prefectuur waartoe het zwaar getroffen Ishinomaki behoort. ''Ik ben zo blij na de redding van de 80-jarige oma en haar kleinzoon.

2u40: Het nieuws vanuit Fukushima klinkt wel veelbelovend, maar Tepco laat ook weten dat het nog enkele dagen kan duren voordat de pompen voor het koelsysteem geheractiveerd worden. De apparatuur werd nog niet in werking gesteld. Enkele omhulsels zijn immers zo zwaar beschadigd dat er eerst nog sommige belangrijke onderdelen moeten vervangen worden, weet het Japanse agentschap van nucleaire veiligheid.

2u20: Exploitant Tepco zet het werk verder om de reactoren opnieuw aan het stroomnet aan te sluiten. Zondag werden de reactoren 2 en 5 al aangesloten. Uitbater Tepco hoopt zo alle systemen weer operationeel te krijgen, waardoor ze de straling beter kunnen opmeten en de reactoren en baden kunnen afkoelen. De reactoren 5 en 6, die minder zwaar beschadigd werden bij de zware aardbeving van 11 maart, zijn sinds zondag voldoende gekoeld en stabiel.

1u25: In het dorp Iitatemura, op 40 kilometer van de kerncentrale, is een te hoge concentratie radioactief jodium vastgesteld in het leidingwater. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het gezondheidsrisico evenwel beperkt. De prefectuur van Fukushima gaat wel drinkwater leveren aan de 4.000 inwoners. Daarnaast troffen de autoriteiten in de stad Hitachi, 100 kilometer ten zuiden van de centrale, in spinazie tot 27-maal de toegestane limiet aan radioactiviteit aan. De lokale overheid roept de boeren vrijwillig op de groenten niet op de markt te brengen. De verhoogde dosis is volgens de overheid niet schadelijk voor de mens.

00u41: Vroeg in de Japanse ochtend zijn ze in Fukushima opnieuw begonnen met het besproeien van de beschadigde reactoren en baden. De operatie met watertanks aan reactor 4 wordt hervat, terwijl ook nummer 3 -die al 3.700 ton te slikken kreeg- opnieuw zeewater krijgt.

00u35: Een nieuwe aardbeving heeft maandagochtend plaatselijke tijd de prefectuur Fukushima opgeschrikt. De beving had een magnitude van 4,7, zo meldt het Japanse persagentschap Kyodo. Er is geen melding van slachtoffers of schade. De beving werd ook nabij de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima gevoeld.

00u15: HLN Sydney neemt de live-verslaggeving vanuit Japan over. Het nieuws van de voorbije uren was dat de reactoren 5 en 6 veilig gesloten zijn en er in reactoren 1 en 2 nieuwe elektrische leidingen liggen. Technici gaan eerst nog tests uitvoeren voor ze de koeling uitproberen. Een veranderende windrichting zorgt er wel voor dat de radioactieve deeltjes niet langer naar de Grote Oceaan waaien, maar over het vasteland en zelfs richting grootstad Tokio. Bovendien is er ook lichte regen op komst. De komende 24 uur zou er tussen 10 en 20 mm neerslag kunnen vallen, wat ook slecht nieuws is voor het al besmette voedsel.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2011, 08:04 uur | Bericht #220166
Haags bedrijf helpt in Japan

Het Haagse bedrijf Aerialtake is gevraagd om luchtopnames maken van de zwaarbeschadigde kerncentrale Fukushima I in Japan. De beelden worden gemaakt met een kleine helicopter, die op afstand wordt bestuurd. Mogelijk kunnen ze een belangrijke rol spelen bij het bedwingen van de nucleaire crisis na de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan. Aerialtake is benaderd door de inspectie van de eigenaar van de kerncentrale, Tepco. Volgens het bedrijf kleven er ernstige gezondheidrisico's aan de missie. Daarom wordt pas maandag of dinsdag een besluit genomen over het afreizen naar Japan.



Geld en kraanvogels voor Japan
Bij een symbolische actie voor Japan zijn zaterdag in het Leidse Sieboldhuis 5000 kraanvogels gevouwen. Daarmee is het doel van het Japanmuseum -namelijk 1000 vogels vouwen - ruim gehaald. Een aantal bezoekers had de dagen ervoor al gevouwen en bracht hun origami-kraanvogels mee of stuurden ze op per post. Ook was er een bezoekster die toen ze klein was 2000 kraanvogels vouwde en deze actie een mooi doel vond om al haar vogels aan te doneren. Geld werd er ook opgehaald. De bezoekers gaven zo’n 3200 euro voor hulp aan de slachtoffers van de natuurramp in Japan.

Bron: WestOnline | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2011, 08:06 uur | Bericht #220167
Buffett: Japan is een koopkans

Superinvesteerder en miljardair Warren Buffett gelooft dat de verwoestende aardbeving in Japan ,,het type buitengewone gebeurtenis'' is dat een koopkans biedt voor aandelen van Japanse ondernemingen. ,,Het zal wat tijd kosten om te herstellen, maar het zal de economische toekomst van Japan niet veranderen'', aldus Buffett maandag. ,,Wanneer ik aandelen in Japanse bedrijven had, zou ik ze zeker niet verkopen.'' Buffett gaf ook aan dat zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway, dat onlangs Lubrizol kocht voor 9 miljard dollar, wereldwijd zoekt naar grote overnames.

Bron: DFT
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 258 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 258, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 5".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden