Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Creek, OK; Muskogee, OK; Okmulgee, OK; Osage, OK; Pawnee, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Wagoner, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 13:18:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK; Pontotoc, OK.

26 Apr 2024 13:14:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Creek, OK; Okmulgee, OK.

26 Apr 2024 13:10:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, OK; Pontotoc, OK; Seminole, OK.

26 Apr 2024 13:09:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Atoka, OK; Bryan, OK; Johnston, OK; Marshall, OK.

26 Apr 2024 13:05:30

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Creek, OK; Okfuskee, OK; Okmulgee, OK.

26 Apr 2024 13:05:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McIntosh, OK; Okfuskee, OK; Okmulgee, OK.

26 Apr 2024 13:05:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 12:54:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 12:54:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 12:54:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 12:54:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coal, OK; Hughes, OK; Johnston, OK; Pontotoc, OK.

26 Apr 2024 12:50:31

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Creek, OK; Okfuskee, OK.

26 Apr 2024 12:39:34

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Lincoln, OK.

26 Apr 2024 12:39:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, OK.

26 Apr 2024 12:39:33
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 augustus 2012, 16:33 uur | Bericht #369120
Het waterverbruik in Overijssel is de laatste weken fors gestegen.

Volgens waterbedrijf Vitens is er vanaf 5 augustus een flinke stijging te zien. De piek lag op zondag 19 augustus. Op die dag mat Vitens een waterverbruik dat 14 procent hoger lag dan op normale dagen. Vooral het sproeien van de tuin, opblaasbadjes vullen en meerdere malen op een dag douchen, zorgt ervoor dat we met zijn allen veel meer water gebruiken. Om aan deze behoefte te voldoen heeft het waterbedrijf in speciale reservoirs een voorraad water die ze kunnen aanbreken als het nodig is. Nu de vakantie is afgelopen en de hitte wat afneemt, daalt het waterverbruik aanzienlijk. Vitens benadrukt nog wel dat het erg belangrijk is om na terugkomst van vakantie de kranen even allemaal open te draaien. Het water staat in de vakantie geruime tijd stil waardoor er een rioollucht kan ontstaan.

Bron: rtvoost
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
22 augustus 2012, 13:46 uur | Bericht #369250
Koel en nat laatste weekeinde van de zomer

Nog 1 weekeinde te gaan en de zomer van 2012 is voorbij. Op 1 september begint de meteorologische herfst. Het laatste weekeinde van augustus verloopt geheel anders dan het vorig weekeinde. Het wordt bijna 20 graden koeler en er kan in twee dagen tijd lokaal net zoveel regen vallen als in een hele maand augustus.

Tropisch weekeinde
Vorige weekeinde werden in vrijwel heel Nederland tropische temperaturen bereikt tussen 30 en 35 graden. Ell, in het noorden van Limburg was de heetste plaats in Nederland. Daar liep het kwik zondagmiddag naar 36, 7 graden op.  Komende zondag wordt het niet warmer dan 18 graden. Een verschil van bijna 20 graden!


Vorig weekeinde verliep extreem warm en extreem druk op de stranden. Foto John Dalhuijsen, Zandvoort.

Uitzonderlijk warme tweede decade augustus
De tweede decade van de maand augustus is bijzonder warm verlopen. In de periode tussen 11 en 20 augustus is de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation de Bilt uitgekomen op een gemiddelde van 20,7 graden.  Normaal wordt het in deze periode 17, 8 graden.

Frisse westenwind
De tropische warmte in het afgelopen weekeinde werd de afgelopen dagen geleidelijk verdreven. Maandag en dinsdag verliepen langs de kust voelbaar minder warm met temperaturen rond 21 graden. Landinwaarts werd het op veel plaatsen nog zomers (25 graden) en in Limburg lokaal nog tropisch warm (30 graden). Vandaag brengt een aantrekkende westenwinden ook verkoeling in het binnenland. Even de ramen en deuren tegen elkaar open zetten en de warmte die nog in veel huizen hangt zal verdwijnen.


Weerkaart komende zaterdag met een lagedrukgebied boven Engeland en de passage van een koufront. Zondag passeert het oclussiefront.

Prima “doe-weer”
Ondanks de temperatuurdaling viel er de afgelopen dagen slechts een enkele bui en liet de zon zich regelmatig zien. Vandaag en morgen blijft het prima weer. Met temperaturen tussen 20 graden aan zee en 23 graden in Limburg is het prima weer voor allerlei buitenactiviteiten. Op de weerkaarten zien we deze week een strakke westelijke stroming over ons land tussen lagedrukgebieden die tussen IJsland en Schotland richting Scandinavië trekken.  Lagedrukgebieden veroorzaken in het noorden van Europa wisselvallig en koel weer. In de koude poollucht heeft het ’s nachts alweer gevroren. Afgelopen nacht vroor het 0.7 graad in het Noorse Karl XII Oya.  In Nederland passeert slechts af en toe een hoogtetrog met vooral in het noorden van het land kans op een enkele bui. Het zuiden kan nog steeds profiteren van een uitloper van Azoren hogedrukgebied dat zijn neus uitsteekt tot over het noorden van Frankrijk en België.


Neerslag tot 22 augustus gevallen in Nederland. In het zuiden en oosten is er weinig gevallen, lokaal minder dan 5 millimeter. In het noordoosten is lokaal bijna 100 millimeter gevallen

Warmte vasteland Europa
De afgelopen dagen werd het boven het vasteland van Europa zinderend warm. Niet alleen in Spanje, waar het kwik al vaker boven de 40 graden uitsteeg.  Ook in het midden en oosten van Europa liep het kwik tot bijna recordwaarden op. In Frankrijk en in Tsjechië werden afgelopen dagen temperaturen boven de 40 graden gemeten. De grens tussen de warme en minder warme lucht ligt nog steeds boven het continent. Op het grensvlak ontstaan de komende dagen in Frankrijk, in de Alpen, in Duitsland en Polen stevige regen- en onweersbuien. Een golfje in het front dat in de nacht naar vrijdag dichtbij het zuidoosten van het land komt zou ook in het zuidoosten en oosten van het land een lokale onweersbui kunnen veroorzaken.  We komen echter niet nogmaals aan de warme kant van het front terecht.

Kletsnat weekeinde
Intussen zien we op de Oceaan een actieve depressie. Met een kerndruk van 994 pHa trekt het lagedrukgebied op vrijdag met veel regen over Ierland om vervolgens op zaterdag en zondag via midden Engeland naar de Noordzee te trekken. Het aan het lagedrukgebied gekoppelde koufront en oclusiefront veroorzaken in Engeland en vooral in Nederland veel regen. Boven het Noordzeewater dat de afgelopen 10 warme dagen flink is oplopen naar 20 a 21 graden ontstaan pittige buien die vooral in de kustprovincies lokaal heel veel regen kunnen loslaten. De nieuwste berekeningen van de weermodellen geven aan dat er in het komend weekeinde in lokaal 30 tot 80 millimeter kan vallen. Het is dus niet ondenkbaar dat langs de kust in twee etmalen tijd meer dan wat er normaal in een hele maand augustus valt (73 millimeter) zal vallen. Landinwaarts wordt minder neerslag verwacht. Op sommige plaatsen blijft het droog, op andere plekken zullen buien vanaf zee lokaal wel significant neerslag afleveren.


Verwachte etmaalneerslag zaterdag en zondag volgens de MOS (Model Ouput Statistics) in millemiters.

Droogte
Overigens is neerslag in delen van Nederland zeer welkom. In het zuiden en oosten bleven de neerslagmeters in augustus leeg. In het Brabantse Deurne viel tot nu toe slechts 1.7 millimeter. In het ernaast gelegen Someren viel 2 millimeter. Dit in tegenstelling tot het noordoosten van het land. In Marknesse in de Noordoostpolder viel tot nu toe 95 millmeter. Ook in het Friese Herbayum en in het Groningse Finsterwolde viel respectievelijk 94,9 en 96, 0 millimeter.


Droogte in Brabant, foto Drunense duinen, Martha Kivits.

Bronnen: Meteo Consult, KNMI
BartS
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 augustus 2012, 12:05 uur | Bericht #369343
Een weekend vol met regen

Vooral in de kustprovincies kan komend weekend plaatselijk zeer veel neerslag vallen. Zoveel zelfs dat het kan leiden tot wateroverlast, meldt Meteo Consult. Het weerbureau verwacht zowel zaterdag als zondag stevige regen- en onweersbuien. Binnen 48 uur kan lokaal zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen. Het relatief warme zeewater speelt bij de verwachte extreme regenval een grote rol. 'Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe actiever de buien kunnen worden. Het zeewater is nu opgewarmd tot zo'n 21 graden', aldus een woordvoerster Meteo Consult. De buien kunnen volgen Meteo Consult in het hele kustgebied vallen, dus van Zeeland, via Zuid- en Noord-Holland tot de Waddeneilanden en Friesland. In het binnenland wordt veel minder neerslag verwacht.

Bron: Westonline
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 augustus 2012, 20:16 uur | Bericht #369394
Verbod op onttrekken water in Breda


@anp

Vanwege de droogte van de afgelopen weken heeft Waterschap Brabantse Delta (WBD) met ingang van deze week een zogenoemd onttrekkingsverbod ingesteld in het stroomgebied van de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart. De beekjes en vaart liggen in het buitengebied van Breda, Zundert, Etten-Leur en Rucphen. Daar is het tot nader order verboden water uit de grond, de beekjes, sloten en vaarten te halen. WBD hoopt door de maatregel schade aan oevers en kaden te voorkomen. Ook wil het waterschap zo de kans op sterfte van dieren en planten verkleinen.

Bron: BN de Stem
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2012, 13:38 uur | Bericht #369445
Donkere wolken boven buitenevenementen in regio

De aankondiging van een herfstachtig weekend bezorgt veel evenementen hoofdzorgen. Zo houdt Festival Spoffin in Amersfoort vanwege de regen en wind een noodscenario achter de hand. De meeste buitenvoorstellingen worden zonodig uitgesteld of verplaatst. Alleen als het echt niet anders kan, wordt een optreden afgelast. De organisatie doet nu al een dringend beroep op bezoekers om geen paraplu's te gebruiken. De trekker-trek-wedstrijden in Schalkwijk zijn uit voorzorg al twee weken uitgesteld. Verder wordt in Wijk bij Duurstede Macbeth opgevoerd in de buitenlucht, in Baarn staat een picknickfestival op de agenda en in Utrecht is het Leidsche Rijn Festival. 

Bron: RTV Utrecht


Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2012, 13:49 uur | Bericht #369448
Pieken en dalen kenmerken zomer 2012

De zomer van 2012 was er een van flinke pieken en dalen. Het eerste deel van de zomer werd gekenmerkt door veel neerslag, halverwege augustus ging dat over in een zeer warme periode en werd het warmste tropische zomerweekend sinds 1976 beleefd, meldt weeronline.nl vrijdag.

De zomer ging moeizaam van start met vijf dagen in juni die compleet verregenden. Ook eind juli en begin augustus was soms nog sprake van fikse buien, die lokaal voor wateroverlast zorgden. Gemiddeld viel deze zomer zo'n 265 millimeter neerslag tegen 225 normaal.

Ook in juli bleven warme, zonnige en droge dagen lang uit. Eind juli was dan eindelijk plaats voor een weekje mooi zomerweer, gevolgd door het tropische weekend in augustus waar in Limburg lokaal een temperatuur van 36,7 graden werd gemeten.

De gemiddelde temperatuur kwam deze zomer uit op 16,9 graden, een tiende graad kouder dan normaal. Ook werden minder warme, zomerse en tropische dagen gemeten dan normaal. Normaal worden vier tropische dagen gemeten, dit jaar bleef de teller steken op twee.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 augustus 2012, 13:53 uur | Bericht #369449
Nog extremer

In een zomer die misschien voor velen het predicaat ‘wisselvallig’ verdient, smacht de natuur in sommige gebieden naar regen.  Zo is er in grote delen van Brabant deze maand opvallend weinig neerslag gemeten.  Deurne en Someren zijn zelfs nog niet verder gekomen dan 2 millimeter augustus neerslag. We kunnen daar gerust spreken van serieuze droogte.

Friesland
De natste plekken in Nederland vinden we in de noordelijke provincies. Volgens de metingen van het KNMI netwerk is het Friese Herbayum tot dusver de natste plaats met 95 millimeter augustus neerslag. Herbayum ligt aan de noordwestkust van Friesland.  Aan de Waddenzee dus. Daar zit men niet te wachten op een flinke hoeveelheid regen.


Neerslag tot en met vanochtend, bron: KNMI

Watertemperatuur
Echter, het weer houdt geen rekening met wensen. Niet van de natuur en niet van boeren. En zo kan het gaan gebeuren, dat de plekken die om regen zitten te springen, er bekaaid af komen in het aangekondigde natte weekend. En tevens, dat de al zo natte plaatsen er nog een grote slok neerslag bij krijgen. Over het verwachtte natte weekend schreven we gisteren ook al. Aanjager is een depressie die naar de Noordzee trekt en vooral opvalt door de zeer onstabiele lucht die met het systeem mee komt. Met temperaturen van -20 graden op het 500 hPa niveau, samen met watertemperaturen van 20 graden aan zee en van lokaal 25 graden op het IJsselmeer vraagt dat om een fikse reactie van de atmosfeer. In de vorm van zware buien. De onstabiliteit wordt daarmee aan de kust en met name ook in het noordwesten het grootst.  Daar kan de combinatie van hoge watertemperatuur en daarmee veel verdamping en toevoer van vocht aan de atmosfeer de buien het best stimuleren.


Weekendneerslag volgens ECMWF

ECMWF
Kijken we nu naar de berekening van het ECMWF voor de periode tot en met maandagnacht, dan zien we een verdachte verdeling. Het westen en noordwesten het natst, het zuidoosten het droogst. De natste plekken vinden we met ruim 40 mm op de Waddenzee en voor de kust van Zuid Holland. Omdat het hier om buien gaat, die in werkelijkheid in een dergelijke situatie vaak in relatief smalle lijnen opereren, zou het zo maar kunnen dat de natste plekken de dubbele hoeveelheid krijgen dan in dit globale kaartje is weergegeven. Zoals eerder genoemd, een enkel station zou misschien zelfs wel de grens van 100 millimeter weekendneerslag kunnen halen.
Tegelijkertijd is het ook waarschijnlijk, dat er in het drogere zuidoosten plaatsen zijn waar de 5 millimeter in het weekend niet eens gehaald wordt. Volgens het model is Limburg het droogst, maar de genoemde plaatsen Deurne en Someren, in het zuidoosten van Brabant, liggen daar verdacht dicht bij.


Zware buien aan de kust, Sytse Schoustra

Nog extremer
Samenvattend is het zeer waarschijnlijk, dat de reeds zo grote verschillen in augustusneerslag dit weekend alleen maar groter worden. En dat men in het zuidoosten ook volgende week nog altijd moet beregenen, terwijl men in het noordwesten het water op de akkers heeft staan. De herfstkleuren worden misschien nog wat duidelijker zichtbaar door de aanhoudende droogte, terwijl er het noordwesten sommige gewassen wellicht eerder driegen te verrotten in de verzadigde grond.

Bron: Meteo Consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2012, 13:31 uur | Bericht #369552
Regen verwacht, waterpeil verlaagd

Het Hoogheemraadschap van Delfland verlaagt het waterpeil in de grote vaarten en kanalen, omdat er veel regen wordt verwacht. Tussen zaterdag 17:00 uur en zondag 17:00 uur valt er mogelijk rond de 27 millimeter neerslag. Daarom is het zogenoemde neerslagprotocol A van kracht.

Delfland verlaagt het waterpeil van de grotere vaarten met 5 centimeter en het waterpeil van kritieke polders. Zo ontstaat er ruimte om een flinke hoeveelheid regenwater op te kunnen vangen zonder dat vaarten en sloten overstromen.

Bron: omroepwest
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2012, 14:07 uur | Bericht #369557
Vaartocht Havendagen Zierikzee afgeblazen

De traditionele vaartocht zaterdag tijdens de Havendagen Zierikzee gaat niet door. Het waait te hard. Het is voor het eerst in 25 jaar dat de vaartocht niet door kan gaan.

Bron: pzc
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2012, 17:07 uur | Bericht #369582
Meeste wandelaars komen droog binnen


Meeste wandelaars komen droog binnen. Foto: Henk Benting

Van de fikse onweersbuien even verderop hadden ze zaterdagmiddag in Schoonebeek weinig last. Goed, het sputterde wel even, maar de meeste deelnemers aan de Boortorenwandeltocht kwamen droog binnen. Rond tweeduizend mensen trokken de wandelschoenen aan, vergelijkbaar met voorgaande jaren. De hardloopwedstrijd Zandstrooisterloop vrijdagavond telde 173 deelnemers, tientallen meer dan andere jaren. De evenementen zijn in het kader van de Zandstrooisterweek, de feestweek van Schoonebeek.

Bron: dvhn
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 augustus 2012, 11:58 uur | Bericht #369668
Regen en wind spelen boekenmarkt parten

Regen en wind zijn spelbrekers op de vijftiende editie van 'Boeken rond het Paleis', de grootste tweedehandsboekenmarkt van Zuid-Nederland.
Normaliter zijn vrijwel alle driehonderd kramen bij het begin van de beurs, om 8.00 uur, bezet en zijn er ook al flink wat klanten. Vandaag is de start vanwege het slechte weer erg moeizaam. Vele kramen zijn leeg en bezoekers lopen maar mondjesmaat rond.


Paraplu's zijn onontbeerlijk tijdens de vijftiende editie van Boeken rond het Paleis. Foto Toine van Berkel/BD

Handelaar Leo Waijers (66) uit Tilburg, alle jaren present bij Boeken rond het Paleis, vreest dat tientallen collega's zullen wegblijven. "Ik ben hier omdat het een feestje is dat één keer per jaar is en dat ik niet wil missen." Voorzitter Norbert de Vries van de organiserende stichting Cools blijft optimistisch. "Ik verwacht dat hooguit een tiental standhouders niet zal verschijnen." In het kader van de vijftiende 'Boeken rond het Paleis' is een fotoboekje uitgebracht onder de titel 'De Lekkere Letters en andere leesclubs'. Norbert de Vries en Joep Eijkens portretteren daarin 27 leesclubs uit Midden-Brabant.

Bron: Brabants Dagblad

Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 15:25 uur | Bericht #369692
Zomer 2012 was grillig en nat



De weergoden gedroegen zich deze zomer vooral heel grillig. Doordat het weerbeeld sterk wisselde, zijn de uiteindelijke gemiddelden vrij normaal uitgevallen.
De gemiddelde temperatuur was 16,9 graden, slechts 0,1 graad onder het meerjarig gemiddelde. Het was in juni, juli en augustus gemiddeld wel iets te nat. Dat meldt Weeronline.

Erg koude èn erg hete dag
Daar staat tegenover dat op 3 juni de koudste zomerdag sinds 1975 werd bijgeschreven, terwijl een tropisch weekeinde in augustus juist als het warmste sinds 1976 de boeken in gaat.

Opvallend nat
Ook was het, vooral in een strook tussen Rotterdam en Friesland, opvallend nat. Schiphol tapte het meeste water af: 350 millimeter tegen 228 normaal. Het noordwesten en het uiterste oosten van het land hadden juist maar iets meer regen dan normaal. Landelijk viel er 40 millimeter meer dan normaal. De zon scheen, ondanks de nattigheid, toch behoorlijk door. Met 603 zonuren in 3 maanden blijft de zomer slechts 5 uurtjes onder het normale patroon. Wel waren er iets minder zomerse en tropische dagen dan normaal.


Bron: RTL
  | Gewijzigd: 7 februari 2017, 10:58 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 15:44 uur | Bericht #369697
Overlast door wolkbreuk Twenthe


Wateroverlast Enschede Trudy Rosema / NOS ooggetuige 


Foto: @FR010follow/ Twitter

In Twente heeft de brandweer tientallen meldingen van wateroverlast gekregen na een wolkbreuk. Vooral in Almelo en Borne is veel overlast. Volgens de brandweer gaat het vooral om ondergelopen kelders, wegen en tunnels onder het spoor. Ook het kunstgrasveld van voetbalclub Heracles werd onbespeelbaar door het water, waardoor de wedstrijd tegen Feyenoord in gevaar kwam. Nadat er enige tijd aan het veld was gewerkt, gaf scheidsrechter Vink alsnog het groene licht. Een woordvoerder zegt dat de brandweer vaak niet veel kan doen aan wateroverlast. "Water wegpompen heeft meestal geen zin, omdat je niet weet waar je het naartoe moet pompen. Wel controleren we altijd of de rioolputten niet verstopt zitten. Meestal trekt het water vanzelf weg als het riool het weer aankan."

Bron: NOS | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 15:47 uur | Bericht #369698
 'Komende week weer kans op zomerse dagen'


Goed nieuws voor strandliefhebbers: het wordt weer warmer. © ANP.

Deze week kan het kwik in het oosten van Nederland de 25 graden bereiken. Een zomerse dag ligt weer voor het grijpen, meldt weerbureau Weerplaza.nl. 'Na een weekend met flinke buien, knapt het weer op. Maandag is een droge dag en is er ruimte voor zon. Wel trekken er nog wolkenvelden over het westen en noorden van het land. De temperatuur loopt ook al weer lekker op', aldus weerman Marco Verhoef van weerplaza.nl. Het wordt maandag 22 graden.

Dinsdag en woensdag wordt het nog wat warmer. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kan het dan weer 25 graden worden. Dit betekent niet dat we dan gelijk ook landelijk van een zomerse dag mogen spreken. 'In dat geval moet het in De Bilt 25 graden worden. Het is niet onmogelijk, maar voor het midden van het land is dit wel wat moeilijker haalbaar', legt Verhoef uit. Het Nederlandse weer is wisselvallig. Vanaf donderdag moeten we weer rekening houden met een kleine dip. 

Bron: AD
| Gewijzigd: 7 december 2017, 14:35 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 17:16 uur | Bericht #369717
Regen is spelbreker op de Cultuurmarkt

In Antwerpen is het nieuwe cultuurseizoen traditioneel op gang geschoten met de Cultuurmarkt Vlaanderen. Op zo'n 20 locaties in de binnenstad stellen meer dan 200 culturele organisaties hun programma voor het komend seizoen voor.

Het thema van deze Cultuurmarkt is "Kies voor cultuur". "Allereerst willen we natuurlijk zeggen: Kom naar de Cultuurmarkt, documenteer u en geniet van een jaar vol cultuur", zegt directeur Annik Klaes.

"Maar de onderliggende boodschap is om mensen aan te sporen, als ze straks naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan, om na te denken over welke partijen cultuur op hun programma zetten".

Op de Cultuurmarkt stellen niet alleen ruim 200 organisaties, grote en kleine, hun programma voor volgend seizoen voor, maar zijn er ook gratis optredens voor het publiek. Erg massaal was dat vanmorgen nog niet toegestroomd: de nu en dan hevige regenbuien waren een spelbreker.

Wel al aanwezig was minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Ze toonde zich verheugd over het grote aanbod op de Cultuurmarkt. "Dat bewijst dat er een enorm aanbod is", zei ze. "Er is ook veel participatie, maar zo'n Cultuurmarkt kan mensen aanzetten om nog meer te participeren".

Bron: de redactie
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 20:58 uur | Bericht #369744
Antwerpse brandweer overstelpt met meldingen van wateroverlast


© belga.

De brandweer van Antwerpen is vandaag al de hele dag druk in de weer met het verhelpen van wateroverlast. Ze moest al bijna 160 keer uitrukken voor ondergelopen straten, kelders en garages. Vooral de zuidrand van Antwerpen kreeg het zwaar te verduren.

Een hevig stortbui zorgde ervoor dat de telefoon bij de brandweer roodgloeiend stond. "De meeste oproepen kwamen tussen 10.15 uur en 12.15 uur binnen en we zijn zeven uur later nog altijd bezig met ze allemaal te verwerken. De problemen situeren zich vooral in Hoboken, Wilrijk en Mortsel. Er zijn acht à negen ploegen op de baan en we hebben ook drie ploegen van de Civiele Bescherming in bijstand gevraagd", zegt Stef Breesch van de brandweer.

In totaal kwamen er een 250-tal oproepen binnen. "Als je de meldingen eruit neemt die over dezelfde straat gingen, dan spreken we toch nog altijd van een 160-tal hulpverleningen. Dat is echt wel uitzonderlijk."

Bron: HLN
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2012, 21:41 uur | Bericht #369752
Stortbui teistert Heilig Hartziekenhuis



Zoals zo vaak bij een stevige stortbui kreeg de spoedafdeling van het Heilig Hartziekenhuis in Lier zondagmiddag met wateroverlast te maken.

De spoedafdeling ligt erg laag op de site. Het ziekenhuis heeft eigen pompen om het water naar de riolen te loodsen, maar bij te zware regenval kunnen de pompen het vele water niet aan. "Gelukkig is het water enkel tot in de inkomhal van de Spoed en in de garage van ambulances gekomen. We hebben onmiddellijke de technische dienst opgeroepen en na anderhalf uur waren de vloeren hier weer droog", vertelt een verpleegkundige.

"Gelukkig was het op dat moment erg kalm op de spoedafdeling. Er bevonden zich hier slechts drie patiënten, maar die hebben geen enkele hinder van de wateroverlast ondervonden. Het water heeft nooit de patiëntenboxen bereikt", aldus de verpleegkundige.

Behalve in het Heilig Hartziekenhuis moest de brandweer van Lier vanaf 11.30u op verscheidene plaatsen in Lier hulp gaan bieden. Dat was onder meer het geval in Antwerpsesteenweg, Boomlaarstraat, Tramweglei, Zagerijstraat, Paul Krugerstraat en Zuid-Australiëlaan. Soms stond enkel de straat blank, maar op sommige plaatsen moesten ook kelders leeggepompt worden.

Bron: gva
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2012, 08:22 uur | Bericht #369813
Duitse kitesurfer gewond in Friesland

De politie heeft zaterdagmiddag rond 14.00 uur het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval op het IJsselmeer ter hoogte van de Westerdijk. Dit heeft de politie zondag laten weten. Daarbij raakte een kitesurfer, een 51-jarige inwoner van Frankfurt, bij een harde windvlaag zodanig in de problemen dat hij tegen een dam werd geworpen. Hij raakte daarbij aan zijn bovenlichaam gewond en werd met een traumahelikopter over gebracht naar de AMC te Amsterdam.

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2012, 08:27 uur | Bericht #369814
Wateroverlast door felle regen in Antwerpen en Limburg

Felle regen heeft gisteren in de provincies Antwerpen en Limburg wateroverlast veroorzaakt. In verschillende gemeenten stonden straten blank en liepen kelders onder water. In de provincie Antwerpen viel er vooral aan de zuidelijke kant van de stad Antwerpen (in Wilrijk, Mortsel en Hoboken) veel regen. De brandweer moest er 160 keer uitrukken om ondergelopen kelders of straten leeg te pompen. Er werd hulp ingeroepen van de burgerbescherming. Ook in de provincie Limburg was er wateroverlast. In Genk moest de brandweer de riolering openmaken om het water in enkele straten te laten weglopen. Ook in Tessenderlo, Beringen en Lummen liep er water binnen in kelders.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 augustus 2012, 16:39 uur | Bericht #369864
De nazomervakantie staat voor de deur

Nog een paar dagen en dan is de meteorologische zomer voorbij en beginnen we aan de weerkundige herfst. Ondanks dat het vandaag, morgen en woensdag nog redelijk warm wordt, de zon geregeld doorbreekt en er niet meer dan een lokale bui valt, volgt er later in de week toch weer een overgang naar wisselvallig en koeler weer. Heeft u echter vakantie opgenomen na het hoogseizoen, dan blijken er nog volop mogelijkheden te zijn in Europa, zelfs nog redelijk dichtbij.


Vandaag was een prima zomerdag. Wel is al goed merkbaar dat de nachten langer worden. Vannacht kon het lokaal afkoelen tot een graad of 8 en ook begon de dag op veel plaatsen met mist, zoals hier in Drenthe. Foto: Karin Broekhuijsen.

Herfstmachine
Nu de zon langzaam steeds minder hoog en ook steeds minder lang boven de horizon komt te staan, is goed te merken dat de temperatuur daardoor minder hoog weet uit te komen. Tijdens de steeds langer wordende nachten kan het al aardig afkoelen en de zon moet overdag echt zijn best doen om de temperatuur op te jutten. Een windstille, zonnige dag begin juli zal dan ook veel hogere temperaturen opleveren dan een vergelijkbare dag aan het begin van september. Daarbij is het dan ook nog eens zo dat het op zo’n vergelijkbare dag in juli tot diep in de avond aangenaam warm kan zijn, terwijl begin september een avondje in de achtertuin er vaak niet meer in zit vanwege het snel dalen van de luchttemperatuur.


Wie tijdens de nazomer nog wil genieten van zon en warmte moet toch vaak een stukje vliegen. Foto: Edeltraud Gollasch

Het effect van de steeds langer wordende nachten heeft op een hoge breedte, richting de Noordpool, een veel groter effect. De temperatuur komt hier steeds lager uit (ook in de hogere luchtlagen van de atmosfeer) en laat de temperatuurtegenstelling tussen Noordpool en tropen nou net de motor zijn achter het op gang komen van de depressiemachine op de gematigde breedte waar Nederland in ligt.

Het ene jaar zijn de depressies hardnekkiger dan het andere jaar en is het altijd weer afwachten hoe het weerbeeld zich aan het begin van de herfst gaat ontwikkelen. Vorig jaar bijvoorbeeld kwam in de loop van september de nazomer nog goed op gang met eind september en begin oktober nog een reeks van 11 warme dagen (maximumtemperatuur van 20 graden of meer) en drie zomerse dagen (maximumtemperatuur > 25 graden) waarvan twee op 1 en 2 oktober. Een zekerheid is zo’n nazomerse periode in ons wisselvallige klimaat absoluut niet. Waar moet je als liefhebber van zonnig zomerweer in de septembermaand dan wel naartoe?

Middellandse Zeegebied
Meest logische bestemming voor een zonaanbidder zijn toch wel de landen rondom de Middellandse zee. Met zeewatertemperaturen van veelal 25 tot 29 graden is het water hier nu zo’n beetje op z’n warmst en de komende weken zal de temperatuur maar heel langzaam zakken. Het warme zeewater heeft direct gevolgen voor de temperatuur voor de vakantiebestemmingen die over het algemeen vlakbij zee zijn te vinden. Omdat het ’s nachts eigenlijk nooit echt koud wordt, is een beetje zonneschijn al voldoende om de temperatuur te laten oplopen naar een zomerse 25 tot 30 graden. Aangezien depressies met hun wolken en buien nog niet weten door te dringen tot het Middellandse Zeegebied is van wisselvallig weer nog absoluut geen sprake, zeker niet in het oostelijke deel nabij Cyprus, Griekenland en Turkije. Richting Portugal en soms ook Spanje en Italie weet af en toe een depressie zijn invloed al uit te breiden waardoor daar soms weleens een paar kortdurende buien vallen.


Het water van de Middellandse Zee is nu behoorlijk warm, lokaal zelfs 29 graden in het oostelijke deel. Let overigens ook op het koudere water bij Zuid-Frankrijk. Het water van de Rhone heeft hier een verkoelende werking.

Zekerheid
Wie voor zekerheid gaat, kiest dus voor het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Zo is het op Cyrpus tot begin oktober nog gemiddeld een graad of 30 en ook aan de Turkse zuidkust worden dit soort temperaturen nog vaak gemeten. Nog stabieler is het aan de Rode Zee in Egypte, maar ook op de Canarische Eilanden zijn een zonzekere bestemming in september.


Woensdag is het in het zuidoosten van Nederland 25 a 26 graden. In Zuid-Europa is het echter een stuk warmer. Op de meeste plaatsen is het daarbij de gehele dag zonnig.

Bestemming dichtbij
Wie dichter bij huis op vakantie gaat, bijvoorbeeld met de auto, moet in de maand september een beetje geluk hebben. Er zijn echter een paar regio’s op relatief korte afstand waar het in de eerste meteorologische herfstmaand nog behoorlijk kan zomeren.

Eén van die bestemmingen is Frankrijk. Net als in de zomermaanden is het daar over het algemeen warmer dan in Nederland. Toch zijn er een aantal gebieden waar de zomer op zijn retour is. Aan zee komen, in de nabijheid van het warme water soms pittige buien tot ontwikkeling en ook oceaanstoringen weten Bretagne en Normandie vrij gemakkelijk te vinden. Meer zonzeker zijn de departementen in het midden en uiteraard ook zuiden van Frankrijk. Overigens kan het in berggebieden zoals het Centraal-Massief, de Jura of de Alpen al aardig afkoelen gedurende de nacht. De Rhônevallei bijvoorbeeld is dus een mooie bestemming.


Aankomend weekend is het bij ons een stuk koeler. De landen rondom de Middellandse Zee genieten echter nog van volop zomerweer, net als het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italie. Het smalle Rhonedal in zowel Frankrijk als Zwitserland lijkt ook behoorlijk fris te zijn, maar dat valt wel mee. Modelberekeningen hebben namelijk moeite om zo'n smal dal goed weer te geven.

Ook in Zwitserland is het aan de oevers van de Rhône nog goed toeven. Met een paar flinke Alpenreuzen aan zowel de noord- als zuidzijde blijven regenstoringen vanaf de oceaan en onweersbuien vanuit het centrale deel van de Middellandse Zee op afstand. De zon kan dan ook veelvuldig schijnen en voor aangename temperaturen zorgen.


Ondanks het wisselvallige karakter van onze herfst, kan het er zo nu en dan prachtig uitzien, zoals hier op de Brunssummerheide. Foto: Helga Kobben.

Uiteraard geldt dit ook voor de zuidzijde van de Oostenrijkse Alpen en het noorden van Italië, maar met een reisafstand van duizend kilometer of meer, is dit voor de meeste vakantiegangers al niet meer een bestemming dichtbij. Overigens, wie de warmte wil ontwijken heeft volop keuze. Geheel West- en Noord-Europa beginnen, zeker in de loop van september, goed af te koelen. Al kan het natuurlijk zomaar zo zijn dat we nog een late periode met nazomerweer krijgen, net zoals vorig jaar.


Eind september vorig jaar werd het nog in een deel van het land zomers warm. Foto: Joop van Asten.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 241 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 241, lezen 2 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2014-2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden