Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 november 2012, 10:37 uur | Bericht #376279
Zware winter op komst voor everzwijnen

Wilde zwijnen gaan een moeilijke winter tegemoet. Er zijn te weinig eikels en beukennootjes, doordat de bomen het afgelopen voorjaar niet of nauwelijks hebben gebloeid. De situatie geldt voor het hele noordwesten van Europa. Dat meldt de Nederlandse natuurwebsite natuurbericht.nl vandaag.



"Zodra de weinige eikels op zijn - en dat is inmiddels op de meeste plaatsen het geval - gaan ze een moeilijke tijd tegemoet", schrijft de website.

Wilde zwijnen of everzwijnen zijn grotendeels afhankelijk van gras en boomvruchten, zoals eikels en beukennootjes. Hun overleving, aantal en gewicht hangen ervan af, maar ook het tijdstip van de bronst, het aantal jongen, hun zichtbaarheid voor de mens en het aantal aanrijdingen met de dieren. Als de winter streng zou worden met veel sneeuw, wordt het nog moeilijker voor de beestjes.

In België komen everzwijnen van nature voor in de Ardennen. Maar door uitzetting zijn ze ook talrijk aanwezig in Belgisch Limburg, en zelfs in het Zoniënwoud rond Brussel. Ook leeft er een populatie nabij Zedelgem, rond de Brugse bossen. In Nederland werd het laatste inheemse everzwijn waargenomen in 1826. Later werden her en der wilde varkens uitgezet in bosgebieden. Nu leven de dieren vooral in Oost-Nederland.

In de lente van 2012 hebben de beuken niet gebloeid en was de bloei van eiken beperkt. Ook late nachtvorst en rupsen zorgden ervoor dat plaatselijk helemaal geen eikels zijn gevormd. Tijdens de afgelopen twee decennia waren ook 1991, 1994, 1996, 1997, 2003 en 2010 magere jaren voor de everzwijnen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:27 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 november 2012, 13:52 uur | Bericht #376452
NS spuit deze winter treinen in met antivries



De NS gaat komende winter uitproberen of ook nieuwe treinen met antivries kunnen worden ingespoten. Als de proef goed verloopt, worden volgende winter alle treinen met dit middel behandeld. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) aan de Tweede Kamer. Het antivries zorgt ervoor dat zich geen brokken sneeuw en ijs onder de treinen kunnen vormen. Dit middel mag niet worden gebruikt op nieuwe treinen, omdat de garantie dan zou kunnen vervallen. Samen met de fabrikant gaat de NS nu de effecten van het antivries op nieuwe treinen bekijken om te zien of er volgend jaar toch gebruik van kan worden gemaakt. Deze winter wordt 70 procent van de treinen behandeld met antivries. Vorig jaar was dat nog 3 procent; er werden toen enkel proeven mee gedaan.

Bron: RTL
  | Gewijzigd: 7 december 2017, 14:03 uur, door Joyce.s
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 november 2012, 14:30 uur | Bericht #376455
Winter van start

De winter gaat bijna van start. Zaterdag is het zover. Dan begint officieel de winter, althans, volgens de indeling die meteorologen aanhouden. Volgens die seizoensindeling loopt de winter van 1 december tot en met 28 februari. Zoals ieder jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. Altijd valt het op, dat mensen aan de vooravond van de winter zo vaak vragen of we al iets kunnen zeggen over de aanstaande winter. Veel vaker dan voor de start van de zomer. Eigenlijk is dat opmerkelijk. In het zomerhalfjaar hebben de meeste mensen meer vakantie, en worden er veel meer buitenactiviteiten georganiseerd. Evenementen die vaak gebaat zijn bij mooi en warm weer. Toch is die belangstelling voor een seizoensverwachting dan blijkbaar toch wat kleiner. Misschien omdat het in de meeste zomers gewoonweg vaak zat mooi weer is, terwijl het lang niet in iedere winter echt serieus winter wordt.


IJsbaan vegen, Frans Schilderman

Nog geen schaatsijs
Van schaatsijs is voorlopig geen sprake. Toch worden de aanwijzingen voor een kouder weertype steeds duidelijker. Misschien niet in de natuur, maar wel in de berekeningen van de diverse computermodellen. In de media gonst het soms ook al over een Sinterklaaswintertje dat op handen zou zijn. Op de diverse weerfora wordt al dagenlang driftig gespeculeerd over de kansen op de eerste sneeuw van deze winter. Toch is het ook nu nog lang niet zeker, dat er rond Sinterklaas inderdaad echt winterweer gaat komen. Wat wel zeker is, is dat de luchtdrukverdeling gaat veranderen. Op de weerkaarten zien we de komende dagen lagedrukgebieden boven het Europese continent. Tegenspeler is een langgerekte rug van hogedruk op de oceaan. Op de weerkaart voor aanstaande zaterdag zien we tussen genoemde druksystemen een noordelijke stroming. Daarmee wordt Europa als het ware volgepompt met koudere lucht.


Weerkaart a.s. zaterdag, luchtdruk en temp. op 850hPa niveau


Koude bovenlucht
Op het vlak van 850 hPa, zeg maar een hoogte van rond anderhalve kilometer, daalt de temperatuur in ons land aanstaande zaterdag al tot zo’n 5 a 6 graden onder nul. Boven Scandinavië vriest het op dat niveau meer dan 10 graden. Ook in Frankrijk komen we al waarden tegen van -7 graden op het 850 hPa vlak. De temperatuur op deze hoogte zegt veel over de kans op sneeuw. Het spreekt voor zich, dat met dit soort temperaturen alle middelgebergten sowieso sneeuw krijgen. Als er tenminste neerslag valt. Dat laatste is waarschijnlijk. Het lagedrukgebied bevordert immers stijgende bewegingen in de atmosfeer. Stijgende lucht betekent vorming van bewolking en vaak ook neerslag. Dus de ontwikkelingen zijn voor de Europese wintersportcentra zondermeer gunstig. Daar kan men zo langzamerhand wel een lading sneeuw gebruiken nu het wintersportseizoen officieel van start gaat.



Natte sneeuw

Ook in ons land kunnen buien komend weekend plaatselijk vergezeld gaan van (natte) sneeuw. In zo een situatie met aanlandige wind (uit noordwestelijke richting), zoals is te zien aan de weerkaart voor zaterdag, vallen de meeste en actiefste buien aan de kust. Daar zorgt het vrij warme zeewater (met een temperatuur van tenminste 10 graden) er echter voor, dat de buien in hoofdzaak in ‘vloeibare’ vorm vallen. Landinwaarts worden de buien minder actief en schaarser, maar is de lucht kouder en kan er gemakkelijker een bui met sneeuw vallen. Het is goed mogelijk dat het in het weekend voor het eerst dit seizoen (even) wit wordt.

Volgende week laat de stromingskaart op grotere hoogte duidelijk zien, dat de situatie met kou op grotere hoogte stand houdt. Op het 500 hPa vlak (afgerond een kilometer of 5) zien we de gordel met de sterkste stroming duidelijk terug. Die loopt vanaf Newfoundland, over de Oceaan in de richting van Spanje, om vanaf daar zelfs nog verder weg te duiken naar de noordrand van Afrika. Aan de linkerzijde van deze ‘rivier van wind’ ofwel de straalstroom, is de lucht vooral op grote hoogte erg koud. Aan de rechterzijde zit de warmere lucht. Op basis van deze stroming is het redelijk om te veronderstellen, dat een groot deel van Europa volgende week kan rekenen op relatief koud weer. Bovendien zal er vooral in de iets hoger gelegen gebieden, en bijvoorbeeld ook in Sauerland en zelfs de Ardennen, een sneeuwdek tot stand kunnen komen.


Maandpluim voor Deelen (ECMWF)


Nog weken lang?
Als we verder vooruit kijken, dan blijkt uit berekeningen van het ECMWF, dat dit type stroming, met koude lucht boven het continent, nog weken lang kan aanhouden. In feite zelfs tot nabij kerst. In de komende 4 weken geeft het model bijvoorbeeld voor Deelen een heel duidelijk signaal voor ruimschoots te koud weer voor de tijd van het jaar. Zowel overdag als ’s nachts is het zo’n 2 a 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde. De kans dat we in deze periode een vorstperiode krijgen met een standvastige oostenwind (met schaatsijs), is gering. De kans dat het af en toe tot een sneeuwdek komt in de maand december, kunnen we op basis van de huidige berekeningen wel als groter dan gemiddeld beoordelen. Al met al dus toch enigszins hooggespannen verwachtingen voor de eerste maand van de winter.

Bron: Bron: Meteo Consult.

| Gewijzigd: 27 november 2012, 14:40 uur, door Tatanka
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 november 2012, 16:01 uur | Bericht #376460
Antwerpen heeft plaats voor 500 daklozen tijdens winter



Bovenop de 400 slaapplaatsen die het hele jaar door beschikbaar zijn in Antwerpen, worden tijdens de wintermaanden nog eens 120 bedden ter beschikking gesteld van daklozen. Dat is vandaag gezegd bij de voorstelling van het winterplan voor de opvang van dak- en thuislozen, dat loopt vanaf 1 december tot minstens eind maart. Het doel van de hulpverleners is ervoor te zorgen dat niemand bij vriestemperatuur de nacht buiten moet doorbrengen, zo luidde het. Voor het winterplan werken onder meer de stad Antwerpen, het Antwerpse OCMW, de politie en verschillende partners zoals de Centra voor Algemeen Welzijn (CAW's) samen.

Daklozen zullen de komende maanden op heel wat plaatsen in Antwerpen terechtkunnen voor hulp en begeleiding. Een centrale dispatchdienst coördineert de verschillende meldpunten en verwijst de daklozen door naar een geschikte opvangplaats. Er zijn immers verschillende shelters naargelang het gaat om mannen, vrouwen, gezinnen met kinderen, mensen met psychiatrische problemen of mensen met een verslavingsproblematiek.

Volgens voorzichtige schattingen zijn er zowat 500 daklozen in Antwerpen. "Lang niet ieder van hen heeft elke nacht een opvangplaats nodig. Vaak kunnen ze als het te koud wordt nog terecht bij familie of vrienden", zegt Antwerps OCMW-voorzitter Leen Verbist. "Mocht er toch nog een tekort aan bedden zijn, kunnen we altijd nog wat extra capaciteit creëren. Maar dat was vorig jaar bijvoorbeeld niet nodig, hoewel het een erg strenge winter was. De politie krijgt net als de voorbije jaren de richtlijn mee om bij vriestemperaturen daklozen op te pakken en hen bij een opvangplaats af te leveren. Daar proberen hulpverleners hen dan te overtuigen van de opvang gebruik te maken.

Bron: HLN
  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:27 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november 2012, 09:16 uur | Bericht #376520
Onthutsend: winterband versus zomerband op gladde wegen

Straks gaan automobilisten massaal over op een setje winterbanden. Maar wat doet zo'n winterband onder winterse omstandigheden beter dan de zomerband? De remweg op winterschoeisel wordt op een weg met ingereden sneeuw korter. Een besneeuwde bergpas is op winterbanden makkelijk te beklimmen. En spekgladde bochten vormen nauwelijks een probleem. Bekijk de video en zie de verrassende resultaten in onze vergelijking tussen zomer- en winterbanden onder winterse omstandigheden.

Hoeveel meer grip heeft de winterband? Bekijk de VIDEO!


anwbonline

Bron: Anwb
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2012, 09:27 uur | Bericht #376638
Subsidies voor organisatie winteropvang daklozen geblokkeerd

Daags nadat staatssecretaris Maggie De Block haar draaiboek voor de winteropvang heeft voorgesteld, heeft de Inspectie van Financiën de uitbetaling van de subsidies voor de daklozenopvang in vijf grote steden al geblokkeerd. Het gaat om in totaal 250.000 euro die bedoeld is om personeel en lokalen te betalen om daklozen bij de ergste vrieskou op te vangen, zo staat donderdag in Het Laatste Nieuws.



‘Dinsdag hebben de OCMW's van de vijf grootste steden (Antwerpen, Brussel, Gent, Luik en Charleroi) te horen gekregen dat de beloofde subsidies voor de organisatie van de daklozenopvang van de federale regering werden geblokkeerd door de Inspectie van Financiën. Het gaat om 50.000 euro per stad, of 250.000 euro in totaal. Daardoor komt de winteropvang alweer in het gedrang, want die OCMW's hebben dat geld nodig om extra personeel en lokalen te betalen', zegt kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Staatssecretaris Maggie De Block bevestigt het probleem aan Het Laatste Nieuws. Ze zegt het zo snel mogelijk te willen oplossen. ‘We onderzoeken de kwestie en doen alles wat we kunnen om de subsidies voor de winteropvang zo snel mogelijk te kunnen uitbetalen aan de OCMW's van de vijf grote steden', zegt de woordvoerster van De Block. ‘We begrijpen dat 50.000 euro voor de steden niet weinig geld is en dat ze dat geld nodig hebben.'

Waarom de Inspectie van Financiën de uitbetaling van de subsidies heeft geblokkeerd, kon het kabinet-De Block niet zeggen.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:27 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 november 2012, 15:23 uur | Bericht #376662
Strooidiensten klaar voor eerste winterprik



Met de eerste winterprik in aantocht wordt alles in gereedheid gebracht om het verkeer toch zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. De strooidiensten lijken op het ergste voorbereid. Zij starten de winter met een zoutvoorraad van 42.000 ton. ‘Het Vlaamse winterplan is klaar’, klinkt het bij Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Vorige winter werd ‘maar’ 26.000 ton gestrooid. Door de zachte winter was er nadien nog een voorraad over van ongeveer 32.000 ton. Nu ligt er 42.000 ton strooizout klaar.

Bedoeling is om ook deze winter nog efficiënter te gaan strooien. Daarvoor worden 180 strooiwagens ingezet die zijn uitgerust met een automatisch strooisysteem. Dat zorgt ervoor dat de hoeveelheid zout en de strooibreedte automatisch wordt aangepast aan de weg. Dat levert een besparing op van zo’n 20 procent. Net als vorig jaar kan bij extreme weersomstandigheden overgegaan worden tot blokstrooien. Daarbij houdt de politie het verkeer op de snelweg tijdelijk tegen om de kans te bieden om sneeuw te ruimen en te strooien.

Proefprojecten met pekel
Volgens minister Crevits zullen er ook twee proefprojecten lopen rond het gebruik van pekel in plaats van strooizout. In Kortrijk wordt getest of men met pekel de fietspaden sneeuw- en ijsvrij kan houden. Daarnaast test het Agentschap Wegen en Verkeer het effect van het sproeien van pekel op de weg. Bij extreme winterse omstandigheden treedt het Winteractieprotocol in werking. Dat protocol regelt de maatregelen die alle betrokken partijen (gaande van het KMI tot de provincies en de automobielorganisaties) moeten nemen. Daarnaast is ook afgesproken dat Vlaanderen nauwer gaat samenwerken met Wallonië en Frankrijk. (jns)

Bron: nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:28 uur, door Joyce.s
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 november 2012, 16:53 uur | Bericht #376770
Wordt 't glijden op de daken....


Opmaat naar sinterklaaswintertje? Foto: Ditta Modderkolk.
Voor Sinterklaas en zijn pieten is het momenteel een drukke tijd en daarbij kunnen ze droog weer gebruiken zonder gladde daken. Maar dit jaar is dit alles de Sint en zijn hulpen niet gegund. De komende dagen verlopen met vrij winterse en wisselende weersomstandigheden en dus is het oppassen voor gladheid op de daken en wegen. Vanochtend was het op de daken en wegen al plaatselijk glad, na een nacht met vrijwel overal lichte vorst. Weerstation Volkel was officieel het koudste meetpunt met minimaal -4,7 graden op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter. En aan de grond kwam het op sommige plekken tot matige vorst, met minimumtemperaturen tot -6,8 graden in Enschede aan toe.  Daarbij ontstonden vooral in het zuiden, midden en oosten regionaal dichte mistbanken.


Een laagje ijs op het water, oranje wolkjes tijdens zonsopkomst weerspiegelen in het dunne ijs. Foto: Karin Broekhuijsen.

Eerste dag weerkundige winter: licht-winters
Morgen, zaterdag 1 december, de eerste dag van de meteorologische winter verloopt zonder mist. Er komen wolkenvelden en enkele buien voor die vanaf de Noordzee worden aangevoerd. In de ochtend is er echter nog wel enige ruimte voor de zon, terwijl de buien in de loop van de dag talrijker worden en daarbij kan het hagelen. En in de avond en nacht naar zondag is landinwaarts natte sneeuw te verwachten. Komende nacht en morgenochtend vroeg schommelen de temperaturen tussen +3 graden aan zee en -2 in het zuidoosten van het land, zaterdagmiddag wordt het 4 tot 6 graden. Dit zijn gebruikelijke temperaturen voor de tijd van het jaar. De nacht naar zondag lijkt minder koud te worden dan komende nacht, omdat er weinig opklaringen worden verwacht en bovendien neemt de wind nauwelijks af.

Begin december 2010
Nou zijn Sinterklaas en zijn pieten natuurlijk wel wat gewend én het kan nog winterser. Neem 2010, toen er onder andere begin december vaak sneeuw viel en het ook overdag tot vorst kwam. Maar juist op 5 december werd het even minder koud met in De Bilt maximaal 4,7 graden en in de nacht daar temperaturen rond het vriespunt. Op 4 december kwam de minder koude lucht opzetten en dat ging niet zonder slag of stoot. We lezen in het weerdagboek van Meteo Consult bij 4 december: "Afgelopen nacht daalde het kwik tot -11,4 graden in het Limburgse Ell en op de Waddeneilanden vroor het een graad of 3. Het was op de meeste plekken droog, alleen op de Waddeneilanden viel nog af en toe een winterse bui. In de rest van het land werd het nevelig. In de ochtend scheen vooral in het oosten van het land af en toe de zon, maar in het westen was het al bewolkt en begon het vanuit Zeeland geleidelijk te sneeuwen. Lokaal viel er een flink pak. Veelal 5 tot 10 centimeter, maar er waren ook plaatsen zoals Krommenie waar in korte tijd 17 centimeter viel. De sneeuwzone trok in de loop van de dag langzaam naar het oosten tot noordoosten van het land en ook daar viel lokaal een flink pak verse sneeuw. Schiphol en Rotterdam Airport gingen dicht en het verkeer, vooral de treinen, liepen veel hinder op door de sneeuwval. In de loop van de middag werd het in het westen alweer langzaam droog. De middagtemperatuur kwam op diverse plaatsen alweer boven het vriespunt uit; in Zeeland +1 graad en vooral in het noordoosten bleef het een graad of 2 vriezen. De zuidenwind was matig tot aan zee soms hard, 4-7 Bft, en daardoor hoopte de sneeuw zich vrij snel op. De tweede dooiaanval kreeg in de avond zijn beslag. Opnieuw ging het flink sneeuwen, maar wel bij verder oplopende temperaturen. Al voor middernacht ging de sneeuw in Brabant en Zeeland over in regen. In het midden van het land sneeuwde het toen nog door, al kwam ook daar het kwik al iets boven nul".

30 november 2010, Winterswijk. Foto: Willy Bonnink.

Weeroverzicht
Dit jaar lijkt het in de periode tot en met 5 december niet zo'n vaart te lopen. Het blijft licht-winters. Het draait daarbij vooral om een koude bovenlucht die - in combinatie met het relatief warme Noordzeewater van 9 à 10 graden en een stroming uit west tot noord - buien met winterse neerslag veroorzaakt, we schreven er gisteren al over. In de te verwachten weerkaarten voor het niveau rond 5,5 kilometer hoogte daalt de temperatuur soms tot tegen de -40 graden in onze omgeving en daarbij trekken regelmatig lagedrukgebieden langs of pal over het land. Dit leidt ertoe dat sommige buien ook van onweer vergezeld kunnen gaan. Verder hangt het van de (lage) temperaturen van de wegen en de lucht af, in hoeverre de sneeuw en/of hagel kan blijven liggen en zo ja, hoe veel er dan valt. Dit moeten en zullen we van dag tot dag goed bekijken; het gaat om de nuances. Buien die in de nachtperiode vallen zullen in ieder geval 'makkelijker' (droge) sneeuw opleveren dan buien die midden op de dag vallen. Maar de eerste, echte landelijke sneeuwsituatie van de winter met minstens zeg 2 centimeter sneeuw lijkt nog niet aan de orde te zijn, juist omdat de wind nog (te) vaak vanaf zee waait. En voorkeur voor een tijdelijk sneeuwdekje vormt hogergelegen terrein zoals Veluwe en het Limburgse heuvelland.


Verwachting van de hoofdberekening van het ECMWF (van afgelopen nacht) geldig voor vanavond, vrijdagavond 30 november 22 uur (21 UTC). Veel driehoekjes sieren de kaart, deze zijn de meteorologische symbolen voor buien, je ziet ze ook o.a. op de Noordzee. De rode symbolen stellen winterse neerslagsoorten voor. En onder meer in Duitsland, net over de grens, wordt wat 'droge' sneeuw verwacht (grijze en witte gebieden).


Zelfde weerkaart, alleen dan geldig voor de nacht naar zaterdag 1 december, 1 uur. Het gebiedje met droge sneeuw trekt verder Duitsland in, in het oosten van ons land vallen natte sneeuwbuien, aldus deze berekening.

Weersverloop van dag tot dag
Op zondag is het wisselend bewolkt met vooral aan de kust een een enkele winterse bui. Er waait dan een westnoordwestenwind, aan de kust 5 Bft. De nacht naar maandag verloopt rustig, helder en koud met op veel plekken enkele graden vorst. Lokaal ontstaat een mistbank. Maandag overdag raakt het bewolkt en gaat het regenen. In de binnenland zal de regen eerst als (natte) sneeuw vallen in de avond. Het wordt overdag slechts 3 tot 5 graden met een aantrekkende zuidelijke wind. Ook dinsdag start regenachtig, overdag wordt het vanuit het zuiden geleidelijk droog. Het noorden blijft nog lang druilerig. De temperatuur loopt op tot 7 graden.


De hoofdberekening van het ECMWF voorziet een 'koud' lagedrukgebied op 5,5 km hoogte (het 500hPa-vlak). Nederland ligt in het gebied met temperaturen rond -35 graden. Dit is de kaart geldig voor zondag 2 december 1 uur. Bron: weer.nl

Pakjesavond
Op woensdag, 5 december, lijkt een depressie naar ons land trekken en daarbij warmt de bovenlucht iets op, zodat neerslag vooral in de vorm van regen lijkt te vallen. Natte (en daardoor ook gladde) daken dus op pakjesavond. Er is echter een mogelijkheid dat het juist gedurende pakjesavond opklaart en wanneer dat gebeurt, kan de temperatuur weer snel richting of iets onder nul zakken en kan het nog gladder worden op onze daken.... We komen ongetwijfeld nog uitgebreider op het weer voor 5 december terug.


De weerkaart geldig voor 5 december, aldus hoofdberekening ECMWF. Te zien zijn de luchtdruk op zeeniveau en de temperatuur op het niveau rond 1,5 km hoogte. Onder meer op deze hoogte wordt het wat minder koud.

Bron: Meteo Consult

| Gewijzigd: 30 november 2012, 16:53 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 november 2012, 17:05 uur | Bericht #376772
Risico op stroomonderbrekingen bij extreme koude

België zal afhankelijk zijn van invoer om tijdens de winterperiode de vraag naar elektriciteit te dekken. Dat zegt de organisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders. Het risico op stroomonderbrekingen is er enkel bij extreme wintertoestanden. Milieuorganisaties vragen intussen minder openbare verlichting om een black-out te voorkomen. Door barstjes in het reactorvat liggen de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 sedert deze zomer stil. Pas ten vroegste in februari zullen beide centrales weer op volle kracht draaien. Doel 3 en Tihange 2 zijn samen goed voor 15 tot 20 procent van de Belgische elektriciteitsproductie.

Volgens ENTSO-E, de organisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders, zal België hierdoor structureel afhankelijk zijn van invoer om in de winter de vraag naar elektriciteit te dekken, met uitzondering van de twee weken van de kerstvakantie. Er is volgens ENTSO-E een matig risico op stroomonderbrekingen in Europa in het geval van een uitzonderlijke koudegolf (zoals statistisch om de tien jaar voorkomt) over het hele continent, samen met windstil en donker weer. De periode van eind januari is het meest spannend. Als er dan een strenge wintertoestand is, kunnen België en Frankrijk elkaar niet bijstaan. In een toestand die nog extremer is, zoals in februari 2012, wordt het risico op energietekort in België en de omliggende regio "niet verwaarloosbaar".

"Minder openbare verlichting"
Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de vwz ABLLO (Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op de Linker-ScheldeOever en het Waasland) stellen intussen voor om de komende winter de openbare verlichting nooit op volle kracht te laten branden en ook tijdens de avonduren te verminderen. Dat lagere stroomverbruik moet een mogelijke black-out helpen voorkomen. Om te voorkomen dat het komt tot een stroomstoring (black-out) of een tijdelijke afkoppeling van meer landelijke gebieden (brown-out), stellen de twee milieuorganisaties voor om de openbare verlichting tijdens de komende winter nooit op volle kracht te laten branden en ook tijdens de avondpiek te verminderen.

De periode tussen 17 en 22 uur is net de periode van het piekverbruik. Eén doorsnee straatlantaarn heeft algauw een vermogen van 100 watt. Een stad als Sint-Niklaas dooft om 22 uur circa 2.500 straatlampen met een totaal vermogen van 2.500 kilowatt", schetsen BBL en ABLLO de problematiek. Het doven van de verlichting is slechts een van de mogelijke maatregelen die de piekvraag kunnen terugdringen. De milieubeweging vraagt om veel meer werk te maken van maatregelen om de energie- en piekvraag in alle sectoren (woningen, tertiaire sector en industrie) te verminderen, luidt het. De beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, Elia, noemt het doven van de openbare verlichting een verstandig idee. "Het kan zeker helpen en we kunnen het alleen maar aanmoedigen", zegt woordvoerster Lise Mulpas.

Bron: Deredactie
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 november 2012, 18:21 uur | Bericht #376793
Bereid je huisdier voor op de winter

Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.


© Thinkstock.

1)    Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?
De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.

Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.

Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.

2)    Extra bescherming
Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen. Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen.  Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.

Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.

Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.

3)    Pups en kittens
Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.

4)    Tips voor de buitenkat
Is je kat een echte buitentijger en kan je hem met geen geld ter wereld binnen houden, voorzie dan minstens een beschutte, warme, liefst schuilplaats en water. Ga regelmatig kijken of de schuilplaats nog droog is: een natte slaapplaats kan dodelijk zijn. Overweeg een kattenluik dat altijd open staat. De meeste katten kiezen eieren voor hun geld als het echt koud wordt, en nestelen zich weer op je zetel.

Dat is een ander verhaal voor wilde, achtergelaten of verloren katten die al een tijdje rondzwerven.  Zeker in de winter, als voedsel schaars wordt, komen ze dichterbij of laten ze zich vaker zien. Maar wie de katten tijdelijk wil opnemen, staat vaak voor een huzarenstukje: de kat is het niet meer gewend binnen, met alle problemen tot gevolg.

"Idealiter begin je enkele maanden voor de winter met de gewenning van de kat. Je lokt ze met eten, dat je steeds dichter bij je huis en ten slotte binnen geeft. In het begin met open ramen en deuren, zodat de kat gemakkelijk weer weg kan. Eens ze daar aan is gewend, sluit de ramen en deuren. Open ze onmiddellijk terug als de kat panikeert, indien niet dan is het tijd voor de volgende stap. Het doel is om de kat te leren dat het binnen veilig is leuk is."

5)    Kijk onder de auto
Bij gebrek aan beter kruipen katten wel eens onder een auto als beschutting tegen kou, regen- of sneeuwbuien. Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is. De meest vertrekken wel zodra je de motor start, maar kunnen alsnog geraakt worden door de auto.


© Thinkstock

6)    Opgelet met antivries
Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het uit het bereik van kat en hond en sluit altijd goed af: antivries vergiftigd je huisdier en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft al voldoende binnen om vergiftigd te raken. Als je denkt dat je kat of hond antivries heeft ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar de dokter.

7)    Reflectoren
Zichtbaarheid op koude, donkere winterdagen is miniem. En dat geldt evengoed voor je huisdieren. Doe je hond of kat een reflecterende halsband aan, om de zichtbaarheid te verbeteren.

8)    Feestelijke gevaren
Chocolade, maretak, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.

9)    Vermijd ongelukjes in huis
Honden zijn er niet dol op om in de regen of sneeuw hun wandeling te maken (en naar het toilet te gaan) en hun baasjes nog minder. Te veel uitstellen kan echter leiden tot ongelukjes in huis. Ga daarom toch regelmatig wandelen, en help je hond door de wandeling kort te houden, dicht bij hem te blijven en eventueel de pootjes te beschermen. Voor wie het geduld heeft: kleinere honden kan je ook trainen om een kattenbak te gebruiken.

10)    Herken de symptomen van onderkoeling
-    Extreem rillen
-    Lusteloosheid
-    Zwakke hartslag
-    Lethargisch, in niets geïnteresseerd en beweegt amper
-    Ademhalingsmoeilijkheden
-    Geen zin om te eten
-    Coma
-    Hartfalen

Wat kan je doen bij onderkoeling van je hond?
-    Breng ze naar een verwarmde kamer
-    Laat ze een oplossing dringen van warm water en suiker of honing. Is je huisdier te zwak om te drinken, breng dan honing aan op het tandvlees om ze terug energie te geven.
-    Wikkel je huisdier in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam.
-    Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen: deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen.
-    Bel onmiddellijk naar de dierenarts.

11)    Hoe herken je symptomen van bevriezing bij je kat of hond?
-    Bleke, grijze of blauwe huid (eerst) en rode, opgezwollen huid (later)
-    Pijn aan de oren, staart of poten bij aanraking
-    Een huid die koud blijft
-    Gerimpelde huid

Wat te doen als je kat of hond bevroren raakte?
-    Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandeln
-    Ook hier: geen haardroger, elektrische dcekens of warmtecompressen om brandwonden te vermijden
-    Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter.
-    Bel de dierenarts

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 december 2012, 08:26 uur | Bericht #376857
Ongevallen door gladheid bij Emmen

In Emmen en Klazienaveen zijn vanavond auto's van de weg gegleden door de gladheid. In het Klazienaveen gleed aan de Antaris een auto van de weg en ramde een lantaarnpaal. De bestuurster is naar het ziekenhuis gebracht. Het tweede ongeval waarbij glad wegdek de bestuurders parten speelde deed zich voor op de provinciale weg N34 bij Emmen. Daar slipte een auto en botste tegen een ander voertuig. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Bron: Rtvdrenthe
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
1 december 2012, 09:48 uur | Bericht #376865
Vlamingen hamsteren strooizout voor winter

Dit weekend komt de eerst winterprik en de Belg maakt zich langzaamaan klaar voor het vriesweer.


Foto PH

De strooidiensten zullen met 42.000 ton strooizout de Vlaamse wegen deze winter sneeuw- en ijsvrij houden. Maar ook de gewone mensen maken zich op voor de winter. Zo ook Eddy Quirijnen (54) uit Berchem. "Ik heb 100 kilogram strooizout opgestapeld in emmers in mijn kelder staan. En ook mijn sneeuwschoppen en borstels staan klaar." Twee jaar geleden was er nog een tekort aan strooizout. Dat wil ik nooit meer meemaken", zegt hij. Eddy houdt zijn hele appartementsblok sneeuwvrij.

"Bij mij in het gebouw wonen allemaal mensen tussen de 60 en 80 jaar. Je kan toch niet verwachten dat ze dat nog zelf doen? " Hij staat er speciaal een uur vroeger voor op. "Iedereen zou dat moeten doen. Dat maakt de winter aangenamer."

Bron: HBVL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 december 2012, 14:26 uur | Bericht #376895
Eerste slippertje door winters weer


Foto: archief EHF

In het Oosten van ons land kan zaterdag natte sneeuw vallen. Vanavond maken de kustgebieden kans op hagel en/of onweer. Daardoor kan het plaatselijk mogelijk glad zijn. En dat het plaatselijk glad kan zijn dat bemerkte zaterdagochtend een 38-jarige automobilist in het Drentse Veeningen.

Door de gladheid raakte de bestuurster in een flauwe bocht de controle over haar voertuig kwijt. De auto kwam in een slip en uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. De vrouw kwam met de schrik vrij. Haar 9-jarig zoontje werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Hoogeveen. De auto raakte zwaar beschadigd.

Bron: blikopnieuws
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
1 december 2012, 19:21 uur | Bericht #376929
Eerste sneeuwbuien over Nederland

In de komende dagen kan het voor het eerst dit najaar op sommige plaatsen plaatselijk even wit worden door sneeuw. Zaterdagnacht is eerst in Zuid-Limburg kans op een dun laagje. Maandag kan het ook in het oosten van het land wit worden, zegt een meteoroloog van weeronline.nl zaterdag.

Zaterdagavond trekken vooral buien met een mengeling van natte sneeuw en regen over het land. Met temperaturen die dalen tot onder het vriespunt moeten weggebruikers rekening houden met gladheid.

Zondag kan eerst af en toe nog de zon tevoorschijn komen. Later vallen opnieuw buien met natte sneeuw en soms ook hagel. Zondagnacht blijft het droog en wordt het koud. Daardoor moeten automobilisten maandagochtend eerst hun ruiten krabben voor zij kunnen vertrekken. Overdag volgen weer winterse buien.

De rest van de week blijft het kwakkelen en zet de winter nog niet echt door. Het is dinsdag eerst even minder koud maar daarna komen de vooral natte sneeuwbuien terug. Zaterdag is de meteorologische winter ingegaan.

Bron; Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 december 2012, 08:45 uur | Bericht #376997
Wintertoestand zorgt voor gevaarlijk gladde wegen



De winterse buien van afgelopen nacht maken het op verschillende plaatsen in het land gevaarlijk op de weg. Vooral op de snelwegen zijn daardoor al ongelukken gebeurd. Zo raakten op de Brusselse ring in Grimbergen verschillende auto’s betrokken bij een botsing. Daarbij raakte niemand gewond, maar door brokstukken was er wel hinder voor het verkeer. In Sint-Job-in-‘t-Goor reden vier auto’s op elkaar door het gladde wegdek. Daarbij vielen zeven gewonden, vanwie één in levensgevaar. Op de E411 tussen Namen en Waver slipte een vrachtwagen waardoor die in schaar over de rijweg kwam te staan. De strooiwagens zijn intussen op verschillende plaatsen uitgereden. De federale politie raadt aan om op de weg voldoende afstand te houden en de snelheid aan te passen.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 14:28 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2012, 10:04 uur | Bericht #377004
FOTOSPECIAL. Tot 15 cm sneeuw in de Ardennen

Terwijl de eerste winterprik in Vlaanderen vooral voor smeltende sneeuw en gladde wegen zorgt, blijft de sneeuw in Wallonië liggen. Op sommige plaatsen ligt er een sneeuwtapijt van zowat 15 centimer dik.















Foto's Belga
Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2012, 10:24 uur | Bericht #377009
15 cm sneeuw op Botrange: langlaufen mogelijk maar opletten op gladde wegen

Na een klein laagje een maand geleden heeft de eerste echte winterprik de eerste echte sneeuw naar de Ardennen gebracht. Plaatselijk sneeuw het nog altijd, en op Signal de Botrange, het hoogste punt van België, ligt nu al 15 centimer sneeuw. Je kan er langlaufen. Ook in Vlaanderen valt er plaatselijk (smeltende) sneeuw, vooral in het oosten. Het is overal dan ook uitkijken op de weg. De E19 Breda-Antwerpen was tussen Schoten en Sint-Job een tijdje afgesloten door een zwaar ongeval met vier auto's. Er vielen zeven gewonden, van wie een in levensgevaar. Momenteel is er vooral hinder rond Brussel, veroorzaakt door verschillende ongevallen. Er staat in België momenteel zo'n 40 kilometer file.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Ook in Vlaanderen (smeltende) sneeuw en talrijke ongevallen © belga.

De hele komende week belooft vooral in de Ardennen winters te verlopen. Op de Hoge Venen vriest het elke nacht en valt er overdag telkens sneeuw. Ook in de Alpen valt de komende dagen een vers pak sneeuw.

Rond vriespunt
Het weerbericht voor vandaag van het KMI voorspelt nog meer ellende op de weg. In de Ardennen sneeuwt het vanmorgen op vele plaatsen, lokaal zelfs hard. De sneeuw blijft er liggen en zorgt voor gevaarlijk gladde wegen. Ook elders in het land vallen er buien van regen, sneeuw of korrelhagel en ook daar blijft de sneeuw plaatselijk liggen. De temperaturen liggen rond het vriespunt: tussen -2 en +1 graad ten zuiden van Samber en Maas en tussen 1 en 5 graden elders. De rest van de dag blijft de weerstoestand delicaat. In de Ardennen blijft het sneeuwen en ook in de noordoostelijke landshelft vallen er nog talrijke winterse buien waarvan de sneeuw tijdelijk kan blijven liggen ondanks de lichtjes positieve temperaturen. Naar het zuidwesten toe zijn de winterse buien minder talrijk.

Waarschuwing
Het KMI en het Vlaams verkeerscentrum waarschuwen dan ook voor gladde wegen. "Door regen en smeltende sneeuw in de regio Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen kunnen de wegen, net als de op- en afritten, gevaarlijk glad zijn. Pas uw snelheid aan en respecteer de veiligheidsafstanden."

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

Zwaar ongeval
En de gevaarlijke wintertoestand heeft al even na middernacht een zwaar ongeval veroorzaakt. Bij een ongeval op de E19 tussen Sint-Job-in't-Goor en Schoten is vannacht een bestuurder zwaargewond geraakt bij een ongeval. De autosnelweg was een tijdlang afgesloten richting Antwerpen. De bestuurder verloor de controle over het stuur en reed op de vangrail in. De bestuurder werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Door het ongeval ontstond een kijkfile. In die file deed zich een tweede ongeval voor met drie betrokken voertuigen. Daarbij vielen zeven lichtgewonden. Zij werden naar drie verschillende ziekenhuizen gebracht. De rijbaan was door het ongeval volledig versperd richting Antwerpen. Even voor 3 uur was de baan vrijgemaakt.

Tijdens de ochtend was het vooral uitkijken in de omgeving van Brussel.  Onder meer op de Brusselse buitenring in Grimbergen gebeurde er een ongeval, daardoor was de weg rond 8.30 uur nog gedeeltelijk versperd. Mede door dat ongeval stond er rond 9.00 uur zo'n 40 kilometer file in België. Het Verkeerscentrum verwacht dat de situatie in de loop van de voormiddag wel zal verbeteren, zodra het stopt met regenen en sneeuwen.

Ook maandag nog sneeuw
Ook overdag zijn er straks nog buien van regen, smeltende sneeuw of korrelhagel. In de Ardennen valt er zeker nog sneeuw met een stevige wind. Maxima rond 1 graden op de Ardense hoogten, 4 of 5 graden in het centrum tot 6 graden aan zee. Maandagvoormiddag kan er ook in Vlaanderen weer (smeltende) sneeuw vallen met weer gladde wegen tot gevolg. Later op maandag wordt het tijdelijk wat zachter.

Kouder
De rest van de komende week belooft winters te verlopen met opklaringen afgewisseld met winterse buien: regen of soms winterse neerslag in Midden-België. Op de Ardense hoogten valt er elke dag verse sneeuw. In de Hoge Venen kan de sneeuwlaag nog enkele centimeters aangroeien. De maxima liggen tussen 0 graden in de Ardennen en 6 graden aan zee. Vanaf donderdag dalen de temperaturen zo'n 2 graden en wordt nog meer sneeuw verwacht in de Ardennen. De wind waait meestal matig uit noord tot noordwest.

Wintersporters
Op de Ardense toppen kan je dus nu al langlaufen en de vooruitzichten zijn redelijk gunstig. In de Europese wintersportgebieden wrijven ze zich ook verder in de handen. Er ligt al een dik pak sneeuw en die zal nog stevig aandikken. De sneeuwzone waarmee wij vandaag te maken krijgen, dendert verder richting de Alpen. Daar zal het de komende dagen hard sneeuwen. Dagelijks valt er een verse portie sneeuw en het blijft ook koud. De vooruitzichten voor de kerstvakantie zijn voorlopig dan ook ideaal voor wintersporters.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© belga.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© belga.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© belga.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© belga.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2012, 11:26 uur | Bericht #377022
Eerste sneeuw valt op Limburgse Vijlenerberg

Deze foto is niet meer beschikbaar
Sneeuw vandaag in Jalhay in België. © afp.

Het Zuid-Limburgse heuvelland ziet er zondag winters uit. Op de Vijlenerberg ligt enkele centimeters sneeuw. Traditioneel blijft op die plek, 260 meter boven NAP, de eerste sneeuw het langst liggen. Volgens de eigenaar van een café bij de Vijlenerberg is er ongeveer 5 centimeter sneeuw gevallen.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2012, 12:45 uur | Bericht #377042
Eerste blijvende sneeuw in Limburg

In de hoger gelegen gebieden in het zuiden van Limburg wordt het landschap voor het eerst deze winter gesierd door een witte sneeuwlaag. Op de Vaalserberg bij het drielandenpunt, ruim driehonderd meter boven NAP, bleef zondagochtend een laagje van enkele centimeters sneeuw liggen, zegt een meteoroloog van weeronline.nl. Het is de vraag hoe lang de sneeuw blijft liggen. "Op veel bergjes zal het inmiddels al gesmolten zijn."

Het sneeuwen begon zaterdagavond en is in de nacht doorgegaan. Er was vooral sprake van natte sneeuw, maar in hoger gelegen gebieden viel droge sneeuw. In Zuid-Holland en Zeeland zag het soms ook even wit, maar dat kwam vooral door hevige buien met hagel en natte sneeuw die niet bleef liggen.

In België heeft het winterweer van zaterdagnacht voor problemen in het verkeer gezorgd. In het noorden zijn wegen glad door regen en smeltende sneeuw. In het zuiden kunnen hevige sneeuwbuien plaatselijk gevaar opleveren, melden Belgische media. Op de snelwegen zijn al meerdere ongelukken gebeurd.

In Nederland kan het maandagochtend in het midden en oosten van het land plaatselijk glad zijn. "Het wordt een heldere nacht met lichte vorst. In die regio bestaat de kans dat de ruiten 's ochtends moeten worden gekrabd", zegt de meteoroloog. In het westen blijft de overlast door bewolking beperkt. In het oosten kan maandag droge sneeuw vallen.

Dinsdagochtend kan het in het noordwestelijk kustgebied tot een zuidwesterstorm komen met veel neerslag. Vanaf woensdag worden winterse buien verwacht. "Het gaat dan niet hard waaien, dus Sinterklaas kan met pakjesavond veilig het dak op", zegt de meteoroloog.

Het blijft voorlopig winters kwakkelweer. "Overdag is het rond de vier graden, 's nachts een of twee graden onder nul en dan blijf je regen en natte sneeuw houden. Een dik pak sneeuw zit er voorlopig niet in."

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 december 2012, 14:53 uur | Bericht #377078
Natte sneeuw op komst…overlast


Sneeuw die even bleef liggen gisteravond in Malden. foto: Wouter van Bernebeek

De meteorologische winter is nog maar net van start gegaan en het lijkt wel of het weer zich ook gelijk winters gaat gedragen. Afgelopen week vond de geleidelijke verandering al plaats. We ruilden de westelijke winden met relatief zachte lucht vanaf zee in voor een noordelijk stromingspatroon met een langzaam afkoelend Nederland als gevolg. Inmiddels zitten we in die koude lucht en het ziet er niet naar uit dat we een stabiele periode ingaan waar hogedrukgebieden de scepter zwaaien. Nee, lagedrukgebieden blijven overwicht houden en dit betekent, jazeker, sneeuw in de kaarten!

Even wit
Gisteravond was het al zover, er viel sneeuw. Zo meldde een waarnemer uit Malden, vlakbij Nijmegen dat tussen 17.00 uur en 19.00 uur een vrij intensief neerslaggebied over de woonplaats trok. In eerste instantie viel deze neerslag in de vorm van regen, maar even na 18.30 uur daalde de temperatuur plotseling razendsnel en binnen 10 minuten lag de temperatuur rond 0 graden. Op dit moment ging de regen over in enige tijd matige sneeuwval, waarbij er soms enorme vlokken uit de lucht vielen. Het werd daarbij wit en glad, maar dit was verder van korte duur. Ook in het zuiden van Limburg zorgde een sneeuwbuitje voor een tijdelijk witte wereld. In de wat hoger gelegen gedeeltes van de Limburgse heuvels gaf dit even sprookjesachtig mooie plaatjes. In het westen van Brabant kleurden de straten tijdelijk wit door een pittige hagelbui.


En een sprookjesachtig landschap vanochtend in de Limburgse heuvels. foto: Marij Bouwers

Er zijn dus al enkele plekken in het land geweest waar de neerslag in vastere vorm het aardoppervlak opzocht, maar een groot deel van de buien was vandaag nog in de vorm van regen. Misschien is het interessant om te weten dat het merendeel van de regenbuien zoals we die op het aardoppervlak waarnemen, zowel in de zomer als winter, als sneeuwbui begint. Hoog in de lucht in een stapelwolk die wel tot 12 kilometer hoogte kan uitgroeien, is het een stuk kouder en gaan waterdruppels over in ijskristallen. Als deze ijskristallen te zwaar worden vallen ze en op hun weg naar beneden smelten ze vaak in de warme luchtlagen en regent het dus gewoon. Is het bovenin de atmosfeer heel koud dan duurt het langer voordat de ijskristallen smelten. Soms smelten ze pas wanneer ze het aardoppervlak raken, vaak is dit dan hagel. Wanneer het dichtbij het aardoppervlak een ook een stuk kouder is valt de neerslag in de vorm van sneeuw.

Of we nu met droge of natte sneeuw te maken hebben is voor veel mensen nogal verwarrend. Immers komen de sneeuwvlokken  “droog” uit de lucht vallen en bij hevige sneeuwval "wit" het toch vaak even aan.  In de volksmond spreken we pas van “droge” sneeuw als de sneeuw die uit de lucht valt ook daadwerkelijk op de grond blijft liggen en daar niet wegsmelt. Nou is er nogal wat verschil tussen bijvoorbeeld een stuk grasland of een braakliggende akker of gewoon een geasfalteerde weg. Een wegdek is namelijk doorgaans wat warmer dan een braakliggende akker en je ziet dan in Nederland ook vaak dat de sneeuw die er valt vrij snel wegsmelt op de wegen en soms nog enige uren kan blijven liggen op de weides. We spreken ook dan gewoon nog van natte sneeuw.


Een hagelbui liet vanochtend om 10.00 uur een tijdelijke witte waas achter in Molenschot. foto: An Roelen

Ongemakken
Dat betekent niet dat natte sneeuwval in het verkeer voor minder ongemakken zorgt dan droge sneeuwval. Er kan namelijk wel degelijk gladheid optreden. Ondanks het feit dat natte sneeuw smelt, kan het enige tijd zo hard sneeuwen dat de wegen toch glad worden. Ook is een natte sneeuwvlok vaak een hele grote vlok en bij intensieve sneeuwval belemmert dit je zicht op de weg behoorlijk. Er zijn zelfs gevallen van natte sneeuwval waarin het enige uren zo hevig doorsneeuwde dag de takken van de bomen braken en platte daken op instorten stonden.

Morgen ook natte sneeuwval
Ook morgen gaat er in Nederland natte sneeuw vallen en kunnen we hiervan enige hinder ondervinden.  Wellicht loopt het allemaal met een sisser af en valt er meestentijds regen, maar de aanwijzingen zijn sterk dat het weerbeeld voor morgen als volgt gaat verlopen: allereerst koelt het vanavond en vannacht tijdens opklaringen behoorlijk af, tot rondom het vriespunt. Vanuit het westen komt langzaam een storing dichterbij met hiervandaan tegen de ochtend dikker wordende bewolking en de eerste sneeuwval in Zeeland die hier na een uurtje overgaat in regen. Rond 10 uur ligt de storing over het westelijk deel van het land, in de lijn van Amsterdam, Utrecht, in de richting van Eindhoven, waar het toch wel een uurtje of 3 kan sneeuwen voordat het overgaat in regen. Op zijn weg noordoostwaarts intensiveert de storing met de meest hevige sneeuwval in Groningen en Drenthe met hier 4 uur lang sneeuw vanaf rond lunchtijd en pas tegen het einde van de middag de overgang naar regen.


De verwachting rond luchtijd. De rode symbolen zijn de sneeuwsymbolen. In een overgroot gedeelte van het land valt dus sneeuw, in Zeeland is dit inmiddels regen en deze regen breidt zich in de loop van de dag uit in de richting van Drenthe. bron: Midas

Ondanks het feit dat de sneeuw wegsmelt zodra het het wegdek raakt, kan de intensiteit van de sneeuwval  hier en daar dus wel zorgen voor een tijdelijk wit landschap met de hier bijbehorende ongemakken voor het verkeer. Wat dat betreft blijft het morgen een kwestie van het weer goed in de gaten houden en rekening te houden met eventuele gladheid.  Ook in de vooruitzichten wordt het spannend wat sneeuwval en gladheid betreft. We blijven namelijk met koude lucht te maken houden, dit in combinatie met vrij wisselvallig weer. Er ligt dus meer sneeuw in het verschiet en of dit nu natte of droge sneeuw is laten we dan nog maar even in het midden.

Bron: Meteo Consult
| Gewijzigd: 2 december 2012, 21:38 uur, door Bronk
there can be only one
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 252 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 252, lezen 2 mensen het topic "Chaseverslag 03-07-2010 (Zelhem - Ahaus)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden