Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juli 2012, 09:36 uur | Bericht #360096
Overlast eikenprocessierups duurt dit jaar langer dan anders


© ANP.

De overlast die eikenprocessierupsen veroorzaken, zal deze zomer langer duren dan andere jaren. Dat komt doordat april, mei en juni koel zijn geweest, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.Gewoonlijk houdt de overlast van de rupsen rond half juli op, maar nu zullen tot medio augustus brandhaartjes ronddwarrelen in gebieden met Hollandse eikenbomen.De brandhaartjes kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Om die reden proberen gemeenten en natuurbeheerders de rupsen te bestrijden, maar er is nog steeds geen echt afdoende methode gevonden.

Onverantwoord
Het Kenniscentrum waarschuwt dat de bestrijding deze zomer langer moet doorgaan dan anders. Gewoonlijk stoppen beheerders rond deze tijd met het wegzuigen van nesten. 'Te vroeg stoppen is onverantwoord wegens de gezondheidsrisico's en leidt zeker tot hogere kosten in de volgende jaren, want niet weggezogen rupsen komen op veel meer plaatsen terug.'Overigens zijn er, ook door het koele voorjaar, in het hele land behalve het noorden en noordoosten minder rupsen dan andere jaren.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juli 2012, 15:13 uur | Bericht #360319
Hardnekkig straalstroompatroon

Op het niveau zo tussen 5 en 10 kilometer hoogte in de atmosfeer vinden we de straalstroom, de snel stromende rivier van lucht met bochten en kronkels, terug. En juist de ligging van die lussen in de straalstroom, met de karakteristieke golftoppen en golfdalen, bepaalt in hoge mate (de duur van) een bepaald weertype. Er zijn verschillende straalstromen op de wereld: op het noordelijk halfrond, het zuidelijk halfrond, bij de evenaar en op de Noord- en Zuidpool. Voor ons is de straalstroom op het noordelijk halfrond van belang (de polaire straalstroom) en die wordt in dit verhaal dan ook steeds benoemd. De gordel met hoge windsnelheden van minstens 100 km/u maar soms tot wel ruim 600 km/u, kronkelt van west naar oost en bepaalt de koers en activiteit van de hoge- en lagedrukgebieden aan het aardoppervlak. Hij wordt in stand gehouden door de temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de evenaar en vormt als het ware een glijbaan waarlangs depressies worden meegevoerd. Hoe groter het temperatuursverschil, des te sterker de straalstroom. In het zomerhalfjaar zijn de temperatuursverschillen kleiner dan in het winterhalfjaar. Het gevolg is dan ook dat de straalstroom in het winterhalfjaar sterker is. ’s Zomers loopt de straalstroom over het algemeen ten noorden van ons land, ’s winters volgt hij meestal een zuidelijkere koers. Bij een noordelijke route van de straalstroom bevinden we ons in relatief warme lucht met een opeenvolging van depressies. Loopt de straalstroom ten zuiden van ons land, dan trekken de depressies ten zuiden van ons voorbij, maar bevinden we ons in een koude luchtmassa. En dit laatste is deze zomer tot nu toe veelvuldig het geval, niet zo gebruikelijk dus. Het is af te lezen aan de gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt die tot nu toe 1,5 graden onder de norm ligt.


Dit is de verwachting voor morgenmiddag 14 uur volgens het Europese model. Geplot zijn de hoogtelijnen op het 500 hPa-vlak. De hoogtelijnen geven in decameters aan waar de luchtdruk 500 hPa is. De lijnen liggen dicht bij elkaar als de hoogte op korte afstand varieert. Daar is de straalstroom aanwezig. Er zitten in de straalstroom op het noordelijk halfrond drie golftoppen en drie golfdalen.

Ovaal lint met lussen
De straalstroom kan worden voorgesteld als een ovaal lint met een lengte zo tussen 1000 en 3000 kilometer, een breedte van 200 tot 800 kilometer en een dikte van circa 6 kilometer. De kern bevindt zich in een gebied waar de zogeheten tropopauze – de overgang tussen de troposfeer en hoger gelegen stratosfeer – een onderbreking vertoont. De straalstroom op het noordelijk halfrond trekt over Amerika, Europa, Rusland en Siberië. Doordat de windrivier op zijn weg verscheidene obstakels ontmoet, ontstaan typische zigzaggen. Bij krachtige wind, in de winter, ontstaan gewoonlijk maar drie zigzaggen, die we ook wel 'lussen' noemen. In de zomer is er de neiging tot meer lusvorming.


En dit is de verwachtingskaart voor dinsdagmiddag 14 uur. In het stromingspatroon is weinig veranderd met nog altijd drie golftoppen en drie golfdalen in 'onze' straalstroom; het geheel zit op slot zou je kunnen zeggen.

Blokkades
Bij weinig lussen hebben we een strakke straalstroom, de rivier van lucht loopt in een (vrij) rechte lijn van west naar oost en voert de ene na de andere depressie aan de grond aan. Er zit dus vaart in het geheel. Maar gaat de straalstroom kronkelen als een rivier ('meanderen'), dan kunnen hogedrukgebieden en lagedrukgebieden vast komen te liggen en ontstaat een geblokkeerde circulatie of kortweg blokkade, de snelheid van de stroming gaat er dan uit. We spreken dan ook van hogedruk- en lagedrukblokkades. Deze brengen grote afwijkingen in het weer met zich mee. 's Zomers kan bijvoorbeeld een stationair hogedrukgebied boven het noordoostelijk deel van Europa ontstaan, zodat er bij ons een periode aanbreekt met warme oostelijke winden en wekenlang mooi weer. In de winter staat zo'n hogedrukblokkade garant voor een periode van (strenge) vorst. De computermodellen proberen blokkades tot meer dan vijf dagen vooruit steeds beter aan te geven, maar die komen in de praktijk lang niet altijd goed uit de verf, mede door de grilligheid van de atmosfeer; het blijft een chaotisch systeem.


De temperatuur op rond 3 kilometer hoogte zoals die dinsdagmiddag wordt verwacht. Duidelijk herkenbaar zijn de tongen met warme en koude lucht. De drie tongen met warme lucht, aangegeven met de pijlen, gaan gepaard met ruggen van hoge luchtdruk in de bovenlucht. De koude tongen zijn de troggen. Zo is duidelijk de bel (zeer) koude lucht tussen Schotland en IJsland te zien.

Zomer 2012
De zomer van 2012 laat tot nu toe niet alleen een vaak zuidelijke ligging van de straalstroom zien, ook de ligging en hardnekkigheid van de lussen die erinzitten is opvallend: ons deel van Europa bevindt zich meestentijds in of nabij een golfdal (= trog, uitzakking van koude lucht in de bovenlucht), terwijl aan weerszijden twee golftoppen zichtbaar zijn (=rug van hoge luchtdruk, tong van warme lucht in de bovenlucht). Verder naar het westen toe boven Noord-Amerika komen we dan weer een golfdal bij en/of boven Newfoundland tegen en verder westwaarts ligt er vanaf Californië via de Rocky Mountains tot over Canada heen een flinke golftop, dus een (grote, sterke) rug van hoge druk gevuld met warme lucht. In het algemeen kun je zeggen dat bij en in een trog het zomerweer wisselvallig en vaak koel is, terwijl het zomerweer bij of in een sterke rug zonnig, droog en warm/heet is. Hiermee is ook verklaard waarom het in een groot deel van de V.S. erg warm is en blijft, terwijl er in het westelijk gedeelte van Europa sprake is en blijft van onstabiel en gemiddeld relatief koel weer en juist in, grofweg, het zuidoostelijk gedeelte van Europa bij en in de rug van hoge druk stabiel droog, zonnig en vooral ook erg warm zomerweer heerst.


Een vriendelijke afwisseling van zon en stapelwolken vanmiddag om 13.20 uur in Drenthe. Dit zullen we de komende dagen vaker zien, tussen de buien door.... Foto: Karin Broekhuijsen.

Vastzittend patroon
Voor een verandering in dit patroon en b.v. het zomerweer bij ons, moet er iets in de atmosfeer gebeuren om die lussen te laten opschuiven/verschuiven. Je kunt het vergelijken met een touw waaraan weer eens een nieuwe, krachtige slinger wordt geven. In het geval van de bovenluchtstroming moet er iets gebeuren aan de verdelingen van koude en warme luchtmassa's op het noordelijk halfrond. Volgens de berekeningen van het Europese computermodel gaat dat echter niet gebeuren; die nieuwe, vooral krachtige slinger aan het touw blijft dus uit. Zie ook de kaartjes hiernaast. Dit betekent vanaf nu enige tijd wisselvallig weer met regelmatig buien, maar dan ook droge dagdelen met zonneschijn. En aangezien de winden steeds uit richtingen tussen zuidwest en noordwest waaien, wordt er na vandaag vrij koele lucht aangevoerd: de middagtemperaturen zakken tot iets beneden de 20-gradengrens.


Delft vanochtend. Het zonlicht wordt verstrooid door de waterdruppeltjes en stofdeeltjes die op dit moment in hoge concentraties rond de stapelwolk voorkomen. De verstrooiing is dusdang dat de schaduw van de wolk op de hemelkoepel zichtbaar wordt voor de waarnemer, in dit geval Gieny Westra.

Bron: Meteo Consult
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 juli 2012, 21:55 uur | Bericht #360484
Festivals lokken minder volk door regen

Al die regen van de laatste dagen betekent ook dikke ellende voor de organisatoren van zomerfestivals en buurtfeesten. Er komt veel minder volk op af, en dat betekent natuurlijk ook een pak minder inkomsten. Grote evenementenbureau 's kunnen zich nog verzekeren tegen slecht weer, maar de kleine initiatiefnemers kunnen alleen maar hopen dat ze uit de kosten geraken.


Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 8 juli 2012, 21:55 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
9 juli 2012, 08:13 uur | Bericht #360496
Op naar natste julimaand ooit?



De regen leidde dit weekend in heel Vlaanderen totoverlast. Vorige week viel ook vier keer meer regendan normaal. De brandweer van het West-Vlaamse Izegem kreeg zaterdag alleen al tweehonderd oproepen binnen voor wateroverlast. Maar ook veel andere Vlaamse gemeenten hadden te kampen met wateroverlast. Juli was tot dusver met gemiddeld 18 tot 20 graden vier graden kouder dan normaal. Er viel ook vier keer meer regen dan in dezelfde periode van vorig jaar. ‘Tijdens de eerste week viel er gemiddeld al iets meer dan 40 liter, terwijl het gemiddelde voor heel juli schommelt rond de 76 liter in Ukkel', zegt weerman David Dehenauw.

Het absolute record dateert van 1942. ‘Toen viel er 196,5 liter in juli', aldus Dehenauw. ‘Stel dat het blijft regenen zoals nu, raken we hoogstens aan 160liter in juli. Maar als het een paar keer onweert, kunnen we snel een nieuw record bereiken.' De vele regen wordt veroorzaakt door de ligging van de straalstroom. Die verdeelt Europa in tweeën: in het zuiden is het droog en bloedheet, in het noorden grijs, koel en nat. ‘Het is een rivier van felle wind die kronkelt rond de aarde, op 10km hoogte', legt Dehenauw uit. ‘Als de straalstroom verkeerd ligt, zoals nu, krijg je wisselvallig weer. Momenteel ligt hij ten zuiden van ons land – vandaar de buien – en weigert hij naar het noorden op te rukken. En dat zal hij de eerstkomende weken niet doen.'

Bron: Standaard | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
9 juli 2012, 08:15 uur | Bericht #360497
Met de eikenprocessierups valt het wel mee in de regio

In Drenthe is afgelopen week een compleet bos afgesloten in verband met een uitbraak van de eikenprocessierups, in Dronten en de Noordoostpolder valt de schade wel mee. In de Noordoostpolder, waar de rups vorig jaar voor het eerst werd ontdekt, zijn een paar nesten verwijderd, laat een gemeentewoordvoerster weten. Twee weken geleden in Emmeloord en in Nagele, 'op dezelfde plek als vorig jaar'. Ook aan een provinciale weg zijn nesten gevonden. "Maar daar gaat de provincie over."

In de gemeente Dronten zijn tot dusver 114 nesten opgezogen. Iets minder dan vorig jaar. "We hadden zeker het dubbele verwacht", zegt een woordvoerster. Het aantal nesten valt mee in Dronten, wel valt op dat de eikenprocessierups zich verspreidt over de gemeente. In alle plaatsen laat de rups zich zien, aldus een gemeentewoordvoerster. De West in Dronten blijft een hotspot, langs vrijwel de gehele weg zijn nesten ontdekt. Voor zover bekend, stak de rups in 2009 over naar Dronten. Waarschijnlijk via de Elburgerweg, vlakbij die brug werd destijds een nest gevonden in een eikenboom. Haartjes van de rups kunnen tot ernstige ontstekingen leiden, zelfs blindheid.

Bron: De Stentor
BartS
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 juli 2012, 15:33 uur | Bericht #360606
Tips om je zomerkleurtje langer te behouden

Net terug van een zonnige vakantie? Dan zie je dat mooie zomerkleurtje wellicht met de dag wegkwijnen bij dit sombere weer. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes om langer te genieten van een gebruinde huid. Ze zijn bovendien ook handig voor wie nog naar zonnigere oorden trekt.



1. Hydrateren
Zeker tijdens de zomer is het belangrijk dat je elke dag voor een goed gehydrateerde huid zorgt. Ook al zal je huid herleven in de zon, zonder een goede hydratatie verdwijnt de zachtheid en wordt die ingeruild voor een taaie, leerachtige structuur. Kijk daarom bewust naar een olie of crème die makkelijk geabsorbeerd wordt.

Je kan hydrateren ook nog anders benaderen. Veel water drinken zou namelijk ook wonderen doen voor je huid. Uit onderzoek blijkt dat water de levensloop van je huidcellen verlengt. Goed nieuws dus voor jouw zomerse tint.

2. Stoppen met scrubben
Exfoliëren wordt doorgaans aangeraden aan mensen die op 'valse' manieren aan hun bruin kleurtje komen om oneffenheden te vermijden. Wie natuurlijk zont, kan de bodyscrub beter een tijdje opzij laten liggen. Anders zou je die mooie zomerkleur wel eens kunnen omtoveren tot een 'dalmatiërlook'.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juli 2012, 16:27 uur | Bericht #360737
Bent u getroffen door het onweer?

Woensdag gingen boven Antwerpen andermaal de hemelsluizen open. Tussen 13 en 15 uur regende het oude wijven en dat ging gepaard met het nodige gedonder en gebliksem. In en rond Antwerpen kunnen de rioolputjes her en der het water niet slikken dat iets na de middag uit de lucht is gevallen. De hinder is verspreid over een groot gebied. Zo zijn er problemen in Burcht en Zwijndrecht, maar ook in Ekeren en Hoboken. Volledige straten liepen er nergens onder. Meestal volstaat het voor de brandweer om de putjes proper te maken, zodat het water weg kan lopen. Grote schade valt er dus niet te melden.

Bron: GvA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 juli 2012, 07:14 uur | Bericht #360852
Slechtste zomer in 10 jaar voor recreatiedomeinen

De recreatiedomeinen in ons land spreken over de slechtste zomer in tien jaar tijd. Zeker de parken die het moeten hebben van buitenactiviteiten, zoals openluchtzwembaden, zien zwarte sneeuw. Vorig jaar was de zomer evenmin schitterend, maar toen viel het voorjaar tenminste nog mee.




Bron: Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 juli 2012, 12:38 uur | Bericht #360892
"Het weer is volkomen normaal"

Volgens het KMI is het weer in juli volkomen normaal. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut maakte een balans op van de eerste tien dagen van deze zomermaand.


@AP

Er is geen nieuws onder de zon, aldus de weermannen en -vrouwen van het KMI. Voor de Belg die houdt van de warme gloed van enkele krachtige zonnestralen, zijn er helaas wel wolken.

Dat is volkomen normaal blijkt nu na enig onderzoek. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut maakte een balans op van het weer tijdens de eerste 10 dagen van juli in België. De waarden die werden vastgesteld blijven binnen de marges van een normale Belgische zomer, al zijn ze wel slechter dan gemiddeld. De zon scheen ruim 46 uur in plaats van 62 uur en ook de temperatuur zat met 18 graden net onder het gemiddelde. De hoeveelheid neerslag bleek bijna dubbel zo groot.

Vraag is of de zonneminnende Belg zich bij deze vaststellingen zal neerleggen. De voorbije dagen regende het immers klachten over het weer. Klachten die vaak met een zachte wind vanuit de kustgemeenten naar het binnenland werden gedreven. Of er ook een ware opstand zal uitbreken op de dag dat de zon niet meer schijnt, valt enkel af te wachten.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 juli 2012, 16:51 uur | Bericht #360914
Stankoverlast bij zwembad in Monster

Bij zwembad de Boetzelaar in Monster hebben mensen geklaagd over stankoverlast. Volgens het Hoogheemraadschap van Delfland is de stank het gevolg van de hevige regenval. Door de regen van de afgelopen dag is het riool volgelopen. Daardoor is er ongezuiverd afvalwater in het riool terecht gekomen. De gemeente heeft een mobiele pomp ingezet die het vervuilde water weer terug zal pompen in het rioolstelsel. Daarna moet het probleem zijn verholpen.

Bron: Omroep West
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 juli 2012, 09:03 uur | Bericht #360979
Veel slakken, weinig vlinders

Het koude en natte weer van de afgelopen maanden is een ramp voor de vlinderpopulatie in ons land.



‘Sommige vlindersoorten zoals de citroenvlinder en de kleine vos krijgen rake klappen’, zegt Wouter Van Reusel van Natuurpunt. Hoe groot de schade is, weet Van Reusel pas in augustus. ‘Dan houden we ons vlindertelweekend. Maar nu is al duidelijk dat je verschillende soorten zeer weinig ziet rondfladderen. Hun rupsen hebben door het vochtige weer te maken gekregen met schimmels. Gelukkig hebben niet alle vlinders daar last van. Sommige profiteren zelfs van het natte weer, zoals het bruin zandoogje.’

Ook de slakken genieten van dit weertje. ‘Die houden nu eenmaal van vochtig weer. De afgelopen weken kregen we meldingen van grote slakkenpopulaties.’

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juli 2012, 09:18 uur | Bericht #360981
Alleen maar regen... en toch is dit volgens het KMI een normale zomer

Het regent ganser dagen, de thermometer haalt amper 20 graden en als je de zon even ziet, dan heb je veel geluk. En toch laat het KMI weten dat het een normale zomer is. 'Volgens onze statistieken verliepen de eerste tien dagen van juli inderdaad normaal', zegt klimatoloog Luc Debontridder van het KMI. 'Dit is hier de Azurenkust niet, hé.' Bijna de helft te weinig zon, dubbel zoveel neerslag als gemiddeld en 0,3 graden te koud. En toch hebben we volgens het KMI geen reden tot klagen, want dit is blijkbaar 'normaal'.

'Toch volgens onze statistieken', reageert Luc Debontridder. 'Kijken we naar de periode van 1981 tot nu, dan zien we dat al die waarden als 'normaal' bestempeld mogen worden. Pas vanaf 53 liter neerslag gebruiken we in onze rapporten de term 'abnormaal', wat staat voor: 'gebeurt slechts één keer om de zes jaar'. Bij het aantal uren zonneschijn is dat alles onder de 41,5 uur. Dat dat toch een groot verschil is met het gemiddelde van 62 uur? Dat zijn nu eenmaal statistieken. En die liegen niet.'

Kwakkelweer
Volgens Debontridder maken we dit weer vaak mee tijdens de zomer. 'Waarom de doorsnee Belg dan denkt dat we toch wel een van de grootste rotzomers in jaren meemaken? Omdat we de laatste jaren verwend zijn. Vorig jaar was ook slecht, maar de zomers van 2003, 2006 en 2010 waren zo uitzonderlijk goed dat we zijn gaan denken dat dat de maatstaf is.'

En dat is - hoe jammer dat ook moge zijn - niet het geval. 'Neen. Kwakkelweer, dat is typisch Belgisch zomerweer. Want we hebben een gematigd maritiem klimaat. Dat wil zeggen dat we hier matige temperaturen hebben en vaak te maken hebben met een vochtige luchtaanvoer, die zorgt voor veel buien. Kortom, dit is hier de Azurenkust niet. Slechts heel nu en dan kan er wel eens een hittegolf zijn. Maar net die momenten blijven natuurlijk in het geheugen hangen.'

Toch is deze zomer nog niet per se verloren, zegt Luc Debontridder. 'Zoals de kaarten er nu bij liggen, staat ons niet direct een hittegolf te wachten. Maar keert het weer in augustus en straalt de zon dan twee weken aan een stuk, dan zal de zomer van 2012 in het collectief geheugen blijven hangen als 'een goeie'. Van die natte en sombere juni- en julimaand zal plots geen sprake meer zijn.'

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 13 juli 2012, 20:45 uur, door Marga
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 juli 2012, 13:59 uur | Bericht #361004
Wisselvallige Belgische zomers: wen er maar aan

Het grillige zomerweer beu? Afgaande op nieuwe research van Britse klimaatwetenschappers, worden we er beter aan gewend. Ze zien een patroon: nattere, koudere zomers voor onze contreien omdat de straalstroom systematisch naar beneden wordt geduwd door de accelererende opwarming in de arctische gebieden. Ze waarschuwen de Britse regering dat tegen 2015 de kost door overstromingen in de UK meer dan een miljard euro per zomer zal bedragen. Ondertussen zorgt global warming in de VS voor een ander uiterste: in zowat de helft van dat land heerst momenteel de ergste droogte in meer dan honderd jaar. In 26 staten is er een noodplan in werking gezet.


@afp

Opwarming van het klimaat? Al eens goed buiten gezien? En toch. Het Britse Met Office laat weten dat de miserabele zomer met veel neerslag het gevolg is van "a particularly disturbed jet stream". De straalstroom dus, waarvan we dachten dat Armand Pien hem mee in zijn graf had genomen.

't Is de straalstroom, stupid
Die straalstroom is een wind die waait op 9 à 10 kilometer hoogte en varieert in snelheid tussen 100 en 350 kilometer per uur. Zo'n straalstroom is gemiddeld enkele duizenden kilometers lang, enkele honderden kilometers breed en een paar kilometer hoog. Hij waait van west naar oost, in de richting waarin onze planeet draait dus.

Een straalstroom ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de noordpool of zuidpool en de evenaar. Degene waar wij mee te maken hebben is de arctische straalstroom. Hoe dichter die straalstroom bij ons ligt, hoe meer depressies. Of, wanneer de straalstroom over of vlak langs België loopt krijgen we de ene na de andere depressie te verwerken met herhaaldelijk regen en wind. Het weer dat we nu over ons heen krijgen dus.

Missing link
Britse metereologen en klimaatwetenschappers linken nu de opwarming van ons klimaat aan het feit dat de straalstroom al verschillende jaren tijdens de zomer steeds zuidelijker aan het waaien is. Ze zeggen dat hij naar beneden gedrukt wordt omdat het in de noordpoolgebieden elk jaar warmer wordt tijdens de zomer. Terwijl wereldwijd de gemiddelde (en dat is hier wel het keywoord) temperatuur net geen 1 graad is gestegen in de zomer, ligt die de jongste jaren in arctische gebieden gemiddeld tussen 2 en 3 graden hoger. Dat zorgt ondermeer voor een steeds snellere afsmelting van het zeeijs, warmere noordelijke zeeën, warmere winden aldaar en dat heeft een serieuze impact op het weerpatroon, ondermeer dus die systematisch lager liggende straalstroom die onze zomers verpest.

Niet per se kouder, wel natter
Het betekent overigens niet dat onze zomers echt kouder worden. Ze worden wel natter en we krijgen meer een wisselvallig, grillig weerpatroon. Meer regen ook, en hevigere regenbuien, die dan weer leiden tot meer overstromingen. Ook van bijvoorbeeld de recordhittes in november vorig jaar zijn de klimaatwetenschappers nu zeker dat die te wijten was aan ons steeds sneller veranderend klimaat.

Rampdroogte in VS
In de VS ondervinden ze intussen de andere kant van de medaille: daar heerst in 26 staten de ergste droogte in meer dan honderd jaar. Een nationaal rampenplan is gisteren in werking gezet dat ongeveer één op drie landbouwers en veetelers in de VS moet helpen om die droogte te overleven. Tussen juli 2011 en juni 2012 bedroeg de gemiddelde temperatuur in de Verenigde Staten 13,3 graden Celsius. Dat is niet alleen 1,78 graden meer dan gemiddeld, het betekent ook dat de voorbije twaalf maanden de warmste waren die ooit gemeten zijn in de VS.

De eerste zes maanden van dit jaar waren eveneens de warmste ooit. In alle regio's van de Verenigde Staten behalve het noordwesten werden record- of bijna-recordtemperaturen opgemeten. Sinds begin juli kampen grote delen van het land met een nieuwe hittegolf. Net als vorig jaar overigens, en bijna niemand twijfelt nog dat ook dit een patroon is veroorzaakt door de versnelde opwarming van ons klimaat. California, Oregon, Nevada, Utah, Arizona, New Mexico, Colorado, Nebraska, Wyoming, Kansas, Oklahoma, Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Kentucky, Tennessee, Illinois, Indiana, Alabama, Mississippi, Georgia, South Carolina, Florida, Delaware en Hawaii zijn het hardst getroffen. Slechts 40 procent van de oogst in de VS is voorlopig "zeker".

Blik in de toekomst
Door de hitte en droogte zijn er ook weer enorme bosbranden in ondermeer Utah, Idaho, Colorado, Arizona en New Mexico. "Wat we nu zien is een blik op hoe de klimaatverandering eruit ziet. Ze zal eruitzien als hitte, als branden, als dit soort natuurrampen. Deze ramp geeft een levendig beeld van onze toekomst", zegt Michael Oppenheimer, van het VN-klimaatpanel in de Britse krant The Guardian.

Zijn collega Jonathan Overpeck van de Universiteit van Arizona is het daar mee eens. "De extra hitte verhoogt de kans op hittegolven, droogte, stormen en bosbranden. Dit is precies waar ik en veel andere klimaatwetenschappers voor hebben gewaarschuwd." Ook verschillende rapporten van overheidsinstellingen, zoals Nationale Onderzoeksraad, hebben al gewaarschuwd voor meer en intensere bosbranden in de westelijke staten naarmate de temperatuur stijgt.

Toch wordt de link nauwelijks vermeld in de berichtgeving. Uit een studie van de Amerikaanse mediawaakhond MediaMatters blijkt dat in 97 procent van de berichtgeving geen enkele verwijzing staat naar de opwarming van het klimaat. Bij televisieberichtgeving is het percentage nog lager met 1,6 procent. Kranten het met 6 procent iets beter.

Waarnemers vermoeden dat de media bewust kiezen om de klimaatverandering niet te noemen omdat ze het thema ondanks de wetenschappelijke consensus en de officiële erkenning van een verband aanvoelen als controversieel en politiek geladen.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 juli 2012, 20:46 uur | Bericht #361039
Slechte zomer is niet abnormaal

Het lijkt moeilijk te geloven maar we beleven een volstrekt normale zomer, ondanks de vele grijze dagen. Klimatologen van het KMI bevestigen dat. Ze hebben de eerste tien dagen van juli vergeleken met dezelfde periode de voorbije dertig jaar. En er blijken alvast geen abnormale verschillen te zijn.



Bron: Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 juli 2012, 22:47 uur | Bericht #361051
Koudste zomer in 25 jaar in de maak

De gemiddelde temperatuur deze zomer koerst af op een dieptepunt. Met 15,7 graden is de maximumtemperatuur halverwege de zomermaanden het laagst in 25 jaar. Het weer wordt vanaf zondag wat minder wisselvallig, maar er gloort nog geen hoop aan het einde van de horizon, meldt Weerplaza vrijdag.

Met nog anderhalve maand te gaan tot het einde van de meteorologische zomer is het nu gemiddeld de koudste zomer sinds 1987. Een periode met warmer weer blijft mogelijk, maar echt zomerweer komt er niet op korte termijn.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juli 2012, 12:08 uur | Bericht #361091
Zomer verstopt zich: bewolkt en regenachtig weekend



De zomer laat nog steeds op zich wachten, al zou er qua temperaturen tot midden volgende week een beetje beterschap komen. Het weekend blijft echter wisselvallig, bewolkt en kans op plaatselijk hevige buien. Het is vandaag meestal bewolkt met af en toe buien, mogelijk met onweer. Plaatselijk kan veel neerslag vallen. Er waait een matige zuidwestenwind, die aan de kust later op de dag naar noordwesten zal draaien. De maxima liggen tussen 14 en 18 graden. Vanavond en vannacht blijft het overwegend bewolkt met regelmatig regen of buien. De minima liggen tussen 9 en 12 graden.

Droog na de middag
Ook morgen is het wisselend bewolkt met nu en dan buien. Later in de namiddag wordt het droog over het westen met opklaringen. Er waait een matige wind uit het zuidwesten tot het westen. De maxima bedragen 13 graden in de Ardennen en 15 tot 18 graden elders. Volgende week blijft het wisselvallig bij een middagtemperatuur die oploopt van zowat 17 graden maandag tot 22 graden in het midden van de week. Daarna wordt het opnieuw koeler.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 juli 2012, 14:36 uur | Bericht #361104
Regenweer: Meer mensen kiezen voor theater op Gentse Feesten

Uitbureau, dat verantwoordelijk is voor de ticketverkoop van 80 procent van alle theatervoorstellingen op de Gentse Feesten, heeft tot vanmiddag al 3.000 kaartjes meer verkocht dan vorig jaar. Alles samen gingen al ruim 25.000 tickets over de toonbank, één op vijf voor kindervoorstellingen.

"Wanneer het weer minder is, merken we een stijging in de verkoop online en via de telefoon", aldus verantwoordelijke Dirk Schockaert, die met Uitbureau tickets voor ruim 750 voorstellingen verkoopt. "Er is nog geen enkele voorstelling uitverkocht, al wordt het reppen voor een kaartje om Pierke Pierlala en Walter Baele aan het werk te zien."

Vorig jaar gingen er voor de hele periode van de Gentse Feesten 34.000 kaartjes over de toonbank. Zaterdag om 14 uur trekt de Gentse Feestenparade de 169ste editie van het cultureel volksfeest op gang. Meer informatie op www.gentsefeesten.be.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 juli 2012, 16:22 uur | Bericht #361118
Ondanks regen meer dieren op fokveedag Sluis

De jaarlijkse fokveedag die de Stichting Fokveetentoonstelling voor het eerst in Sluis hield, stemde de organisatie tot tevredenheid.
Dat gold dan vooral de aanvoer van dieren. Het aantal was groter dan in voorgaande jaren toen de fokveedag in Oostburg werd gehouden.

Minpuntje, of beter gezegd minpunt, was het weer. Vooral in de ochtend regende het voortdurend, waardoor de stroom bezoekers maar moeizaam op gang kwam. De belangstellenden konden ruim honderd dieren (voornamelijk koeien) op de Groote Markt bewonderen. Tien boeren uit de regio zorgden voor de aanvoer.

De fokveedag was onderdeel van het Zeeuws Weekend dat voor het eerst gehouden werd. Met het aanbieden van allerlei streekproducten werd geprobeerd de regio voor de toeristen extra in het zonnetje te zetten. Figuurlijk dan. Want het zonnetje liet in ieder geval zaterdag verstek gaan.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 juli 2012, 19:57 uur | Bericht #361134
Braderie in de regen, dat is topsport

Eén van de topdagen van het dorpsfeest van Marknesse had het moeten zijn, maar de regen gooide zaterdag een groot deel van de dag roet in het eten. Het is nog geen één uur en Inge Harsevoort heeft haar marktkraam op de braderie, die vol lag met modeassecoires, al helemaal leeggeruimd. "Het is koud, het is nat en we hebben niks verkocht. We gaan naar huis'', zegt ze.

Even verderop krijgt Lutske Heida een plens water in haar nek afkomstig van het doek van een marktkraam. "Is het eindelijk droog, krijg ik het toch over me heen'', zegt Heida, die er de lol wel van kan inzien. Heida heeft 's ochtend de kraam van het koor Cantemus mee helpen opbouwen. "In de stromende regen.''

Veertig kramen telt de braderie. Enkele blijven leeg. Enkele andere kraamhouders houden het snel voor gezien. "Dat kan ik me ook wel voorstellen, vooral als je spullen hebt die niet nat mogen worden. Maar dit is topsport, zo in de stromende regen'', zegt Lisette Harkema van de feestcommissie, verwijzend naar het thema van de feestweek. 's Middags kwam de loop er nog wel in, al teisterde ook toen een bui Marknesse. "De hele week is alles perfect gegaan en nu dit, op wat de mooiste dag van de feestweek had moeten zijn. Ja, het weer heb je niet in de hand'', aldus Harkema.

Riek van der Bor van galerie De Voorst is blij met de cupcakejes die de feestcommissie uitdeelt. "Het is om de standhouders te helpen het vol te houden. Een leuk gebaar.'' En Alex Bos bleef plezier houden. Hij wandelde met twee papegaaien op de schouder over de braderie. De dikke bandenrace voor de jeugd moest door de regen halverwege worden gestaakt. Te gevaarlijk om met fietsen over natte planken te crossen. Als troost kregen alle deelnemers een versnapering.

Het stratenvolleybal buiten kon niet doorgaan. Sporthal De Triangel bood een droog onderkomen. De Krabbescheer mocht zich tot winnaar laten kronen. De demonstratie met politiehonden vond wel doorgang en de brandweer gaf een doorgaande demonstratie met het blussen van een brandende auto.

Bron: De Stentor
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 juli 2012, 10:47 uur | Bericht #361177
Alweer slecht jaar voor de ijsvogels in Nederland

2012 is een zeer slecht jaar voor de ijsvogels in Nederland, net als de drie voorgaande jaren. Door een korte maar hevige vorstperiode is het aantal broedparen met maar liefst ongeveer 75 procent afgenomen. Dat brengt het aantal paren op 100, terwijl dat er in 2008 nog zo'n 1000 waren. Dat berichtte zondag het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een ijsvogel (uit India in dit geval) © EPA.

IJsvogeldeskundige Jelle Harder heeft het aantal ijsvogels in het Gooi en omstreken geïnventariseerd. Hij vond er slechts 8 broedparen. Ook uit andere delen van het land komen dergelijke signalen. Harder komt daarmee op een schatting van 100 paren in het hele land.

De ijsvogel is een zogenaamde standvogel, die dus bij strenge vorst niet naar het zuiden trekt. Dit in tegenstelling tot zijn soortgenoot uit Oost-Europa, die in Nederland overwintert en bij strenge vorst verder trekt. Harder verwacht dan ook niet dat de ijsvogel op den duur uit Nederland zal verdwijnen, omdat de Oost-Europese vogels de strenge winters zeker zullen overleven.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 252 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 252, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden