Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 juni 2011, 15:51 uur | Bericht #251130
Mogelijk noodweer dinsdag

Al een aantal dagen achtereen is op de weerkaarten zichtbaar dat maandag en dinsdag hete dagen gaan worden. Tropische warmte komt op ons af, middels een zuidenwind die Spaanse lucht naar ons toevoert. In Spanje zelf is het ook al dermate heet dat de overheid vele waarschuwingen uitgeeft. Van ‘drink genoeg’ tot ‘span je niet in tijdens de heetste uren’. Gisteren werd het in miljoenenstad Madrid maar liefst 36 graden, het zuiden en westen van Spanje zaten tegen de 39 graden aan. Voor vandaag wordt in Extremadura op meerdere plekken 41 graden verwacht… Oef.

Zo heet zal het bij ons niet worden, maar 34 of 35 graden zal dinsdagmiddag in heel wat regio’s wel gehaald kunnen worden. In combinatie met een extreem hoge UV-index (8, komt in Nederland nauwelijks voor) zijn de bovengenoemde Spaanse adviezen geen overbodige luxe. Bovendien, kunnen we nu al meer waarschuwingen uitgeven. Meteo Consult verwacht namelijk een aantal hele stevige buien in de loop van dinsdag, aanhoudend in de avond en nacht daaropvolgend. Dat zijn buien met onweer, risico op zeer zware windstoten, hagel en plaatselijke wateroverlast door de grote hoeveelheden regen. In onze serie over buienindices hebben we het de afgelopen tijd gehad over CAPE, Lifted Index, en nu volgt CIN. Dit is nog een parameter om uit te vogelen hoe zwaar buien kunnen uitpakken. CIN is de afkorting van Convective Inhibition, ofwel convectieve remming. CIN is een onderdeel van een meteorologisch fenomeen genaamd Spanish Plume. Spanish Plume staat voor Spaanse pluim, ofwel een golf aan warme lucht vanuit Spanje. Bij een Spaanse pluim hoort in de meteorologie tevens de nadering van een koufront dat aan de grond vertraagt, maar in de hogere luchtlagen al wel binnenschuift.


De weerkaart voor dinsdag aan het begin van de middag. Een, niet ingetekend, thermisch lagedrukgebied boven N-Frankrijk en een front ten westen van ons. Aan de grond een zuiden- tot zuidoostenwind die tropische warmte aanvoert.


De windkaart van dinsdagavond 20.00 uur. Het koufront boven het westen met westenwinden, de hitte nog boven het binnenland met zuiden tot zuidoostenwinden.

CIN
In vorige verhalen hebben we al geregeld TEMP grafieken geplaatst. Hiernaast staan twee TEMP grafieken voor De Bilt, respectievelijk dinsdagmiddag 12 UTC en 15 UTC. De CAPE is gigantisch hoog voor Nederlandse begrippen, ruim boven 2500 Joules per kilogram lucht. De onstabiliteit van de lucht is dus groot. Als je kijkt naar het roze en deels rode gebied in de grafiek is dat ook een dik stuk dat helemaal tot boven 11 kilometer hoogte gaat. Het roze-rode gebied geeft aan de rechterkant de temperatuur aan waarmee een luchtpakketje opstijgt ten opzichte van de omringende lucht. Om 12 UTC (is 14 uur ’s middags) gaat dat luchtpakketje omhoog vanaf zo’n 2,5 kilometer hoogte en blijft dan continu warmer dan de omringende (niet stijgende) lucht. En veel warmer ook. Rond 7 kilometer hoogte heeft het stijgende luchtpakketje een temperatuur van min 15 graden, de omgevingslucht is dan zo’n min 22 graden. Relatief gezien is het stijgende luchtpakketje dus een stuk warmer dan de lucht waarin ‘ie stijgt, en daardoor zijn de opwaartse snelheden dus zeer hoog.

1.JPG
Hier de TEMP grafiek voor de Bilt om 12 UTC dinsdag. Het roze gedeelte geeft een indicatie van de CAPE, het blauwe gedeelte van de CIN. Luchtpakketjes gaan niet zomaar in stijging. Ze worden onderin de atmosfeer tegengewerkt. Meer uitleg, zie tekst.



Hier de TEMP grafiek voor de Bilt voor dinsdagmiddag 15 UTC. Het blauwe gedeelte is kleiner geworden, maar nog steeds aanwezig. In de meest rechtse kolom zie je de windpijlen met de hoogte. Onderin een zuidoostelijke wind, hogerop een zuidwestelijke wind. Hogerop komt het koufront eerder binnen dan aan de grond. De heftigste buien zullen mede daardoor (extra onstabiliteit) voor het koufront ontstaan.

Maar, het luchtpakketje moet eigenlijk vanaf de grond opstijgen. Want, ‘zomaar’ begint een luchtpakketje op 2,5 kilometer niet te stijgen. Het heeft wel een push nodig. Die push bestaat meestal uit hoge temperaturen aan de grond. Vanaf de grond moet het luchtpakketje dus door de hitte in stijging worden gebracht, thermiek. Die hitte is er dinsdag absoluut, het wordt overal ruim 30 graden. Maar zelfs met die hoge temperaturen, zie de grafiek van 15.00 UTC (is 17 uur), is er nog een stuk blauw in de grafiek te zien. En dat blauwe stuk, dat staat voor CIN. Hoe groter/dikker het blauwe stuk, hoe meer tegenwerking. In dit deel van de lucht is de opbouw in plaats van onstabiel, stabiel. In de grafiek van 12 UTC is het tot een paar honderd meter boven de grond wel onstabiel (afkoelend met de hoogte), maar daarna komt er een warm stuk, inversie, waardoor de lucht niet meer verder kan stijgen. In de grafiek van 15 UTC is het blauwe stuk minder prominent, maar niet afwezig. Een negatieve CIN wil zeggen dat de lucht een extra push nodig heeft om vanaf de grond stijging op gang te krijgen. De zeer hoge CAPE geeft daarbij aan dat áls dat eenmaal gebeurt, de bui zeer heftig kan uitpakken.

Spanish plume
Een echte Spanish Plume kan dat zetje geven. Bovendien genereert die ook nog eens extra kou bovenin de bui en daarmee extra onstabiliteit. Het ziet er vooralsnog naar uit dat die Spaanse pluim een grote invloed zal hebben, dinsdagmiddag.

Laten we aan de grond beginnen. De lucht warmt dus al fors op, maar het hangt erom of de buien uit zichzelf gaan ontstaan. Er ontwikkelt zich echter op meerdere plekken boven Spanje en Frankrijk een thermisch lagedrukgebied. Een dergelijk lagedrukgebied vormt zich door de heftige warmte ter plaatse. Die lagedrukgebiedjes schuiven langzaam noordwaarts en arriveren waarschijnlijk op een strategisch moment bij Nederland in de buurt. Met een dergelijk lagedrukgebied boven Noord-Frankrijk, of Midden-België krijgen we bij ons niet alleen meer een hete zuidenwind, maar draait die hoofdwind naar het zuidoosten, terwijl er vanaf zee geleidelijk een westelijke tot noordwestelijke wind opsteekt. Dat wordt vervolgens een soort van trog, een verandering van windrichting of convergentielijn, die van west naar oost over het land trekt. Op het moment dat een dergelijke lijn met een winddraaiing overschuift, vindt een opwaartse zet plaats van lucht. Daar waar een zuidoosten en (zuidwesten)wind elkaar tegenkomen, wordt namelijk lucht naar elkaar toegeduwd en kan geen andere kant op dan omhoog. En dat kan dus net de push zijn om de CIN te overwinnen en de CAPE aan te spreken.

6.gif
Hier de situatie van een Spanish Plume in kaart gebracht. Een warme band vanuit Spanje noordwaarts uitbreidend. Ten westen een koufront, en dan een paar thermische lagedrukgebieden boven Spanje en Frankrijk.

Het zetje aan de grond is er dan dus, maar ook in de hogere luchtlagen geeft een klassieke Spanish Plume situatie extra stimulans aan buienvorming. Dat heeft dan te maken met het koufront dat voor de westkust ligt en maar moeilijk kan binnentrekken. Dat koufront ligt dinsdag rond het middaguur over West-Frankrijk en vervolgens over de Noordzee en verder noordwaarts richting Zuidwest-Noorwegen. Aan de voorzijde van het koufront wordt de hitte over de Benelux geduwd. Aangezien het te vormen thermische lagedrukgebiedje de grondwind wat meer zuidoost maakt en de bovenluchtstroming uit het zuidwesten is, zal het koufront op hoogte net iets eerder binnenschuiven dan aan de grond. Pas als de convergentielijn op gang komt, kan het koufront aan de grond gang maken. Ondertussen is de lucht op hoogte al verder afgekoeld en kan een stijgend luchtpakketje dus nog gemakkelijk en sneller en dus heftiger, opwaarts gaan.


Hier de straalstroom op dinsdag tegen het einde van de middag. De straalstroom ligt ten westen van ons, wij net niet meer onder een rug van hogedruk. Als de straalstroom in de middag precies boven ons land had gelegen, was de kans op supercells groot geweest. Daarover een andere keer meer.

Dus
Zoals de kaarten er nu voor staan, verwachten we een aantal stevige buien. Het lijken vooral multicells te worden, dus gegroepeerde buien die misschien als cluster verschijnen of in een squall-line overtrekken. Voor supercells (buien die om hun eigen as draaien) is er te weinig snelheidsverandering van de wind met de hoogte. Voor dinsdagmiddag- avond en de nacht naar woensdag toe zetten we hierbij dan ook een waarschuwing uit voor mensen die buitenactiviteiten organiseren. Het kan zomaar zwaar onweren. Er kunnen hagelstenen van 2 of 3 cm in doorsnede vallen. Er bestaat het risico op zware tot zeer zware windstoten en er kan veel regenwater naar beneden komen. Lokaal zijn neerslagsommen, tot en met woensdagmiddag, mogelijk van 50 tot 100 millimeter.


Bronnen: Meteo Consult, FMI SATREP | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:29 uur | Bericht #252335
Tropisch weer dinsdag ten einde door onweersbuien

Hoewel heel Nederland maandag volop geniet van het tropische weer, komt daar dinsdagmiddag abrupt een eind aan. Dinsdag begint warm, maar in de loop van de middag neemt de bewolking toe en daarmee ook de kans op regen- en onweersbuien. Dat meldt het KNMI maandag. Het is morgen op verschillende plekken nog warmer dan vandaag. Zo kan de temperatuur in het zuidoosten van het land oplopen tot 35 graden. Alleen in het westen is het mogelijk in de ochtend al bewolkt en valt in Zeeland een enkele bui.

Overlast
Volgens het KNMI nemen de onweersbuien dinsdagavond in zwaarte toe en kunnen ze gepaard gaan met hagel en windstoten. In het westen kan de avondspits veel last krijgen van de buien. De meeste overlast wordt verwacht in het midden en het oosten van Nederland, omdat de temperatuur daar het langst de kans krijgt om te stijgen. Komende nacht is er weinig bewolking, maar kan aan de westkust al een enkele bui vallen. Het wordt verder een zwoele nacht.

Verbranding
Maandag is volgens WeerOnline de eerste officiële tropische dag van het jaar, omdat het in De Bilt waarschijnlijk 31 graden wordt. Het weerstation in Hoek van Holland heeft het eerste de grens van 30 graden bereikt. Het KNMI meet zonkracht 7 bij een onbewolkte hemel. Dat betekent een grote hoeveelheid uv-straling en snelle verbranding van een onbeschermde huid. De KWF Kankerbestrijding raadt zonaanbidders dan ook aan uiterst voorzichtig te zijn.

Bron: Elsevier
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:31 uur | Bericht #252343
Zwemverbod Muiderberg blijft, zwemmen kan toch

Vanwege de giftige blauwalg in het IJmeer mag er bij Muiderberg nog steeds niet worden gezwommen. En dat is natuurlijk erg jammer met dit mooie weer. Het zwemverbod blijft nog minimaal een week van kracht. Provincie en Rijkswaterstaat hebben dat maandagmiddag besloten. Het IJmeer wordt al weken geteisterd door een zeer giftige variant van de blauwalg. Pas als er twee weken geen algen meer zijn gevonden, wordt het verbod opgeheven. Een week geleden werden voor het laatst algen bij Muiderberg gevonden.

Maar de provincie verwacht dat wanneer de wind deze week draait, de blauwalg opnieuw Muiderberg zal aandoen. Verhitte strandbezoekers hoeven echter niet langer te wanhopen. Op het strandje ligt inmiddels een zwembad(je) zodat kinderen toch nog enige verkoeling kunnen vinden. Maandagmiddag overleggen de Provincie Noord-Holland, de gemeente Muiden en Rijkswaterstaat over het zwemverbod dat nog steeds van kracht is bij Muiderberg.

Bron: RTV N-H
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:33 uur | Bericht #252348
Zwaar onweer en hagelbuien op komst 'Hagelstenen groter dan vijf centimeter'

Vandaag is het nog tropisch heet maar morgen worden al zware onweersbuien verwacht. De gespecialiseerde website Estofex waarschuwt zelfs voor zware windstoten en hagelstenen met een diameter groter dan vijf centimeter. Volgens Estofex, een site gespecialiseerd in de voorspelling van stormweer, is de kans op zeer zwaar onweer in ons land morgen erg groot. Estofex waarschuwt voor rukwinden en verwacht in België, Nederland en Frankrijk plaatselijk zelfs hagelstenen met een diameter groter dan vijf centimeter.



Weerman Frank Deboosere bevestigt dat er dinsdag kans is op zware hagelbuien, al zullen die volgens hem zeer plaatselijk zijn. Deboosere raadt aan om auto's indien mogelijk binnen te parkeren en er voor te zorgen dat afvoerputjes zijn vrijgemaakt. Ook het KMI voorspelt in de loop van dinsdag onweer. In de voormiddag blijven de buien en het onweer wellicht beperkt tot het westen van het land. In de loop van de namiddag en avond breidt de activiteit zich geleidelijk uit naar de andere streken. Het onweer kan plaatselijk hevig zijn, klinkt het. Dinsdagnacht zal het op veel plaatsen onweerachtig blijven. Volgens het KMI is er dan nog steeds kans op hevig onweer met, vooral in het centrum en het oosten van het land, zware neerslag.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:36 uur | Bericht #252360
Mogelijk wateroverlast door buien na warmte

Dinsdag wordt het plaatselijk nog warmer dan maandag, maar in westen is het mogelijk in de ochtend al bewolkt en er valt in Zeeland een enkele bui. In de loop van de middag kunnen zich vanuit het zuidwesten regen- en onweersbuien ontwikkelen, die in de avond in zwaarte toenemen. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten en wateroverlast geven. In het westen van het land kan het verkeer in de avondspits veel last hebben van de buien. De meeste kans op plaatselijk ernstige overlast is echter in het midden en het oosten, omdat het de temperatuur daar het langst de kans krijgt om nog flink te stijgen.

Bron: De Pers
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:44 uur | Bericht #252371
RIVM verwacht matige smog in zuidoosten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht in de loop van morgenmiddag of aan het begin van de avond matige smog in Zuidoost-Nederland. Dat liet de instantie vandaag weten. Van matige smog is sprake als er ozonconcentraties worden gemeten van 180 microgram per kubieke meter. Het RIVM adviseert mensen die er gevoelig voor zijn, zware lichamelijke inspanning te vermijden. Lang zal de smog niet aanhouden: morgenavond wordt er onweer verwacht, waardoor de hitte verdwijnt en de wind naar het westen draait. Daardoor wordt er schone lucht aangevoerd.

Hoge ozonconcentraties ontstaan wanneer de zon volop schijnt en grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Dat is meestal het geval als er weinig wind staat uit een zuidoostelijke richting. De vervuilende stoffen, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Bij mensen met gevoelige luchtwegen kan ozon leiden tot kortademigheid en irritatie aan de ogen, neus en keel. Ook mensen die in de buitenlucht sporten of zich anders fysiek inspannen, kunnen gezondheidsklachten krijgen.

Bron: AD.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 20:45 uur | Bericht #252372
Eerste tropische dag is een feit

Nederland heeft maandag officieel een tropische dag meegemaakt. Het kwik in De Bilt was rond 18.00 uur tot 30,1 graden gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI. In de hele zuidelijke helft van het land werd het warmer dan 30 graden. Zeeuws-Vlaanderen gaat met 32,4 graden aan kop. Terschelling was met 26 graden het minst warm.

Op 30 mei werd het al wel 31,4 graden in het Limburgse Arcen, maar in De Bilt bleef de temperatuur toen steken op 28,1 graden. De warmste junidag werd gemeten in 1947. Op 27 juni dat jaar werd het 36,8 graden in de Bilt. In Maastricht werd het toen 38,4 graden. Het hitterecord is in handen van Warnsveld. Op 23 augustus 1944 werd het daar 38,6 graden. De verwachting is dat het dinsdag nog warmer wordt. Het ziet ernaar uit dat de dag dan wordt afgesloten met onweersbuien, die tot wateroverlast kunnen leiden. Forse windstoten en hevige hagelbuien met grote hagelstenen zijn niet uitgesloten.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 juni 2011, 22:04 uur | Bericht #252475
Treinreizigers in ademnood na gebroken leiding in Oostkamp

In de stations van Blankenberge, Brugge, Oostende, Torhout, Lichtervelde en De Panne zijn naar aanleiding van technische problemen op het spoor duizenden toeristen en reizigers gestrand. Het Rode Kruis en verschillende brandweerkorpsen werden opgeroepen om water uit te delen. In Blankenberge alleen werd een tiental mensen overgebracht naar het ziekenhuis.

Hulpposten
De drukte en de warmte werd hen te veel. Tientallen anderen werden verzorgd in een van de opgetrokken hulpposten. Ook in de andere stations werd beslist vanwege de extreme hitte water uit te delen aan de reizigers die vertragingen tussen de tien minuten en een uur opliepen. Oorzaak van alle ellende was een beschadigde bovenleiding in Oostkamp op het traject Brussel-Oostende. Het herstel van die leiding duurt nog zeker tot het einde van de diensturen voor de trein. Pas vanaf morgenochtend zal de toestand volledig weer in de plooi zijn.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2011, 07:38 uur | Bericht #252839
Chaos op Belgisch spoor door hitte en storing

Hitte gecombineerd met technische problemen hebben gisteren een enorme chaos veroorzaakt op het Belgische spoor. Duizenden reizigers strandden op verschillende stations. In Gent moest het gemeentelijk rampenplan in werking worden gezet. Het Rode Kruis en de brandweer werden opgeroepen om water uit te delen. In Blankenberge werd een tiental mensen overgebracht naar het ziekenhuis. De problemen waren het grootst in Gent op het station Gent-Sint-Pieters, waar enkele treinen stil waren komen te staan.


Water voor oververhitte treinreizigers wordt uitgeladen bij station Gent-St.-Pieters. © Foto Instagr.am

Treinen zonder airco
'Het ging vooral om oudere treinstellen zonder airco', aldus de Gentse burgemeester Daniël Termont. 'Zelfs de nieuwe stellen met airco zaten urenlang vast zonder elektricteit, waardoor de temperaturen opliepen tot 45 graden. Bovendien schrijft een procedure bij de spoorwegen voor, dat deuren in dergelijke situaties om veiligheidsredenen gesloten moeten blijven.' De civiele bescherming, het Rode Kruis, de spoorwegpolitie en ploegen van de lokale politie deelden de hele avond in het station waterzakjes uit.

Oorzaak van de problemen was een beschadigde bovenleiding op het traject Brussel-Oostende. Rond middernacht werden de herstelwerkzaamheden afgerond.

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:37 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2011, 07:44 uur | Bericht #252851
Onverantwoord: ouders laten peuter achter in snikhete auto

De Gentse brandweer bevrijdde maandagavond een kindje van twee jaar oud uit een geparkeerde wagen aan het recreatiedomein De Blaarmeersen. Omstanders waarschuwden de hulpdiensten toen ze de slapende peuter opmerkten in de wagen. De toegesnelde brandweerlieden sloegen een zijruit in en bevrijdden het kind. Hoe lang het in de wagen had gezeten, is nog onduidelijk. Over de juiste toedracht van het voorval is nog maar weinig bekend, aldus een Corelio-krant.

Naar verluidt zouden beide ouders aangetroffen zijn op het strand van De Blaarmeersen en werden ze door de politie meegenomen voor verhoor. Zij zouden door het parket kunnen vervolgd worden voor verwaarlozing, indien aangetoond kan worden dat ze het kind opzettelijk achterlieten.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2011, 19:59 uur | Bericht #254419
Korte hittegolf levert (voorlopig) warmste dag van het jaar op

Op de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Limburg werd dinsdagmiddag om 16.30 uur een maximumtemperatuur van 36,1 graden geregistreerd. Dat is alvast de hoogst gemeten temperatuur in ons land tot nog toe dit jaar. Dat meldt weerman Eddy De Mey. Ook elders in België steeg het kwik op veel plaatsen tot in de dertig graden. Vorig jaar was het op 2 juli met 37,3 graden nog warmer in Kleine Brogel.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2011, 20:02 uur | Bericht #254426
Civiele Bescherming verdeelde voorbije dagen tienduizenden liter water

De Civiele Bescherming heeft maandag 8.000 liter water bedeeld aan gestrande treinreizigers. Alleen al in het Gentse Sint-Pietersstation werden 4.000 zakjes van 1 liter verdeeld, in Brugge zijn 2.500 waterzakjes bedeeld. Dinsdag werden waterzakjes geleverd aan een sportkamp met kinderen in Tervuren. De operationele eenheden van de Civiele Bescherming zijn tegenwoordig bijna elke dag op pad om water te bedelen. Maandag werd 8.000 liter water aan honderden gestrande treinreizigers verstrekt door de eenheden Liedekerke en Jabbeke.

De eenheid Liedekerke vervoerde met twee minibusjes ook gestrande reizigers van het station Brussel-Zuid naar Charleroi. Ook de eenheid Brasschaat vervoerde met een bus reizigers van Brussel-Zuid naar Charleroi. De operationele eenheid Ghlin deelde in het station van Bergen 1.000 waterzakjes uit op een trein vol kinderen. Daarnaast worden in de provincie Luxemburg ook zeer regelmatig enkele watertorens gevuld. Daar gaat het dan om 20.000 tot 60.000 liter tegelijkertijd die geleverd worden.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2011, 13:47 uur | Bericht #256557
Juni aan de warme kant

De maand juni was aan de warme kant. Dat heeft het weerinstituut KNMI donderdag bekendgemaakt. In totaal werden in De Bilt twaalf warme (20 graden Celsius of hoger) en vier zomerse (25 graden of hoger) dagen geteld. Twee dagen waren voor een groot deel van het land zelfs tropisch te noemen (27 en 28 juni). In Hupsel en Eindhoven werd op 28 juni de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden. Op 27 en 28 juni daalde de temperatuur op een paar plaatsen 's nachts niet verder dan 20 graden. Dat is extreem hoog en uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.


De hitte werd al snel verdreven door zware onweersbuien op 28 juni.

Neerslag
Op de dag dat er grote onweersbuien over het land trokken, afgelopen dinsdag, viel er in Herwijnen in de Betuwe 100 millimeter neerslag, waarvan 79 in een uur tijd. Een dergelijke hoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. In de hele maand juni viel bij het KNMI-station in Herwijnen 155 millimeter. Gemiddeld viel er in ons land in juni 95 millimeter neerslag, tegen 68 millimeter normaal.

Onweersbuien
Het extreem warme weer van maandag en dinsdag werd, zoals voorspeld door de weerdienst, afgestraft met forse onweersbuien. Bij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 centimeter. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:39 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2011, 14:04 uur | Bericht #256563
Nieuwe korte warmtegolf?

De komende dagen hebben we te maken met noordwestelijke winden die bescheiden middagtemperaturen met zich meebrengen. Veelal wordt bij 17 of 18 graden het maximum van de dag behaald en zijn de nachtelijke waarden prima slaapbaar. Tijdens het weekeinde schampt er daarbij een regenzone aan de noordoosthoek van ons land, met aan die zijde dan ook duidelijk meer bewolking en soms ook enige neerslag.

warm.jpg
De weerkaart van het ECMWF model voor maandag. Een hogedrukgebied boven ons land.

Maar, de wind lijkt begin volgende week te gaan draaien. Nabij de Britse eilanden komt namelijk een lagedrukgebied in zicht, terwijl boven onze contreien een tijdelijke hogedrukzone tot stand komt. Zou het een herhaling van zetten worden van hetgeen we aan het begin van de huidige week hebben meegemaakt?

warm1.jpg
We blijven bij de hoofdberekening van het ECMWF model, voor volgende week woensdag. Met de hogedrukkern ten oosten van ons wordt een zuidenwind opgewekt die warme lucht aanvoert.

Clusters bestuderen
De meeste atmosferische rekenmodellen werken met meerdere berekeningen per verwachtingsdag. Door stelselmatig een kleine opzettelijke verandering in de begintoestand van de atmosfeer in die afzonderlijke berekeningen in te brengen, krijg je een tamelijk breed spectrum van wat er zoal mogelijk is in de daarop volgende dagen. Indien de afzonderlijke berekeningen dan een duidelijke gezamenlijke trend laten zien, is de verwachting behoorlijk zeker. Als het daarentegen alle kanten opzwiept met de berekeningen is de onzekerheid groot.

warm2.png
Per verwachtingsdag maakt het ECMWF model meerdere berekeningen. Die worden weer samengevoegd in clusters. Hier de clusters voor dinsdag. Het gaat hier om de 500 hPa kaarten, waarin te zien is dat vrijwel alle opties een duidelijk lagedrukgebied berekenen ten westen van Ierland.

Voor begin volgende week laten heel wat van die afzonderlijke berekeningen, samengevoegd in clusters, een lagedrukgebied arriveren boven de Britse eilanden. Dit lagedrukgebied zie je ook goed terug in de clusterkaarten van het 500 hectoPascal drukvlak. In de meeste berekeningen wordt het een afgesnoerde depressie die met zijn kern ergens te noorden van Ierland komt te liggen. Voor ons zou een dergelijke luchtdruksituatie aanvoer van Franse warmte kunnen inleiden. Immers, aan de voorzijde van een lagedrukgebied waait de wind uit zuidelijke richtingen. Het gaat er dan echter wel om of het een zuidwestenwind is of een zuidenwind of een zuidoostenwind. Bij een zuidwestenwind hebben we nog een temperende invloed vanaf zee, bij een zuiden- of zuidoostenwind kan continentale warmte binnenschuiven.

warm3.png
De clusters voor woensdag. Het lagedrukgebied wordt wat uitgesprokener. Aan de voorzijde een rug van hoge luchtdruk. Die hogedrukrug verzorgt aanvoer van warmte in de hogere en in de lagere luchtlagen.

Een extra warm zetje valt daarin te geven door een hogedrukgebied dat ten oosten van de Benelux komt te liggen. In de hoofdberekening van het Europese ECMWF model is dat inderdaad het geval. Voor aanstaande dinsdag wordt dat hogedrukgebied(je) nog boven ons hoofd voorzien, een dag later bevindt het zich in deze visie boven Duitsland. He, in dat geval krijg je min of meer dezelfde luchtdruksituatie als afgelopen dinsdag: een trog ten westen van ons (dat is de uitloper van het lagedrukgebied), een hogedrukgebied ten oosten en daar tussenin een warme zuidenwind. En hoe warm die bries zal zijn, is afhankelijk van de op dat moment aanwezige warmte in Frankrijk en omstreken.

Warmte in la France?
Laten we eens kijken wat de hoofdberekening van het ECMWF model begin volgende week aan temperaturen calculeert ten zuiden van ons. Voor de maandag worden vooralsnog maxima verwacht van 22 graden tegen de Belgische en Duitse grens, 25 graden in Midden-Frankrijk en 26 tot 29 graden in Zuid-Frankrijk. Zoals zo vaak steekt de Côte d’Azur daar met 31 graden bovenuit. Woensdag vindt een verdere opwarming plaats naar 25 a 26 graden in het noorden tot 30 a 31 graden (op uitgebreide schaal) in het zuiden. Dat is wat bescheidener dan hetgeen Frankrijk afgelopen dinsdag heeft meegemaakt. Toen werd het op uitgebreide schaal 34 tot 37 graden. Troyes, niet ver ten oosten van Parijs, bereikte een verzengende 37.9 graden. Een dag eerder, afgelopen maandag, werd het nog heter. In de zuidwestelijke en centrale delen van Frankrijk mat men op veel plaatsen 36 tot 38 graden. De stad Bordeaux was toen een van de toppers met 38,1 graden, Cazaux (nabij de Golf van Biskaje) haalde 39,8 graden.

Wat kunnen we hieruit concluderen?
Voor statements aangaande hitte of daverend onweer volgende week is het nog te vroeg. De berekeningen geven nu tendensen aan en de komende etmalen zullen we die op de voet volgen. De indicaties van een –tijdelijke- opwarming zijn er en nu moet blijken of deze versterken of verzwakken in de volgende berekeningen. In principe geldt dat des te dichter we op de verwachtingstermijn zitten, des te eensluidender zullen de opties moeten worden.

warm4.jpg
Hier de temperaturen aan de grond. Ook over het algemeen een sterk stijgende tendens. De hoofdberekening is op woensdag wel 1 van de uitschieters, met voor De Bilt een maximum van meer dan 26 graden.

Wat we al wel kunnen zeggen is dat volgende week maandag en dinsdag droge dagen lijken te worden, met aardig wat zon en met geleidelijk oplopende temperaturen. Waarschijnlijk variëren de maxima dinsdagmiddag tussen 22 en 25 graden en gaan we woensdag nog wat hoger uitkomen. Uitlatingen over tropische hitte zijn duidelijk te voorbarig, maar het zou niet verbazen als de komende berekeningen steeds iets warmer uitpakken voor dinsdag en woensdag. Met een trog ten westen van ons, kan dit in de loop van woensdag ook weer gemakkelijk in een paar forse buien uitmonden.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
2 juli 2011, 13:34 uur | Bericht #257398
Vakantietijd

Voor veel Nederlanders staat na een jaar hard werken, studeren of iets anders eindelijk de zomervakantie weer voor de deur. Deze week is als eerste regio Midden aan de beurt, een week later volgt regio Zuid en de noordelijke provincies moeten het langst wachten. Op 16 juli krijgt het voortgezet onderwijs vakantie en de basisscholen in het noorden zijn de 23e aan de beurt. Een groot deel van de vakantiegangers viert de zomervakantie in eigen land, maar ook vertrekken honderdduizenden mensen naar het buitenland. Laten we dan ook maar eens gaan kijken wat het weer de komende dagen gaat doen; in ons eigen land, maar ook in de bekende vakantielanden in Europa.


In het midden van het land begint deze week de zomervakantie. Deze studenten trekken er de komende weken met of zonder hun ouders op uit om lekker uit te rusten.

Vorige week, op 21 juni, ging het zomerseizoen officieel van start en het zag er toen meteen veelbelovend uit, althans, voor de zon- en warmteliefhebbers. De temperatuur steeg enkele dagen tot tropische waarden met als hoogtepunten Eindhoven en het Gelderse Hupsel, want daar werd het maarliefst 34,5 graden! Lang duurde de tropische hitte echter niet. Binnen een etmaal werd de warme lucht verdreven door koelere lucht en daarmee kwam het kwik weer iets onder normaal uit voor deze tijd van het jaar. Klimatologisch gezien hoort de middagtemperatuur begin juli rond 21 a 22 graden te liggen, maar met ook de komende dagen gemiddeld een graad of 18 zitten we daar dus iets onder. Na het weekeinde gaat het kwik echter wel omhoog en komen we rond normaal uit. Volop zonnig is het daarbij niet, maar de zon laat zich in meerdere of mindere mate wel dagelijks zien en wordt soms afgewisseld door een lokale bui. Al met al vrij rustig weer voor vakantie in bijvoorbeeld ‘Bad MeinGarten’ of op ‘La Balconia’.

weer2.png
We kijken dan ook even naar het weer in binnen- en buitenland. Vooral in het Middellandse Zeegebied is het warm en zonnig.

Koel en buiig
In Duitsland, Polen, Tsjechië en Oostenrijk is de het komende dagen wat aan de koele kant met in Polen morgen bijvoorbeeld slechts 12 tot 16 graden met daar ook regen, in de meest noordelijke regio’s soms ook onweer. Wel gaat het kwik ook daar geleidelijk iets omhoog en vooral in Duitsland en Oostenrijk wordt lokaal de 20-gradengrens alweer bereikt.


In Polen is het koel en daar vallen soms stevige buien

Grote verschillen
In Scandinavië heersen de komende dagen grote verschillen. In Finland en het zuiden van Zweden is het aanvankelijk nog zomers met veel zon en ruim 25 graden, maar in Noorwegen, de rest van Zweden en Denemarken overheerst vooral koelere lucht en daar wordt het gemiddeld een graad of 18. Net als afgelopen week in eigen land, wordt die warme lucht uiteindelijk in o.a. de Zweedse regio’s Småland en Skåne en ook in Finland verdreven door enkele behoorlijk stevige regen- en onweersbuien.


Op het strand was het rustig. Hoewel de zon regelmatig scheen, kwamen vanaf zee soms ook buien binnendrijven.

Droog
Op de Britse eilanden houden ze het de komende dagen droog. Vooral in Ierland en in de kustgebieden van Schotland is wel veel bewolking aanwezig, maar neerslag lijkt daar niet uit te gaan vallen. In de binnenlanden van Schotland, maar ook in Engeland en Wales breekt regelmatig de zon even door en warmt het zondag op tot ruim 20 graden. Pas dinsdag schuift vanaf de Atlantische Oceaan weer een storing binnen en valt weer wat regen.


Ook in Schotland is het de afgelopen tijd goed toeven geweest en het ziet er ook vrij gunstig uit voor de komende dagen daar.

Zomers
De noordelijke delen van Europa zijn de komende dagen dus nogal wisselend wat het weer betreft, maar in de zuidelijke helft is het op en top zomers. Geliefde vakantielanden als Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije zitten volop in de warme tot lokaal zelfs hete lucht en de zon maakt daar overuren. Op enkele losse (onweers)buien in de zuidelijke Pyreneeën en in het Italiaanse Toscane na is het in de overige landen rondom de Middellandse zee de komende dagen droog. In Frankrijk wordt het van noord naar zuid 19 tot 33 graden, in Spanje ligt het kwik zelfs veelal tussen 30 en 37 graden, maar ook in Griekenland, Turkije, op verschillende bekende vakantie-eilanden in de Middellandse Zee en ook de Canarische eilanden stijgt het kwik met de felle zon tot rond 30 graden.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:39 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
4 juli 2011, 15:38 uur | Bericht #257847
Hollands zomerweer

De eerste hoos Nederlandse vakantiegangers is de afgelopen dagen vertrokken naar diverse bestemmingen in binnen- en buitenland. Voor 750.000 mensen in het midden van het land is de zomervakantie al begonnen. De helft daarvan blijft dit jaar in eigen land. Tot nu moet men het doen met typisch Hollands zomerweer.

Wat heeft de Nederlandse zomer te bieden
Stapelwolken, zon en maximumtemperaturen rond 21 graden. Dat is het gemiddelde zomerweer in Nederland. Zonovergoten dagen met hogere temperaturen komen uiteraard ook wel voor maar dat is wel een kwestie van geluk. Een normale Nederlandse zomer kent namelijk vele gezichten. Het kan sterk variëren, afhankelijk van de windrichting. Indien de wind uit het zuiden tot oosten waait, wordt vaak warme en droge lucht aangevoerd waardoor het een aantal dagen heet kan zijn. Maar met een wind uit westelijke richtingen komt de aangevoerde lucht via de Noordzee onze kant op. De Noordzee, die in de zomer opwarmt van ongeveer 16 graden aan het begin van de zomer tot tot rond 20 graden aan het einde, heeft een temperend effect op de maximumtemperatuur. Dit effect kan diep landinwaarts doorwerken. De aangevoerde zeelucht is ook vochtiger waardoor er landinwaarts stapelwolken kunnen ontstaan en soms ook buien. De zomer is, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, het natste seizoen van het jaar.

2.jpg
Foto: Gerard Boukes, Zandvoort

Juni, begin van de zomer
In de eerste zomermaand juni heeft het koele zeewater dan ook nog een groot effect op de gemiddelde maximumtemperatuur die rond 17 graden aan zee is en zo’n 21 graden in het diepe binnenland. Maar, zoals we dit jaar op de 27e en 28e gemerkt hebben, kan het soms ook even tropisch warm worden. Maar temperaturen boven de 30 graden zijn uitzonderlijk, gemiddeld komt dit minder dan een keer voor in de maand juni. Zomerse dagen van 25 graden of meer tellen we vaker, namelijk vier keer. Een hittegolf komt in de maand juni dan ook zelden voor.

Juli dondermaand
De maand juli is gemiddeld de warmste maand van het jaar, mede vanwege de lange dagen. De laatste jaren is het in juli warmer geworden. Normaal komt het in juli tot 20 warme dagen met temperaturen van 20 graden of meer. Ook komen er gemiddeld 7 zomerse (>= 25 graden) en 2 tropische (>=30 graden) dagen voor. Maar juli wordt ook wel de dondermaand genoemd. Het onweert namelijk nog wel eens, vooral tijdens de overgangen van een broeierige naar een minder warme luchtsoort. In het zuidwesten van het land komt het gemiddeld zelfs op zes dagen tot gedonder.

1.JPG
Foto: Bert Berends, Apeldoorn

Augustus minder warm
In augustus worden de dagen weer snel korter, vandaar dat het gemiddeld iets minder warm is dan in juli. Aan zee is het echter de warmste zomermaand. Het warme zeewater voor de kust levert in deze periode vaak zwoele avonden en nachten op. De kans op een hittegolf met minstens 5 zomerse dagen van 25 graden of meer waarvan er minstens 3 tropisch warm zijn, dus meer dan 30 graden, is in de eerste helft van de maand het grootst. Ook in augustus kan het weer in Nederland soms tegenvallen, zoals vorig jaar het geval was.

3.jpg
Minimum- (blauw) en maximumtemperatuur (rood) voor de komende dagen

Wat kunnen we verwachten
De komende dagen beloven typisch Hollands zomerweer op te leveren. Dinsdag wordt het met een zwakke zuidoostenwind in het zuiden en oosten van het land nog rond 25 graden. Maar woensdag draait de wind al weer naar het zuidwesten en trekt vervolgens aan. Er zijn dan weer vrij veel stapelwolken en er vallen verspreid over het land enkele buien. Later in de week blijft het grotendeels droog. Met geregeld zon wordt het dan rond 22 graden en is het heel aangenaam.

Bron Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 juli 2011, 18:14 uur | Bericht #257877
Al 492 mensen ingeschreven in hitteplan van stad Brussel



Dit jaar zijn 492 mensen ingeschreven bij het hitteplan van stad Brussel, tegenover 479 in 2010. Zij genieten bijstand van teams van de buurthuizen en het OCMW. Geïsoleerde mensen die in een moeilijke of afhankelijke positie verkeren, kunnen zich gratis inschrijven op het nummer 0800/35.550. Het hitteplan van stad Brussel en de OCMW bestaat al sinds 2005. Zodra het kwik boven de 28 graden stijgt, wordt het plan geactiveerd door de buurthuizen. Hun teams staan kwetsbare mensen bij, zoals geïsoleerden, kansarmen, bejaarden, mindervaliden en daklozen. Ze nemen ook preventieve maatregelen om hen in geval van extreme hitte te beschermen.

Regelmatig bezoek
Tijdens het hitteplan komen teams van 9 sociale opvangtehuizen in Brussel regelmatig op bezoek bij de ingeschrevenen. Ze controleren hun staat van gezondheid en de temperatuur binnen in huis. Er worden ook flesjes water verdeeld. Voor de kritieke periode in juli, augustus en september versterkte het stadsbestuur de teams met 24 studenten.

Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:40 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 juli 2011, 10:05 uur | Bericht #258190
Zomer kwakkelt weer: frisser, waterzonnetje en veel wind

De Belgische kwakkelzomer steekt de komende dagen nog een tandje bij. Het wordt vandaag een pak frisser dan gisteren, een zomerse topdag. De rest van de week is wisselvallig met vrij veel wind en dagelijks een paar buien. Het weekend wordt mogelijk beter met aangenaam zomerweer, maar altijd de kans op een (plaatselijke) bui.
Vanmiddag zijn er zonnige perioden, maar tijdelijk komen ook nog enkele buien voor. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig uit zuidwestelijke richtingen. De maxima bedragen 19 tot 22 graden. Vanavond en -nacht blijft het op de meeste plaatsen droog met brede opklaringen. De minima bedragen 9 tot 14 graden.

Matige wind
Donderdag zijn er flinke perioden met zon, maar vooral in de namiddag of avond kunnen enkele buien ontstaan, eventueel met onweer. Er waait een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten. De maxima bedragen 20 tot 24 graden.

Aangenaam
Vrijdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, vooral over de noordwestelijke helft van het land. Tijdens het weekend en ook begin volgende week is het best aangenaam zomerweer met zonnige perioden en slechts een plaatselijke bui. De maxima variëren meestal tussen 20 en 24 graden.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juli 2011, 16:27 uur | Bericht #258477
Zwemverbod Ursem opgeheven

Het zwemverbod dat was ingesteld voor de Ursemmerplas in Ursem is opgeheven. In het water van de locatie Ursemmerplas was eind juni een hoge concentratie blauwalg aangetroffen. De provincie Noord-Holland besloot daarom, mede op advies van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een zwemverbod in te stellen. Nieuwste analyseresultaten hebben aangetoond dat het zwemwater weer van voldoende kwaliteit is.

Financiële strop Muiderberg

Het zwemverbod bij Muiderberg blijft voorlopig van kracht. Dit betekent een enorme financiële strop voor de ondernemers op het strand. De strandtenten lopen tienduizenden euro's schade op.

bron: RTV N-H
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juli 2011, 16:02 uur | Bericht #260710
Slecht weer zorgt voor meer lastminute boekingen

Door het slechte weer van de afgelopen weken worden er meer lastminutereizen geboekt. Dat bevestigen reisagentschappen Jetair, Thomas Cook en Connections. Vooral vliegvakanties naar zonnige oorden zijn in trek. Jetair stelde de afgelopen weken een kwart meer boekingen vast op korte termijn dan dezelfde periode vorig jaar. "Wij merken drie redenen op om een lastminute te boeken", meldt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. "Ofwel keurt het werk pas laat de vakantieperiode goed, wachten ouders de schoolresultaten van de kinderen af of zet het slechte weer aan tot boeken."



Met een kwart meer boekingen haalt Jetair een uitzonderlijk resultaat. "Als gevolg daarvan slinkt het aanbod om nog op korte termijn te vertrekken. Mensen die nog in juli op reis willen gaan, moeten flexibel zijn in hun keuze." Connections noteert voor dezelfde periode 27 procent meer lastminutereizen dan vorig jaar. "Onze topbestemmingen zijn Griekenland, Portugal en de Amerikaanse oost- en westkust", meldt woordvoerder Nico Tempelaere. "Zonrijke bestemmingen doen het inderdaad goed." Ook Thomas Cook ziet veel klanten last minute naar zonzekere oorden vertrekken. "Op vlak van lastminutereizen doen we het bijzonder goed", zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook. "Zo hebben we al meer vluchten naar Egypte moeten inleggen." Van Outryve merkt op dat niet alleen het slechte weer aanzet tot laat boeken. "We hebben ook klanten die hun vakantie nog niet geboekt hadden, maar dat wel van plan waren en dus lastminute vertrekken."

bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 170 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 170, lezen 2 mensen het topic "Jaaroverzicht 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden