Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA; Tensas, LA; Warren, MS.

20 Apr 2024 14:40:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, LA.

20 Apr 2024 14:36:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, LA; Madison, LA.

20 Apr 2024 13:58:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:42:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Collin, TX; Cooke, TX; Denton, TX; Grayson, TX.

20 Apr 2024 13:06:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 09:22:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Archer, TX; Baylor, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

20 Apr 2024 08:53:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kern, CA; Tulare, CA.

20 Apr 2024 01:01:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, SC.

20 Apr 2024 00:04:45

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Apr 2024 00:00:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Spartanburg, SC; Union, SC.

19 Apr 2024 23:25:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 juli 2012, 16:46 uur | Bericht #361971
Zandsculpturenfestival dankt de weergoden

Het Zandsculpturen- festival in Blankenberge heeft de kaap van de 50.000 bezoekers bereikt. Een groot deel van het succes is te danken aan het mindere weer van de afgelopen maanden.



Het Zandsculpturenfestival opende op 1 juni en heeft dit jaar als thema sprookjes. "We zijn een indoorevenement geworden, en de mensen beginnen dat ook te weten. Bovendien profiteren we van de nabijheid van Sea Life, dat aan de overkant ligt", legt Alexander Deman van het Zandsculpturenfestival uit.

Het festival heeft buiten ook enkele kastelen in zand staan, maar die blijken geen last te hebben van de regen en wind. "Het zijn kastelen, geen anatomische figuren, dus de schade is niet zo zichtbaar", zegt Deman. Het festival, dat aan zijn tiende editie toe is, loopt nog tot 2 september.

Bron: deredactie | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:51 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 juli 2012, 09:53 uur | Bericht #362021
Vanaf vandaag eindelijk een weekje zomerweer

We hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf vandaag krijgen we eindelijk zomerweer. De komende dag is de zon volop aanwezig en stijgt het kwik tot boven 25 graden. Vanmiddag blijft het droog en zijn er lange zonnige periodes. Er waait een veranderlijke wind en de temperaturen schommelen tussen de 18 en 22 graden. Ook vanavond blijven de wolken weg. De komende dagen zijn zomers, met veel zon en temperaturen die boven de 25 graden gaan.

Morgen is het een fraaie zomerdag. Het blijft droog en de zon schijnt volop. De wind waait zwak in hoofdzaak uit zuidelijke richtingen. De maxima variëren van 21 tot 26 graden. Dinsdag en de volgende dagen is het droog, zonnig en warm tot zeer warm, met temperaturen tussen de 23 graden aan zee en 29 in de Kempen. Vrijdag neemt de bewoking echter weer toe en volgen er welicht onweersbuien. In het weekend wordt het wisselvallig en koeler.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juli 2012, 11:59 uur | Bericht #362025
Meeste water geschikt om in te zwemmen


archief foto

Niet alleen het weer zit zondag mee, ook het zwemwater laat zich van zijn goede kant zien. Het meeste water is geschikt om in te zwemmen.De overlast van blauwalg valt mee. Blauwalg groeit het beste bij warmere temperaturen en daar is de laatste tijd weinig sprake van geweest. In Zuid-Holland gelden voor vier wateren zwemverboden en voor twee wateren negatieve zwemadviezen vanwege blauwalg, in Groningen een. In de rest van het land gelden alleen waarschuwingen vanwege blauwalg.In Friesland zijn vijf waarschuwingen voor blauwalg afgegeven, in Groningen vier, in Noord-Holland negen, in Zuid-Holland vijf en in Noord-Brabant twee.


Er zijn ook andere problemen die roet in het eten kunnen gooien. Zo schort het in enkele gevallen aan de waterkwaliteit, bestaat het risico op zwemmersjeuk of een biologische infectie. Bij Boulevard Noord in Katwijk aan zee wordt gewaarschuwd voor verontreinigd zeewater door spuiwerkzaamheden.In Zuid-Holland is sprake van een gevaarlijke zeestroming. Daarom geldt een zwemverbod op het strand van vierhonderd meter ten zuiden van de strandslag Schelpenpad tot vierhonderd meter ten noorden van de strandslag Watertoren. De actuele stand van zaken is te vinden op pagina 725 van teletektst.

Bron: Nieuws.nl


  | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:33 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juli 2012, 14:14 uur | Bericht #362031
Vorst in de duinpan....

Vorst in de zomer. Eigenlijk kan het niet. Wij zeggen altijd dat alleen juli en augustus geheel vorstvrij zijn. Elke andere maand van het jaar kan het vriezen, veelal ’s nachts of in de eerste ochtenduren en in de winter uiteraard ook overdag. Tijdens hoogzomer zijn de nachten te kort om de temperatuur tot onder nul te laten dalen en vaak is de lucht ook te vochtig. Echter, soms straalt een bepaalde grondsoort of een dak nog dermate veel warmte uit dat het netaan tot vrieskou komt. Niet op gangbare waarnemingshoogte (1,5 meter boven de grond), maar vlak boven een sterk uitstralend oppervlak. Zoals afgelopen nacht, want hier op het platte dak achter het gebouw van Meteo Consult hadden we bevroren water. Ook elders in het land waren er een paar plekjes met een dun vliesje ijs.


Afgelopen nacht waren dit de laagste grondtemperaturen. Ofwel de temperaturen op 10 cm boven de grond. Koudst is Twente met 1,8 graden. Nergens zie je vorst, maar op enige hoogte, zonder invloed van de vochtige grond, heeft het in het land lokaal wel gevroren!

Of het in juli of augustus toch nog lokaal gaat vriezen tijdens de late nacht, heeft alles te maken met het microklimaat. Dat microklimaat gaat over een zeer beperkt gebied; de onderste paar meter van de atmosfeer en de eerste paar decimeters van de bodem. Microklimaat kan ook gaan over een dak, een dakgoot, een beschutte plek, een stukje gras of de zeereep. Of een duinpan. Zandgronden kunnen namelijk zeer ver opwarmen en zeer sterk afkoelen. Zeker als je een holte hebt waar de kou zich als op de laagste plek kan verzamelen zonder naar allerlei zijden weg te vloeien.


Zie maar hier. Een vliesje ijs (!) op het afdakje naast de weerkamer van Meteo Consult, deze zondagochtend. Foto: Ernst Gottebos

Zeer natte grond
We bevinden ons nu nog in tamelijk frisse lucht, waardoor het afgelopen nacht voor de kampeerders onder ons behoorlijk koud is geweest. De koudste nachten treden op bij zeer droge lucht. En die is momenteel niet aanwezig. Na wekenlange wisselvalligheid en geregeld heftige hoosregens, is de bodem in ons land veelal verzadigd van het vocht. Ook zijn er nog plassen aanwezig en zijn de meeste graslanden nog zompige velden. Tijdens een koude nacht houdt deze vochtigheid juist een scherpe afkoeling tegen. Immers, tijdens de nachtelijke afkoeling vindt condensatie van het vocht plaats. Het proces van condenseren levert warmte op (condensatiewarmte) en zorgt er dus voor dat de afkoeling minder rap gaat.  Dat het op het dak bij Meteo Consult toch tot ijsvorming is gekomen, komt doordat het dak ‘losstaat’ van de natte en dampige grond en door de donkere kleur ook nog eens extra warmte kan uitstralen.


De duinen hebben een heel eigen microklimaat. Droge zandgrond straalt op een andere wijze warmte uit en neemt op een andere wijze warmte op als bijvoorbeeld een stuk bos of een maisakker.

Uiteindelijk is het op de officiële meetstations aan de grond veelal tot 4 a 5 graden afgekoeld. Koudste plekken waren Volkel met 2,1 graden en Twente met 1,8 graden. Op veel plekken zal het echter nog kouder zijn geweest, maar daar staan dan geen meetstations. Vooral duinpannen hebben een hele koude nacht achter de rug.

Weerzien op de Wadden
In de jaren negentig is een prachtig weerboek uitgegeven ‘Weerzien op de Wadden’. In dit boek, geschreven door Hans F. Vughts, wordt het Waddenweer in al haar facetten bekeken, waaronder het microklimaat van duinen, strand en Wadden.

Op Schiermonnikoog heeft de heer Postma ooit waarnemingen gedaan in een duinpan. Hij meette ooit eind augustus in zo’n duinpan temperaturen die op 10 centimeter hoogte daalden tot -1,8 en -2,0 graden. Exact op het zand kwam hij zelfs op -2,5 graden. En dat midden in de zomer! Overdag daarentegen leidde de beschutte en pal op de zon gerichte duinpan tot temperaturen die vlak op het zand tot 45 graden stegen. Daarbij kwam nog het feit dat tijdens de avond in die duinpan de temperatuur heel snel daalde, veel sneller dan elders. In twee uur tijd werd er al een temperatuurverschil van 13,5 graden opgetekend.


Als je een exacte temperatuurmeting doet vlak boven het zeewater, vlak aan de vloedlijn, een paar meter van de vloedlijn en vervolgens richting en in de duinen, zul je versteld staan van de temperatuursverschillen.

Stralingsbalans
Het gaat allemaal om in- en uitstraling, ofwel; de stralingsbalans. Op een onbewolkte zomerse dag kan de energiestroom door de zon zo’n 900 Watt per vierkante meter bedragen, althans; op een horizontaal oppervlak. Deels wordt die energie geabsorbeerd, deels gereflecteerd en deels wordt die energiestroom omgezet in warmtestraling. De inkomende energie op het hellend deel van een duinpan kan een stuk hoger zijn omdat de zon er meer loodrecht op staat dan op een plat vlak. Ergo, op een duinpan in zuid-expositie valt veel meer energie op dan een duinpan in noord-expositie. En die verschillen zijn groot en zie je terug in de temperaturen die je op de diverse plekken van zo’n duinpan meet.

Hetzelfde geldt ook voor de nachtelijke uren. Alleen dan andersom, via uitstraling. Bij een experiment bleek dat het temperatuurverschil tussen het 20 cm hoogte niveau in de duinpan en de temperatuur op de rand van de pan gemeten zelfs ongeveer 10 graden te zijn. En dat over een hoogteverschil van amper 5 meter.


Dit was op een winterochtend, ergens op Terschelling. Een klein beetje sneeuw kan het nog lang volhouden, als het op noord-expositie ligt in een duinpan.

Komende dagen
Voorlopig gaan de temperaturen overdag alleen maar verder omhoog en daarmee zullen ook de nachten minder kil gaan verlopen. Immers, als je bij aanvang van de avond nog ruim boven de 20 graden zit, zal er tijd overheen moeten gaan om die temperatuur ver omlaag te laten gaan. Voor aankomende nacht zal het op een paar plekken vast nog wel naar 7 of  8 graden kunnen afkoelen, zandgronden voornamelijk, maar daarna zullen de minimumtemperaturen steeds hoger uitkomen.

Morgen al kan het in het grootste deel van het binnenland 25 graden worden, de dagen erna gaan we op grote schaal naar 28 graden. De eerste ‘tropische’ dertiger wordt aanstaande woensdag verwacht, ergens in het zuidoosten van het land. Die temperaturen zijn altijd voor een plek in de schaduw, want in de zon is het altijd een stuk warmer. Dat laatste valt woensdag zeker al te merken in tuinen, stenige gebieden en in steden. Wie zich woensdag in een duinpan nestelt of op het Kootwijkerzand plaats neemt, zal daar in de zon al meerdere graden boven die 30 voelen!

Bron: Meteo Consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juli 2012, 14:36 uur | Bericht #362032
Kust verwelkomt zonnig weer

We staan aan het begin van enkele zonnige en warme dagen, en dat is een opsteker voor iedereen die vakantie heeft en die in eigen land doorbrengt. Aan zee halen ze opgelucht adem. Ze hopen vandaag en de komende dagen wat te kunnen goedmaken van de belabberde weken die ze achter de rug hebben.



Bron: nieuwsblad
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
22 juli 2012, 14:56 uur | Bericht #362033
Piet Paulusma: we krijgen warmtegolf

Weerman Piet Paulusma ziet een warmtegolf aankomen. Een warmtegolf is een reeks van minstens vijf zomerse dagen in De Bilt, zo meldt Paulusma op zijn weblog. Een zomerse dag is een dag met 25 graden of meer. Us Piet verwacht dat de warmte blijft tot in het volgende weekend. ,,Mensen: de zomer is er!''

Bron; LC
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 juli 2012, 20:07 uur | Bericht #362067
Iedereen wil naar zee

De zomer doet eindelijk zijn intrede en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Iedereen probeert zoveel mogelijk van de zon en de aangename temperaturen te profiteren. De grootste trekpleister daarbij is de zee. Daar hoopt de toeristische sector een beetje goed te maken van het belabberde begin van deze vakantie.



Bron: nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:51 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 juli 2012, 16:54 uur | Bericht #362135
Gewassen in Zeeland lijden onder natte zomer

De hevige regenval van de afgelopen weken leidt ertoe dat schimmelziekten vrij spel hebben op de akkers. Nu de zon weer schijnt, wordt de schade opgenomen. Bioboer Kees Steendijk zag phytophthora en fusarium op het aardappelblad en de graanhalmen. Maar van een misoogst spreekt hij niet. Gangbare boeren spuiten momenteel extra tegen de plagen, maar niet de biologische boer, want die gebruikt geen chemische verdelgingsmiddelen. Bioboeren bestrijden de aardappelschimmel met vuur. "Liever klepelen we het loof kapot, maar dat kan nu niet want dan vliegen de sporen van de schimmel rond, met kans op verspreiding als gevolg." In zijn graan zit wat fusarium, maar dat komt wel goed nu de zon schijnt."


Tarwe bij Nieuw- en Sint Joosland. foto Willem Staat

Bron: pzc
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 juli 2012, 21:46 uur | Bericht #362158
Waarschuwing voor blauwalg bij Het Blauwe Meer in Dinxperlo

De provincie Gelderland waarschuwt voor de aanwezigheid van blauwalg in recreatieplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Deze blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken. Onder invloed van wind kan er ophoping van de blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Het is sterk af te raden om door deze drijflaag te zwemmen, er kinderen in te laten spelen of huisdieren in te laten zwemmen. De beheerder ter plaatse geeft aan welk gedeelte van het zwemwater vermeden moet worden.

De provincie Gelderland meldt regelmatig de kwaliteit van het zwemwater. Zie ook teletekstpagina’s van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder) en NOS teletekst pagina 725.

Bron: blikopnieuws
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 juli 2012, 22:59 uur | Bericht #362172
Extra maatregelen tijdens rolstoelvierdaagse



In Delden worden deze week extra maatregelen genomen om de deelnemers aan de rolstoelvierdaagse te beschermen tegen het warme weer. Deze week worden temperaturen van boven de 25 graden verwacht. Langs der routes worden extra waterposten ingericht waar de deelnemers zich kunnen verfrissen. De rolstoelvierdaagse begon vanavond met rijden van een tweetal criteriums: een voor de aankoppelbikes en een voor de snelle handbikes. Uit de publieke belangstelling bleek dat de rolstoelvierdaagse in Delden nog altijd erg populair is. De vierdaagse zelf begint morgen om 10.00 uur. Komende vrijdag is de feestelijke intocht in het centrum van Delden, waarbij de deelnemers met bloemen en muziek worden onthaald.

Bron: RTV-Oost | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
24 juli 2012, 08:17 uur | Bericht #362181
Kust zit vol zolang het mooi weer is



De hotels en appartementen aan de kust zitten momenteel zo goed als vol door het mooie weer. Maar vanaf zaterdag, de dag waarop er opnieuw slecht weer voorspeld wordt, vallen de boekingen opnieuw tegen.

De voorbije weken was maar zo'n 60 procent van de hotelkamers en appartementen aan de kust volzet. Maar door de plotse inval van de zomer kwam daar afgelopen weekend duidelijk verandering in. ‘Nu zit alles zo goed als vol', zegt Vincent Drouard van Toerisme Oostende. ‘En je merkt dat als je op de dijk loopt. Het strand en de terrasjes zitten goed vol. Er zijn ook veel dagjestoeristen opgedaagd. Een opsteker die we hier aan de kust dringend nodig hadden.'

Maar, jammer genoeg, lijkt die niet lang te zullen duren. Volgens de weermannen is het vanaf zaterdag opnieuw gedaan met de zomer, en dus ook met de volkstoeloop aan zee. ‘De boekingen volgen duidelijk het weerbericht', vertelt Linda De Mey van de toeristische dienst van Blankenberge. ‘Tot en met vrijdag zijn er reserveringen. Vanaf zaterdag is het veel minder.'

‘Net hetzelfde hier', reageert Greta Cambier van Immo Thalassa in Koksijde. ‘Wij hebben de volgende dagen geen appartement of vakantiehuisje meer vrij. Maar voor augustus is dat een ander verhaal, dan is er zeker nog plaats, hoor.'

Bron: Standaard | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
BartS
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
24 juli 2012, 08:19 uur | Bericht #362182
Eerste zon in maanden en meteen verbrand



Veel rood volk gisteren op onze stranden. De zomerzon sloeg namelijk ongemeen hard toe op de lijven die dit jaar nog niet veel zon te zien kregen. 'Nu zitten we in een periode waarin je zeer snel verbrandt', weet dermatologe Sandra Swimberghe. 'De zon is op zijn sterkst. In normale jaren is iedereen tegen nu al wat bruin en hebben we zo toch een natuurlijke beschermlaag. Dit jaar is dat het geval niet. Veel mensen lopen er nog wit bij en hopen zo snel mogelijk een kleurtje te krijgen. Dus zitten ze zo lang mogelijk in de zon. En dat is zeer gevaarlijk. In een uurtje tijd kun je al zwaar verbrand raken. Smeren is daarom de boodschap, en liefst met een hoge factor.' Nog beter is tijdens de namiddag de schaduw op te zoeken. *Eigenlijk is de regel dat wanneer je schaduw korter is dan jezelf, je beter uit de zon blijft. Dan zijn het de gevaarlijkste uren.'

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
BartS
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 12:19 uur | Bericht #362225
Zwemmersjeuk bij zwemplas Het Lageveld Wierden

De provincie Overijssel waarschuwt bezoekers van zwemplas Het Lageveld bij Wierden voor zwemmersjeuk. Er zijn volgens de provincie besmette slakken in het water aangetroffen.Het risico voor de volksgezondheid is gering, zegt de provincie. Eventuele klachten beperken zich voornamelijk tot huidirritaties. Mensen die klachten hebben kunnen zich laten behandelen bij hun huisarts. Zwemmersjeuk is een algemeen voorkomende klacht bij zwemmen in oppervlaktewater. De klachten bestaan uit jeukende rode bultjes op de huid, die na een paar dagen weer verdwijnen. Soms kan ook sprake zijn van hoofdpijn en koorts. De infecties worden veroorzaakt door een parasiet.

Bron: RTV Oost
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
24 juli 2012, 12:40 uur | Bericht #362232
Drukte op de weg door strandweer regio Haaglanden

Het mooie strandweer veroorzaakt drukte naar de stranden. Vooral naar het Scheveningse strand is het druk. Op de A12 tussen Voorburg en het Malieveld stond het dinsdagochtend door strandgangers helemaal vast. Ook richting Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout is het druk met autoverkeer.

Bron: Westonline
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 12:45 uur | Bericht #362234
Zonkracht 7: smeren, smeren en nog eens smeren



Het is vandaag prachtig weer, en iedereen wil lekker van de zon genieten. Maar pas op, de zonkracht is erg hoog.De zonkracht is vandaag 7. De uv-straling is dan zo sterk dat je binnen een kwartier extra maatregelen moet nemen.Vooral jonge kinderen moeten goed worden ingesmeerd. Wie op jonge leeftijd verbrandt, heeft namelijk later een grotere kans op huidkanker.

En dat betekent:

1:goed insmeren

2:een hoed op

3:een zonnebril op je neus

4:op tijd de schaduw opzoeken

UV-straling:
Het KNMI geeft bij zonnig weer een indicatie van de sterkte van de zonkracht. Daarmee kun je bepalen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten. De laagste zonkracht is 1, de maximale zonkracht is in Nederland 8. De uv-straling is dan zo sterk dat je bijna meteen extra maatregelen moet nemen.

Licht huidtype
Vooral mensen met een licht huidtype, 39% van de Nederlandse bevolking, zijn extra gevoelig voor de zon. KWF Kankerbestrijding heeft op de website een eenvoudige test staan waarmee je je huidtype kunt bepalen.

Huidkanker
Het aantal mensen met huidkanker neemt volgens KWF Kankerbestrijding schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000, tot ongeveer 40.000 dit jaar. In 90% van de gevallen is het ontstaan van huidkanker gerelateerd aan de totale hoeveelheid uv-straling die iemand in de loop van zijn leven oploopt.

Zonkracht (wereldwijd)  Hooguit onbeschermd in de zon  Huid verbrandt

1   100 minuten   - 
2   50 minuten   - 
3   35 minuten   - 
4   25 minuten   - 
5   25 minuten   gemakkelijk 
6   15 minuten   gemakkelijk 
7   15 minuten   snel 
8   10 minuten   snel 
9   minder dan 10 minuten   zeer snel 
10   minder dan 10 minuten   zeer snel

NB: de maximale zonkracht in Nederland is 8.

Edit: geintje van de medewerker


Dus mensen u bent  gewaarschuwd!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bron: Rtlnieuws | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 13:48 uur | Bericht #362241
Regionale hittegolf op komst

De zomer is nu goed losgebarsten. Zo worden stranden druk bezocht, kunnen we 's avonds de hele avond in zomerkleding buiten zitten en komt het in het zuidoosten van het land deze week zelfs tot een heuse hittegolf.


Deze zomerse dinsdag begon in alle vroegte met plaatselijke grondmistbanken. Foto: Corina Magielse.

Officiele definitie van een hittegolf
Om officieel te kunnen spreken van een hittegolf is een periode van minstens 5 dagen op rij met maximumtemperaturen van 25,0 graden of meer nodig, met van die 5 dagen minimaal 3 tropische dagen met minstens 30,0 graden. Met name in delen van Limburg en het oosten van Brabant worden vandaag al de eerste 'dertigers' bereikt. Gedurende de rest van de week gebeurt dat daar nog enkele malen.


Samen met de net opgekomen zon leverde deze mistbank in Drenthe deze fraaie irisatie op. Met het blote oog te zien. Irisatie treedt op door breking en interferentie van het zonlicht. De kleuren zijn afhankelijk van de grootte van de waterdruppeltjes (of ijskristalletjes bij hoge wolken) in de wolk en de manier waarop het licht erop valt. Irisatie kan dus ook optreden bij wolken op de grond, dus mist. Foto: Karin Broekhuijsen, De Kiel.

Laatste regionale hittegolf: zomer 2010
De laatste keer dat het tot een regionale hittegolf kwam was in 2010, in de periode 23 juni tot en met 4 juli tijdens het voor Nederland zo enerverend verlopen WK Voetbal. Dat was meteen een flinke hittegolf. Uitgaande van de veelal warmste lokatie toentertijd, het Limburgse Arcen, duurde de hittegolf in totaal 12 dagen met maarliefst 5 keer een tropische maximumtemperatuur. Het heetst werd het op 2 juli. Het Brabantse Volkel noteerde die dag een maximum van 35,6 graden.


Vlak voor zonsopkomst was de lucht net een schilderij.... Foto: Karin Broekhuijsen.

Laatste landelijke hittegolf: zomer 2006
Een landelijke hittegolf, waarbij wordt uitgegaan van landelijk hoofdstation De Bilt, is het laatst voorgekomen in 2006. Dat was meteen de op twee na langste uit de geschiedenis. Van 15 juli tot en met 30 juli kwam de maximumtemperatuur op 25,0 graden of meer uit; 16 dagen lang. Totaal 8 dagen verliepen met 30,0 graden of meer, met de hoogste waarde op 19 juli: 35,7 graden. En juli 2010 zou de warmste maand in zeker 300 jaar worden.....


Kinderen spelen graag langs en in zee en steeds insmeren is een hele klus, dus is beschermende kleding een goede optie. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.

Vrijdag broeierig, vooral later buien met onweer
Zo heet als toen wordt het deze keer niet, maar behoorlijk warm is het zeker. Vrijdag gaat het daarbij broeierig aanvoelen met vooral in de avond vanuit het zuiden enkele buien met onweer. Meer details over de buien voor wat betreft tijdsverloop, lokatie(s) en zwaarte zijn nu nog niet aan te geven, maar uiteraard houden we de meest actuele berekeningen en weerkaarten in de aanloop naar vrijdag toe goed in de gaten. Wat vrij zeker is, is de ferme afkoeling in het weekend met maximumtemperaturen van 17 tot 21 graden. Helemaal verregend is het dan absoluut niet: soms valt er wel een bui, maar het grootste deel van de tijd is het droog met af en toe ruimte voor zonneschijn.


Door een relatieve luchtvochtigheid, hier 40%, is de warmte goed te dragen. Foto: Jannes Wiersema.

Bron: Meteo Consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 15:08 uur | Bericht #362246
'Zwemmen in rivieren levensgevaarlijk'



Zwemmers die verkoeling zoeken door te gaan zwemmen in het water van grote rivieren als Waal, Rijn, Lek, IJssel en Maas spelen met hun leven. Rijkswaterstaat waarschuwt dat zwemmen in de grote rivieren, langs de oever tussen de kribben, en in kanalen enorme risico's met zich meebrengt en levensbedreigend kan zijn.

Meegezogen in stroming
Door de plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen. Ook de scheepvaart maakt het zwemmen gevaarlijk. "Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien", zegt Rijkswaterstaat.

Verder is het water in de rivieren erg koud en kan de temperatuur van het water sterk wisselen. "Hierdoor is de kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen erg groot."

Bron: rtl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 17:20 uur | Bericht #362249
Blauwalg duikt weer op in zwemplassen

Ten minste 34 recreatieplassen in Nederland hebben te kampen met blauwalg. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Op de meeste van deze plassen geldt een waarschuwing, maar op sommige plaatsen geldt zelfs een zwemverbod. Zwemmen in water met blauwalg is zeer ongezond voor mensen en honden.

Blauwalg is een cyanobacterie, die altijd in het water zit. Als de watertemperatuur snel stijgt, kunnen de algen een laag op het wateroppervlak vormen. Contact met dergelijk besmet water kan leiden tot huidklachten, benauwdheid, misselijkheid en darmklachten.

Voor een paar plassen in Nederland geldt ook een waarschuwing in verband met kans op huidirritatie en op maag- en darmklachten na het zwemmen.

Bron: nu.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 17:44 uur | Bericht #362252
Ook dieren in Artis merken zomerweer op

De dieren in Artis merken ook dat de temperaturen zijn opgelopen. De olifanten kregen dinsdag ter verkoeling een frisse douche, laat een woordvoerder van de Amsterdamse dierentuin weten. Ook de rode vari's genieten van de zomerzon volgens Artis. De elf halfapen liggen rustig op hun rug op het Lemurenland van de dierentuin te zonnebaden.

Dinsdag is het weer zomers met gemiddeld 26,7 graden, meldde weeronline.nl eerder op de dag. De dierentuindieren kunnen zich opmaken voor nog een paar warme dagen. Tot en met vrijdag blijft het kwik naar verwachting elke dag boven de 25 graden uitkomen.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 juli 2012, 20:48 uur | Bericht #362280
Vijf risico's van zwemmen in open water



Nederland zoekt massaal verkoeling bij het water, maar zwemmen in buitenwater is niet altijd zonder gevaar. De risico's op een rij.

1. Stadsstranden
Levensgevaarlijk om daar te zwemmen, zo riep Rijkswaterstaat vandaag. Elk jaar verdrinken gemiddeld elf Nederlanders in zwemwater bij stadsstranden. Vaak gaat het om ongelukken op grote rivieren, waar zeevaart voor verradelijke stromingen zorgt. Niet alleen in het midden van de rivier, ook aan de zijkanten loert het stromingsgevaar. Vooral de zwemstranden bij de grote steden zijn berucht. Het strand bij de Waal in Nijmegen staat met stip op 1 als het gaat om verdrinkingen en bijna-verdrinkingen.

2. Blauwalg
Elk jaar hoor je er minstens één keer van: blauwalg in zwemwater. De alg (stiekem geen alg maar een bacterie) voelt zich het prettigst in open water van 20 tot 30 graden Celsius. In stilstaand water kunnen ze explosief groeien en nietsvermoedende zwemmers flink ziek maken. Huiduitslag, oogirritaties, hoofdpijn, maagproblemen, buikpijn en diarree zijn bekende kwalen. De klachten duren gemiddeld vijf dagen. Je kúnt blauwalgen herkennen (sterk ruikende, blauwgroene slierten en/of proppen aan de oppervlakte), maar vaak is het dan al te laat.

3. Warmtestuwing
Bij tropische temperaturen kun je als zwemmer last krijgen van warmtestuwing. Vooral fanatieke zwemmers overkomt dit nogal eens. Is het zwemwater warmer dan 24 graden Celsius? Ga dan geen baantjes trekken of lange afstanden afleggen. Bij zulk warm water kan het lichaam zijn eigen inspanningswarmte namelijk niet meer kwijt. Een algeheel gevoel van ziek-zijn is het gevolg. Genoeg drinken na een stukje zwemmen is in elk geval belangrijk bij hoge temperaturen.

4. Mui
Mui. Nooit van gehoord? Muien zijn geulen op de zeebodem, tussen strandbanken in. Ze zorgen voor stromingen die menig zwemmer al in paniek hebben gebracht. Het is een sterke, onverwacht optrekkende stroming waarmee je je het beste kunt laten meevoeren. Eruit proberen te komen is zwaar uitputtend en meestal te lastig. Een stuk meestromen is verstandiger: als je verder van de zandbanken af bent, neemt de kracht van de stroming af. Probeer er vervolgens zijwaarts uit te zwemmen en zwem ook zijwaarts terug naar het strand.

5. Kramp
Het klinkt zo onschuldig: kramp tijdens het zwemmen. Toch is het een bekende oorzaak van verdrinkingen en bijna-verdrinkingen. Temperatuurverschillen in het water kunnen de kramp in beenspieren veroorzaken. Naar de kust terugzwemmen is met kramp niet altijd een optie. Tenen naar je toetrekken en met armkracht richting de kant zwemmen, is het devies.

Vijf tips voor veilig zwemmen
    * Ga liever niet alleen zwemmen in buitenwater
    * Zwem in zee niet te ver van de kust.
    * Let op afdrijven als je op een luchtbed ligt.
    * Raak niet in paniek als er iets gebeurt: paniek put je uit.
    * Staan er waarschuwingsborden of -vlaggen bij zwemwater? Neem ze serieus.

Bron: rtl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 236 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 236, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden